Nového notebooku jsem se zatím nedočkal, takže by bylo zbytečné se zápiskem a hraním nadále čekat. Holt přepravní služby jsou už asi zase dost zaneprázdněné, takže mi dorazí bůhví kdy. Preventivně jsem si proto Cardhalii nainstaloval i na stolní PC a přetáhl si savy. Nicméně ve hře jsem se opravdu nepohnul ani o píď, tedy vyjma jednoho malého testu, který vysvětlím dále, takže odehráno mám jen dříve zmíněných 6,5 hodiny.
Cardhalie má z pohledu deníčku ohromnou výhodu v tom, že na oficiálních stránkách jsou uvedeny texty knih, popisy monster, předmětů apod., takže se nemusím spoléhat jen na to, co ve hře zjistím nebo opíšu ze screenshotů. Díky tomu si budu moci dovolit haldu věcí úvést doslovně.
Na úvod bych se měl ještě jednou vrátit k historii samotné hry, protože ta je taktéž velmi zajímavá. S Cardhalií je původně spjata dvojice webových stránek, přičemž calimero-i.mysteria.cz v podstatě jen odkazují na tu první:
http://www.volny.cz/the_p/ (Březen 2003 - Únor 2006)
http://calimero-i.mysteria.cz (Srpen 2004 - Březen 2005)
Do odkazů jsem použil odkazy na archivní zálohy v Archive.org, protože jak je ze soupisu výše patrné, obě stránky už léta neexistují. V roce 2007 je nahradily
http://www.say-realm.com, které se nejprve objevily jako součást domény
http://thep.klfree.cz.
Na počátku všeho stála fiktivní společnost Calimero Industries Inc., kterou založila partička budoucích studentů kladenské průmyslovky v roce 1998 (v době vzniku šlo o žáky základní školy). Hlavní tváří této fiktivní společnosti se nejprve stal Petr Kostka alias The_P, který byl v roce 2003 (v době vzniku stránek
http://www.volny.cz/the_p/) studentem 3. ročníku. Ještě v roce 2001 se ke skupině přidal Petr Sýkora alias S.A.Y, který se stal mozkem většiny projektů. V roce 2003 se Calimero Industries vrhli na vývoj 3D enginu a 28.01.2004 byla oficiálně oznámena Cardhalia, na které S.A.Y už nějakou dobu pracoval. Práci si kluci poté rozdělili tak, že The_P dále vylepšoval engine a editor a S.A.Y se postaral o obsah. Rozhodně doporučuji přečíst si "deníček z vývoje hry" v sekci Projekty na stránce
http://www.volny.cz/the_p/. Vývoj Cardhalie trval necelé dva roky a kluci ještě před jejím dokončením nastoupili na FEL (ČVUT). Hra vyšla 20.09.2005 a nedlouho poté byly oznámeny práce na Cardhalii II, která začala být budována na zelené louce. Léta plynula a dnes je Cardhalia II už nejspíše mrtvým projektem.
Vznik světaCardhalia začíná obrázkovým intrem, které popisuje vznik světa, ras a prvotního konfliktu. Je to prima úvod do herního světa, ve kterém se celé dobrodružství odehrává. Hned z úvodní mapky je zřejmé, že zas tolik toho z Cardhalie vlastně neuvidíte, protože celá zápletka hry by se dala shrnout jako lokální konflikt. Příběhově je to podáno tak, že vy do hry vstupujete až ve chvíli, kdy se schyluje k vyvrcholení celé zápletky. Temná strana získala skoro vše potřebné pro svůj temný rituál a vy se vydáváte na cestu, abyste její plány zhatili. Shodou okolností žijete v nejstarších částech kontinentu, které jsou spojeny se vznikem a chodem světa, tudíž jste zároveň "kousek" od zdroje hrozícího zla.

Daleko za horami a lesy, daleko za zeměmi klidu a zapomenutými říšemi je svět, jehož krajina je prosycena prameny a jehož vzduch kypí magií. Je to svět starých legend o hrdinech a bozích, kteří kráčí zemí a hledají místo věčného klidu.

Tento svět vyvěrá z vřeten sedmice přadlen, které sídlí na nejvyšší hoře světa, slepé a němé, co naslouchají Zakladatelovi a předou vlákna, z nichž se skládají osudy živých tvorů, ať už otroků nebo králů.
Nikdo se již nepamatuje odkud přišly a proč, ale jejich přítomnost je znát na každém kroku. Zakladatel nad tímto krajem bdí a určuje Řád, ze kterého není výjimek. Přadleny předou a tvoří svět, který stojí, pevný v základech.
Základy byly položeny velmi dávno z tekoucího kamene a železa. Ti, kdo pomáhali, byli vzati mezi bohy. Země se třásla a bohové na ni spočinuli. Rozpačití a vznešení bojovali mezi sebou, vytvářeli první cestu a vlákna osudu zamotávali, kroutili a trhali. Narušovali řád.
Bohové, zdrceni vlastní válkou, opustili své země a vydali se hledat místo, kde by své činy napravili. Nikdy jej však nenajdou. Příliš mnoho věcí se změnilo, příliš jich dostalo nový tvar a podstatu. Z trhlin Řádu začala proudit magie.

