Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 29, 2024, 10:03:43
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 82

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 129625 krát)

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #135 kdy: Leden 10, 2016, 22:27:17 »

(Alespoň maj ti bastardi motivaci pro optimalizaci, no ne? :-D)
IP zaznamenána

Lord Owl

  • Host
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #136 kdy: Leden 11, 2016, 15:57:20 »

No konec PC zas až tak daleko možná není.
Stačí se podívat mezi řádky do nabídek PC Sestav.
Tuctové PC za 10-12 tis. má procesor tak na MS-OFFiCE.
KDyž chcete připlatit okolo 25-30tis., tak zjistíte, že obchodníci vám za tu cenu cpou v sestavě procesor i3 nebo i5 44xxx, namísto i5-6660 a dále. Hlavně vám ale nezapomenou zviditelnit otáčky HDD na 7200/min. Evidentně je tlak na motivaci k nákupu levných šuntů, které si o hraní vůbec neříkají. A to se nebavím o pestrosti nabídky třeba u základních desek apod.
IP zaznamenána

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #137 kdy: Leden 11, 2016, 19:22:27 »

Snaha nacpat lidem lacinej šunt za velký prachy je norma všude, i v oblastech, který najisto neskončej, jako třeba potraviny. Obchodníci vemou jedinej údaj, kterej lidem něco říká, a patřičně ho vystavěj... a lidi berou a berou. Nenapadne je se informovat a pak když to nefunguje (nebo je to jedovatý :-D) tak budou nadávat na to, jak to má vláda hlídat :-D. Lidi.

Vysvětlete mi, kdo si půjde koupit zboží v hodnotě několika desítek tisíc aniž by si alespoň něco přečetl nebo přibral kamaráda, co tomu rozumí. Vysvětlete mi, proč lidi u ničeho nečtou složení a vesele věřej tomu, že okolí zajistí, že bude všechno v pořádku. Tahle debilita je to, na co civilizace skutečně dojíždí.

Pochválen budiž náš notebook. Sláva mu. Funguje, má solidní výkon za rozumný prachy, a my ho milujeme. Dokonce tak, že když se začal přehřívat, tak jsme mu vyčistili filtr, místo toho, abysme si koupili novej :-D, jako to dělaj některý lidi. Fakt je, že výrobci maj asi tenhle typ lidí raději :-D.
IP zaznamenána

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #138 kdy: Leden 11, 2016, 21:44:40 »

Tuctové PC za 10-12 tis. má procesor tak na MS-OFFiCE.
Si pamatuju, kdy za 10-12 tis. člověk koupil tak maximálně 4 rychlostní CDRomku a k tomu 4 MB RAMky :))
Mimochodem kupujete někdo celé sestavy nebo si jen různě měníte komponenty? Jelikož jsem nikdy moc nemusel highend hry, tak jsem vždy sem tam něco vyměnil, ale vždy z původní sestavy něco zbylo (dodnes mám původní 3,5" mechaniku, byť nezapojenou, jen našroubovanou v kisně).
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #139 kdy: Leden 11, 2016, 21:53:08 »

Byly doby a není to tak dlouho, co se na komplet sestavy dalo i spolehnout (nemyslím teď hypermakety a spol.). Pamatuju si to právě proto, že jsem v té době scháněl nový PC a cenově už to nebyl tak velký rozdíl, jako dříve. Pak už jsem to nesledoval, max. u nákupu notebooku pro prcka.

Mě třeba nedávno docela zarazila cena přenosného disku. Je to už hezkých pár let od té povodně na Taiwanu a cena moc dolu neleze. Obávám se tohoto efektu i i dalších komponent, protože pokud klesnou prodeje, cena půjde nahoru i u nich. Ostatně zkuste si dneska koupit samostatnou zvukovku, která by za něco stála a měla podporu pro Windows 8 a výše. Ono je to kolikrát pytlíkování i na Windows 7. Prostě nabídka není. Dokonce to dopadlo tak, že se začaly opět recyklovat staré čipy, viz např. SoundBlaster 5.1 nebo Audigy.

