Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:45:13
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279718 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #945 kdy: Březen 02, 2020, 17:15:45 »

Od každýho žánru se nahoře umístilo něco, ale na akční střílečky se rychle zapomíná a snadno se nahrazují novějšími. To rpg hra ti prostě zůstane v hlavě. A navíc Half-Life unreal asi dost podrtil, no. Ale zajímavé jsou ty rozdíly v počtu hlasů.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #946 kdy: Březen 02, 2020, 18:10:33 »

U Wasteland  vyšel remaster jedničky, což by možná bylo dobré začít. Dvojku podle mě nemá smysl hrát, pokud si nehrál některý z těch dílů Wasteland 1, Fallout1 nebo fallout2. Tam ti bude asi dost věcí unikat.

Díval jsme se na obrázky a přišlo mi to neuvěřitelně hnusné. Teď mám na mysli tu hlavn herní obrazovku, to je jako by to přemázli nějaký blur filtrem. Na původní Wasteland se chystám, ale na 100% jdu do původní verze.

ad hra ze světa FG
Je jich pořád málo :) Já mám nejraději tu část kolem Cormyru, protože tam se odehrály 2 goldbox a taky jsem z této části přečetl hned několik knih - trilogii Azure Bonds, Murder in Cormyr, Pool of Radiance, Glass Prison) a chystám se i na trilogii o Elminsterovi, kterou jsme si pořídil na ebay. Takže za mě možná přílišná orientace na to Mečové pobřeží :)
IP zaznamenána

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #947 kdy: Březen 02, 2020, 20:25:12 »

Teď jsem dočetl ten rozhovor se Swenem Vinckem a opravdu mě potěšila jeho slova o Ultimě 7. Vyloženě mám chuť si nějaké jejich Divinity zahrát :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #948 kdy: Březen 03, 2020, 08:38:59 »

Jenom k těm možnostem v rozhovorech v BG3, ono to bude trošku jinak. Já to třeba taky nejprve pochopil tak, že postava je němá a bez animací jen dočasně, ale realita je ve skutečnosti poněkud jiná.

Postava je záměrně němá a k dispozici je několik možných odpovědí v minulém čase, které v kostce popisují to, co jste chtěli svému oponentovi říci. Vaše postava tedy nemluví a vy se jen můžete domnívat, co konkrétního asi řekla. Není to tedy žádná konkrétní věta nebo sled myšlenek, který na obrazovce uvidíte ve formě titulků, prostě jen víte, co mělo být obsahem toho sdělení a tu konkrétní formu si musíte tak nějak domyslet sami - je to čistě na vaší představivosti.

Není to tedy jako v původních BG nebo NWN, kde vybíráte z konkrétních vět a není to třeba ani jako v Zaklínači 3 nebo Mass Effectu, kde sice vybíráte ze zkrácených voleb, ale postava pak řekne nějakou delší a hodně konkrétní větu.

Myslel jsem si, že mi to bude vadit mnohem více, ale za ty dvě hodiny v D:OS 2 jsem zjistil, že to není až takový nezvyk. Jako vadí mi, že tam nejsou konkrétní odpovědi, ale kupodivu to není až takový problém, aby to ten rozhovor narušovalo celkově. Bál jsem se hlavně toho, že to bude narušovat můj herní vztah k mé postavě, protože v tom prostě budu hledat analogii v původních Bioware hrách.

To bude pro mnohé opravdu kámen úrazu. Nejde o to, že bych to neznal, TES hry, RoA nebo i MM jsou založeny dokonce jen na topicích, skrze které vyzpovídáváte své okolí a taky to nevadí, ale u nich taky nehledám žádnou analogii, kterou bych měl pevně zažitou. Rozhodně by mi třeba přišlo přirozenější, pokud by TES VI přešly na plné rozhovory, než kdyby to bylo obráceně, jako se to odehraje právě u BG3. Ale jak už jsem psal, nakonec to asi pro mě osobně nebude takový problém, jak jsem si původně myslel.