Je to tajemná a nebezpečná věda, která slouží těm, jejichž mysl se dovede ponořit za hranice hmotnosti, kde hledá prameny, ze kterých vyvěrá magická energie. Magie je nástroj, kterým lze obejít skutečnost, obejít Řád, odhalit neodhalitelné a skrýt nepřehlédnutelné.
Bohové sami jsou v ní rozplynutí, vznášejí se v jejím éteru a vstřebávají ji. Jsou to nejmocnější bytosti. Mudrcové dlouho hledali podstatu magie, ale nikdy ji nenašli.
Bohové bloudili krajem a zápasili s vlatními výtvory hrůzy. Někteří se snažili napravovat, jiní se snažili o vypuknutí druhé války bohů. Tvořili bytosti, které měly sloužit jejich plánům, které by vracely Řád zpět do rovnováhy, nebo jej naopak z rovnováhy ještě více vyrážely.

Přadleny jen tiše naslouchaly, jejich vlákna se proplétala a dala vzniknout rase člověka. Lidé založili vlastní kulturu, která se opírala o náboženství. Mnoho lidí bohy potkalo a učilo se od nich. Mnoho jich odešlo do plání a stepí žít vlastní život a učit se vlastními zkušenostmi.
Lidé vybudovali velká království, jež se slávou jen skvěla. Jejich znalosti vyplývají z práce a boje, nicméně Řád jejich kroky přivedl i do trhlin, v nichž nalezli magii. Magií může vládnout každý, nicméně jen pár z nich se jí skutečně zabývalo.
Začali si říkat mudrcové a zakládali vlastní společenství. Se silou bohů se však vyrovnat nemohli. Lidé, jež zůstali s bohy v hlubokých lesích a horách, se učili jejich umění.

Z těch, kteří se učili, vznikla rasa šemědů. Příslušníci této rasy jsou vznešení, vzpřímení a v jejich tváři se odráží stáří jejich dávných učitelů. Šemědé chápou svůj úděl na světě, chovají se proto jinak, více si všímají věcí přirozených i nepřirozených.
Lidé a šemědé jsou však nerozlišitelní. Bohové jejich vztahům jen přihlížejí.

Z černých vřeten se však odvinulo pár vláken jiného tvaru, tmavých a zamotaných. Rovnováha mohla být navrácena, ale iniciativa přešla na temné bohy. Dali vzniknout ničivé a krvežíznivé rase orků, která pod jejich záštitou vyhlásila válku míru a klidu.
Nekonečné voje těchto zlých tvorů putují světem a válčí s lidmi, šemědy i ostatními národy. Orkové posílají k bráně smrti každého, koho potkají. Neznají slitování, dokonce ani mezi sebou.
Jejich temní vůdcové zůstávají ve stínu, který opouštějí jen pro velké zlé činy. Potom tvorové zmírají a děsí se tmy. Brána smrti zrudne krví a dovnitř procházejí smutné zahalené průvody padlých.

Ne každý však projde skrz. Ten, kdo je zabit temným bohem, nenajde pokoje a k bráně smrti se jeho duše nevydá. Místo toho se vrátí do zetlelého těla, bloudí krajem a snaží se najít způsob svého vysvobození. Samy jej však nikdy nenajdou.
Zloba a vztek pohání jejich kroky a dotek zetlelých končetin působí zlé nemoci. Prokletí mají mysl uvězněnou temnými bohy. Ti se z nich radují a zneužívají je, vysvobození je však pro ně silnější. Hledají vlastní smrt a z boje nikdy neutečou.
Vítězství v boji je pro ně zklamáním, vítězstvím je pro ně smrt. Příkazy jejich pánů je však nutí bojovat zuřivě do poslední vteřiny.
Nemrtvost je stinnou součástí tohoto světa a Zakladatel na ni hledí ze svého vesmíru. A přadleny jen naslouchají.

Jejich vlákna se pnou do všech koutů a všechny živé duše jsou jimi protkány. Každý živý tvor je řízen osudem a nemůže nijak uniknout, pokud se nestřetne s bohem.
Zvěř, rostliny, zlé i dobré bytosti, všichni jsou dílem Zakladatele, který mezi dobrem a zlem nerozlišuje. Nikdo z nich zde není jen tak bezúčelně. Každý hraje v tomto světě svou roli, ale nikdo zde nebude věčně.