4Richmond: PC jsem za celou dobu vyměnil jen párkrát, pokud šlo o opravdu velký skok. Spíš to dělám právě tak, že to obměňuju po částech, takže každý nový nákup byl podvolen kompatibilitě. Jediné, co nyní ještě můžu posílit, je grafika. Pokud však odejde něco podstatného, musel bych už obhlížet bazary, nebo koupit úplně nový počítač. Komponenty mi taky občas zbyly, ale z několika jsem pak nakonec sestavil záložní PC.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 2237
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #140 kdy: Leden 11, 2016, 23:03:54 »

Kdybych kupovala bednu, tak nejspíš nepůjdu po hotový sestavě. Vidim jak vypadaj, buděj ve mě hrůzu. U noťasu tak nějak nebylo na výběr :-D, naštěstí minimálně toho našeho se tenhle mor netýká, i když věřim, že i takový noťasy jsou.

Jo, a sestavy v marketech... :-D To je téma samo o sobě. Nechápu, kdo si koupí počítač v tescu.

Taky jsme měli jen pár počítačů a jeden z nich skončil tak, že prakticky celej vyhořel, takže se prostě koupil novej.
« Poslední změna: Leden 11, 2016, 23:07:38 od Yuyana »
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #141 kdy: Leden 12, 2016, 10:22:10 »

Pokud ten trend prodejů PC půjde i nadále tak, jak jde, tak budou PC stále více a více pro "nadšence" a normální člověk si jej nekoupí. Tedy tím se budou zase zmenšovat prodeje a PC budou zase jen pro ještě větší "nadšence". Ostatně klesající tržby za PC se projevují i na firmách, které dřív hráli prim v HW i SW. Zdá se, že AMD brzy skončí, nebo se rozdělí opět na dvě firmy (grafická a procesorová), protože funguje jen ta grafická a i ta ne moc dobře. Částečně je to díky konkurenci, ale ona ani ta konkurence na tom není o moc líp. Intel poslední dobou již nedělá stále výkonnější procesory, ale spíše se zaměřuje na procesory s lepšími provozními vlastnostmi, díky čemuž může použít levnější komponenty a udělat z těch procesorů ještě horší šunt, než ty předchozí a cenu zvednout. Jakmile na trhu zmizí konkurence a zůstane vždy jen jeden hlavní výrobce dané komponenty, bude ještě hůř a bude to poslední fáze do konce PC, která už asi zůstane.

PC se používají i na jiné věci, než jen na hraní her a tento segment zůstane, ale evidentně se nestane, že by rodiče koupili svému dítěti PC, aby na něm hrálo hry. Tím jej jako dítě nenaučí s PC pracovat, bude umět pracovat s tablety a mobilními zařízeními a případně s těmi konzolemi. A jakmile tato generace vyroste, bude to pro hraní her na PC definitivně konec.

Podobný osud ale čeká i ty konzole. Už současné jsou hodně diskutabilní. Dřív výrobci konzole dotovali, ze začátku, takže měly výrazně lepší HW, než byla jejich cena. Výrobcům se to vracelo na licencích na hrách a na tom, že konzole fungovaly téměř 10 let, kde posledních 5 let to byl zastaralý šunt, nemající vůči PC šanci. Nyní ale konzole nedotovali, navíc konzole udělali tak, aby hned v den vydání nestály 19 tisíc, jako v minulosti (s dotací), ale snížili i cenu. Podle toho vypadá jejich HW a víceméně se dá říct, že v den vydání už to byl low-end HW. A pokud to plánují opět na 10 let, tak nevím nevím. Každopádně i konzole budou vytlačeny mobilními zařízeními, jako jsou tablety a podobně.

Změnit to mohou právě věci, jako je VR nebo podobné technologie. Pokud se to nezmění, budou časem i pro nás PC nedostupné. I pro člověka, který hraje staré hry, nové hrát nechce, nepotřebuje nadupaný PC na hraní nejnovějších her, bude v budoucnu takový PC nedostupný, protože jej prostě nebude koupit kde. Na trhu budou jen PC za 100 tisíc pro různé vývojáře a grafiky a pak tablety.

