Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:53:00
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8

Autor Téma: Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana  (Přečteno 12463 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana
« Odpověď #45 kdy: Říjen 10, 2025, 23:43:13 »

Jinak pokud jsi to ještě neudělal, dal bych těch 1000 zlatých Daronovi po 50 zlatých. To by ti mělo přidat trvale asi 80 životů, 1vb a nějakou manu. Teoreticky by to pořád asi mělo jít, nešlo by to jen, pokud by si byl mág, mám pocit. Hlavně ze začátku je to vcelku dost znát, ale i u tebe, pokud máš 200 životů, by to mělo mít stále efekt.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #46 kdy: Říjen 11, 2025, 10:45:53 »

Jo, na to držení v zádech u trolů si vzpomínám, akorát já mám teď smůlu, protože mám v údolí dva a odlákat je od sebe nemohu. Vzadu mám NPC a trojici dračích chňapavců. Černého trola jsem tenkrát udolal dvojicí vyvolaných kostlivců, které trol kupodivu nedokázal zasáhnout. Na pátrače to bohužel nefunguje, kostlivec padne na 2 zásahy.

Jinak Pátrači se u mě určitě chovají jinak. Mám 266 zdraví a Pátrač krom ohnivé koule sesílá ještě jedno kouzlo. Takový jakoby disk, co se rozprskne v rovině. Tím mi klidně sundá 1/3 zdraví. Pokud posílím obranu proti magii, tak se budu muset rozloučit s větší sílou a tím pádem budu muset popadnout slabší zbraně a bude to ještě horší.

Jestli říkáš, že je to za bojovníky lehčí, tak za mágy to asi ani zkoušet nebudu :D.

Mě to přijde zvláštní. V základní hře jsem určitě úkroky nepoužíval, protože vždycky stačí chvilku počkat a postava nakonec zesílí tak, že původně tuhé potvory seká jedna báseň. Tady mi ale nesedí víc věcí, přijde mi, že i tím mečem máchám nějak podivně. Málokdy se mi povede nějaký plynulý pohyb - dvojsek apod. Na to si vůbec nepamatuji. V Hornickém údolí jsem touhle dobou už míval plynulý dvojsek mečem napříč. Že by to bylo klávesnicí? Pravda, ta moje se nějak zasekává i normálně.

Darona ještě půjdu obdarovat, to je dobrý nápad. Pak zkusím pozměnit ovládání a uvidím, co to udělá. Zkusím i ty kostlivce, jestli je fakt sundám ohnivou koulí, protože to by mi na pár místech mohl pomoci. Svitky proti nemrtvým mám taky, ale jen dva a šetřím si je.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Říjen 11, 2025, 12:35:57 »

Ovládání hry kupodivu není stejné jako v původním G2. Teď jsem to přenastavoval a GOG verze má o několik položek více, navíc tlačítko pro boj funguje trošku jinak. I když jsem se tedy snažil, tak to nefunguje identicky.

V původním G2 se dá boj ovládat myší a na levé tlačítko je delegován útok (plus na klávesnici je to Alt). Stiskem nebo držením L-tlačítka / Alt se hře sdělí, že kurzorové šipky budou nyní fungovat jako směrovka útoku. V GOG verzi ovšem dojde rovnou k útoku. Teprve po něm fungují šipky nebo L-tlačítko.

A to je trošku problém, protože už ten úvodní útok mi postavičku zároveň lehce posune vpřed a obzvláště pak pokud dám omylem kombo. V původním G2 je naopak možné zůstat stát na místě a jen máchat kolem sebe. Tady to jde nakonec taky, protože v bojovém módu ty šipky fungují nezávisle na stisknutí bojového tlačítka, ale je to hodně nezvyk. Kdybych to používal od začátku, tak by to bylo ok, ale teď se to učit znovu? ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #48 kdy: Říjen 11, 2025, 13:15:28 »

To je nějak špatně, tlačítko akce by i v g2a mělo nepřítele zamčít a šipky by měly ovládat útok. Ale to bude spíše nastavením.

Určitě bych dal v gothic.ini useGothic1Controls=1
Ale toto bude nejspíše ještě něčím dalším, co přidal systempack, nebo union.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: Říjen 11, 2025, 14:24:14 »

Trochu jsem si s tím pohrál a nakonec jsem z toho dokázal sestavit nastavení, které mi celkem vyhovuje. Boj a směr pohybu ovládám myší, na levé tlačítko myši mám ten útok vpřed + kombo a sekání do stran jsem dal na klávesy, které původně sloužily k otáčení postavy (Q, E). Je to trochu o zvyk, ale už se to začíná projevovat. Zamčení nepřítele mám na enteru, ale asi bych to měl hodit na pravé tlačítko myši.

