Kde jsem to naposledy ... jo, už si matně vzpomínám

Za ty 4 následující herní dny se toho událo opravdu hodně, včetně toho, že jsem hru zdárně dokončil. Zprvu to tak opravdu nevypadalo, ale Revelations není zas tak krátký AC. Je tedy kratší než Brotherhood, ale čekal jsem větší rozdíl. Kouzlo té herní doby totiž tkví v jinak koncipovaném obsahu. Podobnost Konstantinopole s Římem je opravdu veliká, ale plno věcí, které byly v Brotherhood svobodně volitelné, se v Revelations nakonec objevují jako pevná součást designu a podstatné je, že to do konceptu hry dobře zapadá. Já se postupně pokusím rekonstruovat jednotlivé body postupu, leč moc ucelené to asi nebude. I malé openworldy se dají slušně popsat, pokud je volba postupu na vás, ale jakmile je vše propojeno se vším, tak to rozuzlení přijde až nakonec.
Jenom k těm časům, na HowLongToBeat jsem našel, a počítám teď pokud možno komplet obsah, že dvojka vychází v průměru na 30 hodin, Brotherhood na 27 a Revelations na 22. Protože to nemám jak ověřit, tak čistě pocitově a podle přibližně prosezených hodin - já bych dvojku s Brotherhood prohodil, Revelations víceméně sedí, byť já se pohybuju spíš při hranici 20 hodin.
V souvislosti s tím mě napadá ještě jedna věc. Revelations je na Uplay k dispozici jen ve Standard Edition, což je trošku problém, protože k Revelations existuje také rozšíření v podobě DLC The Lost Archive, které hráči přibližuje pozadí linky ze současnosti z pohledu Subjectu 16. No a tenhle přídavek je právě důležitý pro pochopení toho, proč byl Desmond unesen a proč to s Lucy dopadlo tak, jak to dopadlo. Naštěstí jsou na YT videa, takže se mohu kouknout, byť některé informace jsem už znal, protože třeba domněnku o možné zradě Lucy jsem si musel prostě potvrdit a vskutku jsem to trefil

Jenomže já to chtěl slyšet přímo od hry, v čemž mám teda smůlu.
Vzpomínková sekvenceZačnu tím méně zajímavým a tím je "defragmentace" mysli Desmonda. Jedná se o obsah, který je vázaný na sběr fragmentů Animu, kterými se pak na Ostrově Animu odemykají speciální vzpomínky. Původně jsem si myslel, že to povede k bonusové výbavě, ale jedná se opravdu jen o doplňkový obsah, kdy se Desmond v rámci pěti separátních vzpomínek rovzpomene na svůj život a na to, kým ve skutečnosti je.
Každá vzpomínka vás přesune do prostoru se základní fyzikou a modely, přičemž vaším úkolem je dostat se skrze různé prostorové puzzle až na konec. Postavička přitom přijde o všechny své schopnosti, takže je to dost velký skok zpět a to doslova, protože zrovna absence pořádného skákání mě docela vykolejila

Je to nezvyk, když najednou ovládáte postavičku, se kterou si musíte stoupnout správně na kraj a pak teprve skočit, protože jinak nedoskočíte. Anebo obráceně, při seskoku sice míříte na plošinku přímo pod sebou, ale postavička dopadne na okraj a sjede po něm mimo plošinku a tím pádem do záhuby

Prostorové hrátky pak hodně spoléhají na stavění cestiček, k čemuž dostanete v rámci první vzpomínky patřičný nástroj (rovná plošinka a šikmina). S tím pak budete zdolávat nejenom běžné propasti, ale budete s tím čelit různým prouděním vzduchu, resetovacím polím, laserům apod. To vše má představovat obranný mechanismus Animu a vy se tomu musíte vyhýbat.
