Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:09:38
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Nej krabice Might&Magic  (Přečteno 22060 krát)

Richmond

• Zasloužilý člen
Re:Nej krabice Might&Magic
« Odpověď #15 kdy: Říjen 02, 2015, 14:47:36 »

Já třeba do své sbírky nezahrnuju plastové krabičky a to jich také mám pár desítek z doby, kde jsem kupoval vše možné. ale postupně se toho zbavuju.

Milhaus tu psal, že manuály nečte...Já byl překvapen, kolik her, samozřejmě těch starých, má v manuálu nastíněn příběh (viz Ambermoon, který je tam uveden cca na 25 stranách). A u goldbox her dokonce je příběh ve hře rozvíjen pomocí textu v Adventure Journalu. Takže ono i to hraní bez manuálu není ono. Poslední dobou už ty starý hraju pouze tak, že si nejdřví přečtu vše kolem (manuálu, texty na krabicích atd.) a teprve pak se pouštím do tvorby postavy.

A sbírka na Steamu - no věřím, že lidí mají stovky her na Steamu. Je to přeci jen dramaticky levnější a hlavně to nezabírá místo. NEchci tvrdit, že to je "horší" nebo "méněcenná" sbírka. Asi to má pro někoho význam. Mně osobně to moc neříká, mám sice desítky her na Gogu, ale beru je spíš jako zálohu těch disket, co mám v krabicích :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Říjen 02, 2015, 19:06:52 »

4flash - to by bylo prima, pokud bys ho našel. Chyběl by mi tak jen cluebook na Blade of Destiny.

Steam je takový vlezlý moloch, věřím tomu, že dost lidí tam má hry, které ani nikdy hrát nebude. Hlavně že to bylo ve slevě :D Takhle, digitální distribuce celkem beru u nových her, kde prostě nic než ta plastová krabička ani není. Pokud by se dneska stále ještě dělaly slušné krabice, kupoval bych je, ale u některých her jsem už vysloveně rezignoval a mám je jen v digitální podobě. Jako sbírku bych to ale asi neoznačoval :D Sbírka je pro mě synonymem pro něco hmatatelného a to prostě digitální distribucre nesplňují (GOG nevyjímaje).

Určitě se nikdy nedostanu k tomu, že všechno co jsem kdy hrál a budu hrát, budu mít i v krabicích. Mám tu vybrané kandidáty, které bych rád vlastnil i fyzicky a i tak je to ještě na dlouho. Nejhorší je to u sérií, člověk má u nich takovou skrytou potřebu to hned kompletovat. Takhle jsem docela zápasil u Heroes, zda-li se na ně také vrhnout nebo ne. Nakonec tomu nechávám volný průběh.

Vlastně pokud bych se vrátil ještě k těm novějším hrám. Ony ty krabice tak docela nevymizely, akorát dneska to vesměs zapadlo do kategorie "sběratelky". Z tohohle už jsem tak nějak vycouval. Kolikrát mě to nepřijde tak hodnotné, abych za to chtěl tolik peněz zaplatit. Vedle stolu se mi teď stále ještě válí nevybalená krabice s Heroes VII - nějak vlastně ani nejsem zvědavý, co v ní je. Chybí mě tu prostě něco mezi, jako byla třeba Deluxe Edice MMX. Hezká krabička, přiměřený obsah a stačí to. Nejsem zrovna sběratelem figurek, takže pro mě je to nevyužitý "bonus". Vlastně tu mám ještě z těch nových Wasteland 2, ten jsem ještě ani nevybalil, takže netuším, co v něm je.

Divinity: Original Sin se mi třeba balení líbilo, stejně tak Pillars of Eternity, ale to už ty peníze raději vrazím do nějaké klasiky na eBay. Ostatně viděl jsem krabicovky D:OS prodávat právě na eBay a přišlo mě až neskutečné, co se kolem toho strhlo za mánii. Podobně nový Zaklínač a sběratelka.

Ale to jsem teď odbočil :) U manuálů to mám tak napůl. U novejších her je většinou ignoruju, protože u nich ten hlavní smysl manuálu odpadá. Navíc ta kvalita je mnohdy pochybná. U starých her je čtu právě kvůli tomu nastínění příběhu a pokud hra obsahuje pro mě neznámé herní mechaniky, pak se i dívám, jak funguje. Postavy si ale většinou volím čistě pocitově. Hodně starých manuálů má ten krátký návod pro počátek hry, což čtu spíš až později.

