Rubi's FunhouseZámek dveří tvoří malba hmyzoidní hlavy, která má místo nosu prázdný otvor. Do otvoru patří Red Rubber Ball od Blienmeise. Dveře povolily, ale zpoza nich se na nás vyvalila zatuchlina! Všude kolem bylo neskutečné množství pavučin a žádná stopa po nedávném užívání. Funhouse byl zkrátka opuštěný!

No, to bylo předčasné tvrzení. Krom pár kostlivců a slizu jsme narazili na hlídku Savant Guardů, kteří patro z nějakého důvodu také prohlédavali ... jediná věc, která mě na Wizardry 7 fascinuje, jsou přepadovky potvor, které k danému místu moc nesedí anebo si nemůžete logicky zdůvodnit, jak se sem dostaly před vámi

.
Naznačené vztahy mezi frakcemi přitom smysl dávají. Rattkini jsou prospěchářská společnost, která nijak neřeší svůj morální kompas - většina Rattkinů jsou beztak bandité. Často je proto uvidíte v doprovodu T'Rangů a T'Rangy zase v doprovodu Savant Guardů. A někdy se stane, že se všechny tři frakce spojí v jednu jedinou přepadovku.

Prakticky každá místnost v přízemí Funhouse je uzamčená a hlídaná. Něco se mi podařilo vypáčit, něco se ale zaseklo a tak přišlo na řadu kouzlení.
V jihovýchodní místnosti jsme našli truhlu a v ní se ukrýval další záhadný kámen - Lodestone. Krom něj byla v truhle dřevěná tyč (Wooden Dowel). A aby toho nebylo málo, tak v místnosti na jihozápadě jsme z podlahy sebrali Black Pyramid, která je charakteristická tím, že je dost těžká.
Tím jsme pomalu obešli celý obvod domu a zbyl nám už jen jeho střed, kde se nachází vstup do podzemí. Nicméně na sestup bylo ještě brzy. Těžko říci, co je před námi, tak jsem raději zavelel čelem vzad a šli jsme si nejprve doplnit manu do Orkogre Castle ...
The interior of the Funhouse appears gloomy and decrepit, lacking any festive spirit whatsoever. You begin to suspect rather devious connotations in the word, "Fun"...
Hm, tak přesně tohle se objevilo, když jsme sestoupili do podzemí Funhouse. A brzy jsem pochopil proč!
První podzemní patro je zprvu velmi malé, většina akcí se totiž odehrává jen v západní části patra. Cesta dál vede velmi rychle po žebříku o patro níže a než jsme se nadáli, tak jsme procházeli 3 patra najednou. Namísto přímé cesty jsme začali narážet na různé překážky, které nám zatím nedávaly valný smysl.
Poznámka: všechna tři patra jsou zprvu dost malá, takže klíčové předměty se velmi snadno přiřazují k jednotlivým puzzlům, ale později notně přituhne a přijdou první zákysy.
Mapky níže zobrazují první trojici podzemních pater v té podobě, jak vypadají po vyřešení úvodní sady puzzlů, které za chvilku rozeberu podrobně. Tohle je právě ta lehčí část

.

První překážkou byla jakási houpačka na 3. patře podzemí, tvořená dlouhým rovným prknem a umístěná pod dvojicí propadel - každý konec houpačky pod jedním.

Chyběla jí protiváha, takže každý konec se pod námi jen zhoupl a klesl k zemi. Ihned jsem si vzpomněl na Black Pyramid, ale než budu cokoliv zkoušet, tak jsem si chtěl nejprve vše projít a prohlédnout.
Další záhadou bylo propadlo s rumpálem (tzv. Funhouse Gadget) na druhém patře. Mohli jsme ho použít anebo odejít, tak jsme odešli

. Vlastně ono ani nešlo nic jiného dělat, protože rumpál nebyl kompletní - řetěz nešlo navinout, takže visel volně dolů.

První podzemní patro ukrývalo ještě další specialitku - nekompletní větrák (opět je to označeno jako Funhouse Gadget). Chyběl mu pohon. Podobně jako u rumpálu, i tady byla možnost využít zatím neznámý předmět nebo odejít.

V jednom zapadlém koutě prvního patra se nám podařilo najít Tarnished Key a v jiném zase ležela klika (Spool Handle). Konečně tedy něco hmatatelnějšího.
Tarnished Key odemkl mříž na 3. patře. V místnosti za mříží jsme našli truhlu a v ní ležel elastický pás (Rubber Band).
S klikou jsme se vrátili k rumpálu a pomocí nabízené volby USE jsme s její pomocí navinuli řetěz, ale tím celá akce zase skončila. Propadlo nešlo nijak dál využít.
Poznámka: později jsem si všiml, že mi klika zůstala v inventáři.

