Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:29:16
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 89

Autor Téma: Koutek úvah a rozjímání o hrách  (Přečteno 279577 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Koutek úvah a rozjímání o hrách
« Odpověď #720 kdy: Březen 28, 2019, 20:08:31 »

To právě shrnuji do té části, že znalý hráč si ty informace najde jinde. O pohnutcích Steamu a vydavetelů si nedělám iluze, jen jsem se tak nějak zamyslel, jestli by to šlo vůbec dělat nějak smysluplně. Ale jak jsem pak vidět ty proměny u těchto dvou titulů, tak asi ani ne (možná zapojit do toho odehraný čas a tím uzpůsobit váhu příspěvku). U AAA produkce bych se na nějaká čísla nespoléhal vůbec.

Současné recenze na herních webech skoro už ani nečtu, leda by mě to echt zaujalo, což se stává čím dál řídčeji. O číslech je beztak rozhodnuto předem a do kladů a záporů se nacpe cokoliv jen proto, aby se splnil počet povinných bodů.

Podle mě jsou recenze pro dnešní publikum přežitek a to by si autoři recenzí měli uvědomit. Než číst špatnou recenzi, tak raději kouknu na to video, nejlépe video někoho, komu mohu celkem věřit (sdílím s ním vkus apod.), popř. si vyberu videa z obou názorových pólů a obrázek o hře si udělám sám.

Přitom je to celkově zajímavé, web dává recenzentům takový prostor, o kterém by si v tištěném periodiku mohli nechat leda tak zdát, přesto to nikdo nevyužívá. Argumentace, že dlouhé články čtenáře nudí, je alibismus. On to občas někdo z pléna zakřičí, ale takovému pitomci bych doporučil, aby si jednou spočítal veškerá slova, která za den přečte a napíše na sociálních sítích a asi by se hodně divil. Tohle vždycky bylo a bude o lennosti, ostatně nikdo nikoho nenutí cokoliv číst :) A ti mladší beztak půjdou na ten Youtube, nebo dají na doporučení svých rádoby přátel ve své sociální bublině ...

Problém je, že jednak ono vlastně moc dobrých recenzentů nezbylo a pak bych se stočil zpět, o číslech a vyznění recenze je už předem rozhodnuto. Schema je pořád stejné, jakmile má hra velký hype, tak přece nepropadne, takže si stačí spočítat počet článků ke hře před vydáním a hodnocení je jasné. Bonusweb se Srpem už taky začíná být dobrý úlet.

Když už jsem to načal, docela by mě zajímalo, co všechno Epic Bonuswebu nasliboval, že je s jejich Epic Store tak tlačí dopředu. Mě osobně by asi nebavilo každý den hledat důvody, proč je ten Epic Store tak prospěšný a Steam tak zlý, vždyť každému normálně smýšlejícímu člověku to musí být přeci jasné. Steam má sice vetší marži, ale může také nabídnout větší herní základnu, Epic Store má nižší marži a podstatně menší herní základnu ... kde tedy vývojář vydělá více? Proto taky ty exkluzivity, vývojář raději sáhne po jistých penězích, než čekat, jak to vlastně celé dopadne. Zbyde tu sice halda nasraných hráčů, ale to finanční riziko už si nese Epic sám. Steam si rok počká a s těmi vývojáři vydrbe ještě více.

Osobně pochybuji, že by současný stav s Valve nějak výrazně hnul. Proti exkluzivitám stejně nic nenadělají, leda by chtěli do exkluzivit investovat taky a ta studia už jsou stejně na rok ztracená. Vždyť by to bylo jak mudrování nad rozlitým mlíkem. Efekt bude možná přesně opačný, Bethesda se raději rozhodla vrátit ze svého vlastního launcheru na Steam, takže Steam taky klidně může z této bitvy vyjít ještě silnější.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #721 kdy: Březen 29, 2019, 00:36:44 »

No, on je problém už v těch hrách. Když máš smysluplně recenzovat hru, která žádný smysl nemá, může se ti také stát, že budeš recenzi psát déle, než hrát tu hru. Ale recenzenti se zjevně živí tím, že jsou součástí hype. Pryč jsou časy, kdy recenze psali hráči jiným hráčům pro radost a zábavu. Dnes je herní průmysl tvrdý kšeft a to se vším všudy. Reklamama na webu se asi neuživí, jelikož každý má nějaký blokátor. Tedy logicky někde ty peníze brát musí.