Postavička navíc není němá celkově, ona má i své hodně konkrétní průpovídky a dohromady je to namíchané tak, že jsem si ten vztah nakonec bez problému vytvořil, byť hraji za jeden z předpřipravených charakterů s minulostí (má svou minulost a cíl hry).

Tohle je vlastně ještě jedna zajímavost. Vy můžete v odpovědích vybírat z voleb, které volíte jako hráči, ale pokud hrajete za charakter s minulostí, tak v tom bývají obsaženy i odpovědi z pohledu, jak by to volila ta vaše konkrétní postava. Můžete hrát svou roli, roli svého charakteru nebo to prostě kombinovat.

Jenom ještě ke hře samotné. Když jsem po release D:OS 2 sledoval gameplay videa, tak bylo jasné, že tohle opravdu ne-e a měl jsem pro to konkrétní důvody, ale najednou v té hře zjišťuji, že některé věci jsou jinak, než jak to v těch videích původně vyznělo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #949 kdy: Březen 04, 2020, 20:03:35 »

Nebudu kvůli tomu zakládat extra topic, tak to připíchnu sem ... když už jsme se tedy do "rozboru" D:OS 2 vrhnuli :D Popravdě, na deník to moc nevidím, ale ten pověstný jazýček vah se mírně převážil k tomu pozitivnímu a rád bych tu teď popsal důvody. Oproti Planescape Torment je tu něco, co mě hned od počátku zaujalo a ten svět mi do určité míry přijde něčím povědomý.

Vzpomínat, kde přesně jsem skončil v jedničce a co jsem si za tu dobu prošel, by bylo zbytečné. Nehledě na to, že se nejspíše bude lišit zážitek z non EE a EE verze. Navíc jsem se přitom nesoustředil na nějaké porovnání nebo analogie. U dvojky mě zas primárně zajímala realita dialogů a role Pána jeskyně (potažmo vypravěče), která tu hodně evokuje starší cRPG (třebas infotexty v RoA).

Zápletka a smysl Pramene mi jsou zatím cizí, zřejmě jde o něco, co je známo z předchozích Divinity. Nicméně změna u takto "postižených" postav vede k něčemu, co si zaslouží urychlenou izolaci a pokus o neortodoxní léčbu. Síly Pramene totiž generují tvory z temnot, což dříve nebývalo a tento dar se pomalu stal prokletím. Moje hrdinka tak nekompromisně skončila s tajemným obojkem na krku a v podpalubí lodi, která směřuje do Pevnosti Radosti.

Obojek tlumí síly Pramene a pevnost slouží jako sanatorium pro podobně "postižené". Už na lodi jsem se mohl seznámit s dalšími pacienty a jejich podivnostmi. Krom trpaslíka a lidského bojovníka vypadají ostatní různě vyšinutě a jakmile dojde k nehodě, tak se z jednoho dokonce vyklube příslušník zvláštní rasy nemrtvých. Ve skutečnosti každý z pacientů má nějaké problémy, Pramen na každého působí jinak a také každý to jinak zvládá. Vše vyřeší nehoda, kterou způsobí mořské monstrum za spoluůčasti dalšího pacienta - mocné čarodějnice, na kterou obojek nepůsobil, ba co více, ona tu byla záměrně, aby se mě a lodi zbavila!

Jak už jsem psal v jiném topicu, já už tyhle začátky moc nedávám, ale překvapilo mě, jak mě už jen ten malý kousek příběhu na otrokářské lodi zaujal, protože je to zčásti pojato jako detektivní příběh a přitom ani nemusíte o hře jako takové nic vědět (a tím myslím i herní mechaniky). Je to velmi umírněný a málo vtíravý tutorial, ve kterém není nic jen proto, abyste si to prostě jen vyzkoušeli. Přinejmenším to tak nepůsobí. A už zde je krásně vidět, že řada situací může mít vícero řešení, leč postava na mé úrovni asi neměla šanci toho ještě náležitě využít. Boje tu byly krátké, snadné a používání talentů (říkejme tomu na chvíli encountery) mi bylo docela povědomé.

