Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 23:16:16
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14

Autor Téma: Dragon Age: Origins  (Přečteno 20822 krát)

Yuyana

• Zasloužilý člen
Re:Dragon Age: Origins
« Odpověď #90 kdy: Leden 17, 2025, 17:34:37 »

No dobře. Tak já zas večer něco přihodim, musim dokončit toho Jowana, aby to bylo tematicky u sebe. Dbej na to, aby měl Zevran approval přes 30. Tim nechci říct nic, vůbec nic.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #91 kdy: Leden 18, 2025, 00:50:53 »

Jowan se mě ptá, jestli jsem v pořádku. Teoreticky ho můžu oslovit, ale taky můžu začít řvát "chcípni, démone!" a bylo by se mnou něco špatně, kdybych to neudělala. Jowan by rád věděl detaily o testu, kterym jsem prošla, protože má strach z toho, že bude brzo na řadě taky.

Nebo spíš z toho, že na řadě nebude. Protože pokud se kruh rozhodne, že mág je slabej nebo nebezpečnej, tak ho prostě buď rovnou zabijou, nebo ho zlobotommizujou a basta. A jeho obava je oprávněná, je v kruhu dýl než já, už měl bejt dávno otestovanej. Navzdory pravidlům jsem mu řekla, co přesně se dělo, protože proč ne, a vydala se za hlavnim mágem, kterej si mě nechal přivolat.

Cestou jsem vyslechla hovor dvou fanynek nadšenejch z toho, jak perfektně jsem to zvládla, a jak jsem nejlepší mág široko daleko. Skupina hochů zase vedla dialog na téma, že někde v kruhu je podezíranej z krvavý magie. Kdo to jen může bejt? V knihovně jsem zase narazila na žáka se svym učitelem, jak trénujou magii ohně. V knihovně Oheň? Je to dobr... oh bože ten idiot se podpálil. Neni divu, že jsem na 1 levelu za hvězdu. Naštěstí učitel zasáhl a uhasil ho.

Hlavní mág Irving mě samozřejmě pochválil, představil mi Duncana, a sdělil mi, že jsem teď skutečnej mág, a můžu se přestěhovat na příslušný místo ve věži. Lahev s mojí krví, kterou templáři používaj proto, aby mě mohli kdykoliv vystopovat, kdybych utekla, se přesune do trezoru v Denerimu. Myslim, že nechtěj, aby byla ve věži, protože pro skutečný mágy by asi nebyl problém se ke flašce dostat a utýct. Takhle je to jednoduchý, nikam se utýct nedá.

Duncan samozřejmě přišel shánět posily pro Grey Wardeny, ale Irving protestuje. Už poslal na frontu několik mágů, například Wynne. Další posílat nechce. Prozatím mě požádal, abych doprovodila Duncana do jeho komůrky.

*

Po splnění tohodle (samozřejmě velmi náročnýho) questu, během kterýho jsem schválně protáhla Duncana všema zákoutíma kruhu, si mě vzal stranou Jowan. Představil mi svojí lásku, Lily, která je řádová sestra nebo tak něco. Proto nesmí mít vztahy s muži. Takže tohle je trochu problém. Co je větší problém je to, že si holka díky svojí pozici všimla podepsanejch dokumentů, který povolovaly našeho kamaráda Jowana zlobotomizovat.

Ano, je na to terminus technikus, ale nazývejme to pravými slovy. Výsledkem je (krom ztráty schopnosti kouzlit) ztráta emocí, citů a dalších aspektů osobnosti. A Jowan nechce bejt prázdná schránka, která nemá názory a sny, nemůže milovat Lily a nemá nic ze života. Vzhledem k tomu, že už bylo rozhodnuto, jediná možnost je utéct z kruhu. Prohlašuje, že neni krvavej mág (podezření na krvavou magii bylo uvedeno jako důvod) a žádá mě o pomoc. Samozřejmě jsem souhlasila (ono neni moc na výběr).

Utéct z kruhu neni jen tak, musíme najít a zničit lahvičku s Jowanovou krví, a pak se ještě musí dostat ven. Lily má plán, a ví, kde krev hledat, ale musíme se dostat skrz dveře. Jak to uděláme? I to je součástí plánu, jakožto plnohodnotnej mág můžu zajít do skladiště a vyzvednout si od Owaina magickou hůlku ohně. Problém je v tom, že na to potřebuju podepsanej formulář od někoho z vyšších mágů.

Tady je několik možností, jak formulář získat. Můžu jít za Irvingem a kápnout božskou. On mi formulář podepíše a pošle mě pokračovat v questu. Počkat, cože? ??? Neměl by se nás snažit zastavit?? Neměl.

Gregoir totiž prej má důkaz a svědka, že Jowan je krvavej mág, a Irving chce, aby šla s Jowanem ke dnu i Lily, jakožto představitelka církve. Jeho motivace je více méně "když musíme přijít o jednoho z nás, tak je připravíme o jednoho jejich". Ano, o jejich románku samozřejmě ví. Lily ale musí bejt chycená při činu, jinak církev všechno popře.

Druhá možnost jak získat podpis je zajít do sklepa. Respektive pokusit se o to, ale dveře jsou zamčený. Pokud trochu zatlačíte na ženskou, která stojí před nima, tak se vám nakonec dozná, že nemůžete jít dovnitř, protože sklep je zamořenej pavoukama, a je to její chyba. Jen to nechce nikomu přiznat, protože byla čerstvě povýšená a nechce, aby si lidi mysleli, že je neschopná. Výměnou za vybití pavouků (který snad ani nedávaj damage) získáte její podpis.

Je v celku jedno, jestli Jowana podrazíte a řeknete o jeho pokusu o útěk Irvingovi. Dopadne to stejně.

Tady udělám vsuvku a postěžuju si na jednoho mága, co sedí u stolu, a já se asi 3x pokusila lootnout jeho hlavu. Proč si laskavě nestoupne, to jde mimo mě.

Dveře do úložiště krve jsou zajištěný tak, aby je mohl otevřít jen zástupce cirkve, co zná heslo, a mág, seslánim kouzla. Oba dohromady. Neni mi jasný, proč by to mág nemohl udělat sám, po tom, co slyšel templáře vyslovit to heslo, už přeci může jít dovnitř kdykoliv... My jsme tu ale poprvé, takže kool zámek. Další dveře v pořadí jsou ty, na která jsme si pořizovali magickou hůlku šikůlku... až na to, že jsou chráněný antimagickym polem, a my jsme uplně v řiti.

Nezbejvá než se vydat do jiný části skladu doufaje, že tam najdeme jinej vstup. Naštěstí ostatní zámky můžeme upálit normálně. V cestě nám stojej oživlý zbroje. Lily je mlátí pěstí, protože jí nenapadlo, že by mohla potřebovat zbraně. Prostě pravá drsoňka.

Zatim co Jowan a Lily bojovali pěstma, našla jsem já moc hezkou staffku. Hned jsem si ji oblíkla. V poslední místnosti jsme našli spoustu artefaktů a soch, včetně mluvící sochy, která byla původně Tevinterská věštkyně. Než jí vládce proklel a nechal zkamenět, protože předpověděla jeho smrt. Stejně umřel, přesně dle předpovědi.

Našli jsme i zesilovač magie ve tvaru psa, díky kterýmu se nám povedlo propálit zeď a dostat se ke krvi. Zničili jsme lahvičku, vyběhli ven... a přepadení!

Irving, Gregoir a banda templářů stojej před náma a už nás zatýkaj. Chtěj odvléct Lily do nějakýho hroznýho azkabanu či co, a Jowan se jí rozhodl zoufale bránit... krvavou magií. Hravě omráčil všechny templáře, hodil s nima jako s panenkama. Takže skutečně je krvavej mág, a všem nám lhal. Lily už s nim nechce nic mít.

Odmítá s nim odejít, a Jowan prchá sám. Lily skončí ve vězení, a mě chce Gregoir taky popotahovat, naštěstí si mě bere Duncan, a je to v suchu. Irving se mě ještě ptá, jestli jsem náhodou ve skladišti nenašla něco důležitýho, co bych jako měla vrátit, ale já jsem (persuade) (lie) řekla, že nic. Řekl, že mi věří, a na staffku na zádech se mě neptal.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #92 kdy: Leden 18, 2025, 00:54:26 »

Ve skladišti jsem taky našla takovou zajímavou sochu... která mi byla trochu povědomá. Je to náhoda či osud? Ty křídla jsou definitivně nadbytečný, ale jsou z jinýho materiálu, a je otázka, co znamenaj.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #93 kdy: Leden 18, 2025, 10:25:45 »

Zajímavé. Takže Jowan z Kruhu uteče jakoby nic, složí templáře raz dva, a pak ho v Rudoskalí zatknou běžné stráže? :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #94 kdy: Leden 18, 2025, 11:03:44 »

Předpokládám, že na ně tu magii nepoužil. Myslim, že na něj zapůsobilo, že se od něj Lily odvrátila s hrůzou, když tu krvavou magii použil. Asi pochopil, že posral, málem přišel o život, přišel o svojí lásku, a teď je z něj zločinec na útěku.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #95 kdy: Leden 18, 2025, 20:15:15 »

Breciliánský les

A jsem znovu v Breciliánském lese :). Popravdě mi moc možností nezbylo. Alternativou bylo vyrazit na západ do Zamrzlých hor nebo na východ do Denerimu. V obou případech by mě asi čekalo na popis náročné dobrodružství, tak jsem se rozhodl zajít do Breciliánského lesa, který už jsem v předchozí rozehrávce proběhl, takže jeho taje víceméně znám. Bohužel jsem v tuhle chvíli ještě netušil o problému s neaktivními DLC, takže mi na mapě chyběly další dva zajímavé body pro možnou rychlou návštěvu. Ale zpět k lesu.

Když se podíváte na mapu světa pozorněji, tak si zajisté všimnete, že namísto Lotheringu je nyní lebka, což znamená, že Lothering byl zničen hordou a už ho nelze znovu navštívit. Proto je dobré všechny zdejší úkoly splnit včas.

Při vstupu do lesa mě uvítala hlídka dálských elfů. Nebylo to však vřelé uvítání. Byli jsme vyzváni, ať se otočíme a vrátíme se, odkud jsme přišli. Hm, to je mi panečku elfí pohostinnost! Velitelka Mithra vypadala neústupně, ale to já také. Dožadoval jsem se audience u vůdce kmene, ale musel jsem nejprve Mithře prozradit důvod našeho příchodu. Usoudila, že náš požadavek je vskutku naléhavý a zavedla nás k archiváři.

Je to poněkud zvláštní označení pro vůdce kmene, ale titul archiváře vychází z tradice dálských elfů. Vůdce v nich má roli i jakéhosi archiváře, který v kmeni udržuje povědomí o starých příbězích a předává moudrost předchozích generací. Archivářem našeho kmene je Zathrian. Nebyl zrovna nadšený z našeho příchodu, obzvláště Ňouma se mu nelíbil, ale po chvilce zmírnil tón, představil se nám a požádal nás o totéž. Když jsem mu sdělil, že jsem Šedý strážce a jdu požádat dálské elfy o pomoc s Nákazou, tak jen pozvedl obočí a dodal, že kmen se bohužel nachází ve velmi špatné situaci, a proto se obává, že nebudou schopni slib dodržet. Poté nás vzal na malou procházku.

