Dneska jenom textově. Obrázků mám natípáno dost, ale budu je muset nejprve trošku probrat, protože některá místa jsem navštívil napoprvé v noci a v tom by nebylo moc vidět. Graficky už na tom není moc co ukazovat, ale třeba Nový tábor za pár screenshotů určitě stojí, stejně tak nějaká zákoutí v okolí.
Rychlost hry se mi drží v rozmezí 15-25 fps, přičemž část hry se drží stabilně okolo 18 fps a další část pak drží 15 fps. Jsem na tom tedy hodně podobně jako u první rozehrávky Zaklínače 3, kdy jsem disponoval postarším procesorem a Radeonem 5770 HD. Rozdíl je však v tom, že remake se hýbe o něco lépe a nižší fps nemají takový vliv na souboje jako u Zaklínače 3. Nejspíš za to může mnohem jednodušší a přímočařejší animace útoků. Mám nutkání provést drobný upgrade, ale vzhledem k celkovému stáří sestavy se musím poohlédnout po RTX 3060/70 a nejspíše bych potřeboval i nový zdroj. A než se rozhoupu, tak budu mít remake dohraný

.
Když už jsem načal ten boj ... úroveň boje má významný vliv na rychlost úderů anebo lépe na prodlevu mezi údery. Jako začátečník jsem na tom byl opravdu špatně a jediná smysluplná taktika bylo řetězení úderů do komb. Jako pokročilému se mi zotavení (prodleva) snížilo, ale pořád to ještě nebylo ono, teprve jako mistr mohu sekat stejné údery hned po sobě a jen s malou prodlevou. Na druhou stranu je to trochu nezvyk, protože je potřeba se znovu přeučit - ta komba už mi přešla do krve, ale občas je lepší na potvoru vyzrát rychlými seky nebo úhyby, takže sem tam prostě ze setrvačnosti použiji něco, co mě ve výsledku stojí život

. Ale ten pocit z boje a celkové zlepšení postavy je prostě pocit k nezaplacení.
Časem jsem navíc zjistil, že některé zbraně poskytují trošku jiné útoky než základní meč. Liší se třeba sek ze spoda nebo ze shora. Palcát měl spodní sek odrážecí, kdy cíl zavrávoral a sekl sebou na zem. Běžným sekem jsem jej pak jen dorazil. Dlouhý meč má místo toho dlouhý vpich vpřed. Potvoru to sice nepovalí, ale krásně se tím třeba zastavují vlci ve výskoku.
Docela jsem vyzrál i na zámky, byť tady je klíčem hlavně pochopení mechaniky páčení. Každý zámek má několik západek a každá západka má 7 pozic pro zámkový (fabkový) čep. Některé západky se přitom posouvají společně, takže cílem je najít takovou pozici západek, kdy všechny čepy vyjedou nahoru. Paklíč se přitom láme (může a nemusí se zlomit) ve chvíli, kdy je západka v krajní poloze a vy se jí snažíte posunout směrem, kterým už to nejde. Proto je dobré nejprve otestovat funkci jednotlivých západek, která s kterou apod., a pak se teprve snažit posouvat západkami tak, abyste je drželi pokud možno mimo krajní polohy. Čím lehčí zámek, tím je to snazší.
Za poslední dva dny jsem se notně posunul. Minule jsem skončil na levelu 4 ve Starém táboře, kdy jsem přemýšlel, co dál. Na osvobození Dustyho mi chybělo dost rudy, takže primárním cílem bylo sehnat 100 kousků a podplatit stráže u brány. Začal jsem se proto potulovat i v blízkém okolí tábora, kde jsem sváděl bitvy s lehčími typy potvor. Omezení léčby během spánku mě kupodivu zas tolik nezbrzdilo. Při jedné obchůzce jsem u mostu ke Starému dolu narazil na Gor Na Draka, který mířil do dolu. Napadlo mě, že bych se mu pověsil na paty a nechal ho, ať pozabíjí potvory po cestě. Potvory na NPC kupodivu sami od sebe neútočí, ale když jsem byl poblíž, tak se situace změnila. Gor Na Drak mě však brzy opustil (vrátil se zpět) a tak jsem se přilepil na paty strážci a kopáčům. S nimi jsem pak pohodlně došel až ke Starému dolu. K mému překvapení je důl volně přístupný, ale zatím jsem toho nevyužil.