Protože jsem si netypicky vybral jako hlavní hrdinku kouzelnici, respektive jsem z ní kouzelnici udělal, tak jsem se oproti jedničce podíval více na zoubek tomu, jak kouzlení probíhá (u ostatních postav jsem si zatím v pohodě vystačil s prostým ranged/melee útokem). Lariani se nejspíše inspirovali v některém z MMO systémů, ale kompletně ho převedli do turn based režimu. Není to nic proti ničemu, cooldowny tu nahradily běžná kola, která navíc podléhají akčním bodům postavy.

Pokud si odmyslím boj zbraní, tak případný sled encounterů je stejný, akorát je střídáte pomaleji (dle ubíhajících kol) a nečíníte tak jen pro jednu postavu, ale v případě skupiny ovládáte až 4 postavy. Pokud tohle zůstane zachováno v BG 3, tak se vlastně nic moc nemění a bude to vypadat jako zpomalené Neverwinter Online. Akorát se tedy budu muset v D:OS naučit používat encountery i u dalších povolání :)

Ale to jsem mírně odbočil. Před ztroskotání lodi jsem dostal většinu přeživších do bezpečí, ale samotného mě to stálo málem život. Patřičný dialog/možnosti byly odstupňovány, takže jsem pomalu tušil, že to může vést až k rychlé smrti a loadu, nicméně hra jen testovala moji trpělivost :) Ostatně tohle není nic, co by případně nevyřešil právě load. Holt když se něco nepovede, tak je to těžké rozhodování a osobně jsem loadem pár událostí po ztroskotání vyřešil. Nyní jsem se objevil na pláži mě neznámého ostrova a teprve teď začalo to pravé dobrodružství.

Postupně jsem potkal něco málo z pacientů, přičemž něteří byly ochotni se ke mě přidat. Nebylo to nic nečekaného, jde totiž o všechny postavy s minulostí, které se objevily už u výběru herního charakteru. Logicky jsem tak objevil všech 5 možných členů družiny, z nichž jsem si vybral trpaslíka, lidského bojovníka a elfku. Zajímavé bylo, že před najmutím každé z těch postav jsem si mohl vybrat, jakou úlohu budou v družině zastávat (zvolit jejich povolání).

Jenomže velmi brzy mě tu dohnala jedna z věcí, která mě od D:OS 2 předtím odrazovala. Krom trpaslíka jsou všichni nějakým způsobem ujetí a ve výsledku je ta družina nekonzistentní. Každý sleduje svůj vlastní záměr a jediné, co nás spojuje, je snaha dostat se z ostrova pryč. Nejvíc seků provedla zatím elfka, už takhle po mém příchodu umřelo dost lidí a ona ještě jednoho bez milosti odpravila. Nicméně jak mě hra upozornila, pokud budu ignorovat potřeby svých společníků, může to vést až k tomu, že mě dotyčná postava opustí. A tím, že mám omezenou volbu postav k najmutí, tak to musím akceptovat. Trošku to mírní fakt, že i ta moje postavička je vlastně lehce vyšinutá :)

Každopádně, i když se mi to nelíbí a budu s tím mít problém i nadále (akceptovat potřeby těch postav, které jdou mnohdy proti mému přesvědčení), pořád mám k té družině mnohem bližší vztah, než jak tomu bylo z počátku Planescape Torment. Byť je pravdou, že u PST tomu hodně napomohlo celkově prostředí hry, nikoliv, že by ty postavy byly špatné. Stačilo tedy překonat ten úvodní odpor ke hře a postupně už se to lepšilo. V D:OS 2 je to s postavami možná ještě horší, ale zřejmě tu zafungoval efekt, že mou družinu netvoří lebka, tiefling, sukuba atd. Namísto toho to jsou zdánlivě "spořádané" rasy.