Každý musí před bránu smrti, aby byla jeho duše očištěna a jeho vlákno přerušeno. Této cestě, která byla vystavěna bohy v dávných dobách temna, se nemůže nikdo vyhnout. A kdo by se o to pokoušel, zemře vlastním vyčerpáním.
Nesmrtelnost je prokletím bohů, kteří narušili Řád.

Podstata nesmrtelnosti je ukryta ve ztraceném čase, v potrhaných vláknech, která odpadla při božích válkách, v malém klubku, které se skutálelo z hory přadlen až na samé dno těch nejvyšších hor.
Zde leží v temné kobce, v temném koutě, hlídáno očima nevidoucíma, hlídáno ušima neslyšícíma. Nikdy jej nikdo nespatří a přeci je to zdroj veškerého chaosu! Je to výsledek boží války, která dala vzniknout světu, který je dobrodružstvím jen přesycen ...

Někde dříve už jsem psal, že Cardhalia je poměrně ukecaná. V manuálu se nachází jen pár odstavečků, které vám mají nastínit události předcházející zápletce hry, ale to podstatné se dozvíte až na počátku hry. Není to tedy úplně typický začátek, který by jste u dungeonu očekávali. Carhalia má opravdu velkou snahu vás do tohoto světa vtáhnout tím, že vás pravidelně informuje o různých (historických) událostech. Nesoustředí se tedy jen na samotnou zápletku a okolí.
Už je tomu několik dní, co do mého domu při okraji Šedého lesa dorazil tajuplný poutník. Nikdy jsem podobného člověka neviděl, neměl jsem však z něho špatný pocit. Byl oděn v černé kápi se zlatým lemováním. Do obličeje mu nebylo vidět, ale skrze časté záplaty a vypletené nitky na okrajích jsem usoudil, že muž nebude jedním z lotrů, kteří považují tento les za svůj domov.
Mé smysly mi radily, abych si ho nepouštěl příliš blízko k tělu, ale nějaká síla přehlušila tuto nejistotu. Muž přistoupil k mým dveřím a požádal o trochu vody. Tváří v tvář proti mužově charismě mě začalo pálit na prsou. Byl jsem donucen vytáhnout pohupující se talisman na kožené tkaničce. Dřevěná krychle zhotovená ze starobylého dřeva pokrytého množstvím trhlin a stop času se zachvěla ve větru a vydala dunivý zvuk. Potom byl klid jako předtím. Všechna nejistota ustoupila. Muž sáhl do záhybu svého temného pláště a cosi z něj vytáhl. Otevřel dlaň a na ni se skvěla podobná dřevěná krychle.
Nyní černý muž vzhlédl a v jeho očích byl patrný odraz dřevěné kostky. Byla jiná, menší, snad i zachovalejší, nicméně vládla stejnou magií, stejnou silou, která jakoby donucovala odvracet zrak pozorovatele a nevšímat si tohoto zdánlivě obyčejného předmětu. Mužovy oči však tuto magii překonaly - krychle se odrážela v jeho duhovce. Znal jsem tento pocit, neboť i já jsem tuto magii kdysi překonal - velmi velmi dávno.
Teď jsem již věděl, kdo stojí na mém prahu. byl jedním z členů roztroušeného kultu Ling. Podle legendy byli tito lidé vybráni samotným Ventusem, aby střežili jeden z nejnebezpečnějších artefaktů světa - dřevěný rébus, který se nazýval Lingmyst. Každý člen dostal jednu jeho část - krychli z magického starobylého dřeva - aby ji choval v bezpečí a tajnosti. Kostky se dědily z generace na generaci - každý vždy musel projít velkým rituálem, při kterém musel překonat magii krychle. Každý z jejích nositelů musel být mocný kouzelník. Tím jsem nepochybně byl - a byl jím nejspíše i temný muž.
Pokynul jsem, aby vstoupil. Uvnitř shodil svou hrůznou kápi a odhalil své potrhané šaty. Na několika místech prosakovala krev. Napil se čiré vody z mého pramene a zavěsil si talisman na krk. Potom se na mě zadíval a řekl potemnělým šeptavým hlasem: "Čas končí..." Potom položil na stůl svitek s magickou pečetí a rychlým krokem opustil můj dům. Zahlédl jsem ještě jeho stín, jak mizí v temnotě lesa. Po jeho přítomnosti zbyla jen vzpomínka. Náhlý závan větru uhasil několik svící - hořet zůstala jen jedna - a pod ní ležel svitek od cizince.
Zlomil jsem pečeť a počal číst. Dle této zprávy bylo vše jasné. Potvrzovalo se mnohé, co bohové vnořili do mé mysli během těch strašných snů. Na Cardhalii povstalo dávno poražené zlo, aby načerpalo sílu na novou válku. Něco se snaží shromáždit všechny dřevěné přívěšky Lingmystu. A nejen to. Něco se snaží zničit náš kult. Musím opustit dvůj domov a zjistit, kde vězí kořeny této starobylé zloby.Úvod hry ...

