Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 13:17:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20

Autor Téma: YouTube koutek  (Přečteno 86485 krát)

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:YouTube koutek
« Odpověď #225 kdy: Červen 01, 2024, 00:54:27 »

Tak dojeto na jeden zátah, parádní video. Díky za vysvětlení, úplně mám chuť se do toho hnedka pustit.:-D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #226 kdy: Červen 01, 2024, 05:20:16 »

Díky :). Mě to právě nakoplo k tomu, abych osmičku dojel konečně i s tou novou partou, takže mám v plánu udělat ještě sestřih z bossfigtů na kopci Nanebevzetí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #227 kdy: Červen 01, 2024, 10:00:54 »

Tak mě se líbí tady ty Tvoje vysvětlující videa. ;) Člověk je zase o něco moudřejší co se týče mechanismů hry.. Jak říkám, mám chuť se do toho zase vrhnout. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #228 kdy: Červen 04, 2024, 15:09:30 »

Jak jsem slíbil, tak přikládám i video ze všech bossfightů na kopci Nanebevzetí + finále. Je to bez komentáře, jen s krátkými textovými úvodníky.

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #229 kdy: Únor 05, 2026, 14:03:28 »

Něco pro začínající sběratele ... :)

IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #230 kdy: Únor 05, 2026, 20:16:47 »

Dokoukáno! Moc pěkný (a užitečný) průvodce. Dost mě šokovaly ceny některých kousků na Aukru z toho videa. Škoda, že dnešní doba těm nákupům moc nepomáhá, kde jsou časy dolaru za 15 CZK, kdy navíc poštovné z USA nebylo tak drticí. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #231 kdy: Únor 06, 2026, 10:23:00 »

Díky :). Aukro mě taky překvapilo a docela by mě zajímalo, jak někteří ty hry a doplňky naceňují. Na jednu stranu chápu, že si díky nižší dopravě mohou dovolit o něco zvednout ceny prodeje, ale ty krabičky jsou kolikrát v takovém stavu, že to té ceně ani zdaleka neodpovídá. Nevím, jestli třeba jen nekouknou na pár nabídek na eBay a pak si řeknou, jo dám tomu přesně takovou cenu, co jsem viděl a přitom se ani nepodívají, co ale dotyčný za tu cenu ve skutečnosti nabízí. Protože u té UU2 by prodejci ihned došlo, že to je nesmysl. Na druhou stranu i na eBay se najdou přestřelené nabídky.

Vlastně u tohohle jednoho prodejce mám teorii - vzhledem k tomu, že jde vesměs o UK edice, tak si myslím, že má zdroj v Anglii, odkud levně nakoupí brak a pak to tu zkouší prodat.

Ideální je odchytit někoho, kdo to prodává např. z pozůstalosti nebo jen rozprodává "bordel" ze skříně/půdy, protože tihle lidé si obvykle ceny nesrovnávají a jsou rádi, že se toho zbaví - ostatně pro ně je to zisk tak jako tak.

Poštovné z USA je tragédie, ale alespoň ten dolar není tak vysoký. 15 Kč za dolar ... na to si vždycky vzpomenu v souvislosti s pamětmi, protože ty ceny pak byly až směšně nízké :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #232 kdy: Únor 07, 2026, 03:53:22 »

Jen pro úplnost ... jak to dopadlo s tou aukcí?

No, nakonec jsme se sešli 3, takže i přes drobnou chybku, které jsem se dopustil, bych asi o moc lépe stejně nedopadl. Hodně jsem rozmýšlel, kolik jsem ochotný dát a pomalu jsem začal sám sebe přesvědčovat, že vlastně vyhrát ani nechci :). Druhý hráč nám to z 45 USD zvedl na 55. Ještě před ním jsem tam nahodil 65, což byl můj limit. Do konce zbývalo 12 vteřin ... naneštěstí víc, než by bylo zdrávo. První přihazující se vzpamatoval a začal zvyšovat. A co čert nechtěl? Stihl to jen do 63 ...