Výhodou bylo, že jsem si část ostrova nejprve prošel sólo a teprve poté jsem začal kompletovat družinu. Ostrov je zřejmě dost velký, ale z počátku je dostupný jen kus pláže a dříve zmíněná Pevnost Radosti. A i ta je dostupná jen z části. Při vstupu do vnější lokace pevnosti pak došlo k nečemu, co právě převážilo ony jazýčky vah ...

Jde o samotný tábor. Po pár rozhovorech a sledování místního dění mě přepadl velmi známý gothicovský pocit. 2 frakce, získávání určité reputace, balancování na pomezí místních zákonů a hlavně vysoká míra svobody v tom, jak se k určitým věcem postavím. Všimněte si, že jsem se krom boje (růst xp) pořád ještě nezmínil o vývoji postav, protože jsem to zatím k ničemu nepotřeboval. Všechno je zatím založeno na odhalování informací a nalézání různých předmětů.

Dokonce vztah jednotlivých postav k mé družině se liší podle toho, kdo je členem družiny, takže např. NPC co se mnou jako sólistou bez problémů mluvilo, se mi nyní díky přítomnosti žoldáka vyhýbá. A naopak, díky němu se jiné NPC ke mě hlásí s úkolem. Je vidět, že v táboře existuje plno možných situací, a některých si člověk ani nemusí při prvním hraní všimnout. Stačí už jen to, že v táboře hned z počátku 2 NPC zemřou, přitom to celé může zřejmě za jiných okolností probíhat jinak a možná to pak vede i k různým post efektům. Teď jde jen o to, aby tohle nebyla zrovna ta nejlepší část hry a pak už to půjde z kopce ;)

Současná detektivní činnost v táboře a seznamování s příběhy/potřebami jednotlivých NPC je velmi zajímavá. Celkový postup se výrazně zpomalil. Určitě jsem táboru věnoval dobré 2 hodiny a jsem teprve ve vnějším okruhu. Přitom na mě bylo naloženo nemálo úkolů, které rozplétám jen zvolna - u některých vůbec netuším, jestli jsou v této fázi vůbec řešitelné, popř. co jsem mohl minout. Není to tedy rozhodně žádný přímočarý postup. Jedním z překvapení bylo třeba to, když jsem až po několika hodinách zjistil, že na pláži místy rostou ingredience, které lze sbírat. No a jedna z těch ingrediencí má třeba nemalý vliv na řešení jedné krajně nepříjemné situace, která pak může změnit zase jiné navazující podmínky.

Přitom hra vás na to neupozorní přímo, dokonce je velmi pravděpodobné, že k této situaci dojde, aniž byste patřičnou ingredienci měli. Je to třeba rozdíl od určitých událostí v Baldur's Gate, kdy v rámci průzkumu ruin narazíte někde na konci na postavu, která po vás něco chce a celé je to odvislé od toho, jak pečlivě jste ten průzkum předtím prováděli, popř. hra na vás "čeká" protože bez toho předmětu se ani nelze pohnout dále. Přinejmenším tedy hledáte na mnohem menším prostoru. Z hlavy mě teď napadá lich-kněz ve Strážcově tvrzi, který požaduje papuče - šance, že už je u sebe máte, je dosti vysoká. Navíc i když je nemáte, tak tahle epizoda nemá žádný vliiv na pozdější události, protože ten nemrtvý kněz nikomu chybět nebude ;)

Nebýt těch lehce řečeno nesympatickcýh postav, tak se hra vyvíjí slibněji, než jsem doufal, až si tak říkám, proč se ten tábor nevyužil v gameplayích jako výrazný prvek hry. Rozhodně to o hře řekne více, jak popis bizardních vlastností společníků a rozplývání se nad taktickými možnostmi soubojů.
IP zaznamenána
This is the end ...

