Ještě než se vrhnu na postup v linii rodu Hlaalu, tak se v rychlosti zmíním o jihovýchodním cípu Vvardenfellu.
Následující mapka vám bude připadat povědomá, protože zahrnuje základnu v Molag Mar a část pohoří Molag Amur. To co nás ale zajímá, je zelený pobřežní pás od Tel Branory směrem na severovýchod. Místní terén je kombinací nížiny s vysokými pahorky, takže to značně omezuje volnost pohybu. Nevyhnul jsem se ani častému plavání.

Tel Branora je sídlem mistryně Therany, telvannijské radní. Věž má svoje vlastní obchody a lodní dopravu, která vás dopraví do Ebonheartu, Vivecu, Molag Mar nebo Sadrith Mory. Příliš jsem se tu nezdržoval, podobně jako v případě ostatních telvannijských věží. Časem mě sem beztak zavede pár úkolů.
O něco dále na východ od Tel Branory je možné spatřit v dáli monument v podobě ženské sochy s rozpaženýma rukama. Jde o sochu daedrické bohyně Azury, v jejímž podstavci se nachází malá svatyně. Uvnitř svatyně si můžete od Azury převzít daedrický úkol, který vás zavede na Sheogorad do blízkosti příbytku poustevnice Rayny Drolan. Raynu obtěžuje Staada se svými daedrickými kumpány. Tu je potřeba zabít a přitom nijak nerušit samotnou poustevnici (nesmí porušit slib mlčenlivosti, ostatně právě o to se Staada pokouší). Odměnou je artefakt Azuřina hvězda, který funguje jako nezničitelný kámen duše (ostatní kameny duše po vyčerpání zmizí). Navíc dokáže polapit duši jakékoliv velikosti, takže je univerzální. Zatím jsem si ale úkol od Azury nevzal.
Poznámka: Staada je Sheogorathova oblíbená daedra, se kterou se lze setkat i v Oblivionu a Skyrimu.

Zmínit musím také Holamayanský klášter, který stojí tak trochu skrytě na jednom z místních ostrůvků (severně od Azuřiny svatyně). Klášter v tajnosti uchovává informace o původu lorda Nerevara a Tribunalu, ale to se dozvíte až mnohem později v rámci postupu hlavní linkou. V tuhle chvíli ho můžete využívat jako jakýkoliv jiný chrám - léčení, obnova atributů apod. Je to jedno z mála míst, kde má svou svatyni i Nerevar (další svatyni najdete ve Vysokém chrámu ve Vivecu a jedna je tuším ještě v kantonu Telvanni, po dalších zatím pátrám). Časem se budete mezi Holamayanským klášterem a Ebonheartem moci přepravovat lodí, čímž se stane jihovýchod ostrova o něco přístupnějším.
Přesně na opačnou stranu od Tel Branory, na malém ostrůvku východně od dwemerských ruin Mzahnchu, se vyskytuje přátelský krab. Jde o kraba obchodníka, kterého jsem dle lootu už kdysi objevil, akorát jsem ho prostě zabil. Tenhle krab má jako loot alkohol, což by mělo hráče zarazit, ale mě to kupodivu nezarazilo