Dneska tohle trošku kazí ta snadná dostupnost informací skrze web. Na druhou stranu, jsou i věci, které prostě člověk z manuálu nevyčte. Např. u Blade of Destiny jsem vůbec netušil, jak zapálit louči / lucernu. To je prostě věc, která tenkrát určitě nebyla žádnou záhadou, protože to technické zpracování her bylo podobné, takže to hráč mohl znát odjinud, ale časem se tahle informace prostě vytratí. Podobně jsem se nachytal u Wizards & Warriors s oknem výběru. Ono to možná navenek vypadá logicky, ale zkrátka už jsem si na podobné věci odvykl :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Říjen 02, 2015, 21:58:29 »

Nejdražší hra vůbec, kterou mám a která je navíc také od NWC, je zabalené Tunnels & Trolls.
Pán je gurmán! :) Tunnels & Trolls jsem taky chtěl, nějakou dobu sledoval eBay, ale ty ceny jsou mimo moje chápání. škoda, protože mě se ta hra celkem líbila (i crpgaddcit ji celkem chválil).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Říjen 02, 2015, 22:32:42 »

Bylo to v takové slabší chvilce, když jsem zrovna dával dohromady přehled her vytvořených NWC. Řekl jsem si, že by bylo hezké mít komplet alespoň všechny RPG od nich. Sehnal jsem si tak i Planet's Edge. Cena byla docela na hranici, co jsem byl ještě ochotný dát :) Poštovné to taky slušně zvedlo, ale naštěstí to prošlo bez cla.

Na druhou stranu, když vezmu, že jsem za Heroes VII zaplatil skoro 3000,- ... T&T mi za to prostě stálo. Ono pokud scháníš jen hru na CD a mapu, tak se to dá koupit přímo od asociace T&T. S dopravou to vychází na 20 dolarů. Docela mě překvapilo, že už se dávno nedohodli s nějakým obchodem jako je GOG apod.

Pokud jde o ceny, tak v tomhle právě obdivuju ty, co skládají dohromady Ultimu nebo Wizardry. To vždycky jenom kouknu, kam až to vyskočilo - manželka by mě asi zabila :D Nedávno tahle někdo dražil tuším zrovna Ultimu, ještě nerozbalený pack 1-4 (5? ... asi 5, protože to bylo nějak hezky dělitelné) pro C64 a čáska byla na hranici 15000,- Tak jsem jí to vysvětloval, že to vlastně za takovýhle komplet není moc, protože to bylo ve skutečnosti 5 krabic, které byly jen zatavené jako jedno balení.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #19 kdy: Říjen 02, 2015, 22:45:31 »

Co se tyce skutecne vrcholového sberatelstvi her tak znam par lidi, kteří postupuji takto.
Kupuji od vytouzene hry tri kusy, jednu ponechají zabalenou, jednu mají na hrani a tu treti mají pro jistotu kdyby se něco stalo s tou první nebo druhou. Vazne, je třeba si na to davat pozor, můžete skoncit podobne, a dost tezko se z toho unika :)

Další zajimava věc jsou starsi konzolove hry, tam se ceny splhaji za original zabaleny kus do astronomických vysek. Dokonce existuje firma která hodnoti hry jakymsi VGA grade a uchovava je v neprodyšných obalech.
http://www.ebay.com/itm/Demons-Souls-Deluxe-Edition-PS3-NEW-SEALED-MINT-GOLD-VGA-90-/141790652847?hash=item210361a9af

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Říjen 02, 2015, 23:06:39 »

Tak tohle už je mimo moje chápaní :) Nikdy by mě nenapadlo, že u konzolí může existovat až takovýhle extrém. Hezká je tam ta Zelda za 60k pro N64. Takže vlastně můžeme být rádi, že ty PC hry jsou tak levné :D Jako dát ty peníze jen za disk v obalu, to už chce hodně nadšení.

