Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 29, 2024, 01:44:08
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge  (Přečteno 9129 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #15 kdy: Září 11, 2017, 08:27:59 »

Pokud jde o smrt postav, nejvíce na to v družině doplácí Lacert. Trošku mě překvapilo, jak se jednotlivá povolání mezi sebou liší co do množství HP. Trpasličí bojovník jednoznačně vede, ale když ho porovnám s bojovnickými specialisty jako valkýra a samuraj, tak jim o hezkou polovinu utekl. Kompenzaci za sílu povolání beru, ale opravdu jsem nečekal až takovýto odskok. Nejhůře je na tom Lili, ale tu zas málokdy někdo trefí, tak je to zatím jedno. Nějaký silnější plošňák by ovšem nepřežila.

Při levelupu se snažím se štěstím nehandrkovat a beru to, co mi hra nabízí. Svým způsobem jsou Wiz6 v tomto ohledu přívětivější, protože si okamžik levelupu jde lépe naplánovat, ale pokud levelují např. hned 3 postavy najednou, tak by to bylo zase moc loadování. Když už jsem u toho, včera jsem si v manuálu přečetl zmínku o možnosti vyměnit člena družiny za pochodu. Ten původní je sice definitivně ztracen, ale teoreticky by se toho dalo využít právě pro lépe řízený levelup. Moje družina už je na tom docela dobře, takže kdybych si kupříkladu nyní vzal nového samuraje, tak mám možnost z něj vytáhnout metodou save/load maximum, protože se budu starat jen o něj. Výměna postavy je pravděpodobně relikt z doby, kdy ve Wizardry řádila permadeath :)

Eh, zase jsem se rozepsal poněkud mimo téma ... :D

Podzemí hradu má zřejmě více podlaží, jak nasvědčuje jedno ze schodišť směrem dolů, ale prozatím jsem se k ověření této domněnky nedostal. První patro podzemí je totiž poměrně členité a z pohledu bojů zas o fous přituhlo a hlavně jsou boje častější. Příliš jsem neváhal a začal jsem kreslit mapu. Osobně je mi tedy záhadou, proč jsou nadzemní patra tak vysídlená a zrovna v podzemí si našla úkryt tlupa banditů, která odtud nemá žádnou přímou cestu ven do okolí.

Severní část patra tvoří vězení, kam se lze dostat jedině s pomocí Jailer Key, který se povaluje v mučírně před vězením. Jailer Key otevírá dvě cely, přičemž zajímavá je jen jedna, kde jsme z pod kostry vytáhli harmonium a Deadman's Log. Deník je ovšem psán v podivném jazyce, takže máme smůlu ... zatím :)

Ve čtyřech rozích patra lze narazit na schodiště směrem do přízemí hradu, čímž se mi počet možných směrů výrazně ztenčil. V SZ části se navíc nachází další možná cesta, ale ta na západ končí zamčenou mříží a ta do patra vlastně taky. Z místností je zajímavé jedno skladiště na východě, kde jsou pomalované zdi. Vyplatilo se mi některé nápisy opsat, ale k tomu se dostanu až za chvilku.

Západní místnosti jsou neméně zajímavé, jedna ukrývá skrytou místnost, kde jsem si nabral lepší loot pro svého bojovníka, druhá je střežená hlídkou banditů a pro vstup je potřeba znát heslo. Bezva, to mi ještě chybělo :D

Naštěstí mi hra do cesty připletla Queequga, což je NPC, které se ukrývá v jedné místnosti uprostřed patra. Je to obchodník a drbna v jednom :) Rozhovor probíhá stejně jako v Grimoire formou rozhovoru psaním přes klávesnici, ale citelně mi tu chybí kouzlo MindRead. Queeq není zrovna sdílní, pokud jde o něj samotného, ale využil pár slov z nápisů na zdech ve skladišti a pár věcí mi přeci jen do skládanky zapadlo.

V prvním nadzemním patře se nachází několik pokojů, přičemž jeden patřil nějakému služebníkovi s dcerou. Za dcerou od jejích 14 let chodil tajně každý večer král, ale služebníkovi se ho nikdy nepodařilo načapat, protože král ovládal kouzlo na průchod zdmi. Zdánlivě nepodstatná informace, obzvláště když nevím jména, ale Queeq se na otázku ohledně rumors rozpovídal na téma jistého týpka, který hledá svou milou, o níž ho připravil zdejší kapitán banditů. Já vím, teď už to nedává smysl vůbec, ale povšimněte si, jak perverzní bytosti tenhle hrad obývali/obývají :D Vzpomněl jsem si u toho na podivnou postavu za zamčenými dveřmi v jedné z věží. Z Queeqa se mi povedlo pomocí slov z nápisů zjistit, že jistý L'Montes je další týpek, který dle nápisu hledá Snoopcheri. Je proto dosti možné, že postavou ve věži bude jedna z těchto osob.

Queeq reaguje dokonce na slovo password (jak nečekané :)), ale úsměv mi vzápětí zas ztuhl. Heslo mi prozradí, ale jedině tehdy, až já mu prozradím, kde kapitán banditů ukrývá svou truhlu. A jsem namydlený :D V podzemí už se tedy dále nehnu, tak jsem mu alespoň zkusil střelit Deadman's Log, ale na to mi řekl, že tohle budu ještě potřebovat.

Nyní mě tedy čeká výstup do přízemí a do věže za záhadnou postavou a pokud by to nezabralo, ještě stále není důvod zoufat. V podzemí jsem získal několik dalších typů klíčů, přičemž měděné pasují do dveří na prvním patře uprostřed hradu, to už vím z předchozí zkušenosti ... tedy doufám, že mi všechny ty klíče vůbec k něčemu budou.

Dosavadní postup mi zabral zhruba 10 hodin, což je zčásti dáno množstvím soubojů, protože při tom všem pendlování je těch náhodných přepadovek docela dost, ale systematicky hrad opravdu prozkoumávat nejde. První lajna už poskočila na level 6, valkýra Jezebel je kupodivu slušný zabiják a dobře odvádí pozornost. Cpát vílu do první řady je sice neetické, ale tím jak na sebe láká pozornost a málokdo se do ní trefí, tak mají ostatní větší klid na práci :) Lacert tu trošku dojel, je to jednoznačně největší zabiják družiny, ale bývá často cílem potvor, takže je potřeba mu zdraví doplňovat i kouzly. Zemřel mi párkrár právě kvůli tomu, že jsem se dostal do boje ve chvíli, kdy už neměl moc zdraví. Holt ty jeho schopnosti jsou vykompenzovány tímto nedostatkem. Ninja Bezzub je pro mě záhadou, ukrývat se umí to jako jó, ale kdyby to tak mělo nějaký význam :D Kdybych místo něj vzal nečinného mága, asi bych to ani nepoznal. Spíš lituji, že jsem místo něj nevzal toho Lorda.

Edit: ve věži se nakonec nachází L'Montes, u dveří je potřeba mu sdělit jméno SNOOPCHERI. Je jedno, že jsem takového nenašel, podle popisu L'Montese jde nejspíše o jeho mazlíčka. L'Montes má něco společného s kapitánem, akorát jsem nějak zmatený, s kterým :) Nechal jsem ho být a proššel opět jednu zamčenou mříž podruhé, ale bez úspěchu. Na severu přízemí ovšem někdo zahlásil tajný spínač a díky němu jsem se dostal za zdejší mříž. Naproti ní je sice ještě jedna, kterou nemám čím odemknout, ale z kostry v rohu jsem získal Key of Ramm. Těžko říci, kam patří, protože jsem s ním opět všechno proběhl a nic.

