Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 23, 2026, 13:51:35
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Gothic 1 Remake  (Přečteno 606 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Gothic 1 Remake
« Odpověď #15 kdy: Červen 20, 2026, 23:31:02 »

Ne. Ve věži ani v jejím přímém okolí jsem nebyl. Tedy zepředu jo, ale zezadu ne.
Perk na plavání učí Homer na hrázi v Novém táboře (chce po tobě zmlátit číhavce). A dost se to hodí. Už v jezeře u hospody jsou truhle pod vodou, které vypáčit je poměrně těžké. Zvlášť, když se topíš.

Nyní nový patch přidal i expy za odemčené truhle. Ale pozdě, už jsem většinu otevřel :(.

Já to právě zkoušel, co je jak silné. Kdybych chtěl, mohl jsem dát prvních 9 levelů do síly, pak si vzít bonus od Horatia, nasadit prsteny a mít sílu 115 (a s lektvary, co jdou najít, i víc). Na levelu 12 bych byl téměř nepřemožitelný. (jak v původní hře) a sílil už jen díky zbrojím.

Ale chtěl jsem tomu vyhnout. Proto jsem dal pár bodů i do obratnosti (ta zde má vliv na poškození na dálku, na rozdíl od původní hry). Ale všichni mají tak směšně malé odolnosti na bodné poškození, že i nyní s obratností 34 a lukem 40, dávám nepřátelům často větší škody, než se sílou 70 a palicí s 50.

Ale nyní již se asi budu muset rozhodnout, ke komu se přidat.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Červen 21, 2026, 18:40:14 »

O chrám nakonec nešlo, nejprve jsem musel do Starého tábora a vyhledat Talase, který se tu snažil dostat do hradu. Y'Berion ho poslal pro Almanach, který mají ve své péči Ohniví mágové, ale Thorus ho dovnitř nevpustil. Vzal jsem to tedy za něj a zkusil jsem si promluvit s Miltenem. Trefil jsem to přesně, ale mágové už Almanach nemají. Milten si ho jaksi potají vypůjčil a pak o něj přišel během přepadení černými gobliny. Almanach je tedy nejspíše v jejich doupěti. Ponechme teď stranou, jak se ohnivý mág mohl nechat tak snadno přemoci ...

Jde samozřejmě o tu jeskyni mezi Starým táborem a Táborem v bažinách, kde jsem předtím pohořel na čtveřici goblinů nahromaděných v jednom místě. Dobře jsem se proto vyspal a zkusil jsem to ještě jednou a precizněji. Nakonec jsem gobliny sejmul a z jejich skrýše jsem si ztracenou knihu vyzvedl. Byl to vlastně i poslední boj, který jsem tu musel absolvovat. Tím pádem jsem měl goblinní jeskyni komplet prolezlou.

Teprve nyní přišla na řadu pasáž s hnízdem důlních červů ve Starém dole. Nejprve jsem však rozprodal veškerý loot a u Fiska jsem si nechal vylepšit zbroj. Zbroj se v remake skládá ze tří částí, které je možné vylepšovat každou zvlášť - torzo, nohy a ruce. Na výběr je několik různých upgradů, které vylepšují jednotlivé statistiky zbroje. Každý upgrade to má přitom trošku jinak, takže je dobré nespěchat a lépe si promyslet, co se vám víc hodí. Na výběr jsou vždy 3 upgrady - od levného až po drahý, přičemž každý z nich má ještě 2 podvarianty, takže celkem je tu k dispozici 6 možností volby pro každou část těla. Zvolil jsem samozřejmě tu nejdražší variantu, s ohledem na obranu proti sečným zbraním. Vyšlo mě to na krásných 1210 nugetů.

Ale stálo to za to! Spolu s bonusovými prsteny jsem si obranu proti sečným zbraním zvedl na 65 bodů a proti tupým zbraním na 52 bodů. Zbroje poskytují obranu i proti elementům, kterou jsem neřešil, ale pak je tu ještě jedna statistika, která je velmi zajímavá - Point. Jde o obranu proti bodání. Souvisí to s tím, co psal Milhaus o střelných zbraních.

Efekt střelných zbraní je celkově zajímavý a zarazilo mě to už v první kapitole. U Starého dolu je kousek na sever jezírko, ve kterém se z nějakého důvovodu koupal černý goblin. První střela byla vždycky jakoby kritický útok a goblin měl rázem pod půlku zdraví. Další střely ho však už tolik nezraňovaly, ale jako načnutí to je dost efektivní. Dalším příkladem byly krvavé mouchy, které jsem i s pouhými 10 body v obratnosti a základním lukem dokázal sundat na 2 střely. Základní útok mečem přitom vyšel na 4 rány! A naopak, když někdo začal střílet lukem po mě, tak jsem šel velmi rychle k zemi a to i s lepší zbrojí, která mě jinak dokázala dobře chránit před sečnými a tupými zbraněmi. Proti střelám jsem však byl jako nahý.