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #950 kdy: Březen 04, 2020, 21:15:31 »

Já mám nejraději Lohse, myslím že je to zrovna ta, za kterou hraješ. Nesnáším toho žoldáka Ifana, vyloženě nesympatická postava. Sebile (elfka) je správně šílená a je sní aspoň legrace. Právě ty trhlý postavy, to je jedna z věcí co mě na D:OS vyhovuje. Nebaví mě pořád hrát za vyloženě kladné postavy, ale nechci ani vyloženě zlé. Řekl bych dokonce, že jsou ty charaktery i docela reálné. Ano ostrov je celkem velký - mě zabralo asi kolem 15 hodin než jsem ho celý prošel a dostal se z něj.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #951 kdy: Březen 05, 2020, 02:52:59 »

Jj je to Lohse. Výhodou je, že se na její charakter můžu v rozhovorech vybodnout, takže jsem si jí hodně přikrášlil podle svých představ. Problém je, že obecně hraju jen za určité typy charakterů, nemusí to být nutně čistě polarizované jako dobro vs zlo, ale už z principu mám třeba problém s tím, co ta elfka provedla, protože mi to nezapadá do mé představy o družině. Není mi to úplně po chuti. Sice jsem tomu asi mohl zabránit, ale tady mám zas jiný problém, protože jelikož hraju za Lohse, tak druhou ženou v družině může být už jen ta Sebile :) Pokud by odešla, tak už moc na výběr nemám. Ifan na mě působil na lodi normálně, ale v táboře už jsem začal tušit nějakou zradu. Nicméně to ještě dám, pořád je to postava, která se zdá být předvídatelná.

A třeba to bude jen o zvyk. V Mass Effectu jsem taky s některými charaktery zápasil a nakonec mi vadil jen málokdo. Když to vezmu, tak Grunt se mě taky pokusil hned na úvod zabít a vůbec, řada kroganů působila jako ke zlu inklinující charaktery. Pravdou ovšem je, že Lariani se nebojí násilí otevřeně prezentovat a klidně ho zakomponovat jako volbu, která se navenek tváří jako naprosto správná/samozřejmá. V Mass Effectu rozhodně nehrozilo, že bych postavu svým dobráckým přístupem zarazil před nějakou nekalostí a vymstilo se mi to (v krajním případě pomohla paragon volba). Jedinou hrou, kde jsem balancování na hranici dobra a zla skousl, byl Zaklínač, ale třeba u trojky bylo pár situací, kde jsem doslova skřípal zubama a při dalších rozehrávkách jsem se těmto úkolům/situacím obloukem vyhnul.
IP zaznamenána
This is the end ...

Chidlink

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #952 kdy: Březen 05, 2020, 14:43:49 »

Ještě něco málo k Baldur's Gate 3. Abych jen nechválil, dost mi vadí střídání tahů po týmech, které v této hře evidentně bude. Měli to nechat jako v Divinity, nebyl žádný důvod k tomu to měnit. Ještě přidám další video od games, tentokrát si myslím mnohem zajímavější.

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #953 kdy: Březen 05, 2020, 15:26:02 »

Kluci v tom videu občas plácli něco, co v reálu funguje trochu jinak (hlavně z počátku), ale vcelku je to docela zajímavý pohled řekněme na ty klíčové odlišnosti a hlavně správně vyzdvihli smysl pravidel DnD 5e. Tedy opětovné zaměření na roleplaying a ne na min-maxování postav. Koukal jsem na to už v noci. Jestli bude BG3 opravdu zaměřená na low-level dobrodružství a opravdu bude ve hře nedostatek magických předmětů, pak má u mě šanci. To je přesně věc, která se mi líbí.

Nesouhlasil bych s tím podseknutím DnD 3.5, protože tohle je prostě na vývojářích, jakým způsobem tu hru udělají. Vysloveně špatná pravidla to nejsou, nicméně jsou komplikovanější a ... a je pravda, že mě svého času taky úplně nesedla :D Má to svoje mouchy, obzvláště ten multiclassing, který ve skutečnosti nedává moc smysl a navíc právě on tvoří základ toho min-maxování.

