Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:40:57
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 [3] 4 5 ... 14

Autor Téma: Dragon Age: Origins  (Přečteno 20736 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dragon Age: Origins
« Odpověď #30 kdy: Leden 10, 2025, 14:39:49 »

Problém je, že jsem se v Rudoskalí dostal do podivné situace. Za určitých okolností by asi bylo jedno, že přebíhám z oblasti do oblasti, ale tady to vypadá, že hra po mě vyžaduje velmi rychlé rozhodnutí a nedává mi moc času na případnou alternativu - jsou dvě.

V jedné mě posílá pro pomoc do oblasti, kde jsem ještě nebyl a určitě se tam budu muset nejprve zdržet. V druhé bych byl nucen obětovat jedno NPC. Ve finále to vypadá, že v mé situaci dojde k oběti i v prvním případě a to se mi bude líbit asi ještě méně :). Teoreticky mohu nahrát těsně před klíčový okamžik a dělat, jakože se ještě nic nestalo, pokud tedy hra nemá tohle nějak ošetřeno. Správně jsem měl asi v Rudoskalí pořešit maximálně noční přepadovky a do hradu zatím vůbec nechodit.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #31 kdy: Leden 10, 2025, 15:48:18 »

Je to jenom dítě, rodiče si udělaj nový... :-D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: Leden 10, 2025, 16:22:17 »

Jo, čekám, že to je volba menšího zla a ani s jedním rozhodnutím nebudu spokojený, ale zajímá mě, jestli hra se mnou vypeče nebo bude čekat. Zatím mám na rozhodnutí čas, teď smolím zápisky :).

Taky mě dojímá, jak moc mi v Rudoskalí skáčou approvaly nahoru a dolů. U některých rozhovorů musím Morrigan měnit za Lelianu a Alistair tváří v tvář černokněžníkovi se taky netváří moc nadšeně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #33 kdy: Leden 10, 2025, 16:28:19 »

Fascinující. Nikdy jsem neměla ani jednu z nich v partě, takže to je nová zkušenost. Prosím rozepiš se o tom.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: Leden 10, 2025, 23:50:38 »

Lothering

Lothering je malá osada v samotném srdci Fereldenu. Leží na obchodní stezce, která propojuje Denerim s osadami na břehu jezera Calenhad a vzhledem k současným událostem se Lothering stal místem, kam se stahují uprchlíci před postupující hordou zplozenců. Díky tomu je tu poněkud přeplněno.

Ještě na cestě do Lotheringu mě dostihla animace z Denerimu, ve které teyrn Loghain rozmlouvá se šlechtou a pokouší se jí přimět, aby se kvůli hrozbě zplozenců sjednotila pod jeho praporem. Loghain se totiž mezitím prohlásil regentem královny Anory, protože Anora je bezdětná a Cailan tak nezanechal právoplatného potomka. Tím se defakto ustanovil novým vládcem Fereldenu. Ne všichni jsou z toho nadšení a ne všichni věří, že události u Ostagaru proběhly tak, jak je Loghain vylíčil. Bann Teagan, jeden ze svobodných šlechticů Bannornu a bratr arla Eamona dokonce otevřeně odmítá poslušnost. Podivné na tom všem je, že projevu je přítomna sama královna Anora, která vypadá, jakoby znala pravdu a vůbec jí to nevadilo - otec jí v podstatě zabil manžela, teď se ujal vlády místo ní ... zkrátka je to celé podivné. Přesto s ní bann Teagan hovořil velmi uctivě, s respektem, jaký si královna zaslouží.

Sotva animace z Denerimu skončila, tak začala nová, ve které jsme se objevili na cestě kousek od Lotheringu a zepředu k nám upalovala chundelatá koule ... no koho pak to tu máme? To je ale hezký pejsek :). Ano, mabari z Ostagaru si nás našel a zamířil si to rovnou ke mě. Přišel nás varovat před ukrytými zplozenci a ochotně se zapojil do bitvy.

Po bitvě došlo ke krátké diskusi, co se psem uděláme. Já měl tedy jasno a Alistair taky nebyl proti. Jen Morrigan se to nějak nepozdávalo. A tak se Ňouma s námi vydal na cestu ...

A do třetice přišla ještě jedna animace, tentokrát s výběrčími mýtného ... tedy místními zloději. Ten nejhloupější z nich byl nakonec nejmoudřejší, protože si s námi nechtěl vůbec začínat. Kdyby ho bývali ostatní poslechli, tak shledání s námi možná i přežili. Kousek od místa střetu ležel mrtvý rytíř jménem Henric. Sundal jsem mu přívěšek, třeba najdu někoho, kdo Henrica postrádá.

Ještě než jsme odbočili z obchodní stezky, tak si družina vyžádala zastávku. Bylo třeba se poradit, co je vlastně naším dalším cílem a kam z Lotheringu zamíříme. Popravdě jsem neměl tušení. Alistair nám připomněl smlouvy Šedých strážců, ale sám se nakonec přiklonil k návštěvě arla Eamona. Morrigan pro změnu navrhla frontální útok na Denerim, tedy alespoň se pokusit zabít Loghaina. Nebylo to od věci, mrtvý Loghain by nám usnadnil vyjednávání s ostatními, ale pochybuji, že by byl tak hloupý a nepřipravil se na nás. Ostatně věděl, že někteří z nás přežili, protože po svém ústupu z Ostagaru všude rozhlásil, ža Šedí strážci krále zradili a vypsal na nás odměnu! Chytrý tah. Odvedl tím pozornost od své osoby a udělal z nás lovnou zvěř.

Tuhle informaci jsme se dozvěděli hned od prvního farmáře u cesty, ale kupodivu mě to nijak nerozhodilo. Dokázali jsme utéct hordě, takže pár vidláků nás rozhodně nezastaví ... no, jenomže v Lotheringu nejsou jenom vidláci. Oltář tu má svůj svatostánek a ten hlídá kdo? Ano, templáři! Nicméně nikdo vůči nám nejevil otevřené nepřátelství, což mě možná překvapilo ještě víc. Místní bann odtáhl i s vojskem pryč, čímž přehodil starost o uprchlíky na templáře a ti tak mají plné ruce práce s pořádkem ve městě, než aby do toho ještě naháněli psance.

Od farmáře jsme se dozvěděli, že vesnici vede stařešina Miriam, která má teď plné ruce práce s přípravou na odjezd. Lothering není schopen útoku zplozenců odolat a tak se všichni připravují město opustit. Další důležitou postavou Lotheringu je sir Bryant, velitel místních templářů. Měl jsem tedy hned dva záchytné body, odkud v Lotheringu začít, ale poučen z Ostagaru jsem se začal vyptávat každého, kdo vypadal nějak důležitě. A vůbec to nebylo od věci.

Kousek od chrámu jsme narazili na řádovou sestru a rozčileného obchodníka. Hádka se týkala přemrštěných cen, ze kterých obchodník nechtěl slevit. Podařilo se mi ho přesvědčit ke kompromisu, takže byly nakonec spokojeny obě strany - obchod ve vesnici byl zachován, ceny výrazně poklesly a obchodník na tom pořád ještě vydělá. Já tedy ne, na mě se prý slevy nevztahují :). Alternativy byly dvě. Buďto si vzít 100 stříbrných (neboli 1 zlaťák) a dav rozehnat, nebo majetek obchodníka zabavit, ale tím bych ho také z Lotheringu vypudil. Štěstí, že ovládám nátlak. V Lotheringu je sice ještě jeden obchodník, ale ten má poněkud omezený sortiment.

U chrámové zdi stojí pěvec Davos a hned vedle něj je tabule úkolů. S Davosem se nedá normálně mluvit, protože pěvec je chrámová role, která má velmi jasná pravidla - je to v podstatě mnich, který odříkává Zpěv světla a komunikuje prostřednictvím jeho veršů. Nic jiného říkat nemůže. Každopádně pěvci mají na starosti vývěsku s dobrými skutky, které by bylo dobré vykonat. Jinými slovy jde o vedlejší úkoly. Na tabuly se objeví žádost, tu přijmete, pak úkol splníte a u pěvce si vyzvednete odměnu.

Při první rozehrávce jsem se tu trochu nachytal, protože veškeré události spojené s příslušným úkolem se objeví až poté, co si úkol vezmete. To znamená, že když se někde mají objevit úkolové potvory, tak se objeví až po zadání úkolu. Zdánlivě vyčištěná lokace se tak může po přijetí úkolů zase zaplnit monstry. Nechtěně jsem tak vběhl nepřipraven do chumlu vlků a kousek od nich jsem narazil na medvědy. Vedlejšími úkoly z nástěnky se ale zabývat nebudu. Jsou celkem generické a jejich smyslem je akorát expení postavy.

Podobně funguje ještě jedna mechanika pro vedlejší úkoly a tou jsou Černokamenní nezřízenci. Někde v oblasti vždy stojí postava, která se jmenuje Prostředník Černého kamene a vedle něj je truhla. V truhle jsou pak dopisy s kontrakty, které je možné plnit. Po splnění úkolu stačí zajít za kterýmkoliv Prostředníkem a vyzvednout si odměnu.

Přímo před chrámem jsem byl svědkem rozruchu, který tu způsobil vyšinutý občan. Šířil kolem sebe beznaděj a tak jsem ho utnul - samozřejmě po dobrém. U chrámové brány jsem si pak promluvil se sirem Maronem, který mě nabádal ať se raději otočím a jdu pryč. V Lotheringu je už plno a v chrámu taky není k hnutí. Prozatím jsem tedy chrám vynechal a přešel přes most na náměstí a ven z Lotheringu. Řekl jsem si, že nejlepší bude nejprve celou oblast vyčistit od banditů a další havěti.

Za městem je menší planina, kde je možné potkat ještě tři hlídky banditů. Na frontální útok jsem to neviděl, tak jsem každou z hlídek vylákal po částech. Odměnou mi bylo lepší brnění od velitele banditů a samozřejmě dobrý pocit - později i finanční odměna, protože likvidace banditů je součástí úkolů pěvce Davose. U řeky jsem se pak vypořádal s pavouky a na cestě jsem pro změnu osvobodil dvojici trpaslíků od útoku zplozenců. Bodahn Feddic a jeho syn Sandal mi byli vděční, dokonce chtěli cestovat se mnou, ale když jsem jim pověděl, kdo jsem, tak si to zase rychle rozmysleli. Kousek od jejich povozu ležela mrtvá kouzelnice z Kruhu mágů. Měla u sebe nějaký svitek se zprávou, který jsem si samozřejmě vzal. Třeba pro něj najdu později využití.

