Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 18, 2026, 00:24:09
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Might & Magic: World of Xeen  (Přečteno 4840 krát)

Návštěvník

• Host
Might & Magic: World of Xeen
« kdy: Březen 05, 2014, 11:12:19 »

ahojte,
kedysi davno som hral M&M6 a M&M7 vdaka casopisu LEVEL a myslim ze by som mal mat doma aj 8-micku ale neviem ju nikde najst,
a kedze pred nedavnom vysiel LEGACY tak som zacal sledovat tuto seriu opät pozornejsie a nasiel tieto vyborne stranky,
spätne som si precital aj diskusiu ktora zacala este v marci minuleho roku kde ste rozoberali ako to asi bude vypadat a ake bude mat asi pravidla a porovnali ste to so starsimi dielmi (momentalne ma 97 stran a zabralo mi to par dni to cele precitat :D ),
no a tam ste casto spominalo WOX a ja som to nechapal bo starsie dieli nepoznam avsak z hladania informacii na nete som dospel k tomu ze je to nejaky mix M&M 4 a 5 avsak chrobaka do hlavy mi opät nasadil jeden clanok "http://www.svetmightandmagic.cz/mmwiki/index.php/Rozhovor_s_JVC_pro_RPG_Codex_(2012) " a to hlavne tato cast:
RPG Codex: Jak jsi přišel na nápad spojit Might and Magic IV a V do celku World of Xeen takovým nevídaným způsobem? Proč žadná jiná hra v sérii takovou možnost nemá? Rozšiřující balíčky obyčejně přidávají pár věcí až dodatečně, ale když vyšel čtvrtý díl, všechno už v něm bylo připraveno dopředu.
JVC: Jako hráč jsem si myslel, že by bylo príma, kdyby tahle hra vyšla v nové verzi, a tak jsem přišel s šíleně prokombinovaným řešením, které by mohlo hráče okouzlit. Na tehdejší dobu to byl kolosální úkol. Ale byl jsem přesvědčen, že je to skvělý nápad, tak jsme na tom prostě pracovali tak dlouho, než jsme přišli na to, jak to udělat. Díky za připomenutí tohoto herního prvku, byli jsme hodně hrdí na to, že se nám podařil a myslím, že dodnes něco takového nikdo nezopakoval.

chcel by som vas tymto poziadat o vysvetlenie toho sialeneho prekombinovaneho riesenia,
v pohode aj na viac riadkov a ja si to rad precitam ;)

s pozdravom ash2001
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: Březen 05, 2014, 23:59:00 »

Ahoj, my tady máme v určitých chvílích docela zálibu ve zkratkách :) World of Xeen (WoX) najdeš v sekci Might and Magic I-V, ale je pravdou, že ta zkratka je pro neznalé asi hodně matoucí. Pro nás je ovšem jednodušší psát to zkratkou, podobné je to třeba s DM (Dungeon Master), LoG (Legend of Grimrock) apod.

Kolem WoX se traduje jedna historka, kterou JVC dementoval právě až tím uvedeným rozhovorem. Původně se totiž mluvilo o tom, že NWC pracovali na velmi rozsáhlém projektu, ale kvůli nedostatku času se začalo pospíchat. Takže se celá hra vzala a rozdělila na dvě části. Ta první dostala označení IV ta druhá pak V (na té se ještě pracovalo). Když pak pětku dokončili, vyšel rovnou i postup, jak obě hry spojit v jeden celek. WoX tomu pak dodal ještě část příběhu a závěr. Dneska se už hrají oba díly převážně jako WoX, byť koncepčně je čtyřka postavena trochu jinak (např. nízký zkušenostní strop).
IP zaznamenána
This is the end ...

Návštěvník

• Host
« Odpověď #2 kdy: Březen 06, 2014, 06:30:15 »

diki,
a to sa teda po dohrati 4 dalo pokracovat s tymi istymi postavami v 5 ?
alebo v pripade ze si clovek kupil aj 5 a chcel si to zahrat ako WOX tak to musel zacat hrat opät od zaciatku s novymi postavami ?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Březen 06, 2014, 08:51:54 »

Ano, postavy se normálně použijí ty samé, resp. se použijí save ze čtyřky, jenom se u toho provádí hrátky s přejenováním save pozic, aby to dokázal engine pětky načíst. Lepší je to právě hrát rovnou jako WoX, kdy se lze bez problémů pohybovat po obou světech a už není třeba nic navíc dělat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Majk

• Pokročilý
« Odpověď #4 kdy: Březen 06, 2014, 17:15:58 »

Já mám navíc dojem, že co se týká koupě, tak pokud nebudeme počítat to že někde narazíš na originál staré krabicové verze (třeba na eBay nebo nějakých zahraničních bazarech), stejně už čtyřku a pětku zvlášť nekoupíš, ale rovnou jako celek WoX. A to ještě tak, že k tomu budou i ty předchozí díly a tohle všechno bude jako bonus k Mandate of Heaven. Ovšem protože ta cena za celý komplet bývá víc než přátelská, není co řešit. :-) No, dobře, zrovna teď to mají na GOG za $ 9.99, občas to v akcích mívali levnější, ale i tak je to solidní.

Ale jen si dovolím trošku doplnit/poopravit Elemira. Kdybys už náhodou sehnal čtyřku zvlášť a potom se rozhodl pokračovat s pětkou, nebude stačit jen přejmenovat uložené pozice. Postup je takový, že pětka se nainstaluje do stejného adresáře jako čtyřka a tím se z toho stane celek WoX a můžeš pokračovat s uloženou pozicí ze čtyřky. (CD-ROM verze WoX pak má ještě trochu jiný formát pro ukládání pozic a pro konverzi pozic ze čtyřky je tam přiložená utilita.) Ale je to fakt celé zbytečné, vyplatí se rovnou hrát WoX od začátku.

Edit: teď koukám, že na GOG zaktualizovali Limited MM6 a WoX už je v tomto balíčku "jakoby" CD-ROM verze, tedy s dabingem všech NPC. :-)
IP zaznamenána

Návštěvník

• Host
« Odpověď #5 kdy: Březen 07, 2014, 07:33:04 »

jj, uz davnejsie som tu videl odkazy na GOG ale nevenoval som tomu pozornost,
pak som si ale teda pozrel sekciu Might and Magic I-V ako mi navrhol Elemir a videl som priamo odkaz a vcera som sa aj zaregistroval :D
hned som dal hladat Might and Magic a vsimol som si ze je tam "6pack" teda MaM 1-6 dokopy a dokonca v pripade ze by som kupil celu seriu 1-9 tak je tam zlava 8€ (suma sumarum 20€) este to nejdem kupovat ale dobre vediet ze takyto obchod existuje

diki chalani za info ;)
IP zaznamenána

trotakcz

• Host
« Odpověď #6 kdy: Březen 10, 2014, 21:47:09 »

No nazdar, prave jsem zjistil ze WOX mi bezi i na W7 64bit. Snad me to nezacne bavit .... :)
IP zaznamenána