Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:43:21
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10

Autor Téma: Hrajeme Might and Magic VIII  (Přečteno 25889 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Hrajeme Might and Magic VIII
« Odpověď #75 kdy: Březen 06, 2026, 20:00:10 »

Další v pořadí bylo Vosí hnízdo, od kterého jsem se odpíchl dál a následovala konečně cesta do Bludných plání, abych osvobodil minotaury (Baltazarovo doupě). Level postavy zůstal tuším 25. Výbavou jsem na tom taky ještě nebyl úplně ideálně, takže to zlehka drhlo, ale jakmile jsem si vyčistil okolí vstupu, tak už bylo zase o něco veseleji. Nejhorší pro mě byl v tuto chvíli tritonní křižák, ale ve chvíli, kdy se mi podařilo odkrýt městskou kašnu, tak jsem se mohl chodit doléčovat k ní, popř. svádět souboje přímo u ní (a přitom se hned léčit).

Během odbočky k ověření pravosti Baltazarovy sekery jsem se stavil v Garrotově rokli a prošel si Velechrám Eepa. Trochu jsem si u toho trhal vlasy :). Nikoliv kvůli obtížnosti, ale kvůli tomu, že sem jsem měl jít už dřív, protože jsem tím získal skvělou výbavu do začátku, se kterou by bylo Baltazarovo doupě bývalo o dost jednodušší :D. Holt pamět selhala, ale stane se :D.

Po návratu do doupěte jsem za sekeru sklidil haldu xp za povyšovací úkol pro minotaury a mohl jsem se z levelu 25, který jsem předtím v Zemi stínů zkorigoval na 33, posunout rovnou na level 39 a po malé akci venku (Kostel Eepa), jsem to zaokrouhlil ještě na 40. V tuhle chvíli jsem získal bojeschopnou upírku, která by měla být schopná systematičtějšího postupu, ale pořád by to chtělo trochu vylepšit výbavu.

Následoval proto návrat do Alvaru a dočištění Opevnění temných trpaslíků. K lepší efektivitě v boji jsem využil alvarský piedestal Dne Bohů, který mi výrazně navýšil statistiky. Získal jsem tak artefaktový prsten s bonusem do elementárních dovedností (Prsten rovin) - velmi pěkná věcička. Následovala Pevnost zlobřích nájezdníků, která byla zčásti už jen formalitou - po zlomení úvodního náporu byl další postup pohodový (využil jsem taktiky běhu na schodiště, odkud na mě nikdo nemohl). Ve městě jsem mezitím sehnal kus výbavy s bonusem +12 nebo +14 k odstranění pastí, takže i na expertní úrovni jsem začal pasti otevírat bez výbuchu, což mi hodně pomohlo. K tomu jsem získal i jiný kus výbavy s bonusem k Mistrovství zbraní, takže se mi zas o kousek snížil faktor zotavení.

Někdy v této době přibyl ještě kousek, který mi zaračuje imunitu na ochromení. K tomu bych potřeboval najít ještě něco s imunitou na zkamenění (proti spánku asi ne, protože na ovlivnění mysli je upír imunní).

Z Alvaru jsem zamířil do Šeptajících lesů, abych předal Proroctví Slunce (povyšovací úkol kleriků) a zároveň abych se pokusil najít Cauri (povyšovací úkol pro temné elfy). Jelikož jsem seznam úkolů na stránkách doplnil o odměny, tak jsem si potřeboval pár věcí ověřit. K svému úžasu jsem zjistil, že za povyšováky je 125 000 xp! A k tomu +500 bodů do pověsti. Za dva úkoly jsem tak získal celkem snadno 250 000 xp.

Poznámka: vím, jak to dokáže hru v počátku usnadnit, ale jenom připomínám, že můj prvotní cíl byl pokus o systematický průzkum lokací. To, že se to nepovedlo, je věc jiná :D.

V Zemi stínů jsem navštívil Upíří kryptu, abych si otestoval, jak obstojím proti tužším nepřátelům bez pomoci buffů (viz piedestal Dne Bohů v Alvaru). Uvnitř jsem na nic nečekal a zamířil jsem do místnosti s policí, za kterou jsem se ukryl, aby na mě upíři nemohli ve větším počtu. V opačném případě mě byli schopní zabít, ale takto jsem získal pro změnu výhodu já. Opět jde jen o to zlomení odporu v úvodu dungeonu. Další upíry už jsem prostě lákal klasicky po jednom a případně je usekával během couvání.

