Magic Island: The Secret Of StonesKrálem se můžeš narodit, ale hrdinou se musíš stát. Tak jdi, jestli tu sílu v sobě máš ...Bratr Kini rytíř AnionuZa Magic Island: The Secret Of Stones stojí české studio ARDA Team, které svou hru označuje za první ryze český komerční produkt pro Amigu. Asi tedy nemusím zdůrazňovat, že hra je v češtině

Magic Island vyšel v roce 1995 v distribuci společnosti Signum. Existuje celkem ve dvou verzích a dvou jazykových mutacích. K dispozici je klasická disketová verze pro Amigu 1200 a pak CD verze pro Amigu CD32. Disketová verze by měla existovat v české i anglické mutaci, nicméně anglický předklad je popisován jako značně nekvalitní. EN verzi jsem ani nikde nesehnal. Nicméně česká disketová verze se vyznačuje tím, že začíná anglickým intrem. Ono u téhle hry obecně platí, že se tu mixuje český text s anglickými popisky tlačítek apod.
Disketovou verzi je možné nainstalovat na harddisk, sama je totiž distribuována na 7 disketách. S instalací není žádný problém. Hraní přímo z disket je jednak nepraktické a pak hra vyžaduje reboot OS, přičemž se sama bootuje z RAD (Persistent RAM Drive), což moc nefunguje. HDD instalace provede jen reboot. Nicméně bezproblémové je to jen u Amigy 1200, např. Amiga 4000 hru nenabootuje (přinejmenším v defaultním nastavení). Magic Island není po technické stránce příliš zvládnutý, takže podobné chování u něj není výjimečné. U CD32 verze je vše mnohem jednodušší, protože u ní stačí jen připojit obraz CD s hrou a spustit emulaci Amigy CD32 (klidně v default režimu).
Dalším oříškem mohou být save pozice. HDD verze umí ukládat na HDD, ale ne každému to zřejmě funguje. U mě s tím problém není. Po volbě uložení na HDD stačí save pojmenovat a potvrdit ENTERem. Pozice se uloží do adresáře BB-pozice pod názvem jméno_savu.POZ. Soubor se pak dá snadno přenášet. Alternativou je použít save disketu, která je navíc jednou z možností ukládání u CD32 verze. Je k tomu potřeba vytvořit obraz prázdné diskety (to WinUAE v pohodě zvládá) a tu pak naformátovat (např. ve Workbenchi). Jmenovku (Volume) jsem preventivně nadepsal DH0, protože hra se na disketu tohoto jména ptá. U CD32 verze existuje ještě jeden způsob ukládání. Tato verze vám po zkompletování každého levelu (lokace) zobrazí zvláštní kód (tzv. heslo) a pod tímto kódem se pak postup uloží. Funguje to tedy jako jakýsi checkpoint. V menu u loadu se poté zvolí položka heslo, kam se patřičný kód napíše a hra se načte. U savů upozorním ještě na jednu klíčovou věc, savy disketové a CD32 verze
nejsou navzájem kompatibilní!!
Ukládání a načítání na disketu chvilku trvá, pořád je tu ovšem možnost ukládat/načítat formou savestates a natvrdo ukládat jen občas.
Poslední zádrhel spočívá v ovládání, kdy je dobré předefinovat klávesy pro pohyb (samotná hra to neumožňuje). Originální nastavení pohybu na Amize je:
úkrok vlevo - Levý kurzor (Cursor Left)
úkrok vpravo - Pravý kurz (Cursor Right)
krok vpřed - Kurzor nahoru (Cursor Up)
krok vzad - Kurzor dolů (Cursor Down)
otočení o 90° doleva - Del
otočení o 90° doprava - Help
Ve WinUAE je potřeba přejít na položku Input (1) a nahoře zvolit Configuration #1 (2), tím by se ve vedlejším okně mělo zároveň objevit WinUAE keyboard (3). Pokud ne, tak je to potřeba navolit. Sloupec Input source (4) jsou klávesy na normální klávesnici, sloupec Input target (5) jsou pak přiřazené klávesy Amigy. Při redefinici klávesy je potřeba kliknout na požadovaný řádek ve sloupci Input source (6) a dole pod oknem se sloupci se v rolovacím okně objeví přiřazená Amiga klávesa (7). Je to stejná klávesa jako ve sloupci Input target. Stačí si v menu vybrat jinou klávesu a to je vše. Tlačítkem Test (8) se dá otestovat, jestli je přiřazení funkční (z testu se pak vyskočí pomocí F12).

