Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Duben 19, 2024, 02:58:34
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Upgrade fóra  (Přečteno 17074 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Upgrade fóra
« kdy: Listopad 02, 2014, 18:37:00 »

Už nějakou dobu přemýšlím provést pár dalších úprav fóra, ale zatím je to ještě ve fázi přípravy. Raději na to však upozorňuji předem, protože je dosti možné, že fórum bude občas dočasně nedostupné.

Za provozu bych chtěl v současné chvíli vylepšit hlavně systém skrývání SPOILERů, kdy bych chtěl do pole spoileru přidat samostatná tlačítka pro zobrazení a skrytí spoileru, podobně jako to mají např. na fóru Grimrocku.

Další věcí by měl být upgrade ikonek a rád bych se pokusil výběr témat na hlavní stránce nějak "viditelně" prolinkovat s patřičnou sekcí fóra. Častým problémem je totiž ztráta orientace - kliknete na téma a nevíte, ve které části se nacházíte, resp. k čemu se dotaz váže (pokud to není uvedeno v textu nebo v popisku tématu).

Poslední, ale asi hodně experimentální funkcionalitou by byla implementace uploadu obrázků přímo na web. O tom uvažuji již delší dobu, ale moc se mi do toho nechce. Ideální by asi bylo, celé fórum naprogramovat od začátku, ale zase by byla škoda tohle úplně opustit. Svůj účel to plní a dost věcí se podařilo vychytat, plus mám vytvořenou už docela obsáhlejší příručku k úpravám :) Uvidím, třeba časem ;)

Jinak lze samozřejmě k tématu upgrade diskutovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Upgrade fóra
« Odpověď #1 kdy: Únor 22, 2015, 14:34:29 »

Postupně jsem se výše uvedené věci pokoušel implemetovat, ale u něčeho jsem narazil na docela tuhý odpor miniBB a jaksi se mi tomu zas nechtělo věnovat až tak naplno :) Prokousával jsem se tím postupně v podstatě do teď, kdy mě do toho skočila úplně nová věc.

Hosting zavedl z důvodu častého přetěžování stránek ze strany klientů a jejich webových aplikací limit na prostředky databázového serveru. Každé vytížení je tak monitorováno a v případě nutnosti je celá databáze webu klienta na cca 15 minut odpojena. To se samozřejmě může dít opakovaně. Problémy jsou tedy hned dva, 1) nejde ani jedna služba, která databázi využívá, 2) každá rozdělaná práce (např. psaní příspěvku do fóra) přijde vniveč. Pravděpodobně v souvislosti s tím došlo i k upgrade serverů, což starším aplikacím taky nepomohlo (viz kleklé Corakovy zápisky).

Na jednu stranu je tedy čas aplikace aktualizovat, ale na tu druhou to není zas tak jednoduché. Fórum obsahuje řadu manuálních úprav kódu, upgrade je tedy v současné chvíli něco nepředstavitelného. Nehledě pak na fakt, že miniBB zrovna v podpoře neexceluje a nejnovější verze je stále ta samá non user-friendly slátanina. Jistým východiskem je migrace na jiný software pro fórum a to už tu druhý den právě testuji.

V noci jsem prováděl menší průzkum, abych se podíval, co všechno je dneska k mání a ze všech těch možností mě zaujalo Simple Machines Forum (SMF). Ještě to není takový moloch jako phpBB, ale přesto už to disponuje řadou pokročilých funkcí a hlavně má to dobrou podporu. A to i ze strany komunity, kdy je k dispozici halda zajímavých doplňků, takže tu není potřeba něco bastlit na koleně. Ke všemu jsou zdarma. Pokud chcete SMF vidět v akci, doporučuji např. návštěvu Ubuntu fóra.

Jenomže nic není tak růžové, jak může na první pohled vypadat. Obě fóra, miniBB a SMF, mají odlišný formát tabulek a prvním důležitým úkolem je provést konverzi dat. Existence konvertoru je proto dost důležité hledisko při výběru vhodné alternativy fóra. Samozřejmě, data lze převést i manuálně, ale to je chvíle, kdy lze při převodu nasekat řadu chyb vlivem neporozumnění všem hodnotám v tabulkách a následné provedení chybného překlopení. SMF je z pohledu funkčnosti opravdu už jinde. Ale konvertor naštěstí má a díky bohu, že jsem miniBB neaktualizoval - on umí totiž pracovat max. s verzí 2.0 :D Vlastně tak úplně pravda to taky není, ale nakonec se mi podařilo chybku v konvertoru najít a opravit, takže v současné chvíli mám testovací instalaci SMF hotovou.

