Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 12:40:31
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 6

Autor Téma: Čestné povýšení  (Přečteno 44135 krát)

Kusák

• Pokročilý
Čestné povýšení
« kdy: Červenec 14, 2021, 08:54:04 »

Ahoj,

po letech se tu znovu rozjela diskuze v souvislosti s ukončením podpory a vypnutím serverů.
Tímto děkuji Elemirovi a všem zúčastněným, kteří se podíleli na úpravách, aby hra fungovala i nadále.

A teď k mému tématu. Nemáte tu někdo dostatek poznámek a podkladů k tomu, aby se daly upravit datové soubory hry tak, že by šlo plnit povyšovací úkoly i za postavy a povolání, které nejsou v družině? Prostě mechanismus čestného povýšení, jako v dílech 6-8.
Pokud byste někdo něco měli, napište to sem, ať je to na jedné hromadě. Pak bych se mohl pokusit to dát dohromady a vytvořit z toho "mod", je ale možné, že to bude nad moje síly.

Stejně tak bych rád, aby se na jednom místě shromáždily poznámky k editaci XML verze savů. Sám jsem si párkrát savy upravoval (změna XP, herního času, rebalancování a oživení postav), ale bohužel jsem si nic nezapsal a hledat to znovu je piplačka. Zkrátka abychom si udělali něco jako ruční editor savů, aby byl přehled o struktuře XML souboru a vědělo se, která položka co reprezentuje.
« Poslední změna: Červenec 15, 2021, 11:58:16 od Kusák »
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
Re:Čestné povýšení
« Odpověď #1 kdy: Červenec 14, 2021, 15:32:03 »

Áno už sa to niekde riešilo. Boli tam ale hneď dva základné problémy. Jednak z každej rasy sú tri povýšenia (celkovo 12 questov) a ešte máš lokácie do ktorých je prístup pokiaľ máš v parte dotyčnú rasu.

Dungeony prístupné len pre určitú rasu:

Človek
Ylathov chrám

Elf
Posvätný háj

Ork
Pao Kai Nest

Trpasllík
Sutgerd

Trpasllík - a len Obránce
Nebezpečná jaskyňa - Davros
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #2 kdy: Červenec 14, 2021, 20:40:14 »

Tak mi to nedalo a začal jsem se v tom trošku šťourat.
Minimálně některé questy půjdou odemknout pouhou úpravou XML souborů, zda všechny nevím.
Zatím se mi povedlo upravit povýšení na paladina.
Stačí upravit soubory:
\Might & Magic® X Legacy\Might and Magic X Legacy_Data\StreamingAssets\Dialog\JonMorgan2Dialog.xml
a
\Might & Magic® X Legacy\Might and Magic X Legacy_Data\StreamingAssets\Dialog\JonMorgan3Dialog.xml
V nich vyhledat pasáž "Quest: Paladin Promotion" a odstranit řádek:
<condition xsi:type="PartyHasClassCondition" class="CRUSADER" failState="HIDDEN" />

Nahrál jsem starý save z konce hry se skupinou bez křižáka a po příchodu za Jonem Morganem byl dialog aktivní a quest se zadal. Rozvaliny jsem měl dávno vymlácené, tak tam stačilo zajít a promluvit si s duchem a bylo splněno. Ještě to možná chce úpravu zkušeností, protože za všechny ostatní povyšovací úkoly je 1500 XP, ale za paladina je 3x50. Možná to mělo být 3x500?
Tato úprava se udělá v souboru:
\Might & Magic® X Legacy\Might and Magic X Legacy_Data\StreamingAssets\StaticData\QuestSteps.csv
řádky se StaticID 62, 63 a 64, změnit položku RewardXP z 50 na 500.

