10. a 11. patro - živel vody?Heh, na dalším patře jsem se střetl tváří tvář větrným vírům, což mi k živlu vody moc nesedělo. Když jsem si navíc vzpomněl na předchozí typ glyphu, který patřil právě do živlu vody, tak jsem docela znejistěl. Předchozí dvojice pater tedy nepatřila živlu vzduchu, ale živlu vody! No, nechám to už být

.
Edit: při dodatečném kreslení a zpřesňování map pro
OldGames.sk jsem zjistil, že jsem se vskutku nemýlil a patra 8-9 patří živlu vzduchu (uvádí to cedulka s nápisem při vstupu na tuto dvojici pater). Patra 10-11 tedy skutečně patří živlu vody a ten vzdušný vír je ve skutečnosti vodní vír

. Chyba je jen v těch glyphech (pentagramech), které jsou mezi těmito dvojicemi pater (asi) prohozené.
Úvodní oblast pod schodištěm je malá. Klíčová je jen JV kosočtvercová místnost, ve které je spínač otevírající propadlo v malé čtvercové místnosti na západ od ní. U 10. a 11. patra jde obecně o kombinovaný průchod skrze dvojici pater, takže propadel je tu všeho všudy halda. Tím se popis průchodu dost komplikuje.

Skrze propadlo jsme se dostali do malé části patra pod námi, kde je jedna skrytá místnosti a schodiště zpět na 10. patro, ale do jeho jiné části. V ní se chodba rozdvojuje do dvou slepých větví. V místě rozdvojení je dvojice nášlapných plošinek, přičemž vhodným sešlápnutím se odkryje na konci jedné větve rozdvojení propadlo. Opět jsme o patro níže a v chodbě nacházíme pro změnu teleport. Oba přítomné teleporty jsou naštěstí neaktivní. Vystoupáme o patro výše do menší části se dvěma nášlapnými plošinami. Jedna po zatížení kamenem odkryje stěnu a druhá odkryje propadlo. Hurá, opět padáme dolů. Následuje krátká chodba a schodiště nahoru. Cestou jsme doplnili kameny a po schodišti mizíme zase dolů. Jo, je to jak na houpačce, ale pokud to takto půjde dál, tak si alespoň odpočineme od složitějších puzzlů.
V další části nacházíme svitky Průpalný blesk a Dech života a mizíme opět po schodišti nahoru. Následuje docela drsná pasáž skrze soustavu křížových chodeb, ve kterých v jednom směru lítají otrávené oblaky a v druhém směru paralyzující koule. Je potřeba proběhnout na druhý konec a skrze iluzorní zeď projít ke schodišti. Podle rozsahu zakreslené mapky už nám toho moc nezbývá, tak hurá vpřed, tedy vlastně dolů

.

V nově odkryté části je schodiště nahoru a další neaktivní teleport. Po schodišti jsme se dostali k nepřátelské kouzelnici, která tu hlídala přístup ke glyphu. Po odčarování glyphu jsme museli urychleně proběhnout na konec chodby a zahnout za roh, protože chodbou létá blesková past, která je opět dost silná. Za rohem je tlačítko, které odsune zeď a zpřístupní se cesta k dalšímu schodišti, odkud už vede cesta ke schodišti na 12. patro.

1,5 hodiny ... to jde

. U 11. patra si nejsem úplně jistý jeho kompletací, pořád mi vrtá hlavou, co mají znamenat ty neaktivní teleporty. Při pohledu na mapku je totiž vidět, že by se sem pár oblastí určitě ještě vešlo. Nicméně celé patro jsem prolézal opravdu pečlivě a žádný spínač nebo cokoliv jiného jsem nenašel.
12. - 14. patro - živel ohněPrůchod následující trojicí pater je opět kombinovaný. Jediná cesta na 12. patře vede k nefunkčnímu teleportu, vedle kterého je trojice průchozích zdí a za nimi je chodba vedoucí ke schodišti na 13. patro. Tím se dostaneme k prvnímu výraznějšímu zádrhelu. V úvodní části 13. patra je hned zpočátku iluzorní stěna a za ní je chodba s pohozeným štítem. Problém je ovšem kaskáda ohnivých pastí, které družinu významně zraňují. Pro štít si skočím někdy později, ideálně na konci průzkumu, ať nemusím zase hned běžet doléčovat

.
Chodba dál vede do větší místnosti plné nášlapných plošin, které aktivují další ohnivé pasti, takže taky nic moc vyhlídka na přežití

. K této místnosti se vztahuje Arinův svitek s hintem, který jsme po cestě sebrali (viz obrázek níže):
Hned od vstupu do místnosti hodíte na druhý konec místnosti kámen, čímž zatížíte jedinou takto zatížitelnou plošinku a diagonálně v rohu se odkryje stěna s cestou dál.

