4flash - to by bylo prima, pokud bys ho našel. Chyběl by mi tak jen cluebook na Blade of Destiny.
Steam je takový vlezlý moloch, věřím tomu, že dost lidí tam má hry, které ani nikdy hrát nebude. Hlavně že to bylo ve slevě

Takhle, digitální distribuce celkem beru u nových her, kde prostě nic než ta plastová krabička ani není. Pokud by se dneska stále ještě dělaly slušné krabice, kupoval bych je, ale u některých her jsem už vysloveně rezignoval a mám je jen v digitální podobě. Jako sbírku bych to ale asi neoznačoval

Sbírka je pro mě synonymem pro něco hmatatelného a to prostě digitální distribucre nesplňují (GOG nevyjímaje).
Určitě se nikdy nedostanu k tomu, že všechno co jsem kdy hrál a budu hrát, budu mít i v krabicích. Mám tu vybrané kandidáty, které bych rád vlastnil i fyzicky a i tak je to ještě na dlouho. Nejhorší je to u sérií, člověk má u nich takovou skrytou potřebu to hned kompletovat. Takhle jsem docela zápasil u Heroes, zda-li se na ně také vrhnout nebo ne. Nakonec tomu nechávám volný průběh.
Vlastně pokud bych se vrátil ještě k těm novějším hrám. Ony ty krabice tak docela nevymizely, akorát dneska to vesměs zapadlo do kategorie "sběratelky". Z tohohle už jsem tak nějak vycouval. Kolikrát mě to nepřijde tak hodnotné, abych za to chtěl tolik peněz zaplatit. Vedle stolu se mi teď stále ještě válí nevybalená krabice s Heroes VII - nějak vlastně ani nejsem zvědavý, co v ní je. Chybí mě tu prostě něco mezi, jako byla třeba Deluxe Edice MMX. Hezká krabička, přiměřený obsah a stačí to. Nejsem zrovna sběratelem figurek, takže pro mě je to nevyužitý "bonus". Vlastně tu mám ještě z těch nových Wasteland 2, ten jsem ještě ani nevybalil, takže netuším, co v něm je.
Divinity: Original Sin se mi třeba balení líbilo, stejně tak Pillars of Eternity, ale to už ty peníze raději vrazím do nějaké klasiky na eBay. Ostatně viděl jsem krabicovky D:OS prodávat právě na eBay a přišlo mě až neskutečné, co se kolem toho strhlo za mánii. Podobně nový Zaklínač a sběratelka.
Ale to jsem teď odbočil

U manuálů to mám tak napůl. U novejších her je většinou ignoruju, protože u nich ten hlavní smysl manuálu odpadá. Navíc ta kvalita je mnohdy pochybná. U starých her je čtu právě kvůli tomu nastínění příběhu a pokud hra obsahuje pro mě neznámé herní mechaniky, pak se i dívám, jak funguje. Postavy si ale většinou volím čistě pocitově. Hodně starých manuálů má ten krátký návod pro počátek hry, což čtu spíš až později.
Dneska tohle trošku kazí ta snadná dostupnost informací skrze web. Na druhou stranu, jsou i věci, které prostě člověk z manuálu nevyčte. Např. u Blade of Destiny jsem vůbec netušil, jak zapálit louči / lucernu. To je prostě věc, která tenkrát určitě nebyla žádnou záhadou, protože to technické zpracování her bylo podobné, takže to hráč mohl znát odjinud, ale časem se tahle informace prostě vytratí. Podobně jsem se nachytal u Wizards & Warriors s oknem výběru. Ono to možná navenek vypadá logicky, ale zkrátka už jsem si na podobné věci odvykl