Přemapování na WASD+QE pak vypadá takto:
úkrok vlevo ... A -> Cursor Left
úkrok vpravo ... D -> Cursor Right
krok vpřed ... W -> Cursor Up
krok vzad ... S -> Cursor Down
otočení o 90° doleva ... Q -> Del
otočení o 90° doprava ... E -> Help
Edit: v reálu se ukázalo, že namapování pohybu na WASD+QE není úplně ideální, protože pak tato písmenka nejde použít při pojmenovávání souborů, takže jsem místo toho využil namapování na NumLock ala Dreamforge hry - 8,4,5,6+7,9.
Celé nastavení emulace + konfiguraci je dobré uložit do samostatného konfiguračního souboru (položka Configurations a Save As...). Soubor pak lze využívat jako spouštěcí soubor emulátoru s danou konfigurací, takže není potřeba to celé nastavovat znovu.
Technické problémy s hrou popisují už dobové recenze. Hodně se toho vztahuje k soubojům a "línosti" hry - než něco uděláte, tak jste mrtví. Další problémy se vztahují k chybám v interakcích, což může být mnohem větší problém, protože to se dotýká možnosti/nemožnosti plnit úkoly. Je pravdou, že rozdíl je vidět už mezi HDD instalací a CD32, kdy HDD instalačka je svižnější. No, sám jsem zvědav. V
Levelu 13 (2/96) vyšel návod, který naznačuje, že by hra nemusela být až tak dlouhá, aby ty peripetie s technikáliemi nešly vydržet. Recenze se navíc zmiňují, že nejhorší je vlastně jen začátek. To samé se lze dočíst v diskuzi ke hře na
OldGames. Se čtením jsem byl samozřejmě opatrný, netoužím po spoilerech, ale Freddie tam popsal pár tipů, které víceméně korespondují s chybami popsanými v recenzích, takže je dobré to mít na paměti. Velkou výhodou by mohlo být i to, že hra rozlišuje dvě úrovně obtížnosti.
Magic Island historieKdysi za dávných věků, když ještě naši předkové neznali lodí ani vorů, ležel si Magic Island utopen uprostřed západního moře. Jeho břehy vytrvale omývaly mořské vlny a mělo trvat ještě mnoho let, než první noha elfa vstoupí na jeho severní pobřeží. Tehdy byl ostrov klidným a tichým místem. Dokonce mnohem klidnějším než dnes. Nežilo zde mnoho zvěře a ta, která tady přebývala, byla mírná. Země byla příliš mladá a z větší části plochá jako vodní hladina všude kolem. Pokrývaly jí rozsáhlé lesy a stále zelené louky. Jen na jihu se zdvíhaly mírné pahorkatiny a ostrov měl jen jedny skutečné hory.Jak běžel čas, tvář ostrova se měnila. Byl postupně osídlen mnoha tvory, z nichž mnozí nehodlali žít v míru. Také země s přibývajícím věkem procházela bouřlivým vývojem. Události začaly mít rychlý spád. Měnilo se podnebí, příroda i poměr sil na ostrově. V zuřivých válkách i docela malých bitvách umíraly tisíce obyvatel ostrova. Mnoho hrdinských činů muselo být vykonáno a mnoho krve prolito, než nadešly mírnější časy.Dnes známe jejich příběhy jen z vyprávění starců a ze starých knih. Jen díky nim dosud žijí v našich myslích staré časy Magic Islandu. Časy kdy vše bylo možné, kdy svět byl mladý, krutý a krásný. Neskutečně krásný svět plný extrémů: statečnosti, zbabělosti, cti a prodejnosti. Svět čistého dobra a děsivě hrůzného zla. Svět plný tvorů podobných i zcela odlišných lidem, co měli útočiště na mladém nevybouřeném ostrově. Mnozí z nich vládli obrovskou silou a mnozí z nich se nechali zlákat na cestu zla. O tom všem vypráví tisíce příběhů a písní. Jsou o osudech a dobrodružstvích různých lidí a tvorů. Mnoho z nich leží ukryto v knihách kláštera Ru. Vysoko v horách střežen jejich štíty leží zde jako památka na dávné časy. Je perlou vědění a pamětí ostrova. Pojďme se podívat do jeho knihoven a nahlédněme spolu se strážci vědění do jedné z mnoha knih, do jednoho z mnoha příběhů. Nechte se unést časem zpět do dávných dob, kdy magie, čest a boj o přežití nebyly jen prázdná slova ...StoryNáš příběh začíná i končí v klášteře Ru. Je to jeden z dávných příběhů a vypráví o mladém muži, co nechtěl být hrdinou. Jeho poklidný a spořádaný život se změní, když je otcem vyslán s dopisem ke svému strýci. Nevinný úkol se stává prvním krokem vedoucím k naplnění jeho osudu. Když později zabloudí na horských stezkách, je vše dokonáno. Je stržen spirálou osudu na cestu, ze které není návratu. Nezbývá, než jít dál a přežít vše, co osud přichystal. Jeho úkol nekončí návratem k civilizaci tedy ve chvíli, kdy se vše zdá býti překonáno - Ne! To pravé dobrodružství teprve začíná. Cesta je dlouhá a čas krátký. Vzhůru hrdinové vstříc svému osudu, vzhůru do bojů! Právě svítá a zbraně se lesknou v paprscích zimního slunce. Ostrý vítr vanoucí z neznáma přináší mrazivý chlad a smutek. Holé promrzlé kosti zbloudilých tvorů dokreslují podivnou atmosféru dne, co právě začal. Nuže, veďte kroky svých mužů, teď nadešel Váš čas ...Tvorba postavyVytvořit si lze jen jednu postavu. Další charaktery je nutné najímat, přičemž platí, že složení družiny si můžete v průběhu hry obměnovat podle toho, jak budete potřebovat. U disketové verze si můžete zvolit jméno své postavy, u CD32 je postava pojmenována natvrdo (Lemon). Vzhledem k příběhu hrajete za muže, kterému už jen zvolíte povolání a přidělíte body do statistik.
Povolání jsou čtyři:
Kouzelník (Wizard) dokáže nejlépe využít magickou energii. Jeho kouzla jsou jak útočná, tak obranná. Jeho fyzická síla však není velká. Neumí bojovat s těžkými zbraněmi a neunese zbroj.
Alchymista (Alchemist) je podobně jako kouzelník fyzicky slabší. Jeho síla spočívá ve schopnosti vyrábět léčivé lektvary, kouzelné zbraně, magické prsteny a jiné. Magickou energii získává extrahováním magických předmětů a bylin.
Bojovník (Fighter) je silný a odolný. Jediné, co dokáže je bojovat a v boji je také nepřekonatelný. Magickou energii využít nedokáže.
Strider je jen o málo slabší než bojovník, navíc dokáže působit na zvířata, k čemuž využívá stejně jako kouzelník magickou energii. Schopnosti jejího využití má však omezené.
Základní statistiky jsou taktéž čtyři:
Síla - má vliv na útočné číslo
Odolnost - odolnost postavy
Pohyblivost - obratnost
Rozum - rozum, vzdělání
Krom nich je každá postava reprezentována ještě čtveřicí vedlejších statistik, kam kromě zdraví a many patří i charisma a odvaha:
Charisma - vzhled
Odvaha - kuráž, statečnost
Životy ... počet životů
Mana ... magická energie (u bojovníka je nulová)
Každé povolání má natvrdo nastavené základní hodnoty a k tomu dostane pool 10 bodů k rozdělení. Krom čtyř základních statistik jde poolem doplnit i zdraví a manu, takže si klidně můžete přidat +10 HP. Nic vám v tom nebrání. U sestavování družiny pak hra doporučuje mít v družině všechna povolání.
Poznámky pod čarou:
Úroveň postavy se zvyšuje aktivitou postavy. U všech členů družiny je to zejména boj, čtení knih dovedností, u kouzelníka kouzlení, u alchymisty výroba předmětů, extrahování many z předmětů.
Typy zásahu - červeně ... normální zásah (červená láhev zvyšuje HP)
- zeleně ... otrava jedem (léčí se protijedem - zelená láhev)
- žlutě ... magická otrava (léčí se magickým lektvarem - žlutá láhev)
Batoh (inventář) je společný pro všechny postavy. Dvojitým kliknutím na obličej alchymisty se přepneme do okna alchymisty - craftění atd.
Intro
Vše začalo jednoho krásného slunného dne. Otec mě, svého jediného syna, poslal ke strýci do Nizanu. Měl jsem mu předat nějakou listinu. Musím se přiznat, nikdy jsem nechtěl být hrdinou. Neměl jsem rád povídačky o vzdálených krajích plných draků, démonů, duchů a mocných kouzelníků.
Mé nohy mě donesly nejdále do sousedních vesnic a i má mysl setrvávala v rodném kraji. Neměl jsem ale na výběr. Otec si žádal mých služeb a já jsem poslechl. Vyrazil jsem tehdy časně ráno.