Na levelu 14 tak došlo k jasnému zlomu obtížnosti, protože s upgraem zbroje jsem se stal mnohem odolnější. V ruce jsem nadále třímal longsword a vydal jsem se testovat tužší potvory ...

Poznámka: před cestou do Starého dolu jsem navýšil sílu na 80 bodů, což je už dostatečné na boj s řadou tužších potvor. Poté jsem sílu vytáhl na rovných 100 bodů, což je zároveň maximum, kterého lze dosáhnout tréninkem.

Kousek nad Starým táborem, kde Pacho hlídá průsmyk, jsem narazil na skřetí psy a nad útesem hlídala cestu trojice skřetů. Psy jsem prozatím vynechal, protože jsem nechtěl riskovat boj s naštvanou smečkou, tak jsem prubnul nejprve skřety. Nešlo to úplně ideálně, ale porazil jsem je. Byť za cenu toho, že mi zdraví kleslo na minimum, což je po pouhých třech bojích dost špatný výsledek. Na druhou stranu jsem si otevřel cestu na skřetí území a k ruinám hlásky (ta ruina nad Starým táborem, odkud pak vede cesta do Citadely).

A teď proč to bylo špatně? Jde o léčbu spánkem, která je odvislá od únavy. S nízkým zdravím jsem prostě nemohl dál pokračovat, další souboje se skřety prostě nepřipadaly v úvahu. Místo toho jsem se musel odebrat řešit snazší věci a čekat, než se postava dostatečně unaví a bude se moci zregenerovat spánkem.

Kopl jsem do sebe pár lektvarů, abych si zdraví lehce přizvedl a vydal jsem se do Starého dolu, abych splnil další část úkolu pro Y'Beriona - po nálezu Almanachu jsem od Cor Kaloma získal info o potřebě dalšího sekretu ze žláz důlních červů. Nejprve jsem si měl promluvit s Cor Angarem, abych se naučil odejímat červí žlázy a poté jsem měl najít Lestera ve Starém dolu.

Con Angar po mě chtěl nejprve test, kdy jsem měl porazit jednoho z jeho templářů. Celkem snadný úkol, vyřešený na dva zásahy. Silný jsem tedy dost :). Cor Angar mě pochválil a poté mi vysvětlil, jak odejmout z mrtvého červa žlázy. Spokojený sám se sebou jsem se vydal do Starého dolu a sešel jsem úplně na dno k závalu, kde mě už čekal Lester ... zával? Ano, to jsem opomněl zmínit. Vstup do hnízda důlních červů je totiž v remake zavalený, takže mříž je tu jaksi k ničemu. Většina úkolů okolo přístupu do hnízda ale sedí - sehnat tři ochotné templáře na hlídání a pro Iana najít náhradní součástku pro drtičku.

Ian mi však i po mé pomoci vstup odmítl a po chvíli zmizel. Stejně tak Lester. Našel jsem je oba až venku před dolem. Lester mě zavedl k jezírku severně od dolu, kde na mě čekal Diego, Gorn a Milten. Celá čtveřice se tak odhalila mnohem dříve než v originálu, ale nedostal jsem z nich, odkud se znají a proč pracují dohromady. Prý se to dozvím časem. Nyní je důležité jen to, že mají plán, jak zával odstranit. Výbušninou!! Dostal jsem soudek s magickou rudou a Milten mi předal svitek, kterým mám rudu aktivovat. Diego mi pak pomohl přemluvit Iana, aby s celou akcí souhlasil.

Jakmile byl zával pryč, tak se na nás vyřítilo asi pět důlních červů. Společně jsme je snadno zvládli, ale tady si neodpustím jednu poznámku. NPC v remake vydrží mnohem méně a mohou snadno zemřít, takže je dobré pospíchat a nenechat je na holičkách. Paradoxem je, že templáři zvládnou steží jednoho červa, dva už pro ně mohou být smrtící :). Krom toho se ale ve hře vyskytují i souboje, kdy NPC neumírají, jen upadnou do bezvědomí a později znovu vstanou. Jenomže na počátku nevíte, která z těchto variant to bude.

Cesta dál vede přes několik dalších červů a končí v hnízdě s královnou. Jde o dvoufázový bossfight, tedy dalo by se říci, že je to bossfight. Nejprve je potřeba královnu hodně zranit, ona se potom stáhne hlouběji do hnízda a tam je možné jí úplně dorazit. Nic komplikovaného, očividně jsem byl připravený lépe, než bylo potřeba. Z mrtvé královny jsem odejmul trofeje.