Zastavil jsem se u Darona a věnoval mu oněch 1000 zl. Krásně mi vzrostly HP a mám tím pádem docela rezervu. Na Pátrače už jsem totiž s úspěchem nasadil kombo, které mi předtím na klávesnici blblo. Pořád to bylo dost o štěstí, protože jsem končil jen s málem zdraví, ale kontinuální útok mi alespoň zrychlil jejich zabíjení. S těmi 80 HP navíc je to větší jistota, protože  ty neútočné Pátrače provokuji nejprve kuší a pak musím přehodit zbraň, takže ta prodleva dělá 1 útok Pátrače navíc. Kombo mi navíc zajistilo, že se jim dost lepím na tělo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #50 kdy: Říjen 11, 2025, 17:46:23 »

To bys měl pořešit nějak jinak. Ovládání v g2 a g1 se moc neliší. A právě ty úkroky dozadu, doleva a doprava jsou dost zásadní. Naopak po zmačknutí tlačítka akce, kdy se hrdina zaměří na nepřítele a může provázet různé útoky je významné i krytí (šipka dozadu). Třeba s jednoruční zbraní na mistra, nemá vůbec smysl mačkat kombinace akce+šipka dopředu (tedy dělat čelní útok), ale nejlepší je jen sekat zleva doprava a zpět pomocí šipek směru. Je to nejrychlejší. Ale opravdu netuším, proč ti to takto dělá.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: Říjen 11, 2025, 18:31:23 »

To bude nějaké nastavení této verze. Obě varianty počítají s ovládáním klávesnicí a joystickem. Mohl bych asi zkusit přetáhnout konfigurák z CD verze, ale kupodivu mi to takto jde. Už jsem sundal většinu Pátračů a pomalu zkouším trénovat na skřetech. Úkrok mám A, D a sekání do strany Q, E, takže je to poblíž sebe. Kryt pravé tlačítko myši.

Svitky jsou fajn, akorát je jich málo, tak je šetřím. Kostlivec jinak opravdu padne na 2 ohnivé koule. Svitkami na nemrtvé jsem pozabíjel hlídače meče Drakobijce.

Se silou to bude ale horší, ono je to nyní 5 bodů síly za 15 DB, takže to není jen 6 levelů. 6 levelů to bude až odteď, kdy budu mít sílu 80. Bohužel jsem jednu dvojici levelupů nasměroval do boje jednoručkama, což mi nakonec stejně moc nepomohlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #52 kdy: Říjen 11, 2025, 20:54:46 »

Už mám i Innosovo oko a na mapě mi zbyl jediný známý Pátrač (+ další dva jsou v Hornickém údolí u Xardasovy věže). Zdraví mám nyní s bonusy lehce přes 400 a celkově je to o poznání lepší. Nejvíc tedy pomohlo přenastavení ovládání. Zkusím se ještě dál promenádovat po základní mapě a pořeším co nejvíce z úkolů. Víc jak 3 levelupy to ale asi nedá.

@Milhaus: koukl jsem na to tvoje video zabíjení orků a takhle to nedám, ani kdybych chtěl :D. Já sekám za podstatně méně bodů a výrazně pomaleji.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #53 kdy: Říjen 11, 2025, 21:21:20 »

Asi to z velké míry může být tím nastavením useGothic1Controls=1. Jinak netuším, čím by to mohlo být.

On je obrovský rozdíl mezi bojovníkem a mistrem a to u všech zbraní (včetně střelných). U jednoručních je hrdina mistr jak sekačka na maso. Nejvíce je to znát právě u drakobijce s tím jeho mečem se 160 zraněním.

V určité chvíli to již má smysl počítat spíše tak, na kolik zabiješ potvoru ran. Příklad drakobijec s magickým zabijákem draků, který má sálu na 225, zabije elitního skřeta na dvě rány. Tj 2*(160+225) = 770 a elitní skřet má 450 + 2*160 = 770. Pokud b ale drakobijec měl sílu 224, musel by jej zabít na tři rány. A pak je už pro změnu jedno, jestli má sílu 224, nebo 150. Tj 3x(160 + 150) = 930 proti elitnímu skřetovi: 450 + 3*160 = 930. Ale logicky, větší síla se může projevit u jiných oblud, že je zabiješ rychleji. Taky je i u toho skřeta v tom dost rozdíl, jestli padne na 2, na 3, nebo na 4 rány. Vzhledem ke kadenci ne při boji s jedním, ale pokud bojuješ třeba s 6 současně, je 6 ran na víc, co musíš dát, dost rozdíl. Proto se doporučuje mít sílu alespoň 90 a skrz věci a předměty jí pak zvednout přes 200. Ale není to nezbytné. Platí taky, že jakmile se bojovník na sílu rozhodne se sílu již dále neučit a použít všechno na její zvednutí, už se ve hře tak říkajíc nemá moc co smysluplně učit. Spoustu vb by neměl kam smysluplně dát. Ale ty jsi prostě změnil ten postup tím, že jsi ze začátku dával hodně do síly.

Není to vyloženě chyba, ale je to důvod, proč jsi jakožto bojovník ve třetí/čtvrté kapitole horší bojovník, něž já ve druhé kapitole při hře za mága :D. U tebe se to ale zlomí tou sílou.

