Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:22:26
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279534 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #675 kdy: Leden 29, 2019, 23:05:16 »

O tomhle už jsem přemýšlel, protože zrovna teď u Arcanum je třeba krásně vidět problém s obrázky, kdy ta externí služba (úložna) to jednou zabalí a bude po funkčních odkazech. Potíž je, že potřebuji u sebe takovou službu, kde se budou obrázky nahrávat mimo databázi (kvůli datovému limitu) a pokud možno mít centrální přihlašování (tohle už dříve navrhoval Majk). Původně jsem právě přemýšlel, že bych deníky přesunul v novém formátování na původní doménu, ale to sebou zase nese právě problém dvou domén. Druhá věc by pak byla ty deníky opravdu přepsat. Zkusím nad tím popřemýšlet.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #676 kdy: Leden 30, 2019, 19:07:17 »

Přemýšlel jsem, že bych nasadil komplet redakční systém, ale bude to mít asi pár much (patlat něco vlastního se mi moc nechce). Jednak se mi asi nepovede propojit přihlášení, což by ostatně přineslo i komplikaci s oprávněními, takže k blogu bude potřeba extra přihlášení. Fungovalo by to tedy podobně jako u Corakových zápisků a přístup by byl na vyžádání. Diskuse by nově byla pod každým článkem a příspěvky bych asi nechal zobrazovat až po schválení (tady určitě uvítám nějaké nápady). Schvalovat by si je mohl sám autor příslušného deníku.

Poznámka: proč nepoužít Wiki, když už jí tu mám? Jde samozřejmě o pohodlnou práci s editorem pro psaní článků a upload souborů. Když už, tak ať je to co nejvíce přístupné.

Než se však do něčeho pustím, rád bych slyšel více názorů na vznik případného blogu. Popravdě je to pro mě práce navíc, nehledě na to, že bych musel komplet deníky převést z fóra, a to nějakou dobu zabere. Má to smysl? Já jaksi netuším, kolik lidí to vůbec čte a jestli to je nějak populární i mimo Elemir's Page. Jasně, možná to není známé právě proto, že to vždy na fóru časem zapadne :D ... ale na to se nyní neptám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #677 kdy: Únor 02, 2019, 20:47:52 »

Zajímavá diskuse :-)

Já tedy spadám do kategorie 40 + pár měsíců a s hrami to mám asi takhle:

na konci základky na konci 80. let to byly pařby s kámošem na Atarku a jelikož bylo jeho, pamatují si jen pár grafických vjemů z té doby, ale zaboha si nevzpomenu na názvy her, které jsme hráli a vlastně mi žádná nepřirostla k srdci a dokonce bych řekl, že mě to bavilo, když jsme hráli, ale jakmile jsem to neviděl, tak mě nenapadlo, že bych to chtěl mít doma a hrát doma.

Těsně po roce 1990 mě jiný kámoš pozval domů a tam měl obrovský sloup, PC, vedle stejně vysoký sloup byl reprák. Ukazoval mi hry GP moto, Prince of Persia a hlavně a to jsem čuměl s otevřenou huibou, Kings Quest V, GODS a Sherlocka Holmese, tu adventuru tuším od EA. A tam jsem najednou cítil, že to musím mít doma.

Asi někdy v roce 92 mi taťka koupil dělo jak sviňa, 286 s matematickým koprocesorem za neuvěřitelných tehdy skoro 40 000 (dneska se tomu směji, bylo to v době, kdy už nastupovaly 486 DX). Nicméně, tady se začaly psát dějiny mého hraní a naštěstí jsem zažil úžasnou dobu her dělaných pixel artem ve VGA grafice a dodnes ji považuji za nejlepší, vyšly legendární hry, které  byly tehdy naprostými vrcholy žánru, ať už šlo o dungeony jako EoB 1, 2, Black Crypt (na Amize, který jsem mohl jen závidět při čtení časopisu Excalibur), Lands of Lore, Ultima Underworld, Might and Magic 3 a 4, Wizardry VII (dost možná asi nejlepší dungeon všech dob, když se nad tím zamýšlím) nebo spousta adventur od Sierry, Lucasu (Indiana Jones IV, dodnes pro mě nejlepší adventura všech dob) a pak strategie, Civilization (opět dost možná nejlepší strategie všech dob - jasně, pokračování ji překonaly, lae jde o koncept), Master of Magic, Colonization, Battle Isle II, Ufo Enemy Unknown, The Settlers....