Naše kroky vedly do místní nemocnice, kde na lůžcích leželi zranění a blouznící elfové. Zathrian nám pověděl, že jde o oběti útoku vlkodlaků. Přítomnost vlkodlaků v Breciliánském lese není výjimečná, sahá hluboko do minulosti, ale dosud vlkodlaci nepředstavovali pro elfy vážný problém. Tohle bylo poprvé, co se odhodlali k tak masivnímu útoku. Podle všeho šlo o plánovaný a koordinovaný útok, což elfy překvapilo a vyděsilo zároveň.

Dovolím si drobnou odbočku k tradicím dálských elfů. Zkuste si teď na chvilku vybavit příběh o Andrastě a elfím vůdci Shartanovi, který mi v táboře družiny vyprávěla Leliana. Podobný příběh je možné slyšet i z úst místního vypravěče Sarela, liší se však podáním, který v případě Sarela staví elfy do role pouhých obětí. Pro připomínku. V dobách Tevinterské říše byl elfí lid postupně zotročen. Když lidská bojovnice Andrasta ve jménu Stvořitele povstala proti říši, tak se k ní přidali elfí vzbouřenci pod vedením Shartana. Elfové víru ve Stvořitele neuznávali, ale měli stejného nepřítele a tak Andrastě pomáhali. Když byl Shartan zabit a Andrasta upálena, tak elfové pokračovali v boji dál. Nakonec zvítězili a uzmuli si pro sebe kus země, který pojmenovali Dálie.

Dálští elfové, jak si začali říkat, obnovili stará náboženství a začali s budováním své nové říše. Jenomže smrtí Andrasty započal i vzestup víry ve Stvořitele, což časem vedlo k založení církve Oltáře a té byli dálší elfové i se svými bohy trnem v oku. Elfové tak znovu čelili hněvu lidí. Časem se situace uklidnila a elfové se rozdělili ve dvě různorodé větve. Jedni zůstali bydlet v lidských městech, druzí naopak odmítali svou novou roli přijmout a sdružili se do malých kočovných kmenů. Na počest této události pak jednotlivé kmeny dálských elfů putují jednou ročně do Breciliánského lesa, své původní domoviny Dálie, aby zde vzdali hold svým předkům.

Kmenové uskupení dálských elfů má i praktickou stránku. Elfové původně žili v Arlathanu a byli nesmrtelní. Teprve soužití s lidmi zapříčinilo, že první elfové začali umírat stářím. Dálové pro lidi používají výraz shemlenové, což znamená "rychlé děti". Čím déle spolu s lidmi žili, tím kratšího věku se dožívali. Největší pohromou proto bylo, když si elfí říši podmanil Tevinter a elfy zotročil. Jejich život se tím výrazně zkrátil. Dálští elfové se proto kontaktu s lidmi straní, protože věří, že se tím postupně obnoví jejich nesmrtelnost. První takovou vlaštovkou je archivář Zathrian, který žije už několik století.

V tomto ohledu je dobré si promluvit s Lanyou, Zathrianovou první. Lanya není původem dálská elfka. Zathrian ji kdysi zachránil ze spárů banditů, kteří přepadli povoz obchodníka, pro kterého její rodiče pracovali. Všichni až na Lanyu byli zabiti. Jen ona byla ušetřena a musela poté banditům sloužit. Po osvobození se neměla kam vrátit a tak zůstala se Zathrianovým kmenem. Postupně se vypracovala až na tzv. první, což znamená, že je potencionálním nástupcem Zathriana.

Ale vraťme se k Zathrianovi. Napadení a pokousaní elfové mají jen pramalou šanci se uzdravit, pokud nebude vlkodlačí kletba zlomena. To ale není tak snadné. Od vyravěče Sarela se třeba dozvíme, že vlkodlačí kletba je skoro stejně stará jako Zathrian a má původ ve vlkovi posedlém mocným duchem. Vlk dostal jméno Tesák a některé jeho oběti se po pokousání proměnily ve vlkodlaky. Od té doby se Breciliánským lesem šíří vlkodlačí nákaza, která vyhnala veškeré lidské obyvatele lesa (lidé zde na rozdíl od elfů žili usazeným způsobem života).

Tesák je oproti běžným vlkodlakům nesmrtelný a Zathrian si myslí, že pokud by získal jeho srdce, tak bude schopný provést očišťující rituál. Proto před týdnem poslal do lesa své lovce, ale doposud se žádný z nich nevrátil. Požádal nás tedy o pomoc a já souhlasil. Je zvláštní, co se tu přihodilo. Vlkodlaci jsou podle Sarela jen tupá nemyslící zvířata, a přesto dokázali nastražit past a vlákat do ní jinak obezřetné elfy. Něco se v lese prostě změnilo, ale co? Sarel nás varoval i před lesem samotným. V minulosti se tu událo mnoho bitev a rovnováha lesa tím byla narušena. Závoj je tu mnohem tenčí, a proto je les plný duchů. Dobrých i zlých.

Abychom si odpočinuli od kolečka rozhovorů, tak jsme se vydali do západní části lesa na procházku. Na první pohled je těžké uvěřit Sarelovu varování, protože les vypadá zcela poklidně. Nic nenasvědčuje tomu, že by byl plný nebezpečí. Názor jsme ovšem rychle změnili :). Kousek od vstupu do lesa se na nás vyřítilo několik vlků, přičemž hned dva se proměnili ve vlkodlaky. Nic obtížného, ale jako varování to stačilo. Tahle část lesa je totiž záludná v tom, že se tu v závislosti na postupu spawne několik potvor, takže zdánlivě vyčištěná oblast může o chvíli později obsahovat nové nepřátele.

Poznámka: Breciliánský les tvoří 3 samostatné oblasti. Úvodní část představuje samotný elfský tabor, na něj navazuje západní část lesa a na tu pak východní část lesa. Ve východní části najdeme ještě jeden dungeon, ale nebudu zatím předbíhat. Les má také jedno nepříjemné specifikum - vyměňovat členy družiny je možné jen v elfském táboře.

Od vstupu z tábora vedou do středu této oblasti dvě cesty. Jedna údolím po východním okraji a druhá jakoby středem kolem lesního jezírka. Obě se pak spojují v jednom místě, kde už na nás čekala vlkodlačí patrola. Vedl jí vlkodlak, který se nám představil jako Blesk a předal nám varování. Máme se otočit a vrátit zpět do tábora. S námi prý nemají žádný spor. Mám ale elfům vyřídit, že za své činy zaplatí stejnou kletbou jakou trpí vlkodlaci. Hm, zajímavé. Vlkodlaci nejenom elfy napadli, ale oni je zároveň záměrně nakazili. To vypadá skoro na pomstu, ale za co? No, to už jsem se nedozvěděl, protože trpělivost Bleska vyprchala a nakonec se nás rozhodl přeci jen napadnout. Po pár dobře mířených ranách se však stáhl a s ostatními vlkodlaky uprchl hlouběji do lesa.

Jakmile byla vlkodlačí patrola pryč, tak se nám odkryla střední část západního lesa a s tím i další souboj s vlkodlaky a posléze ještě se zlobrem a zplozenci. Severní odbočka cesty pokračuje podél potoka do východní části lesa, přičemž družina mine vyvrácený strom, který hlídá nepřátelský ent. Strom je klíčový pro jeden vedlejší úkol z elfského tábora, ale v tuhle chvíli s ním nejde nic dělat. Další zajímavostí středu lesa je náhrobek a zraněný elf. Náhrobek zatím vynechám, protože k tomu se vztahuje jiný úkol a ten bude ještě dlouho nad naše síly. Pokud jde o elfa, tak tím je jeden z lovců, které Zathrian vyslal ulovit Tesáka. Očividně se jim to nepodařilo. Elfa jsem popadl a vypravil se s ním do tábora. Jakmile nás Mithra spatřila, tak nám vyrazila naproti a elfa si převzala.

Ze středu západního lesa jsme se přesunuli k jeho východnímu okraji, odkud cesta pokračuje dál do východní části lesa. Jižní odbočka cesty nás zavedla mezi další nepřátelské enty a velký dub. Ten jediný na nás nezaútočil. Dokonce byl ochotný si s námi promluvit. Představil se nám jako nejstarší strom a bez okolků nás požádal o pomoc. Nedávno mu nějaký zloděj sebral dubové semínko, v podstatě jeho budoucího potomka, a dub se nyní obává, že zemře zcela osamocen. Přislíbil jsem mu pomoc.

Kousek od dubu se nachází opuštěný lovecký tábor. Na první pohled vypadá velmi zachovale, jako by ho lovci opustili teprve před chvilkou, ale něco je tu špatně. Tábor je možné prozkoumat, přičemž družinu postupně přepadává pocit únavy, ale dá se tomu vzdorovat. Když jsme se nakonec pokusili tábor opustit, tak nás zadržela neznámá síla a celé tábořiště se rázem změnilo v pohřebiště! Z poza srázu se k nám znenadání doploužil větší stín.

V předchozí rozehrávce jsem musel v tomhle bodě loadnout o kus zpět a tábořišti se vyhnout, protože stín začíná nějakým psychickým útokem, který vždy přežila jen Morrigan, takže boj byl předem ztracený. Nyní to bylo velmi rychlé a jen s pár škrábanci. Asi v tom hraje roli vyšší level postav.

Z procházky jsme se vrátili zpět do tábora a pustili se do posledního kolečka rozhovorů. Poblíž jezera se nachází ohrada hall, což jsou takoví kříženci jelenů, které elfové používají k tažení svých aravel, neboli "suchozemských lodí", jak lidé nazývají jejich povozy. Hally jsou krotká zvířata, ale mají svou hlavu. Elfové je nikdy neosedlávají a v tažení jim nechávají úplnou volnost, jak nám prozradila jejich pastýřka Elora.

Elora teď zrovna řeší nepříjemný problém. Jednu z hall nedávno napadl vlkodlak a poranil jí nohu. Hally se sice nemohou přeměnit ve vlkodlaky, ale vlkodlačí kousnutí je pro ně i tak smrtelně nebezpečné. Elora si neví s hallou rady, protože zvíře je příliš rozrušené a nenechá si ránu prohlédnout. Rád bych jí pomohl, ale je k tomu potřeba dostatečné úrovně znalosti přežití a tu já nemám vůbec. Budu se sem muset vrátit někdy později.

Podobně to bylo s dvojicí Gheyna a Cammen. Cammen je mladý lovec, který ještě neprošel zkouškou lovecké zdatnosti, ale už se stačil zamilovat do Gheyny a požádat jí o ruku. Jenomže Gheyna si nehodlá vzít nedospělého lovce. Problém je v tom, že Zathrian vzhledem k vlkodlačí hrozbě zakázal lovcům vstup do lesa, takže Cammen nemůže zkoušku podstoupit. Jedním z možných řešení je zkusit Gheynu ukecat, ale v tuhle chvíli jsem neměl dostatečný skill Nátlaku (je potřeba přinejmenším 2. úroveň). Odstranění vlkodlačí kletby totiž jako řešení nestačí. Cammen i tak zůstává pouhým chlapcem.

