SouhrnZačnu trošku netypicky od konfigurace emulace, protože to je v dnešní době asi nejschůdnější způsob, jak Magic Island hrát. Předně zapomeňte na disketovou verzi! Všechny možné obrazy, co dnes kolují internetem, jsou kopií nekompletní novinářské verze. To znamená, že jsou nedohratelné - dostupných je jen 14 levelů z celkových 20. Navíc se tahle verze chová mírně odlišně než CD32 verze. Ostatně okolo Magic Islandu kolují různé "legendy", které podle mě pocházejí právě z této verze hry. Nechci nijak zveličovat peripetie s emulátory před nějakými 10-15 lety, sám tu mám na disku krom jiného ještě WinUAE z roku 2002 a dobře si pamatuji, jak jsem na to tenkrát koukal a nevěděl si s tím rady. Nicméně to podstatné umí WinUAE už od verze 1.x, současná verze 4.x už je naprosto v pohodě.
Disketovou verzi tedy hodíme prozatím za hlavu a budeme se dále věnovat CD32 verzi, která je na 100% dohratelná. U emulace potřebujete vědět jednu jedinou věc - musíte v menu Quickstart nastavit co nejvěrnější emulaci Amiga CD32, tzn. nastavit posuvník Best compatibility zcela doleva. Důvodem je aktivace exaktní emulace cyklů (položky Cycle-exact v menu Chipset), od které se pak odvíjí rychlost některých částí programu. Popř. to můžete nastavit ručně. WinUAE má totiž v základu nutkání, některé věci obcházet, protože většině her to nevadí, ale Magic Island a třeba i takové Ve Stínu Magie na tom pohoří. Ty hry byly prográmovány pro reálný hardware, který je v případě Amigy už léta zakonzervovaný, nikoliv pro emulátor, který má tendenci se přizpůsobovat.
Poté stačí připojit obraz CD s hrou a k tomu si zprovozníte jednu disketovou mechaniku (DF0), kam se poté připojí prázdný obraz diskety kvůli ukládání pozic. Stačí obraz vytvořený pomocí WinUAE (disketu není třeba formátovat). Nicméně je potřeba mít na paměti, že na disketu se vejde jen 11/14 pozic a ukládání hry je celkem pomalé. Alternativou je checkpointový systém přes hesla, kdy vám hra před přechodem do nové lokace vygeneruje 9 místný kód, pod kterým se pak postup v daném levelu ukládá a nahrává. Pokud hru v daném levelu neukládáte průběžně, tak vás to po loadu hodí na začátek levelu. Na konci nastavení je dobré si vytvořit konfigurační soubor (menu Configurations), přes který pak budete hru spouštět, abyste nemuseli pokaždé všechno nastavovat znovu.
A teď ke hře samotné. Už ani nevím, kde jsem se s Magic Islandem setkal poprvé, možná ještě na dungeony.cz, ale zcela určitě to bylo na RPGHry.cz, kde mě od rozehrávky odradily všemožné vzkazky o špatném technickém stavu hry, resp. o špatně fungující emulaci. Díky ní měla být hra tuhá, skoro až nehratelná. Tady na OldGames jsem se pak dozvěděl, že disketová verze je snad dokonce nedohratelná ... ano, teď už vím, že je to pravda

Přesto jsem se rozhodl, že to zkusím. Důvodem byla hra samotná, protože těch pár screenshotů, co jsem do té doby viděl, úplně stačilo k tomu, aby mě hra nadmíru zaujala. Navíc Magic Island je v češtině, což pro mě dříve bývalo dosti důležité. Nyní tedy byla možnost a chuť to opravdu zkusit. Začal jsem tedy nejprve disketovou verzí a po fatální chybě v Podzemních Pracovnách 2 jsem si to dal ještě jednou od začátku v CD32 verzi.
