Další v pořadí bylo Vosí hnízdo, od kterého jsem se odpíchl dál a následovala konečně cesta do Bludných plání, abych osvobodil minotaury (Baltazarovo doupě). Level postavy zůstal tuším 25. Výbavou jsem na tom taky ještě nebyl úplně ideálně, takže to zlehka drhlo, ale jakmile jsem si vyčistil okolí vstupu, tak už bylo zase o něco veseleji. Nejhorší pro mě byl v tuto chvíli tritonní křižák, ale ve chvíli, kdy se mi podařilo odkrýt městskou kašnu, tak jsem se mohl chodit doléčovat k ní, popř. svádět souboje přímo u ní (a přitom se hned léčit).
Během odbočky k ověření pravosti Baltazarovy sekery jsem se stavil v Garrotově rokli a prošel si Velechrám Eepa. Trochu jsem si u toho trhal vlasy

. Nikoliv kvůli obtížnosti, ale kvůli tomu, že sem jsem měl jít už dřív, protože jsem tím získal skvělou výbavu do začátku, se kterou by bylo Baltazarovo doupě bývalo o dost jednodušší

. Holt pamět selhala, ale stane se

.
Po návratu do doupěte jsem za sekeru sklidil haldu xp za povyšovací úkol pro minotaury a mohl jsem se z levelu 25, který jsem předtím v Zemi stínů zkorigoval na 33, posunout rovnou na level 39 a po malé akci venku (Kostel Eepa), jsem to zaokrouhlil ještě na 40. V tuhle chvíli jsem získal bojeschopnou upírku, která by měla být schopná systematičtějšího postupu, ale pořád by to chtělo trochu vylepšit výbavu.
Následoval proto návrat do Alvaru a dočištění Opevnění temných trpaslíků. K lepší efektivitě v boji jsem využil alvarský piedestal Dne Bohů, který mi výrazně navýšil statistiky. Získal jsem tak artefaktový prsten s bonusem do elementárních dovedností (Prsten rovin) - velmi pěkná věcička. Následovala Pevnost zlobřích nájezdníků, která byla zčásti už jen formalitou - po zlomení úvodního náporu byl další postup pohodový (využil jsem taktiky běhu na schodiště, odkud na mě nikdo nemohl). Ve městě jsem mezitím sehnal kus výbavy s bonusem +12 nebo +14 k odstranění pastí, takže i na expertní úrovni jsem začal pasti otevírat bez výbuchu, což mi hodně pomohlo. K tomu jsem získal i jiný kus výbavy s bonusem k Mistrovství zbraní, takže se mi zas o kousek snížil faktor zotavení.
Někdy v této době přibyl ještě kousek, který mi zaračuje imunitu na ochromení. K tomu bych potřeboval najít ještě něco s imunitou na zkamenění (proti spánku asi ne, protože na ovlivnění mysli je upír imunní).
Z Alvaru jsem zamířil do Šeptajících lesů, abych předal Proroctví Slunce (povyšovací úkol kleriků) a zároveň abych se pokusil najít Cauri (povyšovací úkol pro temné elfy). Jelikož jsem seznam úkolů na stránkách doplnil o odměny, tak jsem si potřeboval pár věcí ověřit. K svému úžasu jsem zjistil, že za povyšováky je 125 000 xp! A k tomu +500 bodů do pověsti. Za dva úkoly jsem tak získal celkem snadno 250 000 xp.
Poznámka: vím, jak to dokáže hru v počátku usnadnit, ale jenom připomínám, že můj prvotní cíl byl pokus o systematický průzkum lokací. To, že se to nepovedlo, je věc jiná

