Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:26:02
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Might and Magic: Darkside of Xeen  (Přečteno 12984 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Might and Magic: Darkside of Xeen
« kdy: Červenec 07, 2016, 11:26:34 »

Po natočení gameplaye ze začátku Darkside of Xeen, jsem se rozhodl, že opravdu přišel čas na zodpovězení pár otázek a rozehrát pětku čistě jako samostatný díl. Nechtěl jsem ovšem pokračovat v tom, co jsem načal s defaultní družinou a proto jsem hru rozehrál ještě jednou.

Protentokrát jsem si hru nainstaloval na notebook, což je pro mě mnohem pohodlnější hraní pro tyhle hry, protože si můžu sednout kamkoliv a jakkoliv a přitom vůbec nemusím myslet na myš :) Poznámky už jsem tvořil, takže nyní můžu hrát zcela bez deníku, maximálně si budu poznamenávat rozdíly.

Cíl je poměrně jasný a to ověřit si vhodný postup hrou, který jsem si skládal čistě v mysli během hraní s vycvičenou družinou v rámci World of Xeen (WoX). Samozřejmě, nemůžu se nyní tvářit, že hru vůbec neznám, ono jinak by to vypadalo, pokud bych do ní skočil nanečisto, ale pořád si říkám, že v takovém případě by se mi spíše jen natáhla herní doba, ale ten celkový zážitek by byl podobný. Je to stejné jako u novějších dílů série. Nehledě na to, že Majkova čeština funguje jen na WoX, takže nyní hraju jen v Aj.

Za základ mi opět posloužila Trilogy verze hry, kterou jsem stáhl od Dave z RPGHry.cz. Mohl bych to samozřejmě vzít od sebe z krabicovek, což by asi bylo stylovější, ale zas takový snob nejsem :D Buhví, jestli jsou ty diskety ještě vůbec čitelné (Trilogy CD mám navíc originálně zabalené, takže škoda ho rozbalovat). A hlavně, byli to právě RPGHry.cz, odkud jsem se ke starým dílům M&M vůbec dostal.

Pro úplnost jen doplním, že zprovoznění Trilogy verze pod DOSBoxem je celkem triviální, jen musíte vědět, co máte provést. Hlavní instalátor se nechová úplně ideálně, ale zcela postačí, když si do zvoleného adresáře překopírujete obsah patřičné složky hry z CD (adresář MM5) a soubor INSTALL.MM5 přejmenujete na INSTALL.EXE. Pomocí něj pak provedete počáteční nastavení (jako zvukovou kartu vyberte SoundBlaster a nic na ní neměnte), s díky odmítnete možnost spojit 4 a 5 díl dohromady a máte hotovo. Souborem XEEN.EXE se spouští samotná hra. Podobné je to i u dílů 3 a 4. Pokud seženete přímo instalačku pětky, tak nemusíte ani nic přejmenovávat.

Jinak u možnosti spojení ve WoX upozorním, že Trilogy verze neobsahuje extra konvertní utilku pro save pozice. Tohle asi bude řešeno interně v rámci této kompilace, takže po manuálním spojení obou dílů do jednoho adresáře bude potřeba nechat INSTALL.EXE provést patřičnou změnu. Ale nemám to ozkoušené, takže netuším, jaký efekt to má. Resp. těžko říci, jak se to zachová, pokud tomu podsunete save pozice ze čtyřky z klasické disketové verze. Obecně ovšem platí, že WoX je lepší rozehrát rovnou jako jeden celek.

Ale zpět a konečně ke hře :D Po pár soubojích s gobliny jsem se s defaultní družinou dostal do hospody a následovalo několik deítek minut, než jsem si naklikal vlastní družinu. Nechtěl jsem kopírovat svojí družinu ve WoX, takže jsem za pochodu vymýšlel složení nové družiny a snažil se z každého charakteru vytáhnout maximum. Hlavní postava Elemir je nyní trpasličím rytířem, po ní následuje orčí barbarka, lidská střelkyně, gnómí zlodějka, lidská klerička a elfí kouzelník.

Lukostřelec (Archer), je povolání, které mě lákalo už hodně dlouhou a nyní nastal čas si ho vyzkoušet. Z pohledu magie je Archer odvozen od kouzelníka (Sorcerer), což trošku mění možnou taktiku, protože se tím v družině případně duplikuje jiná sorta kouzel. Pro ulehčení hry se spíš hodí duplikace klerických kouzel, popř. druid a odvozený hraničář. Nebudu nijak mlžit, u soubojů s bossy je klíčovým kouzlem Mass Distortion, tudíž klerická škola (klerik, paladin). Čím vícekrát ho dokáže družina v jednom kole zakouzlit, tím lépe. Archer je spíše pojistkou pro převahu v běžných bojích. Nemyslím si, že by dokázal kompenzovat právě Mass Distortion, i když je to o náhodě a tohle kouzlo můžete samozřejmě získat i jako bonus nějakého předmětu, takže nikdo něříká, že ho nakonec Archerem nebudet sesílat taky :D A to je právě to krásné na této hře, náhoda tu hraje poměrně významnou roli, ale počítat se s ní nedá ;)

Zloděje jsem namísto ninjy zvolil čistě z pragmatických důvodů, potřebuju jeho vyšší bonus do Thievery a že je to gnómka, už asi ani vysvětlovat nemusím :) Barbar je klasika, protože chci pro změnu vidět rozdíl mezi třetím dílem a sérií Xeenu (v trojce měl docela navrch, protože díky náročnosti údržby zbroje tento aspekt z porovnání úplně vypadl a barbar se pyšní alespoň tím, že má více zdraví).

Obtížnost Warriora je samozřejmostí. U toho je potřeba zkousnout jen ten začátek, obzvláště když si zvolíte vlastní družinu (nemá žádnou defaultní výbavu zbraní a zbrojí, vše je potřeba nejprve nakoupit). Nástup byl o trochu pomalější, ale Castleview je opravdu dost přívětivé na to, abych po jeho absolvování měl jak dostatečný level (10-11), tak i dost peněz (200 000 zl). Spolu se stokami mi to zabralo nějaké dvě hodinky. Než se však vrnu mimo město, bude třeba pocvičit pár dovedností a dokoupit užitečná kouzla.

A v tomhle ohledu už je vidět hezký kontrast mezi Darkside of Xeen a Swords of Xeen. I kdybych minul tu jasnou "nápovědu", co budu dále potřebovat, pořád jsem na tom dost dobře, abych se do dalšího města nějak prosekal i bez ní :) V tomhle je prostě Swords of Xeen nekompromisní. Chybí mě tedy doučit postavy plavání a pathfinding. Z kouzel do bude Beastmaster.