Nemám ale odzkoušeno, zda to nebude s něčím kolidovat. Ikony povýšení na obrazovce hrdinů a inventáře zůstaly stejné.
Postupně se pokusím najít o ostatní povyšovací questy - nejspíš to bude podobné, stačí si uvědomit, kdo quest zadává a dohledat patřičný dialog. Jen asi bude potřeba navíc najít a ošetřit podmínky, kdy se parta bez patřičného charakteru nedostane do příslušné lokace (jak psal Tono výše).

Teď (po vypnutí serverů) už je to bezpředmětné, ale dříve by to asi řešilo odemčení úspěchu dosažení levelu 40 se všemi postavami. Když jsem to hrál dřív, tak max level byl cca 38 (na půli cesty k 39), teď by to bylo 8x1500=12000 XP navíc, což by tak tak vyšlo.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Červenec 15, 2021, 07:32:52 »

Ak by si potreboval mám niekde napísané povyšovacie questy. Teda kto zadáva pov. quest kde sa v hre nachádza a lokácia kde sa plní ;)
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Červenec 15, 2021, 08:45:59 »

Tak to by byl asi základ..

Já jsem spíš zvědavej, jestli by vůbec šlo některé questy splnit i s partou, která už má třeba všechno hotové.
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #5 kdy: Červenec 15, 2021, 09:13:58 »

Ahoj,

tak jsem si s tím včera vyhrál a posílám první výsledek k otestování.

Návod:
Zálohujte si všechny přepisované soubory!

Jde o první - testovací - verzi.
Úprava spočívá ve vymazání podmínek na přítomnost daného povolání v dialogu s postavami, které zadávají povýšení.
Otestováno zatím jen na paladinovi.
Je možné, že bude nutné najít další podmínky pro vstup do některých lokací.
Zkoumal jsem i dialogy dalších postav navázaných na povýšení, ale tam už je obvykle jen podmínka na zadaný quest a již ne na přítomnost povolání ve družině.
(Např. Sayid, od kterého je třeba získat knihu na povýšení druida).

Souborem:
QuestSteps.csv
přepište originál ve složce, kde máte nainstalovanou hru, typicky:
...\Might & Magic® X Legacy\Might and Magic X Legacy_Data\StreamingAssets\StaticData\QuestSteps.csv
Tato úprava zvyšuje získané zkušenosti za povýšení paladina na 3x500=1500 XP (všechny ostatní povolání mají povýšení právě za 1500 XP)

Ostatními soubory přepište originály ve složce:
...\Might & Magic® X Legacy\Might and Magic X Legacy_Data\StreamingAssets\Dialog\
Tyto úpravy dovolují povyšovat povolání, která nejsou ve družině.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Červenec 15, 2021, 10:31:34 »

OK o víkende odskúšam. A ako sa to bude tváriť keď napríklad budem chcieť ísť do Davrosovej jaskyni a nebudem mať v partii Obránce ?
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #7 kdy: Červenec 15, 2021, 11:55:16 »

To právě ještě nevím. Podmínky na vstup do lokací jsem zatím nenašel. Pokud je povyšovací quest vázán na nějaké další NPC, tak tam už podmínka přítomnosti povolání ve skupině není, je tam podmínka aktivace questu.
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #8 kdy: Červenec 15, 2021, 13:44:31 »

Edit: fungují všechna povýšení, ale s Runovým knězem je trošku potíž.