Nyní přede mnou stálo nejtěžší rozhodnutí - pokus o povýšení svého upíra na Nosferatu. Odcestoval jsem proto znovu do Bludných plání a vyčistil si okolí Korbuovy krypty. Uvnitř jsem se pak dal do postupného vylákávání efrítů. S pomocí Prstenu rovin (vyšší odolnost proti ohni) a Hrdinství jsem je nakonec usekal, ale úplně pohodové to ještě nebylo (ale s tím jsem počítal). Nagy v hlavním sále jsem naopak sundal velmi snadno. Získal jsem tak sarkofág, ale k povýšení budu potřebovat ještě Korbuovy ostatky, které jsou v Kyklopí spíži v Železných píscích. V Baltazarově doupěti jsem při té příležitosti zvýšil level na 45.  A tady jsem prozatím skončil.

Jenom se vrátím k možnému zrychlení úvodu, protože se mi pod videem ke gameplayi z osmičky (https://www.youtube.com/watch?v=iE8E48qjT5I) objevil komentář, že osmičku nejde odsólovat. Zkusím tedy nastínit, jak to vypadá, když už víte, co děláte ...

Na počátku osmičky je kritický jen začátek. Jsou rasy (povolání), které to mají jednodušší a jiné si to musí trošku oddřít. To je první věc. Druhá věc je předpoklad, který si na počátku hry stanovíte. Pokud vám nejde o nějaký systematický postup, ale chcete jen velmi rychle získat převahu, pak stačí jen pár věcí ...

Sólo postava má ohromnou výhodu v tom, že poměrně rychle leveluje (všechny zkušenosti získává jen ona) a tohoto faktu se dá snadno využít:

1) od Onefanga si vezmete úkol s portálovým kamenem a navštívíte Frederica Talimera a zeptáte se ho na portály ... 1500 xp zdarma a můžete je hned proměnit na level 2.

2) vezmete úkol s doručením svitků léčení do šesti chatrčí - bez boje se to v jednu chvíli neobejde, ale nic komplikovaného to není (pár svitků je totiž v truhlách hlídaných piráty) ... +3000 xp. Máte tedy dohromady 4500 xp a výsledný level může být 3.

3) od Rothnaxe si vezmete úkol s nalezením jeho bratra na ostrovech, což se dobře dělá dohromady s bodem 2. Je za to snadných 750 xp.

4) vydáte se do Opuštěného chrámu, který jen projdete od začátku na konec - pokud nedáte Hadí muže u východu z chrámu, tak kolem nich prostě jen proběhnete. K tomu cestou snadno splníte další dva úkoly (kniha Proroctví hada a soška ... dohromady 750 + 7500 xp). Rázem máte celkem 12 750 xp a jste na levelu 5, což je maximum pro Souostroví Dýky. K tomu něco získáte za zabíjení potvor, takže reálný level by byl o něco větší, ale to už budete muset potrénovat na Havraním pobřeží.

Poznámka I: Opuštěný chrám projde i postava na levelu 1, chce to jen trochu cviku a trpělivosti. Opravdu stačí chrámem jen projít a odemknout si přístup k lodi.

Poznámka II: když máte štěstí nebo zneužijete metodu save/load, tak se v místním krámku dá sehnat svitek Chůze po vodě. S ním to k lodi zvládnete napřímo a do Opuštěného chrámu nemusíte (vrátíte se sem až po tréninku na Havraním pobřeží). Dlouhou dobu jsem si myslel, že hra svitek Chůze po vodě na Souostroví Dýky negeneruje, ale u zápisku KILLERA k sólo hraní za liche jsem našel info, že svitek tu koupit nakonec jde. Holt jsem dosud neměl štěstí a svitek jsem míjel.

5) s dopisem od Daderosse vyplujete na Havraní pobřeží a dopis předáte Elgaru Fellmonovi ... +7500 xp (dle situace by jste měli být už na levelu 8). Pocvičíte, potrénujete bojové dovednosti (popř. magie dle zvoleného povolání) a vrátíte se na Souostroví Dýky do Opuštěného chrámu a vyčistíte boční komnaty, kde se ukrývá Proroctví Slunce (povyšovák pro kleriky).

