Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:50:27
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Mass Effect: Andromeda  (Přečteno 22312 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Mass Effect: Andromeda
« Odpověď #15 kdy: Duben 05, 2017, 22:49:47 »

Zrovna jsem letmo prolítl rezenzi Mass Effect: Andromeda slibuje nový začátek. Nový titul však působí rozpačitě na Seznamu a nějak už se mi to ani nechce komentovat. Byly doby, kdy byli recenzenti fanoušky do her a zároveň měli svá civilní povolání a z toho plynul všeobecný nadhled. Dneska recenzuje kdejaký pablb, co nemá o světě za okny ani nejmenší potuchy. V horším případě má dost velký problém s angličtinou, což ode mě teda sedí :) Ale teď k tématu ...

O tom, že je hra Mass Effectem, není pochyb, to je prostě dáno settingem, ať se to komukoliv líbí nebo ne, nic s tím nenadělá. Chybí silné momenty? Tak já nevím, představte si, že je vám 40 a na místo šéfa oddělení nastoupí týpek, kterému je 20 a zrovna vyšel ze školy. Opravdu ho přivítáte s absolutním nadšením a splníte mu první - poslední? Pokud ano, lžete! A ostatní to Scottovi opravdu dávají náležitě najevo a dost narážek a situací odráží tento stav. Stačí se jen podívat na jakýkoliv meeting na Tempestu, stejně tak si pořádně pročíst dialogy ve vztazích s posádkou, obzvláště doktorka Lexi k tomu má co říci. No jo, jenomže to by někdo musel znát původní universum, aby mu to docvaklo. Že se na něj odkazuje, ještě vůbec nic neznamená, taky umím hezky psát o věcech, kterým nerozumím ;)

Andromeda jako nová galaxie ... v celém sektoru máme jednu novou rasu a jednu, co přílítla odjinud (ne, nemyslím projekt Andromeda, opravdu stačí ve hře jen číst). A je to málo? A kdo sakra řekl, že každá galaxie musí obsahovat xy ras? Dodnes krom sebe neznáme žádnou další rasu a pokud má být Andromeda science-fiction, tak se musíme držet při zemi. Stejně tak technologie. Proboha, fyzikální zákony platí stejně i na druhém konci vesmíru, zatím jsme opak nedokázali a zřejmě ani nikdy nedokážem, technologie je v Andromedě podobná, ale ne vždy identická ... kurňa, copak Ryneš nezkoušel použít skener?? Já vím, že dneska to jde se vzděláním z kopce, ale tohle už je moc.

Jak jsem psal výše, mám za sebou 64 hodin a ke konci se ještě neblížím. Jaký kus asi musel recenzent recenzovat a kolik toho prostě jen papouškoval? To je prostě alfa a omega dobré recenze. Jenomže co naplat, doba pokročila a tohle je výsledek.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Duben 06, 2017, 19:17:14 »

Udělal jsem si krátkou pauzu na shrnutí výsledku dnešního křižování galaxií ... důvodem je vlastně nový patch :) Zkusil jsem pořešit vše, co šlo bez objevení Elaadenu a honby za Archonem. Jakmile jsem už nebyl s dalšími úkoly shopen hýbnout, tak jsem hru přerušil a koukl na čas, píše mi to 75 hodin. V tu chvíli se začal stahovat patch.

Důležitost Kadary jsem poněkud podcenil, včetně dneška se z ní stalo nejnavštěvovanější místo v Andromedě. Řada úkolů zde má alespoň kousek řešení, takže minimálně přístaviště jsem navštívil několikrát. Dnešek mi navíc ukázal, že některé vedlejší a okrajové úkoly opravdu nejde splnit hned, ale čeká se na nějakou formu respawnu oblasti apod., což souvisí třeba s plněním jiných úkolů. Propletenost úkolů přitom nemusí být zřejmá, ale obvykle je to spojeno skrze příběh - ať už hlavní či vedlejší. V rámci některých úkolů jsem se navíc ocitl poblíž řešení specialit, jako je třeba hledání artefaktu na Kadaře, což je za normálních okolností spíše o štěstí :)

Když už jsem měl na Kadaře takměř vše hotové, narazil jsem na Architekta a boj jsem si samozřejmě nenechal ujít. Během boje jsem objevil jistou slabinu, která mi předtím díky defenzivnímu stylu boje unikla. Čím blíže se kolem Architekta pohybuju, tím častěji odhalí svá slabá místa, např. tlamu. Boj je tak sice nebezpečnější, ale zase o dost rychlejší.

Výstavbu outpostu mi pak umožnila krátká mise se Sloan, kterou jsem zavedl na místo setkání s velitelem kolektivu. Ten zde odhalil svou identitu a překvapil tím všechny ;) Vyzval Sloan na duel, ale v záloze měl připraveného snipera. Mohl jsem Sloan zachránit, ale rozhodl jsem se nakonec nezasahovat. Odměnou mi bylo vřelé přijetí outpostu a jeho ochrana.

Později jsem se pokusil ještě pořešit připravenost Havarlu, kde outpost sice postavit nejde, ale největším přínosem bodů je kontaktování Addison prostřednictvím satelitu. Tím jsem snadno dosáhl na 100%.

Z loajality misí jsem se pustil do dobrodružství s Jaalem a souběžně i PeBe. Úkol PeBe je totiž dost roztahaný a netvoří ho souvislá linka, ale zase většinou vedl po místech, které jsem měl zrovna při cestě kvůli jiným úkolům. Zastavila mě až pasáž, která vyžaduje objevený Eladeen. U Jaala se jedná o ucelenější misi. Děj začíná návštěvou Monshae, která mi zprostředkovala setkání s Akksulem, hlavou roekarů a bývalým spolužákem Jaala. To nedopadlo dobře a nedlouho na to se mi ozval outpost na Eosu, že detekoval nepřátelské vysílání. Akksul se rozhodl na outpost na Eosu zaútočit, ale po dvou samostatných bojích jsem ho odrazil. Cesta vede poté na Havarl a raketoplánem do extra oblasti, kde jsem Akksul definitivně zastavil, resp. nedělal jsem nakonec nic, on se znemožnil sám :) Jaalova mise byla o to zajímavější, že tu málem došlo na rodinnou tragédii.

V tom množství úkolů jsem přitom narazil jen na zlomek čisté vaty, což mě dost překvapilo, čekal bych toho více. Jedná klasicky o sběratelské a donáškové úkoly, ale ty lze v pohodě ignorovat.

V rámci loajality mise pro PeBe jsem navíc zažil něco, čemu bych skoro řekl romantický úlet :) Pořád čekám, co se kde vyvrbí, ale tohle? Chyběla tomu jaksi vizualizace :D Ale třeba jsem si to jen špatně vyložil a to hlavní mě teprve někde čeká ... jenom je mi divné, že Cora už žádné nové dialogy nemá, takže předpokládám, že u PeBe to bude po splnění loajality mise podobné.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Duben 06, 2017, 22:31:36 »

Patch 1.05 opravil dva bugy v doplňkových úkolech na Eosu, takže jsem toho rovnou využil a prošel si zbytek restů v této oblasti. Jeden z featů mi dřív přidal možnost zobrazení extra pokladů, takže jsem luxoval bedýnky na mapě :) Kadaru jsem udělal už v průběhu dne a teď jsem na Voeldu.