Zkusil jsem proto poslední záchranu v podobě druhého podzemního patra, ale v něm je jen dvojice zamčených mříží a speciální dveře, které dle popisu otevře asi dvojice nějakých drahokamů. Cestou z tohoto patra jsem podstoupil tužší souboj a Lili poskočila, takže bych mohl zkusit oboje dveře uprostřed prvního nadzemního patra (sice jsem jí páčení nezvedal, ale za pokus nic nedám). Chybka je asi v tom, že jsem si neudělal podrobnější mapku, protože se schodišti se dá pěkně trefit díky průmětu jednotlivých pater na sebe, takže do sebe hodím obýdek a půjdu na to :D
« Poslední změna: Září 11, 2017, 12:34:16 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #16 kdy: Září 11, 2017, 15:23:18 »

Odvolávám co jsem napsal o atributech :D

Na prvním nadzemním podlaží mi při jedné příležitosti leveloval Lacert a zůstal jsem mírně v šoku, normálně mu naskákaly body i do atributů. Naneštěstí jsem musel loadnout, protože jsem se těsně před tím srazil s pastí se zkameňujícím kouzlem a už se mi to v takhle velkém rozsahu zopakovat nepovedlo, vlastně nakonec jsem musel vzít za vděk nulovou změnou atributů. Při levelupu tedy mohou atributy růst, ale jestli se tak stane a o kolik to bude, je podřízeno hodně malé pravděpodobnosti.

Jinak se motám stále po prvním nadzemním patře. Podařilo se mi projít i zbylé zamčené místnosti a získal jsem pár zřejmě úkolových předmětů. Záhada chlípného krále byla pořešena, s místností sluhy sousedí královské pokoje a ty jsou skrze tajnou chodbu propojeny s pokojem sluhy. Chodbu lze ovšem otevřít jen ze strany královských komnat.

V královských komnatách jsem našel králův deník, je ovšem šifrovaný stejným způsobem jako Deadmen's Log, takže si nikdo z družiny nepočte. V pokladnici jsem našel masku ovce. Do pokladnice jsem se dostal s pomocí Key of Ramm, stejně jako ke svatyni na severu. Ve svatyni je oltář s trojicí tlačítek v podobě symbolů, ale kombinaci nejde určit zkusmo - tváří se to jako kombinace pěti stisků, což je docela průšvih. Krom deníku jsem získal i Golden Key, ale ten nikam nepasuje, takže mě čeká další hledání patřičné mříže :D

Obvykle nemám tenhle pendlovací design v oblibě, ale tady mi to zas tak nevadí. Je to zvláštní, když si uvědomíte, že se už 16 hodin procházím po trojici malých lokací :D Boje v nadzemní části jsou však už jen formalita.

Těžko říci, jestli jsem něco přehlédl, nebo se opravdu musít takto postupně probíjet po kouscích. Když porovnám mapu přízemí a prvního patra, tak mi chybí už jen propojení s věžemi. Děsí mě jen to množství klíčů, které nemám jak využít, protože nikam nepasujou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #17 kdy: Září 11, 2017, 17:55:44 »

Chaos nabral na obrátkách, když už jsem si myslel, že vše začíná směřovat do jednoho bodu, tak mě hra opět převezla :) Ucelenější zápisy už nemohu ani dělat, protože bych to všechno nejspíše zapomněl a na průběžné psaní to také není. Ono se to nezdá, ale ten čas letí, krom hledání cesty pořád uvažuju, jak které věci do sebe zapadají a tak opravdu není času nazbyt, abych si vedl průběžný deníček. Kdybych třeba teď ukázal mapu prvního nadzemního patra, tak to nebude vypadat nijak šíleně, ale kdybych sem k tomu postnul video, čím vším se musíte k takové mapě prodrat, tak už to moc vesele vypadat nebude :)

Golden Key mi zapadl do jedné ze dvou mříží na druhém podzemním patře. Hned vedle dveří je tlačítko, které je otevírá a zároveň slouží k uzavření propadla v místnosti za nimi (dojde na to za chvilku). Uvnitř místnosti jsou dvě propadla a při cestě vpřed je družina nucena šlápnout na plošinku, která otevře propadlo přímo před ní (místnost je 3x3). Na stěně u dveří je další tlačítko, které uzavře propadlo nalevo od dveří. V rohu naproti je tlačítko, které uzavře propadlo napravo od dveří. A teď co s tím posledním propadlem? K tomu jsou dvě možnosti, buďto seskočit dolů a zabojovat si s dvojicí tuhých hadů (had se tu respawnuje), nebo vyjít ze dveří a uzavřít propadlo pomocí tlačítka před nimi.

Dvojice hadů je opravdu extrém, pár loadů to dalo, protože otrava je sama o sobě nebezpečná a hadi mají výdrž a silný útok. Prvního jsem sundal se štěstím kritickým zásahem, druhého jsem pižlal poněkud déle. Ve dveřích místnosti je teleport před dveře nad, takže jsem se svým otráveným trpaslíkem běžel co nejrychleji do prvního nadzemního patra a do svatyně, kde jsem s pomocí fontánky doplnil zdraví a přespal - jelikož moje alterego má plno HP, tak dokáže otravu během spánku ustát, u ostatních postav je to průšvih.

Každopádně zpět k místnosti na druhém podzemním patře. Uzavřené propadlo zpřístupní cestu k tlačítku, které odkryje velmi důležitou truhlu - je v ní Book of Ramm. Konečně nezašifrovaný text, který navíc obsahuje nápovědu k tlačítkům na oltáři ve svatyni:

Spoiler: ukázat
maska, maska, orb, hůl, orb


Oltář po aktivaci zmizí a po seskoku dírou jsme se objevili v přízemí před uzavřenou mříží. Mříž za námi se zavřela a ta před námi otevřela. Naneštěstí z ní vylezl další had a následovalo mnoho loadů, protože cesta k fontáně je nyní uzavřená. Napoprvé jsem si proběhl dungeon v cestě dále s mrtvou Jezebel, zajímalo mě, jestli to má smysl a náhodou jsem si něco neuzavřel, ale když jsem se dostal pod zvonici a našel klíč, tak mi bylo jasné, že odtud musí vést i cesta zpět do již odkrytých částí hradu. Zabralo mi to hezkou hodinu a začal jsem proto zápasit s hadem znovu. Na jednu otrávenou postavu jsem to neuhrál, ale v batohu Bezzuba se válel protijed, ten vypila Jezebel a Elemir podpořen léčením se uložil ke spánku.

Eona má v batohu svitek Resurrection, ale nechci to používat. Tyhle věci je lepší si schovat na horší časy. Podobnou funkci má třeba i Amulet of Life.

Nyní mě tedy čeká podzemí, které neumím přesně výškově zařadit. Zřejmě je na stejné úrovni jako první patro podzemí pod hradem, jen bude pošoupnuté více na sever. Už při prvním průchodu bylo vidět, že patro je symetrické a dá se to projít i bez tvorby mapy, ale když už jsem se do toho pustil, tak budu v kreslení pokračovat :)

Levelup zatím nebyl žádný, ale potvory nového patra jsou za více xp, přitom nejsou zas tak tuhé, takže bych se na level 7 mohl vyškrábat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #18 kdy: Září 11, 2017, 22:17:05 »

Trošku jsem ztratil pojem o čase, ale odhadem mám za sebou 20 hodin. Moc daleko jsem se neposunul, ale začínám mít výsledky :D

Severní část podzemí je spletitý systém chodeb. Navenek to nevypadá, dá se v tom dobře orientovat, ale jakmile jsem to zanesl do mapy, tak je to docela slušná změť chodeb. Jedná se o kus dolů. Cílem je nalézt dvojici klíčů a krumpáč, se kterým se lze prokopat do dvou skrytých částí. Hra mě na to sama upozornila, takže nejde o nic tajného ;)

V jedné skryté chodbě je truhla, v druhé jsme se srazili s podivnou ženštinou, která přelevitovala přes propast do stavby naproti, kde se připojila ke svým družkám. Kdybych měl dostatečně silné lano ...

Dungeon Key mi pomohl otevřít mříže ven, přičemž jsem se dostal do cel, které jsou vidět z prvního podzemního patra z jihu, takže jsme opravdu na stejné úrovni. V jedné cele sundala Eona z kostlivce dešifrovací prsten, který se vzápětí ukázal být velmi užitečným, neboť jím jde přečít Deadman's Log, čímž jsem se mimo jiné dozvěděl, kam piráti ukryli svůj poklad:

Spoiler: ukázat
Giant Mountain


S touhle informací jsem se později stavil za Queeqem a on mi prozradil heslo k pirátům:

Spoiler: ukázat
Skeleton Crew


S Bell Key jsem se stavil ve zvonici, za dveřmi mě čekala malá místnost s truhlou, která ukrývala lano :) Nijak mě to nepřekvapilo, došlo mi, že lano bude nejspíše zde, akorát jsem čekal, že ho budu odněkud sundavat.

