Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:51:59
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279763 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #1050 kdy: Leden 26, 2021, 09:57:00 »

Myslím, Legend of Grimrock nevznikl jen tak z ničeho nic, autoři jej původně dělali jako předělávku dungeon mastera (jmenovalo se to Dungeon Master 2000 a pak to přejmenovali na Escape from Dragon Mountain - autentické fórum z vývoje :D) a ta předělávka byla zdarma a prostě to byl koníček. Když zjistili, že je to zájem, tak udělali firmu, okopírovali pár věcí z jiných her té doby a udělali LoG. Ale to, jestli to bylo ekonomicky úspěšné a jestli to bylo úspěšnější, než dvojka, to těžko říct. Oni u jedničky prostě měli za sebou určitou komunitu těch hráčů a měli štěstí, že si toho všimla i média, navíc měli asi i štěstí, že v tom roce 2012 moc RPG her nevyšlo.

Osobně si myslím, že crowdfundin splil svojí funkci, kterou měl mít a změnil ty trendy, kterými se v té době hry ubíraly, díky čemuž zase začaly být více variabilní. Ale ono jde i o to, co podporuješ a samozřejmě vždy je to určité riziko. Crowdfundin hodně získal na pozornosti, když tam nastoupili hráči jako Obsidian, které před tím málem zničil Microsoft a pokud by tam ta kampaň PoE nedopadla dobře, nejspíše by zbankrotoval a pak inXile s Wastenland2, Torment: Tides of Numenera (o kterém tvrdili, že bude pokračování planescape, což se moc nepovedlo) a Bard's Tale 4, Todle studio by bez crowdfundin nejspíše asi ani nevzniklo. Vtipné je, že je dnes obě vlastní Microsoft, stejně jako třeba Bethsedu, včetně všech značek her, které jim patří. Tedy by klidně mohli dát dohromady původní Black Isle, který dělal třeba Fallout1-2. :) Můžeme započítat tedy i Lariany a Divinity: OS, které myslím taky prošlo přes crowdfundin. Bez nich by asi nyní taky nebyli slavní a nedělali Baldury3.

Nicméně ty menší projekty byly ještě rizikovější i některé ty větší se moc nepovedly, ale čím menší, tím větší riziko.

Co jsem zachytil naposledy u Dungeons fo Aledorn, tak se tam nějak dohádali, co se práv týče, nebo co a museli nějak začít znovu, nebo něco v tom smyslu. Ten projekt byl docela rizikový již odpočátku a pak i dle toho, co psali že dělají, se to stále více a více utrrzovalo. Pamatuji si, jak třeba řešili barvy ukazatelů zdraví, many a staminy a chtěli vymyslet věci, které jsou vymyšleny již přes 30 let :).

Ono nové hry příliš zábavné nejsou, no. Hlavně takové ty TOP projekty. Navíc na tom nejsou zjevně o moc lépe, jako ty crowdfundin projekty, co se týče třeba fungování. Viz třeba nyní tolik opěvovaný Cyberpunk, který vyvíjeli od cca roku 2012 (to se o něm poprvé mluvilo) a v roce 2020 vydali katastrofu. A to ne jen po technické stránce, ale i dle všeho i obsahové. Naopak mě překvapuje, že se i někteří mladí hráči vrací k těm hrám starším a baví je, pokud překonají bariéru odporu ke grafice.

infinitygames.cz mi nějak nefunguje, nicméně u něj mi přijde dost nešťastné, že se zaměřuje na hry v konkrétním engine, které prostě jsou již staré a ani ty remaky to nezměnily. Kdyby byl zaměřen třeba na baldury, nebo na hry založené na Dungeons & Dragons, měl by nyní mnohem větší šanci ožít, díky třetímu dílu. Obecně ale fanweby k hrám už prostě nefrčí, nahradily je především sociální sítě a tomu podobné věci. Oni měli výhodu, že většinou i vytvářeli nějakou komunitu lidí, kteří se kolem něj motali a znali se. Pokud se to tomu webu povedlo, viz ten tvůj, nebo třeba gothicz.net, tak mohl přežít do dnes a v té době byl na vrcholu slávy. Ty, které jí neměly, zanikali ale už tehdy. Nicméně když vezmu, jak funguje třeba goticz.net tak ten již umírá tak 10 let, nyní už je trošku v klinické smrti, přitom ta komunita pořád jakože funguje. Fórum je sice mrtvé, ale přesunula se třeba na discord (mimochodem neplánuješ jej založit pro svůj web :)), neboť na něj jsou ti mladší asi více zvyklí, ale je tedy i fakt, že má funkce, které třeba fórum nemá a ani nemůže mít.