Velikost inventáře byla v původní verzi 50 slotů, které se daly rozšířit featem na 65, po patchi se to zvedlo na 150 (?). Zkrátka ohromná rezerva. Ono se s tím předtím žít dalo, beztak ty věci jen prodávám, ale když už to zvýšili, tak proč ne :)

Na mapě galaxie jde nyní přeskakovat animace letu, ale to samé neplatí pro přistání na planetě, to zůstalo při starém.

Poslední výraznou změnou je úprava dialogů, kde přibyla možnost odklikávání čísly, ale je to do toho dost blbě integrované ... [Num X] volba. Tohle nejspíše dalším patchem buďto zruší, nebo přidají do nastavení možnost to vypnout.

Jsem o další 3 hodiny dále a luxování mapy mi zítra ještě tak 1-2 hodiny zabere, pak už by měla přijít na řadu planeta Elaaden.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Duben 07, 2017, 11:19:03 »

Origin mi píše 80 hodin, takže můj včerejší odhad byl přesný :) Nyní už mi asi opravdu nezbylo nic, než se pustit do cesty na Elaaden. Připravenost clusteru Heleus je 53%.

Trochu jsem zalitoval, že jsem si ty sběratelské úkoly nenechal zadat hned, protože jsem teď kvůli několika minerálům musel ještě obletět asteroid H-047c a Havarl. I když zrovna u Havarlu se to vyplatilo, neboť jsem rovnou pořešil jednu záhadu.

Při pochůzce údolím jsem při první návštěvě náhodou narazil na jeskyni, ve které stál jeden roekar u remnantské konzole. Konzoli jsem aktivoval, ale nic se zdánlivě nestalo. O několik dalších návštěv Havarlu později, jsem skenerem zdálky zachytil nějaký kabel, ale měl jsem za to, že se jedná o spojitost s jiným úkolem, který se předtím v těch místech nabízel. Teprve dneska jsem si všiml, že kabel vede k jedné věži, na níž lze výskákat po výčnělcích. Je tu další konzole, která pro změnu aktivuje gravity well v další věži, kam je potřeba opět vyskákat, ale poté už vede cesta přes malé sudoku až ke skryté bedně.

Původně jsem se obával toho, že skener bude jako herní prvek časem spíše do počtu, ale stále je to velmi užitečná pomůcka a skenování má smysl, jak je v předchozím odstavci vidět. S použitím skeneru počítá i řada úkolů, např. hrátky na pyrotechnika na Voeldu, kde je to sice nepovinný prvek, ale bez něj nelze miny zviditelnit.

Na Voeldu jsem narazil na jeden z novějších úkolů, který se zde objevil pravděpodobně v závislosti na jiném předchozím úkolu, a který jsem tedy jen přehlídl (zadavatel byl ukryt v jeskyni povstalců, takže byl neviditelný z globální mapy). Nezdá se mi totiž, že by hra měla nějaký balík vedlejších úkolů, který by dávkovala náhodně, aby bylo v oblastech stále co dělat. Pokud jde o mapu jako takovou, ona je na ní pro podobné případy pomůcka (v pravém dolním rohu), kdy si lze zobrazit konkrétní vrstvu mapy, ale na to jsem přišel až na Havarlu.

Z bedniček mi zůstaly jen dvě normálním způsobem nedosažitelné. Jedna je na skalním hřibu na Eosu (ani Nomádem jsem tam nedoskočil) a druhá je na těžko přístupné skále nad táborem povstalců na Voeldu. Na Eosu mi navíc zůstalo pár okrajových (nepříběhových) remnantských ruin, u nichž jsem nedokázal přijít na jejich smysl - obvykle je u nich někde truhlička, po jejímž vyzvednutí značka ruin na mapě zmodrá. Jinak zůstává bílá.

Podstatnou část rána mi zabral ještě speciální úkol pro ankarana Andraknora z Nexusu, velitele speciálních sil (obdoba lidských N7). Na Voeldu mě čekal trojitý test dovedností. Je to docela výzva, obzvláště pokud nemáte nic vytrénováno, ale dá se to :) První byla bitka se třemi "troly" najednou. Druhá byla časovka, kdy je potřeba v určeném čase pozabíjet 15 remnantů a to včetně jejich kulometčíka. Oproti trolům je to o poznání těžší a posledního remnanta jsem složil 2 vteřiny před vypršením časového limitu :D Asi ani nemusím říkat, že to bylo na poslední náboj, přebití už bych nestihl. Třetí test jsem si musel několikrát zopakovat. Je potřeba tu postupně stáhnout data ze tří konzolí a přitom čelit vlnám útoků kettů (odehrává se to na velitelské základně na JV mapy). K dokončení stažení je potřeba v okruhu konzole strávit určitý čas, což je právě docela problém. Krom kettů je nepřítelem i mráz. Pomohlo až přezbrojení, kdy jsem útočnou pušku nahradil slušnou brokovnicí pro likvidaci nepřátel zblízka a na dálku jsem našel ve svém inventáři Widow VI, která už má 3 náboje.

Na závěr se ještě vrátím k patchi a deníku (seznam úkolů). Přeskakovat lze nakonec jen videa pohybu uvnitř systému, přelety mezi systémy taky zůstaly stejné. Seznam úkolů má jednu drobnou, ale docela podstatnou nevýhodou. Když si berete úkol, tak obvykle nevíte, do jaké kategorie patří a pokud si nezapamatujete jeho název, nebo popis činností, tak se to hůře dohledává. Okrajové úkoly nejsou třeba roztříděné do kategorií vůbec. Větší úkoly lze měnit např. přes mapu oblasti, ale to se týká jen úkolů pro danou oblast.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Duben 07, 2017, 19:50:49 »

Byl jsem vcelku zvědavý, jak bude vypadat poslední velký svět Andromedy, tedy předpokládám, že je poslední :) Po polopouštním Eosu, stepním Kadaře, vegetací přebujelém Havarlu a ledovém Voeldu jsem typoval něco konečně vyváženého. Při cestě na Elaaden se kvůli tomu na palubě Tempestu rozhořela diskuse, kde se přemítalo o ráji pro Krogany a jiné rasy, když v tom do toho zasáhl svou poznámkou Draco, který jen na okraj zmínil, abychom nebyli překvapeni z kroganské představy ráje ;)

Elaaden je v pořadí třetí planeta anebo možná spíše měsíc plynného obra, která nádherně září červení. Podrobný sken planety pak dal za pravdu Dracovi, teplota povrchu kolísá v rozmezí 50-90°C. Ano, jde v podstatě o poušť :D

Je pravdou, že s podobným typem krajiny je prostě nejméně práce a snadněji se modeluje, nicméně je na co koukat - Elaaden je o něco hezčí než Eos. Poušti a skalám dominuje ve středu oblasti vrak remnantské vesmírné lodi, což je i přes část pohřbenou v písku pořádný kolos. Pohyb na sluncem zalité ploše je nebezpečný, ale odpovídá to zhruba mrazivým oblastem Voeldu s mrazem stupně 1. Pokud najdete dostatečný stín, pak hrozba dokonce pomine (teplota klesne pod 40°C. Krom písku a kamení lze místy narazit na ostrůvky vegetace, takže úplně mrtvé to tu není.