Skupinovou iniciativu už jsem kritizoval na začátku téhle diskuse, může to být dost velký problém. Na druhou stranu taky záleží na tom, jak moc se ve hře bude bojovat a jak budou dovednosti vybalancované napříč povoláními.

Trochu mě zklamalo, že do debaty v tom podcastu se propašoval na fórech omílaný handicap tahového boje vs skupina nízkolevelových mobek. Vždyť i v turn-based se dají používat dovednosti s AoE efektem a např. skupinu slabých goblinů poslat ke všem čertům jedním fireballem. Realtime boj v tomhle nemá moc navrch. Dobrá, můžu si seslat fireball pár metrů od sebe a ještě než dopadne, tak se můžu pohnout mimo oblast účinku, ale to je asi tak vše. Navíc tohle má význam hlavně tehdy, pokud toho kouzelníka používám sólo nebo se mi do toho nemotá zbytek družiny.

Pokud navíc bude BG3 low-level dobrodružství, tak asi nehrozí, že družina bude nějak extrémně často potkávat slabé mobky :D Stačí si vzpomenout na souboj s gnoly při setkání s Drizztem v BG1. Často jsem měl co dělat, abych s ním držel krok, přitom on je sekal sám a já měl na své straně vždy min. 3 bojovnická povolání.

Asi bude rozhodující ten Early Access. Pokud se hra bude tvářit normálně, tak jí zkusím.
IP zaznamenána
This is the end ...

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #954 kdy: Březen 07, 2020, 20:58:55 »

Pokud si chcete udělat představu o prostředí BG3, překlad DaD 5e dobrodružství http://www.d20.cz/clanky/preklad-sestup-do-avernu.html
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #955 kdy: Březen 16, 2020, 07:59:54 »

Chesterův výsledek u Ishar mě tedy taktéž pobavil: Ishar 38, BoD už zmíněných 44, takže vlastně bych měl být vzhledem k BoD spokojený :D Viz Ishar: Legend of the Fortress: Won! (with Summary and Rating).

On má fakt problém s evropskými cRPG.
IP zaznamenána
This is the end ...

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #956 kdy: Březen 16, 2020, 11:25:18 »

Jsem rád, že u něj nečtu hry co jsem hrál. Asi bych byl naštvaný, že tak strhává mé oblíbené tituly.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #957 kdy: Březen 16, 2020, 18:22:51 »

Tak Ishar byl loženej vzhledem k postavenému GIMLETu. Všimněte si ale, že jak Ishar tak BoD mají docela slušné body v té asi hlavní položce, což je Gameplay. Divné je, že Chester vyloženě pochválil grafiku (v podstatě asi prý nejlepší z těch co hrál), zvuky taky goood (spceiálně zvuky v pozadí se mu líbily) a pak tam prdne 6 ??? Že by ten interface to tak moc shodil? Nicméně už se dostáváme opravdu k těm nejlepším kouskům, ted přijde Ultima 7, kterou ale nebudu číst a v seznamu už je i Lands of Lore.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #958 kdy: Březen 19, 2020, 20:49:38 »

Hrajte jako... Richmond ... i takového Ringa to donutilo si vzpomenout na přihlašovací údaje a přispět ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #959 kdy: Březen 20, 2020, 17:15:23 »

2 Elemir: Původně jsem fakt nechtěl, jenže jsou lidi, které vždy podpořím veřejně a nahlas rád, tak jsem musel. Na údaje jsem si nevzpomněl, musel jsem si nechat vygenerovat nové heslo :-D Parchanti tam mají i pro extra odmítače vždycky berličku, jak se vrátit zpět, i když strhnou všechny mosty :-D Resetovat heslo, ts ts ts :-D
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 62 63 [64] 65 66 ... 89