To u videa je to asi přece jen trošku snadnější, jelikož je snadnější zaujmout diváka (nemusí nic číst) a současně se tam dají i snadněji dát ty reklamy. Celkově se o reklamní systém stará youtube a autor je placený podle sledovanosti. Nejsem si ale jist, jak to je se záběry z her. Jelikož mě třeba youtube nabízelo zapnutí reklam, ale já nemám svolení komerčně využívat záběry z her. Tak jsem to nechal být, ale já bych je stejně asi nezapínal.

Osobně si ale myslím, že určitá generace obecně moc recenze ani videa a podobně nesleduje, respektive nerozhoduje se podle nich. Ta mladší generace (a to platilo i za nás), je více ovlivnitelná reklamou, tedy tím hype a pokud je autoři zaujmou tam, určitě si hru koupí, nebo seženou. To my staří už pečlivě přebíráme, kvůli času, ale nakonec stejně to dopadne tak, že koupíme nudnou blbost a hrajeme 15-30 let starou klasiku.

Bonusweb já nečtu a ani by mě nenapadlo tam chodit, jako ostatně většinu těchto webů. Občas neco nakouknu na facebooku, nebo RSS zprávách, ale je mi to fuk.

Steam ale jde do háje. Už delší dobu. Vydává stále více a více naprostých kravin. Je až neuvěřitelné, jak se to číslo vydaných titulů za rok zvedlo a jak neskutečnou rychlostí. Bohužel vsadil na kvantitu, nikoliv kvalitu. A jelikož je tam systém jaký je, který je prakticky nepoužitelný, například abecední seznam her jsem tam nenašel, ani možnost hry smysluplně vyfiltrovat podle nějakých tágů a pak je seřadit podle třeba abecedy, stáří, oblíbenosti a podobně, se to fakt nedá. Vždycky, když jej pustím, mi vnucuje nějaké kraviny, které mě nezajímají, když odklíkám, že to nechcu, nabízí mi ještě větší kraviny, ale když si chci sám najít něco, co by mě zajímalo, neexistuje způsob. Tedy krom přímého vyhledání názvu hry (a ani to někdy nefunguje).

On mě jako steam štval vždycky, zvláště v době, když na DVD vycházely krabicové online verze. Pak jsem si na to jakštkaš zvykl, nerad, ale nebyla jiná možnost a nakonec toho i využíval k nákupu klíčů na steam na jiných obchodech (což je rychlejší, než to kupovat v krabici, což je výhoda), jenže tadle jeho nepoužitelnost ve spojení s tím nárůstem kravin, je podle mě neudržitelná. Hlavně že jsou tam jakési další voloviny, jako oznaky, kartičky a podobně, u kterých jsem ani nepochopil, k čemu jsou. Oni jsou úplní magoři.

Nejvíce by mi vyhovoval gog. Steam, pokud by byl jen jeden, bych ještě přežil, ale pokud má každý vydavatel svůj vlastní steam, kde se člověk musí registrovat, aktivovat tam hry, tak to se už nedá. Mám za to, že mám asi účet skoro všude, uPlay, u EA, steam, gog a nějaké další (Epic Store asi nemám), všude mám nějaké hry, ale nikam si nepamatuji hesla. Ale ono je to jedno, protože ty hry už stejně nehraji. Problém to je jen, když jednou za 5 let se tam potřebuji kvůli něčemu dostat, abych si třeba mohl zahrát nějakou novou hru. Možná nebylo zas tak špatný mít knihovnu oblíbených her na DVD někde ve skříni.

Každopádně v materiální době bylo obtížné věci k zákazníkovi dostat (až už hry, nebo časopisy), bylo také obtížnější do nich narvat všechno podstatné, protože pořád byly omezené prostorem, na druhou stranu se na nich mnohem snadněji zskávali peníze, protože to byla výměna z ruky do ruky. Ve virtuální době, jako je ta dnešní, je sice prostor prakticky neomezený, dostupnost je též prakticky neomezená, ale problém je v tom, jak na tom vydělat.

