Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:53:40
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279774 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #345 kdy: Březen 04, 2017, 19:35:34 »

No, já nevím, jak přesně to funguje u AMD a jestli si nějak sám v ovladačích rozdělí 1 vlákno aplikace na více vláken, aby využil jiná jádra. Obecně ale procesory AMD z minula moc doporučené na hry nebyly a hry a nich ani moc dobře nefungovaly. Vždy byly pasovány někam na úroveň i3 a podobně. Takže to asi nefungovalo u všech.

U konzolí je to jiné a ty hry jsou tam dělány opravdu jinak. Dřív v minulosti měly nové konzole vždy velmi výkonný HW, třeba PS3 měla HW srovnatelný s herním PC za 35tisíc v té době. Sony to ale ze začátku dotovala, takže ta konzole stála méně. Tím, jak šel čas, jak se ceny HW propadaly a jak Sony prodávala konzoli za již dost předražené ceny a navíc jak licencovala hry, se jí to vyrovnalo a pak začala vydělávat. Ale tomuhle se právě u nových konzolích chtěli vyhnout a nechtěli je dotovat, cena HW  v nich tak přesně odpovídala ceně konzole samotné a podle toho taky vypadá její výkon. Už po dvou letech PC nestačily.

Při vývoji her to taky bylo hezky vidět, jak konzole stíhaly stále méně méně, jak se měnily hry samotné. Z otevřených světů do stále více a více uzavřených koridorů, kde byla vždy jen malá zóna, kde vše fungovalo (například inteligence nepřátel a podobně). Pokud ale byla hra dělá původně na PC a měla třeba opravdu otevřený svět, který se průběžně načítal a který nešel rozdělit do maličkých zón, nastal problém. To se třeba projevilo u Risen1, kde museli zhoršit grafiku jako takovou, aby hra stíhala, protože rozdělit jí na malinké koridorky a zóny nešlo (na to už bylo v té době, kdy to předělávali na konzole) pozdě.

Ale i dnes se výrobce hry pro konzoli snaží využít všech zdrojů. Tedy chce-li udělat graficky hezkou hru na úrovni, musí snížit nároky na procesor. Tedy u hry s otevřeným světem třeba snížit dohlednost, nebo jí opravdu rozdělit na koridory a zóny. Tím ušetří procesor, takže pro hru samotnou stačí třeba 3 jádra. 1 jádro počítá fyziku a zbylá jádra pomáhají grafice.

Ono taky v dnešní době univerzálních enginů to i výrobci her mají jednoduší, jelikož ty enginy většinou jsou dělány pro různé platformy. PS4 i XONE se navíc těm PC opravdu hodně přiblížili z hlediska programování, takže je to o to snadnější (vyrobit ten engine, ve kterém pak autor hry pracuje).
« Poslední změna: Březen 04, 2017, 19:39:03 od Milhaus »
IP zaznamenána

flash

• Starší člen
« Odpověď #346 kdy: Březen 04, 2017, 21:58:35 »

Tak oni Piranha bytes zadni velky optimalizatori nejsou, neni divu ze to nezvladli korektne prevest:) krome hardwaru je to taky hlavne o tom jak ktery vyrobce hry ma schopne lidi a jak moc jsou obeznameni s danou konzoli. napriklad takove Nintendo WiiU, ktere skutecne zadnym velkym vykonem neoplyva a ma dokonce pouze 2Gb ram a z toho jeden je urcen pouze pro system a druhy na hry, presto tam vznikla hra ktera je rozlohou nekolikanasobne vetsi nez Zaklinac 3  bez jedineho loadingu s kvalitou grafiky ktera se na dnesni pomery vubec nemusi stydet.
https://www.youtube.com/watch?v=AvpNXhzscjQ
« Poslední změna: Březen 04, 2017, 22:02:00 od flash »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #347 kdy: Březen 05, 2017, 08:53:26 »

To nebyli jen Piraně, na konverzi si vylámal zuby i CD Projekt RED ;) Jakmile je hra primárně tvořená pro PC, tak se automaticky počítá s jinými prostředky. Lepší konvertibilita přišla až s PS 4 apod. PS 3 má úplně jiný typ procesoru, takže u něj si nelze vypomáhat různými instrukcemi a podobnými vychytávkami, to je jedna věc. Druhá je grafika. Risen i Zaklínač 2 nejsou statické hry, obsahují plno efektů a nikoho u toho nenapadlo, že by to někdy mělo běžet mimo klasický PC. Piraně k tomu navíc používají dost zastaralý engine a nejspíše už jim ani nezůstal nikdo z původního týmu, kdo by ho býval překopal. Bethesda to měla jednoduší, Morrowind i Oblivion jsou z grafického pohledu dost chytře udělané stavebnice, takže u nich se dá s málem udělat dost věcí, ale i tak se na konzolích objevil až Oblivion a to ještě s ročním zpožděním.