Takže ano, je to moje :D. Kdybych s příhozem chvilku posečkal, tak bych asi dokázal 5 dolarů ušetřit, ale největší problém byl stejně ten třetí přihazující. Kvůli možnému lagu jsem se navíc bál jít až na hranu časomíry. Každopádně takhle těsně jsem asi ještě nikdy nevyhrál.

Jenom doufám, že ten třetí nebyl nějaký místní dobrák, co viděl moje video a rozhodl se mi to okořenit :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #233 kdy: Únor 08, 2026, 22:11:52 »

Toho Zdeňka-V jsme s Richmondem onehdy zrovna probírali a já jsem tipoval u těch lepších kousků, co má, že má svou sbírku a šel do toho prodeje teď ve stylu - "asi bych to prodal, ale zbavím se toho, jen když to bude mít význam, jinak si to raději nechám" :-)
Ale je možné, že to někde kupuje a tady prodává za pořádnou přirážku, ale je mi teda divné, že by kupoval rozbité kusy a pak to tady zkoušel zpeněžit. Češi jsou myslím dost hákliví na to kupovat šrot. Když už do něčeho mají vložit několik tisíc, musí to být TOPka.

Jinak v tom videu ohledně lepící pásky - je jasné, že totálně čuňácky přilepená vazba, jak to bylo v tom videu, je nepřípustná, ale nebyl bych asi úplně ortodoxní v případě drobných úprav malým nenápadným pásečkem lepící pásky v případě např. roztržení rohů u takových těch navlékacích obálek na krabici, pár jsem si jich takto opravoval, protože nechat to natržené hrozí časem horší devastaci. Samozřejmě musí to být naprosto precizní a nenápadné, bez pokrčení pásky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #234 kdy: Únor 08, 2026, 23:16:21 »

Mě u něj napadlo ještě to, před čím jsem ve videu také varoval - zprvu zkupoval kde co, a teď ty horší kousky zkouší rozprodat. Jsem docela zvědavý, kam až s tou cenou u vybraných kousků her klesne. Za mě ale prodává toho šrotu nějak moc, proto mi to přišlo divné. Navíc prakticky samé UK edice.

Osobně mě u něj napoprvé zaujal třeba Descent to Undermountain, ale ta cena je mimo. Navíc když se podíváš na detail vnitřku krabičky, tak jsou tam klasické fleky. Za rozumnou cenu bych to i vzal, byť bych dal raději přednost US verzi.

S opravama bych až takový problém neměl, ale tady mě fakt ta páska dostala :D. Já to video natáčel celkem na 3x, takže jsem to pak prostě vzal šmahem. Pro mě je hlavně důležité, že to prodejce přizná (popíše, udělá fotku) a pak je na kupujícím, jestli to akceptuje. Drobné opravy bych asi skousl, ale samozřejmě za sníženou cenu, ne jako když jsem si pořizoval EOB III a prodejce krásně zakamufloval odtržený papír v nadpisu hry (hezky izolepou, jako by to nemohl podlepit alespoň Herkulesem). Měl kliku, že jsem si k té krabičce vytvořil pevné pouto a uvnitř byl navíc jako bonus cluebook :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #235 kdy: Únor 08, 2026, 23:48:24 »

Zajímavé u toho Zdeňka - V je, že on donedávna prodával právě hezké zachovalé kousky, přijde mi, že hezčí než, kdokoliv jiný a vcelku za normální ceny, a pak se nějakou dobu jeho nabídka ztenčila, jak vyprodal a dával nějakou dobu dost asi nějaké zbytkové retail boxy (asi před rokem jsem si u něj koupil Lemmings pod Windows) a teď po novém roce, co jej sleduji, tak vysolil tu šílenou nabídku poškozených krabic s neskutečně napálenýma cenama. Až mě napadlo, jestli není vážně nemocný a nepotřebuje rychle prachy.

