Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:44:32
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 8 9 [10]

Autor Téma: Hrajeme Might and Magic VIII  (Přečteno 25878 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Hrajeme Might and Magic VIII
« Odpověď #135 kdy: Březen 18, 2026, 22:03:30 »

Ptávě že Thedas je taky jak kontinent tak planeta, protože autoři to měli na tabuli nadepsaný jako "the dragon age setting" a víc nad tim nepřemejšleli. Takže Thedas je technicky všechno.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #136 kdy: Březen 19, 2026, 12:02:03 »

No, já myslím, že je to třeba brát z pohledu toho světa a jeho obyvatel a pokud je to hra ve fantasy středověku, nebo pokud oni jsou na úrovni středověku atd, tak dost možná o nějakých planetách ani nepřemýšlí. Nemusí ani vědět, že jsou jiné kontinenty, natož planety. Planetě také můžou říkat různě, třeba jiné bytosti z jiné planety, jí pojmenují jinak.

Z pohledu Xanthora tak jediný svět, který zná je současně kontinent, neboť je to svět jeho a tak to třeba pojmenuje stejně.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #137 kdy: Březen 20, 2026, 14:44:34 »

Včera jsem projel Bludnou pláň, zachránil minotaury, sýr, vejce i rakev. Vše jsem to prošel během jednoho dne, nicméně lov na tritoního křižáka se nepovedl, jelikož jsem se nestihl vrátit a chyběl mi 1 den :). (absence cestovních kouzel je dosti otravná). Starobylí ještěři mě dokázali 2x zabít (moc jich tu nebylo a počítal jsem s tím, že se to může stát). Jediná obrana proti nim je asi vysoká třída zbroje, aby hrdinu ani nezasáhli, což se jim taky většinou nedařilo, ale když už se trefili, tak smrt.

Nevadilo, zadal jsem si lov mistra nekromanta, splnil povyšovací úkol upírů a vyraboval sídlo nekromantů, získal i první štít zatmění a splnil tento úkol. Vytrénoval jsem se na 50 level a opět dostal od cechu lov mistra nekromanta, Země stínů se mezi tím obnovila, takže jsem tu ty nemrtvé udělal znovu mrtvými a znovu vyraboval cech nekromantů a získal druhý štít zatmění :D (ne, že by mi to k něčemu bylo).

Z lokací mi tak už chyběl jen Šeptající les, kam jsem se vydal. Nejprve jsem se jal vyvražďovat zdejší světýlka a jednorožce (tyto boje byly dosti nechutné a jednou se jim povedlo mě zabít). Ne, že by ty potvory byly nějak těžší, než jiné, ale musel jsem neustále pobíhat a honit ty neustále poletující a pobíhající stvůry, které všechny střílely. Splnil jsem i úkol pro povýšení knězů. Pozabíjel jsem i kněze, co tu byli venku i uvnitř chrámu, kam šlo momentálně jít (neměl jsem sebou toho zrádce).

Nyní bych vlastně již mohl dokončit všechny úkoly. Pro povýšení minotaurů bych musel jít na souostroví dýk, tam ale asi půjdu až v rámci cesty na Regnu, povyšovací úkol pro troly asi splním až po cestě do roviny ohně. Nyní tedy asi dokončím alianční úkoly, pravděpodobně si jako vždy vyberu draky a nekromacery. Vejce mám, stačí jej jen odnést a chrám světla by měl být snadný.

Jsem na 51 úrovni a mohl bych se povýšit na 84.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #138 kdy: Březen 20, 2026, 15:21:44 »

Mě to předtím právě na levelu 50 přestalo bavit (s minotaurem) a vzdal jsem to. S upírem to bylo alespoň něco jiného a poměrně často jsem umíral. Na přesily to prostě hodně dlouho nebylo. Šeptající lesy jsem vyčistil až mnohem později, protože nahánění bludiček je fakt opruz :). Pro mě byl bod zlomu zabitý drak, tedy když jsem ho dokázal usekat dřív, než mě uškvařil.

Ad Enroth ... jasně, z pohledu Xanthora to bude trošku jiné, ale na konci sedmičky se družina dostane k dimenzionálním teleportům, takže povědomí o planetární síti asi vejde ve známost a tak nějak předpokládm, že to je ta Xanthorova narážka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #139 kdy: Březen 20, 2026, 23:06:48 »

Tak dokončil jsem úkoly rady, nejprve vyrazil do Garrotovi rokle, kde jsem nejprve znovu pozabíjel draky i drakobijce (draky kvůli lovu pro cech) a pak uzavřel alianci tentokráte s drakobijci (ono to bylo víceméně jedno, animace, co by se zde asi měly přehrát, se mi stejně nepřehrály a nechtěl jsem, ať mi tu uzavřou zdejší obchody).