Další úkolovou postavou je lovec Athras, který mi odmítl prozradit, co ho trápí. Opět jsem narazil na nízkou úroveň Nátlaku. Já samozřejmě vím, co ho trápí, ale chtěl jsem to slyšet přímo od něj :). Kousek od Athrase stojí lovec Deygan, kterého jsme předtím v lese zachránili. Chtěl nám předat malý dárek, ale s díky jsme to odmítli.

Poslední důležitou postavou tábora je řemeslník Varathorn, který pro naši družinu plní funkci místního obchodníka. Zathrian mu předtím nakázal, aby pro nás připravil nějaké zásoby, které Varathorn uložil do truhly za povozem. Můžu si z ní vzít co chci. Když jsem se ho začal vyptávat, čím konkrétně se zabývá, tak mi pověděl o speciálním dřevu, které v lese roste. Elfové mu říkají kovoklest. Prý je to výtečný řemeslnický materiál, ale je také dost vzácný, protože ho elfové sbírají jen z padlých stromů. A jsme doma :). Varathorn mě požádal, abych mu nějaký kovoklest sehnal, takže stačilo dojít k padlému stromu v západní části lesa a nyní už z něj bylo možné kovoklest odebrat. Varathorn mi pak z něj chtěl něco velkého vyrobit, ale odmítl jsem s tím, že budou to dřevo potřebovat víc než já, tak mi z něj vyrobil alespoň prstýnek. A tím jsme měli táborové kolečko za sebou. Nyní tedy nezbylo nic jiného, než se vydat do východní části lesa.

Jak už jsem popisoval, do východní části lesa vedou ze západu dvě cesty. Severní odbočka ze západní části lesa vás dovede na mýtinu s patrolou rozzuřených vlkodlaků, kdežto východní směr vás dovede ke stádu hall, což je celkem bezpečné místo. Pro nás už vlkodlaci žádný větší problém nepředstavovali, ale v předchozí rozehrávce to nebylo zrovna příjemné setkání. Patrola tu obklopovala pojmenovaného vlkodlaka - Danylu. Danyla není nepřátelská. Pověděla nám, že bývala elfkou, ale když se proměnila ve vlkodlaka, tak musela z tábora utéct. Nechala tam přitom svého milujícího manžela, který jí nyní velmi chybí. Bohužel se nemůže vrátit, protože kletba je příliš silná a už jí nedokáže odolávat. Poprosila mě, jestli bych jejímu manželovi neodnesl na důkaz jejich lásky Danylyn šátek. Souhlasil jsem. Poté mě ještě požádala, abych jí zabil a ušetřil jí tím bolesti. Tady už jsem chvilku váhal, ale nakonec jsem souhlasil i s tím. V podstatě je to jedno, Danyla zemře tak jako tak, ale za milosrdnou smrt je approval.

Šátek jsem pak zanesl Athrasovi, protože Danyla byla to, s čím se mi nechtěl svěřit. Když jí vlkodlaci pokousali, tak skončila stejně jako ostatní v nemocnici. Jednoho dne však zmizela a Zathrian mu pověděl, že zemřela. Athras měl o tom pochybnosti, ale co mohl dělat? Pověděl jsem mu tedy pravdu a byl mi za to vděčný. Jako poděkování jsem od něj dostal přívěšek.

Cesta ve východní části lesa tvoří smyčku, takovou osmičku, takže je jedno, kudy se vydáte. Při hlubším průzkumu lesa jsme narazili na ruiny, které hlídala dvojice zlobrů. Je tu další náhrobek, tentokrát plně interaktivní, ale přivolá to silný přízrak a několik kostlivců, což bylo nad naše síly. Další náhrobek se pak nachází v chráněné části lesa. Všechny tři náhrobky pak slouží k jednomu vedlejšímu úkolu, ale jestli jsme si nedokázali poradit už s prvním přízrakem, tak to asi nemá smysl teď řešit ;).

Kousek od ruin jsme narazili na stan, u kterého se zčista jasna zjevil potrhlý poustevník. Mluvit se s ním dá, ale za každou položenou otázku si vyhrazuje právo položit svou vlastní otázku. Měl jsem chuť ho rovnou sejmout, byť mě Morrigan varovala, že stařík oplývá mocnou magií. Nakonec to stejně nemělo smysl, protože poustevník se před útokem odteleportoval o kousek dál a vynadal mi. Musel jsem tedy přistoupit na jeho hru. Z předchozí rozehrávky jsem věděl, že tohle je zloděj semínka Velkého dubu, tak jsem nasměroval dotazy rovnou k tomuto tématu a žalud jsem vyměnil za nějaký prstýnek +3, co jsem v lese našel.

Velký dub byl nesmírně rád a za odměnu mi předal svou větev. Ta má hned dvojí použítí - jednak funguje jako běžná magická hůl, tedy ideální doplněk pro Morrigan, ale taky umí odstranit iluzi, která nám ve východní části lesa bránila projít k velkým ruinám (vždy nás vrátila zpět).

U velkých ruin jsme se znovu setkali s Bleskem a znovu to jaksi nedopadlo. Blesk zaútočil, a když mu začalo téct do bot, tak se odněkud zjevil bílý vlk a v rozběhu nás povalil. Tím umožnil Bleskovi a ostatním vlkodlakům utéct. O kousek dál stála ještě jedna patrola vlkodlaků, ale jakmile nás spatřili, tak se bez boje stáhli do ruin, aby chránili svou Paní. Hm, Paní? A já myslel, že jim velí Tesák.

Chvilku jsem rozmýšlel, v jaké sestavě se do ruin vydat, protože cestou budeme míjet zamčené truhly a pasti, takže by se nám hodila Leliana. Pak jsem si ale řekl, že to až k vlkodlačímu doupěti zvládneme s Morrigan a teprve poté se vrátíme do tábora pro výměnu. Heh, nakonec těch návratů bylo o něco víc ... :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #96 kdy: Leden 18, 2025, 20:16:31 »

Ruiny v Breciliánském lese

Vlkodlačí ruiny pocházejí z dob Tevinterské říše, ale Morrigan zaujala spíš místní elfí výzdoba. Podle všeho šlo o elfí svatyni. Proč se nám o ní Zathrian nezmínil? Byl to pravděpodobně Zathrianův lid, kdo jí využíval. Že by na to po těch stovkách let jen zapomněl? Asi bychom se ho na to měli zeptat.

Pod schodištěm nás čekal rychlý souboj s opozdilci a pak už nás vítala jen hejna pavouků a pár kostlivců. Celé ruiny mají dohromady 3 patra. Na prvním patře se nachází skrytá místnost a boční vstup do doupěte vlkodlaků. Ten je však z druhé strany zatarasen a zpřístupní se nám až později. Nyní je nutné najít do doupěte vlkodlaků jinou cestu.

Ta vede přes sál na jihozápadě, ale už z dálky nás vítal podezřelý řev, který zněl jako jasná hrozba. Jakmile jsme do sálu vstoupili, tak se na nás z výšky snesl drak! No, abych nepřeháněl, bylo to jen dráče, ale i tak není radno tuhle potvoru podceňovat. Dráče dokáže družinu omráčit a také se umí vrhnout na vybranou obět a na místě jí rozsápat. Podobně jako Ňouma, akorát dráček je asi tak 5x větší :). Co budu zapírat, první kolo jsem projel. Dráček nás jednoho po druhém dostal. V druhém kole už nebyl tak úspěšný. Pomalu si zvykám, že některé souboje jsou prostě o štěstí, a když se tuhému nepříteli zadaří hned úvod, tak má obvykle vyhráno.

Dráček si v sále nashromáždil pěknou hromádku pokladů, ale největší výzvu pro nás představovaly pokladnice. Později jsem se sem vrátil s Lelianou, ale ani 3. úroveň odemykání zámků na některé truhly nestačila. Usoudil jsem z toho, že hra počítá s naším pozdějším návratem, protože 4. úroveň odemykání zámků se smí naučit jen lotr minimálně na 12. levelu. Ostatně vůbec mě to nepřekvapilo, protože v lese u náhrobků jsme taky pohořeli a podobně tuhý přízrak je i zde v ruinách. A to jsem ještě při popisu věže mágů zapomněl zmínit, že i v nich byl dost tuhý přízrak, který jsme vynechali.

Na konci "dračího" sálu jsme nalezli vstup na druhé patro, které už je o něco komplikovanější. Nemyslím to však z pohledu možného bloudění, ale z pohledu obsahu. Sem tam je možné narazit na elfí duchy, ale rozmluva s nimi nemá žádný význam. Jakmile elfí duch zmizí, tak se v okolí probudí kostlivci a jiná havěť. Může to být docela nemilé překvapení, protože jde většinou o výrazné přečíslení.

V jednom ze sarkofágů v bočních místnostech je tabulka popisující náboženský rituál, který se váže k oltáři o kus dále, proto k němu rovnou přeskočím. V severovýchodní části patra je v místnosti pod schody nádržka s vodou, zamčené dveře a v rohu stojí oltář. S nádržkou a oltářem je možné různě interagovat, což obvykle k ničemu nevede, ale v případě chyby v rituálu to přivolá rozzuřené přízraky (jen 1x, při další chybě už se nic nestane). Cílem je provést rituál tak, jak naznačují kresby na tabulce:

Spoiler: ukázat
Vytáhnout z nádržky hliněný džbán a naplnit ho vodou. Poté se přesunout k oltáři a plný džbán na něj položit. Postava musí pokleknout, pomodlit se a poté ze džbánu trochu upít. Rituál pak končí tím, že džbán vezmete a zbytek vody vylijete zpět do nádržky.

Džbán se rozsype a dveře se otevřou.

Za dveřmi je rozlehlá pohřební komora, ve které nás přepadla dvojice kostlivců. Čekal bych přitom něco zákeřnějšího, ale nepředbíhejme ;). Na konci komory stojí na vyvýšené plošině osamocený sarkofág a kolem něj pobíhá duch elfky. Opět nebylo jasné, co po nás duch chce, ale podle jejích gest jsem usoudil, že se nás asi snaží odehnat. Jelikož jsme zůstali stát, tak na nás duch zaútočil a na pomoc mu přispěchala dvojice přízraků ... a máme to :D. Následoval celkem vyrovnaný souboj. Po něm jsem ze sarkofágu vyjmul Nezastavitelnou plátovou zbroj a do deníku se mi připsal úkol najít i zbývající části zbroje. Měl bych je hledat u ostatků generálů padlých v Breciliánském lese. Ihned mi svitlo, že to souvisí s náhrobky. Zbroj totiž nepatřila zemřelému elfovi, ale kdysi jí sem ukryl jeden tevinterský mág. Nezastavitelná plátová zbroj je hezký kousek kovu, vyplatilo by se najít i zbytek, ale co se dá dělat. K jejímu nošení je potřeba síla alespoň 38.

