Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:07:48
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Fungování odolností (rezistence)  (Přečteno 4531 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Fungování odolností (rezistence)
« kdy: Leden 20, 2016, 21:05:13 »

Okopíruju sem část připravovaného textu o statistikách k Might and Magic 3. Nejde mi teď ani tak o tu trojku jako o to, zda-li je to srozumitelné a odpovídá to vašim zkušenostem. Tohle je asi jediná kapitola v pravidlech M&M, kterou se mi nepodařilo tak úplně objasnit a očividně nejsem sám :) Navíc to vypadá, že se to přeci jen trochu jinak chová u trojky a jinak v dílech dále (6-9 nevyjímaje).

Citace:

U novějších dílů série Might and Magic byly výpočty s odolnostmi vždy tak trochu magií. Byť se mi podařilo princip její aplikace odhalit, nikdy jsem nedokázal zcela jasně vysvětlit, jak konkrétně souvisí její účinnost s dosaženou číselnou hodnotou příslušné odolnosti. Třetí díl se však chová v tomto ohledu trošičku jinak, vlastně je funkčně hodně podobný odolnostem u potvor.

Odolností je ve hře celkem 6 druhů:

- proti ohni (Fire)
- proti chladu (Cold)
- proti elektřině (Electricity)
- proti jedu (Poison)
- proti energii (Energy)
- proti magii (Magic)

U každé z nich lze během hraní dosáhnout hodnot zhruba v rozmezí 0-100, protože těch získatelných bonusů není ve hře zas tak mnoho. Její aplikace je pak poměrně jednoduchá. Při hodnotě 0 je postava vystavena plnému účinku efektu. Ovšem s rostoucí hodnotou příslušné odolnosti se začne uplatňovat kaskáda testů, která funguje tak, že při každém úspěšném testu sníží příchozí zranění na polovinu. Test se opakuje tak dlouho, dokud nedojde k neúspěchu. Zranění se díky tomu redukuje geometrickou řadou (1/2, 1/8, ... ), ale z principu této řady by nikdy nemělo být nulové. Pokud však velikost příslušné odolnosti dosáhne hodnoty 100 a více, vznikne imunita, která se uplatňuje ještě před aplikací kaskády a příchozí efekt zcela anuluje.

U novějších dílů se zdá, že počet testů v kaskádě není neomezený, ale jejich počet souvisí s hodnotou příslušné odolnosti, ale těžko říci, nakolik je to opravdu fixní číslo - např. zda-li rezistence 20 znamená dva testy, rezistence 50 pět testů apod. V tomto ohledu tak trochu pomohly oficiální příručky, byť vysvětlení uvedené v nich také není neprůstřelné, ale nejspíše se jedná o oficiální vyjádření vývojářů. Test odolnosti totiž pracuje s hodnotou štěstí dle následujícího vzorečku:

číslo rezistence = hodnota rezistence + hodnota štěstí + 30

Hra pak při každém testu vybere náhodně číslo v rozmezí 1 - číslo rezistence a pokud je toto náhodné číslo větší jak 30, postava útoku odolala. Poté hra pokračuje druhým testem atd., dokud nedojde k neúspěchu. Celé je to tedy stále založené na pravděpodobnosti, což ale celkem dobře odpovídá pozorováním v samotné hře, kdy jsem někdy i přes vysoké odolnosti inkasoval docela vysoké zranění.

Celý ten princip má však jednu jedinou chybu - pracuje s nekonečnou řadou. Čistě teoreticky, dejme tomu, že všechny testy kaskády budou úspěšné, pak prostě výpočet nikdy neskončí. Podle mě to tedy nějaké mechanické omezení má. Vemte si, jak rychle bude klesat např. poškození o hodnotě 100 ... 100 -> 50 -> 25 -> 12,5 -> 6,25 -> ..., hra na desetiny nehraje, tudíž bude určitě nějakým způsobem zaokrouhlovat (např. směrem dolu) ... 12 -> 6 -> 3 -> 1 -> 0. Je to sice v nesouladu s principem řady, ale hodně to odpovídá tomu, jak to pak ve hře vypadá. I nižší hodnota odolnosti může zaručit anulaci efektu, jen je to méně pravděpodobné.

Skutečnost tedy bude nejspíše kombinací všeho uvedeného. Není ovšem důležité, jak přesně to funguje, podstatné je, že se to ve hře chová celkem logicky. Vyšší rezistence postavy lépe chrání, hodnota štěstí tu má opravdu význam a družina je schopna dosáhnout na imunitu. V tomhle ohledu ve hře velmi oceníte kouzlo Protection from Elements, které je opravdu výtečným pomocníkem při ochraně před elementárním poškozením. Jeho efekt se interně sčítá s rezistencemi postav, takže na vyšších levelech s ním celkem bez problémů přesáhnete hodnotu 100.
IP zaznamenána
This is the end ...

Kusák

• Pokročilý
Re:Fungování odolností (rezistence)
« Odpověď #1 kdy: Leden 22, 2017, 16:57:08 »

Ahoj,
konečně vidím, jak by to asi mělo fungovat. Pořád jsem spekuloval, jaký mají význam rezistence nad 100, čehož lze snadno dosáhnout ochrannými kouzly. Takto i při "číslu rezistence" 300 (což při štěstí 70 a konstantě 30 znamená 200 hodnota rezistence) je 10% šance schytat celou palbu a 90% šance snížit zranění na polovinu. Otázka tedy je, kolik testů se skutečně provádí - tedy zda se počítá až do zranění 0 nebo selhání či je ta posloupnost někde uťata.
Ještě dotaz - je ve vzorci skutečně "hodnota štěstí" nebo "bonus z hodnoty štěstí". Tedy při začátku hry, kdy má postava štěstí kolem 15 se přidává těch 15 nebo jen bonus, který je při této hodnotě roven +1.
Celkově totiž ono často opovrhované štěstí může figurovat v jiných situacích - pasti a pod.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Fungování odolností (rezistence)
« Odpověď #2 kdy: Leden 22, 2017, 23:39:19 »

Ahoj, je to skutečná hodnota štestí. Na 0 nemůže redukce klesnout už z principu, vždy je to polovina předchozí hodnoty, což je nekonečná řada limitně se blížící nule. Tzn. nuly nikdy nedosáhne, byť by těch testů bylo nekonečně mnoho. Už 5 stupňů by však zajistilo slušnou redukci. Pokud testy procházejí, pak se redukuje stále, jen nevím to konečné číslo. Pokud nějaký test selže, pak se to samozřejmě celé přeruší.

Podle mě to spíš u dílů od 6 výše nebylo úplně domyšlené, mělo to fungovat stejně jako u potvor a bylo by to hned jasnější. Starší díly třeba s odolnostmi postav pracují taky jinak, ale má to u nich hlavně jasnější efekt.
IP zaznamenána
This is the end ...