Navenek se to tváří dobře, přihlášení funguje a stejně tak práce s topicy a příspěvky. Nicméně k ostrému nasazení se zatím nechystám, je potřeba se nejprve prokousat všemožnými nastaveními, provést integraci do Elemir's Page a samozřejmě pokusit se provést něco se vzhledem :) Ověřit je potřeba i správnost konverze a provést kontrolu příspěvků, které např. využívaly nových tagů (barvy písma, spoiler apod.). Případně je upravit, pokud to bude nutné. Úpravy jsou pak odvislé i od použitých doplňků, které tu budou nasazeny. Další z věcí je nastavení zabezpečí fóra a boj se spamboty. SMF může používat několik technik, ale rád bych zůstal u toho, na co jste již zvyklý a co podle mě funguje mnohem lépe, než-li CAPTCHA. Jednou z podmínek je totiž stále to, že bych tu rád ponechal možnost přispívat i bez registrace a zájemce o registraci bych pak zas nechtěl zatěžovat nějakým schvalovacím procesem.

Jakmile budu v nějaké pokročilé fázi, poskytnu zas další info, případně se rovnou pustíme do "migrace" :) Samozřejmě diskuze je otevřená, pokud máte cokoliv na srdci, neobávejte se zeptat. Nic ještě není definitivní.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Upgrade fóra
« Odpověď #2 kdy: Březen 05, 2015, 17:21:54 »

Rád bych prohlásil, že je to jen flákáním, ale bohužel to není tak zcela pravda :) Základní nastavení mám už víceméně ozkoušené, nicméně problém je v úpravě již stávajících příspěvků, resp. jejich formátování. Řada věcí je nekompatibilních, takže v současné chvíli pracuji na jejich konverzi. Jen pro ilustraci, týká se to třeba i odkazů a citací. Něco jde naštěstí při převodu zjednodušit, ale pořád to není práce jen na pár hodin.

Mám tu tedy jisté dilema, zda-li neprovést jen základní úpravy a fórum pustit, nebo to pozdržet až do úplného vyřešení. Uvidím ještě, jak moc obtížné bude provést konverzi spoiler tagu, protože s tím bude asi nejvíce práce. Odhadem tipuju, že o víkendu už by to mohlo být nahozené.

Edit: Musím říci, že SMF to má všechno inteligentněji řešené, namísto doplňkových tagů je vše ukládáno ve formě BBCode, což miniBB třeba nedělá. Výhoda toho je, že způsob zobrazení se určí až dodatečně a je snadno měnitelný. Címž pádem se třeba spoilery přepíšou mnohem snažším způsobem. Akorát pak ještě musím dořešit, které tagy umožním a které nikoliv. Třeba se mi líbí možnost tvorby tabulek, ale obávám se, aby to spíše některé nemátlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Upgrade fóra
« Odpověď #3 kdy: Březen 11, 2015, 23:41:49 »

Upgrade fóra dopadl víceméně dobře. Na řadě je ještě pár specifických nastavení, ale k těm dojde už za plného běhu.

Docela mě překvapilo a jsem za to hlavně rád, že migrace proběhla celkem hladce. Úprava souborů sice nebyla úplně triviální, pokud jsem chtěl docílit co největší kompatibility, ale zase to nebylo nic nepřekonatelného ... byť jsem se párkrát přistihl při myšlence, že bych se na to nejraději vybodl :D

Cíl současného snažení není definitivní, teď se to musí hlavně všechno ozkoušet a pak se uvidí, co ještě bude třeba dopilovat a co už je dobré tak, jak je. Každopádně tu máte před sebou fórum, které vám dává mnohem větší možnosti a přitom tu máte k dispozici kompatibilní archiv původního fóra.

S ohledem na tradice jsem ponechal volnou působnost hostům - smí zakládat témata a přispívat do jiných příspěvků. Na tomhle si prostě od počátku zakládám. Nikoho nechci nutit do povinné registrace. Žadatelé o registraci pak nemusejí čekat na žádné schválení nebo podstupovat aktivaci, účet je dostupný ihned. Pokud to naše jazykové možnosti dovolí, pořád je tu prostor se spamboty vyběhnout a Vás zbytečně nezatěžovat.