Vzpomínky mapují Desmondovo dětství v odlehlé kolonii, kam se Bratrstvo ukrylo. Jeho první krůčky na cvičišti až po úvahy o smyslu života v této komunitě. Desmond postupně zjišťuje, že tohle není život, který by chtěl a tak utíká. Postupně se dostane skrze různé krátké zastávky až do New Yorku, kde se poté začne živit jako barman, což je život, který se mu opravdu zamlouvá. Tedy až do té chvíle, než ho najde a unese Abstergo.
Pro hru samotnou to význam nemá. Odměnou je akorát popis Desmondova života před únosem, protože jednička AC začíná až ve chvíli, kdy už je Desmond vězněn a podstupuje své první krůčky v Animu. Krom toho se v hlavní hře odemkne Desmondův civilní vzhled, se kterým lze normálně hrát.
Příběh Subjectu 16 v rámci DLC The Lost ArchiveObsah DLC vychází z předchozího popisu vzpomínkové sekce. Princip procházení myslí Subjectu 16 je stejný jako u Desmonda. Opět je to skrze Ostrov Animu a záchranný program. Jednotlivé vzpomínky se opět aktivují v různých místech puzzle a DLC se v nich snaží osvětlit příběh Claye Kaczmarka neboli právě Subjectu 16. Jen pro připomenutí ... Na počátku dvojky se Lucy, umazaná od krve, rozhodne osvobodit Desmonda ze spárů Absterga. Desmond se během útěku dozvídá něco málo o Subjectu 16, který byl jeho předchůdcem a od něhož pocházely krvavé nápisy v Desmondovo pokoji. Subject 16 byl nucen trávit v Animu mnoho času, což vedlo k nastupujícímu šílenství a skončilo to tím, že si podřezal žíly. Mezitím se však událo něco, co způsobilo "přesun" mysli Subjectu 16 do Animu.
Monology nechávám v originále, protože jsem to přepisoval z videa s anglickou verzí hry. Je to celkem srozumitelné a hlavně každou pasáž jsem doplnil o poznámku, kde vysvětluji, co daná vzpomínka znamená, s čím souvisí a jaký to má reálně dopad. V průběhu aktivace jednotlivých vzpomínek nachází Clay různé dopisy a zprávy, jejich obsah bohužel na videu vidět nebyl, zřejmě bude součástí databáze Animu. Ty jsem si musel vyhledat na AC Wiki.
Memory One: The End is only the BeginningAbstergo has experimented through their Animus program on 17 known test subjects. This is the story of Subject 16.
Clayův pohřeb (6. Srpna 2012) ...
neznámý muž: So we're in agreement. Reach your goal, then get out of there.
mužský hlas (kněz): The Lord is my shepherd, I lack nothing. He makes me lie down in green pastures, he leads me beside quiet waters, he refreshes my soul. He quides me along the right paths for his name's sake. Even though I walk through the darkest valley, I will fear no evil, for you are with me; your rod and your staff, the comfort me.
dětský hlas (malý Clay): And, then, we all got up and marked our favorite jobs on the board. I'm going to be an astronaut, dad.
mužský hlas (Clayův otec): Did your hear your son? The kid wants to be a spaceman.
neznámý muž: Clay Kaczmarek, few are offered the opportunity I now give you.
neznámý muž: Prove yourself, novice, and you will be one of us.
neznámý muž: Together, we will defend the free will of humanity from those who would steal it.