Doba je prostě jiná ve všem.
« Poslední změna: Leden 26, 2021, 10:02:23 od Milhaus »
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #1051 kdy: Leden 26, 2021, 10:59:12 »

Na margo "crowd" fan page-ov, sám som bol prekvapený ako niektoré vskutku samovoľne vznikajú a rastú.
Keď som pred rokmi začal hrať free idle hru Idle Wizard, len zopár vecí som začal zapisvoať na Wiki. A keď som sa po roku, či dvoch k hre vrátil a šiel sa pozrieť na wiki, bolo tam skoro 100 stránok užitočného a kvalitného obsahu.
Dnes je tam už 500+ stránok a ako aj vravíš, rastie to samovoľne a prirodzene a podiela sa na tom veľa ľudí a akosi si vedia porozumieť a neliezť do kapusty (silno pochybujem že ich niekto koordinuje/riadi)
https://idle-wizard.fandom.com/wiki/Idle_Wizard_Wiki

Hra je už aj na Steame medzičasom (bola pôvodne len ako browser / web hra, našiel som ju na Kongragate.com... )
Ak by niekto vedel sledovať Steam štatistky (ak je to teda stále možné, lebo ako píšeš, SteamSpy sa pomenil, možno ešte funguje Steam Stats?), celkom by ma zaujímalo, či developeri na tom aj niečo zarobili. Na Kongregate vôbec netuším ako fungujú odmeny (viem že tam sú, ale či je to na základe klickov, viewov, alebo pozretých reklám... to netuším, takže sa ani nedovážim odhadnúť či na Kongragate developer zarobil 100, či 1000 či koľko EUR. No asi na tom nezbohatol počítam. )

Presne, veľmi  vnímavo si odpozoroval, že smatoný kontent (kvlaita hry) a jej "dopilovanie" do dokonalosti, ziski nezvíši, dokonca môžeme aj uvažovať, že zníži.
Legend of Grimrock II som si dodnes nekúpil ani ja. Takže už ani starý dungeonista nedokáže byť aktívnim vlajkonosičom tohoto žánru.

Chvíľku tu bola nádej pred rokmi, keď online svetom dominovalo WoW, avšak mladšia generácia vnímala hráčov WoW ako čudných geekov a nerdov, z ktorých si skôr treba robiť srandu, než k nim vzhliadať. Prerušilo sa spoločenské puto a zrodila sa ďalšia stratená generácia, ktorá sa úplne nechala viesť AAA štúdiami. Tie presne vedeli ako aplikovať finty vzbudzujúce závislosť a okorenila to ešte aj sociálnym statusom, kontrolovanou propagáciou na skoro všetkých populárnych platformách.
Platia si yutuberov a streamerov všeobecne, lomcujú statusmi na FB. Kým statusy môžu mať akékoľvek, pochybujem že kupovať si youtuberov/streamerov je legálne (ak nič iné, tak nemorále)
Dnešný herný priemysel nepriamo vystihuje jeden investor z US, ktorý vstúpil do sveta PC hier, len aby po pár rokoch z neho vystúpil a vrátil sa späť k hracím automatom v Las Vegas. Akoby zanechal nevyslovený odkaz: "načo prestierať že v hrách ide o niečo viac, ako o obyčajné žmýchanie peňazí z ľudí."

Kým na indie sféru alebo kickstarter/crowd-funding je ľahko zanevrieť (aj ja, rovnako, už zaplatím len za niečo, čo viem reálne otestovať, alebo niekto otestoval za mňa, čomu ale tiež verím s rezervou), ale kým s týmto alternatívam som skeptický, AAA štúdiám sa vyslovene vyhýbam.
Z youtuberov sa do nich "obuje" len málokto a ešte menej ľudí ich nazýva pravým menom "ždímač peňazí z detí nelegálnymi cestami". Celkom vtipné je z času na čas si pozrieť Jima Sterlinga (ktorého tiež vlastne dehonestujú, že on si svojim vyhroteným názorom len spravil svoj trademark a pokračuje v tom len preto, že mu to udržuje divácku základňu --> príjem)
https://www.youtube.com/user/JimSterling

Ale ak si uvedomíme, že big-tech "zožerie" každý úspešný titul a zničia ho len aby ho premenili na ďalší trhák plný microtransactions a in-game-purchases (či sú to Star Wars strielačky, fotbal, hokej, závodné hry ... alebo aj starý dobrý Counter Strike), vlastne môžeme cynicky konštatovať, že všetok ten pokles záujmu o RPG hry (rozumej "klasické"/starinky) tento žáner viac menej ochránil pred úplným prevalcovaním zo strany ziskuchtivého priemyslu. A len ho pošramotili individuálne nezdarené pokusy menších stúdií, ktoré dúfali že našli "dieru na trhu".

O tom Underworld remake-u som ani nevedel. Pritom Ultima Underworld 1, aj 2 som mal rád. Ale stále, ako aj samotný recenzent sucho poznamenal "lepšie menej ako nič", veď koľko ľudí investovalo do kickstarterov a nakoniec nemali nič... Ani neviem či sa vlastne tie peniaze vracajú.

Ja som ešte za čias slepej dôvery pre-purchase-oval MMX, Worlds of Magic, Star Trail a potom menej známe tituly ako HOBL2 (jedničku som poznal a veril som aj developerovi), či Low Magic Age. Dnes som chladný skeptik, a nie len že si počkám na plnú a otestovanú verziu, ale ešte aj sebecky čakám na zľavu.