Mimo Castleview bych se chtěl pokusit dostat až na východ mapy, ale to asi moc možné nebude. Pořád musím počítat s tím, že jsem levelem omezen a v Castleview mám možnost se dostat maximálně na level 15. Dříve či později budu prostě muset do Sandcasteru zajít. Otázkou ovšem zůstává, jak na tom budu s dungeony na jihu? A to teprve musím zjistit :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Might and Magic: Darkside of Xeen
« Odpověď #1 kdy: Červenec 09, 2016, 03:01:11 »

Po pár dnech pauzy jsem se k Darkside navečer vrátil a posunul se o další 4 hodiny vpřed. Na jednu stranu jsem byl překvapen, jak rychle postupuju, na druhou jsem však byl překvapen, kolik věcí jsem zapomněl :D Ale ono je to spíše dáno tím, že nyní více pospíchám a držím se jednoho směru postupu. Při hraní WoX jsem přeci jen na dost věcí narazil jakoby náhodou a ono to svým způsobem platí stále.

Po rozhovoru s Ellingerem jsem si šel vybrat odměnu z poskakující truhly a část peněz a gemů si uložil do banky. Docvičil jsem u všech postav plavání a dvě postavy naučil pathfinding. Kleričce jsem nakoupil Supreme Poison, Supreme Disease, Protection from Element, Heroism a Beastmaster. Kouzelníkovi pak zejména Jump, Fireball a L'loydův maják (maják tedy o něco později, když už hrozilo, že to při otravě do města pěšmo nestihnu). Level postav jsem poté vytáhl jednotně na 10.

Protection from Element se hodí hned v oblasti A4 proti stonožkám, volba ochrany proti elektřině šetří čas. Posbíral jsem dopředu rovnou i pár melounů pro opičáka. Chatka s Falistou byla prázdná, což mě ani nepřekvapilo, protože tu není žádná spojitost s Clouds of Xeen. Šéfovi mnichů jsem pak prozradil, co jeho podřízení ve městě studují:

Spoiler: ukázat
Palindromy (Palindrome)

V systematickém čištění jsem pak pokračoval do oblasti A3 až počátek A2 (tady mě ovšem zastavily hory). K horolezectví se jen tak nedostanu, takže jsem se stočil na jih a na východ do oblasti B3. V oblasti A2 je jinak Západní věž, ale v tuhle chvíli jsem neměl klíč, takže jsem jí vynechal. Klíč je jinak v:

v horním patře věže, kam se lze dostat přes Skyroad - např. z vrcholu Ellingerovo věže.

V oblasti B2 jsem přátelsky pohovořil s Yogem a jako odměnu si vybral jídlo. Boj s barbary v okolí už není tak úplně jednoduchý, což ostatně platí pro většinu střílejících protivníků, kteří se seskupí v několik skupinek, ale Heroism to snadno zvrátil v můj prospěch. Narozdíl od pavouků mi tu navíc nehrozila otrava, kvůli které jsem musel odbíhat do města do chrámu. Silnějšími kouzly nyní nešetřím, gemů už mám dostatek, takže není důvod si nevypomoci i Fireballem. Nutné to není, ale šetřím tak i čas. Opičákovi na jihu jsem dal meloun a nechal se odkázat na Temple of Bark.

Podél jižního okraje hor jsem se pak vydal dále na východ do oblasti C3 a nakonec D3. Cílem byla pevnost ogrů a likvidace jejich velitele. Odměnou mi byly 2 Energy Disky, takže nyní mám prvních pět disků pro otevření prvního patra hradu královny Kalindry. Nicméně cesta vedla nejprve na jih do oblasti D4 a pomalu zpět ke Castleview. V lese jsem mnohokrát propadl do trolích děr, ale je v nich dost pokladů, takže to za malé zdržení stojí. Nepříjemné jsou akorát sudy s pivem, které postavě zvednou všechny statistiky o 1 trvale, ale zároveň jí otráví.

U Temple of Bark v oblasti C4 jsem se zastavil, protože jsem jednak neměl klíč a druhak jsem chtěl nejprve otevřít část hradu Kalindry. Díky tomu jsem mohl všechny postavy naučit Armmastera. Trezory v hradu jsem vynechal, byť jsem to zkusmo testnul a musím říci, že zloděj s tím narozdíl od ninji nemá problém :) Neotevřel jsem akorát jeden. Postavy jsem vylevelil na 11 a vyrazil do Temple of Bark. Klíč do chrámu jsem vyzvedl cestou k němu:

je potřeba si znovu promluvit s opičákem

V chrámu jsem rovnou rezignoval na průzkum každého jednotlivého políčka, protože je tu dost smrtících pastí. Nevýhodou je i fakt, že si nepočtu ve zdejších knihách, protože ani jedna postava neovládá starobylé písmo. Celkem rychle jsem sestoupal až na třetí patro a po likvidaci královo ochranky vysvobodil sestru královny víl (bydlí v chajdě vedle chrámu). Šamany jsem poměrně efektivně vyřadil zakouzlením ochrany proti chladu, čímž jsou prakticky neškodní. Lehce mi zatápěly jen skupinky elitních orků (byl jsem líný přezbrojit na silnější zbraně). Ostatně v chrámu jsem našel haldu zajímavého lootu, ale opravdu se mi tím nechtělo probírat. Orci povětšinou útočili na mě jakožto trpaslíka, takže bojovnice a kouzelník měli dost času.

4. patro je místem finálního zůčtování s králem orků. Šlo to poměrně dobře, až mě to dokonce překvapilo. Hodně však dělá ta ochrana proti chladu a nahození Heroismu. Po pořešení zdejšího puzzle jsem si zpřístupnil fontánku pro zasvěcení mezi Barkmenovo stoupence a s každou postavou se napil. Původně jsem si toho nevšiml, ale po napití se každé postavě zvednou základní statistiky trvale o 19, což znamená zejména nárůst zdraví a many. Všiml jsem si toho právě díky změny barvy ukazatele zdraví.

Chrám je obecně místem, kde si lze statistiky postav významně potrénovat. Týká se to i posledního (pátého) patra chrámu, kam je přístup jen pro zasvěcence. Původně jsem do něj chodit nechtěl, ale bonus k elementárním odolnostem je dost silné lákadlo, takže jsem nakrmil lebky v kořenech a vyzvedl si odměnu (napil se ze studní ve větvích). Barkmana jsem ovšem nechal v klidu odpočívat, na něj ještě hodně dlouho mít nebudu :) Po návratu do města jsem postavám zvedl level na 12 a tím to pro teď utnul.

