Já bych řekl, že PB jsou malý tým, který si občas hraje na velké vývojáře, ačkoliv na to nemá možnosti a ani schopnosti. Oni vynikli a byli populární gothicem1 a gothicem 2 proto, jak ty hry byly udělány. Malý svět, kde každé místo mělo smysl, každá postava význam, ke všemu si hráč nějak vytvářel vztah (pozitivní/negativní) a pamatoval si ho. Nebyla zde téměř vůbec znát komprese světa, svět byl tak uvěřitelný a stejně i postavy v něm. Příběh nebyl ani v jedné hře žádná senzace, nicméně právě díky tomu malému světu a postavami v něm to vždy mělo unikátní atmosféru. A také měli dobré a orginální nápady, o proti jiným hrám a autorům, díky tomu byl g1 a g2 unikátní hrou, která svým způsobem neměla moc konkurenci. Nejblíže tomu byl asi TES3.
Jakmile si začali hrát na velké studio a začali dělat gothic3, byl konec. Když se člověk dívá na gothic3 (a já jej právě teď hraji, takže to mám z první ruky), tak to je přesně pravý opak. Obří svět s neuvěřitelnou kompresí, ve vzdálenosti, která byla v g2 mezi Khorinisem a Onarovou farmou jsou běžně 3 města, kterážto by navíc měla být velká. Přitom ale každé to město je maličké a Khorinis by proti nim působil jak velkoměsto, respektive by působil jako město, protože města v g3 jako města nepůsobí a moc si neumím představit, kde ti lidé před válkou se skřety žili (jestli jako všichni v dřevěných chatrčích, kde nakupovali - žádné trhy, žádné místo pro služby atd). V každém městě jsou tak 3-4 postavy, které zadávají úkoly a k žádné si hráč nevytvoří vztah, prostě splní vše v okolí města a jde do dalšího. Žádné město nemá svůj příběh, víceméně ani děj, opět si hráč k žádnému nevytvoří vztah. Když tedy nepočítám jiné problémy které gothic3 má, tak čistě z hlediska herního bylo toto v gothicu3 krok vedle.
Po té, co to všichni sepsuli museli PB ukázat fanouškům, že oni nejsou ti špatní a tak pokorně v Risen1 udělali skoro gothic v trošku jiném prostředí. Tedy i ten malý svět s větším významem na místa a NPC tam byl znát. Nicméně ten um se z toho nějak vytratil.
Risen2-3 zase začali blbnout a dělat velké světy. Zakamuflovali to sice za ostrovy, takže to nebylo tak vidět, ale ze své podstaty to snad bylo ještě horší, než gothic3. (v gothicu3 mělo alespoň své kouzlo procházení světa a jeho zkoumání a to, že se v něm člověk třeba ztratil a najednou se objevil úplně jinde, než myslel, zatímco když svět rozdělili na malé ostrovy, tak už tam nebylo ani toto).
Každopádně v risen1 se snažili udělat hru pro své fanoušky, aby si udrželi pozici, po nepovedeném gothicu3. Pak už zase začali vymýšlet, jak získat fanoušky nové a na ty původní kašlali. Je to něco, jak kdyby Bethseda místo toho svého hloupoučkého velkého open worldu, kde nic nemá smysl a kde je možné všechno, začala dělat lineární koridovku, kde může jít člověk jen z místa A, do místa B jedinou cestou.Taky by to fanouškům jejich her asi nesedlo a nebyli by z toho nadšení. Já třeba hry od Bethsedy moc nehraji, jelikož mě nebaví, ale oni nemusí nutně dělat hru pro mě, když mají takovou základnu.
PB to v případě risen2 dovedli do extrému a změnili v sérii, která by na sebe příběhově měla navazovat ne jen styl samotný, příběh a pointu, ale i dobu, kdy se hra odehrává. (jak kdyby třeba první zaklínač byl tak jak byl a odehrával se v onom světě, zatímco druhý zaklínač se odehrával o 300 let později a Geralt tam střílel bouchačkama). Místo, aby se chytli hlavní linky Risen1, se chytli vedlejší linky s piráty a udělali z ní linku hlavní. Prostě to byl krok vedle. V Risen3 se to snažili zachránit, ale zjistili, že to prostě nejde. To už bylo tak nekonzistentní, že pokračovat v příběhu "série" prostě nešlo. Kdyby každou tu hru pojmenovali jinak a nesnažili se uměle navázat jeden díl na druhý, udělali by lépe.
V elexu možná zase půjdou cestou Risen1 a udělají spíše menší svět, ale propracovaný a smysluplný. To by byl první krok, který by museli udělat, aby ta hra měla šanci. Pokud půjdou stylem risen2, šanci nemají. Pak by museli ještě hodně věcí změnit, aby z toho mohla vzniknout opravdu dobrá hra, jenže na to PB už asi nemají. Nějak ztratili ten um, nebo možná nápady, nebo inspiraci, co měli v g1 a g2.