Na druhou stranu, fórum umožňuje specifické činnosti, které prostě hostům zůstanou nedostupné a má to i svůj logický základ, např. ankety. Záleží tedy na Vás, zda-li se chcete do fóra zapojit naplno, nebo opravdu zůstat jen v roli hosta. Doporučuji tedy si fórum projít, porozhlédnout se a pak sami uvidíte :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Upgrade fóra
« Odpověď #4 kdy: Duben 04, 2015, 19:29:44 »

Mno, pro ty, co se případně zděsili nefunkčností fóra :D Měl jsem na dnešek naplánovanou větší údržbu, resp. dořešení jedné důležité funkcionality, ale nějak jsem to podcenil ;)

Pokud už jste nové fórum prošmejdili, určitě vám neunikla nefunkčnost hyperlinků. Bohužel, konverze z miniBB tohle neumožnila provést, takže jsem fórum nechal chvilku běžet, abych se přesvědčil o bezproblémovém chodu a dneska došlo i na hyperlinky. Naneštěstí to nešlo řešit moc automatizací (scriptem), takže jsem od dopoledne musel projít několik tisíců příspěvků a upravit je ručně. Snažil jsem se být pečlivý, tak jsem snad nic omylem nesmázl.

Při opětovném importu se ovšem ukázal jiný problém. Frajersky jsem se pustil do úpravy bez zálohy databáze, takže jak asi již tušíte, skončil jsem s chybovou hláškou :D Je fakt, že těch několik hodin udělalo své, takže ačkoliv se jednalo o celkem triviální chybu, řešil jsem jí dalších pár hodin. SMF je o dost větší, takže zorientovat se v závislostech chvilku trvá, nicméně o to lépe si to budu nyní pamatovat.

Fórum by tedy mělo být opět 100% funkční, ale v plánu je ještě několik úprav, např. převod odkazů obrázků + samotné dořešení vkládání obrázků. Pak zbývá ještě dořešení několik chybek ve vzhledu a výstrah. Nicméně to už jsou oproti hyperlinkům jen drobnosti. Pro jistotu dám vědět dříve ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Upgrade fóra
« Odpověď #5 kdy: Duben 06, 2015, 10:39:32 »

Test vytížení databáze (viz Novinky) se nakonec protáhl na plných 24 hodin, ale opravdu hned po odstávce veškerých služeb vše naplno utichlo a na databázi nemířil jediný dotaz. Krom výše zmíněných aplikací jsem postupně našel ještě několik skriptů, které databázi využívají. Všechny jsem je prozatím odstavil a v nejbližších dnech jejich kód přepíšu. Jedná se např. o Síň slávy, do které jste původně mohli zasílat výsledkové listiny sami. Bohužel to byla jedna z aplikací nejvíce napadaných spamboty.

Spamboti jako tací jsou problém, je to vidět třeba teď tady na Fóru. Je teprve pár minut spuštěno a už eviduje 11 hostů. Vůbec to nekoresponduje s návštěvností webu. V současné chvíli jsem tedy obnovil provoz jak Fóra, tak i Knihy návštěv a Corakových zápisků. Ovšem nevylučuju, že v případě nárůstu zátěže, se opět uchýlím k testům.

Rozhodně nechci v tuhle chvíli zavádět jakákoliv drastická opatření typu zákazu IP adres ze zahraničí. Zcela postačí, aby spamboti neměli umožněn snadný přístup k různým funkcím a samozřejmě postarat se o samotné odladění aplikací využivajících databázi. Pro mě jsou ty špičky v zátěži nepochopitelné, protože vyjma Knihy návštěv tu neběží už jediný tzv. home-made software. SMF a MediaWiki jsou odladěné aplikace třetích stran, které běží bez problémů na řadě serverů, v nich bych proto problém rozhodně nehledal.

Ta horší varianta je samozřejmě to, že mám od hostingu vymezené tak malé prostředky, že je vyčerpám i běžnou provozní zátěží. Proto by případné další testy spočívaly v postupném zapínání různých kombinací všech 3 zmíněných aplikací. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál ;)
« Poslední změna: Duben 06, 2015, 10:41:46 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Upgrade fóra
« Odpověď #6 kdy: Květen 31, 2015, 13:48:31 »

Dneska jsem lehce pořešil vkládání obrázků do příspěvků. Tato možnost tu sice byla již dříve, ale jakákoliv příloha, tedy právě i obrázky, se řadily automaticky až na konec příspěvku.

Nyní je možnost vložit přílohu na jakékoliv místo příspěvku. Provedete to klasicky přes volbu "Připojit", vyberete soubor a poté volbou Insert Attachment X vložíte kód na příslušné místo příspěvku. X je číselná hodnota, která určuje pořadí nahrávané přílohy. Prozatím jsem povolil do jednoho příspěvku vložit max. 10 příloh o celkové velikosti 3 MB (maximální velikost pro jednotlivou přílohu je 1 MB!). Předem upozorňuji na to, že je to prozatím jen zkušební provoz, konkrétní hodnoty budu teprve ladit.