6) zpět na Havranní pobřeží a odtud do Alvaru, kde si vezmete úkol s nalezením Cauri. Kolem zlobrů proběhnete na cestu do Šeptajících lesů a během si pospíšíte i do vesnice. Dá se to uběhnout bez jediného šrámu. Za Proroctví Slunce je 125 000 xp a v tuhle chvíli by měla být postavička schopná levelupu až na 18! Pokud navíc dáte i Cauri (ve vesnici si vyzvednete svitky odkamenění a najdete v lese příslušnou sochu), tak získáte dalších 125 000 xp!

Poznámka: dojít k soše Cauri může být obtížné a stresující, nicméně se dá i (někde) zakoupit svitek Neviditelnosti a s tím by to mělo jít v pohodě.

7) máte haldu zkušeností a velmi rychle i poměrně vysoký level, se kterým se nyní můžete pustit do systematičtějších akcí, třeba osvobodit Baltazarovo doupě a k tomu splnit další povyšovák za 125 000 xp ;). Celá tahle pasáž se vejde do 2 hodin hraní, s odbočkami (tréninkem, lepším lootem apod.) by to mohlo být do 3-4 hodin celkem. Záleží trochu na okolnostech a jak moc chcete "využívat" další mechaniky hry.

Poznámka: jen pro představu, 125 000 xp pro postavu na levelu 6 znamená celkový level 17. Dva povyšováky dají cca level 23 a tři povyšováky už jsou level 28. K tomu plníte hlavní a vedlejší úkoly takže už jen se dvěma povyšováky budete snadno atakovat hranici levelu 30, což vám stačí na pohodlný trénink postavy včetně pokročilejšího rozvoje dovedností. Záleží opravdu jen na tom, co všechno budete v té chvíli plnit a podle toho to bude vypadat. K tomu je potřeba dodat, že oblasti jako Havraní pobřeží snadno přelevelíte a plnění místních úkolů bude jen formalita, no a tím pádem získáte další zkušenosti poměrně snadno. Samozřejmě záleží i na zvolené postavě.

Pokud budete mezitím plnit i část hlavní dějové linky, což bude vzhledem k vyšším levelům jen formalita, tak získáte nejenom další zkušenosti, ale i potřebné peníze na uvedené levelupy a trénink. K tomu je dobré sbírat ingredience pro alchymisty, co připravují elixíry - hned na Souostroví Dýky si tak můžete velmi snadno zvýšit rychlost o 50 bodů. A k tomu nezapomínat na magické tekutiny v sudech.

Jak jsem říkal, na počátku jde hlavně o to, co od hry očekáváte. Obtížnost se dá totiž zlomit velmi snadno a sólo postava má pak docela navrch. Ono totiž dokud to nezkusíte, tak si určité věci jen těžko představíte. Před léty jsem taky nevěřil tomu, že by 4 druidi na levelu 11 zvládli sedmičku ;). Milhaus pak třeba za jednoho rytíře odsóloval šestku. Odsólovat je možné prakticky každý díl od šestky do devítky (starší díly teď vynechám, ty mají svoje specifika). Neříkám, že je to vhodné pro nováčky, ale rozhodně to není nemožné. Ostatně něco málo je vidět v Síni slávy nebo v článku Atypické družiny (hráči).
« Poslední změna: Březen 07, 2026, 00:43:47 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #76 kdy: Březen 06, 2026, 21:19:01 »

Aby nedošlo k mýlce, protože není sólovat jako sólovat ... ;)

Ve hře jsou 2 místa, respektive 2 úkoly, kdy musíte mít v družině konkrétní najmutelný charakter:

1) Overduna Snapfingera pro úkol Přivést do Cechu obchodníků v Alvaru svědka, který na vlastní oči viděl vznik ohnivého jezera

2) Dysona Leylanda pro úkol Vytvořit alianci s Cechem nekromancerů ze Země stínů nebo pro úkol Vytvořit alianci s Chrámem Slunce v Šeptajících lesích (zvolit si lze jen jeden z nich)

Vtip je v tom, že těmito postavami spustíte jen animaci a poté je zase propustíte. U Overduna sice přijdete o část zkušenosstí, které se rozdělí mezi něj a vaši hlavní postavu, ale jinak to prostě u těchto úkolů nejde.