Kapitán pirátů Matey mi dal na výběr, buďto si dáme chlastací soutěž, nebo to vyřešíme po staru bojem. Soutěž spočívá v tom, že si za 50 zlatých kupujete pití a čekáte, kolik dávek Matey vydrží (hodně ;)). Pije první postava v družině, takže je dobré tam mít někoho odolnějšího. Tuhle variantu jsem jen zkusil, na ostro jsem dal přednost souboji, který je lehce vytuhlý, ale jde to. Pomocníky jsem uspal a Matey zůstal na nás sám :) Výsledek obou způsobů je víceméně stejný, za boj jsou akorát zkušenosti a pár věcí, ale nic úkolového. V případě vyhrané soutěže Matey prostě jen zmizí.

Naproti vstupu k pirátům je cela se šíleným pirátem, který má místo ruky hák. Do cely se zatím nedostanu, nejspíše to chce klíč, ale ten hák budu zcela určitě potřebovat, nějak jsem si vzpomněl na jednu pasáž z Grimoire. Deadman's Log mi pár věcí okolo pirátů a jejich přítomnosti zde osvětlil, krom místa s pokladem to má ovšem jen informativní charakter.

V této fázi jsem se opět dostal lehce do slepé uličky, ale pořešil jsem alespoň smysl jednoho z úkolových předmětů a tím byl plesnivý sýr. V místnosti s nápisy je na jedné zdi malá díra, akorát pro hlodavce. Zkoušel jsem u ní původně něco jiného, ale pak mě napadlo položit sem sýr. V tu ránu zeď rozbořila přetloustlá krysa a pokusila se nám dát kapky, leč Lili její družky uspala a zbytek družiny se zcela zaměřil na krysí velitelku. Nově odkrytá chodba vedla jen do místnosti s truhlou s náhodným lootem.

U truhel jsem si už dříve všiml, že se jejich obsah generuje, ale většinou je to tak, že truhla obsahuje něco důležitého a k tomu pak generický loot. Našel jsem ovšem pár truhel, které byly čistě generické.

Elemir, Jezebel, Lacert a Lili se posunuli na level 7, Eona a Bezzub zůstali zatím na levelu 6. Trošku mi to kazí původní předpoklad, ale v dolech jsem při druhém průchodu nenacházel tolik dobře hodnocených skupinek, takže zkušenostní zisk byl nakonec slabší.

Pokud jde o hrad, mám toho prolezlého plno a pomalu mi dochází možnosti co dále. Na jednu stranu je to dobře, protože se konečně možnosti zůžily, na druhou stranu je to trošku průšvih, protože zatím nevidím možnost, jak pohnout s trojicí zbylých věcí. Mříž na druhém podzemním podlaží bude nejspíše vyžadovat klíč, pak tu mám stavbu přes propast a zavřeného piráta s hákem. Do toho jsem vlastně ještě nenašel způsob, jak přeložit králův deník. Zavřené dveře na druhém podlaží budou asi poslední v pořadí, tam bude nejspíše klíč od mříže do separátní oblasti podlaží, což je podle mě východ z hradu. Jasně, zítra na to hupsnu a ono to bude úplně jinak :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #19 kdy: Září 12, 2017, 08:07:09 »

Hele a četl jsi ten 134 stránkovej manuál? :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #20 kdy: Září 12, 2017, 12:34:26 »

Proč myslíš, že jsem ho nečetl? ;) Kvůli té dobře skryté pasáži s několika body ... ?

Levelup:

1) The statistics may increase (they can decrease too).
2) They may gain hitpoints and stamina.
3) They Rank within their proffesion may change.
4) They may get a skill bonus to apply in areas of choice (Weaponry, Physical and Academia). Remember to add points to your magic users' area of proficiency: Alchemy, Theology, Theosophy and Thaumaturgy. Otherwise, they may never learn any new spells.
5) They may learn new magical spells and gain additional magic points.

Vyjma bodu 1 jsem v manuálu všechno našel, takže když došlo na ty různé rekapitulace, tak jsem začal text přeskakovat a jak vidno, vůbec mi to nechybí :D Výrazného poklesu atributů bych si všiml, předpokládám, že dotyčné postavě by hrozilo, že přijde o své prestižní povolání. Z počátku jsem si postavy opravdu kontroloval, ale poprvé jsem si toho všiml až po tak dlouhé době, takže změna atributů není zas tak častá, byť tu možnost snížení je potřeba mít na paměti. Jenomže to bych k tomu hraní musel přistoupit podobně jako u Realms of Arkania, kde jsem si ke každé postave pečlivě vedl kartičku.

Edit: hezky si mě nahlodal :D Normálně jsem si ten přehled atributů udělal a oproti počátku jsem zaznamenal jen zvýšení. Nakonec to nevypadá tak zřídkavě, jen jsem to asi během levelupů nezaregistroval, protože některé atributy poskočily více. Mám dokumentovaný každý levelup, takže bych to mohl zpětně dohledat komplet, ale to už by bylo zbytečné.
« Poslední změna: Září 12, 2017, 15:27:43 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #21 kdy: Září 12, 2017, 13:07:47 »

25 hodin za mnou, cestu z hradu jsem nenašel, ale našel jsem pro změnu další pasáže hry :)

Dlouho jsem s postupem dále tápal, ale vůbec to nevadilo, postupně jsem si doplňoval mapu nadzemních podlaží a při tom si utřídil pár informací. Pořád mi nešlo do hlavy, proč Queeq a L'Montes mluví o kapitánovi v trošku jiných souvislostech, ale pravda začala na povrch vyplouvat ve chvíli, kdy jsem se začal L'Montese podrobně vyptávat. Zkusil jsem vše, co mě napadlo a mohlo by k něčemu vést. Nakonec jsem si to složil se zbylými dialogy a měl jsem jasno.

Piráti jsou v podstatě všichni a ke všemu jsou ze stejné party. Kapitán Matey není kapitánem zas tak dlouho, původní kapitán už nějakou dobu hnije v zamčené kleci a je to onen týpek, co má místo jedné ruky hák. Tento kapitán před nějakou dobou připravil L'Monteho o jeho mazlíčka a L'Montes se mu za to pomstil - zavřel ho do klece. Proto mi L'Montes nabízí za navrácení Snoopcheri klíč k uvězněnému kapitánovi, tím mi to docvaklo a zkusmo jsem L'Montese poslal na onen svět (je to přeci pirát :)). Vypadl z něj stříbrný klíč a to bylo vše, co jsem potřeboval vědět :)

Jenomže takhle jsem to vyřešit nechtěl, pořád mi vrtalo hlavou, kde Snoopcheri najdu, tedy spíše za jakých okolností k tomu může dojít, protože vše jsem měl již prolezlé. L'Montes mi poskytl hrubý popis jejího vzhledu a to asi neměl dělat, nabyl jsem dojmu, že jde o ovci, popř. o kozu :D Snad ani nemusím říkat, jak mě to dokonale svedlo z cesty. Snoopcheri jsem měl již dávno v inventáři, ale nedošlo mi to. Musel jsem se podívat, co konkrétně hledám - on je to čokl :)

Samozřejmě jsem L'Montemu zkoušel strkat kdejaký podezřelý předmět, ale v té době jsem měl v inventářích takový bordel, že tuhle jedinou věc jsem opomněl vyzkoušet. Přitom speciální předměty lze rozeznat už na první pohled. Všechny běžné předměty mají vedle svého jména ikonku, jakého jsou typu, ale u speciálních předmětů ikonka chybí. Po téhle zkušenosti jsem všechny speciální předměty nacpal jen jedné postavě a budu si to muset do budoucna více hlídat. Podobně má Lili v inventáři všechny klíče, abych je nemusel pracně hledat u ostatních.

Kapitán se po otevření klece jaksi rozpadl a zbylo po něm několik specielních předmětů a onen hák. Co s hákem bylo jasné hned, i kdyby mi to hra nenapověděla. Byl to první případ, kdy jsem použil volbu Merge. S upraveným lanem jsem se v pohodě dostal přes propast v tunelech pod hradem a zde jsem po souboji s hydrou objevil výtah. Cesta od výtahu níže mě dovedla na okraj propasti, po jejímž obvodu je několik dalších cest a dungeonů ...