--------------

Co se týče domácího PC, já si PC vždy sám skládal. Pokud jsem měnil základní desku, změnil jsem jej prakticky celý. Mezi tím jsem měnil jen některé části, hlavně grafiku. Za tu dobu jsem už ale z komponent, co mi z mých PC zbyly poskládal několik dalších PC :), které do dnes fungují, většinou tedy na kancelářské práce.
« Poslední změna: Leden 12, 2016, 10:25:53 od Milhaus »
IP zaznamenána

Lord Owl

  • Host
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #142 kdy: Leden 12, 2016, 11:20:03 »

No já mám sestavu (nikoli Tesco nebo eshopovou) na míru, z roku 2007. Měnil jsem pouze vyhořelý zdroj (ten byl starší než sestava :-), grafiku a přidal paměť RAM.
Začínám mít obavy, jak to bude s životností mojeho milovaného MOtherboardu MSI (ta značka už prý není co bývala), větráky už si taky říkají o své.
Zaklínače 3 už mi to určitě neutáhne, upgrade tak do roka se nenávratně blíží.
Problém je v tom, že už jsem lenivější nátura, v dnešní době už to není takový ten merkur, všechno si složit sám. Když se podíváte na konfigurátory PC sestav (alza, GCZ, lynx...), naoko se to tváří, že za tu grosse-cenu je tam i špetka té kvality. Při podrobnějším průzkumu zjistíte, že bedna je ready, procesor, paměti, hDD atd. dejme tomu taky, ale hodlají vám vnutit totálně brakový motherboard, nejlépe (pro ně) pseudoznačky typu eJSR, Aušus, AS-skála atp. Navíc do toho jdete s vědomím, že ty tehdejší značky už na kvalitu rezignovaly a musíte vyzobávat jednotlivé modely desek, které ale v nabídce nemá každý z těch velkých hráčů na trhu.
P.S.:  už před 9 lety jsem měl problémy sehnat tehdy bájnou desku ABIT, což jsem nakonec vzdal.
Ale něco mi celkově říká, že skládat sám si už nechci. Chci to dostat, zapojit do sítě a jet. Jo a pochopitelně nejsem žádnej tuner, takže maximální Ghz z toho točit nepotřebuju. Potřebuju zkrátka stabilitu a kompatibilitu na dalších 9 let :-)  (z marketinogového hlediska jsem zákazník na odstřel :-)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #143 kdy: Leden 12, 2016, 12:44:39 »

Abit jsem kdysi taky scháněl, v té době to byl už jediný výrobce, který nabízel na desce jak AGP, tak i jeden ISA slot. Kvalitou to byly dobré desky. MSI poškodila aféra s použitými kondenzátory u obvodu procesoru, kdy se krásně nafukovaly. Nicméně to si člověk mohl přepájet sám. Ve finále to měl i Asus, akorát už holt nebyl první :) MSI pak po vzoru dalších rozdělila desky do dvou kategorií a vznikly ty tzv. herní motherboardy (použil se kvalitnější materiál, přidalo se k tomu chlazení a použily se hezčí barvičky). Pokud chce mít člověk jakž takž jistotu, musí si tedy připlatit za něco takového. Před lety jsem kupoval desku od Gigabyte, která je v tomto ohledu tak napůl cesty, ale i tak to má svoje mouchy.

Současný základ mého PC jsem postavil někdy v době před uvedením těch nových procesorů od Intelu (2k ...). Zůstal jsem tedy u AMD. Obecně mi v tomhle vždy AMD vyšlo po stránce upgrade lépe, protože déle udržují kompatibilní sockety. Navíc když už jsem to zkombinoval s grafikou od nich.