Poznámka: neznámý muž z monologu je někdo z asasínů. Zřejmě samotný William Miles, což naznačují další vzpomínky. Z počátku tedy k patřičnému monologu připisuji jen možného aktéra, přímo ho jmenuji jen tam, kde opravdu není pochyb. V průběhu vzpomínek jsou totiž málokdy vidět konkrétní postavy a já to z toho audia prostě nejsem schopný moc rozlišovat. Je zajímavé, že jak přijdete o obraz celé scény, tak najednou zjistíte, že v té hře nejsou nějak výjimečné hlasy, které byste od sebe bezpečně rozlišili. Identita mluvícího se dá proto kolikrát jen odhadovat z obsahu. V dalších vzpomínkách se sem tam prolíná dokonce několik hlasů najednou. Jen na okraj, já bych samozřejmě mohl použít AC Wiki a doplnit to přesně, ale to by nebylo to správné kouzlo poznání
Memory Two: The Orderneznámý muž: We are not public figures and never submit ourselves to the hollow quest for fame. We move through clouded spaces.
neznámý muž: Beware the easy path. Knowledge grows only through challenge.
neznámý muž (Clayův otec): You're retiling the roof at noon, Clay.
Clay: But I'm working on a history paper.
neznámý muž (Clayův otec): Let it slide. The foreman's son just finished engineering school and he's pocketing 60k a year. Now, that's where the money is.
neznámý muž: They will throw obstacles in your path to distract you. But never lose sight of your goal.
neznámý muž: You have proven yourself worthy. Today, commit to uphold the pillars of our Creed.
neznámý muž: We are Assassins.
Poznámka: V Clayvo vzpomínkách se tu prolínají dvě roviny - okamžik, kdy ho otec nabádal ke studiu "pořádného" oboru a vstup do Bratrstva, kdy se Clay stal plnohodnotným asasínem.Memory Three: Abstergoneznámý muž: Break into Abstergo, gather the intel, and get out.
směs ženských hlasů: Abstergo. Hold the line ... Marnie, can you take my kids tomorrow night? I have a date ... Don't say that so loud, I'm at work! But, seriously, with my luck, I'll be home by 7:00. Hold on. Abstergo. Can I help you?
neznámý muž: For centuries we've been fighting a war against the Templars, a secret society dedicated to controlling manking. Abstergo is their front, the source of the invisible hand that circles the globe.
Clay: What am I looking for?
neznámý muž: Alan Rikkin's computer. I need more data about a program called the Animus Project.
zvuk: šílený smích
neznámý muž: Extraordinary! The amount of funding they've put into the Animus Project since the eighties. We need to go deeper next time. Find out what Abstergo's really searching for inside our DNA.
neznámý muž: I'm counting on your help, Clay.
Clay: I got into an engineering program!
Clayův otec: That's my boy! Didn't know you had it in you.
Clay: Here. Look.
Clayův otec: This isn't one of the top schools.
Clay: There's an amazing programming department.
Clayův otec: Kaczmareks build things, they don't sit at a desk.
neznámý muž (zřejmě psychiatr): Have you informed your colleagues about our sessions?
Clay: No.
Poznámka: Clay byl pověřen infiltrací Absterga, kde měl získat přístup k výzkumu jménem Animus Project. Clay byl úspěšný, ale jeho práce v Abstergu ještě neskončila. Do toho se přimíchá vzpomínka z dob studia, kdy se Clay sice dostal k inženýrskému studiu, ale dotyčnou školu si vybral hlavně kvůli špičkovému programování, což se jeho otci už tak moc nelíbilo. V té době se u Claye začaly projevovat psychické problémy a musel vyhledat patřičnou pomocMemory Four: The moleClay: Where's our team being sent?
neznámý muž: Italy, to Abstergo's new research facility. I want to know what they're after with the Animus device.
neznámý muž: Your third teammate has been kept outside the Assassin Order, waiting to be called upon.
Clay: Lucy Stillman.
neznámý muž: She's been trained to infiltrate Abstergo. Since the age of 17, the girl has lived outside our ranks. All her ties to the Assassins have been erased.
Clay: Lucy Stillman. I know you're out there.
neznámý muž: D-Day is February 1, 2011. You will be caught by their Lineage Discovery and Acquisition department.