Díky chrámu jsem postavy výrazně vylepšil, ale pořád ještě potřebuju pár levelů, abych se mohl bezpečně probít až k Sandcasteru. Armadillo je potvora, která mi dá určitě zabrat. Naštěstí mám možnost zkušenosti nabrat, takže je to jen otázka času.

Oproti Sword of Xeen hra odsýpá celkem svižně a velmi rychle doháním bojeschopnost družiny z World of Xeen. Čekal jsem to tužší, ale třeba v porovnání s Clouds of Xeen je to nakonec obtížností podobné. Významnou roli v Darkside hraje bezpochyby rychlejší levelování, resp. rychlejší získávání zkušeností. Právě díky tomu družina rozdíl rychle dohání. Tipuju, že před branami Lakeside už budu na hranici levelu 20, tedy do obtížnější části hry budu vstupovat za stejných podmínek, jako v případě družiny ve WoX.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Červenec 10, 2016, 01:54:16 »

Trošku jsem to nad ránem s obtížností úplně neodhadl. Jak už to bývá, jen nabydete dojmu, že už máte v něčem jasno, přijde studená sprška :) Nestalo se nic tragického, jen jsem prostě na jihu narazil na dungeon, jehož obtížnost mi byla během hraní World of Xeen skryta. Jedná se o Západní věž.

Klíč jsem si vyzvedl během krátké procházky po ...

Skyroad, kdy jsem si šel připomenout, že tahle cesta opravdu není pro mě :D Relativně bezpečný je jen krátký úsek spojující Ellingerovu věž, hrad Kalindra a Západní věž. Klíč je právě v posledním patře Západní věže, kam se lze dostat jen odtud.

Uvnitř věže jsem první dvě patra prošel celkem v pohodě, na třetím už to bylo trochu se štěstím, ale ve čtvrtém jsem zůstal viset hned na začátku. Zkoušel jsem všechno možné, ale přes silnější kouzelníky nemám šanci projít. Je jich tam moc. Přijde mi, že všichni mniši, které jsem nechal odejít, se najednou nahromadili na 4. patře. Potřeboval bych buďto více zdraví, nebo navýšit odolnosti. Byl jsem tedy nucen vycouvat a nechat to na jindy.

World of Xeen tohle opravdu hodně zkresluje, protože tam jsem měl družinu už dost pocvičenou a zabrat mi dala teprve Severní věž. Tady mám prostě postavy na levelu 12 a s omezeným repertoárem kouzel. Připomnělo mi to obdobné překvapení, když jsem v Clouds of Xeen vešel do Nightshadow a bafl na mě tuhý upír.

Další možností je Jižní věž, ale kvůlí ní je potřeba procestovat další kus mapy až na samotný východ k Fontáně mládí. Ono mi v podstatě ani nic jiného nezbývá. Mohl bych to sice kombinovat s průzkumem dolů, ale na to je ještě čas.

Na čtverci E4 už citelně přituhlo. Insekticidi umí postavu perfektně otrávit a ve skupince jsou i dost nebezpeční. O kobrách nemluvím vůbec, byť ty alespoň tolik nezraňují. Pro urychlení jsem naučil Lloydův maják i svou lučištnici. Jen připomenu, že ve starších dílech lze majákem nastavit jen jednu značku, takže pokud chcete značek více, musíte mít i více postav ovládajících toto kouzlo, nebo u nich mít předmět s patřičným očarováním (neschání se snadno).

Postupně jsem se oblastí prosekal a mimo jiné skoncoval s králem goblinů Hobstadem. Boj s ním byla celkem rutina. Na F4 jsou ty samé potvory, jen se mi více združily. Na JV mapy je fontánka s dočasným bonusem +50 do třídy zbroje. Postavy jsou pak pro zdejší potvory prakticky nezranitelné, ale moc jsem to nevyužil, protože nejvíc potvor zrovna chrání tuto fontánku, takže je potřeba je pobít i bez bonusu :)

Od správce Fontány mládí jsem dostal klíč od Jižní věže, což snad není ani nic tajného, ale docela jsem zaváhal. Zkusmo jsem napochodoval do oblasti F3 a když jsem zjistil, že gargoylama se probiju, tak jsem to tu dočistil celé. Po jižní hraně oblasti E3 jsem chtěl poté dojít do věže, ale cestou jsem se omylem připletl do cesty skupince Armadillo ...

Když jsem zjistil, že nemůžou vstoupit do vody, chtěl jsem toho původně využít a zkusit je postřílet z dálky. Jenomže luk má jen moje lučištnice a plýtvat kouzly je taky škoda. Navíc při boji z dálky jak známo plyne čas stejně jako při pohybu po exteriérech. Rozhodl jsem se proto risknout přímý střet.

Přeci jen, oblast E3 je klíčová, protože tyhle potvory hlídají přístup do Sandcasteru, druhého významného města Darkside, takže jsem chtěl vědět, jak na tom jsem. Možností, jak se do Sandcasteru dostat, je více, ale když hru neznáte, zůstane vám jen ta standardní a tou je získat heslo od čaroděje Vespera. Jenomže předmět, který Vesper hledá, je taky v oblasti E3 a zrovna nedaleko Armadill. Ztratil ho tu při útěku.

Hra mi v tuhle chvíli připravila poměrně příjemné překvapení. S družinou z World of Xeen byla taktika likvidace Armadill jasná - kombinace hypnózy a silných útočných kouzel. I tak měly postavy na levelu 20 co dělat. Já jsem nyní na levelu 12 a moje nejsilnější kouzlo je Fireball :D Nicméně mám ve skutečnosti ještě jedno mocné kouzlo, které v tomto případě dokonce předčí hypnózu:

Beastmaster

Tohle snadno přehlédnutelné kouzlo, které nabízí gilda v Castleview, umí skupinku zvířecích potvor dokonale paralyzovat. Efekt je opravdu působivý. Není to sice 100% záruka, ale v kombinaci s vyšší rychlostí u kleričky jsem probuzené Armadillo dokázal většinou obratem poslat zpět do limbu. Problémem nebyla ani dvojice Armadill. Samotného mě to překvapilo, protože jsem čekal mnohem větší potíže. Nutno dodat, že jsem byl tímhle úspěchem natolik unešen, že jsem od Armadill vyčistil i oblast E2 a F2 :D

Na chvilku odbočím k jiné alternativě, jak se lze do Sandcasteru dostat. V centrální poušti je umístěn vstup do stok pod městem a právě tudy se lze do města dostat. Družina na levelu 12 se dokáže stokami probojovat, problém je jen v tom, vůbec se sem dostat. Předně je potřeba mít alespoň u jedné postavy naučenou navigaci, jinak je cestování po poušti hotovým utrpením (čas plyne rychle, družina se různě vrací na políčka, ze kterých vyšla ...). Možnosti jsou pak dvě. Buďto se pod horama do pouště dostanete skrze doly, nebo se pokusíte projít kolem Armadill v okolí města a utečete jim právě do pouště. Když to zvládnete a vyhnete se i pouštním supům, máte vyhráno. Je to sice krkolomné, ale ta možnost tu je.

