Věž temného mága v bažináchZámek věže jsem odemkl kombinací paklíčů a kouzla. Když jsem si to uvnitř zamířil hned k prvním dveřím, dostihl nás mág, kterého jsme považovali za samotného Toranora. Zkusili jsme to tedy po dobrém a začali mu pochlebovat. Jakmile jsem však přiznal, že jsem správce musel zabít, tak mě bez váhání napadl. Na mocného mága teda vydržel dost málo ... a taky se změnil v netopýra a uletěl. Hned naproti dveřím se dá chodbou dostat k dveřím s reliéfem, které vyžadují speciální klíč (psí sošku). Ke klíči se dá dostat celkem bezpečně, jediným soubojem na patře je souboj s lupiči v zavřené místnosti na jihu, ale tomu se dá vyhnout. Jedinou výhodou souboje je, že po likvidaci lupičů lze v této místnosti přespávat (pro někoho možná dobrá zpráva, pro nás asi zbytečnost). Na zbytku patra si lze doplnit zásoby jídla a případně i vody.

Celé první patro je totiž koncipováno jako obytné - je tu jídelna a kuchyně. V jídelně se lze například dozvědět, že u tabule je místo pro 12 osob. Lupičů bylo 6 a ten mág v úvodu byl sám. Kde je zbytek, těžko říci. Na severu je čerstvě zazděný vchod, ale nic s ním dělat nejde. V kuchyni pak lze nalézt špinavou košili a zakrvácený nůž. Raději jsem vše nechal na svém místě.
Poznámka: podobně jako u Star Trailu, i v Rivě lze velikost dungeonu odhadnout pohledem na minimapu. Zazděný otvor ve zdi se nachází při severním okraji mapy, takže buďto je za ním souběžná chodba, nebo je to jen falešná "stopa". Manu jsem na to plýtvat nechtěl.Za dveřmi s reliéfem se skrývá výtah. Na ovládání kola je potřeba vyčlenit jednu postavu a stejně tak může jen jedna postava nastoupit do výtahu. Volba je celkem důležitá, protože postava ve výtahu bude vzápětí čelit útoku kostlivce. U kola zůstal Elemir. Budu doufat, že nebudu potřebovat vymýtače duchů

Po kostlivci zůstanou dva modré diamanty, které měl místo očí a jednoruční meč. Nyní se může na druhé patro přesunout i zbytek družiny.

Hned u výtahu je truhla, která obsahuje svitek s nějakou šifrou (její smysl jsem neodhalil). Z této části jsem se vydal dveřmi napravo, tedy do západního křídla. Oproti předchozímu patro se tu více bojuje. V první místnosti jsem našel tlupu kostlivců, po jednom zůstaly dva zelené diamanty. O místnost dále byla tlupa kostlivců obohacená o mumii a po boji jsem získal dva červené diamanty. Chodbou dále jsem narazil na sochu s psí hlavou a lidským spodkem, která jen řekne "Oheň!". Sochu můžu zničit, zakouzlit nějaké kouzlo, nebo prostě odejít ... to jsem taky prozatím udělal.

Vrátil jsem se k výtahu a vyrazil do východní části patra. V další místnosti jsem opět bojoval s kostlivci v čele s mumií a po boji zůstaly dva žluté diamanty. V chodbě dále jsem narazil na dveře s reliéfem. Klíčem jsou samozřejmě diamanty, konkrétně jejich kombinace. Socha mluví o ohni, což jsem si s tím hned spojil a zastrčil červený diamant. Druhý červený to však nevzalo, tak jsem zkusil žlutý a bingo! Dveře se otevřely. Chodbou kousek dále jsme však šlápli na nějakou desku a dveře za námi se zase zavřely.

Vydal jsem se chodbou na sever a za dřevěnými dveřmi mi obě ženský začaly stávkovat kvůli nesnesitelnému puchu. Ano, taky ty zombie cítíme, ale to není důvod ... eh, ok. Obě z boje vycouvaly. Nekrofobie nad nimi vyhrála

V této souvislosti mě napadá, že v truhle u výtahu je opasek na snížení nekrofobie, ale po pár bojích udělal to samé, co tentýž opasek ve Star Trail - vyčerpal se a zmizel.