Hlavně bych na tvém místě nespěchal do kapitoly 4. Opravdu bych se pokusil vymlátit vše, co půjde ve všech mapách. Jakmile máš opravené innosovo oko a přejdeš do HÚ, začne čtvrtá kapitola. To způsobí, že na mapě Khorinisu se ve tvém případě při hře za paladina objeví mnoho skřetů (mnoho z nich budou útočit i na farmáře, třeba na Sekobově farmě atd), HÚ se objeví další dávka skřetů kolem hradu a další relativně silné obludy tak různě po světě (většina tam ale je od začátku). V Jharkendaru se objeví též mnoho nových potvor, pro tebe asi nejsnadněji zvládnutelné (nějací nemrtví, trolové, dračí chňapavci a podobně, hlavně v chrámech).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #54 kdy: Říjen 11, 2025, 21:29:15 »

Jo a v kryptě nedaleko Onarovi farmy je to taky docela fajn, jestli jsi tam ještě nebyl. :D. Dost expů... Ale asi bych si pořídil dost svitků od mágů ohně a vody. Hodí se třeba i bouře, ale věci jako ledové kopí a podobně.

Taky ti teoreticky, pokud nemáš dost silnou zbraň, může pomoci beliárův dráp, ona je to slušná zbraň, pokud je vylepšená na max. Ale působí to dost hloupě, když jí používá paladin. Sranda je, jej použít na nemrtvého draka na konci hry. To vřele doporučuji.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #55 kdy: Říjen 11, 2025, 22:10:31 »

Na to nastavení v ini ještě kouknu.

Do 4. kapitoly určitě pospíchat nebudu :). Takže oko tedy zatím neopravovat.

O kryptě už vím, na tu jsem si vzpomněl, ale neudělal jsem v ní pořádně ani krok :D. Pak jsem našel u jednoho kruhu jeskyni s rumpálem, se kterým nemohu pohnout. Matně si vybavuji, že by to mělo souviset s příběhem, ale jistý si nejsem.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #56 kdy: Říjen 11, 2025, 22:36:28 »

Ono je to i v nastavení přímo ve hře. Něco jako ovládání gothic1, nebo tak nějak. Ale mám za to, že to je ve výchozím nastavení zapnuto, tedy pokud to gog verze nějak nemění, nebo to není něčím jiným, musel by si to asi přenastavit sám.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #57 kdy: Říjen 11, 2025, 22:43:12 »

Rumpál úplně nesouvisí s hlavním příběhem, ale je spojen s jedním úkolem, který lze získat ve třetí kapitole od jednoho farmáře.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: Říjen 11, 2025, 22:47:21 »

useGothic1Controls=1 mi vrátilo do hry čistě jen klávesnici, takže to pomohlo :)

Akorát ty úkroky budu muset potrénovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #59 kdy: Říjen 11, 2025, 22:58:15 »

No, někteří hrají i gothic1 a gothic2 s myší, ale v tom případě funguje levé tlačítko jako tlačítko akce, tedy krom toho, že jej musíš stisknout, ještě musíš zmačknout šípku/nebo klávesy wasd. Ale já osobně tedy hraji gothic vždy jen na klávesnici. Mám jí trošku přenastavenou, o proti výchozímu nastavení. Tlačítko akce na v, plížení na x, skákání na c, otáčení hrdiny na šipkách a q a e a úkroky vlevo/vpravo na a a d. Sekání dělám šipkami, stejně jako i obecně pohyb. Ale úkroky během boje pomocí a a d. Myš používám vlastně jen v situaci, kdy se chci rozhlédnout, třeba směrem dolů, abych věděl, kam skáču a podobně. Ale tak to již hraji přes 20 let a asi to již nebudu měnit :).

U úkroků je výhoda, že se hrdina automaticky točí kolem potvory, kterou vidí (u které vidíš její jméno) a funguje to i u boje na dálku. Tedy když se chceš třeba skřetovi dostat do zad, stačí aby k tobě přiběhl blíž a zahájil ten svůj šílený čelní útok s rozběhem, jakmile hrdina vidí jeho jméno a bar se zdravím, udělat úkrok a tím se mu dostat do zad. Pak několikrát seknout vlevo/vpravo a uskočit dozadu, aby opět udělal ten šílený čelní útok. Na tom, jestli jsi začátečník/bojovník/mistr pak záleží v tom smyslu, že to ovlivní to, kolikrát jej stihneš seknout do zad, než se otočí. Funguje to na všechny skřety a ještěřany.

Funguje to i na některé NPC postavy a slabší verze kostlivců, kteří bojují jako začátečníci. Nefunguje to na kostlivce a zkušenější NPC, u těch je lepší se raději krýt a seknout, krýt a seknout a furt dokola, případně dělat ty úskoky vzad.
« Poslední změna: Říjen 11, 2025, 23:10:09 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8