.
V Zemi stínů jsem navštívil Upíří kryptu, abych si otestoval, jak obstojím proti tužším nepřátelům bez pomoci buffů (viz piedestal Dne Bohů v Alvaru). Uvnitř jsem na nic nečekal a zamířil jsem do místnosti s policí, za kterou jsem se ukryl, aby na mě upíři nemohli ve větším počtu. V opačném případě mě byli schopní zabít, ale takto jsem získal pro změnu výhodu já. Opět jde jen o to zlomení odporu v úvodu dungeonu. Další upíry už jsem prostě lákal klasicky po jednom a případně je usekával během couvání.
Nyní přede mnou stálo nejtěžší rozhodnutí - pokus o povýšení svého upíra na Nosferatu. Odcestoval jsem proto znovu do Bludných plání a vyčistil si okolí Korbuovy krypty. Uvnitř jsem se pak dal do postupného vylákávání efrítů. S pomocí Prstenu rovin (vyšší odolnost proti ohni) a Hrdinství jsem je nakonec usekal, ale úplně pohodové to ještě nebylo (ale s tím jsem počítal). Nagy v hlavním sále jsem naopak sundal velmi snadno. Získal jsem tak sarkofág, ale k povýšení budu potřebovat ještě Korbuovy ostatky, které jsou v Kyklopí spíži v Železných píscích. V Baltazarově doupěti jsem při té příležitosti zvýšil level na 45. A tady jsem prozatím skončil.
Jenom se vrátím k možnému zrychlení úvodu, protože se mi pod videem ke gameplayi z osmičky (
https://www.youtube.com/watch?v=iE8E48qjT5I) objevil komentář, že osmičku nejde odsólovat. Zkusím tedy nastínit, jak to vypadá, když už víte, co děláte ...
Na počátku osmičky je kritický jen začátek. Jsou rasy (povolání), které to mají jednodušší a jiné si to musí trošku oddřít. To je první věc. Druhá věc je předpoklad, který si na počátku hry stanovíte. Pokud vám nejde o nějaký systematický postup, ale chcete jen velmi rychle získat převahu, pak stačí jen pár věcí ...
Sólo postava má ohromnou výhodu v tom, že poměrně rychle leveluje (všechny zkušenosti získává jen ona) a tohoto faktu se dá snadno využít:
1) od Onefanga si vezmete úkol s portálovým kamenem a navštívíte Frederica Talimera a zeptáte se ho na portály ... 1500 xp zdarma a můžete je hned proměnit na level 2.
2) vezmete úkol s doručením svitků léčení do šesti chatrčí - bez boje se to v jednu chvíli neobejde, ale nic komplikovaného to není (pár svitků je totiž v truhlách hlídaných piráty) ... +3000 xp. Máte tedy dohromady 4500 xp a výsledný level může být 3.
3) od Rothnaxe si vezmete úkol s nalezením jeho bratra na ostrovech, což se dobře dělá dohromady s bodem 2. Je za to snadných 750 xp.
4) vydáte se do Opuštěného chrámu, který jen projdete od začátku na konec - pokud nedáte Hadí muže u východu z chrámu, tak kolem nich prostě jen proběhnete. K tomu cestou snadno splníte další dva úkoly (kniha Proroctví hada a soška ... dohromady 750 + 7500 xp). Rázem máte celkem 12 750 xp a jste na levelu 5, což je maximum pro Souostroví Dýky. K tomu něco získáte za zabíjení potvor, takže reálný level by byl o něco větší, ale to už budete muset potrénovat na Havraním pobřeží.
Poznámka I: Opuštěný chrám projde i postava na levelu 1, chce to jen trochu cviku a trpělivosti. Opravdu stačí chrámem jen projít a odemknout si přístup k lodi.
Poznámka II: když máte štěstí nebo zneužijete metodu save/load, tak se v místním krámku dá sehnat svitek Chůze po vodě. S ním to k lodi zvládnete napřímo a do Opuštěného chrámu nemusíte (vrátíte se sem až po tréninku na Havraním pobřeží). Dlouhou dobu jsem si myslel, že hra svitek Chůze po vodě na Souostroví Dýky negeneruje, ale u zápisku KILLERA k sólo hraní za liche jsem našel info, že svitek tu koupit nakonec jde. Holt jsem dosud neměl štěstí a svitek jsem míjel.
5) s dopisem od Daderosse vyplujete na Havraní pobřeží a dopis předáte Elgaru Fellmonovi ... +7500 xp (dle situace by jste měli být už na levelu 8). Pocvičíte, potrénujete bojové dovednosti (popř. magie dle zvoleného povolání) a vrátíte se na Souostroví Dýky do Opuštěného chrámu a vyčistíte boční komnaty, kde se ukrývá Proroctví Slunce (povyšovák pro kleriky).
6) zpět na Havranní pobřeží a odtud do Alvaru, kde si vezmete úkol s nalezením Cauri. Kolem zlobrů proběhnete na cestu do Šeptajících lesů a během si pospíšíte i do vesnice. Dá se to uběhnout bez jediného šrámu. Za Proroctví Slunce je 125 000 xp a v tuhle chvíli by měla být postavička schopná levelupu až na 18! Pokud navíc dáte i Cauri (ve vesnici si vyzvednete svitky odkamenění a najdete v lese příslušnou sochu), tak získáte dalších 125 000 xp!
Poznámka: dojít k soše Cauri může být obtížné a stresující, nicméně se dá i (někde) zakoupit svitek Neviditelnosti a s tím by to mělo jít v pohodě.
7) máte haldu zkušeností a velmi rychle i poměrně vysoký level, se kterým se nyní můžete pustit do systematičtějších akcí, třeba osvobodit Baltazarovo doupě a k tomu splnit další povyšovák za 125 000 xp