Asi najťažšie bolo prekonať ten "Fear of being left out" element, kde cítite podvedmý tlak na zmysli a ten potláča racionálne myslenie. Mávame to všetci, je to ľudské, a ako deti tak aj dôchodcovia majú vo svete businessu položené "pasce" presne na tomto základe, nie len my, hlavná kúpischopná vrstva. (Asi aj v Čechách bol asi známy fenomén, keď dôchodcom ponúkali obed zadarmo, naložili do autobusu a potom im robili predajné divadlo s nastrčenými "agentami" a predávali im veci, ktoré nechceli a za smutno prehnané čiastky), u detí je týchto trikov nekonečno, od kinder vajíčok, po zberateľské balíčky /futbalistov, áut/ a dnes hier.
Pritom naletieť triku a byť kompulzívny kupujúci nie je to isté, a v tom je celé tajomstvo, človek je presvedčený "som úplne normálny a zdravý a racionálne mysliaci jedinec, ktorý vie čo chce a vie čo nechce." a zraz bum, má v ruke novú hru, ktorú vlastne nikdy nechcel.

Nič z toho mi ale nikdy nevedelo objasniť, prečo sa RPG hry stali najprv tak populárne a prečo potom tak tajomne zapadli do prachu všednosti, či dokonca opovrhovania. (Ako si hráčska komunita neváži WoW hráča, ale váži si Leage of Legends hráča, alebo CS hráča, či Starcraft, ktorím usporiadavajú turnaje a sponzorujú miliónovými výhrami a kontraktami)

Ja osobne to mám tiež také zahmlené. Sprvu som prepadol hrám všeobecne. Bolo mi fuk, či je to Dizzy, Duck Tales, Tuneller... neskôr Civilizácia, Wolfenstein. Ako plynuli roky, RPG som sa akosi vyhýbal. Na krúžku pogramovania som vo voľnom čase spustil Arena, ale k žánru ma to nedotiahlo. Kamarát mi zo Score CD odporučil demo Albionu a ja som sa čudoval, čo na tom vidí. Ukazoval mi MM6 (origoš CDčka) a bol sklamaný že nezamdlievam od úžasu. Požičal mi Baldur's Gate CD a pomaličky som začal RPG žáner prijímať. (To ešte bolo v časoch, čo som stále nevedel že RPG - role playing games, a bol som prekvapený keď som sa neskôr dozvedel, že to je vlastne akronym :D )
BG ale bol postavený na DnD pravidlách, ktoré som vôbec neovládal a nechápal som prečo môj necromancer so 4 životmi stále zomiera.
Potom som sa dostal zase k Albionu a tentokrát ma to už záhadne chytilo. Vôbec neviem prečo, lebo skutočnú krásu Albionu som úplne "objal" až po dlhom hraní. Prečo som to ale dlho hral, netuším. Ako pribúdali odkazy na skutočnú históriu, poznačenú náhľadom autora, hra ma úplne pohltila a po pridaní úplne nenápadných detajlov sveta, kde v Iskai dedinke využívali huby na všetko, od záchoda po potravu, čím vytvorili technicky 100% ekologickú spoločnosť neprodukujúcu žiaden odpad... alebo keď sa zapodievali morálnymi aspektami reinkarnácie, hlavne tej, kde "ukradnete" nové telo, alebo záhadou okolo Agrima, ktorého nespútaná láske k prírode priviedla do úplne novej formy existenice, v ktorej komunikuje so všetkým živým. Alebo útek Keltov z Zeme pred "užívateľmi železa" (Rímska Ríša?) a spoločnosťou krásne vymodelovanou na nie tak živých dialógoch (napriek tomu že Albion má obrovskú textovú vybavenosť, stovky a stovky strán čistého textu, interakcia hráča so svetom bola viac-menej statická), v spojení s hudbou, grafikou sa atmosféra v mojich očiach vyzdvihla do dodnes nepokorených výšin.
Pritom ten stereotypný boj, ktorý bol navyše čistým click-festom /klikni na postavu, vyber si akciu, a na ďalšiu postavu... a ďalšie kolo odznova/, na malej šachovnici... nie že by malé štvorčekové bojiská boli neobvyklé, ale istotne to nebolo u mňa spojené s akciou a vášnivou zábavou.