Zůstaňme ale ještě nachvilku u mrtvého elfa. V předchozí části zápisků z Breciliánského lesa jsem popisoval, že elfové původně obývali Arlathan a byli nesmrtelní. To je pravda, ale byť měli nesmrtelné tělo, tak to samé už se nedalo říci o jejich duši, která postupem času chřadla. Hodně staří elfové už byli natolik unavení životem, že se rozhodli pro dobrovolný odpočinek. Říkalo se tomu Uthenera. Elf se v doprovodu svých nejbližších vydal do pohřební komory, kde podstoupil rituál a ulehl k dlouhému spánku. Někdy se po stovkách let zase probudil, ale většinou jeho nečinné tělo časem zetlelo a elf pak umřel doopravdy. Elfí vůdci takto běžně předávali otěže svým mladším následovníkům.

Z pohřební komory jsme se vrátili do hlavní chodby a vydali se dál. Z boční místnosti na nás vyběhla zdánlivě snadná skupinka kostlivců, ale po jejich likvidaci okolo nás povstala další várka. V místnosti jsme našli oltář a podivný krystalický artefakt, který obsahoval něco jako tekutou krev. K artefaktu se mohou vjádřit i členové družiny, ale já to urychlím.

Artefakt při doteku vysílal vize, ve kterých jsem spatřil elfího bojového mága z dávných dob. Mág kdysi bojoval v prohrané bitvě a aby se zachránil, tak ukryl svou duši do krystalu. Doufal, že krystal po boji najde jiný mág a vrátí duši do jeho těla. Jenomže se nedočkal. Pokud jeho duši osvobodím, tak mě prý naučí umění Tajemného bojovníka, což je specializace pro mágy. Vzal jsem dle instrukcí artefakt k oltáři a položil ho na něj. Duše byla volná a na oplátku mi odemkla specializaci.

Další zajímavý artefakt se nachází o kus dále. Je jím skleněný amulet, který se při dotyku rozsype a poblíž se spawne tuhý přízrak. Přesně takovýto artefakt jsem objevil i ve věži mágů a také spawnul tuhý přízrak. Přízrak zatím neporazím, takže je více než jasné, že se do ruin budu později vracet, stejně tak i do Kruhu mágů.

Na konci chodby je vstup do velkého sálu plného ohnivých pastí, odkud už je to jen kousek ke vstupu na třetí patro, tedy do doupěte vlkodlaků. Rozhodl jsem se proto vrátit do elfského tábora a vyměnit Ňoumu za Lelianu, abych vybral zdejší pokladnice. Do doupěte vlkodlaků se totiž později dostanu alternativním vstupem, takže už nebudu muset prolézat komplet celé ruiny. Jenomže jak už víte, stejně jsem narazil kvůli nedostatečné úrovni otevírání zámků.

Na skok v táboře družiny

V elfském táboře jsem se nakonec rozhodl ještě pro jednu změnu. Jelikož pár postav bylo z bojů trvale zraněno, tak jsem zamířil rovnou do tábora družiny. Alistair mě ihned po příchodu zastavil a odtáhl bokem. Chtěl si promluvit o tom, co se stalo v Rudoskalí. Byl nešťastný z toho, kolik lidí muselo zemřít, ale zároveň byl rád, že jsme ostatním dokázali pomoct. Neméně zajímavý byl rozhovor s Wynne, tedy s Ňoumou, kterého chtěla Wynne mermomocí vykoupat :). Očividně se mu to nelíbilo, ale rozhodl jsem se Wynne podpořit.

Největší změnou v táboře byla přítomnost vyslance Pethera, který zastupuje Kruh mágů. Kousek od něj se objevily bedny se spojeneckými zásobami, kam mám ukládat předměty, které by mohly pomoci s výcvikem nových adeptů. V případě mágů jde o runy. Časem se tu zřejmě objeví zástupce každé ze spojeneckých stran.

Po odchodu z tábora jsme narazili na náhodné setkání, ve kterém se objevilo několik podezřelých poutníků. Prý nesou nějaké zprávy do Denerimu. Šlo však o falešné svědky, které jsem měl v rámci vedlejších úkolů umlčet - není nutné bojovat, prostě jsem jim jen pohrozil a oni souhlasili.

Zpět v ruinách

S Lelianou v družině jsem zamířil do zapastěného sálu na druhém patře a byl jsem za to rád. Nakonec se ukázalo, že Leliana umí zdatně nalézat a odstraňovat pasti, přičemž odstranění jedné pasti nám přineslo 40xp, což je více než za běžný souboj v ruinách. Navíc se nám hodila i o kus dále, protože jsem úplně zapomněl, že za zapastěným sálem vede cesta ještě přes jeden sál s nepříjemným soubojem.

Dole pod schodištěm se spawne tužší přízrak, který se teleportuje mezi čtveřicí kruhů a povolává si na pomoc kostlivce. Další kostlivci pak vyběhnou z postranních chodeb, takže souboj zblízka je dost naprd. Mnohem lepší je sundat přízrak z dálky, na což se hodí kombo Morrigan - Leliana (té jsem dal do ruky luk). Přízrak v tomhle případě stojí na místě a jen sesílá kouzelné střely.

Po zabití přízraku jsme prošmejdili co šlo a boční chodbou jsme se vydali k tůni. Cesta do doupěte vlkodlaků vede totiž pod vodou.

Zprvu se nic nedělo, ale o kus dál už na nás číhalo vlkodlačí překvapení. Mezi vlkodlaky nechyběla obdoba lotrů, kteří se umí ukrýt ve stínu, takže zdánlivá dvojice vlkodlaků se kolikrát nečekaně rozrostla ve čtveřici. Když k tomu přičtu boj v úzkém prostoru, tak to byl chvilkama adrenalin, protože časté nucené přeskupení družiny vedlo k prodlevám, což je v případě velmi rychlých vlkodlaků tak trochu hazard. Bohužel, tři postavy útočily nablízko a motaly se vzájemně pod nohy, tak jsem se alespoň snažil udržet pozornost na sobě a pokud možno nelákat vlkodlaky ve větších skupinách. Tahle taktika mi nakonec vyšla a prošli jsme bez větších potíží.

Konečně jsme se dostali k předsálí patra, kde nás už čekal vlkodlačí vyjednavač. Paní si s námi přeje v poklidu promluvit, takže pokud souhlasíme s příměřím, tak nás k ní zavede. Prý neznáme všechny souvislosti a ona by nám je ráda pověděla. Bez okolků jsem souhlasil, samotnému je mi celá tahle záležitost podezřelá. Vlkodlačí vyjednavač mi přislíbil bezpečný průchod a odvedl nás k Paní.

Bylo to překvapivé shledání. Z chumlu vlkodlačích těl vyšla postava v podobě lidské ženy. Vlkodlaci tedy nelhali. Bylo však zřejmé, že to není jen obyčejná žena, z bytosti před námi vyzařoval podezřelý klid, který dokonale držel na uzdě i jinak popudlivé vlkodlaky. Mezi nimi nechyběl ani Blesk, který se snažil protestovat. Paní ho vlídným slovem uklidnila a omluvila se za jeho popudlivou povahu, která plyne z jeho zápasu mezi vlkodlačí a lidskou povahou. Udělalo to na mě dojem a prokázal jsem Paní lesa dostatečný respekt. Paní lesa poté přešla k důvodu našeho shledání a vypověděla nám jeden velmi starý příběh.

Před mnoha staletími, když přišli Dálové do této země, žil na okraji lesa lidský kmen. Zathrian byl tehdy mladým mužem a měl dceru a syna. Jednoho dne, když byl Zathrian na lovu, lidé obě děti zajali. Chlapce umučili a dívku znásilnili. Dívka později zjistila, že je těhotná a vzala si život. Zathrian se rozhodl pomstít a vyhledal v lese tyto ruiny. Zde přivolal strašlivého ducha a uvěznil ho do těla velkého vlka. Tak vznikl Tesák. Vlk pak mezi lidmi rozséval smrt. Někteří zemřeli hned, jiní se proměnili ve vlkodlaky. Ubohá a hloupá zvířata. To se změnilo ve chvíli, kdy Blesk objevil Paní lesa. Ta mu dodala klid a ukázala mu lidskou stránku jeho povahy. Blesk pak k Paní přivedl ostatní vlkodlaky.

A tím se dostáváme k dalšímu bodu audience. Paní lesa by ráda kletbu ukončila. Nijak nezpochybňuje hrůzy, které zažily Zahthrianovy děti, ale těchto hrůz se dopustili lidé, kteří už dávno nežijí. Další generace vlkodlaků tak trpí za něco, co nespáchali a je na čase, aby Zathrian svou kletbu odvolal. Paní lesa se pokoušela se Zathrianem mluvit už dříve, ale on nechtěl poslouchat. Proto se vlkodlaci rozhodli pro současný krok a nakazili několik elfů, aby Zahtrian viděl, že kletba se týká i jeho lidí a donutili ho tak kletbu odvolat. Poté mě Paní poprosila, abych Zathriana přivedl, aby si s ním mohla promluvit. Souhlasil jsem.

Paní nám otevřela boční vstup, který propojuje vlčí doupě přímo s prvním patrem ruin. Když jsme vyšli po schodech, tak jsme se nestačili divit. Zathrian tu už na nás čekal! Zajímavé, jak věděl, kde nás hledat? Následoval krátký rozhovor ohledně toho, co jsme se dozvěděli a Zathrian nezapíral. Pořád má v sobě dost zloby a za žádnou cenu nehodlal přistoupit na audienci u Paní. Nakonec se mi to povedlo, byť se mě pořád snažil přesvědčit, že bude lepší Tesáka rovnou zabít. Ano, došlo mi, že Tesák a Paní lesa budou asi jedna a tatáž bytost, ale to je teď vedlejší. Příslibil jsem mu alespoň ochranu, ale jen za předpokladu, že v případě konfliktu nenapadne vlkodlaky jako první.

Rozhovor s Paní nezačal špatně, ale poměrně rychle vygradoval. Zathrian nám třeba zatajil, že k tak mocné kletbě musel použít svou vlastní krev. On a Tesák jsou proto kletbou propojeni. Vedlejším efektem je fakt, že Zathrian bude žít tak dlouho, jak dlouho bude kletba existovat. A naopak. Jakmile kletba odezní, on a Tesák zemřou. Takže odtud plyne Zathrianova dlouhověkost! Naneštěstí je Zathrian příliš zahořklý a nedokáže vlkodlakům odpustit činy jejich předků. Celé to pak zazdil Blesk svou poznámkou, že nám Paní nemá věřit, protože tohle nikam nevede. Nyní bylo rozhodnutí na mě. Zathrian se chystal zaútočit a já splnil své slovo - zůstal jsem neutrální.

Paní se proměnila do podoby bílého vlka, Tesáka, a Zathrian jí a vlkodlaky ochromil kouzlem. Poté okolní stromy proměnil v enty a zahájil útok - začal zabíjet jednoho vlkodlaka po druhém. Tři jsme bez otálení vyrazili na Zathriana a Morrigan mezitím zredukovala počet entů na bojišti. Ochromení vlkodlaci nám nemohli pomoct, takže to bylo celé na nás. Jakmile jsme Zathriana porazili, tak boj skončil a zbylí enti sami zmizeli.