Ad páska - tak je jasné, že odlepený papír, když je k čemu přilepit, tak se lepí lepidlem, tohle lepit páskou je fušeřina. Ale jak jsou ta poškození typu roztržený roh víka a pod., tam to bez pásky neuděláš. Samozřejmě jak jsem psal, musí to být tenký páseček, aby plocha zalepená pod páskou byla co nejmenší, ne že někdo ofačuje několik centimetrů strany krabice.

Já měl trochu smůlu ve štěstí při sehnání Ultimy 5. Celkově je to zachovalá krabice s plným obsahem včetně mince, ale nějakého idiota napadlo, tím jak je to tenká krabička a snadno se rozevře, že víko přilepí k zadní části krabice lepící páskou. Asi blbý nápad prodejce, aby se krabice v balíku nerozevřela a nevypadl z ní obsah.
Dodnes přemýšlím, jestli mám otestovat přilnavost té pásky a pokusit se jí sundat nebo raději, ne, abych nestrhnul potisk.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #236 kdy: Únor 09, 2026, 00:19:48 »

Já si Zdeňka-V všiml až teď. Pár let jsem se Aukru vyhýbal a vybavuji si akorát Shadowangela, na kterého mě sem tam hodil i dotaz na Googlu. Pár dobrých věcí v nabídce má, dokonce o jedné i vážně uvažuji, protože je za celkem rozumnou cenu, ale jak jsem hledal jen věci okolo MM, tak mi vypadla ta hrůza. Koukal jsem k němu i na Lands of Lore 2 a 3, což je taky dobrý ukazatel, protože to jsou hry, které seženeš za rozumný peníz v dobrém stavu i dnes. Pamatuji, jak před lety bylo eBay plné factory sealed trojky, protože to nikdo nechtěl ani hrát. Z většiny jeho nabídky jsem však v rozpacích a přijde mi to opravdu jen jako nějaký bazar. Ale je klidně možné, že s ním něco je a potřebuje si rychle vydělat.

Ty si zkoušel od něj něco kupovat?

Oprava růžku by asi šla udělat lépe, už jsem nad tím párkrát přemýšlel, ale asi bych se do toho nepouštěl :D. U některých krabiček by podle mě možná šlo vypreparovat tu roztrženou papírovou spojku a vložit tam nový spoj např. z textilního papíru, který je tenký a ohebný. Bohužel to je jen malá část krabiček, u mě např. King's Bounty. Já to nechávám jinak normálně roztržené dál a dávám si pak na ty krabičky pozor. Víc mě štvou deformace jednodílných krabiček, protože to je obvykle celkem tenčí papír.

Páska na té Ultimě vypadá dost podezřele. Blbé právě je, že jen těžko odhadneš lepidlo. Já tu mám třeba tenké průhledné pásky, které se tváří jako ty běžné, ale přitom mají dost silné lepidlo. Šlo by tomu možná trochu pomoci fénem, ale pak ti zbydou zbytky lepidla a těžko říci, jak je odolná horní vrstva papíru proti otěru. Před léty jsem chtěl z jedné krabičky MM2 odstranit nějaký lepivý flek lihem a málem jsem vylítl z kůže - to místo se mi tím lihem odbarvilo!! A tady je ten povrch navíc černý, takže jakákoliv změna bude vidět o to víc.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #237 kdy: Únor 09, 2026, 08:03:58 »

Od Zdeňka-V jsem kupoval Lemmings + Oh, No More Lemmings! pod Windows někdy před rokem. Byl to sice retail, ale chtěl jsem mít ty Lemmingy aspoň nějak originál. Přišlo to v super stavu, takže spokojenost.

Ad páska u Ultimy 5 - částečně jsem odstranil to, co lezlo samo dolů, ale ten zbytek je přilnutý už příliš pevně na to, abych to riskoval. Byl to prostě úchyt k víku, aby se krabice neotevírala.