No a vzhledem k tomu, že eurokomise schválila to, co schválila, bude ještě mnohem hůř. Veškerý smysluplný virtuální prostor pro příspěvky lidí (jako jsou diskuze, fóra a podobně u všech těch větších webů, či specializovaných webů) úplně zmizí, protože nikdo nebude chtít riskovat flastra kvůli autorským právům a současně nikdo si nebude můct dovolit vytvořit systém na ochranu. Zbydou tak jen ti největší hráči, jako facebook a google, kteří tyhle ochrané systémy vyvinou dokáží a tím, že budou na veškeré diskuze na internetu monopol, budou také řídit, co a jak tam mají lidé diskutovat. Třeba po uvedení platnosti bys měl toto fórum zrušit (raději), protože jinak ti můžu sem nakopírovat nějaký text chráněný autorskými právy, ty mi nezabráníš mi jej sem odeslat (těžko tu uděláš takto propracovaný filtr odesílání příspěvků) a dostaneš flastra. A to platí pro všechny od obchodů, kam lidé píší recenze zboží, až po zpravodajské (třebas i o hrách) weby, kam píší komentáře a podobně. Nikdo z nich si to nebude můct dovolit a tak to nahradí facebook diskuzí.

Jak to budou dělat na steamu, jsem docela zvědavý.

IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #722 kdy: Březen 29, 2019, 05:44:04 »

Nedávno jsme tu s kolegou zrovna dávali dohromady seznam klientů, co v PC máme a mě k těm tvým vyjmenovaným přibyl ještě Beamdog a zřejmě mám i Battlenet účet :) Galaxy je pro mě o volbě, to se mi na GOGu líbí a přitom je to celkem dobře použitelný klient. U Steamu to mám jinak, protože já ty hry většinou kupuju cíleně, takže jsem snad nikdy nemusel jeho obsahem listovat a pak využívám diskuze, ale opět jdu přímo ke konkrétní hře.

Bonusweb je pro mě kus historie, byl to první portál tohoto typu, který jsem začal aktivně navštěvovat, takže já mám k němu víceméně citový vztah, ale Bonusweb tenkrát a nyní je už něco hodně odlišného, byť občas to vypadalo nadějně. Problém je, že prakticky všechny tyhle velké weby spadly pod nějakého velkého vydavatele tisku a podle toho to vypadá. Výjimkou je snad už jen Zing, ale u něj mě ta redakce a hlavně šéfredaktor dokážou někdy dojmout úplnýma hovadinama ohledně směřování webu, resp. z mého pohledu řeší kraviny.

Schválení směrnice EDSM mě zatím nechává chladným. Na zapracování do lokálních zákonů zbývají 2 roky a to se může stát ještě ledacos :) Počítám s tím, že třeba v případě diskusí se objeví zástup trolů, co se budou schválně pokoušet fórum potopit, ale v takovém případě holt znemožním registrace bez kontroly. To vše záleží na tom, jak mě tahle vlna zkusí zválcovat.

Mnohem horší to bude s webem jako takovým. Základní koncept je složen z vlastnictví Ubisoftu a ten se mnou prozatím žádný problém nemá, ale to se může den ze dne změnit. Těžko říci, jestli třeba nebudu potřebovat písemný souhlas, což je v mém případě konečná. Zatím spoléhám na to, že pokud bude web i nadále jako nevýdělečný projekt, tak tu nikdo nic netratí. Navíc tak nějak spoléhám na určitou benevolenci vlastníků práv k herním titulům, protože to by nešlo jen o Elemir's Page, ale todle by postihlo i herní magazíny. Vrátilo by se to do dob, kdy vydavatel zaslal redakci Press Kit a ta mohla využít jen podklady obsažené v něm (žádné záběry z vlastního hraní apod.). Jakmile by došlo na tohle, tak by to byl teprve průšvih. V tomhle ohledu bude krásným indikátorem Youtube, protože různá Let's Play jsou na hraně od počátku.

Oni si v EU parlamentu vůbec neuvědomili důsledky. Všechno je to o té benevolenci, ale přitom to bude podobně skrytá bomba jako patent na rar. Já si opravdu nedokážu moc představit, jak ta budoucnost bude vypadat. Každopádně ti malí, které měla ta směrnice údajně chránit, to odskáčou nejvíce. Já můžu ještě teoreticky web převést mimo EU. EU totiž nezbyde nic jiného, než po vzoru "velké" Číny zapojit oooopravdu velký firewall :D ... já doufám, že to těm poslancům v EU dojde.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #723 kdy: Březen 29, 2019, 14:13:23 »

Myslím, že webu se to netýká. A ta změna nemá chránit malé firmy na internetu, ale největší vydavatele mediálního obsahu, od videa, her, hudby až knih či novinářů.