Ono popravdě ty najmutelné charaktery je možné využívat i jako skladiště, takže pokud nechcete řešit problém s inventářem a hlídat si respawn truhel, tak je to mnohem pohodlnější způsob - v Krčmě dobrodruhů si vždy připojíte ty postavy, které potřebujete, předáte jim přebytečný loot nebo si naopak vezmete, co potřebujete a zase je propustíte. Nijak přitom nevyužíváte jejich (případných) dovedností (obchododvání, identifikace věcí apod.). Prostě je máte jen jako skladiště.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #77 kdy: Březen 07, 2026, 19:07:12 »

Na levelu 45 jsem dorazil do Železných písků a podél okraje lávového jezera jsem zamířil ke Spíži kyklopů. Kyklopové v okolí celkem šli, problém mi činil akorát kyklopí válečník, protože byl o fous rychlejší než já a měl větší štěstí. Bez loadů se to neobešlo a šlo v podstatě vždy o soutěž, kdo zasadí víc silných ran po sobě ... ten taky obvykle vyhrál :). Ve výsledku to bylo náročnější než ještěři u Korbuovy krypty, popř. krypta samotná.

Uvnitř spíže se mi navíc přihodila jedna zvláštnost. Celkem v poklidu jsem vyčistil úvodní sál a otevřel si propojku s kuchyní. V jednu chvíli jsem musel spíž opustit, abych se venku prospal, ale když jsem se vrátil, tak byl úvodní sál opět plný - asi se do něj z nějakého záhadného důvodu přesunuli kyklopové z kuchyně. Opuštění dungeonu by přitom mělo pozice potvor resetovat! Tím pádem by sál měl být stále čistý, ale nebyl. Holt jsem musel přetrpět dvojici kyklopích válečníků a pak už to byla opět jen rutina.

V truhlách jsem objevil pár zajímavých věcí, které by mohly být artefakty. Jako upír neovládám identifikaci věcí, takže mám v tomhle smůlu. A v batohu jsem měl Korbuův sarkofág, který zabírá polovinu místa. Odcestoval jsem proto do Země stínů, nechal se povýšit na nosferatu a k tomu jsem potrénoval dovednost Upír na velmistra. Poté jsem se vrátil zpět do spíže, pobral vše, co bylo zajímavé a s tím jsem se vrátil na Havraní pobřeží. Kupodivu to byl jen běžný loot :).

Jako velmistr upír jsem se naučil Mlžnou podobu a hlavně se mi citelně protáhla doba Levitace, což je moje taktické kouzlo. Z Havraního pobřeží jsem se přesunul do Bludných plání a začal jsem gorgony lákat k vodě. S pomocí levitace jsem pak vždy zacouval na hloubku a z bezpečné vzdálenosti jsem gorgony usekával. Chvilku to trvalo, ale nakonec jsem okolí Baltazarova doupěte udělal bezpečným.

Nešlo vlastně ani tak o bezpečnou cestu k doupěti, ale kousek od cesty se v údolí nachází šestice truhel, které tu gorgony hlídaly - jde o poklad strašného piráta Stanleyho. Většina truhel obsahuje haldu peněz a drahokamy, ale v jedné je navíc ukryta Mačeta spravedlnosti. Ideální zbraň pro mého upíra.

V Baltazarově doupěti jsem docvičil na level 50 a pomalu jsem začal docvičovat zbylé dovednosti na mistra (ty, u nichž jsem musel počkat na povýšení na Nosferatu). Nyní jsem tedy Nosferatu level 50, čímž jsem dorovnal nejlepší najmutelné upíří charaktery. Z pohledu rozvoje jsem však na tom o něco lépe.

Sólo rozehrávku za minotaura jsem tenkrát v tuhle chvíli ukončil, ale pokud si dobře vzpomínám, tak s minotaurem jsem toho prošel o něco méně, s upírkou jsem podle mě dál. V Bludné pláni mi chybí ještě Pevnost barbarů a v Zemi stínů pak Laboratoř šílené nekromancerky, to jsou další důležité dungeony, které bych měl projít co nejdříve. Po nich mi zůstane už jen pár jednodušších věcí v Garottově rokli a Šeptajících lesích, ale speciálně kvůli Šeptajícím lesům bych si chtěl nejprve pořídit nějaký předmět s imunitou na zkamenění. Gorgony jsem dokázal nalákat k vodě, ale bazilišky nemám v lesích kam lákat (gorgony a bazilišci umí postavu zkamenět, což je pro sólo postavu instakill).

