Anhktepotepův hrob, jak se místu jeho odpočinku říká, se ukázal být poměrně záludným místem. Je to první a zároveň poslední místo, kde se objevily složitější rébusy. Dungeon je sice dvoupatrový, ale horní a spodní patro jsou jen malé kousky. Vše důležité se odehrává na rozlehlém přízemí. Jenomže přijít na způsob, jak si otevřít cestu dále, mi zabralo hezkou chvilku.
Po všech zkušenostech s Ravenlofty jsem neočekával, že by na řadu přišlo něco jako pořadí zatěžkávání, což je zrovna případ zdejších sedmi nášlapných desek. Návod je obsažen v textu dopisu, který leží poblíž vchodu. Smysl to začne dávat až poté, kdy si úvodní oblast vyčistíte a prozkoumáte, nejlépe pohledem na automapu

Cestu dále jsem tedy měl.
Další úsek tvoří místo pro teleport a vložení pečeti, tohle mi bylo jasné už v Zapomenutém Chrámu Ra, kde je ten samý útvar. Nicméně cestě dále na patro brání dveře. Jedna odbočka vede o patro níže, kde jsem si popovídal s Isu Rhekotep, tentokrát byla mnohem naštvanější, protože jsem jí zabil Senmeta. Prý mám čekat odplatu od Hierophanta. Našel jsem zde klíč od horního patra a něco, co jsem v první chvíli považoval za válečné kladivo.
Na druhém patře jsem se přes pár malých místností dostal ke kamennému reliéfu sokola, což mi hra náležitě oznámila. Zkusil jsem použít píšťalku, ale nic se nestalo. Ostatně v této chvíli začalo mé několikahodinové bloudění, protože jsem nic neměl komplet. Na stole ležel ještě klíč od další části přízemí.
Ovšem i zde jsem po nějaké době narazil na neřešitelný problém - zavřenou bránu. Je do ní zaklet původní ochránce Anhktepotepa, kterého Hierophant obelstil a chybí mu srdce. Tahle poznámka je dost důležitá, protože mě donutila si dveře dobře prohlédnout a je na nich zřetelné místo, kam se má srdce, resp. potřebný předmět vložit. A byl jsem zpět u problému se sokolem.
Pojal jsem podezření, že tohle možná souvisí se socho v chodbě sfingy, což mě na nějakou dobu svedlo stranou. Na chvilku jsem zkusil najmout i pár dalších postav, ale jediným úspěchem bylo, že Pietra mi otevřel jedny ze zamčených dveří v katakombách. Musel jsem si chvilku odpočinout a pak jsem si znovu prošel všechna místa, kde jsem našel pečeti a podle toho si vytipoval místa, kde jsem něco musel přehlédnout. Sfinga zůstala, Katakomby už pomalu vypadly a znovu se mi do hledáčku dostal již prozkoumaný Zapomenutý Chrám Ra. S tím jsem si šel opět udělat pauzu a znovu jsem si podrobně přečetl proroctví.
V tu chvíli mi došel můj omyl s píšťalkou a sokolem. Vrátil jsem se proto do hrobky k reliéfu a na píšťalku zapískal tolikrát, co zmiňuje proroctví. Odměnou mi byl rozhovor se sokolem a srdce hrdiny