Zálohy tu mám taky, ale to vzniklo spíše nedopatření a tím, že po čase dotyčná hra vyšla třeba v nějaké kompilaci. Nefunkčnost nosičů naštěstí vyřešil GOG. Je jen málo věcí, které mám a na GOG ještě nejsou.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #21 kdy: Říjen 02, 2015, 23:14:52 »

Jo je to urcite zajimavy, ale tohle urcite prekona veskery ocekavani:)
http://www.ebay.com/itm/Crusader-of-Centy-Sega-Genesis-NEW-SEALED-RAREST-SEGA-GAME-HOLY-GRAIL-WOW-/141775141914?hash=item210274fc1a
zajimave také je ze rozbalena ma cenu ,,pouhých,, 8-14 000, ja to tem sberatelum u nas v krame rikam porad...nerozbalujte to!!!

jako na jednu stranu se spsi uz jedna o investici, myslim ze ta cena pujde uz jen nahoru..holt někdo rad akcie..no a nekdo ma rad hry, tak se muze taky realizovat.
« Poslední změna: Říjen 02, 2015, 23:20:21 od flash »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Říjen 03, 2015, 05:35:38 »

U starých kousků a obzvláště na starých typech nosičů bych to i čekal, ale pořád jsou to až neuvěřitelné pálky. Netuším třeba, kolik čeho vyšlo kusů (např. u té Souls), ale on tam má celkově vysoké ceny za všechno.

Na zázemí dost záleží, v principu by něco podobného mohlo fungovat i u her pro PC a taky někdy funguje. Buďto si je dotyčný ceny hry vědom anebo se prostě přizpůsobí podobným nabídkám jiných prodejců. Čas od času to někdo zkusí, viděl jsem už MM5 ne zrovna v dokonalém stavu za necelých 8000,- Ale jsou to spíše vyjímky. Otázkou je, jestli je to opravdu trvanlivá investice.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #23 kdy: Říjen 03, 2015, 08:46:07 »

No otázka taky je, jestli se ty hry za tu cenu prodají. Konzole nesleduju, protože žádnou krom Wiička nemám (a na něm stejně mám prá věci pro turnajového rodinné hraní). Měl jsem 4 hry v krabici na GBA. Všechny 4 hry mi přišly jak přes kopírák, stejná krabička, stejnej formát manuálu, děs. Ale dobře se prodaly :)

Osobně si myslím jako flash, že to jsou investice a ceny půjdou jenom nahoru, takže to nejsou snad až tolik vyhozené peníze. škoda, že časy dolaru za 15 Kč už jsou pryč :)
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Říjen 03, 2015, 08:58:41 »

Taky jsem viděl aukce na eBay, kde prodejce to chtěl za 4 tisíce a přitom já měl hru v lepším stavu a sehnal jsem ji za 1200. Někdy jsou ty nůžky pěkně rozevřené. Spíš někdo zkouší, jestli to neprodá takto vysoko.

Ale jsou (PC/Amiga) hry, které skoro vždy jsou jen v relacích 4000+. Co vím, tak Amberstary, Ambermoon, Albion, první Ultimy (1-3), Dark Heart of Uukrul atd. TeĎ nedávno jsem se chtěl zúčastnit aukce na pack Ultim (1-5 + 6) a vylezlo to nakonec na 15000. A já chtěl za to dát 3500 max :-D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Říjen 03, 2015, 10:32:23 »

Jo, je to někdy hra nervů. Člověk na tu nabídku kouká, říká si, že to je možná naposledy, co něco takového vidí a pak se dějou věci :) Párkrát jsem to nevydržel. Planets's Edge jsem třeba nakonec sehnal v ještě lepším kompletu (vlastně úplný komplet), takže tu mám dva. V tomhle mě třeba právě překvapil ten německý prodejce C64 verzí MM1 a 2. Stálo mě to něco málo přes 3000,- (přitom jen ty cluebooky se běžně prodávají okolo 600,- za kus).