Dračí jeskyně záměrně odkládám a pak samozřejmě odkládám úkolové dungeony - aliance, elementární roviny. V současné chvíli si myslím, že teď už se hra asi zrychlí, protože to nejkomplikovanější do úvodu mám za sebou. Největší problémy přitom čekám v Laboratoři šílené nekromancerky a pak je to jedna velká neznámá :). Vůbec teď nedokážu odhadnout, na jakém levelu půjdu třeba na Regnu. Osobně si nemyslím, že bych se s Regnou dokázal vyšplhat až k levelu 100, spíš to bude okolo levelu 70. Mimochodem, některé oblasti se mi mezitím respawnuly, takže se mi znovu objevily sudy s magickými tekutinami apod. (Země stínů, Železné písky).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #78 kdy: Březen 08, 2026, 19:14:25 »

Pevnost barbarů v Bludných pláních byla dle očekávání (už) jen rutina. Drobný zádrhel nastal akorát u Zoga, kterého jsem v chumlu dalších zlobrů nejprve přehlédl. Docela mi to nandal, tak jsem musel v jednu chvíli couvnout do postranní místnosti a doléčit se. Vyčištěním pevnosti jsem získal dračí vejce, které pak snadno vyměním za alianci (Draci nebo Drakobijci).

Vrásky na čele mi nově začala dělat absence identifikace předmětů, protože truhel výrazně přibylo a některé předměty v truhlách vypadaly celkem podezřele. Je pak těžké odhadnout, co vzít a co případně nechat, abych omylem nepřehlédl možný artefakt atd. Nakonec jsem na to vyzrál stejně jako u pastí. Upír se může identifikaci věcí naučit a dokonce jí vytáhnout až na experta. Samo o sobě to nic moc neřeší, ale získal jsem k tomu předmět s bonusem +14 do identifikace a najednou jsem dokázal poznat i lepší kousky (funguje to podobně, jako kdybych byl nyní mistr v identifikaci věcí).

V Baltazarově doupěti jsem si metodou save/load vygeneroval u místního obchodníka s amulety prsten s bonusem imunity na zkamenění a krom něj se mu v nabídce objevil prsten proti utonutí (už nemusím levitovat). Časem bych si tu chtěl vygenerovat ještě elixír síly, který jediný moje postava ještě nezkusila.

Ze Šeptajících lesů jsem dorazil do Země a stínů a zamířil si to do obávané Laboratoře šílené nekromancerky. Potíž laboratoře spočívá v přítomnosti kostěnných draků a nekromancerů. Oboje dvoje jsou tuhé potvory, což z povyšovacího úkolu pro rytíře dělá obtížný úkol, podobně jako je tomu u trolů. Po vstupu do dungeonu jsem zkusil několik variant postupu, ale nakonec se mi osvědčila stará dobrá taktika, kdy jsem skrze studnu proskočil do sklepení. Souboje byly tužší, ale z tohoto směru je to schůdnější, takže jsem byl nakonec mile překvapen, jak jsem to na levelu 50 zvládl.

Z podzemí laboratoře jsem si přinesl kopí Ebonest (povyšovák pro rytíře) a 5 ks džbánů proměny (povyšovák pro nekromancery - je potřeba ještě kniha Khela, ale tu jsem předtím našel ve Vyzdvižené knihovně na Souostroví Dýky). V patře laboratoře jsem ještě navštívil Blazena Stormlanceho a slíbil mu pomoc (donést lektvar od klerika Derwishe z Havraního pobřeží). Málem bych zapomněl, našel jsem tu ještě hlavolam, což je vedlejší úkol pro Benefice z vesnice.

Abych se příliš neodchýlil od systematičnosti, tak jsem nově nabral směr do Železných písků a pročistil si Lávový tunel. V artefaktové truhle mě čekalo kroužkové brnění pro temné elfy, takže nic pro mě. Přes Alvar jsem se pak přesunul do Šeptajících lesů. V Alvaru jsem zvýšil identifikaci věcí na experta a v Šeptajících lesích jsem přidal mistra regenerace.