V souvislosti s tímto mě napadá jedna výtka směrem k fauně planet. Eos byl jasný, vysoká radiace neumožnila přežít větším potvorám, ale na ostatních světech se prohání docela velké množství predátorů, což u Voeldu nebo Elaadenu vypadá prostě divně. I když nutno dodat, že na Elaadenu se s nimi setkáme v jeskyních nebo v odlehlých oázách. Spíš jde o tu nezodpovězenou otázku, čím se to všechno vlastně živí?

Úvodní průzkum, tedy kompletní rozestavění mobilních plošin, pořešení hlavních bodů mapy (sběratelské úkoly), sběr extra bedýnek a otevření vaultu mi zabralo 5 hodin čistého času. V severní části pouště se místo Architekta prohání obří červ, který mě ale ignoroval. Při sběru bedýnek jsem chvilkama proklínal strmé skály, ale ve skutečnosti každé důležité vyvýšené místo má svou snadnější přístupovou cestu. Hodně toho zvládne alespoň zčásti vyjet i Nomád. Během průzkumu krajiny jsem stihl jeden vedlejší úkol, na který jsem zcela náhodou narazil a tak jsem ho vyřešil celý. Do vaultu jsem zatím nevstupoval, ale navštívil jsem jinou remnantskou ruinu, co se mi připletla do cesty.

Překvapením bylo označení artefaktu pro muzeum na Aye. Trochu jsem si u toho povzdychl, protože tohle je nejspíše práce patche 1.05 a stížností hráčů na obtížnost některých věcí ve hře. V tomto ohledu jsem si vzpomněl na sudoku ve věžích a na remnantských truhlách - to zdejší už má 5 x 5 polí. Za prvé to není nic složitého a za druhé se k tomu dá koupit dešifrovací klíč ;) Nehledě na to, že v případě věží se na Elaadenu řeší jen jedno sudoku, ostatní věže se aktivují pouhým stiskem konzole.

V jedné stanici při okraji mapy jsem našel ukradeného pozorovatele PeeBee, čímž jsem se asi dostal do finální částí loajality mise pro ní. Neměl jsem jí zrovna v družině, takže si jí Ryder přivolal extra z Tempestu. Draco si hned v úvodu popovídal se skupinkou kroganů v táboře, kteří nás odkázali na nový tábor ve skalách - Nová Tuchanka. Jen pro zajímavost, během rozhovorů na pozadí padlo Dracovo stáří ... 1400 let :) Už na cestu do Andromedy tedy nastupoval jako zdatný kmet.

Na Elaadenu je to jinak co do struktury sociálních tříd podobné jako na Kadaře. Opět jsem narazil na frakce, ale velitelku jedné jsem náhodou vyhmátl hned v polovině mapy a poté, co jsem jí postřílel ochranku, tak došlo na dohodu. Těžko však říci, nakolik to členové její frakce postřehli, protože někdo útočí, někdo ne. Skoro si spíš myslím, že ti neútočící jsou bug :D Doplňkové úkoly v krajině jsou jinak dost podobné těm z Eosu.

Z výbavy jsem nakonec zůstal u Widow VI, ale místo brokovnice jsem si vzal opět útočnou pušku. Dovednosti a zbroj jsem stále nechal bez povšimnutí. Na konci průzkumu Elaadenu jsem navíc skončil s plným inventářem :) Je na čase pětkové věci rozprodat. Postava mi mezitím vystoupala na level 50.

Připravenost planety mi po tom všem skočila na 36%, chybí mi tedy už jen 4% do možnosti založení outpostu, ale to asi nebude tak snadné. Nikde jsem totiž nezahlídl patřičný bod pro výstavbu. Tedy představu mám, pod remnantským vrakem se vytvořila jakási jeskyně, ale do té jsem jen z dálky nakoukl. V souvislosti s outpostem mi problikl úkol loajality pro Liama, takže to možná bude mít co do činění hlavně s ním. Zítra mě čeká zprovoznění vaultu, tak uvidím.

Zatím neznám strukturu a množství úkolů v této oblasti, ale z rychlosti průzkumu začíná být cítit, že se hra blíží do finále. Ještě před návštěvou Elaadenu mi přišlo, že tato planeta není pro samotné finále hry důležitá (viz existence paralelního úkolu Hon na Archona), ale vede sem trojice loajality misí, takže důvod pro její návštěvu prostě byl. Kdo ví, co mě ještě čeká, třeba budu Archona nakonec honit přes celou galaxii :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Duben 08, 2017, 04:42:55 »

Protipirátská ochrana Denuvo u Mass Effect Andromeda prolomena a teď jsem zvědav, jak to zahýbe názorem na hru :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Duben 08, 2017, 19:04:29 »

Zdání klame a Elaaden se nakonec ukázal mnohem komplikovanějším, než se zprvu zdálo ;) 89 hodin, level 52. Všechno to začalo hledáním místa pro outpost ...

Vlastně ani ne, první na řadě byl zdejší vault. Podobně jako na Kadaře, i vault na Elaadenu je mírně zrádný o obsahuje dva možné zákasy. U toho prvního je opravdu dobré poslouchat, co říká SAM a u toho druhého je to zase o přemýšlení.

Zavřené dveře napravo:

Spoiler: ukázat
Na centrálním "můstku" jsou dvě konzole, které ovládají pohyblivé bloky, přes které lze přeskákat k dalším dvěma konzolím nahoru. Po jejich aktivaci je potřeba se vrátit na centrální můstek a obě první konzole opět deaktivovat. Teprve poté se v místě zvýraznění průsečíku paprsků vysune konzole k zavřeným dveřím. O místnost dále je konzole k hlavním dveřím procesoru.

Místnosti v levé části vaultu:

Průzkum zdejších místností nemá na postup ve vaultu vliv.

Správné pořadí odkliknutí konzolí kolem sloupku způsobí odkrytí prostoru se silovým polem a zároveň se na opačné straně místnosti u zdi vysune další konzole, která otevře skrytou místnost za ní (obsahuje remnanstké jádro).

Konzole na centrálním sloupku obsahuje tužší sudoku, u kterého jsem si původně myslel, že jde o fake, ale když jsem zahlídl, že řešení má, tak mi hned docvaklo, kde jsem měl chybu. Opravdu doporučuju se na ty řádky pořádně dívat, ona ta kombinace modrého a červeného písma trochu mate. U mě zůstalo tedy nedořešené.

Po aktivaci procesoru je na řadě klasický útěk, při kterém lze vybrat dvě truhly, které původně krylo silové pole. Nicméně se mi podařilo vždy vybrat jen jednu z nich, smrtící vlna je prostě příliš rychlá.

Po výstupu na povrch mi SAM ohlásil snížení teploty povrchu pod 40°C a zvýšení vlhkosti vzduchu o 21%. Problém s horkem je tak definitivně zažehnán a připravenost planety vzrostla na 81%.