Veľa otázok zostáva okolo RPG hier nezodpovedaných. Možno kedysi hráči boli ako vášnivý čitatelia: kúpili každú knihu a prečítali každú knihu (resp. hru), alebo hier bolo tak málo, že ľudia konzumovali vďačne všetko?
Ale nájsť rozhodujúci element, ktorý hráča zmení na verného fanúšika konkrétneho frenchise-u, to dodnes asi je umením, ktoré ovláda málokto.
Skôr sa tvorcovia triafajú, a dúfajú že nestrelia do šedého. Úprimne si myslím, že mnohé hry sa stali populárne náhodou, že s tým autori ani nerátali, rovnako ako projekt/titul, ktorý mal zožať svetový úspech sa stane šedým nezdarom.
Taký Albion má celkom málo fanúšikov, takže to čo oslovilo mňa, pre iného bolo obyčajným, ak nie vyslovene "neviditeľným".
Teraz hrám Wizardry 8 a aj keď je asi 20x, tak stále ma to baví. Preto som aj kupoval tie japonské klony ako Elminage alebo ešte viac odklonené hry New Tokyo Legacy, či Stranger of Sword City... ale za ten živý svet si neviem predstaviť ako by som do tej hry nalákal moje deti. Ten mikromanažment, to click-fest, tan trestajúci bojový systém (aj na Normal obtiažnosti) a dialógy akoby všetko bolo skrz hádanky, slovné hračky a hráč sa stáva testovacím subjektom na poli trpezlivosti a kombinatoriky (Už vidím ako v Tryntone decká prídu na to že musi kúpiť 4x Incense, potom po prečítaní obrázkovej knihy stáť pri plakete "Seventh bought" a vypiť mystery potion, ktorý tiež treba kúpiť a potom zjesť kvet, ktorý mali zobrať z lianov v inej miestnosti...a toho monológu pochopiť kde vlastne je Marten's Bluff, čo presne odtiaľ zobrať a kam presne to dať... s tým že sa v tom skrýva aj návod ku kľúčovému slovu (ak by aj ten idol našli a správne dovliekli späť to Tryntonu k shamanovi na 6th bought), pochybujem že by správne analyzovali text v Bluffe a abstrahovali keyword... úprimne... oni by sa ani len tej poslendej bulbinke obsahujúcej všetky tieto hinty nedostali, a v ďalšom rade by cestu do Martens Bluffu ani neprežili...

Tieto hry asi pre hŕstku z nás zostanú naše "známky", ako môj dedo zbieral známky a mne to bolo čudné a nudné, tak ja hrám hry, ktoré už novej generácií naháňajú strach a aj odpor.

Uznávam, že niektoré tituly majú svoj úspech, Divinity, Grimrock... je ich viac. Komerčný úspech. Ale sláva sa už nevráti.
Veď aj ja už mám problémy s retro dungeonmi vo Wizardry 8, ktoré vlastne by mali byť pre mňa malinou.
BTW, keď už sa spomínali stránky, strácajúce sa v mori internetu... táto stránka celkom pomohla
https://sorcerers.net/Games/Wizardry/Wizardry-8-Walkthrough/areas/cemetary-retro-dungeon.php

EDIT: pamätáte sa na Siege of Avalon? Vo viacerom bol celkom inovatívny, aj v tom, že si hráč dodatočne mal/mohol dokupovať ďalšie kapitoly. Neviem ako výhodné je to pre developera, ale pre mňa, hráča je to celkom fajn, mať prvú kapitolu zadarmo a za ďalšie platiť. Pre developera to asi bolo katastrofou, keď sa obhliadnem späť do histórie.
Spomínaný Spiderweb ma celkom milú stratégiu, kde ponúka hrateľné demo zadarmo (praktika stará ako hry) ale okrem dokúpenia plnej hry, si môžete kúpiť a guide, návod. Myslím, že RPG žáner je dosť o zákysoch (možno viac ako adventúry) a hrdý hráč by asi skôr zaplatil za pomôcku ako hľadal od inýhc hráčov. (omylom asi smerujem k pay-to-win, ktoré z duše neznášam a cítim sa teraz hlúpo... taký League of Angels 1, 2, 3 a pleáda podobných kúskov, ktoré bezostyšne pýtajú mesačne stovky, ak nie tisícky EUR, zo toho mi je fakt zle.)
Alebo pozná niekto Mordor, Ascenstion a podobne? To spektrum možností a kúziel a objavovania a zablúdenia a aj typického šokantného zahynutia bolo obrovské. Pritom hry sa stratili v temnote hernej histórie.
Kým Mordor by som si bral na Sibírsku pustatinu, kde rok nebudem mať internet ani telefón, Divininty Original Sin patrí do 20/20 u mňa (za 20 hodín prejdené, za 20 minút zabudnuté, prirodzene, môj názor nevypovedá o kvalite hry, je čisto subjektívny)
« Poslední změna: Leden 26, 2021, 11:15:25 od Karol13 »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1052 kdy: Leden 26, 2021, 14:51:36 »

Začnu na přeskáčku :)

Legend of Grimrock byl pro mě osobně opravdu jako blesk z čistého nebe, protože do té doby jsem vlastně neměl důvod sledovat, co se na poli dungeonů děje. Sice jsem věděl o různých pokusech o remake Dungeon Mastera (a Beholdera?), ale v té době to pro mě bylo už passé. Takže jsem ani netušil, co vlastně vývoji LoG předcházelo. To je pro mě opravdu novinka a jsem rád, že to tu padlo. LoG si podle mě pořídilo právě i dost lidí co vůbec o neměli s touhle érou her mnoho společného, a přesto je dokázal oslovit. Alespoň tak mě to přišlo při pročítání oficiálního fóra hry a různých diskuzí. Ostatně i tady to tak bylo :)

Včera jsem shodou okolností při pročítání záznamů na archive.org našel odkaz na český dungeon Lost Heroes, který vypadal nadějně, ale plná verze zřejmě nikdy nevyšla. Jednalo se o hru napsanou v Javě a cílem bylo ve finále vytvořit izometrickou hru, akorát ten FPS pohled byl prostě jednodušší na implementaci, tak autor začal s ním.