V hájích Šedého hvozdu, kde stíny pamatovaly povstání člověka, a kde stromy byly pěstěny bohy přírody, vysvitla záře shnilého stromu. Výtrusy mechu dopadly do vlhké hlíny a okvětní lístky sasanek ukryly svá tajemství do hávu zeleně.
Tmavé kouty roztáhly své dlouhé prsty temného pláště a zahalily přírodu do smutné modři. Říčky zchladly ve svitu měsíce a zvěř se ukryla do svých doupat. Na Šedý hvozd padla noc.
Noc, co je časem temných bohů, kteří se probouzejí, aby své plány přiváděli na povrch světa. Jsou tací, co nevěří, a několik těch, co vědí. Osvícení dlouho studovali a objevili mnohé záhady, západ a východ slunce, moc záře Měsíce i svitu hvězd.
Všichni věděli, že je to čas, kdy se karty obracejí na stranu zla, ale nemluvili o tom. A v tyto noci, temné a studené, se jejich plíživá tušení začala vyplňovat.
Noc si našla své příslušníky a vydala se na pouť strachu. Této divné atmosféry si všimli mnozí, mezi nimi i Villigen, mudrc, jež se zabýval zkoumáním síly temných bohů. Noc ještě více zhoustla a na místech, která nikdy nebyla spatřena živým tvorem, se počala zhmotňovat ...

Villigen: "... zde by mohlo být řešení všech otázek. Ano, myslím, že je to ta správná cesta. Pojď, podej mi můj plášť."
Ville, nevím, co jsi viděl ve svých snech, ale jsi si jistý?
Villigen: "Nikdy nepochybuj o tom, co spatříš ve spánku v barvách noci! Málo těch, co sní, se probouzejí stejně zneklidnění jako já dnes. Je třeba vnést světlo mezi stíny. Tak kde mám ten plášť?"
Máš ho již na sobě!
Villigen: "Ah, ano, odpusť, jsem tolik roztržitý posledními událostmi, že se nedokážu pořádně soustředit. A ... no ... ty, jak že se to jmenuješ? ..."
V tuhle chvíli přicházíme na řadu my jako hráči, protože si musíme zvolit jednu ze dvou předpřipravených postav (vysvětlím dále). Zvolil jsem Jekila. Poté dialog s Villigenem pokračuje ...
Villigen: "Tak tedy, Jekille, pamatuješ se ještě, jak jsem ti vyprávěl o kultu Ling? Tři jeho členové byli zabiti minulou noc. Cítím strach, jak se plíží Šedým lesem, proto musím jednat."
Jekil: "Dovol mi jít s tebou!"
Villigen: "Ne, budeš hlídat dům! Je zde příliš mnoho důležitých věcí, než aby to propadlo loupeživým banditům. Těch lotrů je čím dál víc! A já se stejně za pár dnů vrátím."
Jekil: "Dobře, počkám tady, ale co ten strach z lesa? Co když se odváží až sem?"
Villigen: "Myslím, že ne. Tady jsme v bezpečí. Les zde již není tak hustý, stínu není tolik, jeho stopy by byly dobře viditelné. A kdyby se přeci jen objevil ..."

Villigen: "... Aaarrg ..."
Villigen: "Najdi Kolba! Jeho náhrdelník ..."
Jekil: "Ville!"
Strach se přeci jen odvážil! Nedostatek stínu ho neodradil. Villovy předtuchy se vyplnily! Nějaké zlo, na které život již dávno zapomněl, znovu nabývá sil. Dokázalo pozřít Villa, mého přítele a učitele, skvělého kouzelníka, jehož smysly byly silnější než většiny smrtelníků. Musím něco udělat. Ale co?
Kolbus! Villova poslední slova! Je to jeho starý přítel, Vill určitě chtěl, abych ho vyhledal. Bydlí v nedaleké vesnici. Ten určitě bude vědět, co dělat!
Jestli mám však čelit hrozbě, co dovede přemoci zkušeného kouzelníka a mudrce, budu potřebovat posilu. Použiji Villovy svitky a přivolám k sobě několik bojovníků ze všech koutů světa. Jejich pomoc bude velmi cenná v těchto zlých časech ...
A v tuhle chvíli přijde na řadu výběr společníků do družiny.