. Krab má hotovost 10 000 zl, tedy 2x tolik co Creeper v Caldeře. Bohužel je trochu z ruky. Na druhou stranu, já si nyní vydělávám jen úkoly a rozprodejem lootu u malých obchodníků, což se ukázalo jako plně dostačující. Výdaje mám dost nízké, takže mi hotovost poměrně svižně narůstá.
Postup v linii rodu HlaaluZačnu pro jistotu rekapitulací. O existenci rodu Hlaalu (neboli Velkého rodu Hlaalu, aby byla zdůrazněna jeho důležitost) se dozvíte tuším už v Seyda Neen, ale skutečně se s ním setkáte až v Balmoře, protože Balmora je sídelním městem tohoto rodu. Je to trošku paradox, protože nikdo z radních přímo v Balmoře nebydlí. Místo toho je tu jen správkyně Nileno Dorvayn, kterou můžete požádat o vstup a vzít si od ní hned úvodní úkoly. Od Nileny také získáte Žlutou knihu Velkého rodu Hlaalu, ve které jsou uvedena místa pobytu radních Hlaalu:
Velanda Omani, žije na ostrově Elmas poblíž Vivecu
Dram Bero, nemá trvalý pobyt, ale najdete ho ve strašidelném domě na náměstí svatého Olmse ve Vivecu
Crassius Curio, žije ve svém domě na náměstí v kantonu Hlaalu ve Vivecu
Yngling Půltroll, žije ve svém domě na náměstí svatého Olmse ve Vivecu
Nevena Ules, žije na statku Ules poblíž Suranu
Hlavní postavou rady je vévoda Vedam Dren, o kterém se Žlutá kniha nezmiňuje. Je to z toho důvodu, že Vedam Dren zdědil titul vládce Vvardenfellu a jako takový musí vystupovat vůči ostatním rodům nezaujatě, proto se musel titulu velmistra rodu Hlaalu vzdát. Nicméně je to právě on, kdo může jmenovat nové radní a rozhoduje i o tom, kdo se stane budoucím velmistrem. Najdeme ho v císařských síních v Ebonheartu, konkrétně v patře nad prostředním schodištěm.
Poznámka: Žlutá kniha zmiňuje jako nejvyššího představitele rady Hlaalu krále Athyna Llethana, panovníka Morrowindu. Záznamy ovšem pocházejí z roku 426, kdežto my už se nacházíme v roce 427, kdy je král Athyn Llethan po smrti.
S výjimkou Crassia Curia a Vedama Drena budete úkolování správci a nižšími členy rodu:
Nileno Dorvayn, sídlo rady Hlaalu v Balmoře
Edryno Arethi, má vlastní dům v pasu v kantonu Hlaalu ve Vivecu
Odral Helvi, sídlo správce v Caldeře
Ilmeni Dren, jižní nábřeží jedna, kanton svatého Delyna ve Vivecu
Z počátku můžete o úkoly požádat jen Nilenu Dorvayn a Edrynu Arethi (u Ilmeni Dren si nejsem jistý). Ostatní se s vámi o úkolech bavit nebudou (je potřeba nejprve povýšit). Pokud o Edryně nevíte, tak to nevadí, jakmile skončíte s úkoly pro Nilenu, tak vás Nilena za Edrynou sama pošle. Horší je to s Ilmeni Dren, o té vám nikdo neřekne, leda na ní jako já narazíte při průzkumu Vivecu a dáte si věci do souvislostí (pravda, já o ní věděl z minula

). Pro Ilmeni se mi během postupu v rodu podařilo splnit jen jeden úkol, pak už je to poněkud komplikované, ale k tomu se ještě dostanu.
Pro rod Hlaalu platí:Klíčové atributy - Rychlost, Hbitost
Klíčové dovednosti - Řečnictví, Obchodování, Střelná zbraň, Krátká čepel, Lehké brnění, Bezpečnost
Jak je vidět, rod Hlaalu je ideální volbou spíš pro zloděje než pro bojovníky

. Členové rodu bývají zdatnými obchodníky a diplomaty, čehož mistrně využívají pro své obchodní aktivity. Rod Hlaalu také udržuje vřelé vztahy s císařskými cechy (cech bojovníků, cech mágů, císařský kult a císařská legie), takže jsem tu určitě vítán. Rod vychází dobře i s Tribunalem a kupodivu i Cammonou Tong ... jasně, Hlaalu se navenek tváří jako odpůrci této zločinecké organizace, ale přitom s ní někteří členové otevřeně kolaborují. Cammona Tong ovlivňuje mínění rady přes Orvase Drena, bratra vévody Vedama Drena.
Požadavky na postup jsou:Námezdník - Rychlost a Hbitost na úrovni 30
Přívrženec - Rychlost a Hbitost na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 10
Zaslíbený - Rychlost a Hbitost na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 20
Strážce zákona - Rychlost a Hbitost na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 30 a dvě na úrovni 5
Příbuzný - Rychlost a Hbitost na úrovni 30, jedna dovednost na úrovni 40 a dvě na úrovni 10
Bratranec - Rychlost a Hbitost na úrovni 31, jedna dovednost na úrovni 50 a dvě na úrovni 15
Bratr - Rychlost a Hbitost na úrovni 32, jedna dovednost na úrovni 60 a dvě na úrovni 20
Otec - Rychlost a Hbitost na úrovni 33, jedna dovednost na úrovni 70 a dvě na úrovni 25 (+ je nutné započít stavbu pevnosti)
Radní - Rychlost a Hbitost na úrovni 34, jedna dovednost na úrovni 80 a dvě na úrovni 30
Velmistr - Rychlost a Hbitost na úrovni 35, jedna dovednost na úrovni 90 a dvě na úrovni 35
Nileno Dorvayn povyšuje jen do hodnosti Strážce zákona, pak si postava musí najít sponzora. Edryno Arethi, Odral Helvi a Ilmeni Dren nepovyšují vůbec.