Zathrian se stále zdráhal kletbu ukončit, ale po naléhání Paní nakonec souhlasil. Jakmile vyřkl zaklínadlo, tak zemřel. Paní lesa se chvilku potom proměnila v záblesk světla a její duch vystoupal vzhůru. Okolostojící vlkodlaci se v tu ránu začali jeden po druhém měnit v lidi. Blesk, tentokrát už v lidské podobě, nám poděkoval za vysvobození a s ostatními se odebral na povrch.

Vrátil jsem se zpět do elfského tábora a promluvil si s Lanyou. Pověděl jsem jí, že Zathrian zemřel jako pravý hrdina, protože bez ohledu na na to, co se přihodilo, se nakonec zachoval správně. Nyní je archivářkou ona a tak nám za svůj kmen přislíbila pomoc při boji se zplozenci.

Jenom ještě drobná poznámka k předchozí rozehrávce. Když jsem se už poněkolikáté vracel po ukončení kletby do ruin pro loot, tak nás napadla skupinka elfů, kteří nesouhlasili s tím, že jsme nechali osvobozené "vlkodlaky" jít. To se tentokrát nestalo, tedy alespoň zatím ne.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #97 kdy: Leden 18, 2025, 21:32:40 »

Další noc v táboře družiny

Před plánovanou cestou do Orzammaru jsem potřeboval vyléčit zranění, tak jsme s družinou zamířili do tábora družiny. Tentokrát mě odchytila Leliana a vyhrkla na mě, že mi lhala! Do Fereldenu nepřišla jen kvůli vzpomínkám matky, byl to v podstatě útěk. V Orlais se totiž dala dohromady s bardkou jménem Marjolaine, která se živila prodejem informací. A to ne ledajakých. Marjolaine předávala strategické informace nepřátelům Orlais a tím se dopouštěla velezrady. Zapojila do toho i Lelianu, která ale neměla nejmenší tušení, co se děje. Leliana na to přišla čirou náhodou a poté se rozhodla Marjolaine domluvit. Měla o ní strach a nechtěla o ní přijít.

Jenomže pak Lelianu zatkla stráž a soudce jí ukázal pašované dokumenty, na nichž byl Lelianin podpis. Marjolaine se rozhodla Leliany zbavit! Pro Lelianu to byl šok. Byla podrobena mučení, ale soudce z ní nic nedostal. Taky nemohl, Leliana s tím neměla nic společného, takže nemohla nic vědět. Měla štěstí, nakonec se jí podařilo utéct a zamířila do Fereldenu. Na pomstu neměla ani pomyšlení a tak se nakonec ukryla v kapli Oltáře. Byla ráda, že mi to řekla, protože se jí konečně ulevilo, kdežto mě začalo vrtat hlavou, jestli to náhodou nebude mít nějaké důsledky. No, necháme se překvapit.

Když Leliana zmlkla, tak jsem jí zkusil znovu oslovit. Zrovna si vzpomněla na nedávné události u elfů. Připomnělo jí to jednu píseň a tak se dala do zpěvu ...

Po písni jsem zašel za Morrigan. Taky měla něco na srdci. Matka jí jednou pověděla o velmi zvláštní knize, kterou kdysi vlastnila a která by mohla Morrigan pomoci při studiích. Hledaný svazek zřejmě skončil ve veži Kruhu mágů, tak bych se po něm mohl třeba někdy v budoucnu podívat. Měla kliku. Ve věži jsem předtím našel Černý grimoár. Jelikož se mi identifikoval jako dárek, tak jsem ho více nezkoumal. Nechtěl jsem si u Morrigan opět zvyšovat reputaci, tak jsem na něj zase zapomněl. Když mi však Morrigan popsala, jak by Flemethina kniha měla vypadat, tak jsem si na něj zase rychle vzpomněl. Předal jsem jí ho a Morrigan zajásala. Ihned se do něj začetla a mě už si nevšímala. Uvidíme, co to časem přinese.

Poté jsem si šel promluvit ještě s Wynne. Byl to dost poučný rozhovor, protože Wynne se ujala role mého mentora a vysvětlila mi, co se ode mě jakožto Šedého strážce očekává. Krom toho jsme probrali mou minulost a zdravotní problémy Wynne. Přeci jen už není nejmladší, tak jsem se jí snažil povzbudit.

Na cestě do Zamrzlých hor

Po návštěvě Breciliánského lesa jsem se rozhodl, že je čas zamířit do mé domoviny - Orzammaru. Cesta sem vede přes Zamrzlé hory, což je malá lokace okolo vstupu do města. Vzali jsme to pro jistotu přes Rudoskalí, ale bylo to v podstatě jedno, protože cesta vede i tak podél jižního břehu jezera Calenhad. Nic zvláštního se přitom neudálo.

To samé se ovšem nedá říci o našem příchodu na místo. Kousek od tržiště se na nás vyřítila skupinka lovců a byli docela tuzí. Jejich kouzelnice rozhodně nebyla žádné ořezávátko a bojovníci nám zatarasili cestu, takže chvilku trvalo, než jsme se k ní dostali a sejmuli jí. Trochu jsem čekal, že po Breciliánském lese už budu mít místy navrch, ale souboj s lovci mě místo toho přivedl na myšlenku, že hra možná využívá levescaling. Ostatně fandom Wiki mi to potvrdila.

Pravda, příběh se mě snaží tlačit trochu jinou cestou, takže ignorováním tohoto faktu musím holt přijmout případná rizika. Správně jsem se měl asi vydat do Denerimu a pokusit se získat nejprve Andrastin popel. Tím bych zas o něco poskočil. Teprve pak jsem měl jít do lesa atd. Na druhou stranu, když se kouknu do výše zmíněné tabulky na min/max levely pro jednotlivé oblasti, tak mi nepřijde, že by to měl být až takový problém. Les a Orzammar jsou v tomto ohledu podobné, akorát si prostě musím zvyknout, že proti mágům budou ty boje vždy dost na hraně. Tedy pokud nepřijdu na nějakou prima taktiku :).

Venku před vstupem do města je rozlehlé tržiště, kde postává dezertér Tornas - vedlejší úkol. Souboj s ním a jeho poskoky byl oproti uvítání lovci pohoda. Trpaslík Ahren se tváří jako regulérní prodejce, ale krom rozhovoru nic jiného nenabízí. Obchodník Faryn je zase jeho opak, akorát že jeho nabídka vypadá dost podezřele. Prý obnošené věci z Orlais. Spíš věci sebrané z obětí banditů.

U brány jsem se srazil s vyslancem krále Loghaina (ano, Loghain už se sám prohlásil králem). Dožadoval se vstupu do města, ale strážce ho odmítl vpustit. Já to měl o něco snazší, což vyslance rozlítilo, ale stačilo na něj zvýšit hlas a raději se i se svou ochrankou stáhl. Strážný u brány mě poznal a nebyl z mé přítomnosti zrovna nadšený, jenomže nyní jsem Šedý strážce, tak mě musel vpustit. Ještě předtím nám ale oznámil, že král Endrin Aeducan zemřel a rada se stále nedokáže shodnout na jeho nástupci. Těžko tedy říci, kdo mou prosbu o pomoc vyslechne.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #98 kdy: Leden 18, 2025, 21:34:20 »

Elemire, ty dneska jedeš, a to jsem si myslela, že už to mám dočtený :-D a ono šup, a další. Myslela jsem, že si v sobotu dáme Origin trpasličího šlechtice, a ono prd. Celej den jsem strávila ořezem stromů, úklidem, nákupama, a celkově jsem se chovala až podezřele jako normální člověk. Nic nebude.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #99 kdy: Leden 18, 2025, 21:38:05 »

Ještě mi chybí úvod Orzammaru, tak se s tím snažím trochu hnout :). Do té doby nemá smysl pokračovat v hraní. Navíc jsem se v Orzammaru dostal do trochu zvláštní situace a tak zvažuji, jestli nebudu dokonce loadovat o kus zpět. Pak to popíšu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #100 kdy: Leden 18, 2025, 21:39:11 »

Tak to snad stíhám pokrejt toho šlechtice před tim, aby to bylo pohromadě.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #101 kdy: Leden 18, 2025, 21:44:07 »

Jinak člověk co překládá ty jména by měl dostat přes hlavu zlatou medailí.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #102 kdy: Leden 19, 2025, 13:48:16 »

Občas si řikám, že zrovna za trpasličího šlechtice bych si tu hru jednou ráda dohrála, ale trpoši nemaj mága. Pravda, je na to mód (vtipně pojmenovanej "adopted"), kde člověk může bejt elfí mág s trpasličí dějovou linkou, ale to neni tak uplně ono. Ale k ději.

Trpasličí šlechtic je druhorozenej potomek aktuálního krále. Jop, jsme princ(ezna), potenciální dědic trůnu, atd. A díky tomu, že nejsem mág, nemůžu nacpat všechny schopnosti do přemlouvání, protože musim mít bojový schopnosti. No neni to nefér? Mágové jsou prostě zvýhodněný. Defaultní jméno pro ženskou je Sereda, což neni uplně šťastný. Měnit to nebudeme.

Trpasličí město Orzammar bylo původně propojený podzemníma tunelama s celou trpasličí říší. Jenže pak se to tunelů nahrnuli darkspawni a z trpasličích měst zůstaly dvě. Trpaslíci si velmi zakládaj na svojí cti, ale jen tak jako navenek. Je podstatný vypadat, jako že máte čest. Jinak je Orzammar jedna velká hromada intrik. Jak už Elemir psal, trpaslíci jedou na kastovní systém, kde vaše zařazení určuje všechno. Ale zatim co Elemir začal uplně dole, já začínám uplně nahoře. Současnej král má tři děti, dva syny a cokoliv si vybere hráč (pokud si hráč vybere jinou rasu, má tři syny).

Chystá se turnaj na mou počest a taky hostina. Gorim, což je chlápek, co na mě mluví, si myslí, že bych si na turnaji mohla zvolit ženicha. Vykládá mi, jak v tý zbroji co mám na sobě vypadám překrásně, a něco mi řiká, že ke chlapovi by si to nedovolil. Takže jsem ho vykázala do patřičnejch mezí. Já jsem princezna, on je můj poskok, co si to dovoluje. A vůbec, možná to budu já, kdo ten turnaj vyhraje. Jak vidíte, jsem velmi moderní princezna.

Rozhodla jsem se šmejdit po paláci a narazila jsem hned ve vedlejší místnosti milenku svýho bratra Bhelena. Elemire, kdyby ti byla povědomá, tak to je tvoje sestra. Jsme jedna velká rodina.

Venku před budovou jsme já a můj poskok narazili na moje bratry. Prvorozenýho Triana, kterej se pokusil mi rozkazovat a poslat mě zpět do paláce na hostinu, a třetího Bhelena, kterej neřekl celkem nic. Je takovej tichej, v pozadí.