Po chvilce jsem narazil na dveře, za nimiž je na konci chodby vchod na třetí patro. Vrátil jsem se proto kousek zpět a došel na konec předchozí chodby, kde je opět socha. Tentokrát je to horší, socha zadá hádanku: "Jak zní pravda?" Očividně mi chybí nějaký hint. Možná to souvisí s tím svitkem, ale s tím stále nedokážu hnout. Vrátil jsem se proto na začátek a vydal se do SZ části patra. Narazil jsem na další dveře s reliéfem.
Celkem jsou na druhém patře troje dveře s reliéfem. Těmi prvními jsem se dostal dále. Druhé jsou kousek od těch prvních a tyto jsou třetí. Kombinace je červený a modrý diamant. V místnosti jsou další dvě sochy. Ta nalevo vyřkne slovo "krev!" Ta napravo pak slovo "čistí!" Po tomhle mi tak nějak došlo, že ten Oheň nebyla nápověda pro barvu diamantu, ale část odpovědi, na kterou se mě ptala socha poblíž vstupu na třetí patro. Zašel jsem ještě ke druhým dveřím s reliéfem a otevřel je kombinací diamantů žlutý a modrý. Za dveřmi je na konci chodby opět socha, která pronese slovo "myje!"
Poznámka: kombinací barev je ke dveřím ve skutečnosti více, u druhých dvěří třeba zabírá i kombinace modrý a zelený.Nyní mám k dispozici čtveřici slov: Oheň - krev - čistí - myje ... kombinatorika tu ovšem zcela nepomůže, protože na řadu přichází opět hrátky s velikostí písmen, tentokrát se na velká písmena s diakritikou nehraje, takže bez Caps Lock a Shiftu pro háčky - správná kombinace vs zobrazení: KREV MYJE OHEň čISTí ... trošku nešťastné, ale nic se nedá dělat. Socha poté zmizí a objeví se truhla s pokladem. Měl jsem tam nějaké lektvary, pás s lebkou (ani jsem ho nebral), červený diadém a Zrcadlové brnění, což bude už podle vzhledu něco extra. Lektvary jsem také v truhle nechal. Truhla nemizí, takže poslouží jako případný kontejner.
Na třetím patře je to trošku jiné. Na prvním rozcestí jsem se dal cestou doleva a hned mi Valin málem vylítl z věže. Aby se zachytil, musel odhodit věci z rukou, které pak družina najde zase venku pod věží. Vzhledem k zavřeným dveřím na druhém patře to není zrovna milá situace. Vzal jsem to tedy napravo a po pravé straně se držel celou dobu. Na konci cesty jsem dorazil ke dveřím s velmi výmluvným výřezem ve tvaru srdce ... latrýna

Cestou na jih je pro změnu úsek s málo využívanou chodbou, kde si může družina odpočinout. Důvod je jasný po pár krocích, je tu další iluzorní podlaha, jenomže teď se padá rovnou do moře, což znamená jistou smrt. Kouzlem Přeludy si lze skutečný stav věci prohlédnout - místo chodby se najednou ukáže díra ve zdi ven z věže.

Na úplném jihu jsem našel mágovu komnatu. V komodě byly ukryty dva dopisy - Dopis o T-ových pokusech a Dopis od Abu Terfase. V prvním dopise se píše o nějakém podivínovi, který by mohl jistému T pomáhat se sháněním pokusných objektů. Podepsán je nějaký H. Dopis od Abu Terfase popisuje záhadnou smrt jejich (zřejmě společného) mistra Borbarada, který se zabýval rozmnožováním bytostí pomocí Transmutace. Poslední experiment se mu však nepodařil a zahynul při něm. V jeho pokoji se pak našlo několik receptů na zajímavé tinktury, jejichž obsah poté Abu Terfas Toranorovi poslal. Ve skříni je pro změnu lepší kousek přilby a Toranorovo roucho.

V pokoji na zdi visí olejomalba nějakého mága. Po přejetí malby se ozve mágův hlas: "Kdo jsem já?" ... kupodivu to není Toranor, ale Borbarad (na velikosti písmen nezáleží). Otevře se vstup do nové chodby, která vede do nějaké skrýše. V ní jsme našli truhlu, stoličku k meditaci a sochu. Truhla je zapastěná (nejde otevřít) a socha opět zobrazuje mága Borbarada. Valin má pocit, že nás socha sleduje, takže dostaneme možnost jí rozbít ... nejprve si doprohlédnu zbytek patra.