Na počátku své kariéry jsem zašel za Nilenou Dorvayn a přijal členství v rodu. Nileno mi poté zadala první úkol - zajít do Ald'ruhnu a vydávat se za Felsena Sethanduse, špeha rodu Redoran. Měl jsem tak z Nemindy vymámit nové rozkazy a ty donést zpět Nileně. Po návratu jsem byl nejenom pochválen, ale Nilena mi prozradila, že si časem budu muset najít mezi radními svého sponzora. Odkázala mě přitom na Crassia Curia do Vivecu. Jenomže Crassius se se mnou odmítl o úkolech bavit. Díky tomu jsem v pasu kantonu Hlaalu narazil na Edrynu Arethi, která mi byla taktéž ochotna zadávat úkoly. Začal jsem to tedy brát na přeskáčku mezi Nilenou a Edrynou, protože se to po cestě hezky doplňovalo.
Nilena mě totiž poslala do Vivecu ukradnou alchymistické recepty Auraně Frernis, což je trošku komplikovanější úkol. Tedy pokud ho chcete provést potají. Šel jsem proto raději za Edrynou, která mě nejprve poslala se zašifrovanou správou do pokladnice a poté mě poslala do Hla Oad vybrat dluh od Murudia Flaeuse (stačí ho podplatit a předá vám klíč od své truhly schované pod chatrčí Fadily). V dalším úkolu jsem měl eskortovat Tarvyna Farena do Pelagiadu (Tarvin čeká u stanoviště bahnoměrky ve Vivecu a je potřeba ho dovést až do hospody v Pelagiadu). Edryna byla plněním úkolů nadmíru spokojená a tak mě poslala do Odirniranu. Je to velothijská věž na jihovýchodním pobřeží, kde si rod Hlaalu zřídil základnu. Jenomže to se nelíbilo telvannijcům a tak základnu přepadli. Mým úkolem bylo zjistit, jestli nebezpečí stále trvá a případně ho zažehnat (členové si poradili docela sami, zbyl jen čaroděj Milyn Faram, který unesl Vedeleu Othril, sestru správkyně základny Remasy Othril - Farama jsem zabil a Vedelu osvobodil).
V dalším úkolu mě Edryna poslala zabít trojici nakažených krys v chovu radního Ynglinga Půltrolla. Musel jsem se tedy přesunout na náměstí svatého Olmse a zajít do Ynglingova domu, tedy přesněji do jeho sklepa. Tady se v kleci nachází 6 krys - 3 zdravé a 3 nakažené. Ty nakažené začnou útočit, takže je snadné je odlišit od těch zdravých. Zabitím zdravých krys bych totiž přišel o bonus k odměně. Ale to nebylo vše. Yngling má ve sklepě pracovnu a na jeho stole jsem objevil zajímavý dopis, který Ynglinga usvědčuje z podvodů - vymámil dost velký obnos na údajnou rekonstrukci chrámu od kanovníka Saryonyho (dopis jsem zatím nechal být). Po návratu jsem od Edryny dostal plnou výši odměny a další úkol - přesvědčit Zainaby, aby prodávali ebon jen rodu Hlaalu. Kvůli tomuto úkolu bych se musel vydat na Pastviny do Zainabského tábora, takže jsem se vrátil k úkolu od Nileny, ale ...
Mezitím jsem dosáhl na hodnost Strážce zákona a tím pro mě celkem bezstarostný postup v rodové linii skočil - nyní bylo na čase najít si sponzora. Vyrazil jsem proto do kantonu Hlaalu ve Vivecu a znovu navštívil Crassia Curia. Tentokrát už se bavit chtěl, akorát k tomu měl jednu podmínku - měl jsem se nejprve vysvléct

... ano Crassius je tak trochu "divný", dolů muselo opravdu vše, včetně prstenů a zbraní. Crassiovi to stačilo a ochotně se stal mým sponzorem a povýšil mě na Příbuzného.