Co se týče roztržených rohů u big boxů, tak jsem kdysi taky přemýšlel o slepení papírovou spojkou zevnitř, ale z venku to bohužel zůstane rozšklebené, cílem takové opravy je roztržený roh přichytit nejlépe zvenčí a zahladit, což udělá jen páska. Musí však být zvolená co nejtenčí (z hlediska tloušťky pásky) a nesmí dojít k deformaci při lepení nebo opatlání lepící vrstvy, protože to začne časem degradovat, měnit barvy a může dojít k zežloutnutí lepící vrstvy. Pokud se to udělá s maximální pečlivostí, pak taková páska není ani vidět. Já si krabice s mírným poškozením upravuji prakticky vždy (ale jsou to ojedinělé případy, kdy takovou věc koupím třeba jen proto, že ji prodejce nabízel za pár stovek v přepočtu na Kč a není tam drastické poštovné), nelíbí se mi, když má krabice roztřepené rozšklebené rohy a dokonce se to nevzhledně rozevírá, to pak vypadá trochu jako ten šrot, co teď prodává Zdeněk-V.

Ke kosmetickým úpravám, které mají zahladit viditelné znaky drobného poškození sahám běžně, třeba u Gunship 2000 jsem začernil tuhle bílou skvrnu nebo odřeninu nebo co to bylo, takhle to bylo i v nabídce na Aukru, jak je to na přiložené fotce a vzal jsem to i s tímhle, protože to v konečném výsledku přihazovací aukce vyšlo na 549 Kč a zbytek obsahu krabice i obálka krabice s covery je pěkná. Sice budu ještě na tom začerňování pracovat, protože prozatím jsem překryl jen tu zářivou bílou, ale odstín černé není ještě úplně ok, musím najít něco černějšího na další přetření. Dělám to pro vizuální čistotu, aby u krabice nestrašilo na první pohled něco nepěkného, není to o falešné zvyšováí hodnoty za účelem skrytí vady pro navýšení hodnoty, protože to nehodlám prodávat, nekupuji big boxy z investičních důvodů.

Jinak co ještě tak nějak "upravuji", když to jde, tak to, že odlepuji nevzhledné nálepky překrývající obrázek krabice. Třeba takové ty blbosti jako že krabice obsahuje tričko a pod. Takhle jsem pracně sundával nálepku z Abandoned Places 2, nebo šílenou velkou nálepku uprostřed obrázku na Wizardry 1, kde takhle označkovali krabici zařazenou do kompilace Wiz 1 - 3.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #238 kdy: Únor 09, 2026, 11:52:58 »

Právě, pokud to máš pro svoje účely, tak bych s tím problém neměl, ale vadí mi, když to někdo upravuje za účelem lepšího prodeje, tedy když to dělá cíleně a ještě na to neupozorní.

Vlastním opravám se většinou vyhýbám tím, že kupuji věci v takové stavu, aby mi to vyhovovalo a přitom balancuji mezi vzhledem a obsahem. Nepotrpím si nutně na co největší kompletaci, pokud by to bylo na úkor už příliš poškozené krabičky, navíc kolikrát kdo ví, co všechno by v té krabičce vlastně mělo být? Zároveň balancuji tu cenu, ale pokud se objeví něco dobrého, tak i ten utrhlý růžek akceptuji. Třeba u King's Bounty jsem to věděl hned, ale ta cena a vzhled byly prostě lákavé. Ostatně nabídek King's Bounty s utrhlým růžkem nebo jiným rušivým poškozením jsem viděl už tolik a vždy za výrazně vyšší ceny :). Radši ten růžek, než deformace v obrázku na víčku.

Mě vlastně to poškození nakonec tolik netrápí, ale musím o tom opravdu vědět a být s tím smířený. Třeba u Eye of Beholder vím, že sehnat krabičku ve skvělém stavu je skoro nemožné, protože ta černá barva je prostě problém a snadno se ošoupe. Stejně tak Gold Boxy.