Trošku mě děsí, že mi v hradu zůstaly nepořešené věci, ale mám takové divné tušení, že hrad neopouštím na dlouho. Mapování propasti bude určitě zajímavé, podle popisu ve hře jsem někde v dolních částech hluboké průrvy pod horama. Tímto směrem přišli původně piráti do hradu, takže někde poblíž musí být i trpasličí doly. Všechny postavy jsou nyní level 7.

Edit: postup drhne, rokle je mnohem spletitější, než bych čekal. Řada odboček je jen pro zmatení, ale mnohem horší je, že rokle není průchozí z jednoho bodu, ale jednotlivé části rokle jsou spojené přes první patro trpasličích dolů.

Doly mají minimálně dvě patra, jak mi naznačilo schodiště dolů, tedy správně řečeno halda schodišť dolů ;) První patro není moc velké, ale to množství schodišť opravdu stojí za to. Na západě patra se nachází dvojice soustav temných chodeb, kde jsem musel chtě nechtě vykouzlit kompas a orientovat se podle něj. Jedna sada chodeb vede do slepé uličky, druhá ke dvojici mříží, od kterých nemám klíče.

Boje přituhly, nejjednodušší je v dolech bojovat s mravenci, byť by byli v přesile. Venku a v dolech se ovšem nachází také obři a trpaslíci, což už je o poznání horší. Jižní část rokle je obsazena nějakými extra netopýry. Jsou dost tuzí, nebezpeční a je za ně málo zkušeností :D Spánek už nestačí, ale naštěstí Jezebel a Eona léčení stíhají, takže nejhorší to není. Elemir a Jezebel navíc poskočili na level 8, brzy je tedy budou následovat i ostatní.

Chvilku si dám pauzu, budu muset mapu rokle překreslit, protože jsem začal moc uprostřed. Pak se možná kouknu ještě do dungeonu na severu před trpasličími doly. Asi není náhoda, že je první na ráně. Dalších 5 hodin za mnou a tipuji, že 5 si jich ještě rokle vezme. Nyní je to čistě o bojích, ale zmapovat to musím.
« Poslední změna: Září 12, 2017, 17:31:10 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #22 kdy: Září 12, 2017, 17:19:14 »

No vím, že jsi ho pročítal, že jsi dohledával, ale zajímalo mě, jestli jsi ho četl celý. U prvních dvou dílů byl mnohem chudší, ale stejně jsem se do něj i kompletním přečtení musel několikrát vracet.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #23 kdy: Září 12, 2017, 17:58:08 »

Vysloveně systematicky jsem ho nepročítal, třeba ovládání nebo některé dodatky jsem vynechal, podobně kouzla, ty řeším až přímo při levelupu. Docela mi chybí tabulkové přehledy, takže nevím, co kdy jaké povolání dostane, a když se pak sejde více zajímavých kouzel, tak si skládám pro a proti. Během hraní mám manuál otevřený, z počátku jsem se musel k některým věcem vracet a dávat si je do souvislostí a pár věcí mě ještě čeká (bonusy k útoku, počet útoků apod.). Odhadem jsem přečetl tak půlku, v podstatě tedy jen vše okolo postav, družiny a herní obrazovky.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #24 kdy: Září 13, 2017, 19:50:13 »

Hm, jestli dal někdo doly čistě bez mapování, tak smekám. Ne že by to bylo nemožné, ale i s kompasem je to hodně o paměti. Přišel jsem totiž na jednu velkou nevýhodu prestižních povolání - ona docela váznou za svými kouzelnickými protějšky, Eona neumí ani Fireball natož Wizard Eye, takže se v případě dezorientace nemohu kouknout ani na nejbližší okolí. Manuál před tím varuje, ale nečekal jsem, že to bude až takhle extrémní. Queeq nějaké knížky prodává, ale to jsou jen základní kouzla, co se dají najít i lootěním (Direction apod.). Nejvíce mi chybí Neutralise Poison, to je docela krizová záležitost, kvůli tomu musím některé souboje nemilosrdně loadovat.

Když už jsem u toho manuálu, dočetl jsem kapitolku o kontextových volbách během rozhovoru a boje. U rozhovorů si nevybavuji nic významnéno, postavu jde charmnout a uplácet, což se doporučuje v případě, že jí nějak naštveme. Podobným způsobem funguje dárek, což jsem využil už předtím jako způsob sdělení splněného úkolu L'Montemu s jeho mazlíčkem.

Nabídka u bojů je mnohem zajímavější a pár novinek mi to přineslo. Konečně jsem si ujasnil rozdíly mezi jednotlivými druhy úderů a použití střelných zbraní. Střelné zbraně jsou poměrně silné, mají významné bonusy při použití (včetně počtu útoků), ale je to zrovna kategorie zbraní, kterou moc nepoužívám a bylo tomu tak i v Grimoire.

U zbraní nablízko a házecích zbraní je základním úderem swing, nemá žádné bonusy ani postihy. Všechny ostatní typy úderů mají naopak své slabé a silné stránky, takže se je vyplatí používat v konkrétních situacích namísto základního swing (vyžaduje to ovšem znalost potvor). Typy úderů se navíc liší podle použité zbraně, což se ovšem nedá přehlédnout ;)

Ještě zajímavější pro mě byla část věnovaná pasivním aktivitám v boji, kde jsou hezky vysvětlené rozdíly mezi block, guard, dodge atd. Novinkou pro mě bylo třeba to, že na létající potvory je dobré u postav se štítem nastavit block, protože to není čistě obranná aktivita, ale postava z ní může snadno přejít do protiútoku. Podobně funguje hide u postav s ninjutsu, block je však dostupný prakticky všem. Neméně zajímavá je položka Rest, kdy postava kolo pauzíruje a během toho se jí doplní část staminy. Normálně se snažím unavené postavy nechat odpočívat, takže málokdy nás potvory nachytají unavené, ale občas se to přeci jen zadaří. Postava bez staminy má jednu velkou nevýhodu - usne :D

Se staminou se váže ještě jedna vzpomínka, která souvisí s atributy. Přeci jen jsem pokles atributů zaregistroval, ale docvaklo mi to až při prohlídce základního nastavení rasy. Při průzkumu hradu mi v době před urovnáním inventáře Lili rychle ztrácela staminu, tak jsem se začal pídit po důvodu. Přetížení bylo jednou z možností, ale v té době jsem jí dával už jen klíče. Zarazila mě ovšem síla 3. Víly mají v základu 5, takže o 2 body přišla. Nyní už má 6 bodů, takže je to zase v pohodě.

Ale zpět k trpasličím dolům. Po včerejšku jsem se pustil do podrobného průzkumu všech schodišť směrem dolů, což vyžaduje kombinovaný průchod s druhým patrem. Při té příležitosti jsem nalezl další cestu do rokle. Druhé patro je o něco menší, ale členitější. Opět je tu řada chodeb dolů, ale jsou soustředěny na menší plochu na SV, takže mi to naznačilo, že další patro bude zřejmě menší. Průchod vázl hlavně kvůli zakreslování, boje zůstaly stejně obtížné jako na prvním patře.

Vlastně je tu čtveřice specifických míst, kde na mě vybafla Rubber Beast. Je to tuhá potvora, ale velmi dobře na ní zabírá zvuk harmonia, které sesílá Itchyn Skin, nebo tak podobně, což umí mysl cíle natolik rozrušit, že se nijak nehrne do boje. Tohle kouzlo umí i Bezzub, ale proč si plýtvat manu :) Po zabití z potvory vypadne Rubber Strand (v podstatě gumička ;)). Je to očividně specielní předmět, jedna Rubber Beast se nachází ještě na 3. patře, takže dohromady mám 5 gumiček. Jedna dobře ukrytá truhla obsahovala Miner's Chisel (dláto), v jiné dostupnější jsem našel Angel's Tongue (další speciální předmět).

Poměrně zajímavé bylo, že po prošmejdění 2. patra mi na JV zůstala čtvercová neodkrytá oblast, do které jsem nenašel přístup. Nijak si ani nevybavuju, že bych někde našel alespoň náznak přístupu z jiného patra. Zatím se tím nebudu zabývat, ale pokud sem nepovede např. teleport, tak se na to budu muset blíže podívat.