Jsem rád, že jsem trefil tuhle dobu, protože (a to nemyslím nijak arogantně ani povýšeně) ti, kdo tohle nezažili, nepochopí a bohužel tohle se už neopakuje a nikdy opakovat nebude. Každá herní éra je jiná, ale tahle byla podle mě TOP, byl to předěl, kdy hry ještě nebyly mainstreamovým průmyslem a šlo o jakýsi underground, hry tvořené v podstatě hráči, herní časáky tvořené pro hráče pařany s jistou domáckou nesvázanou atmosférou, Excalibur, následně první generace Score cca do 30 čísla, než se to v 96 začalo lámat a vše, jak hry, herní průmysl tak i časáky se vydaly jiným směrem, který už mi neseděl. Samozřejmě dnešní generace hráčů si mávnou rukou a řeknou si, tvl. dědek vzpomíná s nostalgickou slzou v oku, jaké to bylo v pravěku, ale podle mě ty zážitky, kdy se pokoutně sháněly hry a každá byla poklad a vůbec se neřešilo, jestli je nová nebo stará, nová byla každá, co se dostala domů, i když vyšla před pěti lety, jsou neopakovatelné. Oni dnes kliknou na STEAM akce a mají za pár šušňů kdejakou kravinu, zatímco kdysi hry vycházely v krásných kartonových krabicích s tištěnými manuály. Přirovnal bych to asi k hudbě, kdy vinyl je sběratelská záležitost, zatímco ty knihovny iTunes, co mají lidi naskládány v compu nejsou nic.

Jinak ke stylu hraní, dle návodu atd. Paradoxem je, že v době toho undergroundu byl návod a mapy v časáku doslova bonusem a člověk měl dojem, že to k té hře doslova patří a klidně dle toho třeba hrál, hry byly i o dost těžší a nebály se hráče potrápit pixel huntovým zákysem třeba na měsíc bez pohnutí se dále. Hrál jsem tehdy hodně her, ale spousta klasik, co jsem nasbíral, k těm jsem se dostal vlastně až v moderní éře, MM1 jsem dohrál teprve snad před 4 léty, Blade of Destiny taky (tady se přiznám, že jsem si v cluebooku hledal, kam jít dále, protože ty města tam byly docela bezpředmětně prázdné a bloudit v nich bylo riziko, že nestihnu časový limit hry). Co je ovšem zajímavé, tak v dobách, kdy nebyly internety, tak jsem dost často do návodů koukal. Dneska, kdy ty internety jsou, se naopak snažím do návodu nekoukat a kouknu až v největší krizi. Kdysi jsem dungeony vítězoslavně jel podle map v časáku, dneska si je sám mapuji a vlastně se dostávám tak do té správné nálady první poloviny 90. let.

Tož tak nějak. KAždá doba má své, člověk zpohodlní, hraji i nové hry (strašně mi učarovaly metroidvaniovky jako Ori and the blind forest nebo Hollow knight, anaopak ty moderní izo RPG nehraji vůbec) a u mnohých si říkám, ty jo, fakt pohodlné ovládání, žádné trápení se s proklikáváním se x okny do inventáře a podobně, nicméně, jakmile se mi do rukou dostane starý VGA kousek, na vše nové zapomínám a pařím o 106 jako za mlada :-) Jinak jsem našel zalíbení taky v japonských RPG a může za to Baldurs Gate, respektive jeho pokračování a pokračování Ice Wind Dale. Ty mě tak otrávily, že jsem začal lovit v konzolových vodách a dobře jsem udělal. A nepřekvapivě mě nejvíce uchvátila SNES éra, tedy opět hry z let 1990 - 1996

A ještě se dotknu těch herních webů, na specializované jsem nechodil nikdy, takže je vlastně s podivem, že tu čas od času někdy kouknu, je to dost tím, že to fórum je tady docela dost i obšecné a není to jen o Might and Magic a já bych se na specializovaném webu k dané hře uměl bavit jen v případě, že bych ji zrovna aktuálně hrál. Moje cesty tedy vedly přes MAGEO, RPGhry, Oldgames no a teď tak chodím se s některými občas rozčilovat na Databázi Her, kde jsem původně vůbec nechtěl být, ale tak nějak z jakési situace vyplynulo, že jsem tam udělal registraci a chodím tam klábosit. Problém u mě je dost to, že se neumím koncentrovat na několik webů, nejraději se pohybuji na jednom, tam soustřeďuji veškerou aktivitu a snažím se to neštěpit. A navíc v době Facebooku je pro mě opravdu obtížné se vykecat na FB a pak věnovat čas ještě pokecu na dalších webech :-) Člověk pak více kecá než hraje :-)
« Poslední změna: Únor 02, 2019, 20:53:51 od Ringo »
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #678 kdy: Únor 03, 2019, 10:56:13 »

Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #679 kdy: Únor 03, 2019, 20:37:39 »

Pamatuju si, když jsme po pádu hranic mezi SRN a NDR vyrazili na západ a po cestě jsme navštívili tamější elektro. Měli tam tenkrát PC ještě s černobílými monitory (pokud tedy nešlo jen o výstup grafické karty), ale celkově bych si dneska už netipnul, co to bylo (max. 286). Cena byla někde pod 2000 marek, možná dokonce 1500 marek. Tenkrát jsem to poprvé a naposledy zkusil, ale bylo to prostě dost peněz. O nějaký rok později jsem neprozřetelně odmítnul příbuzného Amigu, celkově mě ta situace tenkrát zklamala a začal jsem se věnovat něčemu jinému (biologie, chemie). Názor našich se nezměnil ani v době příchodu 486. Didaktik M byl jen lehká náplast a byť jsem si ho naplno užil, tak jsem se při jeho prodeji nijak nerozpakoval.

Tehdejší éra her mě prostě minula, a proto k tomu mám i jiný vztah. Stejně tak k herním časopisům a recenzentům. Mě váže nostalgie jen k několika titulům a cestu k tomu prošvihnutému jsem si musel složitě hledat až po mnoha letech. S mým prvním PC jsem totiž nastoupil na vlnu permanentního pokroku, kdy jsem se ta ztracená léta jakoby snažil dohnat a od určité doby jsem přestal hledět zpět (přeci jsem musel pro ty svoje akcelerátory najít využití :)). Dneska je to vlastně paradox, mám poměrně výkonný PC a hraju na něm často hry pod DOSBoxem.

Právě už úplně přesně nedokážu říci, kdy jsem co zkoušel, protože mi hodně událostí z této doby splývá a nikdy bych neřekl, že toho budu časem litovat. Na VŠ jsem díky internetu objevil dungeony.cz, což byl můj prvotní zdroj her a později jsem našel annun.sk, kde byla hezká sekce věnovaná starým cRPG a různým návaznostem na novější cRPG (našel jsem to díky hledání informací o Baldur's Gate). Teprve tady jsem se pořádně dozvěděl něco o Eye of Beholder a Ravenloftech. Ani jedno z toho jsem tenkrát nerozehrál, ale už mi to zůstalo v paměti. Díky Runetekovi jsem pro změnu přičichl k Realms of Arkania.

U nových her se snažím hledat spíše to dobré, co na nich je a paradoxně si často vybírám hry, které moc neoslovili mainstream. Ono to má asi i svůj důvod :) Musím vědět, co od té hry čekat a pokud mi to není proti srsti, tak se dokážu přepnout. Nicméně mi nedělá problém si rýpnout a klidně pěkně hluboko. Slabší hry vycházely i dříve, ono na to množství nových cRPG se vlastně v tomto ohledu nic nezměnilo, ale osobně mě vadí inklinace k univerzálnímu hernímu žánru. Tady je problém už v tom, že některé novodobé série jsou ve skutečnosti už taky letité, takže ten trend je pak u toho mnohem lépe vidět.

Pokud jde o diskuzní weby apod., já to naprosto chápu. Taky nejsem zastáncem tříštění sil a svého času jsem byl všemi deseti pro jednotný portál (škoda právě těch RPGhry.cz). Na oldgames.sk jsem taky přišel poněkud opožděně, takže místní obecná diskuze vlastně vznikla jako reakce na absenci podobných diskuzí jinde, byť vznik obecné diskuze byl docela běh na dlouhou trať (od monologu k dialogu). Někdy mě až překvapuje, kolik lidí se tu ještě občas mihne a stojí jim to přinejmenším za pročtení.