70 den roku 851, reálně po 8 hodinách hraní jsem se tedy dostal až k možnosti navštívit Sandcaster. Okolí Lakeside jsem ve skutečnosti nečistil jen kvůli euforii z nové taktiky jak na Armadilla, ale mimo jiné i kvůli úkolu od učence z povozu na křižovte k Sandcasteru.

Kousek za Lakeside je hnízdo gargoyl, které ukrývá kýžený předmět. Dostat se přes zdejší hory je přitom snadné, stačí najít jen jednořadové kopečky a kouzlem skok je přeskočit. Jen je potřeba trochu plánovat, kam skočíte, abyste na sebe nenalákali příliš mnoho gargoyl najednou - ideální je to směrem z vody jezera přímo k hnízdu.

Za tenhle úkol je 500k zkušeností pro každého, což oproti variantě bez něj u mě znamená jeden celý level navíc (14 vs 15). Jinak už je docela dobře vidět, že zlodějka začíná zkušenostma pomalu utíkat ostatním postavám v družině. Prozatím tedy oznámení splnění úkolu vynechám, přeci jen ten jeden level navíc dělá dost. Stejně tak nepůjdu ani do Sandcasteru.

Na řadě je pokus projít Jižní věží a zkusit dokončit i Západní věž. V batohu mám 4 Energy disky, takže bych chtěl nejprve získat další disk a otevřít druhé patro hradu Kalindra. Teprve pokud by to někde drhlo, šel bych postavy vylepšit do Sandcasteru, resp. si došel pro silnější kouzla. Podle mě bude level 14-15 zlomový. Navíc v Sandcasteru budu taky nucen bojovat s kouzelníky, takže ve výsledku to asi vyjde na stejno.

Materiálně si jinak nezoufám. Peněz mám zatím dost, stejně tak i gemů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Červenec 10, 2016, 11:29:31 »

Jižní věž byla jen do počtu, zloději mě stihli akorát párkrát škrábnout :) Odměnou mi byly další 2 Energy disky a plno zlatých ze speciální truhly s heslem:

Open Sesame. Nicméně jako první postavu v družině musíte dát někoho se zlodějskými dovednostmi (zloděj/ninja), jinak truhla nepůjde otevřít.

Zlodějka zde díky jedné knize získala krásných 500k zkušeností a jen tak na okraj jsem se dozvěděl, že artefakt pro strážce Fontány mládí je ve Východní věži, tedy zatím zcela mimo můj dosah.

Nechal jsem si otevřít další patro hradu Kalindra a vzal úkol pro Dimitriho včetně klíče k Dungeon of Lost Souls (ještě hooodně dlouho bude mimo mé možnosti). Tím se mi ale možnosti dalšího postupu hrou jaksi vyčerpaly. Zkusil jsem postavy cvičmo potrénovat na level 15 a znovu vyrazil do Západní věže. A opět jsem selhal! :D Mok Heretici jsou na mě prostě v přesile. Asi bych si nepomohl ani tím, kdybych někde získal buff do rychlosti, protože další řada kouzelníků mě beztak dostane. Co naplat, jedinou variantou tak opravdu zůstává už jen Sandcaster. Všechno ostatní je mimo můj level.

Doufal jsem, že Západní věží projdu, ale nakonec je to logické. Pokud by mě hra nezastavila, mohl bych do Sandcasteru dorazit se zbytečně vysokým levelem postav. Když to tak počítám, jakmile budu mít jih za sebou, budu pomalu atakovat level 20, což je přesně ta chvíle, kdy doženu svou družinu z World of Xeen a dále už bude hra probíhat v podobném duchu. Ale raději nebudu předbíhat, ještě mě pár věcí překvapit může :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Červenec 10, 2016, 19:10:50 »

Při průzkumu Sandcasteru vyhrál scénář, kdy do města naběhnu stále ještě na levelu 12 a uvidím, jak schůdné to bude. Nalomit jsem se trochu nechal až u souboje s Morganou, kde to bylo na několik loadů a chvíli to vypadalo, že to nepůjde. Její paralýza je dost nepříjemná a hlavně je potřeba k ní udělat 2 kroky vpřed, čímž jsem se dostal hned 2x pod palbu kouzel. Tomu se pak těžko odolává (kouzlo Jump nebo nově nakoupená Teleportace v Sandcasteru nefungují, takže jsem si nemohl přihrát výhodu). Při jednom pokusu mi však nestihla paralyzovat dva bojovníky, což se pro ní stalo osudným :) Definitivně jsem dojel až u Xenoca, kterého opravdu nejsem s tímhle levelem schopný dát.

Ono velkou výhodou Sandcasteru je, že jsem si v gildě mohl dokoupit řadu dalších užitečných kouzel, třeba Day of Protection, takže buffy nyní pokrývám jedním kouzlem. Dalším je třeba městská brána, díky níž můžu v kombinaci s Lloydovým majákem provádět různé úhybné manévry, tedy pokud mi zrovna klíčové postavy někdo jako Morgana neparalyzuje :D

Chybí jen nejsilnější útočná kouzla, která jsou dostupná až v gildě v Lakeside. Nejsilnější útočná kouzla ze Sandcasteru jsou Mega Volts (v podstatě řetězový blesk působící na jednu grupu nepřátel) a Incinerate, které dost silně sežehne jednu postavu. Nevýhodou ovšem je, že kouzelníci v Sandcasteru jsou celkem odolní, krom útočných kouzel mi tu třeba moc nezabíralo ani jinak užitečné nově získáné Hypnotize (chtěl jsem tím uspat zrovna Xenoca).

Edit: v Lakeside jsou sice některá silná kouzla, ale jak jsem o pár minut později po dopsání tohoto příspěvku zjistil, ta nejsilnější to ještě nejsou :) Spletlo se mi to s tím, neboť v Lakeside získáte nejsilnější kouzlo proti nemrtvým, které pak využijete ve městě Necropolis. Nicméně i tak je tu dost mocných kouzel, jako třeba Inferno, plus komplet oživující kouzla pro klerika. Hvězdná spoušť a Imploze  však ne.