Na západním rozcestí jsme se srazili s nějakým bojovníkem, který se po porážce taky proměnil v netopýra a zmizel. Zůstala po něm šupinová zbroj a nekvalitní obouručák. Během chvilky jsme také věděli, co bojovník vlastně strážil. Za dveřmi na JV jsme se srazili s mágem Toranorem a jeho poskoky - napůl psi, napůl lidé (Toranorovi chiméry). Toranor stál v pentagramu, takže na něj nešlo dosáhnout zbraněmi nablízko. Musela proto zasáhnout Eona s kouzly a Lathia s lukem. Boj to byl tuhý, Toranor má snad nevyčerpatelnou zásobu silných kouzel a ke všemu má dost zdraví. Zůstal po něm kouzelný amulet, pár lektvarů many a barevné diamanty se po jeho smrti proměnily v obyčejné diamanty.

V místnosti je pár zajímavostí, mezi nimiž vede samotný pentagram na zemi, v němž leží Toranorovo tělo. Nemůžu se však do něj dostat. Toranorovi přitom z kapsy čouhá nějaká baňka a líbí se mi i jeho hůl

Hra mě vyzvala k pokusu o nějaké kouzlo, ale jaké, to netuším. Na stole je k nalezení několik zajímavějších dýk, ale mezi tím vším mě zaujala jen Tuzaka, obouruční zbraň. Z místnosti vedou dveře na další patro.
Nikam jsem zatím neodešel a přešel jen o místnost výše, kde je na stole ten samý výběr zbraní, jako v Toranorově laboratoři. Ve skříni je řada různých lektvarů a recept na anti-OD lektvar. Ze stolku si lze vzít pro změnu recept na elixír odvahy. Recepty jsem opsal a vrátil zpět. Na severu patra Eona odčarovala další dvě iluze (jednu novou a vrátili jsme se i k té u vstupu na druhé patro).

Poslední zajímavost se nachází zhruba uprostřed východní části patra - dveře s modrým okem (jdou normálně vylomit). Nachází se za nimi knihovna. Knihy jsou však v regálech připoutány kouzlem, takže jsem musel vsadit na náhodu. Eona moc štěstí neměla, ale Lathia ano - vytáhla Démonicon. Po několika dalších pokusech se Eoně podařilo vytáhnout další dvě knihy, leč pro ni nesrozumitelné, tak je zase vrátila. Teprve třetí kniha, Cesty beze jmen, se jí zalíbila - pojednává o nekromancii. V prvním regále našla Eona ještě Borbaradovu závěť, knihu věnovanou černé magii. Když Eoně došla mana, chtěl jsem jí zajít pro lektvar, ale jak ona, tak i Lathia zůstaly stát ve dveřích, něco je táhlo zpátky. V tu chvíli jsem pochopil, že jde o past a knihy, které sebraly, je tu drží. Nechal jsem to nakonec být a vrátil se do tajné místnosti pod Toranorovým pokojem.

Eona nakonec truhlu přeci jen kouzlem otevřela a uvnitř se nacházel magický chlebník ... hm, nyní už se nemusím starat ani o jídlo

Vedle chlebníku ležela sekera Skřetí nos sekery a osmihranný klíč.
Čtvrté patro se zdá odhadem menší, ale jak se později ukázalo, zdání klame. V cestě stojí dveře, ke kterým pasuje osmihranný klíč. Mno, místnost za nimi mi přišla podezřelá, ale co horšího by se mohl ještě stát, když je Toranor mrtvý? Asi jenom to, že tu přede mnou stojí zase nějaký mág a přivolal si k sobě dva ghúly

Tenhle mág se po zabití proměnil v netopýra, takže na rozdíl od Toranora tohle bude pořád ta samá bytost, která se proměnila ve správce, mága v prvním patře a bojovníka ve třetím patře. Zřejmě jde o tutéž osobu, co popisuje jeden z nalezených dopisů od nějakého H. Lathia a Valin skončili během boje jako kámen, naštěstí mám dost lektvarů many a mohu je tedy bez problémů odčarovat.