Problém specializovaných stránek je právě přesně v tom, co píšeš - většinou na nich přispívají jen ti, co zrovna danou hru/sérii apod. hrají. Tohle mi došlo dávno, ale moc se s tím dělat nedá, potíž je už jen v tom, že sama série Might and Magic je v podstatě historie. Hodně jde ale i o přístup k lidem, osobně jsem rád, že Elemir's Page slouží spíše jako neutrální území, kde skoro nemusím nikoho napomínat a baví se tu mezi sebou klidně lidé s odlišnými herními preferencemi.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #680 kdy: Únor 08, 2019, 11:44:54 »

Tak zdá se, že všechny akční mlátičky "RPG" na konzole budou mít smůlu a že nyní všichni tito hráči na svých xbox ovladačích a podobných věcech a pochopitelně na 4k 70" televizích v obýváku, začnou pařit baldury a podobné pecky. Což asi i odůvodňuje vznik Neverwinter Nights enhanced edice, která jinak neměla žádný smysl.

Je jasné, že isometrické RPG hry ze staré školy tak opět ovládnou herní svět a úplně změní trendy, kterým se vydal -> .
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #681 kdy: Únor 08, 2019, 14:05:06 »

No, odvahu jim upřít nelze :D Jsem docela zvědavý, jestli to lidi budou vůbec kupovat, protože to bude vysloveně něco pro masochisty.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #682 kdy: Únor 08, 2019, 15:04:26 »

Třeba nějak drasticky změní ovládání, zejména třeba inventáře a podobně a udělají z toho úplně nové hry. Ale jako myšlenka je to jistě zajímavá, přenést klasiku v žánru RPG na konzole. Zvláště, když se třeba v Sony divili, proč lidé chtějí zpětnou kompatibilitu se staršími konzolemi, protože by přece nikdo nechtěl hrát 3 roky starou hru a že je to nesmysl, něco takového dělat.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #683 kdy: Únor 08, 2019, 21:26:55 »

K těm RPG mlátičkám - snad to nechápu špatně, že někdo si představuje jRPg na konzolích jen jako mlátičky? Já jsem v roce 2000 zdrhnul na konzole k jRPG právě proto, že mi BG styl, který se tak rozmohl na PC a podle mě pohřbil to nejlepší, co RPG měly na počítačích do roku 1996, připadal příliš akční a nepomohla ani pauza v soubojích :-) Zatímco na PC se začaly rozmáhat RPG akce a vlastně vydávaly se akce, kterým se RPG říkalo jen proto, že se do nich vtěstnaly RPG prvky, tak já jsem se uklidil na konzole, kde jsem strávil tuny hodin nad hromadou tahových japonských RPG. Samozřejmě jsou tam i ty s akčními souboji, ale kdyby mělo PC tolik tahových RPG, jako jich je na konzolích, tak bych si pískal.

Bohužel co zase v posledních letech pohřbilo jRPG je neúnosný EMO styl, takže pokud by se chtěly jRPG a konzolové RPG obecně ubírat tím správným směrem, tak prosím směrem Chrono Trigger, Final Fantasy 6, 7, Xenogears, Grandia a Dragon Quest 5. A když už akčnější real time souboje, tak Star Ocean 2 nebo Tales of Phantasia/Tales of Eternia. Prosím ne směrem BG, pak už nemám totiž kam zdrhat :-)
« Poslední změna: Únor 08, 2019, 21:34:04 od Ringo »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #684 kdy: Únor 08, 2019, 21:34:56 »

No, já měl na mysli to nové RPG top hry současnosti. Přiznávám, že japonské hry příliš neznám. Ale tam nejde jen o konzole, ty RPG mlátičky vychází i na PC.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #685 kdy: Únor 08, 2019, 23:25:51 »

Tak ono se to trochu sjednocuje tím, že tu je XBOX a co bylo na XBOX, bylo i na PS3 atd., ale ze své podstaty, jRPG nikdy nebyly primárně mlátičkové, jen určitý žánr jako YS, případně Zeldy, které byly spíše adventurní než RPG, ale soubojově byly mlátící v podstatě méně než Diablo. Takže jinak je rozdíl, jestli zápaďaci udělají na konzoli RPG a jestli ji přinesou Japonci se svou klasickou Dragon Quest nebo Final Fantasy šablonou. Podle mě bude BG problém ovládat na konzolích ne proto, že by konzole byla stavěna na akci, ale naopak, protože BG je na konzoli příliš akční :-) Ale třeba ten systém pauzování umožní z toho naopak na konzoili přes gamepad udělat rozvážnější taktickou hru, než to uklikávat na PC jak realtime strategii (s pauzou :-). Ale dost možná se jen změní ovládání menu, zbytek bude udělán pojízdným kursorem ovládaným šipkami na gamepadu. Těžko říct.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #686 kdy: Únor 09, 2019, 17:36:08 »