Nálepky jsou kapitola sama pro sebe. Většinou se poohlížím po něčem, co má jen ty tzv. povinné nálepky od distributora. Pokud jde o jejich odstranění, to bych si dneska asi už netroufl - pokud to udělal někdo hned tenkrát, tak měl fajn šanci, ale dneska bych se toho bál. Ostatně kolikrát je na těch krabicích vidět, že tam ta nálepka byla. UU2 jsem třeba dokonce sháněl i s tou nálepkou, byť jsem zahlídl jednu aukci, kde byl ten cover celý čistý. Beru to totiž trošku jako autentickou věc, která by tam být vlastně měla.

U Wizardry Trilogy bych ale taky dost váhal :D. Já to v aukcích viděl, protože o nich sám uvažuji, ale ty nálepky jsou fakt šílené. Nejhorší jsou asi ty na těch černých krabicích, protože ty jsem pak viděl kvůli tomu docela poškozené.

Pokud by šlo o krásně lesklý a zachovalý povrch, jako má třeba krabička Descent to Undermountain, tak věřím tomu, že odstranit nálepku a lepidlo bez újmy je možné, ale u řady krabiček dopředu vím, že to ta barva nezvládne. Mám tu třeba krabičku Lionheartu z roku 2006 a jak byla léta vystavená na poličce, tak jsem si při jejím focení všiml, že na několika místech slezla lakovaná vrstva z papíru. A to je jen 20 let stará krabička! Pokud bych v tom začal šmrdlat a odstraňovat lepidlo z pod samolepky CD Projektu, tak to 100% v těch poškozených místech prodřu. Jinak o opravě lakování už jsem taky uvažoval, v souvislosti s mou c64 verzí MM2, kde jsou na zadní straně 2-3 nenápadné škrábance, které na konci končí takovým drobným (pod lupou viditelným) vytrhnutím papíru. Přemýšlel jsem, jestli by to šlo jakoby zalít opravným lakem, ale asi by se to zvýraznilo zase jiným způsobem, tak to raději nechám být. Je to vlastně viditelné jen proti světlu a pod určitým úhlem.

Ještě k té kompletaci a užitné hodnotě ... docela se z tohoto důvodu vyhýbám factory sealed věcem. Leda by byly za skvělou cenu. Důvodem je fakt, že mě jde o ten obsah, takže pak mám stejně nutkání to koupit rozbalené :). Výjimkou je snad teď jen Wizardry Gold, kde o factory sealed uvažuji, ale je to z důvodu co nejlépe zachované krabičky. Asi bych nakonec neměl problém si to doma rozbalit. Mě u factory sealed věcí vadí ještě jedna věc a to jsou časté deformace krabiček. Někdy vlivem samotné fólie, jindy je to prostě jasné poškození naražením, stlačením apod. a jen ta originál fólie tomu ještě dělá tu hodnotu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #239 kdy: Únor 09, 2026, 18:33:29 »

Kompletaci taky moc neřeším, pokud je v krabici manuál, CD a mapa, to je základ. Jasně, že nejcenější jsou totální komplety s každičkou registrační kartou a pod., ale ve výsledku to mě osobně k hraní samotnému nedává nic navíc, pokud tam registrační a jiná karta je. Tak to umím oželet. Samozřejmě když tam jsou katalogy, je to fajn bonus, někdy se  nostalgií podívám, ja kto vypadalo hezky v katalogu a za kolik se to prodávalo.

Co se týče sealed, pokud je za rozumnou cenu, vždy volím sealed s tím, že jej rozbalím. Vím aspoň, že je to netknuté a nemusím řešit, jestli to někdo skladoval třeba blbě ve vlhku a pod. Samozřejmě pokud je selaed za 3000 a rozbalený hodně ok kus za 1500, tak vezmu rozbalený.

Jinak nálepku jde někdy odlepit, ale musíš jít milimetr po milimetru. Tohle je Wiz 1, z které se mi povedlo sundat tu obří obdélníkovou nálepku uprostřed. Je tam po ní videt ta tmavší plocha, ale potisk jsem nestrhnul a nezůstala ani ulepená plocha.
« Poslední změna: Únor 10, 2026, 10:30:50 od Ringo »
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20