V principu je momentální koncept diskuzí na internetu takový:
Ty jsi majitel fóra. Já jeho návštěvník. Fórum provozuješ proto, abych sem mohl psát příspěvky a to v principu může dělat každý (pro tebe čím více, tím lépe). Pokud sem já dám příspěvek s obsahem porušujícím autorská práva (například odkazy na hudbu, odkazy na hry, filmy, popřípadě sem nakopíruji část knihy či článek z novin, prostě cokoliv, co je chráněno autorskými právy), nesu já sám za ten příspěvek odpovědnost a někdo by mě mohl třeba žalovat, nebo po mě chtít odškodnění. Pokud takový příspěvek například najde nějaký bot, který vyvinuli tydle velcí vydavatelé, a kteří aktivně tyto věci na diskuzích hledají, ohlásí to té frmě, kterána to má práva. Nějaký zástupce firmy tě jakožto provozovatele fóra kontaktuje a ty jej budeš muset smazat. Pokud odmítneš, může chtít náhradu škody i po tobě. Pokud jej smažeš, nic ti nehrozí.

Nově po uvedení směrnice do praxe bude průběh takový:
Ty si majitel fóra a neseš plnou odpovědnost za vše, co se na něm nachází. Musíš navíc zajistit, že sem nikdo žádný obsah chráněný autorským zákonem nemůže dát. Nestačí jej jen smazat, on sem nesmí jít ani nahrát. Pokud tedy třeba já sem nakopíruji část knihy a poruším tím autorský zákon, tak ty ani nemusíš vědět, že to je nelegální, knihu neznáš. Pokud takový příspěvek najde onen bot, bude po tobě majitel práv vymáhat náhradu škod a jinak tě postihovat a to rovnou. Klidně ti pak může místo výzvy k výmazu příspěvku dojít složenka na zaplacení škod.

Za těchto okolností nebudou stačit aktivní moderátoři, kteří by všechno nelegální mazali. Jediný způsob, jak opravdu zajistit, že sem nikdo nelegální obsah nenahreje, je udělat filtr, který veškerý obsah chráněný autorskými zákony dokáže identifikovat a pokud jej v příspěvku najde, neumožní příspěvek odeslat. To je jediné řešení.

Jelikož to si nikdo z normálních lidí ani firem nemůže dovolit, jelikož to je prostě tak náročné, že to nefunguje ani těm největším hráčům a občas ty filtry selžou, je pro všechny majitele - provozovatele veškerých diskuzí na internetu jediné možné bezpečné řešení - zrušit ty diskuze a mít tak jistotu, že po nich nikdo nebude chtít zaplatit odškodnění, ani pokuty a podobně. Pokud třeba facebook takový filtr vyvine, pak ty diskuze nahradit tou jeho diskuzí (která se zobrazuje přímo na webu, ale je přes facobook). Tím pochopitelně bude mít facebook monopol na diskuze, lidé se nezbytně budou muset tam zaregistrovat a facebook bude vědět o každém jejich kroku na webu (protože na všech webech to bude). Tím bude mít i lepší reklamy a celý trh ovládne.

A pokud to bude mít takové následky (jakože nevidím moc jiné řešení), bude to prakticky konec všech diskuzí na internetu na těchto různých webech a celý tento virtuální prostor zmizí. Jediné co zbyde je tvrdě komerční virtuální prostor, kde jde jen o prachy.
« Poslední změna: Březen 29, 2019, 14:20:56 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #724 kdy: Březen 29, 2019, 23:27:06 »

