Hrobka Praecora Lotha, část 2Po sestupu na 3. patro jsem se k mému štěstí ocitl v oblasti, od které zrovna nemám část mapy, takže jsem pochopil, že to byl záměr a osmý útržek asi opravdu ani neexistuje, proto se jedná hned o počátek patra. Kousek od vchodu korzuje duch Silana, služebníka Guardiana, který si myslel, že si vydobude slávu nálezem Lothova rohu. Zprvu prý měl docela štěstí a hravě procházel přes všemožné pasti, ale pak ho štěstí přeci jen opustilo a to ve chvíli, kdy se v jedné chodbě srazil s kostlivcem a nechtěně se nabodl na jeho otrávenou dýku. Nedlouho poté smrtelně onemocněl a zemřel.

Třetí patro je už jen podle složených útržků dost spletité a záludné. Složení mapy má však i jednu nevýhodu - nelze do ní psát vlastní poznámky, takže jsem byl odkázán jen na ty, co v ní už jsou. V JV části jsem aktivoval nějaký řetěz a páku. Ostatní páky v této části patra jinak souvisí s mřížemi. Vůbec netuším, k čemu ta dvojice slouží, ale to bylo v tuhle chvíli beztak jedno. Zřejmě ovládají něco jiného a s tím mě napadlo, že byť na mapě vidím mnohem kratší cestu k exitu, tak to tak snadné asi přeci jen nebude a budu muset nejprve něco přenastavovat a to něco bude po celém patře

Předem prozradím, že to byla zbytečná obava, cest k exitu je skutečně několik, liší se akorát svou obtížností. Jižní cesta se zdá zprvu schůdná a vypadá jako snadné spojení JV a JZ části patra, ale brzy jsem narazil na obtížnější překážku, kdy jsem nedokázal zavřít dlouhé propadlo (tlačítko je mimo dosah a jak jsem později zjistil, ani z druhé strany to nejde uzavřít). Musel jsem zpět ke vtupu a na sever, kde je menší bludiště chodeb s pastmi. Budu tu muset zatížit nášlapné plošiny a k tomu budu potřebovat posbírat všemožné zbytečnosti.

Hm, připadal jsem si jako v Anvil of Dawn, plošiny se nedají zatížit jednou věcí, ale čekalo mě pendlování sem a tam a sbírání všeho možného, abych těch několik užitečných plošin dokázal vůbec zatížit

Některé plošiny jsou zaznačené na automapě, jiné ne, zkusil jsem však zatížit všechny, které mi přišly nějak důležité. Potíž je akorát v tom, že některé předměty podléhají zkáze a zrovna kosti se ukázaly jako nevhodný zatěžkávací materiál - fireball z pasti je dokáže usmažit na prach a ten je logicky mnohem lehčí

Pár plošin jsem proto musel zatěžkávat znovu a lépe. Na severu jsem pak přes malou nádržku došel ke stěně se zamčenými skrytými dveřmi. Otevírá je kombinace tlačítek na světové ružici v pořadí S, J, V, Z. Odtud už se dá pohodlně dojít k exitu, ale nejprve si ještě zkusím projít zbytek patra. U těhle dveří je potřeba počítat s tím, že se mohou zavřít a ze strany exitu je nelze otevřít!
Na JZ jsem narazil na soustavu mříží s tlačítky, ale nějak se mi nepodařilo objasnit způsob, jak se dostat do centrální místnosti kousek na sever. Byť jsem tu zkoušel všemožné kombinace a to včetně následného obcházení celé JZ oblasti až zeshora k druhé mříži. Nakonec jsem to vzdal, třeba to ani nebude nutné vyřešit. Ve výklenku nad severní mříží jsem našel grey stone a poblíž jižní části mě v místnosti čekal excelentní black sword a dýka. Pečetních prstenů Guardiana už mám taky požehnaně a tady se jich válela přímo hromada, ale netuším, k čemu mi vůbec budou, proto jsem další už nebral.