Cestou do tábora Bratrstva jsem v lese mezi dolem a Starým táborem zabil dvojici chňapavců a poté jsem zabil stínovou šelmu v lese mezi Starým táborem a Táborem v bažinách. V remake se šelma ukrývá v temné jeskyni, takže jsem v první chvíli nepostřehl, odkud na mě vyběhla. Vzal jsem to na férovku, bez uhýbání a bylo znát, že je to hodně vyrovnaný boj. Stačilo málo a měla by navrch ona (šlo o pouhý jeden zásah, který bych už neustál).

V táboře jsem navštívil Cor Kaloma, kde na mě čekal i Y'Berion. Oba se trošku chytli, ale Cor Kalom nakonec uznal můj přínos pro Bratrstvo a s obdivem si převzal výměšek královny důlních červů. Je to právě onen výměšek, který v sobě ukrývá neskonalou sílu, které bude potřeba při Velkém vzývání. Cor Kalom se pustil do výroby lektvaru a o půlnoci se prý všichni sejdeme na chrámovém prostranství. Šel jsem si proto odpočinout a vstal jsem přesně o půlnoci.

Y'Berion pozvedl focus stone a začal s rituálem. Když se naladil na správnou vlnu, tak všechny požádal, ať vypijí Cor Kalomův lektvar. Poté jsme všichni prožili stejnou vizi, ve které se nám ukázal starý hřbitov a nakonec i samotný Spáč. Jenomže nešlo o žádného dobrotivého boha, který by nás chtěl osvobodit, v naší vizi byl Spáč démon! Jasně, kdo zná originál, tak nebude překvapen, ale celé vzývání je v remake mnohem hlubší zážitek.

Y'Berion na konci vize upadl do bezvědomí a chvilku na to zemřel. Baal Lukor mezitím zmizel a v táboře nastal neskutečný chaos. Většina Bratrstva podlehla deziluzi a ztratila svou víru, což není úplně ideální situace, protože víra byla tím, co držela celé společenstvo pohromadě. Bez víry padne i řád a každý si bude dělat, co chce! To by ve výsledku neprospělo nikomu a tak se vůdčí role ujal Cor Angar. Víru ale neztratili všichni, někteří prostě odmítli uvěřit tomu, že by celou dobu vzývali démona. Jedním z nich byl právě Baal Lukor a na pochybách byl i Cor Kalom. Na mě nyní zbylo, abych šel prozkoumat starý orčí hřbitov a pokusil se najít odpovědi.

Cestou jsem se stavil ve Starém táboře, protože jsem si nebyl jistý, jestli bych neměl sdělit novinky Ravenovi, ale on už vše tak nějak věděl. Zkusil jsem proto zajít ještě k mágům, ale úplně dobrý nápad to nebyl. Měl jsem totiž kliku, protože Damarok zrovna něco míchal u stolu, takže když jsem na něj promluvil, tak se mnou navázal normální rozhovor. Při té příležitosti jsem se naučil alchymii. Jenomže jak rozhovor skončil, tak si Damarok uvědomil, že tu nejsem vítaný a s fireballem v ruce mě vyhnal ven :).

Orčí hřbitov se nachází kousek na sever směrem do hor - na cestě mezi Starým táborem a Táborem v bažinách. Cesta vede přes most do kaňonu, kde na mě vybafl lovecký pes a pak skupina potvor, na jejichž český překlad si zrovna nevzpomínám - takový osrstěný chňapavec. Porazil jsem je celkem snadno, až mě to překvapilo. Na konci údolí je velká kamenná lebka, která slouží jako brána na hřbitov. Po stranách lebky jsou vahadla, která je potřeba lukem odstřelit a čelist lebky poté spadne dolů a odkryje vstup.

Ještě než jsem se k lebce dostal, tak jsem musel porazit dvojici skřetů, kteří tu zmydlili jednoho z templářů. Uvnitř je pak skřetů více, ale jde jen o zvědy, takže jsem je snadno porazil. Vnitřek hřbitova je přitom hodně podobný originálu. První jeskyně skýtá hrátky s pákami, které otevírají mříže krypt a z mumií skřetů si pak lze brát loot (mumie se poté rozsype). O jeskyni dále se ke mě přidal Baal Lukor, který mi pověděl, co se tu stalo. Lukor byl prostě jen rychlejší, vizi si spojil s hřbitovem hned a tak sem vyrazil se skupinkou templářů. Jenomže uvnitř narazili na skřety a on jediný to přežil.

Cílem je prohledat všechna zákoutí a najít dva kusy klíče od hlavní brány. Tím jsme se dostali do pohřebního sálu, kde byl krom zvědů i jeden orčí válečník. Teleportace za zeď se v remake nekoná, místoho toho jsem musel vyskákat na ochoz, kde je brána, se kterou mi pomohl Baal Lukor otevřít. Za bránou je další pohřební komnata, kde se Baal Lukor zastavil u zdí s freskami. Na nich bylo zobrazeno vzývání Spáče. Ukázalo se, že jde o orčího Boha, který orky nabádá k vyhlazení lidstva. Baal Lukor byl zmatený a nechtěl tomu pořád uvěřit. Než jsem se nadál, tak mu přeskočilo a napadl mě. Porazil jsem ho ale celkem snadno.