Úspěšný lov Wyrma mi konečně hodil titul mistra lovce, takže na lovení oblud jsem již mohl kašlat. Pak jsem vzal zrádce, vyrazil do Šeptajícího lesa a vykuchal kněze a sebral kotel. Po příchodu do Zemi stínů a tamním nekromantům jsem zjistil, že se semnou Sandro nechce bavit, asi byl uražený z té předchozí návštěvy. Ale nevadilo, povýšil jsem se na 65 level, což stačilo k tomu, aby se jejich pevnost obnovila a pak se se mnou již bavil normálně a uzavřeli jsme alianci.

Přesunul jsem se tedy na Souostroví dýk, ještě identifikoval sekeru, pak vyrazil na Regnu. Tu tedy celou vykuchal. Hodně zajímavý je ten moment, kdy jsem se naučil toho velmistra mistra zbraní, jelikož to opravdu zdvojnásobilo způsobené škody, tedy zdejší piráti padali na ránu a nejsilnější verze na dvě rány (arcimág na tři) :D. Potopil jsem i tu flotilu a nakonec prošel i poslední hnízdo draků.

Po té se ke mě přidali i ti nejmocnější společníci a já toho licha na 50 úrovni trochu zneužil a použil jeho kouzlo městská brána a přesunul se na Souostroví dýka létání, abych se dostal k obelisku. Pak jsem se vycvičil asi na 65 level (tak, aby mi to přesně vyšlo, že dojdu do Šeptajících lesů 24 a tedy i dokončil úkol s obelisky.

Pak už jsem nemusel nikam spěchat, tak jsem se vytrénoval na max level, což v té době bylo 110 úroveň :D. Licha jsem ještě zneužil na přesun k minotaurům a pak jej vyhodil z party, u minotaurů dokončil úkol se sekerou a povýšením, v Bludné pláni znovu vybral zdejší poklad a pozabíjel i okolní gorgony a vyrazil k vodní bráně.

Nyní tedy již zbývají jen ty roviny. Poškození dávám něco kolem 160-180 na ránu (jak kdy a jak čemu), jsem zvědav, na jak vysokou hodnotu se mi to podaří zvednout. Ale je to docela vtipné.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #140 kdy: Březen 22, 2026, 08:55:29 »

Tak roviny mám za sebou, šel jsem nejprve do vodní, pak vzdušné, pak ohnivé a nakonec zemní. Nejhorší je asi ohnivá, ne kvůli potvorám, ale protože neumím létat a zde mi to kouzlo asi chybělo ze všeho nejvíc. Ale všechny jsem projel na jeden zátah bez léčení (zrovna do ohnivé jsem vstupoval s půlkou života, neboť jsem se zranil o lávu, když jsem pobíhal mezi ostrůvkami a na vstupních obludách se vyléčil :D).

Po rovinách jsem se vytrénovat na 143 level. Zjistil jsem ale, že nemám do čeho smysluplně dávat body. Do mistrovství zbraní to nemělo smysl, neboť maximum dovednosti je 60 a nejde to překonat ani předměty, co do dovednosti dávají bonus. Tedy já měl předměty, co do dovednosti dávají bonus 20 a každým bodem nad 40 se ten bonus snižoval (mám jí na 44, tedy bonus byl 16 atd). Ale vlastně by tedy mělo stačit si sehnat přilbu, boty a opasek s +12 a do dovednosti dát 24(+36) bodů a hrdina bude na maximu. Případně +8 za ty artefaktové rukavice, co mám a dovednost zvednout na 16 (+44) a též bude na max. To je docela škoda.

Dát body do kopí, asi taky nemělo smysl (alespoň dle statistik, kde se píše, jaké hrdinka dává poškození), jelikož mám v druhé ruce meč, tak body dané do kopí se nejspíše nijak neprojevují (pokud jsem meč sundal, tak poškození bylo výrazně výší s 30 body v dovednosti). Tak nevím. Budu muset vyzkoušet, jestli dávám větší poškození bez meče, než s ním. Ale nakonec jsem je nechal tedy v kopí.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #141 kdy: Březen 22, 2026, 10:28:41 »

Vidíš, já myslel, že maximum je 65. Před léty jsme tu o tom diskutovali (asi) v souvislosti s MM6. Původně jsem tedy plánoval, že bych dýky vytáhl max. na 45 a pak si sehnal předmět s bonusem.

Pokud se nepletu, tak maximální bonus v předmětu může být u dovedností 25 (jistý si ale nejsem) a bonusy se nesčítají (platí jen ten nejvyšší). Zkoušel jsem to takhle s předměty s bonusem do odstraňování pastí a vždy se počítal jen jeden. Teoreticky tedy stačí dovednost zvednou na 35 a 25 si sehnat v bonusu, popř. na 40 a těch 20 už se určitě sehnat dá.