Chvilku jsem rozmýšlel co dále, když jsem si vzpomněl na úkol s arky a přes Vidcom jsem zavolal turianského velitele Avitixe - to je ten, jehož skupině jsem pomohl na Havarlu. Cesta vedla k asteroidu H-047c, kde v poli meteoritů uvízl turianský ark, bohužel v dost zuboženém stavu. Hledání turianského pathfindera vedlo ke zjištění, že zahynul a svou funkci chtěl skrze zdejšího SAMa převést na Avitixe. Jenomže ten nesouhlasil a nijak jsem ho ani nechtěl lámat. Po návratu na Elaaden mi SAM ohlásil snížení teploty povrchu na 32°C.

Konečně jsem se chtěl pustit do honby za místem pro outpost, ale ani Liam k tomu neměl co říci. Nasedl jsem proto do Nomádu a vyrazil znovu prozkoumat některá skrytá zákoutí planety, zda-li jsem značku outpostu jen neminul. Nutno dodat, že po prvním přistání na Eladeenu a založení první mobilní základny spustí SAM krátkou videoinstruktáž, kde zobrazí 3D mapu a ukáže na ní hlavní body pro zdejší mise, jenomže kdo si to má pamatovat :D

Pod vrakem remnantské lodi nakonec nic zajímavého není, tedy je, nejspíše bug :D Musel jsem odtud vycouvat a jsem zvědav, jestli to bude mít nějaké řešení. Je zde pravděpodobně vstup do lodi, ale konzole je jaksi nefunkční. Průjezd severní pouští taky nepřinesl nic nového, jen pár zapomenutých bodů. Zajímavější to začalo být ve střední části mezi skálami, kde je o něco bujnější vegetace.

V jednom kaňonu jsem narazil na základnu rebelů, kteří tu poněkud ztrpčují život ostatním. Navíc mají nejspíše informace o zásobách vody. Základna je do určité míry obdobou kettských základen na Eosu a Voeldu, ale namísto elitního ketta jí šéfuje rozzuřený krogan. Ketti na Elaadenu nejsou vůbec. Boj to byl tužší, hlavně vypínání alarmů přivolávajících posily bylo chvilkama o nervy. Opět platí, že hra si checkpointy tvoří sama. Naproti základně se v jeskyni nachází zavřená vrata, ale nenašel jsem způsob, jak je otevřít.

Informace o zásobě vody mě zavedly zpět do hlavního tábora ke zdejší angaranské obchodnici. Musel jsem se neprve vloupat do její kanceláře, abych získal souřadnice a poté už jsem mohl vyrazit do nezmapovaného dolu na SV mapy. Uvnitř jsem skutečně našel podzemní jezero, ale za zády se mi vyloupla obchodnice i s ostrahou. Skoro to vypadalo na krvavé zakončení, ale tah byl nakonec na mě. Obchodnice kvůli vodě přišla už o bratra a musel jsem jí dát za pravdu, že zdejší exilanti nejsou žádný výkvět společnosti, takže jsem se s ní rozloučil a koordináty dolu si nechal pro sebe. Je za to i drobná odměna.

Připravenost planety mi mezitím poskočila na rovných 100% a po outpostu ani stopy :) Východ mapy mi neukázal nic nového, akorát jsem zkompletoval data z remnantských paměťových modulů a na severu mapy se mi zpřístupnila remnantská továrna, u které jsem pro dnešek zaparkoval.

Na Elaadenu zůstalo několik uzamčených táborů a ona jeskyně u tábora rebelů. Předpokládám, že to bude mít ještě dohru v rámci vedlejších úkolů, ale bez ohledu na to, pořád jsem ještě nenavštívil kroganský tábor. Podle všeho bude součástí mise pro Draca a pomalu bych měl dořešit i PeeBee. U Liama opravdu nevím, výstavba outpostu je pravděpodobně spojena s nějakou další podmínkou, na kterou musím teprve přijít.

Dneska jsem si ve hře několikrát všimnul, že velikost inventáře často blbne. Hra mi párkrát zahlásila plný inventář, ale nakonec se ukázalo, že je v něm třeba jen něco málo přes 100 položek apod. Různých bugů jsem na Elaadenu zahlídl povícero, ale vesměs to vypadá maximálně na nesplnitelné vedlejší mise. Zítra se na to zkusím zaměřit.

Mimochodem, málem bych zapomněl. V pátek jsem na Tempestu nastražil past na neznámého návštěvníka naší kuchyňky a jsem díky tomu majitelem křečka :D

Edit: úprava spoilerů.
« Poslední změna: Duben 08, 2017, 19:52:57 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Duben 09, 2017, 18:49:12 »

Dneska jsem musel plánovaně na zahradu, takže po krátkém spánku po noční jsem měl čas zhruba jen na dvě hoďky hraní.

V remnantské továrně se to hemžilo scavengery, což je oficiální pojmenování zdejších individuí. Fungují tu jako žoldáci různých morálních kvalit. Podle toho, kdo vás má či nemá v oblibě, pak jednají. Většina jich bez rozmyslu útočí a ti v ruinách nebyli vyjímkou. Ostatně není divu, je zde další datový modul, který by rád ukořistil leckdo. Nic dalšího jsem tu už ovšem nenašel.

Cestou do jižního tábora jsem to vzal podél východního okraje oblasti, abych si doodkryl zbytek zdejší mapy a to samé jsem provedl pod jižním táborem. Oblasti nemívají obvykle pravidelný tvar, jsou to většinou různě sesekané obdélníky a za povolenou hranicí vás hra po chvilce automaticky vrátí na nějaký výchozí bod. Má to ovšem tu výhodu, že hra v tu chvíli zároveň okryje dost velký radius, který by jinak ani nemuselo jít zobrazit, takže někdy se vyplatí za okraj oblasti zajíždět schválně.

Nakonec mi zbyla už jen návštěva Nové Tuchanky, což je další tábor v extra údolí. Je menší než tábor banditů, ale zase je to klasická příběhová oblast s plno úkoly (bez Draca se sem ale asi dostat nejde). Zdejší kroganskou vůdkyni jsem nechal prozatím být a vydal jsem se po loyality misi pro Draca. Poslední fáze honby za zrádcem končí v extra oblasti, kterou představuje koridor pašerácké základny. Cílem je vypořádat se s vůdcem pašeráků a při tom zachránit kroganského botanika, který se nám nečekaně připletl do cesty.

Má to pár vtipných okamžiků ve stylu akčních filmů 80. let, zejména finální scénka je jak vystřižená z Komanda :) Osud vůdce mě nakonec nijak nezajímal a tak jsem nechal Draca, ať si s ním naloží dle svého. Asi ani nemusím říkat, že to dotyčný už nerozdýchal ;) Vzhledem k tomu, že se nás celou dobu snažil zabít, neviděl jsem nejmenší důvod pro slitování a hlavně ze zkušenosti vím, že krogani si na podobné akty milosrdenství nepotrpí, což bylo na výrazu Draca dobře vidět - byl spokojen.