Po návratu do Lotheringu jsem na náměstí navštívil Allison, která po mě chtěla vyrobit 3 jednoduché pasti. Nic, co by Alistair nezvládl. Na druhé straně náměstí stála pro změnu Miriam, stařešina Lotheringu, ale nic nového jsem se od ní nedozvěděl, tak jsem jí alespoň pomohl sehnat 3 slabé léčivé lektvary. Vlastně je vyrobila Morrigan. U povozu vedle mostu jsem potkal ještě trojici elfů, kteří mi byli vděční za pobití banditů u řeky. K mostu se vztahuje ještě jedna událost. Předtím tu stál zrzavý hoch, který postrádal svou matku. Dal jsem mu stříbrňák, aby si koupil něco k jídlu a našel nocleh. Ihned poté zmizel. Později jsem zjistil, že šlo o chlapce, jehož matka je součástí úkolu pěvce Davose.

Na planině poblíž řeky stojí strom, který se hlasí jako orientační značka. Dlouho jsem nevěděl, k čemu je to dobré, ale Ňouma na to přišel hned - může si strom označkovat :). Díky tomu se mu v oblasti zaktivní Dominance. V oblasti dominance pak mabari získá bonus +2 k Síle, Síle vůle a Konstituci.

Jakmile jsme byli hotovi s vedlejšími aktivitami, tak jsme vstoupili do chrámu Oltáře. Na začátek musím podotknout, že je milé, jak okolí chápe, že jsem trpaslík a přizpůsobuje tomu volby rozhovorů. Např. otázka víry ve Stvořitele je mi přirozeně cizí, takže nemusím předstírat hlupáka a jen se odkážu na svůj původ. Oproti minulé rozehrávce jsem zamířil rovnou za Ctihodnou matkou, která nebyla zrovna nadšená, že se jí tu potlouká dvojice Šedých strážců. Kupodivu nikdo v Lotheringu nevěří Loghainovým báchorkám, ale stejně tak nikdo nevěří nám, že za zradou krále stojí právě Loghain. Pomoci jsem se od matky nedočkal, byť jsem chrámu složil dar 30 stříbrných. Dostal jsem alespoň požehnání.

Sir Bryant byl o něco sdílnější, dokonce mi poskytl klíč od chrámových zásob, ale žádné terno to nebylo. Jen pár léčivých mastí. Zároveň mě pochválil za likvidaci banditů na cestě. Nijak mu přitom nevadilo, že jsem Šedý strážce, ale pro jistotu mě varoval, abych byl kvůli vypsané odměně raději opatrnější. Teprve od Bryanta jsem se oficiálně dozvěděl, že se teyrn Loghain prohlásil králem. Moc nadšený z toho nebyl, ale politika teď musí stranou. Je pošetilé se dohadovat o podobných věcech, když Fereldenu hrozí zkáza. Ostatně Loghain není urozeného původu, takže má jen pramalé šance, že by ho jako krále někdo uznal. Škoda prý, že to arl Eamon nemohl zatrhnout. Ten má totiž pro změnu jiný problém - těžce onemocněl.

Heh, jaká to náhodička. Jeho rytíři nyní cestují krajem a hledají popel prorokyně Andrasty, který jediný ho dokáže vyléčit. Tím mě sir Bryant navedl na sira Donalla z Rudoskalí. Nesmím ale zapomenout ještě na jednu věc, sir Bryant nám pověděl, že Kruh mágů volal po právu zrušení. Nevím sice o co jde, ale důsledkem by mělo být zničení věže mágů, což by nám zřejmě znemožnilo požádat Kruh o pomoc se zplozenci. Už by prostě nebylo koho žádat.

Sir Donall stojí opodál a po zahájení rozhovoru se dal do řeči s Alistairem. Není divu, Alistair je Eamonův chráněnec, což není nijak tajná informace, ale Alistair k tomu bude mít později ještě hodně co dodat. Donall jen potvrdil, co se v Rudoskalí před jeho odjezdem událo, a že hledá popel Andrasty. Leč neúspěšně. Proto se hodlá vrátit na hrad a přenechat hledání schopnějším. Tedy hned poté, co dorazí sir Henric. Bohužel jsem mu musel oznámit smutnou novinu a předal jsem mu Henrikův přívěšek. Poté Donall odešel.

Rozhovor se sirem Bryantem a sirem Donnallem mě přivedl k přesvědčení, že naše kroky by měly nyní směřovat do Rudoskalí, ale jak se později ukázalo, asi jsem se unáhlil. Místo toho jsem se měl držet stopy vedoucí ke Kruhu mágů. Důvodem je jednak vyšší naléhavost této informace a pak v Rudoskalí jsem se dostal kvůli svému rozhodnutí asi do nepříjemné situace, ale nebudu předbíhat :D.

A teď se vrátím k jedné postavičce, kterou jsem ve venkovní oblasti zatím ignoroval. Je jí Sten Beresaad, Qunarijec obviněný z brutální vraždy. Ctihodná matka ho nechala zavřít do klece za městem a nechala ho tu na pospas příchozím zplozencům. Sten svou vinu nepopíral, dokonce nám prozradil, co se přesně stalo, jen důvod mi jaksi nesdělil. V družině mezitím proběhla úvaha, že nikdo by neměl zahynout tak bídným způsobem, dokonce ani vrah. Jelikož byl Sten ochotný podstoupit pokání, tak jsem se rozhodl vyrazit za Ctihodnou matkou a požádat jí o Stenovo propuštění do mé péče ... Sten je totiž další možný parťák pro družinu.

Jenomže to celé má drobný háček. Ctihodná matka se nenechala přemluvit a bez ohledu na zvolené volby mě vždy odmítla. Jedinou šancí tak bylo Ctihodné matce vyhrožovat, ovšem to popudilo nejen jí, ale vyděsilo to i Alistaira. Přeci není důvod, abychom se i v takto těžkých časech přestali chovat civilizovaně a otevřeně si vyhrožovali. Měl pravdu, jen jsem to zkusil. Výsledkem je sice klíč od klece, ale zároveň jsme byli z chrámu vykázáni. Přemýšlel jsem, kde se stala chyba, protože minule jsem klíč bez problémů získal. Pak mi to došlo. V družině nám chyběl klíčový člen ... Leliana. Následovala cesta do Danalova hostince.

Jenom jsme překročili práh, tak nám cestu zastoupila pětice stráží. Teyrn Loghain nám tu nechal překvapení, kdybychom se tu přeci jen ukázali :). Vyhrocenou situaci se rozhodla uklidnit přítomná řádová sestra, ale moc se jí to nepovedlo. Vojáci trvali na svém a zaútočili. Sestru nevyjímaje. Stačilo zpacifikovat velitele a bylo po boji. Místo mečů přišla na řadu diskuse, ale bylo to marné, vojáci si stáli za tím, že je Loghain v Ostagaru zachránil před zradou Šedých strážců. Poslal jsem proto po veliteli stráží Loghainovi vzkaz, že Šedí strážci vědí, jak to ve skutečnosti bylo. A s tím jsem je propustil.

Dotyčná sestra se nám představila jako Leliana a bez okolků nám oznámila, že se k nám přidá. Stvořitel jí prý vnuknul vizi, ve které nám pomáhá v našem úkolu a ona jeho vůli naplní. Bylo mi jasné, co si myslí Morrigan, i Alistairovi cukaly koutky, ale kdo jsem já, abych odporoval Stvořiteli? :D 

Leliana očividně není pouhou řádovou sestrou, což prozradily její bojové schopnosti, ale v tuhle chvíli jsem se rozhodl nevyptávat. Na chvilku v družině vystřídala Morrigan a pomohla mi od Ctihodné matky získat klíč k propuštění Stena. Navíc je schopná odemknout všechny zámky v Lotheringu, takže jsem konečně dokázal pobrat loot, ke kterému jsem se předtím nedostal. Nic extra, ale každá drobnost se počítá. Minimálně to mohu prodat a získat něco málo peněz.

V hospodě se také nachází obchodník Barlin, to je ten s omezeným sortimentem. Byl rád, že jsem vyřídil záležitost s jeho hamižnou konkurencí u chrámu a poprosil mě o výrobu 3 lahviček obyčejného jedu. Shodou okolností nic, co by Leliana nezvládla. Naproti Barlinovi pak stojí Prostředník černého kamene a v truhle má dvojici úkolů. Jeden se částečně týká Lotheringu, ale nechal jsem si ho zadat až v Rudoskalí. Popravdě jsem na místního Prostředníka jaksi zapomněl.

Poslední významnější postavou je hostinský Danal. Nenabízí nic hmatatelného, ale je to hotová studnice drbů. Od poutníků slyšel, že se stalo něco hrozného v Rudoskalí, což pro mě není nic nového, ale časem jsem zjistil, že se toho v Rudoskalí od odchodu sira Donalla událo mnohem více. Někdo dokonce tvrdí, že arla Eamona otrávila jeho vlastní žena Isolda, protože se zamilovala do arlova bratra banna Teagana. Každopádně jsem byl zas o něco více přesvědčený do Rudoskalí vyrazit.

Další z drbů se týkal pohřbu krále Cailana, který proběhl v Denerimu, ale jelikož se královo tělo nenašlo, tak městem procházelo procesí s prázdnou urnou. K tomu se teyrn Loghain rozhodl zavést povinné odvody, aby obnovil sílu armády. Prý po okolí Denerimu chytají všechny dostupné chlapce. Aby toho nebylo málo, tak otráven byl i trpasličí král. Neštěstí se nevyhnulo ani věži mágů u jezera Calenhad, templáři však nechtějí říci, co přesně se stalo. O moc lépe na tom nejsou ani dálští elfové. Skolila je podivná nemoc a po Breciliánském lese se prohánějí vlkodlaci. Poslední zajímavý drb se týkal arla Uriena. Prý nezemřel na bojišti v Ostagaru, ale nechal ho zavraždit jeho syn lord Vaughan. Najal si k tomu Antivanské vrány. Sice nevím, kdo arl Urien byl, ale v tom množství podezřelých úmrtí je dobré mít to na paměti.