Srdce jsem vložil do brány a dostal se do blízkosti krypty samotného Anhktepota. Byla zavřená, ale na stole ležel poslední úlomek jeho pečeti a v rohu místnosti jsem zaregistroval gong. Není interaktivní, ale prostě mě zaujal.
Pečeť je potřeba z kousků nejprve poskládat a pak vložit do místa pro pečeť. Otevřel se tak portál, který ovšem nic nedělal. Bylo mi jasné, že tohle musím provést i v Zapomenutém Chrámu Ra (proroctví dvě brány zmiňuje), ale jeden kousek Hierophantovi pečeti mi stále chyběl. Nastala další fáze rozvažování, když tu jsem si vzpomněl na 8 slz Ra, co mám stále v inventáři a nenašel jsem pro ně zatím žádné upotřebení. Jelikož je proroctví zmiňuje v souvislosti s úlomkem, zamířil jsem rovnou do Zapomenutého Chrámu Ra a rovnou do místnosti osmi kněží. V souvislosti s dveřmi v hrobce mi totiž došlo, že na malbách kněží bylo taky něco zvláštního.
Slzy nešly vložit stejně jako srdce na dveře přetažením, ale to mě už nijak nerozhodilo. Namísto toho jsem je umístil do ruky postavě a použil slzy skrze ně. Je to přesně to, co jsem popisoval včera, byť se jedná o stejnou věc, v obou případech to řešíte úplně jinak, čímž to může zbytečně mást. Po vložení poslední slzy se spustila animace a otevřela se místnost s posledním úlomkem.
Složil jsem Hierophantovu pečeť a vložil jí do slotu, čímž jsem aktivoval druhou bránu. Ani tato nereaguje na pokus o průchod, ale po návratu do hrobky jsem zjistil, že ta v hrobce nyní funguje jako jednosměrný teleport do Zapomenutého Chrámu Ra. S Hierophantem samotným se nedá nic dělat, ale už jsem pojal tušení, o co v následujících chvílích půjde. Nyní zbyl už jen problém s otevřením krypty Anhktepotepa.
Kupodivu jsem ani na chvilku nezaváhala a vytáhl jsem podivné kladivo z podzemní místnosti hrobky. Došlo mi totiž, že se jedná o palici ke gongu

Vybavil jsem s ní Eonu a použil poblíž gongu. Spustila se animace a v ní povstala sama velká mumie zla.
Anhktepot je samozřejmě nezničitelný a jak jsem se brzy přesvědčil, zblízka je jeho dotek smrtící (zásah za více jak 100 HP). Pomalu jsem ho začal lákat k teleportu a když už byl poblíž, tak jsem z druhé strany do teleportu skočil. Hra mě automaticky teleportla do Zapomenutého Chrámu Ra, ale místnost s Hierophantem se za mnou zavřela. Nyní už je to prý na obou, aby se vzájemně zničili

Venku jsem zjistil, že ohnivá stěna padla, takže jsem zamířil rovnou pro svitek úniku a použil ho ...
Ke vší smůle mi hra zamrzla, nějak to neskouslo zvuk, ale stačilo prohodit config za ten s vypnutými zvuky a závěrečné video v pohodě naběhlo ... jo, jsem opět hrdinou

Eona už zůstala na levelu 19, další zkušenosti jí už nepřibývaly, ale Ulgar se stačil ještě vyhoupnout na 16/16.
Musím přiznat, že ke konci to bylo opravdu hutné, hlavně v tom tápání, co jsem kde opomenul a co s čím souvisí. Těch pár neobjasněných věcí se mi do toho pořád pletlo a svádělo mě to na špatnou cestu. Nicméně jsem odolal a nijak mimoherně si nepomohl

Stačil můj úvodní zákys s Min Deir, kde jsem do návodu kouknout musel, ale od té doby jsem si opravdu dával dobrý pozor a tak bych zklamal sám sebe, kdybych ke konci hry podlehl. Na nedořešené věci už kouknu ... moje tipy: u sochy ze sfingy si myslím, že nakonec souvisí s nějakým NPC a ty zavřené dveře v katakombách opravdu vyžadují zloděje v družině (barevné značení klíčů je buďto pro zmatení, nebo k jejich odemčení lze paradoxně využít klíče z jiného dungeonu).
Extra už Stone Prophet hodnotit nebudu, porovnání se Strahd's Possession a dojmy jsem vypisoval průběžně. Stone Prophet je celkově o kousek lepší, je prostě více propracovanější. Má však svoje mouchy a zápletkou a atmosférou byl slabší. Jednoduché souboje tomu taky moc nepřidaly. Rozhodl jsem se však nestranit ani jednomu, takže jsem je nakrásně zprůměroval na pěkných 90%

... Strahd's Possession asi o kousek lépe než 85%, a Stone Prophet možná lehce přes 90% (95% určitě ne, ty výhrady je prostě potřeba brát v potaz).
A jako bonus mi dneska dorazila krabice se Strahd's Possession v disketové verzi