Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:52:19
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7

Autor Téma: Ravenloft: Strahd's Possession  (Přečteno 36545 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Ravenloft: Strahd's Possession
« Odpověď #60 kdy: Duben 27, 2017, 00:39:03 »

Co říci závěrem? Ravenloft: Strahd's Possession je prostě skvělá hra :D Není zas tak tuhé, jak by se na první pohled mohlo zdát a hlavně se to výborně hraje.

Ravenloft je klasickou D&D hrou, která neprodukuje polobohy a musí pak kvůli tomu ohýbat realitu hry. Když jsem kdysi dávno s Baldur's Gate začínal, velmi rád jsem si pročítal popisky a příběhy různých protagonistů, kteří se ve hře třeba jen mihli, nebo byli využiti jako klasická NPC. Zkušenostní strop hry mi nikdy neumožnil se levelem těmto hrdinům ani přiblížit a nijak jsem proti tomu neprotestoval, protože mi to přišlo naprosto správné. V Ravenloftu se sice nezačíná od nuly, ale zase se se mnou hra nijak nemazlila a v podstatě mě rovnou vhodila doprostřed smečky hladových wargů :) Ustát první nápor a poté si najít místo k odpočinku, byl z počátku nadlidský úkol.

Pár věcí by se tomu asi vyčíst dalo, ale je to po dlouhé době zase hra, u které jsem snad nevypustil jediné sprosté slůvko :D Rýpnout bych si snad mohl hlavně do plynulosti pohybu. Těžko říci, jestli je to tím DOSBoxem, nebo se takhle Ravenloft choval i na nativním hradware, ale na můj vkus jsem se dost často různě zasekával, což bylo nepříjemné hlavně v průběhu boje. V členitějším prostředí mi tak třeba odpadla možnost plynulého couvání. Druhou věcí byla mapa, kde mi dost často při kliknutí na šipky mapa přejížděla z jednoho konce na druhý místo plynulého posunu. Někdy mě úplně ideálně nefungovalo ani psaní poznámek, zejména v okrajích mapy.

Jsou to ale věci, které se dají zkousnout. Hra to vynahrazuje hutnou atmosférou, smyslem pro detail a hlavně hudebním doprovodem. Pokud bych měl vyplivnout nějaké číslo, tak jsem tak v rozmezí 80-90%. Počkám spíše až jak bude vypadat druhý díl. Ono se mi to těžko takhle hodnotí, protože se nemám moc od čeho odrazit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #61 kdy: Duben 28, 2017, 22:30:23 »

Gratulace k dohrání! :) Vidím, že jsi už rozjel kamennýho proroka, jsem zvědavej na porovnání. Já ho kdysi dávno dohrál, ale u děje si skoro nic nepamatuju, klidně bych to mohl hrát znovu.

Ještě ke Strahdovi. Ten hřbitov to je správná vyvražďovačka. Všechno jsem to vyrubal z dálky házecím nožem, akorát vampýry jsem občas musel dokončit fireballem/magic missilkou. 2x jsem loadoval kvůli vysátému levelu. Krypta toho ghůla to byla taky věc. Překvapilo mě, jak to je malinkaté a pak jsem uviděl Victora, pomaličku se ke mně sunul, Rayijiisa seslava fireball a bylo po něm! :) Slaboučkej jak malé dítě. Našel jsi Ring of Wizardry? Chvíli jsem dumal, co mé mágyni dává. Statistiky nic, všechna čísla stejné. Nakonec jsem zjistil, že mi přidal 3 kouzla navíc k memorizaci na 3.úrovní, takže navíc Firebally/Lightninig Bolty. Super :) Postavy už začínají být malinko přetížené, ale zatím to moc nepociťuju v boji. Moje kouzelnice už po asi 2 soubojích bude na 9.levelu, zatímco ostatní stále mají daleko do osmého! Ukrutný rozdíl, ale to dělá ten házecí nůž a kouzla, vlastně ona většinu nepřátel zabije na dálku a tankové vepředu se nudí :) Stále mě to hodně baví, vlastně jsem nenašel zatím jediné hluché místo, kde bych si říkal, ať se to zase někam dál posune.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #62 kdy: Duben 29, 2017, 12:33:14 »