Po vyzvednutí Stena a rozprodání lootu jsme se rozhodli, že je čas vyrazit na cestu. Podobného názoru byli asi i místní farmáři, protože k nám vyslali rozlučkovou delegaci. Divné bylo jen to, že jsou po zuby ozbrojení. Holt odměna za hlavy Šedých strážců je příliš lákavá, v tom se jim nelze divit. Bohužel je to stálo život.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #35 kdy: Leden 11, 2025, 01:34:45 »

Jop, nebejt člověk má svoje výhody. Jeden z důvodů, proč ráda hraju za Dalish elfa, je právě ta možnost vzdorovat místní formě křesťanství. A bejt drzá na autority, protože jsou to prašivý šemleni. To zahrnuje lidskýho krále a náhodný kněžky, který škemraj o peníze. Typicky jí na její žádost odpovídám, že si ze mě snad dělá srandu. Tim člověk ušetří nějakej peníz do začátku. Jinak se obecně chovám velmi hezky a pomáhám všemu, co si požádá, jen církev a monarchie to u mě maj těžký.

Problém s hranim za Dalish elfa je ten, že maj vlastní náboženství :-D, oh bože elfí náboženství. Ale zas jako elfí bohové alespoň reálně existujou.

Co se týče tý volby, kam člověk má jít dřív, já osobně jdu nejprve pro Shale (golem), a pak jdu na elfy/vlkodlaky. Vlkodlaci jsou hodně drsný svojí schopností Overwhelm, kdy tě srazej na ze ma začnou tě cupovat. Jenže ta abilita funguje jen na humanoidy, což golem a pes nejsou. Zbytek týmu se drží vzadu a střílí. Celá akce má tím pádem mnohem hladší průběh, a jako bonus získáme možnost dávat v kempu bylinky do krabice výměnou za expy. A elfroot se dá koupit velmi, velmi levně v neomezenym množství právě u elfů... :-D Nepoužívám to vždy, ale občas se neudržim.

Stena někdy propustim, někdy ne. Nesouhlasim se způsobem, s jakym s nim místní vedení zachází, poprava by měla bejt rychlá, ale nejsem z něho uplně odvázaná, a vyvraždit celou rodinu kvůli naprostý kravině pro mě neni přijatelný.

Leliana... ano, Leliana by se se mnou asi hádala, že stvořitel neexistuje, ale fakt je, že jsem dohrála čtyři hry v sérii a zatim jeho existenci nic nenasvědčuje. Aktuálně je holka v mym světě papežem, takže si vede dobře. Ale to neni předmětem týhle hry.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #36 kdy: Leden 12, 2025, 14:09:17 »

Noc v táboře družiny

Jakmile jsme se pokusili opustit Lothering, tak naběhla animace dalšího snu. V ní jsem zahlédl arcidémona, jak svolává hordu. Bylo to tak živé, že jsem se probudil s křikem. Alistair mě chvilku pozoroval a pak mi připomněl naše propojení se zplozenci. Slyšíme volání arcidémona úplně stejně jako oni, proto také víme, že je Nákaza skutečná. Časem se prý naučím volání potlačovat. Někteří Šedí strážci dokonce tvrdí, že arcidémonovi trochu rozumí, ale to není zrovna náš případ. Ani já ani Alistair nerozumíme ani ň.

Ke snu dojde bez ohledu na to, kterým směrem se družina vydá, protože sen končí v táboře družiny, který funguje jako bezpečné útočiště, kam se může družina uchýlit a hra na to potřebuje nenápadně upozornit. Tábor nemá na mapě světa pevnou lokaci a život v táboře má trošku jiná pravidla. Předně tu dojde k automatickému vyléčení zdraví a zranění postav. Hlavní postava tu pak není svázaná v družině, ale může se svobodně pohybovat a rozmlouvat s ostatními členy družiny včetně toho, že jim může předávat dárky (to v normální hře nejde). Rozmlouvat s členy družiny je možné samozřejmě i mimo tábor, ale v táboře jsou všichni hezky pohromadě, takže není nutné šachovat se složením družiny podle toho, s kým si chcete promluvit.

Dalším bonusem je přítomnost obchodníka a enchantera. V průběhu první noci nás dostihli trpaslíci Bodahn Feddic a jeho syn Sandal. Trochu mě to po jejich odmítnutí v Lotheringu překvapilo, ale dovolil jsem jim zůstat. Bodahn funguje jako normální obchodník a jeho syn Sandal dokáže do výbavy zapracovat Lyrium. Je sice poněkud slabomyslný, ale vzpomněl jsem si u toho na rozhovor s Pokojným v Ostagaru, který mi prozradil, že vedlejším efektem ztráty emocí je zlepšení enchanterských dovedností. Možná Sandalova slaboduchost asi funguje podobně.

Když už jsem byl vzhůru, tak jsem si zkusil promluvit s jednotlivými členy naší party. Začnu od toho méně záživného ...

Nejhůř jsem pochodil u Stena, který se se mnou odmítl prakticky bavit. Celkově je mi tahle postava nesympatická a těžko říci, jestli budu mít pro Stena vůbec využití. Co zatím vím, nebo spíš tuším, tak Sten se asi nejvíc hodí do družiny, kde je hlavní postava záporák.

Mimochodem, DA:O narozdíl od starších edic D&D nehraje na přesvědčení postav, ale jednotlivé charaktery přesto s tímto konceptem tak nějak vnitřně pracují. Není to ale tak striktní, podobně jako se to povedlo Obsidianu v Neverwinter Nights 2, kde to hned nebourá družinu. Ochota postav zůstat s main charakterem je podmíněna hodnotou approvalu, což funguje i tady. Stejně tak hra vlastně nenutí mě, abych si vybral jednu linku a té se pak držel. Tohle už třeba zase zrušil Mass Effect, kde se jede na škále renegát - neutrál - paragon a má to pak dost vliv na rozhovory a řešení (kritických) situací. V DA:O jsem si zatím ničeho takové nevšiml.

Rozhovor s Alistairem byl o něco delší. Nejprve jsme probrali, co se událo u Ostagaru a jak nám Duncan chybí. Alistair si jeho smrt stále vyčítá, ale nebýt Duncanova rozhodnutí, tak jsme u Ostagaru zahynuli také. Duncan nás svým způsobem zachránil. Problém je akorát v tom, že jsme asi jediní dva Šedí strážci ve Fereldenu, načež jsem stočil téma k tomu, kde všude vlastně Šedí strážci jsou a jestli by nestálo za úvahu je kontaktovat.

Alistair má o základnách Šedých strážců jen letmé povědomí, stoprocentně ví akorát o základně v paláci v Denerimu, ale to bychom pravděpodobně skočili Loghainovi rovnou do náruče. Další základna by se měla nacházet na severu za mořem ve Svobodných markách, ale to je příliš daleko. Hlavní sídlo Šedých strážců se pak nachází ve Weisshauptské pevnosti v Anderfelu, což je taky tisíce mil od naší současné pozice. Alistair se obává, že nemáme příliš času a opustit Ferelden by znamenalo, že už se nebude kam vrátit. Napadlo mě, že bychom se mohli pokusit fereldenský řád vzkřísit svépomocí, ale Alistair přiznal, že nezná podrobnosti obřadu přijímání. Očividně nejde jen o krev zplozenců.

Změnili jsme proto téma a začal jsem se ho vyptávat na jeho minulost v Oltáři. Alistair mi prozradil, že jeho matka sloužila na hradě v Rudoskalí a zemřela velmi mladá. Arl Eamon se ho jako sirotka ujal, a když dosáhl určitého věku, tak ho poslal na výchovu do Oltáře. Alistair to považoval za zradu a dlouho to arlu Eamonovi vyčítal. Vztahy mezi oběma muži ochladly, až se nakonec přestali vídat úplně. Důvodem byl sňatek arla s mladičkou orlesianskou dívkou, budoucí arlesou Isoldou. To vedlo nejen k rozepřím mezi alrem a králem, protože na podobný sňatek bylo prostě ještě příliš brzy (vzhledem k nedávné válce), ale hlavně šlo o to, že arlesa uvěřila povídačkám, že Alistair je Eamonovým bastardem a dožadovala se, aby ho arl poslal pryč. V deseti letech se tak Alistair ocitl v klášteře. Nakonec byl rád, arlesa se beztak postarala o to, aby se Alistair na rudoskalském hradě necítil jako doma.

Alistair nebyl zrovna vzorný student a necítil se v klášteře dobře. Nicméně svůj osud přijal a začal se připravovat na roli templáře. Nikdy však nepodstoupil přísahu. Jednoho dne totiž do kláštera dorazil Duncan a využil svého práva odvodu. Alistair mi prozradil, že se ten den usilovně modlil, aby si ho Duncan vybral a splnilo se mu to. Velekněžka byla celá bez sebe, ale nemohla s tím nic dělat. Nicméně musel velekněžce alespoň slíbit, že nebude tajemství templářů nikde šířit a nechá si je pro sebe. Tenhle slib se Alistair rozhodl dodržet. Ostatně zkusil jsem se ho optat, jestli může učit jiné a odmítl mě. Rozhodně ho nechci nijak lámat. Sám mi prozradil, že třeba časem, pokud si to situace vyžádá, tak by svůj slib porušil.

Tohle je další zajímavost DA:O. Každé ze tří základních povolání může získat ještě jednu až dvě ze tří dostupných specializací (každé základní povolání má samozřejmě jiné 3 specializace). Jednu na levelu 7 a druhou na levelu 14. Tím se postavě odemknou extra dovednosti. Má to akorát jednu podmínku - musíte najít někoho, kdo vám specializaci nejprve odemkne, respektive vás jí naučí. Alistair je tedy zřejmě schopný bojovníkům odemknout specializaci Templáře.

Od Alistaira jsem přešel k Morrigan, ale konverzace s ní se z části kryje s informace od Leliany, tak si dovolím obě dámy prohodit :). Původně jsem nechtěl zacházet do přílišných podrobností, protože rozhovor s Morrigan nebo Lelianou je opravdu dlouhý (v porovnání s Alistairem) a je to hodně informací najednou. Na druhou stranu to na vás hra nehrne samoúčelně, hodně těch věcí souvisí s lore a jejich znalost se proto hodí. Minimálně pro lepší pochopení některých pasáží hry. Jinak rozhovory s postavami poskytují podstatný benefit v podobě approvalů a to jak plusových tak i minusových, záleží na tom, jak rozhovor vedete, tedy jak dobře jste dokázali odhadnout charakter postavy.

Z Leliany se mi podařilo dostat, že před vstupem do Oltáře byla minstrelem - muzikantem. Její matka sloužila v Denerimu u orlesianské šlechtičny, ale když Orlais prohrálo válku, tak se poměry změnily a paní Cecilie se raději vrátila domů do Val Royeaux, kam sebou vzala i Lelianinu matku. Leliana se tedy narodila v Orlais, a když jí matka zemřela, tak si jí paní Cecilie nechala u sebe a zaplatila jí hodiny hudby a tance. Do Fereldenu odešla až mnohem později a přivedly jí sem matčiny vzpomínky. Přišlo mi, že toho Leliana trochu lituje, protože jí chybí hodně věcí, které pro ní byly ve Val Royeaux samozřejmostí. Jednoho deštivého dne našla útočiště v chrámu, a když déšť ustal, tak se jí už nechtělo odejít. A tak se Leliana stala řádovou sestrou. Dodnes si myslí, že to byla vůle Stvořitele.