Je potřeba rychle proběhnout. Objevíte se v chodbě, na jejímž konci je mříž a další místnost s plošinkou. Tentokrát jen jedinou. Plošinka zprůchodní vedlejší stěnu, za níž je ohnivá lebka a další plošinka. Její aktivací (ostatky zabité lebky) se v předchozí místnosti odkryje stěna. Problém je akorát v tom, že jakmile opustíte první plošinku, tak se stěna stane zase neprůchozí. Ven jsme proto museli s pomocí kouzla Teleport.
Další část patra představuje vězení. Za dvojicí iluzorních stěn je místnost se dvěma svitky (Mentální zloba a Mentální křik) a na zdi je destička se zprávou: "Nezabíjej! Využij!" V každé cele se spawnují ohnivé lebky, takže materiálu je dostatek

. V cele nalevo je plošinka, na kterou je potřeba lebku nalákat a paralyzovat. Tím se v cele uprostřed objeví další plošinka, se kterou je pořeba udělat totéž a nakonec se objeví plošina i v cele napravo, plus vedle ní bude zatažená mříž. Další nalákaná a paralyzovaná lebka nám umožnila mříž nadzvednout a projít. Krom toho se v cele napravo nachází skrytá místnost se svitkem Vyléč otravu do láhve.
Cesta se zdánlivě definitivně uzavře, ale v chodbě před námi jsme za rohem nalezli tlačítko, které odstraní stěnu do přilehlé prostřední cely. Chodba dál vede do místnosti s několika ohnivými lebkami, za níž je chodba s glyphem. Po odstranění glyphu se nám otevřela cesta ke schodišti, vedle kterého je ještě iluzorní zeď a za ní na zemi leží šíp a válečná sekera.

Objevili jsme se kdesi v neznámu, protože v okolí není nic, co by nasvědčovalo tomu, že jsme se vrátili na 12. patro. Nakonec se ukázalo, že jde o samostatné patro (tedy alespoň doufám

). Nová oblast je zajímavá tím, že se tu spawnují haldy ohníčků, které vycházejí z dvojice místností na severu. Přitom aktivují nášlapné plošinky před každou z místností, címž se na jihu odsouvá a zasouvá jedna zeď. A právě skrze ní vede cesta dál. Uvnitř této části jsou dveře a za rohem je tlačítko, které manipuluje se zdí zpět do chodby s ohníčky. V chodbě s ohníčky jsme navíc našli svitky Zemní blesk a Ohnivá koule do láhve. Prošli jsme dveřmi a skrze menší místnost jsme došli ke schodišti směrem nahoru.
Objevili jsme se zpět na 13. patře a do cesty se nám postavil ohnivý mág. Po jeho likvidaci se nám odkryla cesta k dalšímu schodišti. Zkusili jsme se však nejprve otočit a vrátit zpět schodištěm na 14. patro, protože mě zaujalo, že schodiště také směřuje nahoru! Vyhodilo nás to v iluzorní zdi na 12. patře! Jakmile jsme vstoupili do chodby, tak se iluze vypařila a zůstala jen pevná stěna. Nevím, jestli to byl záměr nebo je to jen nějaká chybka ve hře. Je totiž klidně možné, že ohnivá patra jsou ve skutečnosti jen dvě, akorát se to prostě navenek tváří jako trojice pater. Bohužel, na 12. ani na 14. patře není vidět žádný záchytný bod, který by říkal, že jsme na jednom a tom samém patře. Ale zpět ... teprve schodiště na konci nás zavedlo na 14. patro, do krátké chodby se schodištěm a cedulkou: "Chaos a smrt."

2 h 15 minut. Průchod patry ohně byl co bloudění nebo puzzlů jen o něco málo náročnější než-li patro vzduchu, ale zase tu bylo o poznání nebezpečněji (hlavně ty ohnivé pasti). Začínalo být vidět, že autorům buďto dochází nápady, nebo si jsou vědomi celkové náročnosti průchodu elemntárními patry, takže už to nechtěli zbytečně šponovat.
15. patro - Labyrint GardonůNásleduje patro, které je vzhledem hodně podobné hradním prostorám a konečně nás tu nezraňuje prostředí, takže tu můžeme v poklidu odpočívat. Není ani nijak velké, ale za to je plné neviditelných potvor! Hned na začátku patra jsme nalezli svitky Vidění neviditelnosti, Vidění neviditelnosti do láhve, Astrální zrak a Astrální zrak do láhve. Funguje to tak, že postava, která kouzlo zakouzlí, tak musí být zároveň zvolena vůdcem družiny. Jinak neuvidíte nic!

Na patře se ukrývá několik iluzorních stěn. Na západě je jimi skryta místnost, ve které leží Těžká válečná sekera a Rytířská přilba. Na východě se skrze trojici iluzorních stěn dostanete do oblasti, kde je v JV rohu tlačítko. Tím se na západě mapy aktivuje další iluzorní zeď, skrze kterou se dostanete na schodiště a na 16. patro.