. Celá tahle pasáž se vejde do 2 hodin hraní, s odbočkami (tréninkem, lepším lootem apod.) by to mohlo být do 3-4 hodin celkem. Záleží trochu na okolnostech a jak moc chcete "využívat" další mechaniky hry.
Poznámka: jen pro představu, 125 000 xp pro postavu na levelu 6 znamená celkový level 17. Dva povyšováky dají cca level 23 a tři povyšováky už jsou level 28. K tomu plníte hlavní a vedlejší úkoly takže už jen se dvěma povyšováky budete snadno atakovat hranici levelu 30, což vám stačí na pohodlný trénink postavy včetně pokročilejšího rozvoje dovedností. Záleží opravdu jen na tom, co všechno budete v té chvíli plnit a podle toho to bude vypadat. K tomu je potřeba dodat, že oblasti jako Havraní pobřeží snadno přelevelíte a plnění místních úkolů bude jen formalita, no a tím pádem získáte další zkušenosti poměrně snadno. Samozřejmě záleží i na zvolené postavě.
Pokud budete mezitím plnit i část hlavní dějové linky, což bude vzhledem k vyšším levelům jen formalita, tak získáte nejenom další zkušenosti, ale i potřebné peníze na uvedené levelupy a trénink. K tomu je dobré sbírat ingredience pro alchymisty, co připravují elixíry - hned na Souostroví Dýky si tak můžete velmi snadno zvýšit rychlost o 50 bodů. A k tomu nezapomínat na magické tekutiny v sudech.
Jak jsem říkal, na počátku jde hlavně o to, co od hry očekáváte. Obtížnost se dá totiž zlomit velmi snadno a sólo postava má pak docela navrch. Ono totiž dokud to nezkusíte, tak si určité věci jen těžko představíte. Před léty jsem taky nevěřil tomu, že by 4 druidi na levelu 11 zvládli sedmičku

. Milhaus pak třeba za jednoho rytíře odsóloval šestku. Odsólovat je možné prakticky každý díl od šestky do devítky (starší díly teď vynechám, ty mají svoje specifika). Neříkám, že je to vhodné pro nováčky, ale rozhodně to není nemožné. Ostatně něco málo je vidět v
Síni slávy nebo v článku
Atypické družiny (hráči).