Otestováno zatím se čtyřmi partami, pokaždé v nich byli zástupci všech ras.
OK znamená, že to funguje bez problémů, někde je u toho poznámka, na co dát pozor.
COND znamená, že funguje jen za určité podmínky.
Lidé:
Žoldák na Větrný meč OK
Křižák na Paladina OK
Svobodný mág na Arcimága OK
Elfové:
Mečový tanečník na Mistra meče OK, je možné si úkol zadat i po projítí a vybití Hallotského hájku. Je potřeba se vrátit na místo, kde stál čaroděj. Sice tam není, ale rozhovor se stejně aktivuje a Talasyl se pak zvedne ze země a zanese zpět Gathalelovi.
Hraničář na Strážce OK, nezapomenout osvobodit zvířata z klece, teprve pak je úkol splněný (nestačí vzít s sebou Spika, je potřeba na klec - i když se po přidání Spika tváří prázdně - kliknout znovu).
Druid na Druidského staršího OK
Trpaslíci:
Obránce na Štítového strážce OK
Zvěd na Průzkumníka OK
Runový kněz na Runového lorda COND. Úkol má vlastně 2 podúkoly:
1) vstupte do Sudgerdu,
2) zapalte posvátný oheň.
Aby to šlo splnit, tak je nutné do Sudgerdu zajít až po zadání úkolu. Pokud tam vlezete dřív, tak se tato část neoznačí jako splněná a úkol se tedy nesplní jako celek.
Orkové:
Barbar na Válečného štváče OK
Lovec na Záškodníka OK, pokud již přívěsek máte a pak teprve si necháte zadat úkol, je potřeba se vrátit do Mayneriho chatrče a zpět k Ulaganovi.
Šaman na Vyzyvatele krve OK

Co tímto není otestováno: zda hra vůbec pustí do lokací, kam mohou jen některé rasy (Sudgerd, Posvátný háj, ...). V testovacích skupinách byli zástupci všech ras.

Shrnutí: Kromě Runového mága funguje u všech povýšení i zpětně. Tedy i když to máte dávno vymlácené a vybrané, je možné si úkol nechat zadat a splnit. Takže často stačí jen nechat si úkol zadat a hned odevzdat požadované (např. Arcimág), nebo jen zaběhnout na lokaci (Větrný meč). Jediné, co nefunguje, je Runový kněz. Aby šel splnit úkol i pro něj, je nutné si zadat úkol dřív než vlezete do Sudgerdu.
« Poslední změna: Červenec 23, 2021, 08:42:14 od Kusák »
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #9 kdy: Červenec 15, 2021, 21:11:14 »

Předchozí záznam jsem několikrát upravoval, nechtěl jsem dávat další, když byl stále poslední.
Víc už na tom teď nevymyslím.

Prosím, pokud máte někdo savy s jiným partami, vyzkoušejte to, já jsem vždy hrál za partu se všemi rasami.
Jde mi hlavně o to, zda hra pustí i do lokací, kam je potřeba určitá rasa.

Pokud na to budu mít čas/sílu/schopnosti, zkusím najít podmínku pro toho Runového kněze, aby nevadilo, že byl Sudgerd již navštíven dříve.
Ještě vyšší level modu by byl, pokud bych dokázal dialogy upravit tak, aby se lišily podle toho, zda se jedná o normální nebo čestné povýšení.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #10 kdy: Červenec 15, 2021, 22:36:39 »

Našiel som jedno save kde nie je rasa človek. Quest zadať išiel, ale do Ylathovho chrámu som sa nedostal.
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #11 kdy: Červenec 16, 2021, 08:59:00 »

Ahoj,
díky za vyzkoušení. Mohl bys mi ten save poslat?
A prosím i kohokoli dalšího, kdo chce pomoci. Potřebuji 4 savy, kde:
1. není žádný člověk
2. není žádný ork
3. není žádný trpaslík
4. není žádný elf
Savy raději z konce hry, ať už je skupina nabušená a nemusím se ničím probíjet ideálně z poslední verze hry.
Hlavně, ať jsou to savy původní, bez mé modifikace "Čestné povýšení", aby nebyly aktivované ty povyšovací questy.
Dík moc všem.
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #12 kdy: Červenec 16, 2021, 09:39:42 »

Ahoj.