Jinak je potřeba se v Sancasteru připravit na obecnou předraženost všeho. Vstup do gildy je za 25k zlatých, heslo do Lakeside za 50k zlatých apod. Naštěstí už dávno nemám o peníze nouzi, takže jsem si mohl bez mrknutí oka dovolit nakoupit vše, včetně dovedností jako je obchodování :) Tím se moje finanční situace zase o kus zlepší. Dost peněz lze mimo jiné získat i během plnění zdejších úkolů, takže to v podstatě veškeré náklady pokryje samo. Z kouzelníka jsem ve městě udělal rovnou jazykovědce a svého rytíře naučil navigaci.

Sandcaster je jinak stejný jako je tomu v případě World of Xeen, takže se tu nebudu zabývat podrobnostmi o hádankách apod. Tohle město je opravdu velmi zajímavé a výrazně družinu posune vpřed.

Xenoca jsem tedy nechal být a v rychlosti proběhl ještě stoky pod městem, kde jsem neopomněl navštívit skrytou cvičírnu. Za 50 000 zlatých se tu dá výrazně zvednout síla, odolnost a postavy naučit posilování. Po městě je obecně více zdrojů perma bonusů do atributů, ale ty jsem prozatím vynechal. Chtěl bych to pak vzít při jednom.

Malým testem jsem zjistil, že nyní bych mohl postavy dostat až na level 17, což v měřítku Západní věže znamená, že se síly začínají vyrovnávat :) Nicméně i tak to není stále ještě ono. Vrátil jsem se proto o save zpět a nyní další postup znovu zvažuji. Ve městě jsem získal klíč k Východní věži, ale ta je podle mě obtížností ještě těžší, než-li její západní kolegyně. Ve hře je tedy stále varianta, že před dalším postupem opravdu polevelím. Nicméně chci ještě Východní věž a Lakeside zkusit s postavami na levelu 12. U Lakeside mi zcela postačí, když se budu schopný dostat do gildy.

Celé tohle mi zatím zabralo další 2,5 hodiny. Je hodně znát, že si nyní nedělám prakticky žádné poznámky, byť jsou věci, jako třeba výpočty u hádanek obchodníků, které si psát musím :D Dost taky dělá to, že např. vím, co se mi kde hodí nakoupit, než někam vyrazím, popř. v jakém sledu některé akce provádět. Ostatně jak jsem psal na začátku, plán postupu hrou se mi v hlavě rodil už během hraní World of Xeen, takže nyní ho jen testuji.

Lakeside bude určitě zlomem ve hře, jak je patrné, ukončením jižní poloviny mapy bych měl opravdu dosáhnout na level 20. Jelikož jsem si během hraní World of Xeen počítal zkušenostní zisk za Darkside, tak vím, že za druhou polovinu to bude v základu zhruba dalších 20 levelů (při vynechání tužších pasáží a Skyroads). Level 40 je přitom na dohrátí hry zcela dostačující. Otázkou spíše je, jak snadné to pro mě bude po finanční stránce? Ani ve World of Xeen to u mě nakonec nenahrávalo nějakým extra vysokým levelům. I když samozřejmě tuším, že v tomhle by mohla sehrát významnou roli banka a úroky.
« Poslední změna: Červenec 10, 2016, 19:59:55 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Červenec 11, 2016, 00:55:25 »

K prověření mé domněnky o levelu stačila 1 hod 45 min :)

Na levelu 12 jsem nakonec zamířil prvně do Lakeside. Dění uvnitř města mě hodně překvapilo, protože jsem jím a stokami prolítl poměrně rychle a snadno. Mírně jsem zápasil jen s vůdkyní čarodějek, protože jsem jí omylem vylákal s již unavenou družinou. Přesto jí napotřetí moji dva bojovníci dvěma ranami poslali na odpočinek. Vůbec jsem nečekal, že by to šlo celé tak snadno (zhruba 45 minut v Lakeside).

Gilda ve městě nakonec nepatří mezi úplný top, jak jsem dopsal v editu k minulému příspěvku, trochu se mi to popletlo s tím, že v Lakeside je k dispozici nejsilnější kouzlo proti nemrtvým - Holy Word. Přesto je zde samozřejmě i řada lepších útočných kouzel, jako například Inferno, které funguje podobně jako Incinerate, akorát cílem je celá skupina nepřátel. Poprvé se zde také objevuje kouzlo Resurrect. Ke vstupu do gildy stačí pořešit jednoduchou hádnaku pro lebku.

Lakeside je mimo jiné milníkem i proto, neboť zde družina posbírá haldu zkušeností, gemů a perma bonusů (rychlost, odolnost). Na to, jak je to malé město, je tu toho opravdu dost. Tedy vyjma dalších obchodů a služeb. Krom toho se zde nachází heslo do Necropolisu, dalšího menšího, ale opět významného města. Výhodou je, že díky Town Portal se k němu mohu teleportovat aniž bych k němu musel hledat cestu skrze doly.

Po úspěchu v Lakeside jsem tedy zkusil Východní věž, ale nakonec jsem narazil podobně jako v Západní věži. Kupodivu je však Východní věž jednodušší. Nezbylo tedy nic jiného, než-li polevelit. V pohodě jsem se nyní dostal až na level 19 a s tím už bylo poslední patro Východní věže celkem pohoda. S levelem roste síla kouzel, takže ochrana proti elektřině byla celkem dostačující (kombinace Protection from a Day of Protection). v útrobách věže jsem našel Amulet věků a donesl ho správci Fontány mládí. Odteď už se nemusím bát žádného magického stárnutí.

V Západní věži to ovšem drhlo i tak :D Prvotní chybu jsem udělal nejspíše už při prvním vstupu na patro, protože v starších dílech M&M se pozice potvor po opuštění lokace/dungeonu neresetují. Proto tu městská brána hraje tak významnou taktickou roli a vůbec nevadí, že Lloydův maják má jen jednu pozici (doplňuje se to právě s městskou bránou). Nejúčinnější bylo na kleriky nakonec kouzlo Mega Volts a po pár loadech jsem to měl za sebou. Na jeden zátah to nejde, musel jsem celkem 2x odpočívat.

Z obou věží jsem získal celkem 4 Energy disky, takže s mým jedním jsem mohl otevřít další patro hradu Kalindra - bohužel, tím patrem je celkem nevýznamné vězení. Trezory nemám zatím šanci otevřít a bonusové potvory (vězni) jsou nad moje síly.