Clay: They will bring you in as a test subject. Now, Lucy will get you direct access to the Animus at night. And once you have enough information, she'll get you out.
neznámý muž (Vidic?): Welcome to the Animus, Subject 16.
neznámý muž (Vidic?): Picture the pages of history, Mr. Kaczmarek. They are tattered, blackened, almost illegible. Useless to all but dreamers.
neznámý muž (Vidic?): Misunderstood and misused by politicians. But what if there was a way to restore history's luster? To truly know its lessons? The Animus gives us such a chance.
Clay: What are you really looking for? Last time I checked, Abstergo didn't have a history division.
neznámý muž (Vidic?): Very astute, Mr. Kaczmarek. But we do own an entertainment studio. Perhaps a period drama is in production? Contemplate that while you finish your next session.
Clay: Can I have a rest?
neznámý muž (Vidic?): Keep working and I will consider it.
Clay: You're a goog liar, Vidic.
Vidic: Get him back in there, Ms. Stillman.
Vidic: There is an old tale, passed down through the ages, that the Apple of Eden was not flesh at all, but solid like marble or bronze. They say incredible powers will be granted to the man who holds it. Truthfully, I believe such lies to be little more than blasphemy.
Vidic: If he sees the Apple, let me know immediately.
neznámý muž (zřejmě prolnutí reality a vzpomínek Animu): Have you heard of the Assissino (Assassin)?
neznámý muž (zřejmě prolnutí reality a vzpomínek Animu): Si. (Yes.) Ezio Auditore.
Vidic: Find out about this Ezio Auditore. I want his records on my desk by the end of the week.
Clay: What Apple are you looking for, Vidic?
Vidic: You really want me to answer that question, Mr. Kaczmarek? If I did, you couldn't reasonably expect to be released at the end of this experiment.
Clay: In which river do you throw the bodies?
Vidic: Is that fear I heard in you voice, Subject 16? It should be.
Vidic: His readings aren't normal, Ms. Stillman.
neznámý muž: Are you there, Clay? Remember, stick to the mission.
Clay: What's going to happen to me?
neznámý muž: Don't worry. Lucy will get you out. We're a team.
Clay: Lucy?
neznámý muž: We here highly resolve that these dead shall not have died in vain.
neznámý muž: Rien ne pese tant qu'un secret. (Nic neváží víc než tajemství.)
neznámá žena: Dai nemici mi guardo io, dagli amici mi guardi Iddio! (Já budu chránit své nepřátele, Bůh bude chránit mé přátele!)
neznámý muž: Rien ne pese tant qu'un secret.
neznámý muž: That this nation, under God, shall have a new birth of freedom.
neznámá žena: Dai nemici mi guardo io, dagli amici mi guardi Iddio!
neznámý muž: Goverment of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth.
neznámý muž: We here highly resolve that these dead shall not have died in vain.
neznámý muž: That this nation, under God, shall have a new birth of freedom.
neznámý muž: Goverment of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth.
Poznámka: podle popisu informací o Lucy si začínám být jistý, že neznámým mužem (asasínem) je opravdu William Miles. William Lucy trénoval od mala, stejně jako Desmonada, to ostatně říká v průběhu základní hry. Lucy však byla od svých 17 let záměrně izolována mimo komunitu, aby se u ní zpřetrhaly veškeré přímé vazby na Bratrstvo, což z ní činilo výborného kandidáta na infiltraci Absterga. Lucy zde začala pracovat na výzkumu pokrevních linií pod vedením Warrena Vidica.
Clay měl být Abstergu podstrčen jako testovací subject a potají pak spolupracovat s Lucy na odhalení toho, co Templáři pomocí Animu hledají. Díky tomu se dozvěděl, že Templáři hledají Jablko Ráje, ale o co jde, to Vidic nechtěl prozradit. Ostatně čím méně bude Clay vědět, tím větší má šanci, že bude na konci experimentu propuštěn. Tedy tak mu to alespoň vidic slíbil.