Navinutý řetěz mě ovšem naplnil optimismem, takže jsme rovnou zašli na 1. patro k větráku. Pomocí nabízené volby USE jsem mezi hnací mechanismus ventilátoru napnul Rubber Band. Větrák se roztočil a začal foukat skrze zavřenou mříž.

Nakonec zbyla už jen houpačka, ale pokládání Black Pyramid k ničemu nevedlo. Po chvilce obhlížení obou konců houpačky jsem zjistil, že nad levou stranou visí řetěz - nejspíš ten z rumpálu o patro výše. Nějak se asi zase odvinul. Pomocí USE jsem na řetěz připevnil závaží - Black Pyramid.

Ale co teď? Závaží zůstalo viset ve vzduchu. Očekával jsem, že houpačka společně se závažím vytvoří improvizovanou trampolínu, ale to by to závaží muselo nejprve spadnout na druhý konec houpačky a vymrštit nás, ale to se nestalo! Šel jsem si proto znovu prohlédnout rumpál.
Na první pohled vypadalo vše při starém, ale pak jsem si uvědomil, že u rumpálu stále zůstala volba USE a řetěz je opět odvinutý. Tím se mi potvrdilo, že je to ten samý řetěz, co visí naj levým koncem houpačky. Zvolil jsem tedy USE, klikl na rumpál, ale nic se nestalo. Pak jsem si všiml, že mi v inventáři zůstala klika (Spool Handle), takže druhým použitím USE jsem vybral kliku a řetěz opět navinul. Tentokrát nejspíš i se závažím, protože když jsem nyní došel k pravé straně houpačky, tak mi hra oznámila, že závaží spadlo a houpačka nás katapultovala do vzduchu ...

Nj, jenomže ne dost vysoko! Pouze 4 stopy nad zem a všemi směry, takže jsme poněkud rychle a tvrdě přistáli zpět. Hmpf ...
Moc možností mi už nezbylo. V inventáři jsem měl krom kliky jen Lodestone a Wooden Dowel, ale ani jedno nešlo na pravý konec houpačky umístit.
Během bezcílného bloumání po chodbách nás dostihl nejprve mistr Xen Xheng a potom i Rodan Lewarx. Nic u sebe neměli, ale přivedli mě na jistou myšlenku. Nevypadá to, že bychom u sebe měli něco, co by nám nyní pomohlo, ale co když to "něco" nabízí někdo v okolí?
Bertie prodává za 2000 zlatých lektvar Feather Weight. A má k tomu pěknou průpovídku:
Magic juice work very fast, be quick but make wing fur fly!
Vrátili jsme se k pravé straně houpačky a já do sebe vyklopil celý obsah lahvičky. Poté jsme postoupili vpřed. Závaží spadlo, konec houpačky nás vymrštil do vzduchu, ale tentokrát jsme proletěli nejenom přes druhé patro, ale přistáli jsme rovnou až na prvním patře u mříže s větrákem! Ten nás rovnou odvál o políčko vedle, takže jsme bezpečně přistáli mimo propadlo.
V nově zpřístupněné části 1. patra jsme objevili další žebřík a schodiště. Na jihu je v chodbě Funhouse Gadget v podobě propadla s posuvným mechanismem (interně jsem si ho označil jako kaskádový dopravník). Navenek vypadá jako ozubené kolo, ale dá se jím protáhnout. Za chvilku se k němu vrátím. Schodiště i žebřík míří na 2. patro do nových částí.
Pod žebříkem jsme skončili poměrně brzy, zastavila nás tu propadla s terčem na druhém konci (další Funhouse Gadget). Vzali jsme to proto raději po schodišti. Cesta nás vedla přes místnost naplněnou obláčky mlhy, za kterou byla matně vidět uzavřená mříž. Jak jsme se k ní přibližovali, tak se mříž otevřela a my vstoupili do Barlone's Order of Taw ...

Barlone's Order of Taw je sídlem Dona Barloneho, vůdce Razuky. Pořád nám ale zbývalo dost neprozkoumaných míst, takže jsem po kráké úvaze loadnul a pokračovali jsme raději s průzkumem. Vrátili jsme se po schodišti zpět a došli k propadlu s pohyblivým mechanismem (kaskádový dopravník).
Poznámka: identifikace pater není ve Funhouse zrovna snadná. Barlone's Order of Taw se nachází zhruba na úrovni 2. patra, ale přitom s ním nemá nic společného.
Kaskádový mechanismus nás postupně svezl přes 2. patro až na 3. patro a vhodil nás do velkého sálu, kde jsem na zemi sebral Painted Ball. Do sálu vedou ještě další dvě propadla, což jsou vlastně propadla v chodbě u terče na 2. patře. Cestu ze sálu blokuje mříž, kterou je ale možné otevřít pákou hned vedle na zdi. Chodbou na sever se dá dojít až ke schodišti, které vede nečekaně až na 1. patro, přímo k mříži poblíž východu.
Mříž otevře páka na zdi, takže od této chvíle jsme mohli Funhouse bezpečně opustit. Byla to docela úleva. Sice jsme to ještě nepotřebovali, ale zásoby many nám pomalu docházejí, takže je dobré mít připravená zadní vrátka.