V Šeptajících lesích jsem se pak vydal ještě do trolího domova. Zkameňující pohled bazilišků negoval můj prsten, takže šlo čistě jen o fyzickou konfrontaci. Za chvilku jsem měl hotovo. Další cesta by měla směřovat do Druidského kruhu, což jsem pro dnešek už nestihl. Krom toho mi zbyla ještě Hrobka nagy v Garrotově rokli, ale to bude už jen formalita.

Pokud tedy vynechám oba nesplněné dungeony, tak mi vlastně zbyly jen alianční úkoly a elementární roviny (+ vedlejší dračí jeskyně, na které se opravdu ještě necítím):

Souostroví Dýky - Rovina země
Železné písky - Rovina ohně
Bludná pláň - Rovina vody
Šeptající lesy - Rovina vzduchu

Aliance ...

Cech nekromancerů nebo Cech světla (Země stínů vs Šeptající lesy)
Dračí jeskyně nebo Tábor drakobijců (Garrotova rokle)

Je to docela nečekaný pokrok. Pokud splním oba následující dungeony (Druidský kruh a Hrobku nagy), tak bych měl hravě dosáhnout na level 60. Bodů k rozdělení mám zatím dost (momentálně něco přes 120) a chybí mi vlastně už jen dotrénovat dvě školy magie na mistra. Velmistr dýky je beztak až na Regně, takže mám ještě čas a taky jsem zatím nenašel žádnou pořádnou dýku. Nicméně pak mi zbývá také mistr a velmistr identifikace nestvůr. I tak mi dost bodů zbyde a veškeré další body se budou už jen hromadit. Zatím totiž nemám rozmyšleno, jakou cestou se vydám. Rád bych navýšil alespoň jednu bojovou dovednost nad hodnotu 20 (meč nebo dýky), ale na to je ještě dost času.

Alianční úkoly mi asi moc zkušeností už nepřihrají, ale pořád jsou tu ještě dva (neohlášené) povyšováky a to by teoreticky mohlo dohromady stačit až na level 65, což by byl zároveň vstupní level na Regnu ... jsem zvědav, jestli jsem to odhadl správně :).

Už teď je jasně vidět, jak moc jsem se posunul. Moje upírka level 50 určitě není to nejlepší, co jsem mohl prozatím vytrénovat, rezervy tu prostě jsou a určitě jsem to mohl naplánovat lépe, ale překvapilo mě, že vlastně hraji hodně podobně, jako kdybych měl plnou družinu (a jel to co nejvíce systematicky) a přitom se necítím nijak výrazně handicapován. Počátky byly tuhé, to ano, a taky zdlouhavé, ale od levelu cca 30 se vše výrazně zlepšilo (odpovídá to zhruba okamžiku, kdy jsem osvobodil minotaury v Baltazarově doupěti). Cestovní kouzla kupodivu nepostrádám a ani není důvod kamkoliv spěchat.

Chvilku jsem dokonce přemýšlel, že bych se podíval do elementárních rovin už teď, ale návštěva Lávového tunelu ukázala, že by to asi nebyl moc dobrý nápad ;).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #79 kdy: Březen 09, 2026, 09:54:39 »

8čku jsem sólovat nezkoušel. Kdybych to zkoušel těžko říct, za jaké povolání. Upír a minotaur by mě asi ani nenapadl. Když tak přemýšlím, ani jedno z těchto povolání jsem v partě nikdy neměl. Kdybych chtěl hrát za bojovou postavu, asi bych šel do rytíře, nebo trola (trola jsem v partě též nikdy neměl :D). Kdyby za magickou, asi nekromacera. Ani klerik by nemusel být tak hrozný. A zajímavý je temný elf, jakožto lukostřelec s magií. Ale minotaur a upír mi prostě přijdou trošku navíc.

V 8čce ale může hrát roli i povyšovací úkoly a to, že jsou některé těžší než jiné. Třeba temný elf to má relativně snadné. Taky je tedy jen jeden úkol.