Díky :) Ring of wizardry jsem našel a efekt mě hodně překvapil, všiml jsem si ho však dost pozdě, tedy až ve chvíli, kdy jsem Veliku začal více používat. Já naopak kouzla zprvu moc nepoužíval, změnilo se to až někde v půlce hry, obzvláště ke konci jsem ty 3 firebally navíc hodně uvítal :) Prsteny jsem nakonec exportoval 2. Upíry venku jsem stíhal uházet, na hřbitově jsem si právě docela slušně vypiloval pohyb vzad, což mě původně moc nešlo kvůli tomu divnému rozložení pohybu. Upírky uvnitř hrobek byly problém. Měl jsem sice kouzlo, co to vysátí s určitou pravděpodobností blokuje, ale právě kvůli té pravděpodobnostní podstatě jsem vsadil spíše na loady. Později jsem si pak všiml, že některá kouzla sílí s výší levelu v povolání, takže časem už chránilo lépe. Hrobka ghúla mě taky překvapila, chvilku jsem čekal, co se bude dít, mě totiž zprvu přišlo, že si s ním půjde popovídat, ale když se došoural, tak se spustila bojová hudba a Velika to taky nevydržela :D Čekal jsem od toho něco zákeřnějšího. Každopádně ta větší legrace tě právě čeká, až vstoupíš do elfí krypty ;)

U Proroka jsem si akorát blbě naběhl. Pořád si říkám, že bych si měl ty předměty někde bokem vypisovat, když ty hry nemají vlastní deník. Hodně mě překvapila velikost mapy. Takhle ta hra nevypadá příliš rozsáhlá, ale čekám, že co chybí nahoře, o to více toho bude dole.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #63 kdy: Duben 29, 2017, 15:16:00 »

Mám vyřešeného vlkodlka (měl jsem nakonec 3 svitky s Cure Disease a ten třetí, který byl ten správný jsem měl úplně v jiném batohu než ostatní). A už mám zase plnou partu, zkoušel jsem s nalezenou hůlkou Rod of Rebirth různé kejkle a pak, jsem si vzpomněl, že v kostele byla kostra a hned mi docvakl Eye of Beholder, kde také šlo kostru oživit. Tady se z toho ukázal cleric, které tak nutně hledám! Akorát svitky nejdou scribovat, tak zřejmě u knězů to je jiné než u mágů.

Netušíš, k čemu je Ring of Regeneration? Jako zatím jsem nepřišel na efekt. Teď asi půjdu do té krypty, i když vlastně mě tam nikdo přímo neposlal. Ale zase jako kam jinam jít, do hradu bych asi mohl (díky informaci a klíč i od clerica), ale cítím, že tam půjdu až ke konci.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #64 kdy: Duben 29, 2017, 18:13:32 »

Mě ta kostra právě vůbec nedošla. Vyjímečnost toho žezla mi byla jasná, ale neměl jsem si to s čím spojit. Když jsem tu místnost v podzemí navštívil poprvé, tak jsem se ke kostře nepřiblížil dostatečně blízko, tudíž mě nic neupozornilo. Při rozhovoru s knězem jsem pak pro změnu nedával moc dobrý pozor.

Jak jsem psal už dříve, kněz se neučí kouzla ze svitků, ale dostává je automaticky. Svitky jsou jen jakýsi bonus, popř. je to snadná cesta, jak se dostat k Raise Death. Nicméně klerické svitky nemůže používat každý.

Ring of Regeneration je poplatný svému jménu. Způsobuje regeneraci zdraví, ale je to dost pomalé, takže se to dá snadno přehlédnout. Nosí ho moje hraničářka. Efekt to má opravdu až tehdy, když třeba chodíš po již vybitém dungeonu a něco dohledáváš, máš tedy dost času a klid. Jenomže ty ostatní postavy beztak musíš léčit jinak, takže je to spíš taková náhražka za plýtvání kouzly nebo lektvary, kterých je ale ve hře zase nadbytek :)

Elfí krypta asi nebude příběhově povinná, ale zbytečně by ses ochudil o nezapomenutelný zážitek :) Teď už máš klerika, takže to bude v pohodě ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #65 kdy: Duben 29, 2017, 18:38:18 »

Kryptu akorát procházím a je to sadomaso :) Luxus! Nejdříve jsem nevěděl, že ty divé ženy vysávají levely (v souboji jsem si nestačil všimnout té informace), měl jsem za to, že to dělají jen upíři. No a tak po nějaké době jsem byl překvapenej, že můj paladin umírá po první ráně. A on byl na levelu 2 :)) Takže load pozice před kryptou a celé znovu. Teď tedy ihned kontroluju a postup se notně zpomalil, snažím se je vylákávat, ale jsou to mrchy :) Toho klerika zatím nemám jak použít. Dal jsem mu Javelin Of Lightning, ale po jednom použítí oštěp zmizel. A kopí překvapivě nelze používat (jestli je nějaké omezení nevím).
Hudba v té elfí kryptě je taky občas řádně psychedelická. Prostě jasná bomba :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #66 kdy: Duben 29, 2017, 21:15:38 »