Alchymistka Aurana Frernis má obchod v nižším pasu Cizinecké čtvrti ve Vivecu. V obchodě má celkem tři kopie receptu, ale nejjednodušší je sebrat recept přímo ze stolu. Dá se na to jít čistě vyčůraně, kdy recept jednoduše seberete a než se Aurana odhodlá k útoku, tak vyjdete dveřmi ven do chodby pasu. Na chodbě recept odložíte a půjdete se udat strážím - zaplatíte pokutu a jste zase čistí. Recept seberete, odnesete Nileně a máte splněno. Horší je provést to potají, protože to vyžaduje dost vysoký skill v plížení. Naštěstí si jde pomoci svitky. Preventivně jsem donutil Aurane otočit se ke mě zády a zakouzlil jsem na sebe neviditelnost a chameleona. Potom jsem se přepnul na plížení a pokusil se recept uzmout ... povedlo se

. Aurane si ničeho nevšimla. Nilena si udělala kopii a recept mi nechala.
V dalším úkolu mě Nilena poslala zabít kwamí královnu do Inaniuského dolu na vejce. Důl se nachází kousek východně od Suranu. Nic komplikovaného. Stejně tak další úkol, kdy jsem měl zajít do vyššího pasu Cizinecké čtvrti a přesvědčit Rolasu Oren, aby kupovala guaří kůže jen od rodu Hlaalu. Poté jsem měl pro změnu dopravit nové rozkazy Bivale Teneran do obchodu s oblečením v Ald'ruhnu. Další mělo být vyšetřování vraždy Ralena Hlaalo v Balmoře, ale to jsem splnil už na počátku hry, takže následoval už jen poslední úkol - přesvědčit Canctuniana Poniuse z Východocísařské obchodní společnosti v Ebonheartu, aby kupoval ebon od rodu Hlaalu. Volitelně jde úkol vyřešit zabitím Darns Tedalen, předáka v Sudanitském dole (popřípadě se to počítá jako bonus k přesvědčení Poniuse), ale to jsem vynechal. Poniuse jsem jednoduše podplatil a bylo hotovo. A to doslova, protože Nilena už pro mě další úkoly neměla.
Před finále s Nilenou jsem splnil ještě zbývající úkoly pro Edrynu. Nejprve jsem zašel do Zainabského tábora a tady jsem čistě jen volbou dialogů ukecal Ashibaala, aby se při obchodování s ebonem spojil s rodem Hlaalu. V dalším úkolu jsem měl Edryně donést daedrické wakizashi z lodi Počátek, ale to jsem již měl, tak jsem si pro něj jen zaskočil do Balmory. V posledním úkolu pro Edrynu jsem měl zajistit stráž v obchodě Ralena Tilvura (má obchod na náměstí Cizinecké čtvrti). Dorazil jsem v noci, takže mi akorát na čas vpadla do zad jednočlenná přepadovka, která neměla šanci. Úkol splněn a tím i vše, co mi Edryna mohla nabídnout.

Díky tomu jsem se vypracoval až na Bratrance a nově jsem se chtěl pustit do plnění úkolů pro Crassia Curia. Jenomže ten mě poslal do Caldery za Odralem Helvi, prý mám chvilku pracovat pro něj a Crassiovi mám jen podávat průběžné info (pokud by se mi něco nezdálo apod.). V téhle chvíli jsem byl na levelu 17 a pomalu jsem se blížil ke splnění podmínek pro povýšení na Bratra (chyběla mi jedna doplňková dovednost na úrovni 20). Jako hlavní mám Lehkou zbroj, kterou mám z požadovaných dovedností nejvyšší a jako druhou mám Bezpečnost, která mi taky docela narostla. U třetí jsem se zatím rozhodoval mezi Střelnou zbraní a Krátkou zbraní, oboje dvoje bych mohl případně snadno zvednout placeným tréninkem. Ale zpět k úkolům ...
Všechny dosavadní úkoly vedly k posílení obchodního vlivu rodu Hlaalu. Nyní bylo na čase vypořádat se s korupčníky ... anebo taky ne

. Právě to byl důvod, proč mě Crassius do Caldery poslal. Odral Helvi si tu rozjel svůj vlastní byznys s ebonem, čímž rod nejenom okrádá, ale také porušuje císařskou licenci (s ebonem smí obchodovat jen pověření obchodníci, vše ostatní je považováno za pašování a to je náležitě trestáno). No a to byl právě Crassiův plán - nachytat Odrala a vyrobit neprůstřelný důkaz pro císařskou legii. Jenomže ta špinavá práce zůstala na mě