já beru jako akční mlátičky trošku něco jiného. Nejde mi o průběh boje a o to, jestli jsou tahové, nebo realtime, ale třeba o to, jestli se jim lze ve hře vyhnout, nebo ne, například díky rozvoji a schopnostem hrdiny. Pokud se vše ve hře orientuje jen na boj a o nic jiného v ní nejde, vše se jím řeší a není jiná možnost, co dělat, je to u mě akční RPG, případně mlátička, pokud tam rozvoj nehraje roli ani v tom boji a je tam vysloveně jen, aby se neřeklo.

Třeba nyní ve hře Arcana jsem na konci hlavního bosse ukecal, ať se vzdá a zabalí to. Nemusel jsem s ním bojovat. Ale abych jej ukecal, musel jsem mít nějakou tu inteligenci a schopnost přesvědčování, dostatek informací z jiných dialogů. Pravděpodobně i to Arcanum by se nejspíše dalo dohrát jako pacifista bez zabití jediného nepřítele, pokud bych se učil plížení a některé další věci. Ale nejsem si jist. Ale to je dáno tím rozvojovým systémem, který to prostě umožní a který s tím počítá, že by hráč mohl chtít takto tu hru hrát. Vykecat se, proplížit se atd.

Některé realmtimové boje jsou taky poměrně dobré a navíc i ty v isometrických hrách vyžadují taktiku. Není to vysloveně jen o tom, že něco umlátíš. Ale třeba může záležet na tom, jak si postavy rozmístíš, většinou tam bývá třeba fronta příkazů, které mají dělat a ty jim tedy můžeš naplánovat více tahů dopředu. Můžeš nepřátelé třeba lákat na návnadu a pak je obklíčit a podobně. Hodně to záleží, jak ten boj samotný je udělaný.

Ale je fakt, že v tomto ohledu se ty hry též liší a že tahové boje jsou jiné, než realtimové, nemyslím ale, že se dá obecně říct, že jsou vždy lepší. Někdy mohou ty samotné tahy víceméně omezovat ty možnosti taktiky (například vylákání nepřítele do pasti, nebo odlákání třeba bojovníků od mágů a následná likvidace mágů a až pak likvidace bojovníků a podobně), protože jakmile se hra přepne do tahového režimu, skončí až po boji, kdy jsou všichni nepřátelé mrtví a také se do něj všichni zapojí. V některých hrách mi to přišlo dost hloupě udělané.

Ale zas v některých to bylo udělaný dobře a bylo to docela zábavný. (viz zrovna třeba ten fallout, nebo i to arcanum - i když tam to má své nedostatky, nebo RoA)
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #687 kdy: Únor 10, 2019, 11:38:29 »

No, tak to je už o osobních preferencích a o tom, jaké kdo subjektivně tomu přiřadí názvosloví, já bych o RPG hře založené hlavně na soubojích třeba nikdy neřekl, že je to mlátička, pod mlátičkou si vždy představím Mortal Kombat a spol. Co se týče toho, jak sbíráš expy, jestli rozhovorem nebo soubojem, to může hru oživit, ale já to třeba nějak vyloženě nepreferuji, protože mi to je jedno, mám raději, když hra vsadí spíše na propracovanou soubojovou stránku hry. Vyhýbat se v RPG stěžejní části, kterou souboje byly v tomto žánru prakticky vždy, to už mi pak přijde jako adventura. Ty japonské RPG stjí jinak dost často na epickém spletitém příběhu, jaký PC hry mají málokdy, a taky málokdy jde takto epický příběh nabourat nějakým zásahem, který by zbytek takovéhoto příběhu rozbil.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #688 kdy: Únor 10, 2019, 12:33:10 »

Jak jsem včera znovu dohrál Mass Effect: Andromedu, tak jsem si vzpomněl na nečekaně vydaný APEX Legends a musel se podívat, jak ta hra vypadá. Battle Royal hry samozřejmě nejsou nic pro mě, ale APEX je interní (nepovinná) složka Andromedy, kdy podstupujete různé mise buďto formou multiplayeru nebo tzv. Strike týmu (virtuální tým, který kompletně řídí počítač). Odměnou jsou zejména zkušenosti a v principu vám tohle složka zajišťuje i jakousi sociální vrstvu uvnitř komunity (má to i klienty určené pro mobilní zařízení).