Dneska mi taky přijde, že to jde tak nějak do kytek. U AMD to začalo přeznačováním grafických karet a o moc lépe na tom není ani Nvidia. AMD podle mě na poli procesorů pro PC skončí, spíš se vrhnou na konzole a mobilní zařízení. Ona ta architektura jejich nových procesorů není špatná. Dodnes si myslím, že na pozadí byla nějaká nekalá dohoda Intelu s Microsoftem, protože na linuxu ty propady ve výkonu nebyly tak šílené. Bodejť by ne, když na linuxu si prostě lze tu optimalizaci kódu provést ve vlastní režii. Proto si myslím, že se Sony pustila do jednání s AMD. Jejich procesory jsou levnější a Sony má svůj vlastní OS, takže i plnou kontrolu právě nad optimalizací.

Nedokážu si moc představit, že třeba za 10 let budu sedět s pájkou nad svým miláčkem, podobně jako je tomu u Amigistů. Přeci jenom je to zas o něco náročnější na znalosti a šikovnost. Přitom už teď jsou některé věci nesehnatelné.

Včera nebo předevčírem jsem někde v jedné diskusi narazil na poznámku o tom, jak jsou CD přežitá a bla bla. Zkrátka se to stočilo na neužitečnost starých technologií, které přeci už nikdo nepoužívá. Vlastně to těm lidem ani nezazlívám. Když zná někdo počítač jen z domácího prostředí a vidí jen změnu v téhle oblasti, pak mu to tak možná přijde.

Když přijde řeč třeba na sériový port a jeho rozšíření v průmyslovém sektoru, tak je obvyklou odpovědí, že to se přece dneska dá řešit moderněji ... třeba síťovkou. Ano dá, ovšem když to výrobce do svého zařízení zabuduje. A proč by neměl? Protože na rozdíl od sériových výstupů, tady musí do zařízení dodat další kus hardware a propojit ho. Tedy přidat další kurvítko, které navíc zvedne cenu. U USB je potřeba taky extra čipu. Místo levného a odolného zařízení, které zvládne šikovný technik ve firmě opravit na koleni, je tu něco, co je násobně dražší, méně to vydrží a kvůli opravě je potřeba, aby dorazil extra technik za extra cenu ...

Čímž se vracím zpět. Každá konkurence, která vypadne, je hned znát, protože ceny vyletí strmě nahoru. U počítačů cenu ovlivňují dvě věci. Konkurence mezi výrobci a znalosti uživatelů. Pokud vypadne konkurence mezi výrobci a komponenty se zdraží, pořád je to ještě přijatelné, protože PC je stále modulární architektura a znalosti lidí jsou stále dobré. Pokud odejde grafika, vymění se grafika, pokud procesor, vymění se procesor. Pokud se rozbije po záruce drahý mobil, je výhodnější si koupit nový. Vlastně proč ne, vždyť on už byl stejně zastaralý :D A takhle nám tu výrobci cvičí nové spotřebitele.

Je proto logické, že tenhle segment trhu je pro výrobce výhodnější. Kvalita komponent do počítače pak klesá podle mě proto, protože si výrobce spočítá, že se mu nevyplatí investovat do něčeho, čeho ve finále prodá jen "pár" kusů. Proto asi i ta recyklace grafických čipů. Snižování úspory pak jde ruku v ruce s orientací na mobilní trh, kde to hraje výraznější roli.
IP zaznamenána
This is the end ...

drakancz

  • Host
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #144 kdy: Leden 12, 2016, 13:16:56 »

Můj názor je takový, že PC scéna taky jen tak nevymře. A důvodem jsou komunity, jaká je právě tato zde na stránkách Elemira. Odhaduji, že jen málo kterému fanouškovi Might and Magic je více než 45 - 50 let. Věk komunity Might and Magic odhaduji okolo 25 - 40 let a pokud nebudou ve světě války nebo se nestane nějaká jiná katastrofa, budeme starší skvělé tituly hrát až do stáří (tedy nějaký 20-30 let).

Nedokážu si představit, že by vývojáři her dokázali přenést hry MM nebo Heroes na konzole, nebo dokonce do vývoje VR. Nevěřím, že by hratelnost těch her měla takovou hratelnost, jako tituly na PC.