Směrem na SZ je soustava dvou zapastěných místností. Jedna je plná fireballů a je tu potřeba odkrýt dveře za středovou stěnou a těmi pak utéci ven z jámy. V SZ rohu je navíc skrytá místnost, kde jsem našel zlatý prsten. Místnost na sever je pro změnu plná respawnujících se kostlivů, takže je potřeba odtud taky urychleně mizet. Ať tak či onak, vždy jsem se nějak mohl dostat k exitu na severu, takže smysl toho patra je opravdu v tom, aby si tu každý našel tu svou schůdnou cestu, než že by ho musel prolézat celé ... tedy pokud zároveň nestojí o lepší loot

Zlatý prsten se třeba o chvilku později ukázal jako prsten regenerace. Směrem od exitu se dá otevřít zkratka do středu patra, odkud se pak dá snadno dostat k východu na 2. patro.
Na 4. patře jsem došel k zamčené mříži a řetězu. Prní zatáhnutí uvolnilo podivnou mlhu a druhé pak otevřelo mříž. V místnosti za ní už mě čekal lich Morphius, první z Trojky. Za svého života to býval legendární zloděj, kterému kdysi Loth hodně pomohl, takže mu za mnohé vděčí a i nyní mu svůj dluh hodlá splácet. Hm, zajímavé, oddaný služebník, to ne zcela odpovídá tomu, co mi o Morphiusovi pověděla Helena. Navíc mě považuje za služebníka Guardiana, a toho i po těch letech stále nenávidí. Morphius zřejmě zbystřil můj zmatek ve tváři a tak to zkusil nejprve po dobrém, prý bych měl odejít a Heleně nevěřit. Moc se mi to nepozdávalo a tak jeho trpělivost nakonec přeci jen došla a s tím přišel poměrně vyrovnaný souboj.

Z místnosti s Morphiem vedou masivní dveře, ale jsou bohužel zamčené. Po důkladné prohlídce jsem ve východní stěně našel skryté dveře a těmi jsem mohl projít skrze krátkou chodbu do místnosti s pastí. V jednom rohu je zapastěná truhla se železným klíčem a naproti jsou dřevěné dveře (taktéž zapastěné). Klíč je potřený nějakým jedem, takže nemá smysl se léčit dříve, než se rozbijou dveře a vezme se klíč (klíč je navíc fake, lepší je tu truhlu vůbec neotevírat). Dveře jdou obejít, dá se k tomu využít právě ta truhla a přes ní vyskočit na sloup s kládou. Ta končí na protějším sloupu, u kterého jsou skryté dveře s chodbou do části za dřevěnými dveřmi. Zpátky už mi to nešlo, takže jsem ty dřeěné dveře přeci jen musel rozbít (použil jsem k tomu sekeru nalezenou v místnosti nahoře, abych si zbytečně nerozbíjel tu svou

). V místnosti za dveřmi je páka, s níž se otevírají masivní dveře nahoře.
V nově zpřístupněné místnosti je lich Lord Umbria a není tu rozhodně sám. Má k ruce dva hliněné golemy, takže jsem se poněkud vychytrale zbavil nejprve jich

Umbriovi to kupodivu nevadilo. Ono jde Umbriu zprvu vůbec obejít. Cestu dále však blokuje silná iluze prostorové trhliny a v místnosti na východ jsem se nedokázal na první pokus popasovat se zdejším puzzle. Při návratu se však spustil trigger a Umbria mě rovnou napadl. Musel jsem proto loadnout a zahájit rozhovor na dálku. Není to klíčové, ale byla by škoda ten rozhovor vynechat. Umbria v něm byl překvapen, že jsem prošel přes Morphia, ale dal mi taktéž na výběr v poklidu odejít (což v mém případě už stejně nešlo). Boj je potřeba vést na krátkou vzdálenost, protože Umbria je zdatný kouzelník a navíc umí levitovat, takže krom fireballů hrozí, že se vznese mimo dosah zbraní na blízko. Po definitivní smrti z něj vypadly runy Vas, Hur a Flam (tu budu moci darovat Zogithovi v The Pits of Carnage).