Výsledek před odesláním bude vypadat např. takto:

Odstavec 1:

(attachment=1)

Odstavec 2:

(attachment=2)

(místo kulatých závorek mají být originálně hranaté závorky)

a po odeslání to bude vypadat třeba takto:

Odstavec 1:

test_1.jpg
* test_1.jpg (11.06 kB. 400x200 - prohlédnuto 628 krát.)


Odstavec 2:

test_2.jpg
* test_2.jpg (11.46 kB. 400x200 - prohlédnuto 605 krát.)


Rozměry obrázku budu teprve řešit. Ideální by samozřejmě bylo, aby se zobrazovaly jen náhledy a na ně pak byla navázána galerie. Ale začneme hezky pozvolna ;) U náhledu příspěvků se pak nelekněte hlášky o tom, že nemáte oprávnění obrázky prohlížet, po odeslání to bude normálně viditelné (v náhledu není soubor ještě nahrán, takže se nemá vlastně ani co zobrazovat). Postupně pořeším i tu absentující češtinu.

Jenom bych chtěl ještě poprosit, pro větší obrázky používejte formát jpg. Krom toho lze využít i png, ale jde mi teď hlavně o velikost souborů.
« Poslední změna: Červen 28, 2015, 15:56:34 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Upgrade fóra
« Odpověď #7 kdy: Červen 24, 2015, 08:28:19 »

Mno, předchozí modifikace nepracuje úplně 100%, problém nastává s úpravou stávajícího příspěvku a zobrazení taky neodpovídá přesně tomu, co bych chtěl (náhled s možností zvětšení).

Začal jsem proto pracovat na přímé úpravě skriptů, jelikož mezi modifikacemi jsem už nic vhodného nenašel a dospěl jsem zatím k jistému polovičatému řešení. Je mi jasné, že vkládání obrázků si tu připravuju hlavně sám pro sebe, málokdo má asi potřebu sem vkládat více jak jednu přílohu, ale prostě bych rád tu možnost nabídl všem a hlavně v podobě, kdy to uživatel zvládne provést sám.

Pokud se to ovšem začne jevit jako nutnost hlubšího zásahu do kódu, budu nucen to odpískat. Ovšem i tak tu pořád bude možnost to provádět v součinnosti se mnou. Alternativní postup totiž spočívá v tom, že bych obrázky nahrával ručně a vracel rovnou příslušné odkazy, které by uživatel poté mohl v příspěvcích použít. Časem by se to dalo i zautomatizovat, ale to by záleželo na celkovém zájmu.

Ale abych jen neteoretizoval, umožnil jsem na fórum vkládat flashová videa, např. přímé odkazy na Youtube.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Upgrade fóra
« Odpověď #8 kdy: Červen 27, 2015, 14:45:47 »

Povedlo se mi polovičaté řešení zatím dotáhnout do celkem uspokojivé podoby, ale se všemi dříve citovanými omezeními.

Pokud chcete obrázek nahrát přímo sem, je nejjednodušší cestou poslat mi ho v příloze přes soukromou zprávu. Jakmile to bude možné, odešlu zpět patřičný odkaz (adresu), který poté v příspěvku použijete. Přímému nahrávání mimo rozhraní fóra se celkem bráním, tohle už jsem zkoušel u Síně slávy a moc slavně to nedopadlo.

Stále je tu pak možnost použít externí úložiště, je jich celá řada. Pokud ovšem chcete, aby se zobrazoval náhled s možností načtení v galerii, pak je potřeba dodržet následující postup:

1) náhled musí být samostatný obrázek o šířce maximálně 600px
2) zápis pak provedete ve tvaru

Kód: [Vybrat]
[urlg=adresa velkého obrázku][img]adresa náhledu[/img][/urlg]
« Poslední změna: Červen 28, 2015, 06:44:25 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7306
Re:Upgrade fóra
« Odpověď #9 kdy: Červen 28, 2015, 15:55:58 »

Vypadá to, že i na předchozí způsob vkládání obrázků můžete zapomenout, neboť se mi podařilo docela obstojně skloubit dva mody - stávající mod pro přílohy a mod pro Fancybox (galerie). Nechtěl jsem se totiž Fancyboxu vzdát, když ho na stránkách používám prakticky všude, takže nezbylo, než-li pátrat. Postupně se mi tak podařilo najít potřebné úseky kódu a přepracovat je. Nicméně se ještě nejedná o definitivní stav, ale přesto si myslím, že už budu moci večer nebo zítra ráno poskytnout potřebný návod. Nahraných souborů ani příspěvků se ladění už týkat nebude.
IP zaznamenána
This is the end ...