MMX mělo jasný handicap, protože svět Might and Magic má rozsáhlou základnu fanoušků, ale ta je zároveň věrná dílům 6-8. Desítka hodně věcí změnila a je pravdou, že kdyby se nehonosila titulem Might & Magic, tak by bylo její přijetí asi vřelejší (+ kdyby nebyla na počátku tak zabugovaná). Ona mířila odkazem na pátý díl a to už byl prostě pro mnohé pravěk. Přitom je docela zajímavé, a došlo mi to až zpětně, že vývoj postav není až tolik odlišný od devítky, tedy co se rozvoje dovedností týče. Levelupů je akorát tolik, aby si každá postava mohla namastrovat právě 3 dovednosti, což u devítky vyjde podobně. Velký rozdíl je ovšem v tom, že desítka by přeci jen chtěla ještě trochu poštelovat z pohledu balancingu. Krásně je to vidět na ohnivé vs vodní magii. Já mám vodní magii rád, ale GM ohně + GM focus je prostě jasná volba.

U crowdfundingu jsem měl bohužel převážně smůlu, ale jak jsem pak ještě pročítal postřehy backerů právě u toho Aledornu, tak největší zklamání na Kickstarteru většinou přinášejí herní kampaně a ruční výroba. Jako důvod se uvádí přílišné sebevědomí autorů a špatný odhad financování, s čímž v podstatě souhlasím. Sběratelka Underworld Ascendant je toho krásným příkladem právě kvůli různým průtahům a výsledek je plasťák, 3 figurky, plakát a pár sesponkovaných artworků a to vše zabalené v igeliťáku :D Opravdu bych nechtěl tak za 15 let někomu vysvětlovat, že tohle je opravdu sběratelka a vyšlo mě to jen na necelé 4500 Kč :D Ovšem jednou to může mít cenu jako v poušti zahrabaný It ;)

Infinitygames.cz funguje už jen z archive.org. No, třetí díl by to asi zachránit mohl, ale tady v Čechách si myslím, že éra fanwebů opravdu skončila a tohle by si člověk patlal v podstatě pro sebe. Dneska už není problém přejít na zahraniční weby a MediaWiki je prostě skvělý projekt. Tady to kdysi zkoušel Majk (viz Coracovy zápisky), ale staré fanweby mají jeden podstatný problém - nikomu se už nechce to velké množství dat přepisovat :D Mě osobně k tomu třeba nikdy nic nenutilo, ale na těch zahraničních projektech je krásně vidět, že i encyklopedický formát se dá krásně uzpůsobit a přitom je z informačního pohledu mnohem blíže tomu, o co se fanweby vždy snažily (myslím teď míru prolinkování, kdy není potřeba termíny neustále vyhlédávat nebo přeskakovat od jednoho k druhému atd., vše podstatné je na jednom místě nebo na jeden klik daleko).

Další věc je třeba úprava informací, pokud někde něco změním, tak je důležité, abych to změnil všude, kde o tom píši, což je dneska prostě problém, protože u některých článků kolikrát přemýšlím, kdy jsem tohle vůbec psal a co jsem tím chtěl říci? :D Tohle je fakt za trest, teď zpětně si uvědomuji, jak se moje psaní za ta léta změnilo. Dneska už ani nemá jednotlivec moc šancí něco zvládnout sám, je to pak v podstatě práce na plný úvazek a při dnešní životnosti zájmu o konkrétní hry, to má taky poměrně jepičí život - než se něco kloudného sestaví, tak je rok pryč a s tím i ten největší zájem o danou hru.

Gothicz.net se dlouho držel, dokonce bych řekl, že mnohem horší to bylo tady v diskusi, protože jsem s diskusním fórem jednak přišel pozdě a pak byl i docela problém lidi přesvědčit, aby ho preferovali před Knihou návštěv :D I dneska není nic vzácného, že jedou paralelně dvě stejné diskuse tam i tady :D Gothic hlavně může oživit remake jedničky, já si naopak musel holt vymyslet nějaká témata, která možná zájem lidí udrží a nebýt herních deníčků, tak je to tu asi taky mrtvé. Paradoxně tomu právě pomohlo otevření diskuse pro další hry.