Jenomže přetěžování Claye v kombinaci s jeho duševní poruchou vedlo k tomu, že se mu začala míchat realita se vzpomínkami, což má naznačit ta poslední část monologů, kdy se mezi sebou prolínají monology různých postav z různé doby. Clay se proto obrací na Bratrstvo, které mu jen potvrdí, že v případě nouze zasáhne Lucy a pomůže mu dostat se pryč.Memory Five: Bleeding EffectJuno: Clay Kaczmarek. I, who was once called Juno, have come to show you the way. Remember. In Eden.
Clay: Eve, what is this device?
Eva: Touch, Adam and you will know.
Clay: With William and Rebecca, I've been doing some amazing work. This is much, much better than my job at the accelerator. I'm happier, Dad.
Clayův otec: You know. I didn't get my check from you this month.
Clayův otec: Are you listening to me?
Clayův otec: Do these losers even pay? Or is this free labor?
Clay: Money isn't everything.
Clayův otec: You have to support this family, Clay.
Clay: Did you demand money from mom too? Is that why she left?
Clay: I can see. What has been, what will be.
Juno: Then what you must do is clear. Help Desmond Miles.
Clay: I ... No. Not me. I refuse!
Juno: Thousands of years this message waited. Soon its promise shall be fulfilled. Go forth, with eyes open to all but the truth.
Poznámka: část vzpomínky se zaobírá nevolí Clayova otce s tím, že pracuje pro organizaci, která se mu moc nepozdává. Tím se propast mezi nimi dále prohlubuje. Do toho se pak motají vzpomínky z Animu, ve kterém Clay našel mnohem více, než bych čekal, např. svou budoucí roli při záchraně Desmonda Milese. S touto rolí se rozhodně nehodlal smířit, alespoň prozatím.Memory Six: The Truthneznámý muž (lékař): I've administered Paliperidone.
Vidic: Thank you. Inform me when he recovers and we will return to work.
neznámý muž (lékař): You have been experimenting on him for more than a year now, the man needs a long rest.
Vidic: Stick to your field, Doctor, and I will practice mine.
Clay: How are you doing, dad? Hanging in there? I know it's hard with mom gone.
Clayův otec: Our contractor's not getting any jobs thanks to this crappy economy. I haven't been to work in a week.
Clay: That's tough. I sent a check, it should arrive today or tomorow.
Vidic: Now, to get into their mainframe.
neznámý muž: There you are Vidic.
neznámý muž: We've found a perfect candidate named Desmond Miles. His ancestral tree fits the data gathered from Subject 16's memory of Ezio Auditore. But it is quite likely that he won't cede essential details freely.
neznámý muž: Desmond is the key to the location of the Pieces of Eden. Our scientists have been running tests. If we were to place just one within a satellite and angle it toward the Earth ... well, utopia would be within our grasp.
Clay: Yes! That's it. I know what Vidic wants. We can leave.
Vidic: Lucy, this is where your background comes into play. If our experiments with Desmond in the Animus aren't going well, you will remove him from Abstergo. Take him somewhere he will feel comfortable divulging his secrets. Your Assassins should do the trick. Since Desmond will be reading our emails, we will ensure that secret communications between you and the Assassins go through unimpeded. Once you are imbedded, I will come to pick up the Animus tapes. Make sure to look very upset. You need to be convincing. Desmond will lead you to the Apple and then you bring it right to us. We're counting on you Lucy. You have served the Templar order well, and we never forget loyalty. Oh, yes. Once inside their hideout, perhaps you might ask the Assassins why they left you alone for so many years.
Clay: Lucy.
Clay: Trapped.
Clay: I have to get out of here!