Z místnosti vede čtveřice dveří. Vydal jsem se těmi na východ, ale po pár krocích se za mnou ozval rachot a tam kde byly původně dveře, stála najednou zeď. Chodbou dále jsem narazil na pentagram a další dveře. Jenomže ty mi položily hádanku: "Co sálá, syčí, spaluje, v noci pak divoké obrazy maluje?" ... že by OHEŇ? ... jj, je to tak

(opět záleží na velikosti písmen, takže Caps Lock) Za nimi je místnost s truhlou, ze které vyskočí ohnivý elementál ... grrr. Naštěstí moc nevydrží. Chtě nechtě jsem musel vstoupit do pentagramu. Objevili jsme se opět v úvodní místnosti, kde jsme předtím bojovali s přízrakem mága.
Vzal jsem to pro změnu na západ a celá situace s dveřmi se opakovala. Vlastně je to analogie východní chodby. Dveře položí otázku: "Co Vám osvítí cestu, ale přivede vám i jistou zkázu?" ... hm, OHEŇ? ... jj, jak jinak

V truhle byli tentokrát elementálové dva. Elementálové docela rozbíjejí zbraně, čím obyčejnější, tím asi horší prognóza. Po vstupu do pentagramu jsem se sice objevil v úvodní místnosti, ale obklíčili nás 3 ghúlové.

Zbyly už jen dveře na sever. Jakmile jsem je otevřel, klíč se rozlomil. Teď už by nám byl beztak na nic. Že se za mnou objevila kamenná zeď, mě už nijak nepřekvapilo. Dveře mi položily otázku: "Co stráví jednoho a zahřeje druhého" ... hm, těžká, opravdu těžká otázka ... že by OHEŇ?? ... jo, jsem dobrej!

Z truhly opět vybafnou dva ohniví elementálové. V truhle je sáček s jedem z lotosu a zelený prsten. Pentagram mě nyní nepřenesl na začátek, ale do nové chodby na východě.

Na rozcestí jsem se vydal směrem na sever, kde jsem narazil na něco, co by se dalo považovat za ložnici. U jedné zdi stála obrovská postel s baldachýnem. Ložnice sousedí s jídelnou, ale nic zajímavého jsem v ní nenašel. Na druhou stranu ložnice vede chodba k pentagramu, ale my se rozhodli nejprve prozkoumat jih patra.

Našel jsem hezky zařízený pokoj, ale zpoza jednoho sloupu se na nás najednou vyřítil dobře stavěný trol. Porazit šel snadno a hned po smrti se proměnil v netopýra, který zamířil do výklenku kousek od nás. Po chvilce se z toho samého směru na nás vyřítil elf. Představil se jako Pergor, šlechtic z Antratu. Pogratuloval nám k naší výdrži, ale byť by nás rád nechal naživu, prostě nemůže

OK, jdeme na to ...

Po porážce netopýr odlítne zpět k výklenku, ale tentokrát jsme se rozběhli za ním. Výklenek se naneštěstí zavře. Na zdi nad výklenkem se nachází mozaika, která se vysmívá Boronovi a Tsa. Kameny jsou však pohyblivé a jde je přeskládat. Na počátku se na chvilku zobrazí správný vzhled mozaiky a pak se kameny rozhází. Úkolem tohoto puzzle je tedy složit správný obrázek. Jenomže to by bylo moc jednoduché, takže v pravidelných intervalech na nás útočila další převtělení té podivné bytosti (od mozaiky nejde odejít!). Když jsem správně umístil poslední kámen, netopýr se znovu zjevil za mými zády, ale byl roztrhán nějakou magií - zřejmě boží trest za rouhání. Eona poskočila na level 10.

Pentagram v SV chodbě mě nakonec přesunul do zahrady, do poslední neodkryté části. Problém byl akorát s Elemirem, který zůstal ještě ve věži u výtahu. Vyšli jsem ven a počkali, jestli mu dojde, že lepší bude taky vyjít ven a čekat zde. Uběhla jedna hodina, uběhla druhá a ... ááá Elemir s pěnou u huby vtrhl na most a pořádně nám vynadal. Když mu však Valin vítězoslavně prozradil o našem úspěchu, uklidnil se a v poklidu jsme odešli na molo, kde už nás netrpělivě čekal Haffel.