Ze země jsem poté sebral Meč strachu. Na první pohled vypadá jako slušná zbraň, ale statistikama je jen o kousek lepší než longsword (damage 42 vs 40). Poté jsem opustil hřbitov a na mostě jsem se rozhodl, že za Cor Angarem ještě nepůjdu. Místo toho zkusím cestu do hor a uvidím, kam až se dostanu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Červen 21, 2026, 18:41:09 »

Popravdě jsem nejprve zaběhl do Starého tábora a u Fingerse jsem se naučil první stupeň páčení zámků. Měl jsem to v plánu už delší dobu. Teprve poté jsem vyrazil stezkou okolo orčího hřbitova do hor. Cesta vede na planinu plnou loveckých psů, odkud vede dvojice cest - na západ je Citadela a na východ je ruina hlásky. Při cestě do Citadely je odbočka do otevřené jeskyně, kde jsem ze zamčené truhly vypáčil orčí palici (damage 50). Je to skvělá jednoruční zbraň, kterou jsem nahradil Meč strachu.

Most k Citadele hlídá kamenný golem, na kterého jsem si zatím netroufl a tak jsem tento směr prozatím vynechal. Místo toho jsem se vydal opačnou stranou k rozbořenému mostu. Mezeru jsem přeskočil a rázem jsem se ocitl u zdi hlásky. Prostranství před vstupem hlídala břitva, ale snadno jsem jí porazil na 2 zásahy (povalení + dorážka). Břitva by měla být tužší než chňapavec, ale paradoxně je za ní méně zkušeností než za chňapavce. Další břitva poté hlídala vstup na stezku směrem dolů na skřetí území.

Uvnitř ruin hlásky není nic moc k vidění, ale z podzemí se ozývaly podivné zvuky. V originále se tu nachází tlačítko, které odkryje vstup do útrob hlásky, ale to v remake není. Místo toho je možné vlézt na střechu, kde se dá strčit do velkého zvonu. Ten se poté zřítí dolů a prorazí mříž průduchu.

Dole mě čekalo pár temných zákoutí a nakonec jakási dílna, kterou hlídal kamenný golem. Nakonec jsem se tedy boji s golemem nevyhnul :). Je to opět jakoby bossfight, ale kupodivu to šlo. Orčí palice prostě dělá divy. Jakmile byl golem mrtev, tak jsem vybral místní truhlu a vrátil se na povrch. Odejít se dá i úzkým tunílkem u podlahy, ale kvůli tomu je potřeba proměna ve žravou štěnici.

Mezi Citadelou a hláskou se nachází stará Xardasova věž. V jejím okolí je několik dalších stezek včetně občasné nutnosti horolezectví, ale to jsem prozatím vynechal. Z druhé strany hlásky vede stezka dolů až na útes, kde jsem dřív zabil trojici skřetů (poblíž cesty, kterou hlídá Pacho). Je odtud dobře vidět na Xardasovu novou věž. Díky dřívějšímu odstranění skřetů jsem měl cestu volnou a jelikož nastala noc, tak jsem se vydal rovnou za Cor Angarem. Jakmile jsem mu pověděl o událostech na orčím hřbitově, tak se hra přesunula do 3. Kapitoly.

Od Cor Angara jsem dostal teleportační runu do Tábora v bažinách a celkem nejasný popis toho, co mě čeká dál. Vrátil jsem se proto do Starého tábora, kde mě odchytil Thorus a nabídl mi, abych vstoupil mezi stráže. Alternativou by byli mágové, ale já měl jasno a tak jsem souhlasil. Nicméně nejprve musím splnit jeden drobný úkol - naverbovat trojici kopáčů a s nimi se pak vydat převzít náklad na překladiště. Thorus se totiž dozvěděl, že bandité plánují útok na zásilku z vnějšího světa a tak se rozhodl, že pomůžu s její ochranou. Pokud to zvládnu, tak mám místo mezi strážemi jisté.

Nikam jsem ale nepospíchal. Místo toho jsem pokračoval ve volném průzkumu a postupně jsem pročistil celou jižní část mapy. To znamená vše, kam jsem se dostal bez jakýchkoliv pomůcek. Trola v ruinách na jihu jsem ovšem nechal být, jen jsem pozabíjel gobliny okolo něj. Při té příležitosti jsem zjistil, že tábor "banditů" je nyní v jeskyni při cestě a nejspíš se k nim pojí úkol, protože mě strážný u vstupu do tábora jen vykázal se slovy, že tu nemám nic k vyřízení.

