Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:23:21
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Staré dobré pecky  (Přečteno 9750 krát)

Marien

• Mladší člen
  • **
Staré dobré pecky
« kdy: Březen 30, 2013, 15:25:06 »

I když jsem už starší cingila, hry typu Dračí doupě mě nikdy nechytly. Kupodivu ani v dřevním dobách computerizace mě neoslovily 8-16 bity. Zlomilo mě až setkání s královnou prvních 32bitů, nádhernou Amigou A1200 (mimo jiné, jednu ve vyšperkovaném a plně funkčním stavu mám ve své síni slávy). Pak už následovaly bezesné noci s nezbytnou lahvičkou Visinu u takových bomb jako:
Logické - Logical!; Ooops Up; Lemmings
Akční - SWIV; Gods; Agony; Shadow of the beast; Chaos engine; Syndicate; Another world
Strategie - Dune1-2; Battle Isle; Civilization; Ufo; Reunion
RPG - Ambermoon; Amberstar; Dungeon master1-2; Perihelion; Ishar1-3

Hry Ambermoon, Ishar2, Dune2, Perihelion, Reunion, SotB navíc patří mezi mé srdeční záležitosti a hra Superfrog patří k rodinnému stříbru, neboť ji svorně hrají všichni členové rodiny. Došlo to až tak daleko, že jsem před lety tyto perly začal sbírat, v krabicových verzích, na disketách, včetně manuálů, ticketů a posterů a navíc v plně funkčním stavu, vše v Amiga verzi. V případě potřeby je možné takovou hru na Amize kdykoliv zahrát, ale samozřejmě kvůli vzácnosti kopií je nesmylsné to dělat. Zvláště když vše mám v Amize na flash HDD. Část mé sbírky si můžete skuknout níže a vy starší zavzpomínat na tu nádhernou dobu, kdy prográmek, který se vešel na jednu 3,5" disketu, dokázal bavit celé měsíce. Vám mladším přeji, abyste nedopadli jako má dcera, která se mě zeptala: "Tati, co dělá ta velká černá placka a na co ji vlastně máš?" "To je gramodeska, víš a je na ní obsažena skvělá hudba." :)

http://sousedodnaproti.sweb.cz/Hry/amiga.jpg
http://sousedodnaproti.sweb.cz/Hry/hry1.jpg
http://sousedodnaproti.sweb.cz/Hry/hry2.jpg
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Staré dobré pecky
« Odpověď #1 kdy: Březen 30, 2013, 20:15:34 »

Znám, gramodesky už sice nemám a kotoučák už taky zmizel v propadlišti dějin, ale zato se mi ve skříni válí 5.25 mechanika a halda disket ... bohužel formátovaných pro Didaktik M. Myslel jsem, že se mi podaří udělat image, ale z hrůzou jsem zjistil, že oba typy mechanik jsou kvůli "vadné" implementaci DOSu nekompatibilní.

Jinak hezká sbírka, osobně jsem měl možnost si vyzkoušet nějaký starší typ Amigy, asi něco jako 600. Bylo to však už v době vydání 486tek. Když jsem měl možnost se k Amize dostat - vlastnit ji, tak už jsem měl PC, později jsem toho samozřejmě zalitoval. Byť z dnešního pohledu existuje několik slušných emulátorů. Neni to totéž, jako si tu hru spustit na originálu. Dodnes vzpomínám na svůj Didaktik M a perfektně namluvené Pexeso :)

Kyrandii a Civilizaci si pamatuju až z PC, tu první hrávala manželka, tu druhou kolega na kolejích. Pamatuju si, jak byl kdysi nadšený ze sehnání dvojky za velmi dobrý peníz (pro pamětníky, tou dobou již existovala Free Civilization). Worms jsou klasika, ale Duna pro mě byla těžko stravitelná. Nikdy jsem se v ní moc nepohnul. TV seriál mi byl taky celkem cizí. Ale jestli vidím dobře, máš tam originál Ishary (?), tak na ty se chystám na PC. Kdysi jsem rozehrál tuším dvojku, ale ještě jsem si nebyl moc jistý v Aj.
IP zaznamenána
This is the end ...