Pokud jde o Discord, tak to už je na mě moc velký krok vpřed a já bych rád zachoval původního atmosféru zatuchlého archivu, kde se ještě svítí svíčkami a čtenáři se v hloučku mačkají okolo krbu, aby dopřáli svým zkřehlým prstům alespoň trošku tepla :D

Já se pak ještě večer vyjádřím k té pasáži o nových hráčích, jak načal Karol, protože to si zaslouží extra příspěvek ... no a hlavně jdu na noční :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1053 kdy: Leden 26, 2021, 17:06:20 »

Tak ono pak vyšlo více dungeonů. Paradoxně to byli spíše starší hráči, co si stěžovali, že je to stejné jak LOG, než noví. Jenže ono je to logické. U dungeonů toho zas nejde tolik vymyslet, aby byl nějak výrazně jiný a je otázka, jestli je to vůbec žádoucí. Třeba příběh je většinou jen okrajový a na pozadí, ve směs něco ve stylu "dostaň se ven a po cestě ti předhodíme pár zápisků někoho, koho vůbec neznáš". Určitě to nebývá epický dechberoucí příběhový zážitek, na který se nezapomíná. A cílem je ten dungeon projít, vyčistit, objevit všechny skryté věci, vyřešit všechny pasti a hlavolamy a tím to tak nějak hasne. Dělat tam nějaké inovace není moc žádoucí a ono předchozí hry již asi obsáhly vše, tedy každá nová hra v tomto žánru bude nějakým klonem jiné, nebo jí bude minimálně inspirována. Je tedy těžké tam přijít s něčím novým, co by bylo lepší, než ty předchozí hry. Možná i to je důvod, proč se do toho autoři zas tolik nehrnou a proč se to snaží vylepšovat jinými metodami a tím se od toho čistého dungeonu odkloní. Viz LOG2, to už nebyl čistej dungeon, ale ani to nepřineslo nic, co by už nebylo v jiných hrách a lepší, no.

Když už přece jen autoři udělají nějaký originálnější projekt, jako třeba české Brány Skeldalu: 7 Mágů, starší hráče to zase tolik nechytí, pořád to srovnávají s jinými hrami, co hráli dřív a ty byly lepší (přitom mě třeba ta hra bavila) a u nových hráčů je to sice osloví, ale určitě to nebude prodejní hit ovládající TOP žebříčky s 4 miliony prodaných kusů v den vydání, jako třeba nyní onen hit Cyberpunk, takže se o tom ani tolik nemluví a zapadne to, no. V dnešní době je to hodně i o hype, jakou tomu autoři a případně média udělají. (v tom si myslím, že ten LOG právě měl i docela štěstí)

Přitom udělat dungeon v dnešní době je vlastně poměrně snadné. Licencovatelné enginy jsou většinou zdarma pro vývoj a učení a platí se třeba pak nějaký podíl z prodeje hry a podobně. Jsou většinou multiplatformní, tedy hru lze hrát i třeba na mobilech a podobně. Nejznámější je ten Unity. Existuje i hodně návodů, jak to dělat, dokonce jsem někde viděl přímo český návod, jak udělat krokovací dungeon :). Ale co se tam dá vymýšlet, no? Taky jsou tydle hry většinou opravdu víc směrovaný na ty mobilní zařízení, tedy třeba ani nemají takovou grafiku, jak hry opravdu mířený na PC, nebo konzole.

Co se týče webů, myslím, že se lidem především přestalo chtít dělat své vlastní kódy webů a pak i řešit hosting, platit doménu a podobně. Ono takto můžeš dělat víceméně totéž, ale založíš to na platformě někoho jiného a jediné, co musíš udělat, je dát tam ty data. U různých diskuzních platforem pak většinou bývá výhoda, že člověk tu platformu používá z více důvodů, než jen kvůli té jedné hře, tedy se tam třeba ani nemusí registrovat a mít účet na každém fóru o každé hře a podobně. V tom ty sociální sítě mají prostě výhodu no. I když klasické fórum má zase jiné výhody, jenže už asi ne dost velké :). Když to ale vezmeš právě třeba na příkladu toho discordu, tak to je sociální síť dělaná opravdu přímo na hráče, vesměs má asi za cíl opravdu nahradit ty starší fóra, které si taky majitelé webů neprogramovali, ale stahli již hotové a jen nainstalovali.

Je to podobné. Když tehdy vzniklo phpBB fórum, tak tím otevřelo prostor právě pro vznik komunit na webech, do té doby si to většinou každý řešil nějak sám a většinou to mělo svoje chyby, pokud to vůbec fungovalo. Navíc to mělo i jednotný formát, tedy pokud člověk uměl pracovat s jedním fórem, u měl to pak už se všemi na všech webech, protože to používali všichni. Má to ale i své nedostatky, no. Majitel to musel třeba ručně aktualizovat, mohlo to padat, nebo opravdu hodně zatěžovat server, člověk se opravdu musel všude registrovat a podobně. Discord tydle nedostatky třeba řeší, no. Přidává vážně i třeba jiné možnosti, na druhou stranu má i své zásadní nedostatky, třeba pro mě je hodně nepřehledný a je téměř nemožné tam něco užitečného najít. Je to spíše na takovou přímou komunikaci v reálném čase, nejspíše přímo během hry, než na nějaké rozsáhlejší příspěvky a rady a řešení problémů.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1054 kdy: Leden 26, 2021, 18:46:41 »

K výpisu novějších dungeonů, potažmo těch klonů, bych se chtěl ještě dostat, protože ten souhrn jsem vlastně nikdy neudělal (a teď by se to zrovna hodilo :)). Ono těch her opravdu zas tak málo není, akorát mezi nima málo co vyniká, aby to stálo za zmínku. Brány Skeldalu: 7 Mágů jsou určitě výjimečné, ale ty to slízly hlavně za dialogy. Pak jsou tu hry na pomezí žánrů, které taky nevypadají úplně špatně a pokud se vrátím zpět, tak Vaporum 2 mi zatím přišlo jako zajímavý počin. Není to tak okoukané, má to pokus o lepší příběh atd.