Úvod hry začíná klasicky tvorbou hlavního charakteru, zbytek družiny si doberete v místní hospodě z předpřipravených charakterů. V disketové verzi si můžete hrdinu pojmenovat dle vlastní úvahy, v CD32 verzi už má jméno pevně dané (Lemon). Dá se to vyřešit hexaeditací save pozice (řádek 00980), hra s tím nemá problém. Jméno může být dlouhé maximálně 7 znaků. Předpřipravených charakterů je celkem 11, z toho 8 jich je právě v hospodě na začátku (2 zástupci od každého povolání). Další 3 jsou pak ve městě Nizan a slouží jako případná pojistka nevhodně zvolené družiny. Magic Island totiž vyžaduje v družině přítomnost alchymisty a kouzelníka, je na tom postaven příběh - bez těchto dvou povolání nejde hru dohrát! Další povolání k dispozici jsou bojovník a strider (chodec), přičemž strider je slabší verze bojovníka a nenabízí prakticky nic, co by bylo pro hru klíčové. Podruhé už bych si ho nebral. Užitečná je u něj jen dovednost Light, ale tu lze snadno nahradit nalezenými svitky. Vše ostatní se naučí jaksi s křížkem po funuse, např. Magic Eye až na konci hry, kdy už vás čeká jen pár soubojů. Různých dovedností je ve hře hodně. Nekteré z nich umí postavy již na začátku, další se učí formou nalezených knih dovedností.
Levelování postav je trošku komplikované, protože u něj hodně záleží na konkrétním povolání postavy. Počítá se přitom úspěšnost klíčových akcí pro dané povolání. Bojovník a strider patří do přední linie, kde si levelup zajišťují bojem. Kouzelník pak může ze zadní řady útočit kouzly nebo podporovat družinu, limitován je jen manou, která se mu obnovuje spánkem. Nejhůř je na tom alchymista, který není dobrým bojovníkem, je to v podstatě speciální kouzelník. Jenomže jemu se mana neobnovuje spánkem, ale musí si jí extrahovat z různých předmětů. Používá jí pak na výrobu speciálních předmětů, to je jeho hlavní náplň. Alchymista proto začne poměrně rychle zaostávat. Do popředí se naopak může snadno dostat kouzelník, protože potvor je ve hře konečný počet, takže bojovník a strider mají strop. Kouzelník na rozdíl od nich leveluje i sesíláním ochran, takže stačí najít nekonečný zdroj jídla a sesílat ochrany na členy družiny nebo sebe. Levelup jinak navyšuje celou řadu statistik.
A nyní jsem nakousl velmi klíčový aspekt hry a tím je mikromanagament družiny. Krom bojů je to další prvek, který je v diskuzích v souvislosti s Magic Islandem zmiňován. Řada her jídlo a pití řeší v pozdějších fázích hry kouzlem nebo nevyčerpatelnými předměty. Magic Island nikoliv! Zásoby jsou omezené a postup je nutné plánovat. CD32 verze si navíc na konci každé úrovně kontroluje, zda-li máte lokaci kompletní a teprve pak vás pustí dále. Krizové je to hlavně ve městě, kde se vám klidně může stát, že vás hra nepustí zpět do města nebo na místo, kde jste si uvolnili přeplněný inventář (velmi částa situace). Bez světla se obejdete, ale bez jídla nebo vody je to konec! Musíte počítat i s tím, že o řadu klíčových předmětů přijdete díky příběhu, takže časem se vám některé lokace přirozeně znepřístupní (na konci uvedu seznam, kde to zmíním). Samozřejmě se mi to přihodilo a nechal jsem tam velmi užitečné předměty, které mi pak celkem chyběly

Ale zpět k tomu jídlu. Když si budete dávat pozor, nebudete se příliš zdržovat a budete mít dost rezervního jídla v inventáři, tak se nemusíte bát. Jídla je ve skutečnosti dost, do rezerv nebudete muset sahat tak často. Problém je tu akorát jeden, při otevřeném invetáři ubývá jídlo rychleji! Nevím proč, ale je to tak.
Hru lze zahájit i bez družiny a nejspíše to i přežijete, ale s družinou je to lepší

Inventář je společný, takže je jedno, jestli máte plnou družinu nebo ne. Disketová verze navíc začala dost drsně, takže jsem v tom zprvu lehce plaval. Hra opravdu dostála své pověsti, ale je to způsobeno tím, že ta kolující disketová verze je obecně tužší než CD32 verze. Navíc z počátku máte v inventáři sekeru, kterou je dobré okamžitě nasadit bojovníkovi a jakmile získáte druhý level, tak to začně být veselejší. Hned na začátku se dá najít další sekera, což celou situaci ještě více usnadní. Pozor je potřeba dávat akorát na smečky potvor, ale tady platí, že hra generuje rozestavení potvor s každým loadem, takže tam, kde je nyní smečka, nemusí být po loadu vůbec nic. Ale opět jedno upozornění, potvory po mapě chodí a mohou se znovu sdružit. Disketová verze tohle nedělala, ale CD32 verze si v tom libuje. No ale zase je lehčí, takže na 3-4 levelu vám ty smečky už nebudou vadit. Potvory z prvu útočí 2x rychleji, ale to je podle mě vlastnost hry, bez nastavení cyklů je pak hra 4x rychlejší a to už je problém.