Já tomu rozumím, ale jak jsem psal, do uvedení směrnice v platnost chybí ještě 2 roky a to je dost dlouhá doba, aby se ještě cokoliv změnilo, protože důsledky začnou být patrné mnohem dříve. Zatím to nijak neřeším. První to beztak případně odskákají větší weby a já se pak zařídím dle situace. Pokud by majitelé práv žalovali kdekoho, tak brzo krásně zahltí soudy. Svou pozornost podle mě zaměří tam, odkud budou skutečně cítit peníze. Teoreticky by tu směrnici mohl shodit ještě Ústavní soud, ale to teď jen spekuluji, protože ta směrnice porušuje presumpci nevinny - ty provozovateli jsi vinen a pokud ne, tak to sám dokaž. To je postavené na hlavu. Celý proces by automaticky nebyl spravedlivý, protože by bylo dopředu známo, jak dopadne. Takto se hlavně nechová demokracie, a mě by docela zajímalo, jestli si to v EK uvědomují. Já vím, že jim po tom váhání britské parlamentu zase narostl hřebínek, ale tady už se pohybují na dost tenkém ledě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #725 kdy: Březen 29, 2019, 23:29:58 »

K recenzím - jsme trochu jiná generace už. My jsme vyrostli v době, kdy neexistovalo, že první, co udělám, když vstanu, tak otevřu noťas a projedu všechny weby které navštěvuji, projdu všechny komenty, reakce na včerejší diskuse, vlastně přečtu si to, co kdysi přinášel jen a jen časopis v omezené formě.

Čili my jsme byli zvyklí číst časopisy, když přišly ty herní, tak nám stačil malinký sloupek, kterému dnes odpovídá příspěvěk v diskusi, kde nějaký hráč defakto napíše, jak se mu daná hra hrála. Pal čert nějaké uspořádání, strukturu, zda se drží hodnotících pravidel. Prostě hraje se to takhle a takhle, do toho připojí pár živých zážitků ze hry a máme obrázek o tom, zda to chceme hrát nebo ne.

Přesně tohle suplovaly kdysi časopisy, v ranných dobách Excalibur a v jistém smyslu i první dva až tři ročníky Score.

Když se někdo pustí dnes opravdu do recenze, tak spousta čtenářů to popravdě číst nebaví a vím proč, raději si totiž hru zahrají a to, jestli si ji seženou, tak na to si načerpají informace z diskusí o hře, kde to někdo zhodnotí tak, jako kdysi Andrew a Ice v Excaliburu. Sloupek, protkaný zážitkem ze hry, třeba opředený nějakou vtipnou formou, pokud má pisatel dar psát.

Herní i webové časáky snažící se o profi recenze defakto na ty profi recenze umřely, protože začaly spíše plnit roli reklamního katalogu a koho baví číst reklamu na tři strany. Počínaje Papíkovskám Score, Herodesovským Levelem a v Excaliburu to odstartovala skvadra, která vedla ty čtrnáctideníky, po odchodu i těch posledních, kteří sice nebyli dobří jako Andrew a Ice, ale pořád to byla generace, která tak nějak byla pařanská a snažili se  (Mrkvička, Smolík atd.)

Takže bych to asi zjednodušil, pokud to psali hráči pro hráče, byl a to zábava, zároveň to pro naší neinternetovou pařanskou generaci mělo kouzlo, že jsme si v časáku prohlédli obrázky z her, které jsme jinde neměli šanci vidět a ty obrázky kolikrát vzbudily více fantasie a lepší dojem, než hra pak samotná, když si ji člověk po letech sehnal.

Z dnešního pohledu - vůbec dnes nepotřebuji profi recenze, zásadně čtu už jen komenty hráčů a navíc koupit dnes hru už není žádné terno. Starší hry jsou v kdejakých bundlech za babku a pokud už člověk chce koupit novinku za 40 éček, ta ksi prostě pročte ty komenty. A nevím jak vy, ale já vůbec nemám potřebu hrát okamžitě hru, která vyšla včera, jsem ze starých dob zvyklý na to, že o hře vím, přečtu si o ní, těším se na ni, ale seženu si ji třeba až o 3 - 5 let později, kdy je sice už u ostatních za zenitem, ale já se teprve s radostí do ní pouštím.
A k tomu dodám ještě další takový statistický fakt, že až na velké výjimky v novodobých hrách (např. Ori and the Blind Forest, Hollow Knight, Civilization 6, Stellaris) jsem takový ten typ, co nakupuje v akcích za 3 - 5 dolarů (co jiného s nekrabicovkama, že), nadšeně prostě koupím, nainstaluji s tím, že tohle mě bude bavit, ale pak to spustím, vyzkouším, řeknu si jo, to někdy dám a místo toho jdu nainstalovat třeba i béčkovější hru z první poloviny 90. let, která třeba i tehdy dostala jen 70% a jsem schopný se u ní se zápalem bavit i dva, tři měsíce :-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #726 kdy: Březen 29, 2019, 23:52:56 »

