Hned toho využiju a taky něco přidám

"Kvalitní" práci 3DO je krásně vidět už na Crusaders of Might and Magic. To, že CMM vyšlo primárně pro konzole, je asi známá věc. O tom, že konverze na PC může dopadnout všelijak je taky známo. Ovšem, že se obě verze budou celkem dramaticky lišit, to už by čekal málokdo.
Protože mi pořád neseděly různé kousky v příběhu PC verze, tak jsem kdysi při hledání narazil na článek na wiki, kde byla zápletka konzolové verze probrána. Trochu jsem se nad tím podivil, ale nakonec jsem to takto celé publikoval i zde. Nedávná nostalgie mě však dovedla do sekce CMM a přečetl jsem si to celé znovu. Doba pokročila a díky YouTube jsem našel pár Let´s Play a mohl se tak konečně podívat na PSX verzi. Vynechám grafickou stránku, ta je na PSX samozřejmě o dobrý stupeň níže, ale na druhou stranu je z ní vymáčknuto opravdu vše, takže je to ve finále vzhlednější. Jednotlivé části na sebe příběhově hezky navazují, neexistují zde nekonečné tunely a ještě nekonečnější pobíhání sem a tam. Vedle hlavní příběhové linie je zde i několik vedlejších úkolů apod.
No jo, co se asi přihodilo? U PC verze je jasně vidět, že se v NWC rozhodli hru trochu zmodernizovat a rozšířit. Ovšem někdo na ně musel dosti silně tlačit, aby ji uvolnili k distribuci. Výsledkem je tudíž to, co nakonec vyšlo. 3DO tak dokonale pohřbilo velmi nadějný titul, neboť pokud by to bylo dotaženo do konce, byla by to opravdu veliká konkurence tehdy vycházejícímu Gothicu. Opravdu takovýto postup podobných firem nechápu, Ubisoft už jen těží ze jména světa, ale nemá možnosti ho oživit v původní slávě ... nakonec o to mu asi ani moc nejde, tak hlavně že umožnil alespoň distribuci starších her ze světa M&M na GOG.
Ono by to nakonec s NWC dopadlo asi podobně i bez 3DO, ale bylo by to pomalejší a pár perliček ve formě nových příběhů by z toho ještě bylo. Nicméně se snažím v tomto udržet neutrální vztah, nakonec při objevení loga NWC a JVC mě ještě občas zamrazí v zádech