Když zůstanu chvilku ještě u té technické stránky, tak se v souvislosti s Magic Islandem popisuje určitá lennost UI. Ano, je to tak, ale je to způsobeno tím, že hra na pozadí počítá příliš mnoho věcí. Nejnáročnější je asi výpočet AI potvor. Jakmile totiž v dané lokaci vše zabijete, tak je hra najednou plynulá. Potíže to může činit při aplikaci combat waltzu, který není v Magic Islandu moc použitelný. Naštěstí se dá bez něj v pohodě obejít (málem bych zapomněl, hra umožňuje volbu obtížnosti snadná vs těžká).
A proč to vlastně skousnout a dát Magic Islandu šanci? Víte, ten pocit, když vylezete z hospody do mrazivého rána, kolem vás skučí vítr a z povzdálí slyšíte vytí vlků ... to se prostě nedá popsat. Atmosféra je hutná hned od prvního okamžiku. Vaším úkolem je dostat se do města Nizanu a hlavně tu cestu vůbec přežít, což z počátku vypadá nepravděpodobně. Navíc nemáte ani tušení, jak dlouhá ta cesta je a kudy vás to povede. Z těchto úvah vás zhruba po hodině bloudění po lese vytrhne sněhová stěna, kterou váš postup zdánlivě končí ještě dříve, než pořádně začal. A i když si bravurně poradíte, tak úvodní překvapení v další lokaci budete jen velmi těžko vydýchávat. Přesto se vyplatí vydržet, protože pak vás čekají mnohem příjemnější nížinné lesy, jeden nepříjemný močál a pak konečně Nizan. Konečně? Kdepak, to budete teprve v polovině příběhu

Příběh je podán formou vyprávění události, která se stala kdysi dávno a vy si jí jako hráč nyní prožíváte na vlastní kůži. Od svého otce, věhlasného válečníka, jste dostali úkol, doručit dopis svému strýci do Nizanu. Ve městě však zjistíte, že jste dobrovolně vstoupili do pasti, neboť město nelze díky kletbě opustit. Cokoliv jste nechali venku, je pro vás nadobro ztraceno! Namísto toho, abyste vyhledali strýce, tak se pustíte do pátrání po příčině kletby, což obnáší haldu rozhovorů a průzkumu města. Exteriéry hor a lesů tak rázem vyměníte za interiéry zatuchlých kobek. Ten kontrast je právě něco úžasného. Hra vypadá i po grafické stránce velmi dobře. Spolu s kobkami přijde na řadu i běžný kobkařský obsah, jako jsou puzzly a hádanky. Bloudění ani tak ne, Magic Island obsahuje poměrně detailní automapu. Jednotlivá patra většinou fungují jako celky, málokdy je potřeba procházet patra kombinovaně. To se vesměs týká jen hlavního úkolu.
I přes to nadšení se najde pár věcí, které mi na hře neseděly. V Magic Islandu je k nalezení celá řada věcí a těch věcí jsou opravdu haldy. Ani jsem neměl čas vyzkoušet, co to všechno umí. Časem jsem ty věci prostě jen bral, abych je za pár hodin zase bez užitku vyhodil. Nebyl ani důvod něco zkoumat, protože hrou jsem procházel celkem snadno a pár bodíků navíc do útoku nebo obrany by mě už nevytrhlo. To platí i pro možnosti výroby u alchymisty. Postavičky je možné oblékat několika vrstvami oblečení, což je zprvu fajn, ale když pak potřebujete vyměnit roztrhanou košili za něco lepšího, tak musíte postavičku skoro vysvléct, protože musíte sundat brnění, pod ním se vám do toho plete amulet atd. No a pak to zase musíte všechno vrátit zpět. Ideální byl v tomto ohledu paper-doll Black Cryptu. Vadí mi i určitá chybovost puzzlů, kdy se některé rébusy chovají trošku divně a vede to jen ke zbytečnému zmatení - např. cesta v kapli chrámu, kdy jí automapa zobrazuje jako otevřenou, takže se to jeví nejprve jako bug. Další věc je v Podzemních pracovnách 3, kde je k nalezení několik kódů a hintů k něčemu, co možná ani nefunguje. Bral jsem to zprvu jako záměr, ale spíš jde o něco nedodělaného. I když vtipné je to pak ještě ve finále, kam sebou táhnete haldu věcí, abyste zjistili, že postup bude úplně jiný.