Já tomu rozumím, ale jak jsem psal, do uvedení směrnice v platnost chybí ještě 2 roky a to je dost dlouhá doba, aby se ještě cokoliv změnilo, protože důsledky začnou být patrné mnohem dříve. Zatím to nijak neřeším. První to beztak případně odskákají větší weby a já se pak zařídím dle situace. Pokud by majitelé práv žalovali kdekoho, tak brzo krásně zahltí soudy. Svou pozornost podle mě zaměří tam, odkud budou skutečně cítit peníze. Teoreticky by tu směrnici mohl shodit ještě Ústavní soud, ale to teď jen spekuluji, protože ta směrnice porušuje presumpci nevinny - ty provozovateli jsi vinen a pokud ne, tak to sám dokaž. To je postavené na hlavu. Celý proces by automaticky nebyl spravedlivý, protože by bylo dopředu známo, jak dopadne. Takto se hlavně nechová demokracie, a mě by docela zajímalo, jestli si to v EK uvědomují. Já vím, že jim po tom váhání britské parlamentu zase narostl hřebínek, ale tady už se pohybují na dost tenkém ledě.

Oni hájí zájmy velkých vydavatelů a tomu tak bylo vždycky a vždycky prošly absurdní nápady. V minulosti si při každém koupeném prázdném CD či DVD automaticky platit poplatek vydavatelům, protože se automaticky předpokládalo, že jsi zloděj a že na ten nosič nahraješ něco nelegálního. Aby si velcí vydavatelé vykompenzovali své ztráty za svojí vlastní neschopnost ochránit svůj produkt, platil každý člověk onen poplatek.

To, že tenhle zákon je absurdní, ví asi každý, kdo se tím alespoň trochu zabýval. Jaké to může a dost pravděpodobně bude mít následky na internet, si asi možná někteří neuvědomují, nebo si je nepřipouští. A ať už to třeba ty nebo někdo jiný bude řešit jakkoliv, tak mít diskuzní fórum na internetu a umožnit lidem diskuzi (což byl původní účel internetu), bude natolik riskantní, že to nebude stát za to. Nevím, jestli to ústavní soud může zrušit, když je to nařízeno od EK. Spíše je ještě otázka, jak to naší odborníci v parlamentu zakomponují do našeho zákona, protože v tomto ohledu se dá ještě "zkazit" mnohé :D.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #727 kdy: Březen 30, 2019, 06:28:58 »

Co, tak jako zrušíme lidem možnost se jakkoliv vyjadřovat na internetu? :-D To vymyslel někdo kdo má místo mozku použitou plínku a tvůrci her a knížek to moc dobře veděj. Nadšený fanoušci co rozebíraj jejich obsah jsou reklama zdarma. Marně se snažim vzpomenout si na nějakou hru kterou jsem si koupila aniž by mě na ní nalákal nějakej fanoušek na netu.

Víte co, napůl si přeju, aby to fakt přišlo a celej internet šel komplet pryč :-D. Ježiš to by byla sranda sledovat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #728 kdy: Březen 30, 2019, 10:36:19 »

Ringo: já jsem spíš na ten větší formát recenzí, ale ono to hodně plyne z toho, že sám se nedokážu vměstnat do několika odstavců. Přitom zrovna ty krátké sloupky jsem vždy považoval skoro za umění, protože do nich někteří dokázali opravdu nacpat vše podstatné a umělo to vskutku perfektně navnadit. Nicméně párkrát jsem se spálil, holt občas ta představivost byla příliš bujará :)

Pokud jde o hry, tak já to beru tak, že se klidně obětuji v den vydání, abych pak poreferoval, jaká je realita, ale musí to být tituly, které mě už od počátku zaujaly. Pokud se mi něco byť jen nepozdává, tak si taky počkám na komentáře druhých, naposledy třeba Pathfinder: Kingmaker. Výhodou i nevýhodou dnešní herní scény je, že typově těch her není mnoho a daleko snáze se používají příměry. V cRPG je to třeba celá odnož "klonů" Infinity her apod.