Pokud tedy nehrajete přímo Andromedu, můžete s hrou zůstat ve styku skrze APEX, stejně tak s ostatními hráči apod. (tohle šlo třeba úplně mimo mě). Když EA zcela nečekaně oznámila vydání APEX Legends (kupodivu žádný hype, masivní PR apod.), tak mi ihned došlo, že ta hra bude nejspíše Andromedím APEXem inspirována a tak jsem si počkal na první videa. Je to o to zajímavější, že za pár dní má vyjít multiplayerovka Anthem.

Mě na tom ovšem překvapilo, a svým způsobem i pobavilo, něco jiného a tím je grafická podoba těch her. Anthem jde klasickou cestou fotorealistické grafiky, kdežto APEX Legends je taková polokreslená grafika. Nebudu se tu pokoušet hádat styl, tohle jde mimo mě, ale zajímavá je souvislost mezi tím a jinými úspěšnými tituly her kategorie Battle Royal (ani v tom zaškatulkování mě teď neberte za slovo :)), jako je Overwatch a Fornite.

Nevím, jestli se tomu smát, nebo se toho děsit, ale zkusím se nad tím zamyslet. Čím jednodušší grafika, tím menší nároky na výkon, to je asi to první, co každého napadne. Tohle jsou hry, které je potřeba kvůli maximalizaci zisku a udržení komunity nacpat opravdu všude, ale nijak se u toho nemůžete zbavit dojmu, že tohle musí konzole přeci hravě zvládnout i tak, tak proč ta patlaloidní grafika? Protože nám tu už vyrostla jedna celá generace odkojená na mobilních zařízeních a tenhle specifický styl grafiky se tak pomalu přenesl i na PC. Vývojáři ušetří a děcka jsou spokojená :)

To, že jsem vždycky považoval grafiku mobilních her za kýč, není žádným tajemstvím. Nemám vztah ani k manga stylu, ale mám pochopení pro lidi, kterým se tohle líbí. Pointa toho, co mě na tom děsí je v budoucnosti. Máme tu generaci hráčů, kterým to přijde normální a pak tu máme bandu kravaťáků, kteří se snaží ušetřit kde to jen jde. Vývoj AAA her je poměrně drahý a jednou by někoho mohlo napadnout z toho udělat trend. Dokážete si třeba představit, že by TES VI vypadal nějak jako APEX Legends? Já osobně bych to nerozdýchal :D

Anthem proti tomu vypadá zcela normálně a pokud bych měl ještě nějakou hru přihodit, tak bez ohledu na obsah se hezky dívá i na ukázky ze Cyberpunku. Ale co když prodej těch her nepokryje ani náklady na jejich vývoj? EA už s tím má bohaté zkušenosti v podobě Andromedy, byť na APEX Legends je vidět, že EA si umí ty rány zahojit, resp. má prostředky, jak ztrátový vývoj vykompenzovat. Ale na druhou stranu, proč by i na příště měla podstupovat vývoj něčeho, co je prostě riskantní? Namísto toho je jednodušší se svézt na vlně Battle Royal akcí, protože to stojí nesrovnatelně méně a ke všemu se nemusíte starat o smysluplný obsah, jako je tomu u velkých singleplayer her.

Chci tím říci, že studiím už se příliš nevyplatí tvořit hry ani pro hráče jako jsem já a mě podobní, protože naše kupní síla není nijak výrazná. Je to čím dál tím větší bída a rozhodně nesouhlasím s názory typu, že dobrých moderních her je stále dostatek. Jednak nehraji vše a pak si vůbec nevybavuji, co by mě třeba pro tento rok vůbec zaujalo. Konzole úplně hodím stranou, protože co mě za poslední 2-3 roky zaujalo na konzolích, existuje i pro PC.

