Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:33:37
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: MM9 na win10  (Přečteno 21839 krát)

pepo

• Nováček
  • *
MM9 na win10
« kdy: Červenec 09, 2016, 20:56:15 »

mam problem spustit mm9 na win10, nainstalovanu mam anglicku verziu s patchom 1.3 + som skusil pridat aj fix na obrazovku ktory som nasiel tu. pusti sa len launcher a akonahle dam launch tak sa nic nestane. s kompatibilitou som skusil vsetko, ziadna zmena
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:MM9 na win10
« Odpověď #1 kdy: Červenec 10, 2016, 00:26:13 »

Ono to bude hodně o štěstí. Mě třeba MM9 jede, ale zase nemám vidět část obrazovky, takže je to v podstatě taky na nic. Bezpečným řešením je v tomhle případě opravdu jen starší verze Windows. U desítek už se mi víckrát stalo, že nějaká starší hra šla nejprve v pohodě a po pár updatech Windows to šlo najednou s kompatibilitou z kopce.
IP zaznamenána
This is the end ...

pepo

• Nováček
  • *
« Odpověď #2 kdy: Listopad 20, 2016, 01:20:11 »

tak som sa k tomu po čase vrátil, stačilo stiahnuť a nainštalovať tento fix http://community.pcgamingwiki.com/files/file/6-might-and-magic-ix-fullscreen-fixes/ a v súbore autoexec.cfg prepísať bitdepth zo 16 na 32
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Listopad 20, 2016, 11:16:47 »

Díky za odkaz, dopíšu to do sekce Ke stažení.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Prosinec 07, 2016, 18:22:41 »

Dnes som stiahol a inštaloval verziu mm9_2.0.0.11. V  autoexec.cfg je bitdepth už OK (32), ale ten patch pre W10 je stále treba inštalovať. Čeština je OK.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Prosinec 07, 2016, 18:29:54 »

Minule jsem zkoušel nainstalovat MM9 a Win 8.1 přes Galaxy a nepochodil jsem. Pořád mi to psalo, že mi chybí nějaká komponenta. Chtěl jsem pak zkusit ještě CD verzi, ale už jsem se k tomu nedostal. Takže u mě jsem toho moc neozkoušel.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Prosinec 07, 2016, 22:31:39 »

To nemám ako odskúšať. Z W8 mám ešte odložený image, ale MM9 mám len ten s gogu. Ostatné MM6,7,8,10 mám aj box a niečo vyšlo aj v časopise Level. Ono MM9 nie je moja obľúbená časť a asi skôr rozohrám päťku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Prosinec 08, 2016, 07:52:39 »

To nevadí, já to kdyžtak můžu do budoucna ozkoušet u dcery na notebooku, ta osmičky má. Mě u sebe totiž po tom upgrade komponent vypadla aktivace a nechtěl jsem jí už obnovovat, možná to souviselo právě s tím. Devítku z GOG jsem zkoušel úplně prvně.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 08, 2016, 15:52:52 »

Aha, tak verziu z gogu som na W8 nainštaloval bez problémov, akurát pri spustení sa hra spúšťala v okne.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Leden 10, 2021, 22:33:03 »

Tak bohužel. Nebo teda bohužel. Podařilo se mi nainstalovat hru z GOGu. Do hry se mi podařilo nainstalovat patch 1.3, potom patch na zamrznutí loadovací obrazovky, patch na zamrznutí obrazovky z přechodu 2D do 3D a nakonec i češtinu (teda spíš jen ten českej patch - fonty v češtině nejsou a dabing zřejmě taky ne, ale to už mi nevadí). Bohužel ani přesto není hra hratelná. Jakžtakž se mi podařilo vytvořit družinu a začít hru, ale bohužel jsem se nedostal ani do inventáře ani nikam, veškeré posuny se musí dělat přes Alt + Tab a i tak se musí doufat, že to půjde. Bohužel ani spuštění hry v režimu kompatibility s Windows XP SP 2 nepomáhá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Leden 11, 2021, 07:16:29 »

Ivan: jak jsem psal do Knihy návštěv, postup instalace máš úplně blbě :) Jednak je GOG verze už sama o sobě ve verzi 1.3, takže vůbec netuším, jaký patch 1.3 si na to zkoušel montovat, a hlavně čeština ve formě patche na GOG verzi nainstalovat nejde - ani jako samostatný patch, ani jako součást jakéhokoliv fixu.