Místnost na východ obsahuje vodní nádrž a soustavu sloupů, které se z ní tyčí. Přeskákat po sloupech není tak snadné, protože jejich vrcholy obsahují vracecí teleporty. Teleport však není po celém vršku sloupu, ale týká se jen určitých segmentů na dlážděné podlaze o velikosti 3 x 3. U sloupu je tedy potřeba určit, po kterých segmentech se dá pohybovat a s jejich pomocí pak přeskočit na další sloup atd. Je to hodně o trpělivosti, navíc uprostřed cesty lítá fireball, který to celé ještě více znepříjemňuje. Trvalo mi dlouho, než jsem na princip sloupů přišel, je to jeden z těch hodně otravných puzzlů, ale částečně by šel asi obejít magií. Jeho smyslem je totiž přeskákat na druhou stranu k pentagramu a z něj pak stačí odebrat jednu jedinou svíčku, čímž se iluze trhliny v chodbě rozplyne. Nemám vyzkoušeno, jak funguje telekineze, ale pokud s ní jdou přenášet předměty, pak je to asi další možné řešení, protože ke středu místnosti se dá přiblížit s poměrně menší námahou.
V další místnosti už mě čekal ještě více překvapený lich Lethe, bývalý Lothův generál a nejodolnější z těch tří. Vypadla z něj taktéž runa Flam a excelentní black sword. Na východ od něj se dá projít skrze vodopád, kde jsem okamžitě zahučel do bažiny plné potvor. Z démona poblíž jsem vymlátil klíč ke dveřím a za nimi zatáhl za řetěz. Nyní jsem mohl konečně vstoupit do hrobky Praecora Letha.

Jen tak tak jsem se zastavil na okraji příkopu, který nebyl zprvu vůbec vidět. Pode mnou protékala žhavá láva a v protější místnosti jsem zahlédl průsvitnou postavu. Jenomže tu jaksi chyběl most a vlastně vůbec jakákoliv možnost se přes příkop dostat. Chvilku jsem tam jen tak stál a přemýšlel. Chtěl jsem začít rozhovor na dálku, ale Loth mi najednou zmizel někam hlouběji do místnosti a tak jsem se rozhodl popadnou veškerou odvahu a vykročil jsem vpřed. Hm, skleněný most ...

Rozhovor s Lothem byl rychlý, prokázal jsem mu úctu, kterou si i po smrti zajisté zaslouží a vyhnul jsem se jakýmkoliv lžím. Loth zprvu nechtěl věřit, že Guardian válku vyhrál a on zemřel, ale postupně se mu navrátila část paměti a tento stav uznal. Za odvahu a mé čisté srdce mi předal roh a rozplynul se. Jak ho použít, to už si prý musím zjistit jinde. Spolu s Lothem zmizeli všichni neklidní nemrtví a konečně tak všichni došli věčného pokoje. Z pohřební komory jsem si vzal jen zástavu Killornu.

Po návratu do hradu jsem si promluvil s Mirandou, která mě odkázala za Nystulem, ale nejprve jsem si šel uvolnit inventář. Nystul se podivil nad tím, že jsem získal Lothův roh a pak nahlas zauvažoval, že jeho síla by nám mohla pomoci zničit krystal. Poté jsem mu předal blackrock gem na očarování a šel ho použít na krystal do podzemí. Po aplikaci kamene se v hradě už nic nezměnilo, tedy až na inventářový bug, který mi zrušil jeden batoh a save pozici. Musel jsem hru restartovat a načíst o kousek zpět. Pár posledních minut jsem si tak musel dát ještě jednou

Hrobku Praecora Lotha mám za sebou ... uf

Lothova hrobka byla po dlouhé době rozlehlým dungeonem a výsledný čas tomu zcela odpovídá (10 hodin 30 minut). Největší kus si vzalo 3. patro a pak bloumání nad puzzle na 4. patře. Celkově jsem se tak dostal na čas 75 hodin 15 minut. U Eony jsem si všiml, že level 15 je nejspíše konečný a dále už neroste, byť zkušenosti se načítají dále. Spolu s tím jsem časem zjistil, že Eona za překročení určitých zkušenostních stupňů dále dostává dovednostní body, což není špatné. S trochou píle a kupou času by tak šlo nejspíše potrénovat vše. Nicméně vysoká specializace je podle mě v UU2 mnohem důležitější. Nyní už můžu klidně předběhnout, na konci hry se mi nepodařilo to, co právě v UU1. Těch bodů je prostě méně, než by odpovídalo počtu modliteb u svatyň v jedničce, takže běžným hraním by mi to vyšlo na 4 plné dovednosti a 1 vycvičenou do poloviny. Je to tedy o jednu komplet dovednost méně, ale to berte trochu s rezervou, protože hodně záleží i na počátečním hodu u klíčových dovedností - když je vysoký, je potřeba méně hodů na kompletaci dovednostními body.