.
Odral mě nejprve poslal se zapečetěnými příkazy do pokladnice Hlaalu ve Vivecu, přičemž mi jasně nakázal, abych rozkazy nedával Barenu Alenovi, ale dal je místo toho Tenisi Lladrimu. Baren je strážce pokladnice, takže mě Odral nechtěně upozornil na jeho důležitost, což se mi brzy hodilo (Baren je navíc ten, co prodává pozemkovou smlouvu k Rethan Manor). Rozkazy jsem vzal za Crassiem, který je odpečetil a potvrdilo se mu to, co celou dobu tušil. Poté nechal příkazy znovu zapečetit a poslal mě zpět za Odralem s tím, že se o zbytek postará sám.
Další úkol byl celkem normální. Odral mě poslal vypátrat zloděje, který krade důležité informace ze spisovny. Zlodějem by měl být někdo místní, takže se mám poptat ve městě. Obyvatelé Caldery mě upozornili na dva nově příchozí obyvatele - Irgolu a Elmussu Damori. Irgol to nebyl, kdežto Elmussa se mi bez okolků přiznala - je to členka cechu zlodějů, tedy vlastně kolegyně

. Dala mi klíč od truhly, kde měla schované Calderské těžební smlouvy a jen mě požádala, abych jí neprozradil, což jsem ostatně neměl v úmyslu. Nešlo ani o nic závažného, Elmussa se jen chtěla před ostatními blýsknout. Odralovi jsem řekl, že zloděj nebyl místní a už dávno zmizel, což v pohodě přijal.
Poznámka: zajímavé na celé věci bylo, že mi Elmussu dala k odemčení truhly Abebaalský klíč otroků, což mě poněkud zarazilo. Tenhle klíč totiž nosím celou dobu u sebe, kdybych se náhodou rozhodl do Abebaalského dolu vrátit a osvobodit Eleedal-Leie. Vůbec by mě nenapadlo, že ho dostanu ještě jednou v souvislosti s něčím úplně jiným. Podle UESP Wiki je to jen chyba pojmenování klíče.

Třetí úkol mě opět zavedl do Vivecu. Odral prý zjistil, že v pozemkových smlouvách jsou chyby a tak mě požádal, abych je ve spisovně vyměnil za opravené a ty vadné mu doručil. Měl jsem to samozřejmě provést potají ... heh, potají, samozřejmě jsem zašel za Crassiem, který v nich rozpoznal podvrh a nechal si je. Od Barena jsem pak za drobnou úplatu získal kopii pozemkových smluv pro Odrala. Popravdě, ukrást originál je podobně komplikované jako ukrást recept Auraně Frernis, tak proč se tím vůbec zabývat? Mým úkolem bylo rodu pomoci, ne ho podkopávat.
Čtvrtý úkol byl rychlý, Odral mě poslal na Ascadianské ostrovy vybrat daně od dvou statkářů, což jsem vyřešil tak, že jsem Odralovi obratem zaplatil ze svého a hned si vzal další, poslední, úkol. Tentokrát jsem se měl přímo zůčastnit pašování ebonu. Zásilku jsem měl předat Drinaru Varyoni v Ald'ruhnu. Místo toho jsem zaskočil za Crassiem a ten mě odkázal na Segunivuse Mantediuse do pevnosti Buckmoth. Měl jsem mu vše nahlásit a předat zásilku. Segunivus vzal celé obvinění vážně a ihned začal jednat. Tím pro mě celá záležitost skončila. Škoda jen, že jsem nestihl Odralovi zamávat

.
Poznámka: doposud jsem měl u Odrala 100% oblíbenost, ale jakmile jsem zaplatil ze svého, tak moje oblíbenost klesla na 95% - asi něco vytušil.

No jo, jenomže teď nastal úplně jiný problém. Crassius mi sice zadal ještě další úkol, kdy jsem měl pašeráka Velfreda z Hla Oad přesvědčit k úctě k rodu Hlaalu, ale pro další úkol už mi chyběla dostatečná hodnost (v té chvíli jsem byl stále ještě Bratranec). Bohužel jsem nesplňoval požadavky na Bratra a bez toho to nejde. Rozhodl jsem se proto, že linku Hlaalu na chvilku opustím a vrhnu se do volného průzkumu Trpkého pobřeží. Během toho jsem začal trénovat krátkou zbraň a oblékl se komplet do lehké zbroje, abych potrénoval i tu. Nakonec se ukázalo, že to bylo zbytečné, ale k tomu se ještě dostanu

.

Mimochodem, Velfreda je snadné podplatit, ale ani po zlém to není problém. Velfred je totiž další osoba, která ví něco o pašování sošek z popela a jakmile se ho na sošky zeptáte, tak zaútočí. K soškám má dialog i Crassius Curio, který mě před nimi varoval.