Zajímavé jsou pak i další doplňkové dovednosti jako odstraňování pastí a identifikace předmětů. U identifikace předmětů mi stačilo být expert a mít předmět s bonusem, který to vytáhl o 14 úrovní a rázem jsem byl schopný identifikovat vše (jako velmistr). Přitom hodnotově to odpovídá 22 úrovním v normal (4 body expert je jako 8 bodů normal + dalších 14 úrovní bonus). U odstraňování pastí to však takhle nebylo, tam to pořád odpovídalo zhruba mistrovi.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #142 kdy: Březen 22, 2026, 11:07:38 »

Máš nárok na jeden bonus z normálního předmětu + jeden bonus z artefaktu/relikvie. Normální předměty maj maximum ench 25, jo.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #143 kdy: Březen 22, 2026, 11:16:44 »

Ještě jsem zkoušel experimentovat, jestli bych nějak dokázal zvýšit poškození skrz sílu a předměty, co jí zvedají (opasek berserka a to vysavače duší a meče) a toto je asi maximum, co se mi povedlo zvednout. Síla má nicméně jen velmi kosmetický efekt a asi i tam je nějaký limit, protože nasazení meče, který sílu ještě zvedl o 40, se posunul jen dolní limit, ale ne ten horní. Do té statistiky se nepočítá asi bonus v magickém poškození zbraně (kterou má ten meč). Pokud bych meč sundal a nechal si jen kopí, způsoboval bych větší škody.

Elemir: Já myslel, že bonusy do dovedností sčítají. To, že stačí nějaký lepší předmět do pastí, to vím, ale myslím, že v 7čce jsem jich měl víc s menším bonusem, abych je mohl odstraňovat.

U mistrovství zbraní jsem ale nenašel předmět, který by dával větší bonus, než 12, myslím, že konkrétně u této dovednost hra to maximum asi dělí 2, tedy 12 je totéž, co u jiných dovedností 24-25. Ale přinejmenším bonus z relikvie rukavic (8) a opasku 12, se sčítal, tedy tu dovednost to zvedlo o 20, jenže jsem to během hry moc dál nezkoumal a nezkoušel nasadit ještě nějaký třetí.

Spíše je možná maximum 24 bonus do dovednosti, nezávisle na tom, kolik předmětů použiješ? Tedy jestli jeden s +24, nebo dva s +15, vždy bude max 24? (to by odpovídalo víc, podle toho, že mám amulet s +24 do pastí a ty artefaktové rukavice s +8, ale bonus je 24. Nebo se to konkrétně u odstraňování pastí nesčítá, ale u mistrovství zbraní ano) viz screeny.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #144 kdy: Březen 22, 2026, 12:16:15 »

Já to právě mimo šestku nikdy moc nezkoumal, vlastně k tomu ani nebyl pořádně důvod. Jak psala Yuyu, nějaké sčítání tam je tedy předmět + artefakt/relikvie, ale dva prsteny nebo např. prsten + rukavice bere jen ten větší.

Síla by měla mít největší efekt zhruba do 50-75 (?), pak už bonus roste pozvolna, ale taky jsem si myslel, že by to mělo zvedat obě meze rozsahu zranění. U dvou mečů ti to taky horní hranici nemění? Bonusové zranění normálně vidět.

Asi si budu muset k tomu sednout a zkoušet, co se v obchodě reálně vygeneruje, protože bonus do mistrovství zbraní jsem taky moc velký nenašel a celkově šlo spíš o bonusy do doplňkových dovedností (ty pasti, identifikace věcí apod.).

Edit: aha, takže ani s tou relikvií to neplatí vždy, viz to odstraňování pastí. To by docela nahrávalo tomu, že součet nemůže být (zároveň) větší jak 25.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #145 kdy: Březen 22, 2026, 16:47:35 »

Tak, také jsem konečně i 8čku dohrál za sólo postavu. Nakonec jsem dal body ze všeho do posilování a dosáhl 157 (159) úrovně. Ono se to ale i hodilo, ty životy, protože ve vězení pána vody jsem tedy měl docela co dělat a nebylo to zas tak snadné, kvůli těm můrám, co tam jsou.

Ale stejně si myslím, že by se to dalo dohrát nejspíše tak na té 30-35 úrovni i s rytířem, již od 25 nemělo nic moc šanci, ale je to hodně i o tom vybavení (bez save/load a získání některých věcí, by to bylo mnohem těžší).

Dohrál jsem tak MM6-8 za sólo rytíře. MM6 je pro mě jasně nejlepší a i nejtěžší. MM8 nejhorší a nejsnadnější. MM9 hrát asi nebudu (pořád si nejsem jistý, jestli jsem tu hru vlastně někdy dohrál :D ).

« Poslední změna: Březen 22, 2026, 17:59:41 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 8 9 [10]