Novinářskou verzi hry mám nejspíše úspěšně za sebou a přemýšlím, co dále ... nj, jak se dalo čekat, plný přístup je možné získat již dnes. Zatímco jsem testoval, Playman uvedl postup zprovoznění - jsem "nadšen" z toho, že jsem si tyto informace musel najít sám :/
Verze, kterou mám v současné chvíli nainstalovanou umožňuje dohrát Act I, ale nevede z ní žádná další cesta jinam. Příběhově je to totiž utnuto bez možnosti výběru (vypadá to, že to navazuje na dokončení čistky v hradu Portmeyron, podobně jako v Early Access).
Ve hře už jsou použity všechny novinky, které jsou součástí plné verze. Sudy obsahují tekutiny všemožných barev, které můžou zvyšovat jak základní atributy, tak i odolnosti. Po krajině je rozeseto množství různých kapliček v podobě barevných krystalů, jež propůjčují určitá požehnání. Místy jsou dostupné i fontánky s možností jednou denně vyléčit celou družinu. Pobřeží obsahuje pás, který bude možné z patřičným požehnáním draka Shalassy přebrodit/přeplavat, podobně je tu za hradem Portmeyron přechod přes strž - pro změnu požehnání draka Ylatha. Nikde jsem však nenarazil na možnost ani jedno z těchto požehnání získat.
Sorpigal se o mnoho nezměnil, jen ubylo NPC v domech a přibylo pár úkolů. Je tu také o poznání méně učitelů. Obchody zůstaly na svých místech a stále obnovují nabídku každý den, tedy lektvarů je stále dostatek, jen poněkud podražily

Záměrně jsem pro hraní zvolil obtížnost wariora a do družiny jsem si navolil runového kněze, tanečníka mečů, šamana a křižáka. Vyšel jsem trochu ze zkušenosti s Early Access, takže jsem volil podle dovedností a plánovaného postupu hrou. Čeština funguje výborně, dokonce se povolání odvíjí od rodu a protože mám v družině jen ženy, tak elfka je např. tanečnice mečů. Zajímavou zkušenost jsem zažil u trpasličího zbrojíře Thurmonda, který zareagoval na přítomnost runového kněze v družině a dožadoval se vyrytí runového požehnání.
Vlastně bych se měl trochu vrátit k počátku tvorby družiny. Jak je patrné, k dispozici už jsou všechna oznámená povolání. Horší je to s množstvím portrétů, těch je navíc právě jen o ta nová povolání. Typy hlasů zůstaly dva. Základní atributy prošly změnami v "síle" efektu - za bod Síly už roste jen poškození zblízka, za bod Vnímání pro změnu poškození na dálku + útok, za bod Osudu roste šance na kritický zásah + uhýbání, Magie má vliv už jen na sílu poškození kouzly, za bod Vitality dostanete jen 4 body zdraví a za bod Moudrosti 3 body many. Trochu komický je popisek, který stále obsahuje část o nárůstu zdraví/many u Síly/Magie ... je tam číselně 0

Lidé nemají k dispozici 8 volných dovednostních bodů, ale už jen body 4. Eh, teď si uvědomuju, že jsem se opomněl podívat, kolik volných bodů dostane postava za levelup ... nějak jsem neměl potřebu to vlastně ani řešit. Díky omezení světa a dostupnosti učitelů se blbě trénovalo. Teprve na konci Act I jsem se mohl stát mistrem mečů - můj jediný mistrovský skill.
Magie doznala také změn, kouzla jsou silnější a ovládání magie reaguje na výcvik příslušných dovedností. V popisech dovedností to ale popsané nenajdete. Např. štít z magie světla trvá normálně 2 kola, na expertní úrovni už jsou to kola 3 + absorbuje o kousek vyšší zranění. Ohnivý šíp může při kritickém zásahu šlehnout klidně i 90-ti bodovým zraněním. Velice užitečná kouzla jsou nyní dvě - regenerace a léčení otravy (otrava teď hrozí ze všech stran a lektvary jsou opravdu drahé). Podobně by to bylo asi i s identifikací, protože identifikace v obchodě vyjde na 300 zl. za předmět, jenomže ona patří do jiné školy magie, tak jsem nechtěl plýtvat body. Pokud myslíte, že mi tu chybí i nějaká ochrana proti paralýze, tak opravdu nechybí. Duchové kouzlí další prima špeky, začátečnická družina opravdu nemá šanci (přitom chrám je součástí povýšení křižáků na paladiny