Místo toho jsem se vrátil zpět a po rozprodeji lootu jsem konečně mohl Dustyho vyplatit. Jenomže on se se mnou odmítl bavit! Podle rady na netu jsem prostě pokus o rozhovor několikrát po sobě zopakoval a ono se to nakonec chytlo. Dustyho jsem dopravil k Baalovi Tondralovi a on mi za to poděkoval. Pravda, zas tak nadšený z Dustyho nebyl, ale dohoda je dohoda. Čekal jsem svitek, ale žádný jsem nedostal ... hm, že bych se spletl?
Pak jsem si všiml, že mi v deníku stále visí úkol pro Baal Oruna, ale po pečlivém pročtení jsem zjistil, že se úkol jen updatnul a musím ke sběračům pro zásilku ještě jednou - tentokrát jí mám donést Cor Kalomovi. Poté jsem se stavil znovu za Orunem a dostal jsem svitek Spánku. Svitek jsem zakouzlil na jednoho z noviců Baala Cadara, čímž jsem Baala Cadar přivedl k údivu. Získal jsem tak poslední potřebný hlas pro přijetí k Bartrstvu a zároveň jsem získal dobrého obchodníka - Baal Cadar prodává svitky a věci kolem magie a zároveň navyšuje manu.
Připojení k Bratrstvu jsem tak mohl provést poměrně brzy, ale hra se tím automaticky přesune do druhé kapitoly, což mi nevyhovovalo. Místo toho jsem chtěl splnit maximum úkolů pro všechny frakce a rozhodnout se až potom. Když už jsem byl u Cor Kaloma, tak jsem mu vykradl truhlu a recept jsem donesl Dexterovi do Starého tábora. Ještě předtím jsem ve Starém táboře ukradl Scattymu prsten pro Fingerse, abych toho měl splněno co nejvíce. Poslední byl úkol pro Fiska (najít náhradu za Mordraga), ale ten není pro přijetí mezi Stíny klíčový. Teoreticky jsem tedy mohl přejít na Diegovu zkoušku, ale pořád mi chyběl komplet Nový tábor.
Jen na okraj, splnění úkolu pro mága Torreze mi přihrálo první kruh magie a volbu runy - buďto ohnivou šipku nebo léčení (stojí to dovednostní body). Vzal jsem léčení, ale žádné terno to není. Další magii už bych se musel učit jako regulérní mág.
Během plnění úkolů pro Nový tábor jsem na střídačku pročišťoval okolí, tedy ty lehčí lokace, abych postupně sílil v levelech. Ještě před návštěvou Nového tábora jsem měl sílu 50 a level 6. Cesta do tábora se lehce respawnula, což je děj, který se tu lokálně občas děje a přijde mi, že je to spíš bug. Venku u jezera nově přebývá bijec Jan, který by rád léčivou mast od mágů vody. Jelikož jsem se u jezera docela zdržel, tak jsem do tábora přišel v noci. Tím pádem jsem se vyhnul Leftymu na rýžových polích a mohl jsem rovnou vystoupat nahoru na hráz.
Rýžová pole jsou docela inovovaná. V základu je to to samé, ale celé prostranství je větší a trošku jinak organizované. Vršek s jeskyní vypadá hodně podobně, ale musím říci, že Nový tábor nyní vypadá mnohem majestátněji. A nejde jen o vylepšenou grafiku.
Nejprve jsem se stavil v hospodě, kam jsem se dostal podplacením strážného (100 nugetů). Hospoda je celkem klíčová, protože je tu Baal Isidro a pár dalších zajímavých postav. Nechci zabíhat do podrobností, ale je zde i komplet nový úkol, který se točí okolo hospodského Silase a Rýžového lorda. Část úkolu se pak řeší v jeskyni venku u jezera, kde dřív byla nelegální "varna". O postupu přitom rozhoduje, jak jste se k jednotlivým akterům úkolu v minulosti zachovali. Nejde tedy jen o ten jeden úkol, ale i to, jak jste vyřešili předchozí úkol.
Úkolů nad rámec originálu je ve hře více a musím říci, že to nepůsobí nijak rušivě, stejně tak ty drobné změny v některých původních úkolech.