Vynechal jsem i opuštěnou věž u pobřeží, protože jsem se zatím necítil na boj s nemrtváky. Místo toho jsem pozabíjel ohnivé ještěrky dole u vraků a pak dvojici zombií v jeskyni na útesech (je potřeba k ní sešplhat). Poté jsem si zašel za lovcem Cavalornem, ke kterému se váží nálezy Bestiářů. Rovnou mu jde předat něco z trofejí královny důlních červů. Bestiářů je celkem 5, ale našel jsem zatím jen 2 (díl II a III). Je to zároveň takové něšťastné, protože bestiáře rozšiřují vědomosti o lovu a trojka se třeba váže k trofejím z potvor, které jsem už ale mezitím důkladně vybil (břitvy), takže nyní nemám jak ty trofeje získat. Cestou jsem se alespoň stavil u Fingerse a zvýšil si páčení na mistra.

Poté jsem se vydal od Cavalorna na sever k Aréně, kde jsem v okolí vybil vše dostupné. Do Arény jsem se však nedokázal dostat, protože vstup je nyní zatarasený. Uvnitř jsem si však všiml nějakého orka, takže tam přístup asi nakonec získám. Stezka okolo Arény vede nahoru na skřetí území, ale já to nakonec začal čistit směrem od útesu (od Pacha). Kupodivu to šlo, jen tužší verze skřetů mi trošku zatápěli. Moc se mi nedařilo časovat útoky, ale pak jsem zjistil, že orčí válečníci nejprve 3x seknou a pak mají dlouhou pauzu, takže když je nechám 3x promáchnout, tak pak mám dost času je na tři potřebné zásahy sundat. Všechno ostatní už bylo v pohodě. Při té příležitosti jsem došel až ke kamennému kruhu na východě, kde jsem si okolí předčistil už dříve, ale v jeskyni mi zbyla ještě jedna stínová šelma. No a tím jsem měl skřetí území pročištěné.

Na kopcích mezi skřetím územím a Starým táborem je pár zajímavostí. V jedné jeskyni tu přebývá kopáč Gilbert a v jiné, opuštěné jeskyni, jsem našel skici a malby neznámého umělce. Podobné překvapení je i v ruinách nad Táborem v bažinách, kde je dílna výrobce dřevěných hraček.

Nakonec jsem se rozhodl splnit úkol pro Thoruse a zašel jsem k předávacímu táboru. Poblíž Opuštěného dolu mě napadla trojice banditů, kterou jsem musel urychleně sundat. Všichni totiž umí používat luky, kterými mě snadno udolali, takže jsem musel na pár loadů odhadnout správné pořadí jejich likvidace. U předávacího tábora mě čekal Kirgo, ale bez kopáčů jsem tu byl jaksi prd platný, takže jsem musel zpět do Starého tábora a zde překecat trojici dobrovolníků (je prostě potřeba prokecnout pár kopáčů a najít tři, kteří budou ochotní jít). Jakmile jsem s nimi dorazil a promluvil s Kirgem, tak se tu spawnula pětice banditů. Kopáči jsou v tomhle souboji nesmrtelní, ale taky moc nevydrží, takže jsem opět musel najít vhodnou taktiku a pořadí, jak bandity urychleně odstranit. Oni totiž po porážce poměrně rychle vstanou a pokračují v boji, takže je nutné je po porážce rovnou propíchnout.

Tím jsem měl splněno a Thorus mě konečně přijal mezi stráže. Od Stona jsem si měl vyzvednout meč a zbroj. Meč není nic moc, stejně tak zbroj, ale u té zbroje je alespoň možné provést upgrade. Jenomže to nyní vyjde už na 1800 nugetů! Rozprodal jsem tedy co šlo, včetně trofejí, a Stonovi zaplatil. Spolu s prsteny jsem se tak dostal na poměrně vysoké hodnoty obrany.

Od této chvíle jsem se stal doslova tankem, což se ukázalo hned při následném průzkumu věže na útesu. Kostlivci mě zraňovali jen málo, přitom je za ně hodně zkušeností. Oříškem byl až kostěnný mág, který sice moc neútočil, ale zase v pravidelných intervalech mizel a pak se vždy objevil s plným zdravím. K jeho likvidaci jsem potřeboval plné 3 rány, ale stíhal jsem jen 2. Chvilku trvalo, než se mi nějak podařilo ho zaseknout (asi omráčit), takže jsem tu třetí ránu stihl. Zbyla po něm kniha Chromanin, čímž se odemkl nový úkol. Jsem zvědav, jak bude probíhat v remake.

Vrak dole na pláži (pod věží) má třeba zamčené dveře, které se mi nedaří vypáčit. Přitom jeden ze svazků Chromaninu se vztahuje právě k tomuto místu. Ve věži je navíc v místě, kde jsem porazil mága, dvojice místností uzavřených silovými poli, která nejdou odstranit. Nebo jsem alespoň nepřišel na to jak je odstranit.