Enginy jsou dneska dostupné, ale i tak to není legrace.  Ten, kdo něco umí, dělá většinou modifikace a ti, co by rádi, tak zas nemají zkušenosti. Udělat walking simulator není problém, problém bude v tom obsahu a s tím si ne každý poradí. Další věc je čas a to je třeba krásně vidět na Cardhalii 2. Je na co navázat, technologie mají zmáknuté, ale přesto to spíš vypadá, že po letech marných nadějí z toho nic nebude. Velké enginy pak mají jeden velký problém - jsou zbytečně velké :D

Sociální sítě jsou zvláštní fenomén, který ovšem s radostí oželím ;) Vlastní fórum má tu výhodu, že ho vlastním a jeho dostupnost/nedostupnost je čistě na mé "libovůli". Pokud bych se spolehl komplet na třetí stranu, tak přijdu právě o tuhle kontrolu, proto mi vždycky přišlo výhodnější technologie integrovat do struktury vlastního webu, než třeba využít specifický hosting s MediaWiki. Historie nám mnohokrát ukázala, jak snadno může takový portál zaniknout a halda práce tak přijde vniveč.

Jinak jasně, nevýhodou vlastního webu je hlavně kód a ty věci kolem, což vyžaduje něco umět nebo být ochotný se rychle učit. A to platí i v případě nasazení redakčního systému atd., protože dříve či později něco přestane vyhovovat a bude potřeba to upravit :) Tohle si opravdu dneska hodně lidí rozmyslí a hodně jim v tom pomůže právě ten fakt, že v tom neuvidí valný smysl - moc práce a pro co?

Edit: mimochodem Cyberpunk 2077 má jednu nespornou výhodu - alespoň se dobře bavím u natočených u chyb :D Jinak kupovat ho opravdu nebudu, v tomhle ohledu mám už definitivně jasno.
« Poslední změna: Leden 26, 2021, 18:52:07 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1055 kdy: Leden 26, 2021, 19:14:57 »

No já si tedy nemyslím, že dungeony musí být hratelně pořád o tom samém. Pořád nechápu, že se dosud nikdo nepokusil o zhurba něco podobného jako byly UU1 a především UU2. hlavně druhý díl to byla z velké části i adventura a pro mě pořády to jsou nepřekonané tituly. Ano LoG1/2 se skutečně zaměřily čistě na ty puzzly a souboje. Ale dle mého to lze udělat i s novými nápady. Pro mě osobně je problém grafika, ty nové hry vypadají v těch enginech v podstatě pořád stejně a pořád blbě. Jediná výjimka byl vlastně Grimoire, ale to asi není ukázka "nové" hry :) Ty nové Brány Skeldalu možná nejsou špatné, ale mě totálně odradil ten puberťácký systém dialogů, do toho prostě nejdu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1056 kdy: Leden 26, 2021, 22:18:25 »

S těmi následovníky UU a novými enginy mě napadla ještě jedna věc, OSE s Underworld Ascendand krásně předvedli, že nestačí mít jen nápady, ale hodně to pohořelo právě i na ovládnutí Unity3D, kdy si OSE nebyli schopni poradit s trvalým uchováním stavu hry, jinými slovy obyčejnými savy. U her jako je série UU, kdy na sebe musí reagovat události napříč instancemi (patra propasti apod.)., je tohle docela průšvih. Ale zase Tyranny nebo Pathfinder: Kingmaker ukazují, že schopné studio si s tím poradí. Nemusí to být zrovna nějaká dnešní top 3D grafika ve 4k, vždyť to může být klidně kreslené, ale opravdu to chce někoho, kdo to zvládne technicky a takoví vývojáři jsou, jen do toho prostě nikdo asi nechce jít.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1057 kdy: Leden 26, 2021, 22:28:52 »

A ještě k těm dnešním hráčům :) No, popravdě si taky nedokážu představit, že by moje starší dcera zasedla třeba už jen k Might and Magic IX a dostala se z Ostrova popela. Jednak by jí to asi nesedlo jako typ hry a pak by to nepochybně vzdala kvůli možnému zákysu s cestou ven. A to vlastně ještě o nic nejde, staré díly Might and Magic byly mnohem náročnější :) Podle mě je to hlavně o ochotě přepínat podle toho, co hraji, jenomže pokud někdo puzzly nebo hádanky nedává nebo ho nebaví, tak se takové hře samozřejmě vyhne. Herní průmysl udělal chybu, že na tyhle prvky v podstatě v zájmu mainstreamovosti rezignoval, protože tohle šlo v řadě případů vyřešit herním módem. Např. Bards Tale IV po EE patchi umožňuje puzzly přeskakovat, takže kdo je nechce dělat, tak je nedělá, ale tipuji, že i tak dost lidí zkusí ty puzzly nakonec řešit. Je to začarovaný kruh, který vygradoval nevypnutelnými šipičkami k úkolům apod.