Samozřejmě jsem bratry ignorovala a vydala se na turnaj. Cestou jsem potkala obchodníka, kterej při pohledu na mě omdlel. Rozhodla jsem se Vyložit si to pozitivně. Na turnaji mě oficiálně slavnostně přivítali a nechali mě zabojovat. To je ten moment, kdy jsem zjistila, že jsem si naklikala jen pasivní ability, a že jsou tim ty boje poněkud cinematičtejší, než jsem zvyklá. Taky mi až teď došlo, že melee roguna potřebuje sílu, kterou nemám, protože jsem byla zatim vždycky lučištník. Stejně jsem se hladce probila všema nepřátelema, neni divu, že trpaslíci maj takovejch problémů, když já jsem výkvět válečníků. Cenou za výhru je přilba vyrobená speciálně pro tuhle slavnostní příležitost. Poděkovala jsem a řekla jsem, že ji budu nosit se ctí. To bylo před tim, než jsem si všimla, že na ní nemám staty. Nevadí, mám už jednu přilbu na hlavě, nepotřebuju dvě.

A teď už vzhůru na slavnostní hostinu.

Na hostině mě oslovil chlap s knírem... pravda, byl to trpaslík, všichni maj knír, a zeptal se mě, jestli bych se nepřimluvila za to, aby se mohli trpaslíci z povrchu vracet ke svojí kastě. Zatim to funguje tak, že když trpaslík vyleze na povrch, tak přestává bejt trpaslíkem, ztrácí svojí kastu, a pokud by se chtěl vrátit, skončí na úplnym spodku společnosti. Tenhle chlap, jehož jméno jsem si nenapsala, bojuje proti týhle praktice, kvůli bratranci svojí manželky, kterej by se rád vrátil zpět. Souhlasila jsem že praktika je špatná, a že se přimluvim.

Jen co jsem se otočila, už na mě mluví žena bez knírů, jejíž jméno jsem si taky nenapsala. Ta mi vysvětlila, že ten chlap to na mě hraje, a že mu jde o to přinutit klany přijmout zpět trpaslíky, kterejm by pak museli vyplácet nějaký dluhy či co. Nejsem si jistá, jestli je mi tahle pasáž jasná, protože můj mozek nemá schopnost intrik. Každopádně jsem ženský řekla, že přijmout trpaslíky nazpět je správně. A pak jsem zašla zpět za tim chlapem, řekla jsem mu, že vim, o co mu jde, a vyhnala jsem ho z místnosti.

Poslední rozhovor byl s otcem/králem, kterej má nějakou politickou hádku se skupinkou, která obsahuje moje dva bratry. Když jsem se připojila, rychle se přestali hádat, že si tim nebudou kazit slavnostní příležitost. Vypadá to, že Kal Sharok neni uplně ochotnej ho akceptovat jako krále, a asi je dobře, že se o tom přestali bavit, protože bych panu monarchovi jinak musela něco vysvětlit. Minimálně bych se ho ráda zeptala, proč je oblečenej jako mág.

Otec/král mě oficiálně představil místní šlechtě a představil mě jako velitele. Povedu misi proti darkspawnu! Pak se otec zeptal hostů, jestli má někdo z nich na mě nějaký otázky. Vzhledem k tomu, že jsem vyhnala oba trpaslíky, co na mě v davů před tim promluvili, se nikdo na nic neptá. Pak otec všem ještě představil Duncana.

Po hostině si mě vzal stranou můj bratr Bhelen a varoval mě, že se mě můj starší bratr pokusí zabít. Prej náhodou vyslechl, jak dává rozkazy svejm podřízenejm. Prej pro něj představuju hrozbu. Odpověděla jsem, že to tak určitě neni, že to by přeci neudělal, a odmítla se o tom s nim dál bavit.

Další den jsme se všichni vydali do tunelů zabíjet darkspawn. Duncan šel samozřejmě s náma. Moji bratři dostali každej úsek k vyčištění a Duncan a jeho lidi na místo, kde je situace nejhorší, protože jsou Grey Wardeni. Bhelen vlažně protestoval, že posíláme lidi místo nás do nejtěžší bitvy, což poškozuje naši čest, ale nakonec šel, kam byl poslán.

Já dostala speciální úkol donést štít našich předků. Cestou se ke mě přidali další dva trpaslíci. Boje naštěstí nebyly tuhý, protože furt ještě nemám jedinou abilitu a všechny moje staty jsou špatně. Dostala jsem se poměrně hladce až ke dveřím, který jsem měla otevřít svym královskym pečetnim prstenem. Jenže dveře už někdo otevřel přede mnou.

Ostražitě jsme vlezli dovnitř a byli přepadeni skupinkou žoldáků. Ti se do místnosti dostali prstenem mýho staršího bratra, kterej se mě podle Bhelena snaží zabít. Hm. Naštěstí žoldáci neměli šanci a nepodařilo se jim najít štít, takže tu stále je to, pro co jsme přišli. Štít byl v sarkofágu, kterej jsme otevřeli pomocí nášlapnejch dlaždic na podlaze. Sláva je moje!

Vylezli jsme zas ven a opět byli přepadeni, tentokrát darkspawnem. Boj šel nějak z tuha, než mi došlo, že jsem postavám zakázala kvůli puzzlu volnej pohyb. Chybička se vloudí.

Vydali jsme se zpět na místo srazu... kde jsme našli mrtvolu mýho bratra. Moji společníci si ode mě nenápadně odcouvali, takže jsem byla u těla jediná, když vešel dovnitř král s Bhelenem a dalšíma. Samozřejmě jsem byla okamžitě obviněna z vraždy a ti dva trpaslíci, co se ke mě cestou přidali, předstíraj, že jsou svědkové. Jedinej na mojí straně zůstal můj věrnej poskok. Ale tomu nikdo nevěří.

Zavřeli mě do vězení a sundali ze mě všechnu zbroj, krom přilby. Přemejšlim, jestli to nějakou souvisí s tim jménem? Netrvalo dlouho a dorazil můj poskok ss tím, že soud se konat nebude. Bhelen převzal kontrolu nad shromážděnim a bylo rozhodnuto, že mě vyhostěj do tunelů, kde budu bojovat, dokud neumřu. Jeho vyhostěj na povrch. Ale neni to tak zlý, protože v tunelech je v tuhle chvíli i Duncan, a pokud vydržim dost dlouho a dokážu se k němu probojovat, můžu s nim odejít.

Tak. Mlj mladší bratr úspěšně zlikvidoval konkurenci, je teď jedinej následník trůnu, a mě vymažou ze záznamů, a přestanu existovat jakožto trpaslík.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #103 kdy: Leden 19, 2025, 16:29:36 »

Než se pustím do popisu návratu do své domoviny, tak tu mám pár drobností ...

Začnu atributem Síla vůle. Na počátku rozehrávky jsem si někde přečetl, že jeho velikost by měla mít mimo jiné vliv na rychlost cooldawnu (nabíjení talentů), ale možná jsem to jenom špatně pochopil. Ve hře se nic takové nepíše a z pozorování bych řekl, že to s tím opravdu nic nedělá. Talenty se nabíjejí zhruba stejně rychle nebo to bude tak malý rozdíl, že to ani nestojí za řeč.

A vrátím se ještě k levelscalingu. Každá ze šesti oblastí pro hlavní úkol má napevno nastavené rozpětí levelů nepřátel. Když do oblasti vstoupíte poprvé, tak se vám nepřátelé v rámci svých minim a maxim přizpůsobí a tuhle úroveň už si budou držet (popisuje to třeba oficiální příručka). Tzn. že když např. na levelu 6 vstoupíte do Rudoskalí, tak se úroveň nepřátel nastaví podle vás taky na level 6 (jejich možné rozmezí je 5-11). Vy pak můžete Rudoskalí opustit a vrátit se sem na levelu 12 a nepřátelé budou pořád level 6. Kdybyste však do Rudoskalí přišli poprvé až na tom levelu 12, tak se úroveň nepřátel nastaví na 11 (maximum pro Rudoskalí). Z toho plyne jedna zajímavá věc. Pokud si hned z Lotheringu odemkenete všechny úkolové oblasti, tak se všechny nastaví na svá minima, tím pádem postupem času snadno získáte navrch. No není to krása? :D

Mě to tedy přijde trošku děsivé. To už bych si prostě rovnou mohl nastavit lehkou obtížnost a hrát s ní, protože tohle je možná ještě horší vydrbávání s obtížností. Naštěstí ono je to nepřirozené. Kdo to nezná, tak bude určitě odemykat oblast po oblasti a tomuhle se přirozeně vyhne.

Zpět doma v Orzammaru

Moje účast při soubojích v aréně, tedy spíš můj podvod v aréně, nechal v Orzammaru jasnou stopu. Většina trpaslíků si mě pamatuje jako toho, co poskvrnil trpasličí tradice, takže mi to taky dávají jasně najevo. O to hůř, že se občas vyptávám na věci, které bych měl jako správný trpaslík přeci znát. Naštěstí hra je mi v tomto ohledu nápomocna a v Orzammaru existuje skrytý úkol, který spočívá v tom, že postupně sbírám veškeré dostupné lore a v síni Rady se mi pak v truhle vygeneruje klíč s příhodným názvem - klíč k městu.

To už jsem ale docela předběhl :). Na druhou stranu, Orzammar je na popis dost komplikovaný, takže opustím klasický chronologický popis a vezmu to spíš podle jednotlivých událostí a jejich řešení.

Začnu členěním města, protože oproti úvodu se nyní mohu dostat do dalších oblastí, které předtím byly nepřístupné.

Vstup do města začíná Síní hrdinů, což je hala plná soch paragonů. Jde o trpaslíky, kteří pro klan vykonali nějaký významný čin a tím si zasloužili nejen vděk klanu, ale i nárok založit si svůj vlastní rod. V Orzammaru se v poslední době hodně skloňuje jméno Branky, což byla trpasličí kovářka, která vynalezla bezdýmé uhlí (říkejme mu koks ;)). Sice o ní mluvím v minulém čase, ale Branka pravděpodobně stále ještě žije. Před dvěma lety se odebrala i se svým rodem do Hlubokých cest a od té doby o sobě nedala vědět. Několik trpasličích výprav se jí pokoušelo najít, ale bezúspěšně. Každopádně to co chci naznačit je fakt, že paragonem může být i současně žijící trpaslík. Ostatně mrtvému by bylo právo založit vlastní rod jaksi k ničemu ;). Píšu to jen tak pro jistotu, protože v lidské společnosti je obvyklejší, že se statut hrdiny rozdává až posmrtně, což je dotyčnému platné jak ...

Síň hrdinů přímo navazuje na Měšťanskou čtvrť, kterou už známe z úvodu. Jde o střední část města, kde se nachází tržiště, Krčma u Výčepního a Aréna. Nově se mohu dostat i do severní části této čtvrti, kterou předtím blokoval povoz obchodníka. Vede odtud cesta do Hlubokých cest a do Diamantové čtvrti (čtvrť pro nejvyšší kasty). Diamantová čtvrť se nachází nad Měšťanskou čtvrtí, stačí jen zaklonit hlavu a podívat se nahoru. Máte na ní skoro krásný výhled. Dole, trošku bokem, se pod Měšťanskou čtvrtí nachází nám známý Prachov, kde jsem se narodil a kde jsem se stal členem carty.