Zítra by mě tedy mělo čekat několik dalších úkolů v táboře a snad už se mi povede postavit outpost. Na Liamovi nakonec asi nebude záležet, výstavba outpostů je sice nějak spřažena s jeho loyality misí, ale nevzpomínám si, že by se vlastně k jakémukoliv z nich předtím vyjádřil. Vrtá mě akorát hlavou ještě vstup do remnantské lodě, možná to souvisí s nalezenými daty v továrně, takže půjdu vyzkoušet ještě dříve zmíněnou nefunkční konzoli. Pokud půjde všechno dobře, měl bych co nevidět vyrazit po stopách Archona. Už teď můžu směle říci, že 100 hodin ve hře zcela určitě překročím :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Duben 10, 2017, 14:09:21 »

Po dnešní noční jsem zatím nešel pro změnu spát vůbec a bylo to znát :) Krom toho, že jsem občas se Scottem boural do zdi, šlo mi i hůř soustředit se na dialogy, což bylo poněkud horší, ale na druhou stranu musím říci, že po těch 90 hodinách ve hře už je to lepší, než na začátku. Problém mi trochu činí audio během boje, kdy se soustředím na úplně něco jiného a někdy prostě přeslechnu klíčovou věc. Na Nexusu jsem pak dodatečně zjistil, že přízvuk nemá jen Liam, ale třeba i kapitánka Nexusu. Kdybych dole neměl titulky, tak bych asi dlouho zvažoval, co že to řekla :) Sice jsem z práce vycvičený, ale to jsou pracovní věci a ty mám tak nějak už zažité.

Outpost na Elaadenu opravdu souvisí s táborem Nová Tuchanka a dokonce remnatským vrakem. Nejprve jsem však splnil vedlejší úkoly a pak si teprve zašel popovídat z velitelkou Mordou ... ano, krogany vede žena ;) Nedopadlo to úplně ideálně, ale Mordin pobočník si mě odtáhl bokem a pověděl mi o její touze získat jádro z remnantské lodi. Jenom není jasné, proč po něm tak touží. Hra mi tak nějak na okraj podsunula možné využití jádra jako bomby, ostatně Morda se netají svým odporem k Nexusu.

Ve vraku jsem se tentokrát přes konzoli dostal a po pár drobných šarvátkách se dostal až k místu, kde bývalo jádro ... jj, minulý čas je na místě. Jádro ukradli scavengeři, kteří se sem dostaly jinou cestou. Následující stopování mě zavedlo až do tábora banditů a do zavřené jeskyně naproti. Konečně jsem tedy přišel na to, jak se do ní dostat :) Jádro jsem si vybojoval a nechal přepravit na Tempest.

Jádro sice ukradli scavengeři, ale ve skutečnosti to byla součást počínajícího konfliktu mezi klany kroganů, což si Morda s hlavním aktérem náležitě vyříkala. Nakonec došla řada i na mě. Jádro se stalo nutnou podmínkou, abych mohl založit outpost. Tedy za předpokladu, že ho Mordě předám. Hra mě opět zcela otevřeně varovala před pověstí kroganů, ale to mě nijak nezvyklalo, po absolvování trilogie jsem si na krogany udělal vlastní názor :D Důkazem je všudypřítomný Drack. Addison mi po založení outpostu sdělila nelibost Tanna, ale to mě nepřekapilo, vztah salarianů a kroganů se v rámci Andromedy k lepšímu neposunul.

Po založení outpostu jsem Elaaden opustil a pořešil si pár úkolů po okolních systémech, přičemž jsem si mimo jiné odskočil do baru na Kadaře, kam mě Drack pozval na drink. K pití jsem se ani nedostal, když se strhla pořádná bitka a oba jsme si jí náležitě užili ... Drack má na mě holt neblahý vliv :D Teda, jestli někdo bude tvrdit, že parťáci jsou v Andromedě nezajímaví a hra nemá silnější okamžiky, tak už nevím, co by tam dotyčný ještě chtěl. Je tedy fakt, že nejvíce prostoru dostal právě Drack a PeeBee. Spolu s Jaalem tvoří to zajímavější jádro posádky. U ostatních doufám, že na ně ještě dojde řada, ale těžko říci.

Dokončení loyality mise pro PeeBee mě zavedlo na vulkanickou planetu v nové soustavě a po haldě soubojů jsem se dostal až ke zdroji podivného signálu, za kterým se PeeBee původně vydala. Jenomže ono je to celé tak trochu past, protože v závěsu nám byla její rivalka Kalinda, která se právě o řadu soubojů po cestě postarala (doufala, že nás odradí). Scéna končí dalším rozhodnutím. Kalindě podjela noha na hroutícím se panelu s artefaktem a PeeBee se jí rozhodla zachránit na úkor záchrany artefaktu. Dostal jsem příležitost Kalindu zastřelit, ale neudělal jsem to. Během dalšího rozhovoru s PeeBee na Tempestu jsem dostal možnost zahájit regulérní romanci ;) No, není to dle mých představ, nechal jsem si proto tuhle možnost otevřenou a budu si muset důsledky ještě dobře probrat :D

Na Nexusu jsem ještě před rozhovorem s PeeBee stihl projít veškerou komunikaci se SAMem ohledně zpřístupnění vzpomínek otce. Nedostal jsem se až na konec, něco mi stále chybí,, ale během přehrávání jednotlivých sekvencí a při pozdějším rozhovoru s Tannem, začala na povrch vyplouvat temnější část vzniku projektu Andromeda. Hlavní iniciátorka projektu totiž nezemřela před lety náhodou, ale byla zavražděna. Dál jsem se ve vyšetřování nedostal díky absenci části paměti - úkol se přesunul do ON HOLD.

Časem jsem na 97 hodinách, level mám 56. Deník se mi hodně pročistil, nejvíce zůstalo okrajových úkolů a to ještě těch, které nejsou úplně jasné - skenování nějakých těl na planetě, hledání blíže nespecifikovaných kanystrů apod. Díky tomu přede mnou zůstal už jediný možný směr a to je hon na Archona.

Včera jsem se ještě zapomněl rozepsat o vzrůstající odolnosti protivníků. Normálně bych si toho asi nevšiml, ale jak nic netrénuju a pořád používám to samé vybavení, tak mám možnost dobře vidět i drobné rozdíly. Hra pravděpodobně reaguje na level hlavní postavy podobně jako je to u úrovně lootu. Pěšáky scavengerů totiž už nezabiju headshotem hned na první ránu, ale většinou jim kousek zdraví zbyde. Je to pravděpodobně právě ten kousek, který činí rozdíl mezi Widow VI a VII (tu ale nemám, tudíž to nemohu ověřit).

Jo, abych nezapomněl, Architect byl i na Elaadenu, objevil se po založení outpostu. Do třetice už mi to šlo podstatně lépe a rychleji :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Duben 11, 2017, 07:55:01 »

Zastavil jsem se těsně pod 100 hodinama a jsem tuším na levelu 56. Honba za Archonem dopadla tak napůl :)

Trošku jsem se obával, aby to nebyl klíčový úkol, který něco uzamkne, proto jsem se mu vyhýbal, ale úkol je ve skutečnosti rozložený jakoby do dvou částí. Primárně se totiž jedná o úkol, ve kterém zachráníte salarianský ark a jen tak mimochodem si popovídáte s Archonem, protože zrovna jeho loď je za napadení arku zodpovědná.

Při hledání salarianského pathfindera jsem zjistil, že ještě nebyl rozmražen, takže jsem nejprve musel pořešit jeho oživení. Ukázalo se, že on je vlastně ona a spolu s malým týmem se s námi vydala na kettskou loď, kde se naše týmy zase rozdělily. Archonova loď je jedna velká laboratoř, kde se provádějí pokusy na ostatních rasách a shromažďují se zde o nich důležitá data.