Od Larese jsem získal úkol s Baalem Isidrem, ale ještě předtím jsem splnil donáškový úkol pro Baala Kagana (prodej vzorků trávy). Díky tomu jsem získal přístup k zásilce Baala Isidra. Základní nabídku jsem rozprodal banditům a žoldákům, zbytek pak obchodníkům (lepší modely jointů). Postupně jsem si tak přišel na něco přes 600 kousků rudy (využil jsem ještě obchodů ve Starém dole, který jsem mezitím zběžně prošmejdil).
Během dne jsem splnil úkol pro Homera s čihavcem. S čihavcem už jsem bojoval u řeky, taktika je snadná (meč, palice) - spodní sek, 2x úskok, spodní sek atd. (funguje to i na důlní červy). U rýžového pole jsem vyprudil Leftyho, kterého jsem sundal a okradl. Tím jsem se zcela vyhnul roznáškovému úkolu s vodou a zároveň jsem získal lepší palcát (poškození +26). V jeskyni jsem ještě sehnal překupníka pro Fiska a tím jsem měl splněho. Laresovi jsem předal 400 nugetů a 200 nugetů jsem ve Starém táboře utratil u Scattyho za mistrovství v jednoručních zbraních. Málem bych zapomněl, samozřejmě jsem si vyčistil svůj nový příbytek v Novém táboře od nezvaného najemníka, což mi poradil Gorn.
Moc nugetů mi po tom všem nezbylo, ale to teď bylo už jedno, protože mě čekalo velké rozhodnutí. Z venkovních lokací jsem postupně pročistil vše, co šlo, tedy lesy okolo Starého tábora a Starého dolu. Okolí jezera před Novým táborem, odkud jsem pročistil i cestu zpět do Starého tábora. Ve Starém dole se mi podařilo zabít dva důlní červy a venku u západní věže chňapavce (hodně se stěstím, ale dal jsem ho). Ostatní tuhé potvory jsem nechal být, jako skřetí psy, stínovou šelmu v lese a gobliny. Stejně tak místa s větším počtem chňapavců a pak samozřejmě vše na sever v okolí skřetí země.
Před Diegovým testem loajality jsem byl na levelu 10 a sílu jsem držel stále 50. Pár bodů jsem utratil na horolezectví, což je nová dovednost, kterou je možné pocvičit v Táboře v bažinách. V Novém táboře nebo na útesu je pak pár vhodných míst pro průzkum horolezectvím, takže to význam má.
Diego mě poslal za Ianem do Starého dolu, kdy jsem si udělal save, pro případnou budoucí změnu (test) frakcí. Seznam od Iana je totiž klíčový pro přijetí ke Starému i Novému táboru, záleýí jen na tom, komu ho odnesu. Rozhodl jsem se samozřejmě pro Starý tábor, protože takto jsem před léty s Gothicem začal a chtěl jsem jít ve stejných stopách. Diego mě poslal za Thorusem a ten mi umožnil vstup do hradu. Přes Miltena jsem doručil dopis mágům ohně a přes Gomeze jsem se stal Stínem.
Po přijetí mezi Stíny jsem zvedl sílu na 60, k tomu jsem za doručení dopisu získal prsten s dalším bonusem +5. Od kováře v hradu jsem získal dlouhý meč a stím jsem vyrazil plnit úkol pro Ravena. Bullita jsem zatím nechal být a vynechal jsem i podrobnější průzkum hradu. Už na první pohled je vidět, že tu bude pár drobností navíc, tak jsem si to nechtěl nyní komplikovat.
Venku jsem rychle dosáhl levelu 11 a konečně si mohu dovolit bojovat se skupinkami potvor - dospělí mrchožrouti, krvavé mouchy, dokonce jsem schopný sundat smečku vlků, když mám kliku

. Běžní ještěři nejsou problém už delší dobu, protože Leftyho palcát a síla 50 dělaly divy už předtím. Rozdíl mezi jednotlivými fázemi postupu je opravdu hodně znát, stejně jako v originálu. Možná bych si dovolil tvrdit, že v remake postupuji o něco rychleji, byť herní čas tomu rozhodně neodpovídá

.