Xenoblade je na mě až příliš statický. Tuhle techniku paradoxně používají i některé tituly na PC, ale záleží to i na konkrétní hře a je to věc, která mě osobně nesedne. Ono stačí si spustit na PC Skyrim, nastavit ultra detaily a poté se podívat do dáli. Druhým extrémem je vylézt někam na skálu a podívat se na texturu kamene (klidně i s HD texturami). Podobná šidítka se s úspěchem využívají, ale nesmí to mít hráč přímo na očích nebo nesmí dostat čas to zkoumat. Problém je už změna denního cyklu nebo počasí. Dřív tyhle věci fungovaly, ale jak je dnes potřeba jít do vyšších rozlišení, tak je zas potřeba ubrat jinde a tohle se bude opakovat ještě hodně dlouho.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #348 kdy: Březen 05, 2017, 13:34:19 »

No Risen nepřeváděli PB, ale dělala to nějaká třetí firma, která právě měla zkušenosti s tvorbou her na konzole. Problém ale byl v tom, že při vývoji té hry nepočítali s tím, že se to na konzole bude dělat a ta hra nebyla vytvořena tak, aby šla převést jinak, než zhoršením grafiky. Mám za to, že ty další díly byly také na konzolích, jsou dělány ve stejném engine, ale dopadly lépe. Jenže současně je u nich vidět (i na PC), že jsou dělány jinak, než první díl. A taky asi byly dělány na tu novější verzi konzolí, které zase měli přece jen ten výkon vyšší, což se ostatně projevilo návratem her s otevřeným světem.

Ale i u současných konzolí to tak je. Viz ty neustálé úsměvné debaty mezi fanoušky PS4 vs XBOX ONE, jak je xboxone hrozně málo výkoný, protože neutáhne hry na fullhd, zatímco PS4 ano. Tam právě autoři, aby zvedli výkon grafiky, prostě sníží rozlišení o pár bodů a už to jim třeba stačí. Je jasný, že po grafické stránce se to s nadupaným herním PC nemůže výkonem rovnat, ale ono obecné požadavky na hry jsou takové, že musí být stále hezčí a hezčí a autoři her se jim snaží vyhovět. Bohužel to má vliv i na ten PC, protože pak ve skutečnosti člověk nevyužije herní PC na plno, když je hra dělaná pro konzoli. Zajímavý políček autorům určitě bylo vydání té novější konzole, která by měla být zpětně kompatibilní z původní. :).
IP zaznamenána

flash

• Starší člen
« Odpověď #349 kdy: Březen 05, 2017, 16:29:49 »

Bethesda umi xbox, playstation uz jim tak dobre nejde, PS3 verze Skyrimu je otresna, verze na Xbox 360 byla super. Me treba dost prekvapil Zaklinac 3 pro PS4, tedy az kompletne opatchovana GOTY verze. Na mojem pocitaci ktery je urcite vykonejsi nez PS4 bezi o poznani hur nez na PS4 a pritom kvalita grafiky mi prijde prakticky totozna. Na to ze polaci delali jedinou hru pro konzoli a to jeste na X360 mi to prijde jako slusna prace.
Nedavno jsem taky dohral Final Fantasy 15 na PS4 ktera ma take giganticky open world svet ktery je celkem hodne detailni a kvalitne udelany, a tady uz ale bylo znat ze PS4 toho ma plny brejle. Hra sice bezi stabilne bez problemu ale uz je znat ze kdyby chteli neco malo pridat na detailnosti nebo grafice tak to nepujde. Paradoxne prave XONE verze bezi o chlup lepe zrejme diky nizsimu internimu rozliseni. PS4 verze se potyka take se spatnym frame pacingem ktery je na XONE perfektni. Take jsem u FF15 poprve zazil jak zni nejvyssi rychlost chlazeni ps4 a prirovnani ke startujicimu letadlu neni daleko od pravdy :) Tehle hre by urcite vykonejsi hardware slusel.
« Poslední změna: Březen 05, 2017, 16:36:38 od flash »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #350 kdy: Březen 05, 2017, 20:09:41 »