Poznámka: Clay se konečně dozvídá, k čemu Vidic potřebuje Jablko Ráje. Má v plánu ho umístit na satelit Absterga a takto vylepšený satelit by pak sloužil ke snadné lokalizaci dalších artefaktů Ráje na Zemi. Je na čase jít, ale Lucy místo pomoci nechá Claye nahlédnout na záznam bezpečností kamery, kde se Clay dozvídá pravdu o tom, že Lucy nyní pracuje pro Templáře! Ti díky Clayovým objevům zjistili, že pro ně bude klíčový potomek rodu Auditore, protože v této linii existuje předek, který se dostal až k Jablku Ráje. Tím byl samozřejmě Ezio a to byl také důvod, proč potřebovali Desmonda. Jenomže u Desmonda hrozilo, že nebude spolupracovat dobrovolně, takže Lucy měla zinscenovat únos a později Jablko Ráje ukrást a předat ho Templářům. Jak už víme, tenhle plán jí překazila Juno. Nicméně Lucy nemohla nechat Claye odejít, protože se bála, aby se pravda o ní nedostala ven. V emailu se mu snažila vysvětlit, proč se k Templářům přidala - ztratila důvěru ve Williama Milese, ale pustit ho opravdu nemohla. Namísto toho ho uvěznila v Animu v nekonečné smyčce.Memory Seven: End of the LineJuno: Your eyes are now open. Help Desmond Miles.
Clay: I will.
Juno: They must all suffer as we suffered.
Animus: DNA and memory scanned. Upload complete. Quarantining construct Clay Kaczmarek.
Clay: We are nothing.
ženský hlas (jakoby rádio): Thursday, January 27, 2011. 2:00 PM
Clayův otec: Hi Clay. It's your dad. Pick up the phone. I know we haven't talked in a long time. I'm fixing the back porch, it's hotter than hell out here, and I could use a hand. Call me. Let me know you're okay.
Poznámka: vzpomínka končí jakoby návratem ke vzpomínce č. 1, která vlastně už sama v názvu odkazuje na to, že konec je pouze začátek. A jaký to má vlastně smysl? Jak už jsem zmínil, Clayova mysl je uzavřená ve smyčce a on musí najít cestu ven. To se provede tak, že v každé vzpomínce musíte najít všechny dostupné fragmenty Animu a teprve až je budete mít všechny (20 kousků), tak se ve vzpomínce č. 5 (Bleeding Effect) otevřou "zadní vrátka" a Clay bude schopný opustit své programové vězení.Opět Memory Five: Bleeding Effect (konečně ten pravý konec)ženský hlas: Your eyes are now open. Help Desmond Miles.
Subject 16: I will.
email otci: Dad, Don't worry about me, I've found my place and my purpose. There is another I must help along the same path. I want you to know that what happened isn't your fault. I will always love you and, someday, I hope you find what you're looking for.
Poznámka: nj, Clay ale zas tak moc neslavil. Napsal email otci a podřízl si žíly. Jeho mysl nakonec neunesla zrychlující se rozklad. Odraz jeho vědomí však dál žije v Animu. Clay již při svých předchozích výletech dokázal díky vlastním programátorským schopnostm odhalit skutečnosti, které nebyly určeny jemu nebo měly být skryty. Jeho hlavní vědomostí je však znalost, jak ochránit Desmonda před opravnými mechanismy Animu a v klíčový okamžik ho přivést zpět k vědomí.A tady jsem se již předběhl, protože k procitnutí Desmonda dojde až na samotném konci hry, ale to asi nikoho nepřekvapí. Smysl DLC podle mě spočívá spíš v tom, jak rozumně vysvětlit smrt Lucy na konci Brotherhood a k tomu přiblížit charakter Claye, který je autorem skrytým vzkazů ve dvojce a Brotherhood. Bez toho se dá ovšem v pohodě žít, protože ono to třeba o civilizaci Isu nic nového neříká. Dává to smysl opravdu jen vzhledem k Lucy. Což je taky možná důvod, proč se Ubisoft nesnažil vrátit tohle DLC na Uplay. I když ... doprovodným důvodem může být i to, že The Lost Archive není ani herně žádné terno a při ceně okolo 9 EUR se to dá považovat za vyhozené peníze.