Do Měšťanské čtvrti jsme vkročili za trošku dramatičtějších okolností. Orzammar má v současné době jediné dva kandidáty na pozici budoucího vládce Orzammaru. Jsou jimi lord Harrowmont, poradce zesnulého krále Endrina a princ Bhelen, syn krále Endrina. Oba se shodou okolností v době našeho příchodu setkali na náměstí a slovně se do sebe pustili. Situaci ovšem vyhrotila Harrownmontova ochranka, která už nehodlala dál tolerovat Bhelenovu štvavou kampaň a jeden ze strážných tasil zbraň. To samozřejmě nemohla Bhelenova ochranka nechat být a ukápla při tom krev. Správce Bandelor jen bezmocně přihlížel.

Trpasličí zákony nevyžadují pro nástupnictví příslušnost k předchozí královské linii, králem se tak může stát prakticky kdokoliv, kdo si na svou stranu získá velkou Radu. A že se o to snaží oba dva kandidáti. Harrowmont je mezi trpaslíky celkem oblíbený a je to zastánce tradic, kdežto Bhelen má mnohem pokrokovější názory a chce trpasličí společnost pozměnit a mnohem více podpořit obchod. Pro mě jakožto bezkastého je Bhelen přijatelnější volbou, ale třeba pro správce Bandelora není mezi oběma kandidáty žádný rozdíl. Ani jeden z nich nevykonal pro město nic výjimečného.

Správce Bandelor podle mých dotazů usoudil, že na trpaslíka moc znalostí o trpasličí kultuře nemám a tak mě poslal do Diamantové čtvrti za správcem vzpomínek, který mi může hodně věcí vysvětlit. Pokud bych však chtěl místo toho mluvit přímo s oběma kandidáty na pozici krále, tak se musím nejprve obrátit na jejich mluvčí v Radě. V případě lorda Harrowmonta je to Dulin Forender a v případě prince Bhelena je to Vartag Gavorn.

Přístup do Hlubokých cest hlídá stráž, přes kterou nejde bez povolení projít. Dozvěděl jsem se, že tunely jsou plné zplozenců a dole s nimi bojuje Legie, což jsou všichni možní dobrovolníci bez ohledu na původ. Prostě každý, kdo projevil ochotu bojovat se zplozenci, tedy i různí kriminálníci. Pro vstup si tedy musím ideálně sehnat propustku od nějakého deshyra, což bude jiný výraz pro trpasličího šlechtice, nebo dostatečnou armádu. Hm, to bude ovšem asi trošku oříšek :).

Kousek od vstupu do Diamantové čtvrti stojí obchodník Garin Garinson, který se při opracovávání předmětů příliš nadýchal lyria a tak trpí výpadky paměti. Myslel jsem si, že my trpaslíci jsme vůči lyriu imunní, ale Garin mi prozradil, že to neplatí v případě, pokud se nám lyrium dostane přímo do krve. Pak už je to problém. Naproti Garinovi stojí krotitel rypců Boermor. Rozuteklo se mu stádečko rypců, takových místních hlodavců a teď nemá jak založit nový chov. Poprosil mě, jestli bych mu nějaké rypce nesehnal. Jakmile jsem úkol přijal, tak se v Měšťanské čtvrti na několika místech rypci spawnuli. Stačí na ně jen klikat a pak to chodit Boermorovi hlásit. Akorát nevím, kolik jich má celkem být, protože další už nemohu nalézt.

Poblíž Garina stojí také trpaslice Dagna, která se zhlédla v umění magie. Na trpaslíka je to poněkud zvláštní záliba, obzvláště když trpaslíci nemohou kouzlit, ale Dagně to nevadí. Ráda by se přidala ke Kruhu mágů a studovala alespoň teorii. Poprosila mě proto, zda-li bych si s mágy nepromluvil a nepřimluvil se za ní. Slíbil jsem jí, že to udělám. Dagna pochází z kovářské kasty a její otec Janar vlastní tady ve čtvrti obchod, který se nachází v bývalém sídle mého dřívějšího zaměstnavatele Berahta. Pokud by Dagna odešla, tak automaticky pozbyde kasty a nebude se moci vrátit. Mohl bych jí tedy přemluvit, aby zůstala a věnovala se dál kovařině, ale nakonec jsem se rozhodl, že Kruh navštívím a zkusím jí zajistit jinou budoucnost. Jenomže z toho se vyklubal taky pěkný oříšek ...

V opuštění Orzammaru nám nikdo nebránil, ale jakmile jsme se vydali na cestu do věže, a v podstatě i kamkoliv jinam, tak nás přepadla skupinka zabijáků v čele s lučištníkem a kouzelnicí. S družinou jsme začínali v úzkém kaňonu, kdežto lučišník stál nad námi a kouzelnice o kus dál. Cestu k nim nám blokovala dvojice bojovníků a pes. Nedokázal jsem se k nim proto přesunout dost rychle a vypadalo to tedy beznadějně. Teprve o něco později a po mnoha pokusech se mi podařilo útoku kouzelnice částečně odolat (obětoval jsem Ňoumu) a probít se až k lučištníkovi a jeho ostraze. Oba byli levelem nad námi, takže jsem jen doufal, že to zvládneme dotáhnout do konce.

Zadařilo se! Ze zabijáků se vyklubala jednotka poslaná Marjolaine ... ano, Lelianina stará známá. Dozvěděla se, že Leliana zdrhla do Fereldenu a tak najala bandu zabijáků, co jí měla vyhledat a zabít. Z vůdce tlupy jsme dostali výměnou za život informaci, že Marjolaine by se měla nacházet v Denerimu. Poté jsme ho opravdu propustili a šli si po svých.

V Kruhu mágů jsem si promluvil s Irvingem. Požadavek Dagny mu přišel zajímavý, hlavně její motivace, a proto souhlasil s tím, že se Dagna může ke Kruhu mágů připojit. S radostnou zprávou jsem se vrátil do Orzammaru a Dagně to pověděl.

Od Nerav Helmi jsme se dozvěděli pár zajímostí o skonu krále Edrina. Bhelen je třetím synem zesnulého krále a nepatřil zrovna mezi jeho oblíbence. Mohla za to Bhelenova touha po moci. Král Edrin ho proto vykázal od svého smrtelného lože a místo něj povolal lorda Harrowmonta jako svého nástupce. Edrin dokonce požádal Radu, aby Harrowmonta podpořila. Trpaslíci navíc Bhelena podezřívají z vraždy svého staršího bratra Triana, kterou svedl na svého druhé bratra, králova oblíbece. Edrin smrt svých dvou synů neunesl a to zřejmě zapříčinilo jeho smrt. Tedy pokud mu k tomu nedopomohl právě Bhelen. Když se Nerav dozvěděla, kdo jsem, tak se omluvila a v rychlosti odešla.

Poznámka: všimněte si, že druhý princ nemá vůbec žádné jméno, ale to už vám vysvětlila Yuyana ... druhý princ je šlechtický origin, tedy možná hráčova postava a budoucí Šedý strážce. Za svůj údajný zločin byl vyhnán a jeho jméno vymazáno ze záznamů. Ostatně i já byl za své činy z pamětí vymazán.

Kousek od Krčmy u Výčepního stojí obchodník Legnar, což je pro změnu Bhelenův podporovatel. Důvodem je příslib budoucího rozkvětu obchodu. Další zajímavou postavičkou je trpaslice Filda, které se ztratil syn Ruck. Před nějakou dobou se připojil jako kovář k výpravě do Hlubokých cest, ale už se nevrátil. Příslibil jsem jí, že se po něm podívám. Kousek od vstupu do Prachova pak stojí bratr Burkel. Trpaslík, co se přidal k církvi Oltáře. Rád by založil v Orzammaru kapli, ale potřebuje k tomu svolení správce vzpomínek. Při nejbližší příležitosti jsem mu povolení sehnal, byť to chtělo trochu více ukecávání.

V Krčmě u Výčepního jsem narazil na Corru, majitelku krčmy, Nevina a lorda Helmiho (zřejmě otce Nerav). Nevin je členem expediční polní jednotky prince Bhelena, což je jednotka, která se účastní výprav do Hlubokých cest. Nevin se dokonce kdysi setkal s Duncanem, protože Šedí strážci čas od času trpaslíkům v Hlubokých cestách pomáhali. Prozradil mi, že o Hluboké cesty je v poslední době velký zájem a dole začíná být docela těsno. Proto ho tam princ Nevina hned na druhý den posílá. Jejich úkolem je prohledat některé ztracené thaigy a najít stopu vedoucí k Brance. Ona je prý tím důvodem, proč je o cesty takový zájem. I lord Harrowmont posílá do Hlubokých cest výpravu, aby Branku hledala.

Lord Helmi je jedním z osmdesáti členů Rady, který bude volit budoucího krále. Je nakloněn spíše lordu Harrowmontovi, ale to jsem se dozvěděl o něco později. Prozatím mi jen potvrdil to, co jsem se o obou kandidátech už dozvěděl. Hlavně to, že Bhelena nejvíc zajímá jeho vlastní vítězství a vše ostatní jde stranou.

V krčmě postává ještě nervózní dobrodruh, kterého přepadla paranoia. Něco se mi snažil předat, pravděpodobně nějaké písemnosti, ale uniklo mi, co obsahují :). Možná něco do kodexu, opravdu jsem nedával moc pozor. Podobně zmatená postavička je v Orzammaru ještě jedna, v Prachově, takže možná ani o nic konkrétního nejde, nebo to bude souviset s nějakým budoucím úkolem.

Z Měšťanské čtvrti jsme sestoupili do Prachova. A než jsem se stihl rozkoukat, tak nás napadla skupina hrdlořezů. Na první pohled to v Prachově vypadá jako před mým odchodem, ale pár věcí se přeci jen změnilo. Přibyl sem např. Alimarův obchod a pak jeden záhadný dům, kam se zatím nedostanu. V mém starém bydlišti taky nikdo nebyl a už se to tu ani jako můj domov netvářilo. V podstatě všichni známí kamsi zmizeli, tedy až na Nadezdu, naši bývalou kumpánku z carty. Dozvěděl jsem se od ní, že po smrti Berahta se do čela carty vyšvihla Jarvia, jeho pravá ruka. Zbavila se veškerého odporu a srovnala Berahtovy příbuzné na povrchu do latě. Od té doby šlape obchod jako na drátkách. Při dotazu na Leskeho mi pověděla, že se s ním určitě někde shledám, byť to už není ten starý Leske, jak jsem ho znal. Nakonec jsem jí do ruky vtiskl 10 stříbrných, aby si mohla koupit něco pořádného k jídlu.