3. patro je opravdu malé, je to 8 x 8 polí, ostatně to samé je 4. patro. Potíž je ovšem v tom, že obě patra jsou dost členitá a k průzkumu potřebujete porovnávat mapy 2. a 3. patra. Právě to průzkum hodně stěžuje, občas to navíc vyžaduje vylézt až na první patro. Na 3. patře není nic zajímavého, tedy krom poslední Rubber Beast a truhly za zamčenou mříží (s mřížemi mám stále smůlu). Další truhla za mříží je na 4. patře. Na SV 4. patra se cesty konečně sbíhají, ale dotyčná místnost je ve skutečnosti krystalovou komorou, takže je neprůchozí :D V krystalu je uvězněná nějaká entita a v této fázi jsem prozatím skončil.

Po Eye of Beholder bych nikdy neřekl, že se takto brzy zase ponořím do kreslení map, ale docela mě to baví :) Výhodou Wiz6 je, že je to komplet tahovka, vůbec se nemusím obávat někam se postavit a stát, protože čas taktéž stojí, takže mám klid na kreslení. Čas tu plyne jen při pohybu, při otáčení družiny a provádění akcí (otevření truhly, kouzlení apod.). Někdy to sebou nese zajímavé situace, kdy se třeba zastavíte, hru uložíte, zakreslíte pozici a pak se jen chcete rozhlédnout a najednou čelíte přepadovce :D

U potvor jsem zjistil, že hra používá dva typy přepadení. Některé hlídky jsou pevně dané a po vybití se až na vyjímky neobjevují (např. přepadovka ve zvonici nebo hadi na 2. podzemním patře hradu se spawnují pravidelně). A pak jsou tu právě náhodné přepadovky, které vás mohou dostihnout kdekoliv a jejichž výskyt je nepředvídatelný. Při čištění dolů to bylo hezky vidět, protože z počátku jsem měl pocit, že bojuji každou chvíli, ale když už jsem chodil po vyčištěném patře, tak náhodných přepadení bylo tak málo, že to vytvořilo až nepřirozený kontrast.

Mám za sebou dalších 5 hodin, což se včerejškem dělá rovných 30 hodin. Postavy mi poskočily na level 8 a Bezzub konečně dostal lepší výbavu ... tedy zbraně do ruky. Nic proti boji beze zbraně, ale už to chtělo družinu posílit, takže když jsem v dolech narazil na NPC kováře, tak jsem se zaradoval, že prodává Ninja-to. Sice mě to stálo přes 800 zlatých, ale chvilku poté jsem jedno další našel v truhle, takže Bezzub má nyní dvě a je to znát. Doposud byl Bezzub jen do počtu a jak jsem zjistil, hodně to dělá i umístění v družině. Ze 4. pozice nemůže tak dobře útočit, hra mě proto více tlačí do využívání Hide, ale když se v jedné situaci dostal na 3. pozici, tak měl normálně možnost regulérního útoku v každém kole.

Na závěr příspěvku si dovolím lehké porovnání map ve Wiz6 s Grimoire, protože nyní už si to mohu dovolit. Grimoire mě už od počátku překvapil menšími mapami a v porovnání s Wiz6 to krásně vynikne. Komplikovanost map je v Grimoire zhruba na úrovni hradu a rozhodně se v nich tolik nependluje. Trpasličí doly třeba nemají v Grimoire obdoby, byť Pagoda k tomu má asi nejblíže, ale co naplat, automapping je mocná zbraň :) Rébusy bych zatím nehodnotil, ale už teď vím, že bych třeba to pendlování v hradě vyměnil raději za hrátky s pákami apod. Testovat každou chvíli od čeho už mám klíč, nebo co dokážu otevřít, bylo už trošku únavné. Doly jsou v podstatě odpočinkové, protože v nich převládá bojová složka a cestu skrze krystalovou komoru už tuším, takže jedinou záhadou jsou zamčené mříže.

Mimochodem, mám sice připraveno pár screenshotů na vystavení, ale s následující věcí se musím pochlubit hned :) Trpasličí kovář má v nabídce palcát Žižky (Zizka star) :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #25 kdy: Září 14, 2017, 04:29:39 »

Trpasličí doly byly od předchozího příspěvku už jen formalita, s dlátem jsem oběhl všechny stěny krystalové komory, což obnášelo haldu pendlování nahoru-dolů, ale krystal nakonec praskl a já si mohl promluvit s duchem mága Xorphituse. Pověděl mi dlouhý příběh, kterak se pokusil ukrást pero, ale nějak se to zvrtlo a pero mimo Cosmic Forge fungovalo poněkud jinak. Text byl poměrně dlouhý a budu si ho muset ještě v klidu pročíst, kdyby náhodou obsahoval nějakou podstatnou informaci.

Z kostry Xorphituse jsem sebral Key of Wizard Cave, který odemyká dvojici mříží na prvním patře. Jeskyně kouzelníka je pár chodeb s východem na povrch, shodou okolností je to hned ten první vstup z rokle, takže už ho nemusím prozkoumávat. Jít sem dříve by bylo tedy zbytečné. Mnohem zajímavější je druhá mříž do místnosti v dolech, kde jsem se potkal s hadem Mystaphaphasem. Dříve to býval Xorphitusův učeň, ale také se mu zachtělo s perem experimentovat. Přál si být tak krásný, aby se líbil královně a mohl s ní utéci. Jenomže královna měla zálibu v hadech a pero se tedy podle toho přizpůsobilo a propůjčilo Mystaphaphasovi patřičnou podobu :) Moc jsem z něj nevytáhl, ale chová se jako klasické NPC, takže ho tu můžu kdykoliv znovu vyhledat.

Na prvním patře dolů se dá najít ještě Key of Mirror, je dobře ukrytý a otevírají se s ním mříže na 3. a 4. patře. V truhlách je však jen generický loot.

Z dolů jsem vyrazil nejjižnějším východem, který vede k cestě podél jižní strany rokle. Na západě jsem našel rozbitý katapult, kterému chybí gumový pás a má rozbité ozubené kolečko. Co s kolečkem mě napadlo hned, kovář si za opravu řekl krásných 1000 zlatých. S pásem to nebylo o nic složitější, protože na to jsem přišel během rovnání inventáře, když jsem se pokusil pomocí Merge poskládat gumičky nahromadu. Dvojice mi dala cop a ze dvou copů se dal vyrobit pás. Oboje jsem umístil zpět a vyzkoušel si princip střelby. Jenomže mi jaksi chyběla munice (já jí měl, ale zapomněl jsem na to ;)). Vydal jsem se proto zpět a šel jsem prozkoumávat další části rokle.

Druhý východ od jihu vede k rozbitému mostu, který se vysouvá s pomocí ovládacího pultu. Ten je však zarezlý a nefunguje. Prozatím jsem nepřišel na způsob, jak ho odblokovat. Poslední neprozkoumaná cesta mě zavedla poblíž středu rokle, kde se dá šplhat. Cestou jsem se musel utkat s neodbytným trolem, který chtěl platbu za přechod, ale je to 5000 zlatých, tak jsem zvolil raději boj. Trol je byl dost tuhý a povolal si pár kamarádů, ale po pár pokusech padl. Na jednom z vyvýšených míst mě pak čekala hromada balvanů, což je právě munice do katapultu a vlastně nejen to.

Jeden z balvanů jsem umístil do katapultu a vystřelil. Přede mnou se objevil chybějící kus cesty a mohl jsem směle vyrazit vpřed. Zanedlouho jsem stál u dalšího výstupu a na chvilku jsem vytuhnul. Hra má poněkud matoucí systém oznamovaní, takže jakmile jsem někde vyšplhal, tak mi hra hned oznámila i možnost sešplhání. Informace je to až na drobnost v textu vzhledově podobná. Potíž byla, že po výlezu se na obrazovce změnilo jen to, textura kolem byla úplně identická, takže jsem si myslel, že hra blbne a je to možná nějaký bug :) Stačilo se ovšem jen otočit a hned bylo jasné, že jsem jinde, jenomže to mi došlo až po hezké řádce pokusů :D

Poznámka: při šplhání je možné spadnou, což sebou nese zranění, ale úspěšnost ovlivnit nelze, je to čistě o náhodě (Wiz6 nemá mezi skilly horolezectví).