K Archonovi jsem se nakonec dostal, ale ne tak, jak bych si představoval. Omylem jsme vstoupili do stázové pasti. Archon byl stručný a brzy zase odešel, mezitím SAMa napadlo, že stázové pole udrží jen živou bytost a tak mi "nabídl", že mě dočasně zabije. No, co se dalo dělat, nechal jsem ho tedy vypnout můj kortikální implantát, což se ale o něco později ukázalo jako částečná chyba. Archon do mě předtím vpíchl nanosondy a ty z vypnutého implantátu dokázaly získat moje informace o Meridianu.¨

Náš útěk nezůstal dlouho v utajení a hned v další hale se strhla větší přestřelka, ve které se objevil i kettský velitel. Už to není taková výzva jako na začátku, takže padl poměrně rychle. Největší problémy v těhle bojích tvoří spíše elitní vojáci, kteří chodí v počátku ve vlnách a do toho je potřeba se vyhýbat útoku velitele, který shazuje štíty.

Další místnost byla opět laboratoř, kde se nacházelo pár vzorků před genetickou přeměnou, včetně jednoho krogana. Místnost za ní už byla Archonova kajuta, odkud šlo uvolnit salarianský ark. Archon se tu objevil jen ve formě projekce, což po chvíli vypnuli salariani EMP výbojem, který zároveň deaktivoval útočný systém lodi. Salarianský ark byl volný, jen bylo potřeba se odtud urychleně dostat.

Nejprve na mě ještě v Archonově kajutě naběhl onen zmutovaný krogan, což bylo docela o hubu, protože nebyl sám a hlavně po kroganech získal schopnost regenerace. Ustřílet ho chvilku trvalo. Hra si na mě v tuhle chvíli připravila jedno nepříjemné rozhodnutí. Měl jsem se cestou zachránit buďto salarianskou pathfinderkyni a její tým, nebo tým kroganských zvědů. S Drackem za zády a s tím, co jsem před chvílí viděl při boji se zmutovaným kroganem bylo jasno, ale ...

Když v Bioware mluvili o inspiraci úkolů Zaklínačem 3, vypadalo to v první chvíli spíše úsměvně, jako snaha přiživit se na vlně popularity této hry. Jenomže pak přišla ve hře různá rozhodnutí, při kterých si zpětně uvědomuju, že vůbec nebyla černobílá a jednalo se spíše o volbu, komu dát přednost na úkor toho druhého. I kdyby tahle volba na Archonově lodi neměla žádný herní efekt, pořád je to herně dost nepříjemná volba a už jen její existence dokáže frustrovat. Moje volba vlastně vyplynula zčásti ze znalosti předchozí trilogie, kdy salariany moc nemusím, ale tady jsem se zrovna rozhodl udělat to samé, za co jsem na asarijském arku zbavil asarijskou pathfinderkyni její role. Takové docela dost pokrytecké jednání. Roli salarianského pathfindera poté převzal kapitán arku.

Jenomže to jsem předběhl, nejprve bylo potřeba z Archonovo lodi utéct. Další velká bitka se strhla v chodbě ven z lodi, kde nabíhaly nekonečné vlny elitních kettů. Jakmile jsem však pohopil, o co jde, snažil jsem se urychleně dostat na konec chodby, kde na mě vyskočil ještě kettský velitel :) Naštěstí měl jen malý doprovod a vlny elitních kettů ustaly.

Po návratu na Tempest mě čekala halda emailů, mezi nimiž byl i jeden od Cory. Opět by ode mě něco pořebovala. Vypadá to, že nakonec se k romanci s Corou dostanu :) K tomu se mi samozřejmě připletlo několik dalších věcí, které souvisí s pokračováním příběhu.

Když už jsem načal ta různá rozhodnutí, tak se ještě zmíním o budoucnosti turianského arku. Avitixe jsem našel v baru na Kadaře, jak se tam pravidelně opíjí do němoty. Možná lituje, že se odmítl stát pathfinderem, ale to už je teď jedno. Do pomoci turianům se namísto něj zapojila asarijská pathfinderkyně. Není to sice úplně ideální, ale je to lepší než nic.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Duben 12, 2017, 08:37:55 »

Včerejšek byl poněkud hektický. Ráno jsem se rozhodl, že dnes už musím Andromedu dohrát, ale ve 20:00 už jsem si začal pomalu říkat, že to snad budu muset přerušit a pokračovat zas dnes :) Hledání Meridianu je dvoufázový úkol a časově mi zabral plných hodin hraní. Ale hezky popořádku. Předem upozorňuji, že následující text bude mírně spoileroidní - skryju jen ty největší spoilery.

Před výpravou na Meridian jsem si šel standardně pročíst emaily a nechal jsem si zadat příslušné úkoly včetně setkání s Corou na Eosu. Místo setkání je u jezera, poblíž původního outpostu, kde si Cora vyhlídla místo pro svůj budoucí domov (je to u polopotopené buňky). Je nutné si jí vzít pro tento úkol do družiny. Následuje scéna, kdy mi Cora ukázala obsah svého kufříku plného semínek a podělila se se mnou o svůj sen ... a samozřejmě se otázala, jestli bych ho nechtěl prožít s ní :) Nebyl důvod nesouhlasit. O něco později mi došel druhý email, kde mě Cora požádala o schůzku a došlo k završení romance u mě v kajutě. Následující cutscéna opravdu snese rank 18+ :D Je to celkem odvážné, ale pořád se to drží při zemi. Spíš mě na tom všem později potěšilo, že od schůzky na Eosu se ke mě Cora v klíčových chvílích opravdu chovala jako partnerka a postelovou scénou to vše nekončí.

Hra na vztah s Corou zareagovala i v případě rozhovoru s PeeBee, kdy jsem původní rozhovor v její kajutě odkládal a došlo k němu až nyní. PeeBee v něm pasáž o vztahu se mnou zcela vynechala, takže nejspíše nejde navázat více romancí s posádkou najednou. Zareagovala i doktorka Lexi, která o mém vztahu s Corou otevřeně promluvila ... jo, jsme malá posádka :D Zajímavé bylo ovšem setkání s angarskou archeložkou Avelou Kjar, se kterou jsem předtím otevřeně flirtoval. Nabídla mi taky možnost romance a to bez ohledu na probíhající vztah s Corou. Nicméně jsem to zahrál do autu. Vztah s PeeBee je pro mužský charakter asi nejdříve dosažitelný, ale stačí opravdu jen počkat a dojde i na další možnosti. Vztah s Vetrou se třeba začne rozjíždět taky o něco později, ale ten už pokračoval čistě přátelsky. Pro mě bylo rozhodnutí opravdu jen mezi Corou a PeeBee, popř. zůstat single a neřešit to vůbec ;) Cora třeba působí dost odtažitě, v podstatě je to analog Ashley, ale když dojde na osobnější rozhovory, tak je v tomhle lepší. Ashley totiž dost zařízli všemi těmi rozhodnutími v trilogii, vztah s Corou naopak dostal větší prostor hned, to taky udělá své.