Nedaleko od Nadezdy seděla schovaná za zdí Zerlinda. Ona a její syn skončili v Prachově poté, co jí rodina zapudila. Zerlinda se před nějakou dobou spustila s bezkastým, ale rodina jejího potomka nepřijala a nutila jí, aby se ho vzdala. Proto se rozhodla, že se vzdá své kasty a přestěhuje se k ostatním bezkastým do Prachova a bude se živit stejně jako oni. Problém kast je v tom, že potomek získává kastu podle shody s pohlavím rodičů. To v případě Zerlindy znamená, že její syn je bezkastý po otci, kdežto kdyby se jí narodila dívka, tak získá kastu podle Zerlindy. Syna by do kasty musela tedy přijmout rodina, což se nestalo. Přislíbil jsem Zerlindě, že se za ní u jejího otce přimluvím. Ordela jsem našel v krčmě, ale vyžaduje to minimálně 2. úroveň Nátlaku, jinak ho ukecat nejde.

Kousek od vstupu do Měšťanské čtvrti stojí pašerák Rogek. Měl pro mě zajímavý návrh ohledně pašování lyria. Je ochotný mi za 50 zlatých prodat své zásoby, které můžu dopravit do Kruhu mágů a prodat mágovi Godwinovi (ano, to je ten ze skříně). Prý mi za lyrium ochotně zaplatí a možná se stane i pravidelným odběratelem. Jako bonus bych za uzavřený obchod získal od Rogeka dalších 20 zlatých. Hm, problém je, že těch 50 zlatých nemám, tak jsem musel loadnout, jinak by mi Rogek zmizel.

Po návratu do Měšťanské čtvrti jsem přemýšlel, že bych navštívil ještě Arénu, ale pak jsem se vydal raději do Diamantové čtvrti. Ono se beztak ukázalo, že v Aréně toho zatím k vidění moc není. Orzammar totiž poměrně živě reaguje na různá shledání a rozhovory, takže ve městě se postupně objevují nové postavičky a interakce.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #104 kdy: Leden 19, 2025, 16:30:12 »

Nečekané shledání

Ihned po vstupu do čtvrti jsem zahlédl, jak k nám běží trpaslice oblečená v honosných šatech a ověnčená šperky. Nemohl jsem uvěřit vlastním očím, vždyť je to Rika! Moje sestra a v diamantové čtvrti? Rika byla šťastná, že mě vidí. Zprávy o mém příchodu do Orzammaru se donesly až sem a ona už se nemohla dočkat, až mě spatří.

Rika mi pověděla, že se před měsícem stala královskou konkubínou v domě Aeducanů. Od té doby žijí s matkou v paláci. Měsíc před královou smrtí se jí narodil syn Endrin, který nyní přebývá v královských jeslích. Jeho otcem je Bhelen. Hm, jo, cože? Můj synovec je tedy následníkem trůnu? No, to se nám to ale hezky zamotalo.

Moje sympatie k Bhelenovi jsou zatím neutrální, pořád si na základě dostupných informací nedokážu udělat dost jasný obrázek. Tohle mě navíc předem tlačí do pozice, abych podporoval Bhelena. Vždyť jsme nyní jedna rodina. Ostatně to samé mi naznačil Vartag Gavorn, Bhelenův mluvčí, ke kterému mě Rika chvilku na to dovedla. Rika nevěří pomluvám, které se o Bhelenovi městem šíří. Co se stalo jeho bratrům, je prý pravda. Byl to Harrowmont, kdo pak králi našeptával lži a on poté poslal Bhelena pryč, což Bhelen náležitě oplakal. Bhelen by se prý pro rodinu klidně obětoval. Nedělám si iluze, oba dva kandidáti jsou očividně schopní hrát špinavou hru, ale co teď?

Vartag Gavorn mi pověděl, že dokud nebude zvolen právoplatný král, tak se mými smlouvami nikdo zabývat nebude. Ovšem pokud bych pomohl na trůn Bhelenovi, tak by to princ jistě ocenil. Ano, to jsem čekal. Lord Harrowmont se prý pokouší uplatit dva radní, lady Dace a lorda Helmiho. Oběma slíbil stejný podíl na svém majetku. Háček je v tom, že přiznaný podíl může připadnout jen jednomu z nich, ten druhý prostě utře pusu. Navíc se to dozví až po hlasování. Správce vzpomínek je pokrevně spřízněn s lordem Harrowmontem, takže oficiální cestou námitku podat nelze. Gavorn náhodou získal kopie smluv z archivu a požádal mě, abych je Dace a Helmimu ukázal, aby viděli, jak je chtěl Harrowmont podvést. Oběma bych měl říct, že jsem smlouvy objevil při hledání svých vlastních smluv. Souhlasil jsem.

Ze sídla Rady jsme vyšli ven, kde jsme se srazili s Dulinem Forenderem, mluvčím lorda Harrowmonta. I on si je vědom, že bez svolení krále si se smlouvami můžu leda tak ... no, to nebudeme rozebírat :). Kdybych však prokázal svou loajalitu lordu Harrowmontovi, tak by se mnohé změnilo. Jasně, a je to tu, protinabídka. Bhelenovi se před nadcházejícím turnajem podařilo zastrašit Harrowmontovy bojovníky a tak to vypadá, že Harrowmont turnaj prohraje. O to ani tak nejde, ale Bhelen nerad prohrává, takže pokud chci prokázat, že mu nesloužím, tak bych měl Bhelena veřejně ponížit. A to tím, že vyhraju turnaj. Zápas by měl proběhnout už dnes odpoledne. Nebyl jsem si úplně jistý, tak jsem zvolil neutrální odpověď. Pokud si to rozmyslím, tak prý Dulina najdu v domě lorda Harrowmonta.

Navenek se celá záležitost tváří tak, jako bych měl omezený čas, ale čas v tom asi nakonec roli nehraje. Problém je v tom, že jsem nakonec na Dulinovu nabídku přistoupil a tím pádem jsem se dostal do patové situace. Vůbec netuším, co se stane, pokud doručím smlouvy a zároveň vyhraju turnaj. Možná to ani nejde. Nakonec se budu muset rozhodnout a jednu cestu si vybrat. Anebo loadnout o kus zpět a Dulina nebo Bhelena ignorovat.

Kousek od sídla Rady je archiv a v něm správce vzpomínek. Získal jsem od něj povolení založit kapli pro bratra Burkela a jen tak mimochodem jsem mu ukázal Gavornovy smlouvy. Tušil jsem nějakou zradu a nemýlil jsem se. Jde zčásti o padělky, respektive smlouvy jsou tak nějak správné, ale jsou lehce poupraveny. Zeptal se mě, kde jsem k nim přišel, ale tuhle informaci jsem si nechal pro sebe. Správce mě hned na to upozornil, abych dobře zvážil své další kroky a vyhnul se případnému porušení trpasličích zákonů. Gavros mi na mé zjištění jen odvětil, že tak už to chodí a ke správnému výsledku je potřeba si dopomoci třeba i podvodem. Ale co, vždyť má pravdu. Pro Orzammar jsem dle chybějících záznamů v archivu nikdy neexistoval, tak proč bych měl mít ke zdejší společnosti vřelý vztah?

Cestou zpět do Měšťanské čtvrti jsme se zastavili v královském paláci. K vidění tu toho moc není, ale dojde tu ke dvěma zajímavým událostem. Jednak se do královské pokladnice pokusí teleportovat tým zlodějů, leč skončí o stěnu vedle a přímo před námi. Stráže nám za jejich likvidaci poděkovali. A pak je tu další skleněný amulet, ze kterého se po rozbití uvolní přízrak (a pořád ho nedám :)).

V Měšťanské čtvrti se mezitím odemkl Figorův obchod. Figora jsme zastihli ještě venku, jak ho otravuje partička hrdlořezů z carty. Jakmile i s Figorem zmizeli uvnitř, tak jsme se vydali za nimi a Figorovi pomohli. Stačila trocha vyhrožování, vůdce tlupy ihned poznal, kdo jsem a přislíbil mi pomstu. Za smrt Berahta! Figor byl nadšený, ale taky prohodil něco nehezkého na adresu bezkastých, tak jsem mu připomněl, že jeden bezkastý ho zrovna zachránil! Každopádně situace v podsvětí se změnila. Jarvia je mnohem oprsklejší a okrádá i bohaté obchodníky, čímž si vysloužila pozornost šlechty, která volá po zátahu proti cartě. Jenomže dohady ohledně následnictví tuhle žádost zatím úspěšně zastiňují.

A teď jenom v rychlosti. V Diamontové čtvrti jsme míjeli dvojici hádajících se trpaslíků, přičemž jedním z nich byl Oghren. Po hádce se přemístil do krčmy, kde si s ním lze promluvit. Stejně tak s jeho parťákem z hádky Loilinarem, který zůstal v Diamantové čtvrti. Oghren je právoplatným manželem Branky, té paragonky co se vydala do Hlubokých cest. Branka ho před dvěma lety opustila a on se od té doby snaží zorganizovat výpravu na její záchranu. Má to přitom těžké. Oghren je bývalý šampión Arény, ale při jednom ze soubojů zabil nejmladšího syna lorda Meina a místo popravy skončil v Hlubokých cestách, kde si navzdory všemu vydobil čest a slávu. Po návratu mu byly odebrány zbraně a dostal definitivní zákaz účastnit se soubojů. Pokud zákaz poruší, bude vyhnán z Orzammaru.

V archivech je dvojice pomocníků, Orta a Milldrate. Orta si myslí, že pochází z královské krve, ale důkaz na to nemá. Pokud bych se někdy dostal do Hlubokých cest, mohl bych prozkoumat thaig Ortanů a najít příslušné záznamy. Milldrat zase postrádá ukradený svazek záznamů. Dotyčný zloděj s ním zmizel kdesi v Prachově, kde se ho určitě pokusí prodat. Zlodějem je Temný Corebit, ale už ho u sebe neměl. Našel jsem u něj akorát zmuchlaný tiket z Arény. V ní jsem pro změnu našel kšeftaře Gredina, jak o něčem smlouvá s Jertrinem. Gredin mě bez varování napadl a z jeho těla jsem si poté vyzvedl ukradený svazek. Jetrin se ze všeho snažil vycouvat, dokonce mi nabídl úplatek, ale někam jsem ho poslal.

V Aréně je jinak celá řada pojmenovaných postav, ale jen s několika se dá normáně promluvit, proto se tím nebudu zabývat. Leda by si to pozdější okolnosti vyžádaly. Je tu např. organizátor nelegálních zápasů, ale tyhle souboje jsou zatím nad mé schopnosti. Další postavy pak patří k turnaji, do kterého mě posílá Dulin.

Pomalu jsem tedy začal rozvažovat, jaký směr si dál zvolím. Jestli splním úkoly pro Bhelena nebo půjdu do Arény bojovat za Harrowmonta. Pokud jsem tomu správně porozuměl, tak souboj v Aréně by mi znemožnil jednání s Bhelenem, takže když začnu s prací pro Bhelena, tak budu mít možná pořád možnost se na konci ještě rozhodnout. Když jsem totiž lady Dace ukázal listiny od Gavrose, tak mi pověděla, že lord Harrowmont podepsal majetkovou smlouvu s jejím otce a on je tedy jediný, kdo může za celou rodinu změnit názor na kandidáta. Dala mi proto souhlas se vstupem do Hlubokých cest, kde mám vyhledat jejího otce a listiny mu ukázat.

Nakonec proč ne. I kdyby se to zvrtlo, tak v rámci rodiny bych měl stát při Bhelenovi.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 14