Ano, možná se přestanou vydávat některé hry na PC platformách (jako nyní NHL), ale hratelnost bude vždy hrát u těchto her prim na PC. Sám mám Xbox 360 a popravdě kromě FIFY, občas Rally nebo Kinect Sportu tu na mě kouká smutně vypnutý.

Sami vývojáři se musí za myslet, jak dále chtějí hry distribuovat a kam chtějí posunout herní trh. Například na Steamu vznikají hry a hráči je podporují během vývoje. To je si myslím dobrá cesta, jak ukázat, že herní trh na PC sice stagnuje, ale jen tak nezanikne.

Osobně očekávám, že v následujících letech opět vyjde nový díl MM, jako tomu bylo u Legacy a opět přiláká nové i staré fanoušky RPG a série MM. Průkopníkem současného 21. století toho byly Legends of Grimrock a fantastický Lords of Xulima, díky kterým se opět tyto hry dostaly do popředí herních hráčů. Osobně doufám, že to tak zůstane, staré hry už máme ohrané, stále nás baví, ale nové kousky mohou nové fanoušky pc her jen a jen přilákat.
IP zaznamenána

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #145 kdy: Leden 12, 2016, 15:37:42 »

Odhaduji, že jen málo kterému fanouškovi Might and Magic je více než 45 - 50 let.
Jeden takový tu určitě je :)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #146 kdy: Leden 12, 2016, 23:05:18 »

Je to už pár let, ale mám tu třeba materiály od kolegy, kterému bylo 65 a hraním her si udržoval pamět. Měl bohužel už jisté potíže a tohle ho udržovalo v kondici. Nicméně ten medián bude okolo těch 35 let. V tomhle mě právě udivuje, jak si série dokáže stále držet i mladší publikum, byť posledním počinem je Legacy, která zrovna primárně na současnou herní generaci nemířila.

Renesance RPG a dungeon crawlerů je příjemnou změnou, ale je otázkou, jak dlouho bude zas trvat. Zatím to vypadá nadějně. Taky je pravdou, že po stránce vyžadovaného výkonu se to drží při zemi, takže kdybych to hodně přehnal a moje PC to vydrželo, tak si ještě hodně dlouho vystačím. Tady totiž přichází na scénu sami vývojaři a použité technologie. Pokud by vývojáři zůstali u licencovaných enginů, tak je logické, že ty se budou stále vyvíjet. A je otázkou, zda-li to zůstane kompatibilní i se starou technologií?

Tady naražím zrovna na Legend of Grimrock a nutnost mít grafiku s pixelshadery 3.0. V podstatě blbost, pro tu hru je to mimo, ale holt engine hry s nimi počítá. Tohle je právě věc, které se u podobných her obávám.

I když, ono i kdyby tu nakrásně za 20 let nám známé PC nebylo, určitě tu bude jiné zařízení s možností emulace :) A klávesnice a myš tu vždycky v nějaké podobě bude :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #147 kdy: Leden 14, 2016, 12:30:53 »

Tak jak čtu, tak slovní spojení Let's Play, které je tak populární na youtube je stále volně k dispozici a Sony se svojí snahou o patentování tohoto označení neuspěla. Stejně je ovšem neuvěřitelné, že něco takového vůbec zkouší. A ještě víc je neuvěřitelné, že patentový úřad nevyhověl ne proto, že je to prostě obecný pojem, ale proto, že už existuje velmi podobná patentovaná značka LP Let'z Play. Fakt by mě zajímalo, co by se dělo, kdyby tento patent prošel  ???.
IP zaznamenána

Milhaus

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 1891
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #148 kdy: Leden 25, 2016, 15:25:11 »

« Poslední změna: Leden 25, 2016, 15:30:07 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #149 kdy: Leden 25, 2016, 16:25:05 »

Aha, zrovna jsem ho odklikl z Knihy návštěv. No, uvodní obrázek hezký, takže se jdu začíst.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 82