Ale je to taky o štěstí, jak kdo si té nabídky všimne. Pokud je to klasická dražba, skoro vždycky se najde někdo, kdo to začne šponovat. První US verzi WoX jsem takhle nechal projet, abych jí nakonec sehnal za třetinovou cenu. Dneska už jsem podstatně rozvážnější :D

Konzolovkám moc nerozumím, pro mě ty ceny byly překvapením, protože já osobně v tom tu hodnotu nevidím :) Ale dokážu to pochopit. Co se třeba knih týče, tak sbírám pomologickou literaturu a to by asi taky málokdo pochopil, za co se dají peníze utratit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Říjen 09, 2015, 12:09:37 »

Tak devítku krabici jsem nenašel, ani na půdě u rodičů. Tedy jsem jí zřejmě opravdu vyhodil.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #27 kdy: Říjen 09, 2015, 14:33:35 »

Tak devítku krabici jsem nenašel, ani na půdě u rodičů. Tedy jsem jí zřejmě opravdu vyhodil.
Nevadí, i tak díky za ochotu. :)
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #28 kdy: Listopad 09, 2015, 20:18:11 »

taky se přidám s hodnocením, dovolím si i obrázkovou dokumentaci z mé sbírky viz odkazy:-)

1. Might and Magic 4&5 - stejný důvod jako Richmond, obrovské nádherné krabice

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM4complete.JPG
http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM5complete.JPG

2. Might and Magic VI, mám US verzi, je otevíratelná z boku, s odklopnou přední stranou jako když se otevírá kniha. Krabice je většího formátu než je Ubisoft evropská verze, má větší manuál, a má plátěnou mapu. Měl jsem iUBIsofťáskou krabici, ale jak se mi do ruky dostala ta US verze, tak jsem hned tu Ubisoft prodal. US verze má navíc ten obrázek draka, rytířů i nápisy plasticky vystouplé, takže to vypadá nádherně a monumetálně.

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM6complete.JPG
http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM6boxopen.JPG

3 Might&Magic VII - stejný případ jako MM VI, mapa je tedy už papírová, dformát se mírně zmenšil a víko nemá otevírací stránku, ale pořád o hodně lepší než Ubisofťácká, a zůstávají plasticky vystouplé motivy obrázků a nápisů na krabici.

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM7complete.JPG

4. Might and Magic I - tahle krabice mi přijde jako naprostá klasika, vždycky když ji vidím, tak mám na paměti asi dvou a půl měsíční intenzivní pařbu a kreslení map  excelu, když jsem hru pokořil, přemýšlel jsem, jestli jsem někdy zažil něco monstóznějšího. Je to vlastně největší hra, kterou jsem si sám kdy zmapoval. Takže tuhle krabici mám spjatou s těmito nádhernými vzpomínkami, motiv mapy na této krabici s nápisem Might and Magic má u mě zasloužené 4. místo.

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MMIcomplete.JPG

5. Might &Magic II - vlastně jde o obdobnou krabici jako má jednička, u téhle hry se mi strašně líbí ten modrý motiv, ta hra mi vždycky přišla celá taková modrá:-)

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM2complet.JPG

6. Might and Magic III - docela velká krabice, motiv na ní není až tak strhující, ale má to své kouzlo.

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM3complete.JPG

7. Might and Magic X - pěkně provedená krabice, ale spíše novodobě okázalá než klasická, ale i tak pěkná.

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM10complete.JPG

8. Might and Magic VIII - shodná číslovka hry s pořadím, jen náhoda, nikoliv úmysl (navíc jsem dal dvě hry na první místo, takže tohle je fakticky devítka:-), tuhle krabici považuji celkově za slabší, nevím, jestli absence mapy je proto, že mi tam chybí nebo tam opravdu být nemá.

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM8komplet.JPG

9. Might and Magic IX - zase shoda. Nejslabší krabice, asi patří i nejslabšímu dílu téhle série. Nevím proč mi to vždycky připomínalo krabici Quake III :-)

http://www.oldgames.sk/images/collections/Ringo/MM9complete.JPG

A na závěr celá série (nedával jsem tam krabici s kompilací Might&Magic Trilogy obshující MM III, IV, V a Swords of Xeen na CD + tištěné Mapy, a ani jsem jí nezahrnul do hodnocení)

http://www.oldgames.sk/discussion/att/2014/09/Ringo_MMcollection.JPG

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Listopad 09, 2015, 22:55:12 »

Krabice s reliéfem jsem také obhlížel, ale vždycky jsem narazil na nabídku, kde to dotyčný buďto nechtěl odesílat k nám, nebo to mělo přepálené poštovné.

U osmičky bude mapa asi jen v US verzi hry. Ony ty UK verze jsou obecně po obsahové stránce slabší. Jediné kde mapu mám, je Platinum edice (díly 6-9), což je tuším už z dob Ubisoftu.
IP zaznamenána
This is the end ...