45 minut ... tady opravdu nebylo nic, co by nás dokázalo zdržet.
Průchodem předchozích pater jsem si však všiml jedné věci. Na patrech, kde se neustále spawnují potvory, jsou ve zdech přítomné iluzorní zdi, které nikam nevedou. A právě tahle místa zřejmě fungují jako spawnovací body. Pokud tedy na nějakém patře tyto zdi najdete, tak je jasné, že tu bude docházet k permanentnímu spawnování. Když se totiž do takové stěny podíváte, tak spawnování najednou poleví.
V Labyrintu Gardonů se mi stala ještě jedna zajímavost. Při doléčování Duclíka jsem si všiml, že jeho léčba má jaksi resetované hodnoty pravděpodobnosti úspěchu seslání kouzla. O chvilku později jsem díky Zefirovi zjistil, že maximální hodnota úspěchu je 199%, pak se tabulka komplet resetne a všechny sféry budou mít pravděpodobnost nastavenu na Náhoda. Pro postavy se nic nemění, ty kouzlí vesele dál a procenta znovu narůstají

. Jsem zvědav, jestli se podobné omezení týká i statistik nebo úrovní povolání, abych pak před finále neskončil s postavami na úrovních 0

. Pro mě je tohle jasný signál toho, že s hrou opravdu není něco v pořádku.
O něco později jsem zjistil, že statistiky se skutečně resetují, jejich hodnota nemůže přesáhnout 1000 bodů. Nicméně jako v případě kouzel, na bojeschopnost postavy to nemá vliv.
16. patro - Labyrint GigantůA přichází na řadu asi nejzběsilejší patro VSM ...

Ihned za prvními dveřmi jsme po chvilce schytali zásah paralyzujícím oblakem, takže následoval první load. V dalším pokusu jsme se nedostali o moc dále a tak následoval celý maraton save-loadů. Patro se skládá ze dvou částí křížových chodeb, přičemž tu paralyzující oblaky lítají doslova o 106. Místy jsou navíc doplněny o oblaky jedu, blesků nebo ohně. Místní potvory jsem zprvu nedokázal zviditelnit, takže jsem se o ně často zarážel a vůbec jsem pak neměl ponětí, odkud co přílítlo. Díky tomu jsem nedokázal ani pořádně podchytit celé patro na mapce.

Musel jsem zatnout zuby a postupně jsem se pokoušel dostat dál. Vždy jsem si po několika úspěšných chodbách udělal save a doufal jsem, že při dalších loadech se dostanu zase o kousek dál. V druhé části patra se pro mě ukázal jako klíčový slepý výběžek chodby na severu, odkud jsem pak vždy po částech dokázal procházet křížovou chodbu. Na JV na spodku patra je rovný trojblok zdí a v něm je iluze, skrze kterou se dá dostat do malé chodby s výklenkem. No a v tom výklenku se nachází hledaný Arinův klíč

. Krom toho je tu na zemi svitek s kouzlem Teleport.
Jakmile jsem klíč popadl, tak se s námi Arin telepaticky spojil a pobídl nás k návratu zpět. Díky kouzlu Teleport jsme se rychle dostali do bezpečí, ale kouzlo musel seslat jak Zefir tak i Duclík, protože na jeden zátah se nám úprk nepodařil.

Když už jsem byl konečně zpět u východu, tak jsem zavřel dveře a po odpočinku a doléčení postav jsem se rozhodl, že přijdu na kloub tomu, co se tu děje. Přitom jsem zjistil, že místní potvory zvididelní kouzlo Vidění neviditelnosti. Předtím jsem ho sice zkoušel, ale ještě před ním jsem nejprve seslal Astrální zrak. Zřejmě nejde mít aktivní obě kouzla a Astrální zrak pak přebíjel Vidění neviditelnosti. Potvorami jsou obří lebky, které sesílají paralyzující oblak, takže odtud to nebezpečí hrozilo

. Problém je navíc v tom, že lebky se spawnují opravdu rychle, takže mapování patra je prakticky vyloučené. Bylo vůbec štěstí, že jsem se dokázal ke klíči dostat.
Na mapce níže je proto jen část patra, z toho východní část je dokreslená na základě toho, co jsem odpozoroval při postupném prozkoumávání této části.
Edit: nakonec jsem se kousnul a dodatečně jsem celé patro domapoval. Chtělo to dost trpělivosti, protože je to asi jako hrát o něco zběsilejšího Pac-Mana, ale hra mi sama trošku pomohla. Paralyzované postavy se sice nemohou hýbat (chodit a útočit), ale mohou kouzlit. Takže v místech, kde jsem se nedokázal paralyzujícímu útoku gigantů vyhnout, tak tam jsem zakouzlil teleport a zmizel jsem za vstupní dveře u východu z patra a zavřel je za sebou. Poté už jsem mohl v poklidu odpočívat (doplnit manu a zrušit paralýzu) a poté zas pokračovat v průzkumu.

1h 15 minut a to jen kvůli tomu počtu save-load, jinak na patře Gigantů opravdu není nic k vidění.