Po splnění pár okrajovějších věcí jsem zamířil na Nexus, promluvit si s "radou". K mému údivu se mi nedostalo prakticky žádné podpory, naopak mi v první chvíli dokonce zatrnulo, když mi šéf ostrahy řekl, že jsem Strip týmy sice vycvičil dobře, ale není to stále dostatečné. Strip tým je totiž součástí APEXu, tedy multiplayerové části hry. Už jsem si myslel, že budu muset začít sbírat body v mulťáku nebo čekat, než mi Strip týmy body dosbírají. Naštěstí se do toho vložili oba další pathfindeři a došlo na separátní diskusi. Mezi tím se ovšem probrala z komatu moje sestra, takže následovalo malé rodinné setkání, na kterém jsem hned dostal vynadáno za lhaní o otci.

Trošku předběhnu ... rozhovory se Sarou jsou klíčové pro posunutí úkolu se vzpomínkami otce, takže se díky tomu otevře poslední fáze vzpomínek, které odhalují skutečný důvod mise Andromeda. Jedna "taky"" recenzentka to stihla během svého výtvoru vykecat hned na začátku, ale ve hře se k tomuto faktu dostanete až mnohem později - na druhou stranu podle toho poznáte, že dotyčný(á) hru dohrál ;)

Jenom připomenu, že v pozadí Andromeda Iniciative nestojí jen její zakladatelka, ale i záhadný mecenáš, který jí a Alecovi (otec Ryderů) prozradil existenci Reaperů a veškerá zjištění, která učinil jistý Shepard ;) Mise Andromeda tak v mohém připomíná biblickou archu. V době útoku Reaperů už byli všichni opravdu na cestě a poslední informace o stavu bojů nevyzněly nijak příznivě. Na webu se dost často mluví o vztahu Cory k Záhadnému, což možná pravda je (měla by to být jeho dcera), ale nezdá se mi, že by Záhadný byl oním mecenášem, neboť Cerberus je prolidská organizace, ta by těžko finacovala projekt na přesídení mimozemšťanů.

Vysvětlení vraždy zakladatelky Andromeda Iniciative však vyznělo poněkud do ztracena, resp. je to ve vztahu ke smrti Aleca nedotažené, protože s jeho smrtí nikdo počítat nemohl, to byla v podstatě jen souhra okolností. Na druhou stranu to asi nemá smysl řešit. Ve hře se dozvíte, že Nexus se datuje 50 let před příletem Hyperionu, takže vrah zakladatelky v době vyšetřování pravděpodobně už nežil. Scott je teď navíc další osoba, která zná tajemství počátku.

Ještě před cestou za hledáním Meridianu jsem měl možnost dostat se do kontaktu s nejvyšší kettskou kněžkou, která mi nabídla "pomoc". Nehodlá se vzdát ambic kettského impéria, ale s Archonem nesouhlasí. Mohla by tedy zajistit, že se mu nedostane posil. Samozřejmě jsem jí odmítl. Ono tomuhle předchází ještě jeden vedlejší úkol, kdy se ukáže, že salarianský ark byl v podstatě kettům prodán salarianskými zrádci. Kettské impérium se nachází nedaleko clusteru Heleus a pár salarianů si řeklo, že by bylo dobré ho infiltrovat a kettskou hrozbu řešit až po získání dostatku informací. Nabídli proto salarianský ark výměnou za "spolupráci".

První cesta na Meridian proběhne až ve chvíli, kdy se loď vybaví novou technologií maskování, neboť se předpokládá, že Archon už bude na místě. A dle očekávání taky byl :) Po průletu kolem kettských plavidel se otevře pohled na remnantskou vesmírnou základnu, která je ve své podstatě obrovským městem. Cestu k jádru je potřeba si vyčistit, je to halda bojů, jak s ketty tak s remnanty. V archivech mě čekalo jedno velké překvapení, které vrhlo nové světlo na angarany a dává smysl existenci vaultů na planetách (krom toho je to vysvětlení pro rýpaly, co se jim zdá jedna rasa málo ;) ):

Ve stázových komorách je zde uloženo plno těl angaranům podobných bytostí, které jsou SAMem vyhodnoceny jako genetické experimenty, které vedly ke vzniku samotných angaranů. Je dobré si o tom jít promluvit ještě s Jaalem.

Jádro města ukrývá další mapu, ale zároveň velké zklamání - Meridian se tu nenachází. S velkou pravděpodobností byl před mnoha lety zničen. Jako by to nebylo málo, zaútočí na město kettská válečná loď a do zad mi vpadla pravá ruka Archona - Sword of Archon.

Boj s ním není sám o sobě těžký, problém je, že podobně jako kettští velitelé není sám. Jakmile jsem ho dost zranil, tak se zneviditelnil a zmizel. Mezitím na mě vždy naběhla vlna nepřátel. To se opakuje asi 3x, pak už jsem mu prostě nedal šanci ;) Předtím ho totiž nelze v neviditelném stavu zranit, to lze opravdu až po poslední vlně. Pár pokusů mě to stálo, protože situace na bojišti je nepřehledná a dost mi chyběl větší damage sniperky. Je dost znát, když běžného ketta musíte střelit 2x, aby padl a do toho se zdržujete přebíjením. Mimochodem, Widow VI jsem zaměnil za VII, ale nestačilo to.

Během příletu na Nexus mě čekalo kupodivu vřelé přijetí od rady a její plná podpora. Suvi přišla s teorií, že Meridian možná zničen nebyl, jen byl během Scourge "přemístěn". Následovalo tedy pár průzkumných letů a předběžný výpočet nové pozice Meridianu. Během téhle fáze jsem splnil zbylé vedlejší úkoly, tedy jen ty co šly a prošel si zbytek nově se objevivších systémů. Poté mě čekala cesta zpět na remnantskou základnu.

Odhad Suvi byl správný, pozici Meridianu jsme našli, ale mě si pro změnu našel Archon ... byla to past! Povedlo se mu napojit na můj kortikální implantát a přizabít mě. Pokus o útěk byl marný, bylo jasné, že to nemůžu stihnout, tak jsem pokorně čekal na výsledek. Chvilku jsem si myslel, že jsem něco přehlédl, možná jsem měl v omámení vyrazit dříve a lépe koordinovat své pohyby, jenomže ta vzdálenost k bodu útěku byla v tu chvíli prostě obří.

Nicméně obrazovka loadu na mě nevyskočila :) Místo toho se hra přesunula na Nexus a dostal jsem k dispozici Saru. SAM se rozhodl použít její implantát a přeposlat data na Scotta. Ozbrojen jen pistolkou jsem s ní musel projít pár místností, zatímco na Nexus útočili ketti. Transfer dat se podařil, ale Sara byla zajmuta. Ostatně Archon se zmocnil celého Hyperionu a Sara se pro něj stala branou k Meridianu. Můj implantát naběhl a pomsta na sebe nenechala dlouho čekat :) Podařilo se mi nahodit systém základny a získal jsem na svou stranu armádu remnanstkých lodí. V jejím čele se strhl závěrečný boj s kettskou flotilou, během nejž se mi podařilo proniknout do Meridianu. Meridian je ve své podstatě umělá planeta plná života. Naneštěstí nebyl čas si cokoliv prohlížet. Cesta vedla opět k jádru systému, následoval tedy jeden boj za druhým.