Milhaus, YuYu: popravdě si taky v skrytu duše škodolibě představuji, aby to s tím internetem zahýbalo tak, že to vyděsí i papáláše v EU parlamentu a EK. Jestli si třeba naši slavní umělci stále ještě myslí, že si někdo bude kupovat CD a DVD, tak je dost naivní. Jakékoliv omezení internetu nerozdýchá především mladší generace. I když ta je také mnohem náchylnější k socializaci na sítích typu Facebook a Google, takže by to mohlo mít ještě jeden efekt - pane Janda a Vy jste kdo, s Vámi Google rozhodně žádnou smlouvu uzavírat nebude, svět o Vás nestojí :D

V souvislosti s těmi CD/DVD se musím ještě podělit o svou včerejší zkušenost. Šel jsem si koupit SATA disk (klasický plotnový) do Comforu a prodavač mi sdělil, že tohle už skladem neberou, dneska už to nikdo nechce :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #729 kdy: Březen 30, 2019, 11:07:40 »

Jo, sám mám problém se vyjadřovat v krátkosti :-)

Já měl ty sloupky rád proto, že mě jakoby navnadily a já se strašně těšíil. Ty sáhodlouhé zoomy později a recenze na 5 stran mě pak nebavily číst, protože vlastně jsem četl něco, co jsem mohl místo toho sám zkoušet a hrát, já potřebují to navnazení a pokud to 5 stránková recenze nedokázala v prvních dvou odstavcích, ak mě to dle číst nebavilo, poikud to dokázala, tak jakoby čtení dál ztratilo smysl, protože jsem věděl, že tohle chci a musím to mít a netřeba o tom číst.

Ale ono to má dvě roviny, proč to tak je. Jednak - když Andrew napsal dvoustránkovou recenzi na Stone Prophet, tak se četla jedním dechem, byla to už rozsahem větší recenze, jenže on uměl psát poutavě, vložil do toho humor, vtípky a nepřečíst si od něj recenzi znamenalo o ty vtípky přijít.
Když takovou recenzi psal potom nějaký novinář naprosto suchým popisným stylem, tak to byla hotová nuda.
Druhá rovina je, že když je člověk mladší, má nějakých 15., tak je tak nějak na trní a o věci, po které touží, je schopen si číst snad do nekonečna a když k tomu nemá nějaký sáhodlouhý text, tak je schopen si ty krátké sloupky číst pořád dokola, jen aby nasál tu atmosféru věci, po které touží. Pamatuji si, jak přečtení Excaliburů 11 - 20 bylo pro mě prakticky každodenní předspánková rutina, ty recenze jsem přečetl snad 20x, prohlížel toužebně ty obrázky a představoval si, jak vytouženou hru hraji. A i když jsem to už měl, toužil jsem o tom stále číst, hledal jsem knihy, kde je nějaká zmínka o mé oblíbené hře atd., jen abych si to přečetl, byť jsem jí třeba už hrál.

Dnes....dnes mám pocit, že vše mám, když po něčem toužím, tak prostě jdu, koupím a užiji si to, bez toho, abych o tom hledal tuny článků. KDyž mě něco zaujme extrémně, tak naklikám na webu komenty, pár článků, ty si projdu a to je tak vše. To, že někdo bude psát tak extrém,ně stylově jako Andrew a Ice ve své době, z této iluze už jsem vyrostl. O nových hrách prakticky nečtu více než pár komentů, jestli jako jo nebo ne. Vesměs se zabývám jen pokračováními svých oblíbených sérií, takže stejně vím, že si koupím další díl Civky, i kdyby na ni nikde nebyl napsán ani řádek.

Jediné, do čeho se snad umím začíst, tak je nějaká nostalgie a reprot z ní, takže tady jsem se hezky nostalgicky začetl do Areny, kterou jsem kdysi dohrál a taky do reportů ze hry The Summoning, po které toužím už od roku 1993 a teporve mě její hraní čeká. V obou případech žádný aktuální boom po nějaké hře, spíše příjemný návrat do nostalgie.