Tu máš to save. Je to testovacia pozícia, tak nerieš rozdelenie bodov, alebo vybavenie postáv :D Inak na takéto testovania je dobré si aktivovať konzolu v ktorej môžeš preskakovať po lokáciach, "zabíjať" nepriateľov atď. ;)
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #13 kdy: Červenec 16, 2021, 13:47:21 »

Ahoj,
díky za save, bohužel mi ale nefunguje. Ale nevadí - navedl jsi mne na konzolu, vůbec jsem nevěděl, že ta možnost existuje. I s konzolí to ale znamená nějaké běhání, nejde (nebo nevim jak) s ní cestovat na konkrétní souřadnice, jen do konkrétních lokací. A i když s ní jde zadat splnění některých questů, je nutné si oběhat úlomky země, vody a vzduchu, aby se vůbec dalo dostat do nějakých lokací. Opět, buď to z konzole nejde, nebo jsem nepřišel na to jak tam získat jednotlivá požehnání.
Když jsem se třeba teleportoval do nebezpečné jeskyně v horách, tak po vylezení z ní jsem nebyl v horách, ale pod nimi mimo texturu. Teprve s požehnáním vzduchu jsem byl nahoře.
Zatím jsem vytvořil partu elfů a zkouším se dostat do hnízda Pao-Kai, Ylathova chrámu a Sudgerdu. Více viz další příspěvek.
« Poslední změna: Červenec 16, 2021, 14:48:30 od Kusák »
IP zaznamenána

Kusák

• Pokročilý
« Odpověď #14 kdy: Červenec 16, 2021, 14:47:29 »

Teď k dalšímu pokroku, směřuji k verzi 2:-)

Jedna cesta by mohla být zjistit podmínky, za jakých se generují před vstupy do Posvátného háje, hnízda Pao-Kai, Ylathova chrámu a Sudgerdu ty stráže a prostě je odstranit. Na to jsem ovšem nepřišel a je možné, že se to rozhoduje hned na začátku hry podle složení party.

Druhá cesta je upravit dialogy se strážemi - tu mám rozpracovanou.
Zatím se mi povedlo upravit dialog tak, aby:
- když není aktivován povyšovací úkol, dialog je stejný, jediná možnost je "Odejít".
- když je aktivován povyšovací úkol, je možné zavést řeč na "Čestné povýšení". Pak je možné vybrat "Pokračovat", což družinu přenese dovnitř. Není to ovšem klasický vstup do dungeonu, ale přesun (něco jako teleport nebo přesun pomocí konzole). Využil jsem k tomu kód z rozhovoru s Ameyrem při odjezdu ze Skalního útesu do hořícího Karthalu. To družinu hodí dovnitř dungeonu. Bohužel jsem zatím nepřišel na to, jak družinu poslat na konkrétní souřadnice (tedy před východ), družinu to posílá na souřadnice [0,0], takže někdy skončíte mimo texturu.
Souřadnice východů:
Posvátný háj [4,0] - zatím netestováno
hnízdo Pao-Kai [7,14] - hodí to družinu někam mimo, nelze vylézt.
Ylathův chrám [6,0] - hodí to družinu do skály kousek od východu, lze vylézt a pokračovat.
Sudgerd [7,1] - hodí to družinu někam mimo, nelze vylézt.
Funkce v rozhovoru s Ameyrem má parametr:
targetSpawnerId="29"
který pravděpodobně zajišťuje přesun na správnou pozici (když se objevíte v hořícím Karthalu, tak to není na pozici [0,0]). Nenašel jsem ale zatím soubor, ve kterém by byly patřičné ID a souřadnice na přesun.

Všechny úpravy dělám jen pomocí souborů xml, na editaci knihoven dll si netroufám.

Přikládám tedy verzi 2.
Přidal jsem i českou lokalizaci a v ní jsem rovnou opravil chyby v překladu, kdy se někteří trenéři hlásí chybně.

Edit: Sotva jsem to dopsal, vypadá to že jsem na to přišel. Večer možná dodám další verzi.
« Poslední změna: Červenec 16, 2021, 20:58:33 od Kusák »
IP zaznamenána
Strana: [1] 2 3 ... 6