Zajímavá je i ta pasáž rozhovoru, kdy jsem se Leliany začal více dotazovat na podrobnosti o povolání minstrela, protože jsem se někde doslechl, že minstrelové bývají často špehy. Na to mi odpověděla, že to není úplně přesné, protože minstrelům-špehům se říká bardi. V Orlais byli běžnou součástí společnosti a nejde jen o pouhé muzikanty. Dovednosti bardů jsou o něco širší. Celá tahle větev rozhovorů pak vede do bodu, kdy mi Leliana odemkla možnost naučit se právě specializaci barda - samozřejmě jen u postav, které se jí učit mohou.

Jakmile jsem znal Lelianinu skutečnou minulost, tak se otevřela ještě jedna větev dialogů, ve kterých se mohu dozvídat různé příběhy z legend a písní. Výhodou je, že jde o takové zlidovělé verze, tedy verze, které se všeobecně tradují. Abych to upřesnil, např. Lelianina píseň o Andrastě a Shartanovi je trochu jiná, než když to slyšíte v podání elfů, od nichž ten příběh vyznívá i věrohodněji. Dalším příkladem je legenda o Flemeth, Morriganině matce, a to je právě důvod, proč jsem Morrigan a Lelianu prohodil :).

Poznámka: následující odstavce jsou z většiny přepisem konkrétních odpovědí, jen sem tam jsem to trošku upravil, aby to dávalo větší smysl, nebo abych doplnil klíčovou informaci.

O zplozencích ... učení Oltáře říká, že zplozence zrodila lidská pýcha. V dávných dobách mágové Tevinterské říše ovládali velkou část nám známého světa. Ve své pýše si mysleli, že jejich kouzla jsou nepřemožitelná, a domnívali se, že jsou mocnější než sám Stvořitel. Takhle smyšlejíc napadli jeho Zlaté město s cílem převzít ho a sesadit svého vlastního stvořitele. Ale oni byli nečistí a plní hříchů a těmito hříchy poskvrnili Zlaté město a navždy ho zkazili. Stvořitel je proklel a vyhnal je ze svého dohledu. Kamkoliv přišli, šířili nákazu svého hříchu. Veškerá země, které se nákaza dotkla, se stala zkaženou a neschopnou života. Na místo toho se objevili zplozenci, aby nás mučili a připomínali nám naši aroganci.

Příběh z Orlais ... kdysi dávno se jednomu farmáři narodila holčička. Doufal v syna, ne dceru, a tak přikázal své ženě, aby dítě odložila v lesích. Předtím, než se o ní přihlásil chlad, našel dítě kmen dálských elfů, kteří se nad ubohou kňourající věcí slitovali a vychovali ji jako svou vlastní. Aveline, jak jí říkali, vyrostla pod vedením elfů v silnou, rychlou a chytrou ženu. Naučila se ovládat meč jako kterýkoliv muž, dokázala zabít jelena šípem na sto kroků a na koni byla stejně ladná jako při chůzi. Dálští opatrovníci Aveline viděli, že snadno přemůže jakéhokoliv orlesiánského rytíře v boji, a chtěli ukázat krutým lidem, jaké dítě zanechali smrti. Věnovali jí znamenitého koně a výzbroj a poslali ji, aby se předvedla svým lidem ve Velkém klání. Tenkrát nebylo ženám dovoleno pozvednout zbraň a účastnit se Velkého klání, ale Aveline si nesundavala svou helmu, a nebyla tak odhalena.

Aveline vyhrála mnoho disciplín a získala si obdiv a uznání davu. Nakonec se tváří tvář utkala s rytířem Kalevou ve velkém souboji ... Aveline ho již v klání přemohla a Kaleva se nechtěl nechat porazit podruhé. V zoufalém pokusu znovu získat svou čest Kaleva podrazil Aveline nohy a mrštil s ní o zem. Tím se mu podařilo zbavit jí helmy. Nad arénou se po tomto odhalení rozhostilo ticho. Kaleva prohlásil předchozí klání za neplatná, protože se jich zůčastnila žena, a to nebylo povolené. Ale dav Aveline provolával slávu. Kaleva zuřil, že ho porazila žena a že je nyní zostuzen. Zaslepen svým vztekem srazil Aveline na kolena. "Abys věděla, kde je tvé místo, ženská!" vykřikl a podřízl jí hrdlo. Byl tam přítomen syn krále, princ Freyan. Uznal schopnosti a odvahu Aveline a pochopil, jak nespravedlivě se v jeho zemi chovají k ženám. Když se stal králem, přepsal zákony Orlais, aby se i ženy mohly stát rytíři. Vzdal Aveline hold a posmrtně jí pasoval na rytířku. Dodnes každá žena, která je pasována na rytířku, ctí Aveline Odvážnou, jež se stala patronkou všech rytířek.

Příběh o Andrastě ... Andrasta byla Stvořitelovou vyvolenou. Bylo to dlouho potom, co se Stořitel zřekl světa, když zvuk jejího zpěvu dolehl k jeho uším. Její krása, šarm a moudrost Ho uchvátila a On jí nabídl, že ji odvede z tohoto zkaženého světa a udělá z ní svou božskou nevěstu. Ale Andrasta měla pozemského manžela a neopustila by ho. Místo toho Stvořitele úpěnlivě prosila, aby se ke svým lidem ještě jednou vrátil. Její prosba byla tak naléhavá, že Stvořitele dojala, a On slíbil, že na zemi vytvoří ráj, když se všichni vzdají svých nepravých bohů a znovu se obrátí k Němu. Andrasta srazila říši na kolena a její vítězství obrátila mnohé k uctívání Stvořitele.

Bohužel to byla slabost mužů, kvůli které byla Andrasta nakonec zrazena a zabita. Její pozemský manžel Maferath, náčelník alamarrijských kmenů, začal žárlit na oblíbenost své ženy a vliv, který zastínil jeho vlastní. Byla také uctívána jako Stvořitelova snoubenka a Maferath si začal uvědomovat, že jejich vzájemná pouta pozbývají významu, protože Andrasta byla čím dál tím více oddaná Stvořiteli. V závisti a zášti se Maferath spolčil s Archónem Hessarianem z Tevinteru a umožnil, aby byla jeho milovaná vlákána do léčky a chycena. Andrasta byla upálena na hranici v Minrathousu, hlavním městě Tevinteru. [upálení Andrasty mělo nečekaný důsledek - Andrastiny předchozí činy a smrt zapříčinily konverzi jejích nepřátel ke Stvořiteli a víra ve Stvořitele se stala oficiálním náboženstvím Tevinteru, jehož správy se ujal Oltář]

Příběh o Dálech ... [příběh o tom, jak elfové získali nezávislost na Tevinterské říši] když Andrasta vyšla na svůj Velebný pochod proti Říši, elfové se k ní přidali [vedeni Shartanem, viz poznámka níže], aby bojovali proti svým pánům. Shartan byl zabit, když byla Adrasta zrazena, ale elfové v boji pokračovali a nakonec se od Říše osvobodili. Elfové obsadili Dálii na jihu a usadili se tam, ve své vlastní zemi. Elfové žili v Dálii po staletí. Vzkřísili uctívání svých elfích bohů a žádné stavby kaplí nepovolovali. To rozlobilo Oltář a nepřátelství mezi těmito dvěma frakcemi vyústilo v otevřenou válku. Oltář tvrdí, že první udeřili elfové, ale nevím, zda se tomu dá věřit. Oltář vyhlásil proti elfům svatý Velebný pochod, nazvaný po pochodu Andrasty proti Tevinteru. Během Velebného pochodu Dálů byla elfí města vydrancována a elfí stát rozdrcen. Část elfů svůj osud hořce přijala a poddala se lidské nadvládě. Tito elfové dnes žijí v lidských městech jako druhořadí občané. Ale ostatní, stále vášnivě hrdí na své dědictví, se odmítli před lidmi sklonit a místo toho se stali poutníky bez domova. Byli to elfové z Dálie - Dálové.

Poznámka:  Shartan byl velký elfí vůdce, který se narodil v zajetí a pak povstal, aby vedl své lidi. Předvídal budoucnost, ve které budou elfové svobodní.

Legenda o Flemeth ... [obecné povídačky] fereldenské matky straší své dcery příběhy o Flemeth. Říká se, že když zlobíš, Flemeth si tě vezme a navždy tě k sobě připoutá. Také se říká, že Flemeth truchlí nad svou ztracenou krásou a když tě chytne, ukradne ti krásu pomocí tvého zrcátka. [a teď samotná legenda] Krása Flemeth byla známá po celé zemi. Její vlasy byly jako bezměsíčná noc, kůže byla bledá jako první zimní sníh a její oči tak krásné a nebezpečné jako moře. Když dospěla, všiml si jí lord Conobar z Hornoživ a vzal si jí za ženu. Conobar brzy zjistil, že jeho mladá nevěsta má nadání pro kouzla. Držel to v tajnosti, protože se bál, že by mu jí mohli vzít [myslel tím Kruh mágů]. Flemeth byla s Conobarem několik let a s jeho požehnáním praktikovala své umění. A pak jednoho dne přišel do zámku mladý básník jménem Osen. Flemeth uchvátil Osenův hlas a on zase propadl její kráse. Zamilovali se do sebe. Flemeth toužila být se svou pravou láskou a společně s Osenem utekli z Conobarových zemí a hledali útočiště v Korcarijské pustině u chasindských kmenů.

Žili tam šťastně mnoho let až do okamžiku, kdy Flemeth obdržela zprávu o tom, že Conobar umírá a touží naposledy spatřit její tvář. Srdce Flemeth se naplnilo soucitem k muži, který byl kdysi jejím manželem, a prosila Osena, aby se s ní vrátil ke Conobarovi. Ale když Flemeth a Osen vstoupili do Hornoživ, byli zatčeni Conobarovými muži. Osena přímo před ní zabili. Flemeth byla uvězněna v nejvyšší věži hradu, kde čekala na Conobarův rozsudek. Pološílená ze ztráty své lásky Flemeth zosnovala pomstu proti svému manželovi. Vyvolala démona Úniku se záměrem pomstít se Conobarovi, ale kouzlo se jí vymklo z rukou ... Démon se zmocnil Flemeth a proměnil jí v ohavnost. Síně zámku se zbarvily do ruda krví, když Flemeth zavraždila Conobara a všechny jeho muže. Zbytek Flemethiny lidskosti vyprchal a za úsvitu se vytratila zpátky do Pustiny, aby tam sto let strojila plány a kula pikle. Říká se, že si k sobě odvedla mnoho chasindských můžů a s jejich pomocí zplodila své dcery-čarodějnice, které se doteď potulují po temných místech Korcarijské pustiny.