Jestli jsem to dobře spočítal, tak levely vysávají dohromady 3 druhy potvor. Až to ten tvůj klerik bude umět, tak si namemoruj Negative Plane Protection, sníží ti to počet loadů. Kopí asi klerikovi nedáš, protože je to bráno jako ostrá zbraň, kdežto klerik je omezen na tupé zbraně. Druid by to třeba vzal. Leda zkusit praky.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #67 kdy: Duben 30, 2017, 14:16:47 »

Zvláštní je, že na mapě je v legendě modrý čtvereček jako teleport, ale ačkoliv už jsem jich pár objevil a i jimi prošel, tak se mi tam nezapsaly. Na rozdíl od třeba iluzorních zdí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #68 kdy: Duben 30, 2017, 15:31:38 »

S tímhle jsem měl taky problém, mě nezůstávaly zaznačené ani ty iluzorní zdi. Vždycky, když jsem prošel, tak tam ten fialový čtvereček byl, ale jakmile jsem se vzdálil, tak zas zmizel. Musel jsem si tedy značit i tyhle stěny. Ve Stone Prophet už mi vše funguje, jak má.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #69 kdy: Květen 01, 2017, 16:22:12 »

Tak je to tu. Prošel jsem celý level 2 krypty elfího válčeníka a nechtějí se mi otevřít jedny dveře asi vedoucí k dalším dveřím, protože zelený klíč mám a u těhle zámek není. Takže asi jsem nestiskul všechny tlačítka. Přede mnou je tedy bolestivý proces procházení celého patra na nalezení zřejmě jediného nezmáčknutého tlačítka. Poznámky o tlačítkách jsem si nedělal, protože jich bylo spousta. Ale tak, co se dá dělat :) Ale vše jsem už asi vybil a klerik rychle dohání ostatní, už je na 7.levelu (když jsme vcházeli do krypty byl na leveku 4!).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #70 kdy: Květen 01, 2017, 20:05:35 »

Jj, taky jsem ho hledal :D Hledal jsem ho docela dlouho, ono je na docela snadno přehlédnutelném místě (jestli ti tedy zůstaly zavřené dveře ještě v té rovné části).
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #71 kdy: Květen 01, 2017, 20:10:56 »

Ano čtvrté dveře v té rovné části, kde lítají firebally. Soudím, že pak už budou dveře na ten green vault key.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #72 kdy: Květen 01, 2017, 21:40:53 »

Soudíš správně, za těmi čtvrtými jsou tuším ještě jedny, ale ty si už určitě odemknul.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #73 kdy: Květen 06, 2017, 09:33:37 »

I v prvním Ravenloftu to nakonec vypadá jako ve většině dungeonů, které hraju. Lahvičky s uzdravovacím lektvarem pořád syslím a nepoužívám je. Nakonec jsem dospěl k řešení, že každá postava nese jen jednu (tu největší) a ostatní jsem vyházel. Nedovedu si moc představit, že bych je potřeboval. Použít je v souboji? Není absolutně čas, je to děsně rychlé a rychlejší je přepnout na kněze ať zakouzlí něco léčivého. A po boji taky zbytečnost, stačí dát spánek. Syslím i ty házecí ohnivé molotovy, syslím lektvary pro zvýšení rychlostí, síly. Skoro jako v každé hře (krom Wizardry 1!) je nakonec nepoužiju :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #74 kdy: Květen 06, 2017, 15:33:10 »

Z lektvarů jsem nakonec používal občas jen ty léčivé, to když to třeba některá postava schytala více a bylo to v tu chvíli vhodnější než spánek. Nejvíc jsem jich použil v mrtvém lese, to pak uvidíš proč :) V druhé polovině hry už jsem je však moc nesbíral, měl jsem akorát 1, max. 2 plné bedny pro případ nouze. Ono stačilo, že jsem jich měl plno naskladněných v domku :D U lektvarů síly apod. ani nevím, jak velký bonus vlastně dělají. V Menzoberranzanu už tohle ani nesbírám. V něm navíc nemá smysl cokoliv skladovat.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7