Tak to vezmeme bod po bodu:

1) provedeme čistou instalaci MMIX z GOG

2) spustíme hru a podíváme se, jestli vůbec funguje

3a) hra nefunguje -> zatím vynecháme

3b) hra funguje -> stáhneme lokalizační balíček pro MMXI a podle návodu ho nainstalujeme

4) spustíme hru a přesvědčíme se o funkčnosti češtiny

5) čeština nefunguje? -> vrátíme se k bodu 3b a pořádně si ten návod ještě jednou přečteme

... pokračování bodu 3a:

Pokud se hra nespustí vůbec, může být důvodem konflikt v DirectX subsystému, takže odpojíme od počítače vše kromě klávesnice a myši a zkusíme hru spustit znovu. Pokud se projevují vady ve funkčnosti samotného enginu hry, je vysoce pravděpodobné, že tomu nepomůže ani svěcená voda - leda se obrátit na nějakého šarlatána, na YT určitě bude nějaký kompletní tutorial, ale úspěšnost je ve hvězdách.

IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Leden 11, 2021, 09:23:59 »

Elemir: No, tak jsem to tam dal, no.:-D Večer po napsání příspěvku jsem to rovněž zkoušel ještě jednou, tentokrát úspěšněji.

1) Instalace MMIX verze z GOGu proběhla bz.

2) Spuštění hry bylo problém. Jednak se hra spouštěla jakoby v okně s horní lištou, která zakrývala část obrazovky. Dále problém s přechody z vytvoření družiny do hry, ze hry do menu, ze hry do inventáře apod. Přechody se pohnuly jen přes Alt + Tab.

3) instalace patche na zamrznutí loadovací obrazovky, konkrétně patch pro počeštěnou verzi, v popisu píšeš, že čeština pak není potřeba, že sám tenhle patch ji "nainstaluje"

4) instalace patche na zamrznutí obrazovky z přechodu z 2D do 3D. A tady byl asi ten problém, původně jsem stáhnul tu, co upravuje i ten Lloydův maják, ale to asi pořád blblo. Při nové instalaci jsem našel na ofic. fóru na gogu jiný odkaz na knihovnu cshell.dll.

5) instalace toho fullscreen fixes 1.1 patche z PC Gaming Wiki.

Výsledek: Hra funguje. Přechody je sice taky nutné řešit přes Alt + Tab nebo aspoň půl minuty počkat, ale jenom při startu nové hry a ukládání / loadování. Přechod do menu a do mapy už je taky bz. Hra je česky, jen fonty jsou v angličtině, což mi nevadí. Jinak popis charakteristik, dovedností, věcí v inventáři, v deníku - všechno česky.

Teda do okamžiku, kdy jsem zahájil rozhovory. Při rozhovoru se objeví jen prázdné okno a to u všech postav v tutoriálové oblasti, nikoli jen u toho dědy. Věřím, že tohle vyřeší až pořádná instalace češtiny, ale to už se mi v noci nechtělo řešit.

Chtěl jsem udělat screenshoty těch rozhovorů, ale bohužel Fraps mi udělal jen černou obrazovku a při vložení do malování taky jen černá obrazovka..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Leden 11, 2021, 09:39:46 »

3) Normálně bych čekal, že použiješ ten postup, který jsem několikrát zmiňoval v Knize návštěv, ale co už :D Jasně že nefunguje, protože to je na krabicovou verzi, proto to pořád zmiňuju.

Screenshoty opravdu dělat nemusíš, já vím jak to vypadá ;) Namísto toho si konečně nainstaluj češtinu tak, jak jsem ti radil výše.

Knihovny cshell.dll existuje několik verzí, ale žádná není univerzální, takže můžeš být rád, že ti to nakonec vyšlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Leden 11, 2021, 11:49:05 »

Teraz som to skúšal a hra funguje bez problémov. Hru je treba stiahnuť s GOGu a použiť presný postup aký napísal Elemir.
Inak celkom ma tá hra chytila asi ju znova rozohrám, keď už som ju nainštaloval :)
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Leden 11, 2021, 23:48:34 »

Tak jsem dneska narazil na zajimavej postřeh. Hru jsem zapl (absolutně nic s ní nedělal a kupodivu už se české texty v rozhovorech zobrazuji. Zajimave. České fonty ani dabing asi nepotřebuju, tak to nechám být. Teda za předpokladu, že to takto vydrží. Možná to bylo způsobeno novou hrou a vytvořením jiné družiny.:-D Každopádně problémy s ukládáním a sejvovanim neustály, elegantní řešení je docela používáníF4 / F8 coby quick sejv a quick load. Musí se nechat, že hra má i po letech návykovrj gameplay, jsem to jen zapl, že to vyzkouším na chvíli, jak to funguje, jako pauzu v učeni a vypnul to před chvilkou, když jsem kompletně vyčistil ten ostrov popela.

Teď bych se asi zkusil podívat na tu hexaedutaci, že bych si do hry "naimportoval" ty čtyři sady artefaktů, ale mám z toho docela vítr. Tak snad to podle Elemirova návodu tady zvládnu.

Jinak bohužel screenshoty mi stále nefungují.:-( A to ani přes Fraps ani přímo do malování. Asi zkusím nějaký jiný program. Bandicam??
IP zaznamenána