Jelikož jsem v tuhle chvíli měl na jihu už vše, tak jsem se přesunul na sever na území skřetů a vydal jsem se směrem ke Xardasově věži. Cestu hlídá velký kamenný golem, který už na první pohled vypadá děsivě. A vskutku děsivý je, protože je větší a silnější než jeho menší verze v hlásce a na mostě do Citadely. Nicméně vylepšená zbroj udělala své a já golema zdárně sejmul. Později jsem si všiml, že plácek s golemem je možné obejít cestou od hlásky, ale je potřeba umět šplhat. Z golema mi jako trofej vypadlo kamenné srdce.

Okolí Xardasovy věže je celkem pusté. Jedna stezka však vede nahoru do zamrzlých hor, kde jsem v jeskyni objevil ledového golema. Padnul celkem snadno, stejně jako jeho ohnivý protějšek v ohnivé jeskyni na západ od věže. V zamrzlých horách je navíc pár ledových vlků, kteří jsou o něco nebezpečnější než chňapavci a je za ně taky odpovídající množství zkušeností. Po zabití obou golemů jsem vlastnil i ohnivé a ledové srdce.

Xardasovu věž hlídá nesmrtelný démon. Jde ho normálně usekat na nulu, ale nezemře. Nachází se hned v přízemí kde je zároveň vidět vstup zatarasený silovým polem. Pokrčil jsem rameny a odešel.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Červen 21, 2026, 18:41:45 »

V tuhle chvíli jsem měl pořešenou většinu severního území a jelikož jsem si dokázal poradit s golemy, tak mě napadlo, že už ten volný průzkum dotáhnu do konce.

Mezi Citadelou a hláskou je dole na jezeře Opuštěná Xardasova věž. V okolí věže je několik stezek, na nichž se uplatní horolezectví, ale vede to jen k lootu, anebo se tím odkryjí alternativní cesty k jiným bodům na mapě. Do věže se dá dostat z vody, ale je to trošku krkolomnější. Nejprve je totiž potřeba doplavat do jakéhosi přízemí, odkud se pak dostanete ven na samotné patro. V zamčené truhle se tu nachází Tower stone I. Kousek opodál je věž, kde je potřeba se potopit a proplavat dlouhým "tubusem" až do kobky. Uvnitř je větší množství zombií a kostlivců.

Cesta vede až do kruhové místnosti, kde jsem se srazil s dalším kostěnným mágem, ale tenhle se nijak neregeneroval, takže jsem ho celkem snadno porazil. Nicméně mi stihl do zad vyčarovat pár kostlivců, takže jsem chvilku bojoval s přesilou a musel jsem z boje vycouvat zpět do vstupní chodby. Poté jsem se vrátil a pustil se do postupné likvidace "přeživších". Jenomže tím jsem taky skončil. V místnosti jsou vidět velké kamenné dveře a žádný mechanismus, který by je otevřel. Tím jsem tedy ve věži prozatím skončil. Pomocí teleportačního kamene jsem se přesunul do Tábora v bažinách a jelikož byla noc, tak jsem se uložil ke spánku.

Nakonec mi zbyla Citadela, která je na první pohled podobná té z originálu, ale prochází se trošku jinak. Citadelu hlídají harpyje, které pro mě už nepředstavovaly žádný problém.

Vstupní patro má dvě odbočky. Jedna vede do podzemí a druhá do věže. Na konci vstupního patra je zbouraný most, který původně vedl na věž naproti, kde je vidět truhla. Zatím jsem nepřišel na to, jak se k truhle dostat (v ní je asi ta Milhausem zmíněná zbroj). Zkoušel jsem i svitek Telekineze, ale ničemu to nepomohlo. V podzemí je mrtvola s klíčem, ale veškeré zámky v Citadele jsem řešil páčením.

Cesta věží vede na balkón a do dílny. V místních knihovnách jsou 3 knížky (spínače), které je potřeba sepnout ve správném pořadí (správně zvolený spínač na konci vždy tak zvláštně cvakne). V krbu se tím odkryje vstup do tajné dílny a v ní je schodiště do dalšího patra. Z něj se pak dá snadno dostat na střechu nebo k dalšímu focus stone (cesta nad balkónem předchozího patra).

Schodiště ve věži je porůznu rozbité, takže nyní jsem byl zdánlivě v koncích, ale cesta dál vede skrze šplhání po vnější zdi. Tím jsem se dostal až na vrcholek věže.

Místní truhly obsahují celkově zajímavý loot, ale pro mě už to nemá takový význam, jako by to mělo na začátku. Nyní je to spíš loot vhodný k rozprodeji.

Celá ta legrace mi nakonec vynesla level 22. Volných bodů mám nyní 46, což si zatím nechávám v rezervě. Jakožto strážce bych se už mohl naučit boj obouručními zbraněmi, ale zatím jsem žádný vhodný obouruční kousek nenašel. Orčí palice je prostě to nejlepší, co nyní mám a taky nemám ani důvod se přezbrojovat.