Vrátím se ještě na chvilku k perma bonusům. U starších dílů M&M hrají velikosti atributů významnější roli. Protože boj bere v potaz iniciativu, je důležité, aby kouzlící postavy měly co největší rychlost. Magie je ve hře hodně silná, takže kouzelník často dokáže získat pro družinu výhodu. Klerici pak naopak stihnou seslat buffy nebo krizová kouzla (Divine Intervention apod.). V případě Mass Distortion je to taky jasné - čím vícekrát se podaří tohle kouzlo v jednom kole seslat, tím vícekrát se zredukuje zdraví cíle. Neméně významná je odolnost, kterou se u kouzelníků kompenzuje nižší hodnota zdraví. Proto je Lakeside tak užitečné navštívit ;) Bonusy jsou tam +25.

Po tom všem jsem mohl družinu s přehledem vycvičit na level 20. S bonusem za úkol pro kouzelníka u Sandcasteru je to dokonce možné až na level 21, ale zůstal jsem u těch dvaceti. Jediné, co jsem na jihu nepořešil, jsou doly a patroly orků v horách (nemám horolezectví). V tuhle chvíli jsem se tedy opravdu dostal do bodu, ve kterém jsem se ocitl už při hraní World of Xeen, kde jsem dlouho vydržel bez levelování. K tomu mě donutila ponejvíce severní část mapy Darkside a přesně ta je nyní přede mnou :)

Musím přiznat, že takhle mě Darkside of Xeen baví mnohem více. Ono by se z předchozího mohlo zdát, že ta výhoda získaná v rámci World of Xeen není zas tak velká a platí hlavně pro první polovinu mapy, ale není to prostě ono. Družina z Clouds of Xeen zná všechna kouzla a umí všechny dovednosti. Může se tak vydat takměř kamkoliv už na počátku a velmi rychle začne získávat náskok, byť to se dá samozřejmě kompenzovat výše zmíněným upozaděním levelování.

Na druhou stranu mě překvapilo, jak rychle se to dá dohnat. Když vemu, že Darkside má zkušenostní strop oproti Clouds úplně jinde, je až obdivuhodné, jak podobně progres družiny probíhá. Jednotlivé milníky jsou v podobných fázích hry. Původně jsem čekal, že Darkside bude tužší, ale ono to vyjde zhruba nastejno. Ale nyní hurá do druhé půlky mapy :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Červenec 11, 2016, 07:41:56 »

Ještě před vstupem do oblasti za Lakeside jsem před půlnocí zamířil do Necropolis. Zabrat mi dali akorát lichové, protože mají nepříjemný uspávací útok (komplet uspaná družina rovná se instant kill) a dost odolávají magii, tedy i Holy Word. Ovšem když kouzlo projde, je to pro změnu IK pro ně ;) Mumie jsem docela kosil i bez něj. Když jsem byl v Necropolisu v rámci World of Xeen, tak mi přišlo, že mumie byly tužší. Možná je to ale jen pocit.

Ze stok jsem Sandrovi donesl skříňku s jeho srdcem a on mi na oplátku dal klíč od Dungeon of Death ... cože?! Je to ve skutečnosti docela vtipné, protože tohle je až součást World of Xeen. Není to ovšem jediná připomínka možnosti propojení světů. V lese u Lakeside žije ent, který se s družinou odmítá bavit. Rozhovoří se teprve tehdy, když pomůžete entovi na druhé straně planetoidu (je poblíž Cave of Ilusion v Clouds of Xeen). O absenci jednorožce Falisty už jsem psal dříve a stejně tak chybí dvojice NPC, kterým v Clouds pomůžete (v Darkside je pak najdete v chatce poblíž Fontány mládí).

Ale zpět ... Sandro po splnění úkolu zmizel a já si mohl z výklenku vzít sošku pro druida poblíž Castleview. Přesně naproti je pak lebka, u které lze za 50 000 zl za postavu koupit členství v gildě. V tuhle chvíli jsem poprvé pocítil nedostatek peněz. Mám sice rezervu v bance, ale posledních několik hodin jsem začal více utrácet, než-li vydělávat. Naštěstí už jsou to jedny z posledních investic do kouzel apod., takže zbytek peněz už může jít do platby za trénink. Hra navíc obsahuje jednu záchrannou brzdu, o které se zmíním na konci, protože tou jsem noční maratón ukončil :)

Cestou z Necropolisu jsem se stavil skoncovat s Xenocem v Sandcasteru. Nějak jsem na něj zapomněl :D Přesto to nebyl úplně rutinní souboj. Do Sandcasteru jsem si vlastně odskočil omylem, původně jsem mířil do Castleview do banky, protože jsem potřeboval peníze na nákup kouzel v Necropolisu. Proto jsem se musel s Xenocem vypořádat s použitím slabších kouzel a hlavně za pomoci zbraní. Poté jsem se skutečně do Necropolisu vrátil a zakoupil Implozi a Starburst (velmi mocné plošné kouzlo).

Chvilku jsem váhal, co dál, ale nakonec jsem zamířil do cvičírny a vytáhl postavy na level 25. Ihned na to jsem se transportoval k Lakeside a započal s čištěním tundry. Oproti rozehrávce ve World of Xeen byl vyšší level znát a sršni padali velmi snadno. Podobně i obři. Nakonec mi zbyla jen Severní věž.

Věděl jsem, co mě uvnitř čeká a zvažoval jsem, jestli to zkusit. Jenomže on ten level 25 opravdu udělá své. Obzvláště když do houfu rytířů zakouzlíte Starburst. Kouzelník ho dokázal seslat 2x po sobě (je dost náročné na manu), takže jsem ve věži rozpoutal docela slušný masakr. Než jsem se nadál, byl jsem nahoře a v ruce držel kalich pro trpaslíčího krále a 2 Energy disky. Další dva disky jsem předtím získal od krále obrů, bohužel jeden mi chybí, takže další patro hradu zatím nemohu otevřít.

Severní vež a Necropolis jsou jinak dvě místa, kde lze získat haldu zkušeností i mimo boj. Proto není divu, že možný dosažitelný level brzo dosáhl hranice 30. Ve věži lze navíc pro každou postavu získat 2 levely zdarma. Podobně je to za splnění úkolu se soškami pro druida, kde je to plných 5 levelů. Tyhle možnosti si ovšem nechávám jako zálohu, až mě bude levelení postav stát opravdu příliš peněz. U levelu postav zatím jinak tápu. Na jednu stranu se nechci zbytečně omezovat, protože to jsem si vyzkoušel v rámci World of Xeen, ale na druhou stranu, pokud chci ověřit podobnost skóre, měl bych se přeci jen držet podobného stropu. Do levelu 40 mám naštěstí ještě čas. Nicméně alespoň do jeho výše bych chtěl nyní cvičit pravidelně.