A pomalu se přesouváme k Morrigan, nyní tedy verze legendy o Flemeth, tak jak jí Morrigan slyšela přímo od své matky ...

Flemethina verze v podání Morrigan ... bardi ten příběh podávají tak, že byla doba, kdy Flemeth byla mladá a krásná. Hezká dívka v zemi barbarských lidí. Každý, kdo jí spatřil, hned zahořel touhou. Bylo tomu před mnoha staletími, když se ještě tahle země ani nejmenovala Ferelden. Vypráví se, že se Flemeth zamilovala do barda Osena a utekla z hradu svého manžela, obávaného Lorda Conobara. Ten jí pak za její nevěru přísahal pomstu. Má matka zase tvrdí, že jejím manželem byl ve skutečnosti Osen a Conobar byl žárlivým lordem, který jejich lásku pozoroval zpovzdálí. Lord Conobar oslovil mladého Osena a výměnou za jeho překrásnou ženu mu nabídl bohatství a moc. A Osen souhlasil. Život barda je životem z ruky do pusy. A s prázdným žaludkem i ta nejsilnější láska bledne. Byla to právě Flemeth, kdo tuhle dohodu navrhl. Všechno by bývalo bylo v pořádku, kdyby Lord Conobar dodržel svou část dohody. Ale byl to podlý člověk, který nasliboval něco, co nemohl splnit. Osena odvedli na pole, kde ho pobodali a ponechali smrti. Flemeth hovořila s duchy, dozvěděla se o tomto činu a přislíbila odplatu. Flemeth prosila duchy, aby jí přišli na pomoc. To oni zabili Conobara. Démon, o němž vypráví legenda, přišel až později. Spojenci Lorda Conobara Flemeth pronásledovali. Zahnali ji až do Pustiny a tam se ukryla. V ní objevila démona, který jí dal sílu.

Legendy také hovoří o mocném hrdinovi Cormacovi, který měl Flemeth a její početnou armádu porazit, když před staletími vpadla do nížin. Samé lži. Pravda je taková, že žádná invaze se nikdy nekonala. Sama Flemeth tvrdí, že Chasindové se pod jejím praporem nikdy nesemkli a že s žádným válečníkem jmeném Cormac v životě nebojovala. Cormac vedl krutou občanskou válku proti vlastním lidem a později začal tvrdit, že tak učinil proto, aby potlačil zlo, které zakořenilo mezi lordy. Proto začal být oslavován jako hrdina. Flemeth se součástí onoho příběhu stala až mnohem později. Možná kvůli velké válce s Chasindy, k níž nakonec došlo. Ale matka tvrdí, že neví, jak ta válka vlastně začala. A pokud jde o další čarodějnice z Pustiny, tedy Flemethiny dcery ... ať už další dcery existovaly či ne, Flemeth o nich odmítá mluvit. Chasindové sice mluví o hádce mezi Flemeth a jejími "dcerami", když říkají, že jednoho dne je začala honit po celé Pustině a pozřela jejich srdce, ale těžko říci, co je na tom pravdy.

Každopádně je vůbec těžké říci, čím se Flemeth po setkání s démonem vlastně stala, tzv. ohavnost to rozhodně není. Je to záhada dokonce i pro Flemeth samotnou. Nicméně to neznamená, že by byla Flemeth nesmrtelná. I ona může být zabita jako kdokoliv jiný.

Rozhovor s Morrigan je asi nejzajímavější, protože umožňuje lépe pochopit její charakter. Oproti Alistairovi nebo Lelianě to s Morrigan není tak přímočaré. Alistair třeba na jednu stranu inklinuje k hodnotám templářů, ale je to dáno spíše tím, že to vzhledem okolnostem přijal jako prostý fakt. Na druhou stranu mu role templáře vysloveně nesedla a nijak mu proto nevadilo, když ho Duncan služby zbavil. Podobně Leliana. Na první pohled se zdá, že je plně oddána službě Stvořiteli, ale přitom se v myšlenkách často vrací do doby, kdy byla v Orlais bezstarostnou minstrelkou a užívala si přepychu své patronky.

Morrigan nic z toho neměla. Od malička žije v Pustině a s matkou se musely často stěhovat, protože jako čarodějnice byly terčem templářů. Obzvláště pokud jde o Flemeth. Už jako dítě se naučila měnit podobu, což se naučila právě od Flemeth. Pomáhá jí to lépe se začlenit mezi divoká zvířata Pustiny a jak sama říká, pomáhá jí to lépe pochopit i samu zvířecí povahu. Od lidí si držela dlouho odstup. Teprve později začala vyrážet na zkušenou, ale nebyl nikdo, kdo by jí lidské zvyky vysvětlil. Hodně věcí prostě jen odpozorovala, ale nezná přitom jejich podstatu. A to je právě klíčem k pochopení toho, proč se Morrigan k některým věcem staví, jak bych to řekl, no poněkud nečekaně. Morrigan není ve své podstatě zlá, vlastně bych řekl, že rozdíl mezi dobrem a zlem ani nerozlišuje a hodně se řídí zvířecí přirozeností neboli právem silnějšího. Ostatně život s Flemeth asi taky nebyl jednoduchý a matčin pohled na svět jí dost ovlivnil. Morrigan proto není úplně ideální parťačka pro situace, kde se hodně mluví a málo bojuje :). Trochu mi připomíná Arii T'Loak z Mass Effect 2 a 3 (šéfku stanice Omega).

Tady je dobré se na chvilku zastavit a popřemýšlet nad tím, proč je družina taková jaká je. Na první pohled by se mohlo zdát, že hra počítá s oběma krajními variantami, tedy že postava bude dobrák od kosti anebo prohnilý lotr (u neutrála je to jedno, proto ho ani nezmiňuji). Pro jeden případ je tu Alistair, pro druhý pak Morrigan, přičemž každého z nich lze v Lotheringu zaměnit dle potřeby za příhodnější charakter - Alistaira za Stena, Morrigan za Lelianu. Na druhou stranu družina funguje i tak, akorát později začne být problém s approvaly (disapprovaly). Navíc je potřeba mít na paměti, že příslušnost k řádu Šedých strážců z vás dělá defakto klaďase, takže je lepší si položit otázku, proč vás Flemeth vlastně zachránila? Ze soucitu to určitě nebylo. Zplozenci a Nákaza sice ohrožují i ji, ale samotné jí musí být jasné, že dva strážci toho asi moc nezmohou. Přítomnost Morrigan by pak šlo chápat také tak, že se jí Flemeth potřebovala zbavit, protože má záložní plán, který potřebuje utajit a my máme jen odvést pozornost. Nic, konec spekulací :).

Jelikož jsem dokázal rozhovor s Morrigan vést ve správném duchu, tak mi u ní naskákalo dost approvalů. Vlastně nejvíce ze všech tří rozhovorů (Stena nepočítám). Vedlejším efektem bylo odemčení specializace měnavce pro vybraná povolání a přímo u Morrigan pak extra dovednost Inspirace. No a jako bonus možnost Morrigan bezbečně políbit - až mě vyděsilo, jak to bylo snadné :). Raději jsem loadnul, bylo to skutečně nečekané a nevím, jestli chci romanci rozvíjet takhle brzy a zrovna s Morrigan :D. Vlastně je to celkově divná situace, protože později jsem zjistil, že ani Leliana nezůstala pozadu. Prozradil jí ovšem až Alistair.

O něco později, už v Rudoskalí, jsme se procházeli v podhradí. Nejprve s Morrigan. Alistair to nevydržel a začal se jí dotazovat, co spolu máme, protože to prostě nejde přehlédnout. To jsem ještě pochopil, ale když jsem pak musel vyměnit Morrigan za Lelianu, tak to samé spustil na ní a chudinka musela s pravdou ven (narozdíl od Morrigan se to snažila zakecat). Přitom approval mám u Leliany podle mě podstatně nižší, ale očividně to stačí, aby se romance spustila.

Nakonec jsem si šel raději pohladit Ňoumu a vyrazili jsme do Rudoskalí ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #37 kdy: Leden 12, 2025, 17:22:04 »

Elemire, musim ti na jednu stranu dát jedničku s hvězdičkou za to, že sis spojil Sandala s lobotomizovanejma mágama, ale je to naopak. Trpaslíci jsou jediná rasa, která nemůže mít mágy, a k tomu existuje důvod.

Sten je děsnej, no. Mám takovou teorii, že chudák ví, že jakožto češi ho s tim jménem nemůžeme brát vážně, a proto se tak chová :-p. Ale vážně, celá jeho rasa je jaksi zvrácená. Musim říct, že tvůrci 100% uspěli ve stvoření něčeho cizího a nepochopitelnýho.
*
Spoilery v tomhle příspěvku jsou skutečný spoilery, ne veselý obrázky. Aby to někdo neotevřel a nebyl nemile překvapenej. Budeme se bavit o původu blightu, původu elfí civilizace, důvodech, proč trpaslíci nekouzlej, démonech/spiritech a identitě elfích bohů. Vzhledem k tomu, že jsem to hrála v angličtině, budu více méně udržovat anglickou terminologii, na kterou jsem zvyklá. Informace jsou z her, knížky jsem nečetla.

Spoiler: ukázat
Alistairova matka je naživu. Respektive byla naživu v DA:I. Elfka. Mág. Nic extra. Nevim, proč tuhle zápletku vlastně udělali, nemyslim si, že to světu něco přineslo. Možná je to nějak rozvedený v knížkách. Elfí genetika je recesivní, půlelfové prostě vždycky vypadaj jako lidi.

Spoiler: ukázat

Bylo nebylo, ve světě žili titáni a trpaslíci. Prosím přijměte moje artistický vyobrazení titána se skupinou trpaslíků. Vim, slíbila jsem, že nebudou veselý obrázky.
Bez názvu.jpg
* Bez názvu.jpg (69.73 kB. 1063x529 - prohlédnuto 327 krát.)