Na druhou stranu v pozdější fázi jsou ty obludy poměrně hodně silné a hodně vydrží a může jít dost výdrž postavy, neboť asi žádné povolání je nesejme hodně rychle a bezpečně, ani nekromacer. Možná ten trol s palcátem a mečem, s posilováním, vysokou regenerací a koženou zbrojí s vysokými odolnostmi, poladěny ještě mistrem zbraní. Ale podle všeho právě mistr zbraní by mohl hrát dost roli a v tom má dost výhodu rytíř v tom velmistrovi. Tak těžko říct.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #80 kdy: Březen 09, 2026, 10:28:45 »

Rytíř je asi nejjednodušší, pokud máš jen trochu štěstí na zbraň s vysávánim života, tak už je většina hry jen o tom, že stojíš u nepřátel a držíš Ačko. Temný elfové jsou nejsilnější zrůdy ve hře. Troll určitě ne. Rozhodně ne upír, to je trest nejvyšší. Jejich povyšovák je hroznej.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #81 kdy: Březen 09, 2026, 11:50:42 »

Povyšovací úkol upíra je fakt hrozný, obzvlášť, pokud to chce hráč odehrát čistě bojově. K tomu Korbuův sarkofág v jednu chvíli dost nepříjemně blokne místo v inventáři :D. Upír má ale taky jeden výrazný bonus a to je mistrovská alchymie.

Posilovací kouzla z lektvarů totiž vyjdou lépe, než to co dokáže seslat jakožto mistr v klerické magii, kterou se navíc může naučit až po povýšení na Nosferatu (mistr alchymie může být už základní upír). Naneštěstí je to piplání (sběr ingrediencí a tak), takže jsem alchymii nakonec ani nepoužil, ale možná na to ještě dojde.

Když jsem zpětně pročítal zápisky za sólo minotaura, tak se ukázalo, že upír má i pomalejší rozjezd a potřebuje do počátku více levelů, než začne být efektivní. Level 40-45 je zlomový, hlavně kvůli dovednostem a výbavě, které tou dobou už postava má.

Kvůli finále jsem si udělal i pár propočtů. Na levelu 100 bude mít můj Nosferatu cca 426 HP, na levelu 200 by to bylo cca 826 HP (many o něco méně, protože zdraví a mana se u Nosferatu zvyšuje cca 1:1). Jelikož bonus z odolnosti je u sólo postavy výrazný, tak získá ještě něco okolo 80-90 HP navíc (a obdobně u many). Posilování neumí, takže mám smůlu.

Tipuji, že na level 100 dosáhnu, ale těžko říci, o kolik ho případně přesáhnu. Není to tedy žádné terno, hlavně kvůli finálním dungeonům. Neustojím tolik a těžko teď říci, jaký budu ve finále ranař.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #82 kdy: Březen 09, 2026, 21:14:52 »

Tak jsem pomalu doprošel zbylé nedračí dungeony a oznámil další dva splněné povyšováky. Zbyl mi už jen dračí povyšovák, který ovšem nemám ještě ani zadaný. Krom toho mi zbývá dokončit aliance.

Rozhodl jsem se pro cech nekromancerů a draky. Původně jsem to chtěl absolvovat ještě na levelu 50, ale pak jsem si řekl, že zaběhnu do Baltazarova doupěte, seženu elixír síly a polevelím ... vyšlo mi to na level 67, ale zvedl jsem ho jen na 65.

V cechu nekromancerů jsem souhlasil s úkolem, popadl Dysona a vyrazil do chrámu světla v Šeptajících lesích. Dyson mi odkryl vstup ke kotli a jakmile jsme byli dole, tak jsem Dysona propustil a kotel uzmul. Následoval celkem jednoduchý boj s kleriky, ale úplně pohodové to nebylo - mají něco bolavého na nemrtváky, takže jsem se musel i trochu krýt.

Ze Šeptajících lesů jsem utekl do Alvaru, odkud mi shodou okolností hned jede dostavník do Garrotovy rokle, ale to si nechám až na zítřek ;).

Na Regnu tedy očividně vyrazím na vyšším levelu, než jsem očekával. Dovednostní body mi zatím pěkně vystačily na navýšení všeho do patřičných maxim a ještě mi něco málo zbylo (necelých 50 bodů), takže odteď už se mi budou dovednostní body jen kumulovat (po levelupu na 65 jsem měl zase přes 180 dovednostních bodů).