Nyní jsme se vydali k propadlům s terčem na konci. Jak už jsem poznamenal, obě propadla vedou do sálu, kde jsem předtím našel míček (Painted Ball). Terč je možné trefit právě tímto míčkem, ale nic viditelného se nestalo.

Pokud propadneme propadly před terčem nebo se jinak vrátíme na 3. patro, tak zhruba uprostřed vede středem patra chodba směrem na východ. Končí dalším propadlem, ze kterého se po přiblížení vyklube pásový dopravník (eskalátor). Cesta přes něj je jednosměrná a vede přes 2. patro až do severovýchodního rohu 1. patra.
Jde o izolovanou oblast. Hned za rohem je stoka, ale proud vody je natolik prudký, že nás okamžitě strhl sebou a než jsme se nadáli, tak jsme skončili kdesi v hlubinách pod prvními patry. Prozatím jsem tedy tuto trasu zavrhl.
Po východním obvodu 1. patra vede dlouhá chodba, která krom odbočky ke stoce mijí ještě odbočku k žebříku. Chodba končí dalším Funhouse Gadgetem, kterým je průhledná trubka zakončená kupolí s otvorem. Neměl jsem u sebe nic, co by do otvoru pasovalo.

Po žebříku jsme se dostali do neznámých míst. Časem se ukázalo, že jde o izolovanou oblast 2. patra. Chodba na sever končí menší místností s jednou přepadovkou a to samé se opakuje i jižním směrem. V jižní místnosti byla na zdi vidět zřetelná díra. Zkusil jsem do ní zasunout Wooden Dowel, ale nic viditelného se nestalo (tyč v ní ale zůstala zastrčená).
Tím jsem vyčerpal všechny možnosti a nezbylo nám nic jiného, než prubnout stoku.
Jestli jsem dobře počítal, tak proud vody nás strhnul a protáhl rovnou přes další dvě patra (kanály jsou propojené propadly). Teoreticky bychom měli být na 4. patře, ale těžko se to v té rychlosti odhaduje. Automapa v kanálech bohužel nefunguje. Potvrdil jsem si to až dalším průzkumem.
Skončili jsme v malém jezírku a chvilku na to nás napadla skupinka medůz. Kousek od nás začínala "suchá" chodba, kterou jsme se dostali k většímu jezírku a k boční chodbě, v níž jsme objevili žebřík nahoru. K obecnému veselí všech jsme se objevili na známých místech 3. patra

. Rychlou cestu ven tedy opět známe.
Proud vody nás nestrhl jen jedním jednoduchým kanálem. Kolem kanálu bylo napříč patry vidět několik odboček do přilehlých chodeb, ale z vody nešlo vystoupit. Proud vody pokaždé družinu natočil po směru pohybu, takže jsem neměl ani moc možností sledovat okolí. Později jsem si uvědomil, že automapa sice v kanálech nefunguje, ale šipka družiny vidět je a podle jejího pohybu se dá zhruba odhadovat, kudy a kam nás proud unášel.
Poznámka: v Gold edici navíc blbnou kouzla jako Locate Object nebo Wizard Eye, takže k mapování nemohu použít ani magii (obrazovka kouzla jen rychle problikne a zase zmizí).
Na nově odkrytém patře (skutečně jde o 4. patro) jsme doprozkoumali vodní plochy, které jsou poměrně hustě osídleny různými medůzami. U velkého jezírka je dvojice bočních chodeb. Ta na jih je slepá, ale ta na sever končí ve větším sále, kde jsme v rohu místnosti našli Bar & Rope (dlouhou tyč s navinutým provazem).

V tuhle chvíli už jsem nedokázal najít žádný jiný způsob, jak postoupit vpřed. Proto jsem se rozhodl navštívit léčivou fontánku v Orkogre Castle. Jenomže po chvilce jsem zjistil, že mi Jezebel nějakým nedopatřením zemřela a já si hru omylem uložil. Musel jsem se tedy vrátit až před pásový dopravník a projít si celý se stokami znovu. Při té příležitosti jsem si ponechal Wooden Dowel (použiji ho kdyžtak později).
Jediná možná cesta vede jen k Donu Barlonemu, ale nemyslím si, že návštěva Dona Barloneho je pro další postup ve Funhouse klíčová. Nakonec jsme tedy odešli do Orkogre Castle. Třeba nás cestou něco napadne.