Celkově jsem však nadmíru spokojen. Magic Island je rozhodně hrou, kterou mohu vřele doporučit. Black Crypt to není, tahle hra je koncipována trošku jinak, ale podobně jako v Black Cryptu tu platí, že co patro/lokace, to trochu jiný přístup. Není to tedy o tom, že byste hodiny a hodiny řešili ty samé puzzly apod. Mnohem větší důraz je zde kladen na jídlo a pití, s čímž je potřeba pořád počítat a do toho neustále zápasíte s pohasínající lampou (oleje je ve hře naštěstí dostatek). Magic Island mi svým způsobem připomíná Menzoberranzan, se kterým sdílí horší technické zpracování. Příběhem je na tom podobně, ale má mnohem zajímavější a atmosférické lokace. Proto jsem se přiklonil spíše k 80%. Pořád je to hra, od které se nechcete odtrhnou a dopředu vás vede zvědavost a to je pro mě to hlavní.
Podmínky pro přechod mezi lokacemi v CD32 verzi:
Hory - asi nic, co by se dalo minout
Starý les - do východního starého lesa vás to pustí jedině tehdy, pokud pořádně vyzpovídáte stařenku v chatrči a přijmete její úkol (nenechte se zmást, ten rozhovor je mnohem delší než se zprvu zdá)
Bažiny - asi nic
Vlhký les - pro vstup do další části lesa je tuším nutný svitek s Lesním kouzlem popř. jeho použití
Les u města - asi nic, do města se dá dostat i bez porážky Pána lesa
Hřbitov - pro opuštění hřbitova musíte mít u sebe 4 lebky (časem o ně přijdete!)
Hrad - pro každý průchod přes bránu potřebujete mít u sebe amulet Ramirů
Pracovny 2 - pro postup do Pracoven 3 potřebujete vlastnit jakýkoliv Mistrův klíč (časem o tyto klíče přijdete, stejně tak o další předměty popsané níže!)
Žaláře - pro opuštění Žalářů potřebujete vlastnit klíč Alion
Hrobky - pro opuštění Hrobek potřebujete vlastnit nabitou kouli
Tipy do začátku:
- hned na začátku sejdětě na křižovatku a poté jdetě na jih, na zemi se válí další sekera
- na počátku druhé části hor neváhejte a ihned vyhoďte na zem co nejvíce zbraní (mimochodem, cesta zpět nepomůže, ten trigger je permanentní a pokaždé dopadnete stejně)
- jídlo se spotřebovává i během spánku, sice pomaleji, ale spotřebovává
- v dolních lesích najdete prázdnou baňku a studánky, je to nekonečný zdroj jídla a pití, ostatním jídlem šetřete, bude se hodit jako rezerva ve městě
- během spánku vypínejte lampu, ušetříte tak olej
- nezevlujte zbytečně v inventáři

- alchymista není zprvu důležitý, stejně jako kouzelník, ale ve starém lese si nezapomeňtě vyzvednou knihu dovednosti Cure (protijed), jinak budete muset alchymistu ve městě vyměnit
- alchymista, kouzelník a strider se dají najmout i ve městě
- k prodeji sbírejte jen ty předměty, které nabízejí obchodníci, vše ostatní prodat nejde
- pozor na dead endy, jsou tu!
Pokročilé tipy:
- kouzelník může v lese díky neomezenému zdroji jídla a pití trénovat dle libosti kouzlením ochrany/léčení
- než sestoupíte do Žalářů, tak by měl být alchymista a kouzelník alespoň na 6 levelu
- alchymistův ráj přijde v Hrobkách, kde lze krást manu ze sarkofágů, vyplatí se sem proto přinést si vše potřebné pro výrobu