Krásně je to třeba celé vidět na tom, co mě uchvátilo v poslední době, Metroidvania hry - dohrál jsem Super Metroid a strašně jsem toužil si zahrát klidně i novější hru tohoto žánru a zrovna mám štěstí, protože tenhle žánr zažívá boom a renezanci. Ale vůbec jsem nějak nehledal články o Hollow Knightovi nebo Ori and the Blond Forest, že bych si je četl dokola, jjsem si z komentů přečetl, jetsli je to žánrově to, co chci a šel jsem to koupit. A přitom jde o hry, kterým dávám stovku v hodnocení. Kdyby to bylo v roce 1993, tak chci skoupit všechny časáky o hrách, kde se o hře jen zmiňuji a chtěl bych to strašně číst.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #730 kdy: Březen 30, 2019, 11:12:55 »

Ad internet, autorská práva, cenzura atd. - ono o to omezení internetu mezi lidmi v podstatě dost jde, protože si někdo nahoře nějak uvědomil, že si lidé přes net vyměňují příliš mnoho informací, které se jim nehodí do krámu.
Co se týče autorských práv, tak jde jen o touhu vydavatelských korporací rýžovat, zpoplatnit pomalu každý klik, reklamy jsou už jim málo. Umělci na to dojedou, protože mladí, kteří na to nemají si jejich např. CD nikdy nekoupí, ale konzumací jejich hudby se z nich stávají zákazníci v produktivním věku, kdy až vydělají, budou chtít od oblíbených umělců koupit všechno. Ale jak se jim to znepřístupní za mlada a o umělcích se nedozví, třeba i zdarma, tak jim v produktivním věku budou tito umělci už ukradení. 

Představa, že náctiletí školáci jezdí na koncerty (na jejichž lístek složitě přemluvili rodiče) proto, že mají skoupenou celou diskografii kapely, je značně naivní. :-)
IP zaznamenána

Lord Owl

• Host
« Odpověď #731 kdy: Březen 30, 2019, 12:57:44 »

ad autorská práva: já docela chápu, že výrobce sere, že jejich nový titul (CD, hra, DVD) je v momentě premiéry v HD nebo full verzi někde dostupný (to jim fakt ubírá dost).
Na druhou stranu díky nejen domácím upload-serverům jsem se mohl já osobně pokochat takovými řekněme filmovými a hudebními díly, která prostě v krámech a eshopech nejsou k sehnání (např. italské filmy z 80.let atd., dle vkusu každého diváka). U některých děl, ty společnosti co to vydaly, už ani neexistují. Je velkou otázkou, jak se ke starším "objevům" autorských děl dostanu po platnosti té nové směrnice.....
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #732 kdy: Březen 30, 2019, 13:13:17 »

Ono jim to zas tolik neubírá, neboj.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #733 kdy: Březen 30, 2019, 17:54:06 »

Jde i o princip. Je to jejich byznys, jejich produkt, tak si jej mají ochránit sami. To je stejné, jak kdyby pekař upekl chleba a chtěl po sousedovi řezníkovi, at mu udělá na vlastní náklady zabezpečení obchodu proti krádežím, protože se mu nelíbí, že mu lidé ten chleba kradou.

Ale jejich zájmy a to, že se o to prosazení snaží, ještě chápu. Že se o totéž snaží zástupce v evrospkém parlamentu volení lidmi a přitom schvál věc, která vyloženě hájí zájmy těchto korporací, to nechápu.

To, jakým absurdním způsobem to dělají a jaké to může mít následky je pak vrchol.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #734 kdy: Březen 30, 2019, 23:32:39 »

Nedostupná tvorba je obecný problém, ale prý jde o to, že je problém právě na té straně různých vlastníků práv, takže pro těch "pár" lidí nemá smysl dojednávat práva z "exotických" končin. Je to postavené na hlavu. Není to tolik let zpátky, co jsem něco chtěl, dokonce to bylo na Amazonu, ale bohužel na tom globálním, kdežto u nás se muselo kvůli dopravě nakupovat na německém Amazonu, kde to samozřejmě nebylo. Tak co pak asi člověk udělá? S některými hrami je to podobné, a ne jen hrami jako takovými, ale i jejich různými platformními verzemi.

Já nejsem pro nějaké prolamování patentů nebo přílišné omezení autorských práv, ale pokud se do toho bude cpát pořád nějaký prostředník, tak to bude v tahu. Kolikrát si myslím, že sami autoři by byli pro větší otevřenost. Stačí jen připomenout nedávno uveřejněné Diablo na GOG ... kolik let si to Blizzard, potažmo Activision, držel? Přitom ta hra byla v jednu dobu dokonce normálně nesehnatelná. A kolik takových her je?
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 89