Trpaslíci byli hive mind, jako borgové. Žili spokojeně v jednotě a starali se o titány. Jako že jim asi nosili šutry, nebo tak něco. Kolem poletovali spiriti/démoni (dále pro jednoduchost pouze démon, protože je to jeden živočišnej druh). Fade, říše démonů, v tu dobu neexistoval, všechno bylo součástí jednoho světa. Démonům se líbilo, že trpaslíci maj fyzický těla. Byli zvědaví, jaký to je, a chtěli to taky zkusit. To samozřejmě nebyl problém, protože si dokážou takový tělo udělat. Tímhle procesem vznikli první elfové. (Že to démoni uměj nám ukázal například Cole v DA:I.)

Tahle první generace byla nesmrtelná a měla magičtější podstatu, ale stejně přišla o velkou část schopností. I rozhodla se skupina démonů, že se jim tahle ztráta nelíbí, a že chtěj svoje magický schopnosti zachovat v plnym rozsahu. Začali pátrat, jak by se dalo takovýho výsledku dosáhnout. Všimli si, že titáni maj magii a schopnost tvořit život (trpaslíky), a rozhodli se při výrobě svejch těl použít jejich krev, v současnosti známou jako Lyrium.

Tahle skupina démonů/elfů, později známá jako Evanuris, jsou samozřejmě naši elfí bohové. Pod vedenim Mythal a Elgar'nana, všimněte si, že jsem našla na klávesnici apostrof.

Mythal už v týhle době dobře věděla, že Elgarnan (ale podruhé ho hledat nebudu) je hlučnej extrémista, a že by bylo dobrý mít někoho rozumnýho, na koho je spoleh, a kdo jí bude dělat rádce. Tady nám do děje vstupuje Pýcha/moudrost.

(Vsuvka: démoni maj vždycky nějakou tématiku (emoci nebo ideu), která tvoří jejich podstatu. Například spravedlnost, soucit, čest atd. Podle týhle podstaty se jmenujou, takže je to velmi intuitivní. Tahle podstata má vždycky i negativní aspekt, kterej se projevuje, pokud si to vynutí nějaká extrémní situace, nebo i pokud je danej démon prostě hajzl. Máme potvrzeno, že osobní volba hraje roli.)

Řekla jsem pýcha? Ne, ne, bavíme se o démonech/elfech. Maj vlastní jazyk. Říkejme mu Solas.

Solas nechtěl bejt elf, byl přesvědčenej, že to je bláznovství, a že z toho bude průšvih, ale byl loajální a nechal se od Mythal přemluvit. A nikdy toho nepřestal litovat.

Nabízí se otázka, jak titáni reagovali na to, že jim někdo pustil žilou, aby si mohl udělat supertělo. Odpověď je, že reagovali velmi špatně, a začala válka mezi trpaslíkama+titánama a elfama.

Byla dlouhá, brutální, a elfové proti titánům nemohli vyhrát. Přišli tedy s plánem, jak je zneškodnit tím, že jim odříznou ducha od těla a zapečetěj je. Solas k tomu účelu vyrobil dýku z lyria, a naposledy varoval Mythal před tim, že duše titánů z toho budou šílet vzteky. Mythal ale neviděla jinou cestu, jak válku ukončit. Titáni skončili lobotomizovaný a jejich trpaslíci ztratili schopnost používat magii a snít. Časem na titány zapomněli a dokonce začali sami těžit a prodávat lyrium jako zdroj magie.

Zajímavá informace tady je, že titáni komunikovali zpěvem. Některý trpaslíci říkaj, že slyšej lyrium zpívat. Tady teda předpokládám, že je to myšleno symbolicky, a že se z kamene neozývá rocková hudba.

Válka skončila, trpaslíci utekli pod zem, ale Elgarnan a spol. si zvykli na svoje pozice, který během ní získali, a odmítli se vzdát moci. Nejen že zotročili ostatní elfy, ale dokonce si na ně vytetovali svoje značky, aby bylo jasný, čí otroci jsou čí. Elgarnan se prohlásil bohem a Mythal zůstala s nima s prohlášenim, že lidi musej něčemu věřit, a jedná se vlastně o sjednocení. Že stojí na špatný straně jí došlo tehdy, když se ostatní Evanuris rozhodli začít využívat zapečtěný (a touto dobou už pěkně vzteklý) duše titánů jako zdroj moci. Solas mezi tim rebeloval a osvobozoval otroky.

Tady mi trochu chybí info, co přesně se stalo, ale Mythal byla zavražděna. Její duše se rozprskla na střípky, který stále existujou, ale maj k originálu daleko. Solas reagoval tak, že se rozhodl provést rituál, kterym zbývající "bohy" uzavře v magickym vězení. Rituál technicky fungoval, a bohy uvěznil, ale taky celkově oddělil svět lidí a svět magie/démonů (fade) od sebe, což rozhodně nebylo jeho cílem. Později se opakovaně pokusil vrátit svět do původního stavu, a to naprosto bez jakýhokoliv ohledu na následky. Ale to je budoucnost.

V současnosti nás zajímá to, že vězení, který drží bohy uvězněný, blight (vzteklý duše titánů) zapečetěnej a fade oddělenej od lidskýho světa, vyžaduje napájení. Solas (známej taky pod přezdívkou Fen'Harel) to zaonačil tak, že je to všechno napájený životní energií samotnejch bohů. Pokud bohové zemřou, celá tahle bariéra padne, a všechno se to provalí mezi lidi.

Naštěstí jsou bohové díky magickýmu rituálu naprosto nesmrtelný, dokud nezabijete jejich draka.... a ups, tady by možná Gray wardeni měli přestat něco dělat, že?? Zamyslet se nad budoucností a nad tim, kolik blightu a démonů vlastně chtěj mít v obýváku... Taky to vysvětluje Morriganinej návrh na konci hry. Protože Flemeth tohle všechno ví, protože má střep Mythal, a je tedy technicky posedlá zbytkama démona/boha staršího než elfí civilizace.

A teď mě omluvte, mám hlad a jdu nakupovat.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #38 kdy: Leden 12, 2025, 18:49:07 »

Jinak Elemire, moc hezkej příspěvek, máš dobrý postřehy, a jsem ráda, že to takhle sepisuješ, uplně jsem překvapená, kolik jsem vlastně zapomněla. Je to hodně dlouho, co jsem to hrála, a ještě dýl, co jsem to hrála poctivě a četla dialogy.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: Leden 12, 2025, 19:21:30 »

Akorát je trošku problém, že to sepisování mi zabírá dost času :). Naštěstí mám víkend nočních, takže stejně nemohu hrát a vlastně je to dobře, protože mám o to více času rozjímat nad tím, co mě někde v skrytu na tom současném průchodu nesedělo. Vynechávám jen kodex, to už by bylo příliš.

Vidíš, to s těmi mágy mě u Sandala vlastně nenapadlo. Já jsem to bral tak, že nějakou formu magie ovládat mohou, akorát nemají "čistokrevné" mágy. Teď teda vím i důvod. Každopádně nyní už je mi jasnější i poznámka o tom, že se na Lyriu tvoří závislost. Předpokládám tedy, že v Kruhu mágů mě taky čeká pěkná porce informací ... :D

Jinak už jsem v polovině zápisku z Rudoskalí, takže mi to vychází tak akorát, abych se zítra zase pohnul o kus dál. A tím pádem mám pořád čas, abych si promyslel další postup.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #40 kdy: Leden 12, 2025, 21:32:59 »

Jop, kruh mágů... oh bože kruh mágů. Ono je vhodný dát si za mága tutorial, any si člověk vychutnal tu místní kulturu.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: Leden 13, 2025, 00:43:02 »

Rudoskalí

Rudoskalí je sídlem arla Eamona a deset let bylo i domovem Alistaira. Cesta sem nebyla první volbou, pořád jsem zvažoval, jestli nezačít znovu Breciliánským lesem, ale pak jsem si řekl, že hra mě příliš okatě navádí na Rudoskalí a neměl bych to proto ignorovat. Důvodem je arl Eamon, který podle dostupných informací těžce onemocněl a bloumá na pokraji mezi životem a smrtí. Arlesa Isolda, Eamonova mladá manželka, vyslala rudoskalské rytíře do všech koutů země, aby vyhledali popel prorokyně Andrasty, který jediný je schopen na smrt nemocného arla vyléčit. Celé je to dosti podivné, obzvláště ve světle nedávných událostí v Ostagaru.

Vzkazkám o poměru Isoldy s Eamonovým bratrem bannem Teaganem jsem nevěřil, ale otrava Eamona jako náhoda rozhodně nevypadá. Arl Eamon, Cailanův strýc, byl jediný, kdo mohl Loghainovi překazit jmenování regentem a mohl tak narušit i jeho plány stát se budoucím králem Fereldenu. Má v tom však opravdu prsty arlesa Isolda? To nevím, ale zatím to vypadá tak, že Isolda měla nějaký osobní zájem na tom, aby Rudoskalí opustili všichni rytíři. Tím pádem došlo k oslabení obrany hradu, byť tu prý zůstala dostatečně silná posádka, která by se v případě ohrožení měla i tak ubránit. Z úvah mě probral Alistair.

Očividně na něj náš rozhovor v táboře zapůsobil a tak se mi rozhodl prozradit jedno tajemství - Alistair je levoboček zesnulého krále Marica. Kývl jsem hlavou a ponořil se zpět do svých úvah ... eh, cože!? Alistair je nevlastní bratr padlého Cailana a tím pádem i potencionální následník trůnu? Hm, tak proto se ho arl Eamon ujal, ne z lítosti, ale měl ho ukrýt před světem. Alistair mi vysvětlil, že to moc na světlo vytahovat nechtěl, ale už to přede mnou nemohl tajit. Jako levoboček samozřejmě nemá na trůn nárok, to mu bylo vysvětleno už dávno, ale šlechta přesto nechtěla nic riskovat a tak ho uklidili do ústraní. Alistairův původ byl důvodem i pro to, že se k němu Duncan choval jinak než k ostatním.

Alistair se mi ještě jednou omluvil za tajnosti a vydali jsme se znovu na cestu. Moje úvahy se teď stočily trošku jinam, ale nemá smysl spekulovat, teprve čas ukáže, jestli bude mít Alistairův původ v budoucnu nějaký význam. On sám to považuje spíše za přítěž a nechce, aby to mezi námi cokoliv změnilo.

Rudoskalí se nachází na jižním břehu jezera Calenhad. Rudoskalský hrad stojí na srázu nad jezerem a cesta dolů vede hlubokým údolím, které tu kdysi vyhloubila místní říčka. Po stranách údolí stojí pár domů, ale nejvíce osídlený je až samotný břeh jezera, kde se nacházejí doky. Odtud jsou vybavovány lodě se zbožím, které pokračují dále na sever. Na rozcestí mezi hradem a osadou jsme se na mostě setkali s Tomasem.