Málem bych zapomněl, Thorus mě po přijetí mezi stráže pověřil dalším úkolem. Mám se zastavit v táboře banditů a něco s nimi dojednat (teď si nevzpomenu co :)). Jde o tábor banditů v jeskyni cestou k trolovi, takže to je další bod, který mi zbývá splnit. Poté bych měl mít splněno tak nějak vše, co mi z toho zásadního chybí a zbyde mi už jen hlavní linka 3. Kapitoly - ohniskové kameny. Cestu k nim mám předčištěnou, takže by to měla být jen rutina.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Červen 21, 2026, 21:05:04 »

Ty dveře u vraku lodi vypáčit jdou.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Červen 22, 2026, 06:30:05 »

Já se vždycky dostal do patové situace, kdy mi dvě západky pokaždé dojedou na kraj a jelikož jsou propojené, tak s tím už nejde nic dělat. Ale jestli to má řešení, tak na to možná časem přijdu :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Červen 22, 2026, 07:09:56 »

Minule jsem opomněl pár věcí, přitom jedna z nich je celkem kritická a týká se herní mapy, takže s ní začnu.

Pokud se někdo v mém popisu poloh jednotlivých míst ztratil, tak chyba není na vaší straně ;). Dlouhou dobu jsem totiž hrál bez mapy, takže jsem si tak nějak vsugeroval, že předávací tábor je na jihu kolonie a od té chvíle se to se mnou už jen vezlo. Ve skutečnosti je to přesně naopak.

Předávací tábor je na severu, takže první (hlavní) brána do Starého tábora je vlastně severní brána a ta boční je východní brána. Severní polovina mapy obsahuje i Starý důl, Opuštěný důl, trolí pevnost a harpyjí pevnost (obě poslední jsou místa úkrytu ohniskových kamenů).

Nový tábor je na západě mapy a Tábor v bažinách je na východě mapy. Nad táborem Bratrstva je věž, která původně sloužila jako maják a v podzemí věže se nachází kniha Chromanin. Skřetí území se rozkládá na jih od Starého tábora. Pro jistotu ještě jednou přikládám mapu kolonie:

Při obhlídce skalisek nad Táborem v Bažinách mě nějakým zázrakem dostihl templář, který mi sdělil, že Starý důl postihla katastrofa. Vůbec netuším, jak sem za mnou vyšplhal. Starý důl se zbortil a zasypal nemalou část kopáčů. Později jsem se o tom mohl sám přesvědčit, partička kopáčů se tu pokouší prorazit novou štolu.

Při té příležitosti jsem navíc zjistil, že se nad jezírkem v kopcích pne dřevěná lávka. Bylo tedy zřejmé, že jsem při volném průzkumu něco minul. U Starého dolu je totiž skála, po které je možné vyšplhat až ke vchodu do jeskyně. Uvnitř jeskyně se nachází tábor zelených goblinů a cesta k lávce. Za lávkou se cesta stáčí do hor a vede přes tábor černých goblinů. V táboře je dvojice strážných míst přímo nad jezírkem, takže ten plavající goblin odtud nejspíše jen spadl. Cesta poté vede ještě výše do hor až na zamrzlé prostranství plné ledových vlků. Našel jsem tu zajímavější loot a další stínovou šelmu.

Teprve nyní se tedy dá říct, že jsem volný průzkum dokončil. GOG mi píše čas 49 hod 35 min, save pozice pak hlásí 38 hod 11 min. Nevím, čemu z toho více věřit, ale těch 40 hodin jsem ve hře už určitě nechal.

Mezitím jsem pro Thoruse splnil úkol s bandity v horách u trolí pevnosti. Nejde vlastně o bandity v pravém slova smyslu, jsou to totiž odpadlíci, takže by bylo správnější mluvit o psancích. Thorusovi vadí, že verbují lidi ze Starého tábora a nikdo netuší, co vlastně od psanců čekat. Proto jsem měl navštívit jejich vůdce Quentina a promluvit si s ním.

Strážný v dole, který hlídá vstup do tábora, se jmenuje Brannok. Nějak jsem přehlédl, že jsem od něj získal úkol, který by mi zajistil volný průchod, takže jsem místo toho ihned z fleku prozradil, že jsem tu na žádost Thoruse. To Brannoka namíchlo. Nazval mě špehem a spolu se svými kamarády na mě zaůtočil. To pro změnu namíchlo mě, tak jsem je za to rovnou zabil.

Už jsem si nedělal velké naděje, ale Brannok a jeho kamarádi hlídají jen opuštěnou štolu. Samotný tábor začíná až o notný kus dál na planině. Něco se tedy nachází na povrchu a něco málo je v přilehlých štolách. Nikdo z psanců si mě nevšímal a nebyl nepřátelský, takže jsem vyhledal Quentina a promluvil si s ním. Psancům jde jen o to, aby je všichni nechali být, takže pokud si jich Gomez nebude všímat, nebudou se ani oni nijak plést do věcí Starého tábora. S tím jsem odešel a výsledek jednání jsem přetlumočil Thorusovi - hezky popravdě, nemám důvod Quentinovi nevěřit.