Nejprve jsem si však šel pořešit ještě jeden rest. V Temple of Bark mi na posledním levelu zůstal nepořešený Barkman, který by pro mě nyní neměl už představovat přílišné nebezpečí. Barkman je svým způsobem pojistka pro případ, kdybyste ve hře skončili na mizině - jak po stránce peněz, tak po stránce gemů. Jeho poklad totiž čítá 2 mil zlatých a 25 000 gemů! Pokud hru nezvořete úplně, tak postavy v pohodě na level 30-40 vytáhnete a s tím už se dá s Barkmanem bojovat. Nehledě na bonusové fontány s dočasným přídavkem zdraví (už jen ta na sever od Lakeside přidává +500 HP). Na levelu 25 to vyžaduje odlišnou taktiku:

Pomocí opakovaného zakouzlení Mass Distortion se mu poníží celková hodnota zdraví (vždy o polovinu) a pak ho lze v pohodě stihnout usekat. Jen je potřeba mít i trochu štěstí, protože kouzlo sice může cíl zasáhnout, dokonce ho i zranit, ale Barkman může taky samotnému efektu kouzla odolat. Ovšem pořád lepší sekat např. 20k HP, než plných 40k.

A tím vlastně moje 4,5 hodinové noční dobrodružství skončilo. Celkem jsem tedy někde kousek pod 15 hodinami hraní a řekl bych, že jsem se dostal za tak krátkou dobu slušně daleko. Na průzkum mi zbývá už jen poušť a tuhé okolí vulkánu, kam se moc netěším právě kvůli potvorám. Pyramidu draka Pharoaha si nechám na později, ale dungeonu Ztracených duší se v nejbližší době nevyhnu. Jenomže do něj potřebuju vyšší level. Teď budu docvičovat na level 30, což je mimochodem maximum pro Castleview a pak uvidím, kolik toho nasbírám čištěním zbylých oblastí. Pořád jsem nebyl třeba ani v dolech, což je znamenitý zdroj gemů. To vše by mě mělo čekat dnes. Citelně mě chybí horolezectví, ale to se naučím asi až na dalším patře hradu Kalindra.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Červenec 14, 2016, 07:33:49 »

Včera jsem se po několika denní pauze zase dostal na chvilku ke hře, ale přerušil mi to Vinnetů v televizi :D

Z Temple of Bark jsem odpochodoval do Castleview a postavy vycvičil na maximum tamější cvičírny, tedy level 30. S tím jsem se přesunul k Necropolis a obkroužil úrodnou půdu okolo lávových polí a poté se stočil směrem do pouště.

V tuhle chvíli už tu není nic, co by mě dokázalo účinně zastavit. Gamma Gazer z lávových polí už pro mě není žádným překvapením, klerik mu stáhne zdraví o polovinu a zbytek už se dá i tak docela rychle usekat. Na okraji polí navíc chodí Gamma Gazeři po jednom. O něco horší je vlastně zrádnější gryf, který dokáže zblízka provést dost silný výpad na jednu zacílenou postavu (může to klidně skončit bezvědomím). Přitom je docela odolný na magii, takže když vám 2x za sebou selže Imploze, docela to naštve :D Nicméně o gemy už se díky pokladu Barkmana nemusím starat, byť bych si samozřejmě vystačil i bez nich. Rezerva gemů je přeci jen větší. Mimochodem, většinu pokladu Barkmana jsem uložil do banky v Castleview.

Třetí potvorou na západním okraji pouště je Iguanasaurus. Dost nebezpečná ještěrka, v podstatě takový analog Armadilla pro silnější postavy. Automaticky jsem volil hypnózu, na kterou jsou docela citliví a v tomhle stavu je usekal. Level 30 je docela znát, shodou okolností je to násobek pro většinu povolání, takže bojovníci zas mají o pár útoků za kolo více. Najednou mi ta poušť a okolí přijdou oproti World of Xeen schůdnější. Vytratil se z toho hlavně ten prvek překvapení, protože vím, co na koho použít.

Poušť je prvním "bezpečně" dostupným místem, kde se dají nacházet džinovo lampy. Tentokrát jsem rezignoval na sbírání zkušeností a sbírám jen peníze. Mám takové neblahé tušení, že to budou právě peníze, které mi na konci budou chybět pro případaný výcvik na maximální možný level. Zkušeností bude ještě dost za souboje a úkoly.

Startovní pozice u Nekcropolis se navíc ukázala jako šťastná volba, kousek od města je stan učitele horolezectví. Tím jsem pořešil poslední chybějící skill, který se mi teď docela hodí. Na severu mapy jsem předtím musel docela dost kličkovat kolem hor, nyní už to budu moci brát přímo přes ně. Většina pouště je však stále přede mnou. Doly v horách stále vynechávám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Červenec 15, 2016, 17:28:21 »

Celkový čas 22 hodin a outro za mnou ...

V poušti jsem zjistil, že do pyramidy nemohu, takže jsem pokračoval v čištění oblastí, což se nakonec zvrhlo tak, že jsem komplet prošel i lávová pole :) Tím jsem se nejenom dostal k užitečné boostovací fontáně, ale zároveň jsem mohl se všemi postoupit na level 40, což potvrdilo můj předpoklad.

U dolů a Skyroads jsem měl jasno, ty čistit nebudu. Netuším, jak se to může projevit na výsledném skóre, ale asi to nebude nic vážného. S levelem 40 jsem proto zamířil do Dungeon of Lost Souls. Pokud to šlo, tak jsem se uvnitř bojům s minotaury vyhýbal, abych se zbytečně nezdržoval. I tak je tu toho požehnaně. Na 4. patře jsem dokonce dořešil předchozí záhadu s pákami, které jsem v rámci rozehrávky WOX udělal čistě kombinačně. Na 5. patře jsem sebral songbirda a teleportnul se k hradu Kalindra, abych ho předal Dimitrimu.

Odměnou mi byla kombinace k trezorům na patře, čímž jsem získal k dobru dalších 6 Energy Disků (dohromady jsem jich měl nyní 10, přičemž jich stačilo jen 5 - na 3. patro hradu). Od Dimitriho jsem vyrazil na sever za Ambrosem, abych mu pomohl s uzdou pro pegase a zajistil si tak jeho pomoc v hradu Blackfang, kam mě Dimitri poslal osvobodit Kalindu.

Blackfang jsem proběhl celkem rychle a prokličkoval skrze patra do podzemí, kde jsem si promluvil s královnou. Pro proměnu v člověka potřebovala svou korunu, která je naneštěstí v 3. patře hradu (naštěstí ho mohu bez problému otevřít :D ). K tomu mi dala kombinaci ke svému trezoru. Cestování jsem pořešil cestovními kouzly, takže královna byla za chvilku volná a dostal jsem od ní klíč k pyramidě v poušti.