Edit: sakriš, teď jsem si uvědomil, že dračí vejce jsem nechal na Havraním pobřeží, takže se stejně budu muset vydat oklikou :).
« Poslední změna: Březen 09, 2026, 21:42:12 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #83 kdy: Březen 09, 2026, 21:57:58 »

Bych dával všechny body do dýk, né? Ať působíš co nejvyšší zranění. Případně do magií, pokud kouzlíš. Nemá cenu si je nechávat. Teoreticky by mohly být dvě dýky hodně efektivní, pokud by v nich měl upír hodně bodů a dařilo se mu často dávat trojité zranění.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #84 kdy: Březen 09, 2026, 22:06:11 »

Já to zatím nechávám, protože jsem nenašel jedinou lepší dýku a času je zatím dost (Regnu určitě zvládnu i s tím, co teď mám, horší budou roviny). Jakmile pak půjde do tuhého, tak mám v plánu to nacpat všechno do mečů nebo právě dýk. Magie nemají význam, v tom je upír trochu slabší a funguje to dobře jen jako support nebo léčení.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #85 kdy: Březen 09, 2026, 22:22:41 »

Já myslím, že zde není co řešit. Meče bych na tvém místě nerozvíjel vůbec (ani se je neučil), protože ty jsou na nic. Za to když dáš 50 bodů do dýk, zvedne se způsobené poškození o 50 a s trojitým zraněním to bude vlastně 150. A vždy to bude lepší (i s nejhorší dýkou ve hře) než s nejlepším mečem na mistra. Tedy bych řekl, že tam není co řešit a na co čekat.

Ideální by si ještě bylo sehnat dýku s očarováním temnoty a pak třeba nějaký artefakt, ale není to nezbytné.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #86 kdy: Březen 09, 2026, 22:30:31 »

Na tom něco bude :D. Já si právě nechával čas, protože jsem tak nějak balancoval mezi tím, co zvolit. U mečů vím o několika artefaktech, které víceméně zaručeně získám, ale je pravda, že ty dýky mají v tomhle úhlu pohledu lepší potenciál. A právě proto se mi to sólování líbí, v partě bych tohle neřešil vůbec.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #87 kdy: Březen 09, 2026, 22:42:19 »

No meče, ani na velmistra, nepřidávají přidělené body do zranění. Což z nich dělá zbraně vcelku zbytečné. Tedy pro úpíra s dýkami. Po jiná povolání, co umí třeba kopí, nebo palcát a mohou zvednout na mistra mistra zbraní, se můžou hodit, ale nemá cenu do nich dávat body (jen tak, aby se v nich hrdina mohl povýšit na max).

Meče jsou asi jediná zbraň, která ten bonus do způsobených škod nemá na žádné úrovni (možná ještě hole). A ani artefakty nemají takové poškození, jak jej lze zvednout těmi body v dovednosti. Třeba "Mezník" má rozsah škod 17-26. Nejslabší dýka 2-4 + body do dovednosti. Na 10 bodech a velmistrovi tedy 12-14, na 20 bodech již 22-24 a tedy je lepší, než ten meč. Tedy myslím, že to tak je.
« Poslední změna: Březen 09, 2026, 22:56:43 od Milhaus »
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #88 kdy: Březen 10, 2026, 16:48:50 »

Sólo som prešiel s Nekromancerom, Minotaurom ako aj s Klerikom. Posledný bol Temný elf, ale po nejakom čase a hlavne v merge ma prestala baviť tá halda predmetov čo som nedokázal odniesť. Nakoniec som to vyriešil tak, že som náhodne najal do družiny nejaké postavy a tie som nechal zahubiť. Potom už slúžili len ako skladisko predmetov :)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #89 kdy: Březen 10, 2026, 20:50:23 »

Já bych si přála, aby trojtý zranění dávalo trojtý zranění, realita je, že když jsem dělala praktickej pokus se zbraněma, tak mezi dýkama a mečema nebylo moc rozdílu. Nikdy se mi nestalo, že by mi hra vyhodila fakt 3x damage.

Já osobně jsem to za upíra snad ani nedohrála, myslim že je to jediná classa, která mi chybí. Nebylo to pro mě dost zábavný.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10