Edit: málem bych zapomněl. Včera jsem od WebZdarma obdržel upozornění, že už více jak rok ignoruji původní elemirspage.wz.cz, takže jsem dostal velmi zajímavou nabídku na dvouletý placený hosting (208 Kč). No, nebylo nutné platit, ale když si vezmu, že WZ mi ten freehosting poskytuje už 19 let, tak jsem si řekl, že tu jubilejní dvacku pojmu ve velkém stylu a něco jim za to přihodím :)
« Poslední změna: Leden 26, 2021, 22:34:32 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1058 kdy: Březen 08, 2021, 15:09:41 »

Jen pro zajímavost, cRPGAddict před pár týdny rozehrál World of Xeen, takže doporučuji alespoň nakouknout ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1059 kdy: Březen 08, 2021, 17:16:46 »

cRPGAddic ešte funguje ? Naposledy som ho videl hrať Elviru 2 a to už je pár rokov dozadu :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1060 kdy: Březen 08, 2021, 17:37:10 »

Jj, ještě to nevzdal :)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1061 kdy: Březen 10, 2021, 22:11:28 »

Včera mi z Austrálie dorazila krabička Neverwinter Nights 2 Limited Edition a až na absenci jednoho z prstenů (Good) je ve výborném stavu (dle vyjádření prodávajícího nebyl druhý prsten součástí balení už v době nákupu, takže to nejspíše zavinil distributor - ano v balení je jen prsten Evil :D). Osobně jsem rád, že mám alespoň jednu z krabicových verzí dvojky, protože v téhle době už se moc krabice nenosily a popravdě i tak jde o menší formát. LE navíc nebyla prodávána v Evropě, tady místo ní byla tzv. Evil a Good edice, které byly tématicky odlišné a krom patřičného prstenu v nich byla i figurka. Dvojku jinak mám komplet v plasťácích, ale z LE mám přeci jen lepší pocit, byť jde samozřejmě o verzi bez datadisků.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1062 kdy: Březen 10, 2021, 23:30:39 »

Tak rychle, modurit a dodělat ten hodnej, ať je to balanc, a nehrozí nám tu nějakej sauron :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1063 kdy: Březen 11, 2021, 22:40:03 »

Musím říci, že realita mě poněkud překvapila, ten prsten by se opravdu dal nasadit :D ... čekal jsem spíš nějakou miniaturu. Zvažuji, že bych ještě pořídil Good edici, abych měl alespoň i zástupce evropských edicí, ale Good je kupodivu poměrně vzácná, naopak Evil se dá sehnat bez problémů :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1064 kdy: Březen 18, 2021, 12:13:51 »

Tak jsem po letech zásluh obdržel novější telefon, který nahradil mou dosud bezchybně fungující Nokii 6303 (vydržela krásných 11 let! :)) a tak jsem si řekl, že bych toho měl náležitě herně využít. No a jelikož je to ufoun, tak jsem se nečekaně dostal k iOSu a tím pádem se mi otevřelo trošku více možností.

Schválně jsem se včera probíral nějakými návrhy na dungeony apod., ale mobilním hrám se asi hloubkově moc stránek nevěnuje, takže to byl pokaždé jen přehled zřejmě toho dnes nejpopulárnějšího, ale o hrách jako takových nic moc. Řada z nich mě totiž nijak neoslnila a spadlo to u mě do klasické kategorie mobilních číčovin. Zaujal mě z toho akorát Moonshades, protože to jak rozhraním tak i grafikou vypadá jako klasický dungeon.

Při té příležitosti jsem pak při listování obchodem zjistil, že na iOS vyšlo i 7 Mágů od Rohlíka a kupodivu je to zdarma, nicméně tohle si odehraju v PC verzi. No a pak už obchod začal našeptávat, takže jsem narazil i na Tunnels & Trolls anebo Neverwinter Nights či Legend of Grimrock. Jako ne že bych se chtěl vrhnout i na tohle, ale docela mě překvapilo, že i s tímhle si dal někdo práci. T&T je tedy asi výjimka, to vypadá celkem zajímavě a je to něco jiného, než kdysi vyšlo na PC. Pokud bych chtěl nějakou klasiku ve stopách PC RPG klasik, tak samozřejmě sáhnu po The Elder Scrolls: Blades, ale mě teď opravdu spíš zajímají dungeony.

Další dungeon je The Ques‪t, což je u trošku postarší záležitost, o které jsem se tu asi zmiňoval (nebo to bylo na Old Games?), teď opravdu nevím. Pak třeba ještě Silverswor‪d, který rozhraním evokuje remaky Bard's Tale.

Trošku mě vlastně překvapilo množství her, které jsou k dispozici a postupně bych se asi proklikal k bobtnajícímu seznamu, takže nakonec spíš dotaz, zkoušel někdo něco z toho hrát?

IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 69 70 [71] 72 73 ... 89