Zaklínač 3 je po grafické stránce velmi povedený. Kdybych neviděl, jak to vypadá na Ultra, tak bych si býval taky nestěžoval. Na PCtuningu vyšel nedlouho po jeho vydání článek, co která volba ovlivňuje a jaký má dopad na výkon. Bylo zajímavé sledovat, co lze ze hry vymáčknout a přitom to výkonem bude stále dobré. Zrovna u tohohle si vývojáři pochválili zkušenost s PS 4, na níž přišli na pár fíglů, které pak zpětně využili u PC verze. Leč jak víme, PC verze je dost náročná i tak, byť mě tedy překvapilo, když jsem jí dokázal spustit i na integrované Intel grafice. Sice na minimální detaily a s 3-4 FPS, ale jelo to :)

PS 3 už je v rámci cyklu pomalu minulostí, ale Sony jí docela udržuje nad vodou. Pamatuju si, že PS 4 byla přijatá poněkud chladně, navíc chybí přenositelnost, takže se ani nedivím. Původní dotace do PS 3 se jim musela bohatě vrátit. Jenomže čas je pro konzole neúprosný a je poměrně snadné skrze hry zatlačit na hráče pro nákup nové verze.  S PS Neo si Sony tak trochu zadělala na průšvih, čekal jsem, že to spíš nechají dojet a VR bude až pro novou verzi (PS 5). Mě ten refresh jinak moc smysl nedával.

FF15 je i pro PC? Nějak jsem v tom ztratil přehled, protože jsem jeden čas četl o remacích a do toho se pletl úplně nový díl. Obvykle totiž recenze, kde je uvedená jako platforma konzole, nečtu. Někdy totiž není jasné, jestli je to exkluzivita, nebo přišla k otestování jen konzolová verze.
IP zaznamenána
This is the end ...

flash

• Starší člen
« Odpověď #351 kdy: Březen 05, 2017, 23:28:55 »

FF 15 na PC neni. Zatim, ale jelikoz na ni testuji novou 1080Ti, a tvurce se tvari ze proti PC verzi nic nema tak snad v budoucnu bude :) Square Enix posledni leta vydava svoje hry na PC jak na bezicim pasu, takze PC verze FF15 je prakticky jista.
https://www.youtube.com/watch?v=CYtH1457Nuo
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #352 kdy: Březen 06, 2017, 07:34:31 »

Myslím, že na ty nové konzole po PS4/XONE se právě docela dost čekalo, protože ty staré ne jen že už opravdu po těch letech výkonem nestačily, ale hlavně neměly některé funkce (jakože grafiky). Třeba věci jako právě to rozlišení, nebo vyhlazování, nebo funkce, které přinesli DX10/11. Proto taky ani na PC neměli DX10/11 moc šanci a moc her pro ně nevyšlo (kde by to využívali nativně). Ona ta provázanost PC a konzolí je hodně silná a pokud jedna ta platforma něco neumí, vyvojáři to nepoužívají, nebo to používají jen velmi sporadicky i na té další. Na druhou stranu příchod těch nových konzolí měl i ten efekt, že najednou na hry nestačily 8 let staré PC a lidé museli kupovat nové :), což pro mnohé bylo docela překvapení, že jim najednou jejich PC nestačí na high detaily.

Ta verze PS4 Neo, co jsem tak jako pochopil, by snad měla podporovat 4k pro televize s 4k. Co jsem tak o tom ale četl, tak nějaký zásadní přínos pro již existující hry pro PS4 to nemělo. Na druhou stranu absence 4k rozlišení je docela zásadní, zvláště u konzolí, které se používají na TV a ono TV s 4k zas nejsou tak drahé, v zahraničí jsou už běžně rozšířené (narozdíl od nás) a tedy pokudby konzole běžela s odřenýma ušima na fullhd, bylo by to hodně limitující. Nicméně pro autor her to zřejmě znamená, že místo 1 optimalizace a nastavování úrovně grafiky atd, musí totéž dělat 2x, jakoby dělali hru opravdu na dvě různé konzole a mají za to stejný zisk. Taky mezi tím vyšla PS4 v té slim verzi a podobně. VR pro PS4 by mě každopádně zajímala, jak funguje, protože to musí být mazec :).