Kousek dále mě čekal další výstup a hned na to jsem čelil dvojici rozzuřených obřích bratrů. Byly také tužší, ale boj byl jednodušší než s trolem a sundal jsem je hned napoprvé. Oba strážili vstup do podivné stavby. Nahoře se dá promluvit se strážcem kamenů, ale vyžaduje to dát mu dárek, což není nic jiného než balvan :) Bojovat s ním není moc moudré, proto je potřeba se vyhnout jakékoliv provokaci ;) Dole je za rohem ještě výtah, který mě svezl kamsi níže.

Cesta vede do slepé chodby, kudy se lze ovšem prokopat dále, ale na druhé straně mě čekala hrobka s tuhými zombiemi, tak jsem postup prozatím ukončil. Rád bych ještě pořešil ten zarezlý most. Nečekal jsem totiž, že by se mi z rokle otevřela nějaká další cesta, ale zase je faktem, že nemám nic navíc, co by mi případně pomohlo v hradu otevřít nějakou z cest.

Nyní mám za sebou 37 hodin a většina družiny je na levelu 9. V bojích je už hodně vidět, že některé postavy útočí vícekrát, jen kdyby dávaly ještě pořádný šlupy :) Rokle je jinak opravdu výborný kousek na zakreslení, ale bez chybky se to neobešlo. Naštěstí jsem si na ní přišel za včasu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #26 kdy: Září 14, 2017, 07:20:09 »

Jen pro představu, jak to vlastně na tom papíře vypadá ;)

Rokle

Písmeno V značí vstup výtahem, D na západě jsou vstupy do důlní oblasti. Na západě mapy je docela zřetelně vidět, kde jsem se sekl. Výhodou bylo, že jsem si předznačoval i zatím nedostupné objekty (to jsou ty tečky a naznačené zdi uprostřed mapy), takže když jsem došel na západ, tak jsem zjistil, že mi nenavazují zdi. Jinak pokud jde o zvýraznění, to tužkou vybarvené jsou samozřejmě cesty ;) Moc už mi toho nechybí, protože ten bílý "flek" uprostřed je samotná hora, která pak má jakoby své úrovně. Chybí mi tedy jen JV cesta k ní.



Trpasličí doly, 2. patro

O co je lokace menší, o to je členitější. Ty křížky značí temnou chodbu, kde nefunguje světlo apod. Všechna ta N a D jsou schodiště. Modré půlkruhy značí odemčené dveře (zamčené by byly červeně). Schodiště je ve skutečnosti pole o velikosti 1, není to tedy jen stěna krychle. Díky tomu jsou související schodiště postavena přímo nad sebou, čehož se dá dobře využít, když vás schody vyvedou mimo zakreslenou oblast předchozího/následujícího patra.



Jsem teď docela rád, že jsem si nevytiskl již hotové mapy. Občas do nich kouknu na závěr pro porovnání, ale po většinu času se opravdu snažím vystačit jen s tím, co si sám zmapuju. Oproti Grimoire je trošičku nezvyk, že našeptávání je velmi omezené, to Grimoire byl proti tomu vysloveně ukecaný, takže musím dávat větší pozor, abych něco nepřehlédl. V hradu se mi třeba stalo, že jsem při tom všem pendlování zapomněl na schodiště u fontánky v přízemí a vůbec mi nebylo divné, že na mapě prvního patra mám dvě prázdné čtvercové oblasti uprostřed pokojů :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #27 kdy: Září 14, 2017, 20:20:44 »

V průběhu dne jsem tomu moc nedal, zhruba jen 3 hodiny, většina mě čeká opět v noci :) Jsem tedy na 40 hodinách a konec ani zdaleka nevidím. O Wiz6 se psalo jako o přijatelně dlouhé hře oproti Wiz7, o které jsem pro změnu četl, že je klidně na 200 hodin, ale jak je vidět, ani Wiz6 nebude v délce zrovna zaostávat. Tuším kolik je toho ještě přede mnou, takže můj střízlivý odhad je zatím 60 hodin - tedy při současném tempu, ono mě něco určitě zpomalí :D

V rokli jsem toho moc už nevymyslel, s ovládacím panelem mostu prostě nehnu. Nemám tušení, co mi chybí. Dokonce jsem se rozhodl pro taktiku sejmout veškerá NPC, ale výsledky jsou nejasné. Z učně nevypadlo nic, z kováře vypadl tekutý kov (Liquid Metal - těžko říci k čemu je) a ze strážce hory smaragd ... ano, sundal jsem ho ;)

Strážce jsem vlastně zabil omylem, neměl jsem to v plánu. Kvůli tomu ovládacímu panelu jsem prošel rokli skoro celou znovu a tak jsem si zakreslil i zbylé viditelné stěny kolem hory. Když už jsem opravdu nevěděl kudy kam, tak jsem to vzal výtahem ze sídla strážce a ke svému zděšení jsem zjistil, že je to jednosměrná cesta. Lehce jsem zpanikařil, že by to klidně mohlo znamenat, že už se sem nepodívám, tak jsem se odhodlal strážce sejmout.

Zkoušel jsem to už hned při prvním setkání, taktiku jsem proto tušil. Pořádně jsem postavy naboostoval a pustil jsem se do toho. S komplet přeživší partou se mi to podařilo asi na třetí pokus. Harmonium dokáže divy, ale občas se strážce přeci jen rozhodl zaútočit a vybral si zrovna Lili, která to nemohla ustát i přes ochrany. Ze strážce vypadl smaragd a ten se mi ihned asocioval se dveřmi v hradu, proto jsem u této varianty zůstal a už neloadoval (save s živým strážcem jsem si ovšem pro jistotu zazálohoval).

Cesta vede z rokle do dungeonu, který se na první pohled tvářil jako krypta s haldou tuhých zombií, ale patro je poměrně malé a těch soubojů nakonec tolik nebylo. Když jsem se prokopal další stěnou, zůstal jsem v němém úžasu stát ... byl jsem opět v rokli :) Ano, nakonec byla bitva se strážcem zbytečná, mohl jsem si to nechat opravdu až na chvíli, kdy bych se nedokázal pohnout dále, ale to jsem nemohl tušit.

Z podzemí vede schodiště nahoru do podobně malého patra. Po pár krocích chodbou jsem se ocitl na římse a hra mi oznámila, že se nechazím na okraji stěny pyramidy a kolem mě je džungle. Tuhé nemrtvé vystřídaly poloslečené amazonky :D

Podobnou změnu jsem nečekal a stále nevím, jestli je to jen další samostatný dungeon, nebo to má být spojnice s jinou lokací. Pyramida je od hradu docela vzdálená a nevybavuji si, že by to byla jedna ze čtyř oblastí, které šly vidět z hradních věží. To se ostatně dnes dozvím.

Po boji se strážcem mi během chvilky doleveloval Lacert a Eona. Specielně u Eony jsem se mohl těšit na nová kouzla, vybral jsem si Hold Monsters. Někdo z družiny už ho tuším má, ale co naplat, Eona má nejvíce many a zrovna v tomto oboru magie nic nekouzlí. Kouzlo jsem vyzkoušel hned na amazonkách a musím si ho pochválit. Flétna už na některé potvory selhává, ale Hold Monsters zabralo hned a nemilosrdně na celou vybranou skupinu.

Je to značný skok oproti tomu, co jsem zažíval v Grimoire, kde se většina soubojů řešila charmnutím potvor, ve Wiz6 mi Charm moc nefunguje, takže jsem nucený taktiku obměňovat podle toho, čemu čelím. V tom jsou Wiz6 mnohem zajímavější. Hold Monsters bylo v Grimoire třeba zbytečné, ale tady jsem měl upřímnou radost z toho, že po tom vyrovnaném zápolení v dolech zase přišla chvilka, kdy jsem objevil způsob, jak souboje bezpečně zvrátit v můj prospěch. V horách mě třeba párkrát přepadla skupinka 5 obrů a to je něco, co už nemělo smysl zkoušet, protože to už bylo vzhledem k mé družině spíše o štěstí. Pořád je to ale výrazně méně loadů, než jsem zažíval v Grimoire. Je ovšem pravdou, že Wiz6 nejsou openworld a nehrají na podobnou svobodu pohybu jako Grimoire, takže si mohou dovolit obtížnost lépe balancovat, ale o to mi ani tak nejde, jde opravdu jen o ten samotný pocit z bojů a z vybalancování magie.