Archon mezitím proti vůli Sary získal přístup k ovládání a integroval se se systémem Meridianu a začal s vypínáním vaultů. Následoval poměrně dlouhý boj a převzetí kontroly, který jsem dal hned 2x. Napoprvé jsem úplně nepochopil princip, navíc jsem se nechtěně dostal do křížové palby, což je většinou smrtící samo o sobě. Postavu jsem měl stále nevylepšenou, v základním brnění a se sniperkama na úrovni 4. Archon na svou obranu povolal slabší verzi Architecta, který má ovšem k dispozici všechny své útoky a do toho povolává nižší verze remnantů.

Smyslem první fáze je udržet se po určený čas v okolí řídící konzole a likvidovat jednotlivé vlny nepřátel. Architecta je po určité době možné zranit a na chvilku odstavit. Po aktivaci konzole je potřeba pomocí další konzole aktivovat cestu zpět, protože bojiště mezitím rozdělila říčka omnigelu, kterou nelze přeskákat. Na druhé straně přes Architecta je pro změnu propast. U té následuje podobná akce, jako u první konzole a po nějakém čase se objeví "můstek" na druhou stranu. Zbyde obrana poslední konzole a rychlý úprk na začátek k finální konzoli. Během poslední fáze se ke mě přidaly i další postavy, např. jsem se chvilku kryl na stejném místě s Jaalem. Ostatně spojenci se objevují ve všech bojích na Meridianu, cestu k Archonovi mi třeba pomohli vyčistit Drackovo zachránění zvědi. Boje venku pak ovlivnili Sarrisa, Reyes a další. Finále je hodně rychlé, většinu času jsem se musel starat sám o sebe, takže okolí jsem až na nepřítele zas tak podrobně nesledoval. Po sepnutí poslední konzole dojde k přerušení aktivity Archona, který se snažil zoufale vyprostit ze spojení se systémem, nicméně to nestihl :) Meridian opět naběhl a aktivoval všechny vaulty v systému. V závěrečném videu se na chvilku objeví nejvyšší kettská kněžka, což dává tušit, že není tak zcela po všem, ale jestli to značí další možné pokračování, to těžko říci. Ve hře mi nepřijde moc prostoru ani pro smysluplná DLC. Po titulcích následuje už jen krátký epilog, ve kterém dojde na jedno šťastné oznámení:

Na Nexusu zachytili komunikaci dalších arků, na cestě jsou Kvariani, Hanarové a Elkorové :)

Do finále jsem vstupoval někde na levelu 63 a vyšel s levelem 65. Počáteční připravenost clusteru byla 90%, konečná 94%. Celkový herní čas je dle Originu 111 hodin, dle údaje u save pozice 98 hodin (savy pravděpodobně nepočítají s loady kvůli neúspěchu, takže bych spíše věřil tomu Originu). Celkově jsem splnil 95% všech úkolů. Zbyly mi hlavně okrajové úkoly a pár vedlejších úkolů z oblastí - některé úkoly se nejspíše bugly.

Finále hry bylo opravdu monstrózní, ale už jsem cítil docela únavu. Na mě to bylo chvílema už moc natahované. Nicméně mi přišlo výborně provedené, byť mi jaksi utekla hlubší myšlenka, proč Archon dělal to, co dělal. Jediné, co mi z toho utkvělo v hlavě je, že Archon je vrcholným stupněm genetických úprav své rasy. Tedy byl ;)

Hodnocení Andromedy jako celku je obtížné, ale pokud bych měl nyní střelit číslo, tak je to spíše k těm 80%. Mě to do určité míry připomíná analogiii Gothicu, tedy první dva díly vs trojka. Hrálo se to dobře, určitě se k tomu vrátím (minimálně si místo stylu FPS vyzkoušet hru i s tréninkem skillů), ale mě prostě ty otevřené světy moc nesednou. Andromeda sice není úplně openworld hra, ale místama se děj zbytečně rozmělňuje, což šlo právě vidět na finále, kde jsem si odskakoval do vedlejších misí, které s tím vůbec nesouvisely. Ve hře jsem vynechal akorát kodex - interface deníku a kodexu není zrovna úkázkový, takže jsem nechtěl riskovat, že budu číst stále dokola to samé, nebo naopak omylem něco přeskočím kvůli nesmyslně implementovanému scrollování. Tohle byl problém i u emailů, ale těm se vyhnout nejde a rozhodně to ani nedoporučuju zkoušet :) Když to tak vezmu, pokud je Andromeda designem inspirována Dragon Age: Inquisition, možná bych mu měl přeci jen dát v dohledné době šanci :D Každopádně pokud jde o hejt okolo Andromedy a bojíte se proto kvůli tomu do hry jít (investovat), tak vás mohu uklidnit, většina z toho jsou smyšlenky.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #26 kdy: Duben 13, 2017, 20:44:13 »

Ja bych rekl ze Inquisition je jeste o neco lepsi nez Andromeda, takze pokud si Andromedu dobre rozdychal dej treti Dragon Age urcite sanci (a samozrejme se vsemi DLC rovnou)

111 hodin docela jde, cekal jsem ze to bude o neco malo vic, ale ok.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Duben 13, 2017, 21:09:34 »

Ona Andromeda není ve finále tak obří, jak by se mohlo původně zdát. Hlavně to zrychluje svižný soubojový systém, který mě ani nenutil do nějakého vývoje postavy. Když to třeba porovnám se Skyrimem, tak i v něm jsou ty začátky opravdu krušné a vývoj postavy nějakou dobu trvá. Tohle v Andromedě odpadlo, což je dobrých 20 hodin navíc. V porovnání s původní trilogií to pak vyjde zhruba půl na půl - koridor původních ME + explorativní část Andromedy = Andromeda jako celek. Ale i tak je to dost - mě to délkou přišlo tak akorát.

Inquisition mám nainstalovaný, pořád tu čeká :D Trošku se spíš obávám toho, že Andromeda byla po stránce angličtiny přeci jen schůdnější, u Inquisition bylo dost okrajového textu, který to ale znát chtělo a ten mě úplně nešel. Já vím, jsou to v podstatě výmluvy, ale třeba z toho závěru Andromedy mohu potvrdit, že to bylo dobrých 8 hodin jízdy a už jsem měl problém udržet 100% pozornost na vše.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #28 kdy: Duben 13, 2017, 21:45:05 »

tak anglictina je samozrejme problem, ja taky nedokazu udrzet pozornost dlouho kdyz jde o nejakou textove obsahlou hru, preci jen moje anglictina neni na urovni prekladatele:) Ale myslim ze DA:I se celkem da, pokud nemas v planu podrobne cist vsechny kodexy a knizky a tak podobne, tak to je priblizne stejna naloz jako Andromeda.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Duben 14, 2017, 20:54:57 »

Uvidím, ještě to promyslím. Když už, tak bych asi začal jedničkou. Nicméně teď bych se rád vrátil zase k Ravenloftu. Zítra mám v plánu sestřihat pár videí z Andromedy a tím bych Mass Effect opustil.
IP zaznamenána
This is the end ...