Všechny začátky jsou těžké a ani já jsem nebyl výjimkou ....

Poté, co jsem překonal první těžkosti, šlo všechno hladce. Byl jsem unešen krásným okolím. Hustými lesy, hlubokými údolými, modrostí řek, svěžím a lehce mrazivým podzimním vzduchem. Viděl jsem moře ....

Náhorní planiny Erdanu ....

Dravé lesní potoky na úpatí Duhové hory ....

Přišly ale i horší časy ....

A přece to byl jen začátek. Opravdové problémy začaly teprve v horách. Věděl jsem, že sám jít nemohu ....

Naštěstí jsem narazil na slušně vypadající hospodu ....
Jdeme na to?Eh, jak bych to ... zatím si nejsem úplně jist, pro kterou verzi hry se rozhodnu. Nejprve si budu muset otestovat pár drobností. Proto bych to úvodní téma nechal ještě otevřené a v dalším příspěvku bych pak popsal, pro co konkrétně jsem se rozhodl a co jsem nastavil. Z testů už třeba vím, že kousek od hospody je v lese vlk, na kterém jsem zatím ztroskotal. Nejprve tedy potřebuji porovnat chování obou verzí a zkusit odhadnout, nakolik se hra chová podle recenzí. Ke vší smůle mi do toho skočil update notebooku, takže během toho nešlo moc věcí dělat.
Edit: upravil jsem pár drobností v textu - změna v namapování kláves na NumLock a ukládání na HDD, které mi nyní u disketové verze funguje bez problému.