Hlídka i s mým vedoucím Slavíkem probíhala celkem v pohodě, dokonce jsem ho i porazil v kostkách. Ve 23h jsem měl zazvonit na zvonec a ukončit den a pak následně zkontrolovat jednu hospodu, jestli dodrží zavírací dobu. Co čert nechtěl byl tam zrovna mladý pan Ptáček, který se neměl k odchodu. Došlo na pěstní souboj, když se najednou přiřítil Hanuš a seřval mě, co si to dovoluji prát se šlechtou a Ptáčka za to, že dělá ostudu. Jako trest nám byl nařízen společný lov další den ráno.
Dal jsem se tedy na cestu do mlýna, že si dám alespoň pár hodin spánku a před mlýnem se zapovídal s Terezou, která mi měla převyprávět příběh, jak utekla ze Skalice. Místo klasického vyprávění se ukázalo, že si tento Flashback přímo zahraji.
Probudil jsem se tedy jako Tereza ze mlýna během obyčejného dne. Na mlýně, žiji se svým otcem a bratry Ctiborem a Šimkem a taky "zaměstnancem" Zbyškem. Poslední dva jmenovaní nejsou moc pracanti. Po ranní práci ve mlýně jsem vyrazil do Skalice, kde jsem pokecal s Blankou a Jindřichem, se kterým proběhla i lekce šermu a lehké flirtování s přítelem mé kamarádky Blanky

S Blankou jsem následně vyrazil na bylinky pro nějaký občerstvení pro Jindřícha (lovestory se rozbíhala hezky než přišli Kumáni). Od bratra od Blanky jsem si půjčil luk, protože v lese viděli vlka. Cestou jsem se snažil sestřelit stračí hnízdo, ale jsem v tom fakt marnej. Vlk nakonec podle očekávání dorazil a alespoň do něj jsem se trefil. Cestou zpět jsem zkusil ještě lukostřeleckou soutěž ale tam jsem podle předpokladů pohořel.
Stavil jsem se pak i za další kamarádkou Johankou, která chtěla zinscenovat rande s Matějem. Tam jsem si, místo vloupání do Matějovy truhly a následného "nálezu" šťastné kostky Johankou, vybral to Matějovi prostě říct. Možná to byla chyba, protože jsem mohl naučit s paklíčem i Terezu.
Po návratu do mlýna jsem se od otce dozvěděl, že společně se Ctiborem jedou v krádeži a prodávání stříbra. Poslední stříbro musel Ctibor nechat ve štole a mým úkolem bylo ho získat. Cestou jsem ještě jednou zkusil štěstí u hnízda a tentokrát jsem se trefil, ale stále si připadám v lukostřelbě hrozný

Ve štole jsem to zvládl s plížením celkem v klidu.
Doma jsem pak od otce obdržel šaty, protože už jsem prý na vdávání

Našel mi dokonce místního staršího ale zámožného ženicha, se kterým jsem se měl potkat na tancovačce. V Tereze se ale cosi hne, a když vidí jiné mladé páry, tak se otočí a utíká domů.
Ráno jsem skočil pro hřebíky ke kováři a Jindřichovi. Po návratu domů pak vesnici přepadli Kumáni, zabili otce i Ctibora a Zbyšek mě následně předhodil Kumánům a sám kamsi utekl. Mně se na několikátý pokus podařilo uprchnout a dokonce dojít do štoly pro Šimka, který se tam schovával se skupinou uprchlíků. Ti pak odešli do Talmberka pro pomoc a já s těžce zraněným Šimkem zůstal ve štole.
Během tohoto partu mě začaly vadit věci, které byly absolutně nelogické a čekal bych, že u takto chváleného titulu nebudou. Některé chyby mi připadají jak z těžkých devadesátek.
1. po "zavření" hospody lidi dále seděli a pili jakoby nic.
2. I za hluboké tmy člověk všude potká spoustu lidí a Tereza dokonce venku vyšívala.
3. Zkoušel jsem jen tak napadnout Johanku a při pěstním souboji uteče za stráží a já nemám šanci ji dohnat. Dobře, to bych ještě snesl. Ale když ji střelím šípem přímo do hrudi, tak běží se šípem v hrudi za strážemi taky ??? ??? ???
4. Zbyšek byl poslední den pomlácený zřejmě od bitky s Frickem a byl naštvaný na Jindřicha. Zřejmě se to tak může stát při jiném postupu, ale při mé rozehrávce byl Zbyšek úplně v pohodě.
5. Stejně tak jsem za Jindřicha předával hřebíky někdy večer a za Terezu v 11 dopoledne - to bych ale ještě přežil.
6. Kodex, ve kterém se píšou tutoriály ale i různé historické postavy, události a zajímavosti se při hře za Terezu úplně vymazal a já teď samozřejmě nevím, co jsem četl a co ne.
Tento part: 3:15h
Celkem: 12:15h