Byl překvapený, že tu vůbec někoho vidí. Chvíli nás dokonce považoval za přelud. Poté se nás otázal, zda-li jsme jim přišli na pomoc. Pomoc? Tady asi nepůjde jen o nemocného arla. Tomas nám potvrdil, že situace je mnohem horší. Už několik dnů nemají z hradu žádné informace. Nikdo neví, co se tam stalo, ale každý večer na vesnici útočí zástupy nemrtvých a mizí zase až za rozbřesku. Bojeschopní muži docházejí a rytíři jsou pryč. Hm, takže jsem měl správné tušení. Nabídl se, že nás doprovodí za bannem Teaganem, který nám poví víc.

Bann Teagan se uchýlil do místní kaple Oltáře, kam se ukryli všichni, kdo nemohou bojovat. Po krátkém uvítání se pustil do rozhovoru s Alistairem. Byl rád, že je Alistair živ a zdráv. Báchorky teyrna Loghaina dorazily samozřejmě i sem, takže fyzická přítomnost Alistaira rozehnala alespoň část obav. Rudoskalí se nyní nemůže na nikoho spolehnout. Král je mrtev a Loghain na prosby o pomoc neodpovídá. Teagan se domnívá, že dnešní útok nemrtvých bude nejhorší a výsledek bitvy rozhodne o osudu Rudoskalí.

Zajímalo mě, proč je s ostatními zrovna v kapli, ale má to jednoduché vysvětlení. Rytíři se rozhodli, že není nutné Teagana vystavovat bezprostřednímu nebezpečí a pokud obrana padne, tak bude alespoň poslední nadějí pro bezbranné obyvatele uvnitř. Dávalo to smysl. Je jednodušší chránit obyvatele seskupené na jednom místě než rozmělnit síly kvůli obraně celé oblasti. Každopádně důležitá byla ona zmínka o rytířích. Domobranu Rudoskalí vede starosta Murdock, ale do vesnice se mezitím vrátil sir Perth se svými muži, což byla skvělá zpráva. Pořád to ale není dost. Proto Teagan požádal o pomoc Alistaira a ten se pro změnu obrátil na mě. Jasně, pomůžeme. Poté nás Teagan poslal za Murdockem a sirem Perthem.

V kapli je krom banna Teagana trojice dalších zajímavých postav. Ctihodná matka Hannah se podivila nad tím, že se trpaslík rozhodl chránit život lidí v Rudoskalí, ale je mi za to nesmírně vděčná. Dostali jsme od ní požehnání. Další postavou je Jette, žena misionáře Rigbyho, který i se svým synem zahynul v Pustině. Předal jsem jí krabičku, kterou jsem našel v táborovém ohništi. I ona mi byla vděčná. No a poslední zmíněnou postavou v kapli je Kaitlin, která postrádá svého bratra. Příšery jim odvlekli matku a ona se obává, že její mladší bratr Bevin se vydal na záchrannou misi. Přislíbil jsem jí pomoc. V kapli je ještě dívka jménem Irenia, ale s tou si promluvit nejde.

Venku před kaplí upoutal mou pozornost poskakující Ňouma, který v jednu chvíli někam odběhl a přinesl mi dosti ožvýkanou knihu. Pokrčil jsem nad nenadálým dárkem rameny a knihu zastrčil do batohu. Málem jsem přitom z nepozornosti srazil starostu Murdocka.

Murdock má dost starostí s organizováním domobrany. Jednak má celkově málo lidí a hlavně mu chybí dostatek výbavy. Kovář Owen se po zmizení své dcery Valeny zamknul v kovárně a odmítá pracovat, dokud Valenu znovu neuvidí. Valena sloužila na hradě, ale domů už se nevrátila. Owen je přitom jediný, kdo dokáže v Rudoskalí opravovat zbroje. Nikoho jiného už do večera neseženou. Murdock mě proto poprosil, abych si s ním zkusil promluvit. Další problém je zmíněný malý počet dobrovolníků v domobraně. V Rudoskalí přitom žije trpasličí bojovník Dwyn, ale odmítá bojovat. Možná bych ho dokázal přemluvit.

Na oplátku jsem se Murdocka dotázal na možnost dokoupit si vybavení, ale jediný dostupný obchod v Rudoskalí je již nějakou dobu zrušený. Mohu však zkusit kováře Owena nebo hospodského Lloyda, jenomže to je spíš šejdíř než skutečný obchodník. Holt mám prima vyhlídky :).

Jenom si dovolím drobnou poznámku na okraj. Při průzkumu doků jsem zamířil za kovárnu pro elfí kořen, což si Tomas vyhodnotil tak, jakože opouštíme Rudoskalí ještě před bitvou a upozornil nás, že by to mohlo mít fatální důsledky. Časem jsem se dozvěděl, že pokud bychom nyní opravdu odešli, tak horda nemrtvých městečko zničí a zůstane tu už jen hrad.

V hospodě jsem krom Lloyda narazil na milou servírku Bellu a podivína Berwicka. Na Berwickovi je něco zvláštního, ale nechtěl jsem být hrubý a nechal jsem ho odejít do kaple. Během rozhovoru se sám trošku podřekl, takže je mi jasné, že ho do Rudoskalí někdo poslal s nějakým konkrétním úkolem. Jenomže to je teď jedno, máme tu větší problém. O nic zajímavější rozhovor nebyl ani s Lloydem. Sám odmítá bojovat a ani nepotřebuje ničí ochranu. Všechny dosavadní noci přežil bez úhony ve svém sklepě. Nechal jsem ho tedy být. Bella je ovšem úplně jiná. Je to milé děvče, které se sem vůbec nehodí, tak jsem jí nabídl, že pokud přežijeme dnešní noc, tak jí pomůžu zařídit si nový život - dopředu mohu prozradit, že mě to stálo 5 zlatých a Morrigan málem vystřelila z kůže :D. Nicméně Bella poté přislíbila, že se přestěhuje do Denerimu a už nikdy nebude pracovat v hospodě.

Trošku teď některé události popřeskládám, ať neskáču od jednoho k druhému ...

Na pobřeží jezera se nachází dům Kaitlin, kde je možné ze skříně vylákat jejího bratra Bevina. Tím jsem měl splněn úkol pro Kaitlin z kaple. Další dům v pořadí má zamčené dveře, ale ty je možné vyrazit. Za nimi jsme narazili na trpaslíka Dwyna a dva jeho pohůnky. Jako trpaslík jsem měl docela dobrou šanci, abych ho přemluvil k noční bitvě s nemrtváky. Stálo mě to ovšem celou jednu zlatku. Poblíž doků je pak opuštěný obchod, kde jsem objevil sud s olejem, což je zase užitečná informace pro sira Pertha.

Ostatně za ním jsme se také hned vydali. Sir Perth stojí u mlýna na kopci a jen nám zopakoval, co už ohledně nemoci arla Eamona víme. Poté nás požádal, zda-li bychom nezískali od matky Hannah nějaké ochranné amulety pro nadcházející boj. To se mi bohužel nepodařilo a sir Perth to s klidem přijal. Co mu také zbylo?

Jako poslední mi chybělo ukecat kováře Owena. Po krátké diskusi skrze zamčené dveře se nám podařilo dostat dovnitř a pod podmínkou slibu, že se po Valeně podíváme, tak Owen ustoupil a přislíbil Murdockovi pomoc. Tak a to by bylo :). Vlastně ne tak úplně, rozhovor s Owenem byl docela poučný. Jak jsem popisoval dříve, Owenova dcera Valena pracuje na hradě jako služebná a Owen nám prozradil, že se mu Valena jednou svěřila s tím, že arlesa Isolda něco před svým manželem skrývá. Před nějakou dobou najala mladého učitele magie, aby vyučoval jejích syna Connora. Owen si proto myslí, že Isolda a onen mág mají spolu poměr, ale to není vše. Součastí Isoldina tajemství by mohlo být i to, že začala praktikovat krvavou magii, což by vzhledem k nedávným událostem mnohé vysvětlovalo. Popravdě je to silné obvinění, ale Owen nebyl příliš daleko od pravdy. Nicméně nepředbíhejme.

Nic dalšího v Rudoskalí zatím dělat nelze, minimálně do té doby, než proběhne noční bitva s nemrtváky, takže jsem se rozhodl zajít za bannem Teaganem a povědět mu, že jsem připraven. No a on mě pro změnu poslal za sirem Perthem a ten zas za starostou Murdockem :). Jakmile jsem patřičnou volbu odklikl, tak se spustila animace ...

Ihned poté jsme se objevili poblíž mlýna, kde už stál připraven sir Perth a jeho rytíři. Sir Perth nechal na cestě k hradu rozlít a zapálit olej z opuštěného obchodu, což příchozí nemrtváky předzranilo a my už je společně jen doráželi. Boj probíhal nadmíru dobře a už už jsem nabyl přesvědčení, že to bude jen rutina, když k nám dorazil lučištník z domobrany a oznámil nám, že nemrtváci útočí i od doků. Požádal nás o pomoc a my se přesunuli.

Před kaplí už bojovala domobrana vedená starostou Murdockem a v bitvě jsme záhlédli i Tomase. Zprvu to vypadalo, že boj proběhne stejně poklidně jako u mlýna, ale počty nemrtváků začaly postupně narůstat a jednotky domobrany začaly naopak řídnout. Nakonec jsme zůstali osamoceni a přečísleni. Zkoušel jsem tuhle pasáž několikrát a vždy jsme skončili bídně. Chtělo by to asi léčitele, který by nás všechny udržoval v kondici, protože vydržet až do konce se ukázalo být prakticky nemožné. Bylo mi jasné, že počet vln nemrtváků je konečný, ale bylo jich zkrátka příliš. Nakonec jsem zkusil ze zoufalství couvnout se svým trpaslíkem až k siru Perthovi a nalákané kostlivce jsme dorazili společně.

Došlo mi, že tohle by mohl být základ kompletní taktiky a v následujícím pokusu jsem u kaple zůstal jen omezený čas a pak jsem se urychleně s družinou stáhl. Jakmile nalákaní kostlivci padli, tak se nám mezi mlýnem a kaplí znovu objevila bezpečná oblast, což znamená, že tu postavy mohly zregenerovat a mohl jsem uložit. Bohužel, starostu Murdocka a Tomase to stálo život, protože zůstali bez naší ochrany dole u kaple. Někde z boku se k nám v tuhle chvíli přidal Dwyne se svými poskoky, takže celá taktika by šla asi ještě více vyšperkovat a možná bych dokázal zachránit všechny, ale už se mi to nechtělo znovu opakovat. Vydrželi jsme tak až do rána, kdy nám celé Rudoskalí přišlo poděkovat a vzdát hold padlým.