Zaklínači3 určitě dělá hodně physx a ty různé jeho moduly na hadry, vlasy a podobně. U karet od nVidie s dostatečným výkonem by to být problém neměl, ale u všech ostatních ano. Zvláště u AMD, kde celou fyziku počítá procesor (tedy i ty základní funkce physx), to procesor musí zatížit o dost víc. Což asi musí platit i na konzolích, protože to zřejmě nejde jen tak obejít. Ty přídavné náročnější funkce PhysX jsou asi jasné, že na grafice od AMD nemají nejmenší šanci rozchodit. Tak možná v tomto ohledu hledal CD projekt nějaké řešení, jak to vyřešit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #353 kdy: Březen 10, 2017, 22:58:26 »

The Keep - čekal jsem, kdy zas bude někdo chtít navázat na Legend of Grimrock, ale tohle přeci jen překvapilo. Vypadá to jako akce pro sólo postavu. Má to vyjít příští týden (16.3.) a čeština je samozřejmostí ;) Jsem zvědav na cenu (15 EUR?), škoda jen toho Unity3D, protože to z toho vyzařuje na sto honů.

Edit: na Alze 349 Kč za klíč.
« Poslední změna: Březen 10, 2017, 23:05:17 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #354 kdy: Březen 11, 2017, 19:20:32 »

A ještě jednu ... Remaster System Shocku se od původní hry nakonec bude lišit. Kupodivu mě to vůbec nepřekvapilo, jenom jim docela trvalo, než jim došlo, že když chtěj takovýhle kousek předvést i současné generaci, že se budou muset vytasit s casual hratelností ;) Pohádky o tom, jak si sedli s původními tvůrci jedničky a v přátelské náladě podebatili nad tématem změn, jsou naprosto zbytečné. Je to prachprostá komerce, tak by se za to měli přestat stydeť. Pokud to backerům nevadí, není přeci co řešit ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #355 kdy: Březen 11, 2017, 22:49:17 »

No The Keep vypadá všelijak tedy, nevím co všechno převezme z té 3DS verze. Jestli to vyjde na Gogu ve slevě, tak to možná koupím.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #356 kdy: Březen 11, 2017, 23:22:30 »

Koukal jsem jenom na ten trailer a pak zlehka na stránky studia. Ono mě pak došlo, o co jde, ale vzhledem k tomu, že to vyšlo původně pro 3DS, tak jsem hru předtím dále nesledoval. PC verze bude podle mě pouhá konverze, takže jestli to má nějaké hratelnostní nedostatky, tak budou i v ní. Nicméně to asi ten příští týden prubnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #357 kdy: Březen 17, 2017, 20:54:25 »

Tak nám Sony zastavuje výrobu PS3, asi je na čase si jeden kousek domů pořídit ;) Nečekal jsem, že bude mít tato konzole takhle dlouhý cyklus. Při rychlosti vývoje hardware od roku 2006 jsem čekal mnohem rychlejší zastarávání. Takhle zpětně je nutno to ocenit. Obzvláště když někteří lidé proklamovali brzký konec konzolí, stejně jako jiní lidé to samé přejí PC :D Ale je fakt, že za éru PS3 jsem prožil 3 upgrade PC.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #358 kdy: Březen 24, 2017, 11:30:40 »

Tak Brian Fargo se prý chystá do důchodu: http://www.hrej.cz/novinky/2017/03/24/brian-fargo-planuje-opustit-od-vyvoje-her-43847/

Je fakt, že už musí mít asi dost roků a je úžasné, že prací v jednom odvětví a navíc přímo zaměřeném na RPG hry nebyl již unaven dřív a neodešel k něčemu jinému. Přece jen v tomto odvětví je syndrom vyhoření docela častý. Celkově však všechny hry, na kterých se podílel patří k mým nejvíce oblíbeným a ten jeho styl (protože na to má zřejmě vliv právě on) se mi líbí. Nemyslím, že jej to studio dokáže nahradit. Já si moc jména lidí a autorů nepamatuji (obecně), ale todle je jeden z mála lidí, které znám.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #359 kdy: Březen 24, 2017, 13:34:26 »

Již jsem také četl. Původně jsem čekal úplně jiný důvod, vůbec bych neřekl, že je Fargovi už tolik. Hezké od něj je, že alespoň vydrží do konce vývoje obou novějších počinů inXile. Taky si nemyslím, že ho v inXile dokážou nahradit, jeho jméno podle mě mělo už samo o sobě velký podíl na jejich úspěchu.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 22 23 [24] 25 26 ... 89