).
S potvorákama je to vůbec zajímavé. Spektrum v krajině se změnilo, po mapě běhají vlci a dva typy pavouků. Banditi se stáhli do svého sídla, podobně i nagy u majáku a dva duchy najdete jen před prokletým chrámem. V jeskyních, kde byli předtím kyklopové, najdete už jen jednoho kyklopa, v té poblíž Portmeyronu je stínový drak ... oboje potvory jsou opět nad možnosti začátečnické družiny. Netuším, zda-li je to u lehčí obtížnosti lepší, ale i kdyby bylo, bude to dost na hraně. Vlezl jsem tam na 10. levelu s dobrým výcvikem a ani jednu z uvedených potvor jsem moc neškrábl. Zato oni dokážou postavu sundat celkem rychle. Často tu teď potvoráci napadají ve skupinách a družinu obkličují, zrovna zmíněný Portmeyron je místy na mrtvici

Kupodivu je tu mnohem horší bojovat proti skupině lehčích potvor, než si dát samotného minibose.
V majáku mě v třetím patře přepadla čtveřice Kenshi (2 obyč, 2 elitní). Moc šancí na ústup nebylo, tak to bylo alespoň na šest loadů (tu dvojici za sebou jsem totiž v prvních 5-ti pokusech přehlídl

). Z boje samozřejmě utíkat nelze, takže je potřeba toho více sledovat. Ještě než jsem vyrazil na Mamushiho, navštívil jsem banditu Luka. V rozhovoru jsem ho mohl nechat utéct, ale rozhodl jsem se bojovat ... chyba lávky. Je to první tuhý soupeř. Mamushi vypadal taky celkem nezdolně, ale nakonec zůstalo při starém. Chce to prostě udržet rytmus dopování lektvary. Spotřeba zůstala na nějakých 14-ti kusech, což je dobré. Ovšem nejtužší mi přišel souboj s Ivenem v Portmeyronu.
Dá se to, ale v tom prokletém hradě mi došlo, že pro začátečníky bude lehčí obtížnost lepší (pro znalé by to ale bylo asi už moc lehké). Schválně počkáme až to někdo otestuje. Podle mě se to bude stále lišit jen o ten přídavek na zdraví potvoráků. Boje jinak nejsou delší, animace už jsou opravené a na poli útočí v jednu chvíli max. 3 potvoráci. Pořád je možné si cíle vybírat. Netuším jen, jak je to u luků a kuší, protože ty jsem nikoho v družině neučil. Připravte se však na to, že tu naleznete o poznání více elitních verzí potvor. Např. s elitními Kenshi a žoldáky budete bojovat hodně často.
Z interaktivních objektů se můžete těšit na pár novinek ve "vykopávkách", pak jsou tu i truhly s hádankami (normálně se objeví text a políčko pro napsání odpovědi) a v žádném případě nesmím zapomenout na hádankové obelisky. Tajné dveře a průlezy jsou o trochu složitější, už je není tak snadné otevírat a při neúspěchu bude dotčená postava zraněna. U pastí opět netuším, za celou dobu jsem na žádnou nenarazil.
Bugy? Nj, úplně prosta jich hra není. Většina známých bugů z Early Access je pryč. Všiml jsem si např. že ve stájích nabídka dialogů blbě reaguje na zvolený portrét NPC. V jednom souboji mě nepřítel ztratil z dohledu a nechtěl za mnou jít. Musel jsem mu tedy vyjít vstříc. Občas se mi zdálo, že hra neochotně reaguje na stisknutí tlačítka útoku apod. při boji (nejsem si úplně jist, možná jsem byl jen moc rychlý).
O něco horší je to s optimalizací. Je to lepší, ale hra se mi párkrát i lehce kousla a někdy se hůře vykreslovala celá scéna (takový plovoucí obraz). Oficiálně byla oznámena podpora jen pro 64-bitové systémy. 32-bitové budou mít ve hře softwarové omezení. Sice se mě to netýká, ale je to první věc, která mě docela namíchla, protože optimalizace se slibuje už od počátku. Druhá, ale o poznání menší výtka směřuje k úkolům. Ve hře zůstala povinná návaznost úkolů, žádný otevřený svět se v Act I stále nekoná. Snad se to dále zlepší. Teď ještě taky doufat, že budou z téhle verze save pozice přenositelné.
Co závěrem ... hraje se to dobře, odehrát Act I mi trvalo necelých 6 hodin. Boje sice svádějí k rychlejší akci, ale často se vyplatí spíš zpomalit

Edit: Sakriš, neaktualizoval se mi Uplay, odehráno mám přes 8 hodin! Když kouknete na
mapu Agynského poloostrova, jedná se v Act I o oblast přibližně 20% rozlohy poloostrova. Celkovou herní dobu by tak šlo jakžtakž odhadnout na 32+ hodin, ale podle toho, že hra neustále udržuje tempo s družinou a znám i budoucí protivníky družiny, tak počítejte spíše se 40+ hodinami hraní