V rychlosti ještě k vybavení družiny. Jestli někdo čeká, že mám družinu ověnčenou všemožný artefakty, tak by se šeredně spletl :D Většina družiny používá to, co dostali na začátku a s díky beru cokoliv, co vypadá alespoň o chlup lepší, protože vesměs nacházím samé obyčejné věci. Navíc mi je většina členů odmítá nosit - víly kvůli velikosti, "japončíci" kvůli neadekvátnosti k jejich povolání. Nejlépe je tak vybavené jen mé alter ego, které jediné má zbroj hodnou bojovníka. Plno věcí tak obratem prodávám, protože je nemohu nikomu dát.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #28 kdy: Září 15, 2017, 14:53:48 »

Hm, příště se raději hodnocení možné délky hry vyhnu, pyramida mě pěkně vypekla. Tak malý dungeon a 8 hodin v tahu :D





Vypečená pyramida

Jestli jsem psal o dolech, jak jsou komplikované na průchod, tak o pyramidě to platí trojnásob. Vstup z rokle je malý, je to 8 x 8 polí, ale vévodí mu na tu dobu tužší souboje se zombiemi, kterých je tu povícero a rychle se upgradují na nebezpečné Amazulu zombies. První patro pyramidy tvoří 11 x 11 polí a úsměv mi začal pomalu vymazávat fakt, že se prochází cik-cak ve spojení s druhým patrem o 9 x 9 polí. Do poloviny průzkumu jsem jen kroutil hlavou, protože to vypadalo, že je pyramida navíc postavená obráceně a obrysy druhého patra se zdály být větší, než první patro, ale pak se do toho zapojilo třetí patro o 8 x 8 polí a měl jsem co dělat, abych se v té změti klikatic vůbec vyznal :D

Většinové osazenstvo pyramidy tvoří amazonky všech možných verzí, nejnebezpečnější jsou kněžky, protože umí kouzlit řadu hnusů. Amazonky chodí většinou v několika skupinách a základní verze velmi rychle levelují. Souboj se tak může protáhnout, ale je na ně alespoň hezký pohled :)



Výhodou bojů s amazonkami je fakt, že jsou to lidé, takže na ně výborně zabírají mysl ovládající kouzla, ale jakmile na vás bafne více jak trojice skupin, je potřeba opravdu pečlivě vážit, kterou vyřadíte jako první. Iniciativa v boji může hrát ve prospěch družiny, ale stejně tak i ve prospěch protivníka, když opomenete vyřadit kněžky, nemá většinou smysl pokračovat. Jakmile se dostanou na tah, provedou přesně to, co jste zamýšleli vy s nimi :D Nevýhodou hromadných mysl ovládajících kouzel je, že mohou samozřejmě selhat a selžou o to častěji, čím větší skupina je cílem.

Hra je v tomhle ohledu docela sdílná a umí podat informaci, kolik protivníku ze skupiny je bojeschopných. Když se podíváte vpravo dole do okna s názvem potvory, tak nalevo od jména je počet potvor ve skupině a napravo od jména je číslo, kolik z nich může v daném kole bojovat - ideální je, když tam vidíte nulu ;)

V pyramidě se mi po dlouhé době zadařilo najít truhlu, kterou se mi podařilo snadno odpastit, což je skoro zázrak, protože hra po úvodních jednoduchých truhlách v hradu nasadila samé tužší pasti a málo co jsem bezpečně otevřel a to ještě až po několikerém loadu (některá kouzla jsou dost silná a smrt postav není vyjímkou).



Před otevřením každé truhly je dobré pomocí volby Inspect a výběru příslušného charakteru s vysokým Skullduggery (u mě Lili) zjistit, jestli truhla obsahuje past a pokud ano, jakého je asi druhu. K tomu slouží nápověda v podobě zobrazených písmenek z názvu kouzla a naznačení možné pozice. Písmenka jsou pozpřeházená a mohou mít i jinou barvu dle relevance odhadu - tady na obrázku jsou všechna tři písmena zelená, což znamená, že všechna jsou v názvu kouzla pasti na 100% Trojice písmen je u mě úspěch. Po průzkumu pasti přijde na řadu volba Disarm, při které se zobrazí seznam možných pastí a vy si už jen vyberete tu, která odpovídá nápovědě ... OAP = POISON DAGGER. Název pasti lze odhadnout i pomocí kouzla Divine Trap, ale to vyžaduje předně někoho, kdo se kouzlo může naučit a může v něm snadno dosáhnout vyšších ranků. No, radost z úspěchu hádání není ovšem na místě, postava může i tak při odstranění pasti selhat :D

Pyramidu jsem procházel poměrně pečlivě a velmi pomalu kvůli možným skrytým částem. Dlouho mi nebylo jasné, co hledám a jak to vše dohromady souvisí. Na prvním patře jsem se třeba srazil v jedné odlehlé místnosti s dvojící potvor Goop Gloos. Připomínají hydry, ale jsou odolné na zvuk harmonia, takže nejde zcela vyřadit z boje. Po jejich likvidaci mi v rukou zůstal Gloop Sploch, podivná lepivá hmota, která se možná s něčím míchá, ale s čím? ... težko říci.



Předchozí zmíněná truhla mi pro změnu poskytla Empty Sack, což je další záhadný předmět, ale smysl vám začne dávat až na konci a hlavně ve spojitosti s jednou událostí, která se stala v úvodním patře pyramidy. Bohužel na mě bylo to pendlování už dost náročné a udržet v tom pozornost na 100% prostě nejde. Snažit jsem se vlastně ani nemusel, neprozřetelně jsem příslušnou pasáž zahlédl v deníku DJ a tak jsem přišel o kus pointy, nicméně si nemyslím, že by mě to docvaklo, ono to totiž jde pořešit i klasicky (pak se k tomu vrátím).



Pomalu jsem se blížil ke konci průzkumu pyramidy, kdy mi zůstala jen zamčená mříž na jejím vrcholku a druhá zamčená mříž v jiné části podzemí pyramidy. K tomu se mi na první patře jasně vyrýsovala opomenutá dvojice místností, kam jsem se nemohl dostat.



Na pyramidě je úžasné, že kombinuje několik klasických prvků najednou. Engine hry umí hezky pracovat s propadly a dokonce tu fungují takové pikantnosti, jako je otevření tajné stěny tlačítkem na jiném patře dungeonu ;) A nejlépe když to hra hned zkombinuje, abyste se nemohli tak snadno zorientovat :) Nebylo zbytí, zakouzlil jsem Detect Secret a začal jsem všechna podezřelá místa procházet znovu. Patřičné tlačítko jsem ke svému vzteku našel kousek od inkriminovaného místa :D

Jak jsem zmínil již dříve, našeptávání je ve hře poměrně o náhodě a většinou vám hra nesrovnalost oznámí, až když už jí sami vidíte (tlačítko má jen jednu jedinou texturu a je dobře viditelné). Vyžaduje to důkladnou prohlídku stěn, anebo si prostě pomoci kouzlem, které funguje mnohem spolehlivějim, ale jeho délka je závislá na použitém ranku, což z počátku hry dost vyčerpává manu.



Poslední a zároveň nejrozlehlejší místnost pyramidy ukrývala skákající truhlu. Při každém přiblížení truhla přeskočila do jednoho ze čtyř výklenků, takže jí nebylo možné chytit. Na podobné hrátky jsem neměl zrovna náladu, tak jsem vytáhl Gloop Sploch a mrskl s ním do jednoho z výklenků. Pak jsem truhlu lehce poškádlil, a když do onoho výklenku skočila, zůstala přilepená na místě :)



V truhle byl veledůležitý klíč od mříže podzemí pyramidy, abych byl konkrétní, jedná se o samotnou hrobku pod pyramidou, takže krom důmyslného systému pastí mě čekalo několik tuhých strážců z řad zdejších pohřbených.