Marien

• Mladší člen
  • **
Staré dobré pecky
« Odpověď #2 kdy: Březen 30, 2013, 23:35:19 »

Ano, je to Ishar2 AGA verze pro A1200, tedy v paletě 256 barev. 1 a 3 zatím nemám, je je obtížné sehnat v kvalitním stavu a s funkčními disketami. Ishar2 byl podle mě nejlepší z celé série (před 1 ještě předcházely Crystals of Arborea, tedy jakýsi Ishar 0), ale 2 byla povedená po všech směrech. Výborná grafika, skvělá hudba i celkem povedný příběh na tehdejší dobu. Přehrál jsem ho nesčetněkrát. Té angliny tam moc není, spíš je potřeba manuál, ve kterém jsou popsány lektvary bez nichž se ve hře člověk dál nepohne (viz. popsaný zákys ve Score č. 2 nebo Excalibur tuším 20-21). Dune 1, která se snažila kopírovat Herbertovu knihu byla obtížná, tj. pravda, ale nakonec jsem ji pokořil. Dune 2, byla na druhou stranu matka všech strategií v reálném čase, jako byl Warcraft a další, njn. krásné časy...
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Staré dobré pecky
« Odpověď #3 kdy: Březen 31, 2013, 20:24:26 »

Moje vetší zkušenost s hraním v originále přišla až s Bloodmoonem (datadisk k TES: Morrowind). Jakmile jsem u hry narazil na rozsáhlejší texty, tak jsem to obvykle zabalil, protože jsem měl obavy, abych o něco nepřišel. Vyjímkou byly jen HoMM, ale kampaně šly třeba taky mimo mě. Dneska už na to pohlížím jinak. Dost her je ve skutečnosti doprovozených velmi srozumitelnou angličtinou. Kdybych se tomu býval asi dřív věnoval, mohl jsem dneska ovládat Aj podstatně lépe :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Staré dobré pecky
« Odpověď #4 kdy: Duben 02, 2013, 02:07:42 »

Mám doma v šuplíku Commodora 64ku. Už k němu chyběj nějaký periferie, takže jedu jenom na emulátoru, ale stejně...  :-). Bubble Bobble, Fist 2, Lode Runner a Giana Sisters. Samozřejmě Boulder Dash, ale to mi nikdy moc nešlo :-D. Docela blbě se to ovládá.

Amigu jsem nikdy nepotkala. Přesedlala jsem z C C64 rovnou na nějaký to pentium :-). Bratr hrál strategie, takže jsem měla tu čest poznat Dunu, Warcrafta, Faraona a další, ale mě to nebralo. Já žeru plošinovky a RPGčka. Hehe, dohrála jsem všechny tři díly Duka Nukema jedničky :-p. No, Giana je lepší :-).

Hehe, na commodoru nebyla angličtina problém :-D. Tam byla jedna jediná hra, kde byly řečený asi dvě věty :-D. Dřív se obecně ve hrách moc nemluvilo, žádný dlouhý vysvětlování, prostě šup, tady tohle ovládáš a vyhraj :-D. Já naštěstí díky polsatu objevila Dragonball Z a tak vděčim Vegetovi za docela slušnou angličtinu.
IP zaznamenána

Marien

• Mladší člen
  • **
Staré dobré pecky
« Odpověď #5 kdy: Duben 02, 2013, 10:05:37 »

Pro C64 existuje v republice celkem slušná komunita fandů, kteří mají i své stránky. Kdysi jsem C64 také měl, ale přepustil jsem ji do rukou sběratele. Já jsem členem československé Amiga komunity, kde sleduji světovou fandovskou Amiga scénu (vývoj nových her a nového HW) a glosuji sentimentální vzpomínky na tento úžasný HW. Na Amči vyšla řada skvělých plošinovek, nicméně tohle nebyl zrovna můj šálek kávy. Myslím si ale, že takový Shadow of the beast, Another world, Lion heart nebo Vikings by tě určitě nadchly, a to nemluvím o Superfrogu, grafika Erica Shwarze je prostě roztomilá...
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Staré dobré pecky
« Odpověď #6 kdy: Duben 02, 2013, 15:59:55 »

Nj, ono se to řekne, vzít angličtinu na vědomí mě donutily až HoMM :) Systematickou přípravu jsem však vždycky nějak nechal vyjít do ztracena. Ono na 8- až 16-bitech třeba moc Aj nebylo, ale různé kecací strategie a RPG na prvních PC už chtěly něco znát nebo znát alespoň předlohu. Měli jsme takhle ve třídě komunitů RPGčkářů apod. Bylo hodně znát, že jsou napřed. V 3D akcích to jde samozřejmě bez, protože dřív nebo později se na řešení přijde přirozenou cestou. Duke Nukem 3D byla klasika, ovšem hláškám jsem kulový rozumněl :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
Staré dobré pecky
« Odpověď #7 kdy: Duben 02, 2013, 18:47:44 »

Tak, DN 3D jsem taky hrála, jako malí jsme to se sestřenkama totálně žrali. Ale jednička je plošinovka, tak je to víc můj žánr :-).

Já byla v angličtině vždycky pozadu. Nesnášela jsem to a nešlo mi to. Jsem dyslektik a dělá mi obrovský problémy i českej pravopis, angličtiny jsem se bála. I přes to, že jsem byla v mnohym napřed, nedokázala jsem to uplatnit. Navíc učitelka nechtěla překládat věty typu: Odhoďte zbraně, nebo nudete vyhlazeni! :-D
IP zaznamenána