Poté jsem vyhledal Diega, který mi předal žádost mágů vody o setkání se mnou - Saturas by si rád promluvil. Díky tomu jsem se mohl dostat přes stráže v Novém táboře. Saturas se zajímal o talisman z hrobky v Opuštěném dole a krom toho ho zajímal i ohniskový kámen od Y'Beriona. Pokud by mágové vody získali celou sadu, tak by s jejich pomocí možná byli schopní strhnout Bariéru - usměrnit sílu vypuštěnou z haldy magické rudy. Otázkou ovšem je, kde ohniskové kameny hledat?

Klíč k této hádance mi samozřejmě poskytl Diego. Jakmile si promluvím se Saturasem, tak ho mám vyhledat u majáku. Čekal tu na mě spolu s Miltenem, Gornem a Lesterem. Čeká mě prý obtížný úkol, při kterém se mi bude hodit pomoc. Poté jsem od Diega dostal mapu, na které byla zakreslena původní pozice ohniskových kamenů z doby, kdy mágové Bariéru vztyčili.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Červen 22, 2026, 22:41:23 »

Klasický bug z původní hry a můj nejoblíbenější, je i zde :D
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #23 kdy: Dnes v 08:59:56 »

Asi nejdrsnější potvora, co jsem zatím potkal :).

Ale píchnul jsem jí, to zas jo. Než mě zabila. Nakonec jsem jí tedy ale umlátil.

Co jsem měl vědět dřív, že lze vyrabovat celou potopenou věž Xardase, aniž by mě tam poslal. J u ní v první kapitole byl, i jsem si všiml, že tam lze doplavat dovnitř, ale dál jsem nešel, protože jsem si myslel, že je to příběhová lokace. A ono prd. Přitom ten teleport do Starého tábora by se dost hodil.

A pokud bych zvládl i démona (který je ale poměrně těžký), tak i zbroj. Róby všech mágů by tak byly definitivně k ničemu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Dnes v 09:31:46 »

Ve věži jsem zatím ztroskotal na dveřích v podzemí, ale je pravda, že zas tak pečlivě jsem věž nezkoumal. Taky jsem čekal, že to bude vázané spíš na příběh.

Tu stínovou šelmu se mi zprvu nedařilo sundat, ale pak jsem jí nalákal k tomu dřevěnému můstku a ona za mnou odmítla jít, takže jsem hned ze začátku získal 2 potřebné rány navíc, aniž by pořádně zaůtočila - prostě tam chvilku jen stála. Do té doby mě vždycky škrábla hned na počátku boje, což rázem znamenalo 1/2 zdraví v háji.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #25 kdy: Dnes v 10:57:20 »

Mě ta stínová šelma zabila si 10x a ani nevím pořádně čím. :)
U Xardase je třeba kouzlit, stačí i svitky, ale je třeba mít kouzla tří elementů (ohně, vody a vzduchu). Možná, když promluvíš s Xardasem ti to i řekne, těžko říct. Ale není to vázané na příběh. Což ale taky znamená, že se přesuneš teleportem přímo do svatyně mágů a nejspíše hned schytáš pár kouzel. (ale dají se tedy zmlátit a vzít jim runy, pak už jen boxují :D).

Já když se tam nyní přesunu, tak čekají všichni okolo na ten obřad přijetí k mágům :D.

V původní hře by již byli mrtví, když bys tu runu získal. Na druhou stranu by to v remaku ušetřilo hodně běhání a to i ve třetí kapitole, protože tam sice máš teleportační runy do nového tábora a k sektářům, ale ta hlavní, co je ve středu mapy, ta citelně chybí. Zvláště, když už ani není prostě důvod chodit někam pěšky. Žádné obludy se neobnoví a člověk furt běhá tam a zpět po prázdném světě. (mnohem víc, než v původní hře). Ale při hledání ohnisek se obnovil ten golem na mostě, kam se jde s Lestrem, takže toho se vyplatí zabít.

Taky jsem již zabil ty golemy Xardase, abych zkusil, jestli se obnoví v další kapitole. Ale dost o tom pochybuji. Na ledového a ohnivého stačí jeden svitek a dost many (nejlépe si nasadit nějaký amulet) a prostě mu dát tím svitkem nepřetržitou dávku (nepouštět levé tlačítko myši). Kameného lze prostě umlátit palicí, ten se od toho na mostě tolik neliší. Ještě jsem našel jednoho golema v ruinách, jak je třeba shodit ten zvon, když jsem řešil Chromanin.

Ty přísady z nich budou asi potřebné na alchymii pro lektvary s trvalým efektem.
IP zaznamenána