Vyhraná bitva znamenala pro Rudoskalí velkou změnu. Poblíž kaple se objevila pěvkyně Farrah, kousek od ní stál Prostředník černého kamene a v docích se objevil Člen uskupení mágů (lodní přeprava po jezeře).

U mlýna jsme se znovu setkali se sirem Perthem a nově se tu objevil velitel rytířů Harrith, se kterým jsem zkusi promluvit, ale neměl nám co říct. Nad srázem pak stál bann Teagan, který už nás netrpělivě vyhlížel. Po nočním úspěchu je na řadě výprava do hradu, ale měli bychom se raději vyhnout přímé cestě, takže nám Teagan navrhl průchod tajnou chodbou pod mlýnem. Než jsme však stihli probrat detaily, tak nám do zad nečekaně vpadla arlesa Isolda!

Bylo to opravdu dost nečekané a hned na to nás zarazil její požadavek - požádala banna Teagana, aby se na hrad vrátil s ní, samozřejmě jen on sám. Prý nemá moc času a neví, jestli je bezpečné nám cokoliv prozrazovat. V kostce nám popsala, co se na hradě stalo. Za vše je prý zodpovědný mág, který se do hradu vplížil v přestrojení za služebného. Podařilo se jim ho uvěznit, ale ničemu to nemohlo. Navíc se obává o synovo zdraví, protože to vypadá, že se ze vší té smrti kolem pomátl. Když jsem se arlesy optal, jak je na tom arl Eamon, tak mi odvětila, že ho to zatím nechává žít ... hm, co je to "to"? Na Teaganův přímý dotaz odpověděla, že mág něco vypustil, něco co stojí za vší tou hrůzou. Zatím to nechává arla i Connora na živu, ale ostatní tolik štěstí neměli. Podařilo se jí získat alespoň povolení, aby si kvůli Connorovi došla pro pomoc, ale musí se zase neprodleně vrátit.

Zkusil jsem se jí na onoho mága zeptat o trochu víc. Podle Isoldy se mág do hradu vplížil v přestrojení za služebného, jak jsem již popisoval, a otrávil arla Eamona. Když ho později dopadli, tak přiznal, že ho najal teyrn Loghain. Ano, to se dalo čekat, ale pokud si pamatuji, tak Owen tvrdil, že Isolda toho mága najala jako učitele pro Connora. Něco tu nehraje! I Teaganovi bylo jasné, že to celé je past, ale situace je příliš vážná, než aby si nechal ujít příležitost, jak se dostat ke svému bratrovi. Poslal Isoldu kousek stranou a poté mi podal pečetní prsten a pobídl nás, ať po jeho odchodu chvilku počkáme a pak do hradu vstoupíme skrze tajnou chodbu pod mlýnem. Sir Perth se mezitím přesune se svými muži k hradní bráně, takže pokud se nám podaří dostat na nádvoří a otevřít bránu, tak nám sir Perth bude moci přijít na pomoc.

Chodba nás dovedla k celám, kde skupinka kostlivců dotírala na mříže, za nimiž bezmocně křičel vyděšený vězeň. Když jsme kostlivce pobili, tak se ukázalo, že v cele je uvězněn "onen" mág! Byl docela sdílný. Nijak se netajil tím, že ho teyrn Loghain poslal otrávit arla Eamona. Není na to vůbec pyšný, ale už se stalo. Arlesa Isolda s tím neměla nic společného. Ona si ho opravdu najala jako učitele, ale měla k tomu zcela jiný důvod. U Connora se totiž projevily vlohy pro magii a arlesa se obávala, aby jí Kruh mágů Connora neodebral. Proto si najala neschváleného mága, aby Connora naučil, jak své magické nadání zamaskovat. A co myslím tím neschváleného mága? Jowan je totiž černokněžník neboli Krvavý mág! Ostatně Jowan byl kvůli tomu v Denerimu odsouzen k trestu smrti, ale Loghain se rozhodl využít situace a nabídl mu možnost, jak se trestu vyhnout - otrávit arla Eamona. Prý je to nepřítel Fereldenu a Jowan Loghainovi uvěřil.

Alistair nebyl příliš nadšený, obzvláště ve chvíli, kdy nás Jowan požádal o vysvobození. Prý půjde a pokusí se svůj hřích alespoň částečně odčinit tím, že pomůže přeživším. Chvilku jsem váhal, ale Jowan tvrdí, že se současnou hrůzou v hradu nemá nic společného a celkem mu to věřím. Isolda ho kvůli tomu nechala dokonce mučit, protože byla opačného názoru, ale něco tu prostě nesedí. Nakonec jsem souhlasil a Jowana propustil. Alistair se jen křivě ušklíbl, ale Morrigan to nadchlo. Asi čekala, že jsem Jowana neodhadl moc dobře a bude z toho ještě mela.

Uvnitř hradu nás čekalo několik bojůvek různé obtížnosti, ale nakonec jsme museli hrad opustit a vyjít na nádvoří. Cesta do přijímacího sálu byla totiž zamčená. Pro Ňoumu jsem v hradu našel nějaký kaddis, o němž mi vyprávěl už velitel Popelavých bojovníků v Ostagaru. Jde v podstatě o válečné barvy, které psovy významně zvýší odolnosti. Krom vstupu do přijímacího sálu jsem narazil ještě na jeden uzamčený pokoj, ale jelikož jsem neměl v družině Lelianu, tak nebyl nikdo, kdo by se pokusil dveře odemknout. Předpokládám, že za nimi bude schovaná Valena.

Na nádvoří výrazně přituhlo. Narazili jsme tu na dvě hlídky nemrtváků, přičemž v jedné stál přízrak. Nakonec se mi podařilo vylákat většinu kostlivců zvlášť, takže zbyl už jen přízrak s jedním nemrtvákem a na to jsem si na nádvoří přizval sira Pertha. Po bitvě se sir Perth nabídl, že s námi vyrazí do přijímací síně, ale nechal jsem ho raději venku. Těžko říci, co nás za dveřmi čeká a možná budu potřebovat pomoc jinde. Sir Perth a jeho rytíři totiž nejsou nesmrtelní, takže bych jimi nerad plýtval.

V přijímací síni nás uvítala podivná scénka. U krbu stála zkroušená Isolda, vedle ní rozesmátý Connor a před nimi poskakoval banne Teagan a předváděl všemožné kreace. Už mu chyběla jen čapka s rolničkami. Jakmile Connor promluvil, tak bylo jasné co tu nehraje. Isolda se mýlila. Démona nevyvolal Jowan, ale sám Connor a pošetile s ním uzavřel dohodu. Chtěl prostě jen zachránit svého otce. Démon využil situace a nebohého chlapce ovládl. Zbytek už znáte. Jenomže co s tím? Z úvah nás vytrhl zvuk tasených zbraní. Connor proti nám poštval své strážce v čele s bannem Teaganem a sám utekl boční chodbou.

Bylo mi Teagana líto, ale po boji k němu Isolda přiběhla a pomohla mu na nohy. Už byl zase při smyslech a já byl rád, že jsem ho nezabil. Jakmile Isolda spustila svou ohranou písničku o vinně Jowana, tak se Jowan objevil a sdělil přítomným, že Connor už není chlapec ale ohavnost a znovu potvrdil, že s tím nemá nic společného. Isolda nás prosila, abychom Connora nezabíjeli, což ani nemusela. Tahle představa se mi příčila, proto jsem byl rád, když Jowan navrhl řešení. Máme celkem dvě možnosti. Buďto se vydáme cestou krve nebo cestou lyria ... hned vysvětlím.

Démon neposedl Connora přímo, ale fyzicky zůstal v Úniku, odkud ho ovládá. Pokud bychom se tedy dokázali do Úniku dostat, tak můžeme zabít démona a Connor zůstane na živu. Bude to ovšem muset udělat mág, respektive je potřeba minimálně dvou mágů. Jeden otevře portál a druhý půjde bojovat. A teď jsou tu dvě možnosti. Jowan může využít Krvavé magie a otevřít portál sám, ale vyžádá si to lidskou oběť. Isolda neváhala a ihned se nabídla. Pro záchranu syna udělá vše! Druhou možností je použít pro otevření lyrium, ale k tomu bude zapotřebí mnohem více mágů. Jinými slovy budeme muset sehnat dostatek lyria a požádat Kruh mágů o pomoc.

Alistair byl proti použití Krvavé magie, kdežto Morrigan to viděla jako tu schůdnější cestu. Pravda byla taková, že jsme se nechtěně dostali do patové situace. Požádat Kruh mágů nebude tak snadné. Informace získané v Lotheringu tvrdily, že Kruh má své vlastní problémy a do celé záležitosti už se přimíchali i templáři, takže to určitě nebude žádná drobnost. Cesta do věže je sice jen den cesty po jezeře, ale to ostatní může trvat mnohem déle a Isolda se obává, že to dá dostatek času i démonovi a Connorovi už pak nebude pomoci. V tom má možná pravdu, ale budeme to muset risknout, protože krvavému rituálu taky nejsem nakloněn.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #42 kdy: Leden 13, 2025, 07:42:22 »

Jenom pár rychlých oprav ...

1) Valena není na hradě zamčená, ona stojí normálně v jednom z pokojů prvního patra, akorát jsem jí předtím asi prostě jen přehlédl :).

2) Na molu v rudoskalských docích nestojí lodní přepravce, ale tzv. Člen uskupení mágů, což je obdoba Prostředníka černého kamene. I tento mág má vedle sebe pytel s kontrakty.

3) Dárky je možné dávat i v běžné hře. Je na to extra volba. Stačí v inventáři nakliknout požadovanou postavu, kliknout na vybraný dárek pravým tlačítkem myši a zvolit ikonku dárku (balíček).
« Poslední změna: Leden 13, 2025, 12:34:38 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #43 kdy: Leden 13, 2025, 09:28:37 »

Tak a dost, sakra přemluvils mě, kde mám psa, dejte mi mága, vydáváme se na cestu. Muahahahahaaaa! Echm. Chci říct... chy chy chy, jsme hrdinové.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #44 kdy: Leden 13, 2025, 18:35:40 »

Elemire, nevim, kde teď ve hře jsi, ale když tak pokud ještě nemáš golema, tak bych tě jemně nasměrovala na Sulcher's Pass, je to na mapě takovej žlutej vozejček.
IP zaznamenána
Strana: 1 2 [3] 4 5 ... 14