První patro pyramidy je plné draků, takže je docela tuhé. Bohužel se musí prolézt víceméně celé. Pokud navíc vyřešíte hádanku s čísly na SV, dostanete se k dračímu pokladu (2,5 mil zl a 5000 gemů). Další patra už jsou nebojová. Drak byl z mé návštěvy rád a hned mě poslal do lávových polí, abych si prohlédl vesmírný modul neznámého cizince (do Sheltemova modulu se lze dostat vždy, ale do Corakova nám musí zařídit přístup právě drak Pharoah). Po zjištění, kým onen cizinec je, mě drak poslal do Olympusu, nebeského města, abych odtamtud přinesl Soulbox. Do Soulboxu jsem pak nabral Coraka a vydal se do hradu Alamar.

Pokud jste cestou mezi pyramidou a Olympusem nepřehlédli hint, jde zbytek hry dohrát bez boje. Jinak je potřeba v hradu sejít do podzemí a probojovat se k nápovědě. Z podzemí je navíc vidět na uzavřenou cestu do Shangri-la, popř. zde lze získat klíč k dračí pyramidě (oboje v Clouds of Xeen). Překvapilo mě, kolik věcí je pro WoX předpřipravených i v samotné hře. O vězněném Rolandovi dokonce padne zmínka v Olympusu, ale je nám to prd platné :) Poslední, dlaždicová, místnost jde udělat i metodou pokus omyl, takže kvůli ní není třeba do podzemí hradu chodit. V protilehlé místnosti už čeká Alamar, outro a finální skóre ...

Skóre mám oproti části skóre z WoX o nějaký 300 miliónů nižší, za což možná částečně můžou neprozkoumaná místa, ale ověřovat se mi to už nechce :D Na závěr jsem zkusil postavy vylevelit a jít si to vyříkat do Skyroads s Megadragonem, ale selhal jsem :D

Na závěr mohu říci, že v tomto provedení mě Darkside of Xeen bavil mnohem více. Díky tomu piplání postav je to hned jiná hra. Už jen ta radost z toho, když jsem na 12. levelu vyčistil zdánlivě nezdolné Lakeside. V cluebooku je třeba zajímavé doporučení a to, že v polovině jižní mapy je potřeba, aby postavy byly minimálně na levelu 12, jinak to bude neschůdné. A já s tím dopochodoval právě až do Lakeside.

Teď je na čase si zase na chvilku odpočinout ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Červenec 16, 2016, 14:45:01 »

Tak nezbývá než uznale sundat kloubouk! :) Asi budeš široko daleko jediný, kdo dohrál Wox i jednotlivé díly samostatně :)
Já až dohraju Wizardry 1, tak mám v plánu dát Isles of Terra a sotva můžu vyjádřit, jak moc se na ně těším (a to i když jsem hru kdysi před 32 lety hrál a dohrál)!!
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Červenec 16, 2016, 15:31:42 »

Clouds of Xeen jsem samostatně kdysi rozehrál, ale dohrál jsem ho nakonec až v rámci WoX. Pro ten správný pocit bych ho tedy vlastně měl taky rozehrát zcela samostatně. Nicméně je fakt, že jediným bodem, který se z WoX do Clouds promítne, je jedno NPC s klíčem, který se však dá použít právě až ve WoX. Ale zvažoval jsem čtyřku nakonec rozehrát zcela samostatně, právě už jen kvůli tomu porovnání, zda-li mi toho neuteklo více. U Darkside bylo třeba zajímavé sledovat, kolik věcí už z WoX obsahuje.

U trojky si chtěl zcela určitě říci 22 let, že? ;) Já mám teď v tom, co dále rozehraju, docela dilema. Mám tu těch 7 Mágů, rozehranou Cardhalii a Blade of Destiny, do toho se mi tu tlačí Tunnels and Trolls, do Planescape se mi zatím vracet nechce ... vlastně mám rozehraný i EoB. Tenhle rok bych chtěl ve skutečnosti sérii MaM dojet celou, takže je docela na čase se vážně kouknout na zoubek dvěma prvním dílům a to bude asi nakonec můj hlavní cíl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Červenec 16, 2016, 19:56:43 »

Jenom ještě takový dodatek k hratelnosti dílů 3-5. Na to, jak jsem se tomu léta vyhýbal, maximálně prošel jen kouskem hry, tak si teď spíš nadávám, že jsem u toho nevydržel už před tím. V principu je to úplně to samé, jako tomu bylo u šestého dílu. Na začátku to možná drhne, ale pak už se to rozjede a při další rozehrávce už to jde samo :) Inventář jsem třeba protentokrát moc neotevíral. Velké prodeje jsem měl jen dva a to ještě z počátku hry. A inventář je podle mě to jediné, co by dneska mohlo řadě lidí vadit. Hratelnost je jinak výborná. Teď mě pro změnu láká zkusit nějaké atypy :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #12 kdy: Červenec 17, 2016, 06:34:15 »

Jo, 22 let :-)
No, mas toho na svedomi hodne, tolik rozehranych her! ROA1 ma ale asi nejdyl, ne? Tim bych zacal.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Červenec 17, 2016, 10:56:26 »

Jj, RoA1 v tom seznamu vede. Asi by to bylo nejlepší, dokud si pamatuju, kde jsem a jak jsem se tam dostal :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #14 kdy: Červen 10, 2017, 21:04:33 »

Clouds of Xeen jsem kdysi před 18. lety dohrál, bohužel jsem ztratil savy, takže v rámci WOX bych musel dojet znovu i čtverku a vzhledem k tomu, že času je čím dál méně, tak se mi do toho nechce. Proto zvažuji rozehrát Dark Side of Xeen jako samostatnou hru (zatím to celá léta odkládám, protože prvotní plán byl navázat se stejnou patou ze čtverky). Což jsem vlastně teď udělal, ale jak míjím ty pyramidky, které mě mají dostat do Clouds of Xeen, tak mám takový divný pocit, že o něco přicházím, když to hraji samostatně. Přijdu o moc lokací a potvor, když to spojení dílů ve WoX vynechám, a zahraji si Dark Side samostatně? Vím, že v Clouds of xeen bylo v některých lokacích možno vstoupit do Dark Side, pokračovat jakoby v daném duneonu dále, ale tím, že jsem čtverku hrál tehdy samostatně, tak mi byly tyhle lokace uzavřeny.
IP zaznamenána