Pořád jsem si říkal, kdy ten konec u mě přijde, kdy už prostě nebudu schopen držet krok, ale popravdě jsem si ho představoval jinak :D Nečekal jsem, že se herně dožiji věku patlaloidní grafiky, protože to jde zcela proti tomu trendu, kterého jsem byl léta součástí. A když už to není grafika, tak je to obsah. Asi je na čase si opravdu začít vážit her jako je Kingdom Come, protože dál už to podle mě bude jen horší a horší.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #689 kdy: Únor 10, 2019, 14:30:18 »

No, tak to je už o osobních preferencích a o tom, jaké kdo subjektivně tomu přiřadí názvosloví, já bych o RPG hře založené hlavně na soubQAojích třeba nikdy neřekl, že je to mlátička, pod mlátičkou si vždy představím Mortal Kombat a spol. Co se týče toho, jak sbíráš expy, jestli rozhovorem nebo soubojem, to může hru oživit, ale já to třeba nějak vyloženě nepreferuji, protože mi to je jedno, mám raději, když hra vsadí spíše na propracovanou soubojovou stránku hry. Vyhýbat se v RPG stěžejní části, kterou souboje byly v tomto žánru prakticky vždy, to už mi pak přijde jako adventura. Ty japonské RPG stjí jinak dost často na epickém spletitém příběhu, jaký PC hry mají málokdy, a taky málokdy jde takto epický příběh nabourat nějakým zásahem, který by zbytek takovéhoto příběhu rozbil.
Pokud je to jen o bojích a vše se kolem nich točí, je to akční RPG.
Pořád by tam ale mělo platit, že pokud hrdinu rozvíjíš správně a pokud správně používáš schopnosti, které se naučíš, jsou boje brnkačka a je to "jednoduché". Naopak, pokud to děláš špatně, tak to může dosáhnout až stavu "úplně nehratelné". Logicky čím dále ve hře jsi, tím víc by to mělo platit, ze začátku hra nějaké chyby odpustí a stejně tak správný rozvoj se tolik neprojeví, čím vyšší úrověn a čím těžší nepřátelé, tím víc to hráč pocítí.

Pokud ale ta složka je upozaďěna natolik, že tam nehraje roli, je úplně jedno, kam ty body dáváš a co rozvíjíš, co používáš nebo nepoužíváš, protože nepřítele stejně zabiješ, i když se nenaučíš nic, tak pak to je mlátička/střílečka.

To, jestli se můžeš vyhnout boji, je spíše o komplexnosti rozvojového systému. Protože součást RPG není jen souboj. Tam nejde o to, že by v té hře souboje nebyly a pochopitelně když tam jsou, musí být propracované, ale komplexnost toho rozvoje umožňuje brát boj jako jednu z možností, jak věci řešit, ne jako jedinou možnost, jak věci řešit. Čímž je mimo jiné hra i uvěřitelnější.

To naopak já nikdy moc epické příběhy nežral, protože mi často přišlo, že kvůlu tomu ochudili tu hru jako takovou o ten zážitek, který by měla hra přinášet. Protože hra není jen o příběhu a jeho výpravě. To jsou třeba filmy. Ale hra by měla být především tu složku herní a příběhem to pak směrovat dál, aby hráč měl motivaci pokračovat. Tedy ne, že bych se epickým příběhům bránil, ale prostě to u mě nezachrání, pokud kvůli tomu potlačí ty věci další.

Elemir:
Nevím, co je to  APEX Legends a ani jak tam vypadá grafika a ani se mi to nechce hledat, ale všimnul jsem si, že autoři některých her zvolí takovou jakože kreslenou, možná komiksovou grafiku a jsou za to dokonce i chválení, že je to stylové. Já osobně v tom moc výhody nevidím (zhlediska hráče), ale pro autory to má asi krom finanční a technické náročnosti a možná i časové náročnosti na vývoj ještě jednu výhodu, je to "nadčasová" grafika. Tedy ta hra bude působit pořád stejně, ať už teď, nebo za 20 let. U fotorealistických grafik to tak pochopitelně není a stárnou.

Mě osobně z nových her zaujaly asi tyto:
Encased:
https://www.youtube.com/watch?v=TCLQJjMT4es

Realms Beyond:
https://www.youtube.com/watch?v=cMnn0gzyFqc

nevím teda, kdy to má vyjít, nebo jestli to už nevyšlo. Asi to bylo jak jsem pochopil na kickstarteru, ale tam jsem to nepodporoval.
« Poslední změna: Únor 10, 2019, 14:45:13 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 89