V družině mám kouzlo Dispel Undead dedikované na Eonu a Jezebel, mohu si tak poradit i s početnější přepadovkou, ale faraóní strážci kouzlu docela odolávají, takže je to sázka do loterie. Sami jsou přitom dost nebezpeční, hlavně kvůli ohnivým kouzlům, proti nimž nemám žádnou účinnou obranu. Vyplatilo se mi proto Dispel Undead kombinovat s Hold Monsters (má v tomto případě sice podobnou pravděpodobnost selhání, ale lepší než nic).

Hrobka je zdánlivě lineární a je potřeba si dost pohrát s pastmi s pomocí různých spínačů. Největším překvapením bylo, když jsem došel nakonec a pár tlačítek v místnosti operovalo jen s propadlem na cestě k ní. Dostal jsem se rázem do slepé uličky. Na počátku hrobky jsem zkusil do jednoho propadla skočit. Dostal jsem se do malé místnosti, odkud jsem si s pomocí tlačítka otevřel cestu ven. K mému údivu jsem se za chvilku objevil zpět na horních patrech pyramidy a nebylo mi jasné, jak se mi to podařilo. Svítat mi začalo až ve chvíli, kdy jsem skočil do propadla u místnosti na severu. Je to přímá chodba o dvou polích a jednom tlačítku. Při jeho stisku jsem se ovšem objevil v chodbě naproti dvěřím do místnosti a bylo mi hned jasné, co se přihodilo - tlačítko funguje jako teleport na pole hned nad :) Jižní místnost pod propadly je tak dobře umístěná, že si teleportu vlastně ani nevšimnete. Wiz6 je v tomhle drsnější, protože tady si třeba nejde jako v Eye of the Beholder pomoci s položením předmětu na zem.

Třetí propadlo obsahuje dvojici tlačítek, jedno mě dle očekávání vyhodilo zpět do příchozí chodby, druhé ovšem směřovalo mimo objevenou oblast - bingo! :) Za chvilku jsem stanul tváří tvář faraónovi Amen-Tut-Buttovi.





Boj to byl drsný a stál mě mnoho pokusů, kdy jsem se snažil vyváznout bez jediného mrtvého. Dvakrát jsem se k tomuto cíli dostal hodně blízko, ale v tom počtu loadů to byla beztak šílenost a tu poslední rozhodující ránu nikdo nedokázal zasadit. Faraón si na pomoc přivolá posilu, ale ta je celkem nedůležitá, protože nejnebezpečnější je právě sám Amen-Tut-Butt a jeho ohnivý útok. Amen-Tut-Butt je jako správný boss imunní na silná kouzla, Hold Monster nebo Dispel Undead je tak bezpředmětné zkoušet. Tady se naplno ukázalo, jak družina trpí zpomaleným učením kouzel, protože jsem neměl lautr nic užitečného, čím bychom se mohli chránit (k bojové výbavě jsem se vyjadřoval už dříve). Nakonec jsem vzal za povděk situací, kdy umřeli jen Eona s Lili a se skřípěním zubů jsem je po souboji oživil lektvarem (-1 Vitality každá). Grindění nepřipadalo v úvahu, to bych ztratil další min. dvě desítky hodin levelováním a buhví, jestli by to k něčemu bylo. Jen doufám, že to nebyl náznak skokového navýšení obtížnosti.

Z Amon-Tut-Butta vypadla trojice Ankhů a hlavně jsem se mohl přiblížit k výklenku uprostřed jeho hrobky, tedy až po deaktivaci podlahové pasti.



Modlu lze sebrat rovnou, ale tím se spustí jedová past a družina navíc propadne o patro níže, kde musí čelit přepadovce. Je to kombinace faktorů, která vede k dalším smrtem, ale protože zranění z pasti a pádu + přepadovka se generují náhodně, jde to opět uhrát na malé ztráty. Má to ovšem jedno sofistikované řešení, které mě ovšem nenapadlo, byť si na tuhle scénu z Indiana Jonese velmi dobře vzpomínám:

Spoiler: ukázat
V jedné chodbě v úvodu pyramidy je chodba zasypaná pískem, ten lze nabrat do Empty Sack a pak před modlou pomocí USE vyměnit za sošku ;)


Modla je vstupenkou za mříž na vrcholu pyramidy, kde už mě čekala královna Amazonek ...



Tady jsem se trošku zadrhl, protože je vícero možností, jak se k celé situaci postavit. Královna začíná podobně jako strážce skály, takže jsem preventivně odpověděl, že nic odnést nechci. Poté mě požádala o dárek, který jsem jí přislíbil a zkusil jsem jí prokecnout. Nikam to ovšem nevedlo, z popisu akorát vím, že má na krku zajímavý náramek :) Po rozhovoru jsem jí strčil Angel's Tongue jako dárek a ona se obrátila na druhou ženu po jejím boku, která se se mnou dala po ukončení rozhovoru s královnou do řeči. Je to kněžka Kuwali Kubona, která slouží zároveň jako obchodník a to mě na celé věci zmátlo nejvíce. Od královny jsem se dozvěděl, že slouží jistému MAU-MU-MU, takže mi trochu nesedělo, proč se mě na kámen ptá zrovna královna (nepochybně jde o druhý smaragd, který potřebuji ke dveřím v hradu - teda alespoň doufám, že ty smaragdy jsou k tomu). Kněžka na královnu práskla, že nenosí spodní prádlo, ale pochybuji, že by mi to nějak pomohlo :D Hru jsem proto loadnul a zkusil jsem setkání zahájit rovnou bojem. Je to tuhý boj, dal jsem ho na druhý pokus, ale se ztrátami. Z královny však vypadl jen ten náhrdelník.

Královně není ani potřeba nic dávat, normálně se stačí rozloučit a zkusit cestu vpřed, jenomže ta vede po žhavé lávce a to není moc zdraví prospěšné, takže jsem prozatím hru ukončil a budu dumat, co dále ;)

S ranním dodatkem je to tedy nakonec + 8,5 hodiny, Elemir po souboji s faraónem poskočil na level 10, tudíž ostatní se brzy pomalu přidají.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:(Elemir) - Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge
« Odpověď #29 kdy: Září 15, 2017, 17:07:32 »

Finále pyramidy

Dění na vrcholku pyramidy má rychlý spád. Královnu je nakonec potřeba obdarovat, jinak následuje útok a je potřeba jí obdarovat pokaždé, co dojde k setkání. Vyřešil jsem to tím, že jsem jí věnoval postupně pár kopí, co se mi po zabitých amazonkách nahromadila :D

Od kněžky jsem si koupil speciální prášek, který mě ochránil před horkou podlahou a došel jsem po můstku až nakonec. Zde mě znenadání napadl samotný MAU-MU-MU a první setkání jsem projel :) Napodruhé Jezebel nahodila na družinu Enchanted Blades, trochu jsme se přeskupili a na budku dostal pro změnu MAU-MU-MU. Odměnou mi byl druhý smaragd.









Boj to není až tak složitý, ale MAU je dost odolný a tak se blbě zasahuje. Magicky jsem si taky nepomohl, protože jsem neměl moc čím, jen Lili umí jedno útočné kouzlo vody a to taky nebyl zrovna zázrak. Přeskupení družiny však postačilo, Bezzub musel na chvíli dopředu, aby mohl útočit hned v prvním kole.

Pokud jde o ten prášek, já bych to býval řešil postupným spánkem, ale mě u toho napadlo, že obchodníky docela podceňuju a nedívám se pořádně na to, co mají, protože oni mívají i speciální předměty a jak známo, speciální předměty mají obvykle nějaké konkrétní použití ;) Narazil jsem na to už u kováře v dolech, který nabízí jídlo. S tím jsem dorazil za proměněným učněm a on mi na oplátku prozradil, že ve Wizard's Cavern nemusí být vše viditelné jen pouhým okem ... sice jsem tuhle informaci ještě nijak nezužitkoval, ale kdo ví :D

Na konto jsem si tedy připsal další půl hodinu a tak si mohu odškrtnout 49 hodin, nyní jsem na cestě zpět do hradu. Rokle a její okolí je až na tu neodkrytou oblast na JV hory hotová. Každopádně tím, že mě MAU-MU-MU napadl bez jakéhokoliv důvodu, jsem si ospravedlnil útok na strážce hory, protože nyní je jasné, že ty smaragdy potřebuju.
IP zaznamenána
This is the end ...