Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 14:36:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 [2] 3 4 ... 6

Autor Téma: MM X Legacy v roce 2021  (Přečteno 46479 krát)

tono

• Zasloužilý člen
Re:MM X Legacy v roce 2021
« Odpověď #15 kdy: Červenec 07, 2021, 20:05:46 »

Ak tomu dobre rozumiem tak celý problém spočíva len v tom že po skončení ACT1 LEV neprenesie družinu do kovárny živlov (v menu nie je ponuka vysvietená) ?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Červenec 07, 2021, 21:15:02 »

tono: Lev je jen jeden z několika problémů. Někdo měl tenkrát štěstí, někomu to vyřešil patch a někdo holt musel i nadále editovat Levův dialog. Teď tam tu chybu mají údajně všichni.

A já tu mám dvě novinky. Jednu celkem blbou a druhou méně blbou :D

První novinka ... crack má krom češtiny v názvech omezení i na počet save pozic (<10). Tím pádem si nelze průchod hrou škálovat. Hra normálně ukládá dál, ale při ukončení a novém spuštění padá (dokud se nesmažou "přebytečné" soubory).

Druhá novinka ... zkoušel jsem patch od Hexasonica a vypadá funkčně. Hra běží normálně z Uplay, akorát je odstraněné potvrzování pokroku ve hře. Zkoušel jsem odejít z Karthalu po souboji s Erebosem a normálně mi naskočil úkol Nepohodlní svědci a byl jsem schopen projít do DLC.

Jsem rád, protože to co vymyslel Hexasonic mi přijde čistější a zatím se zdá, že to nemá žádné omezení. Je to až obdivuhodné, akorát přemýšlím, jestli měl opravdu tak šťastnou ruku, nebo mu napověděl někdo z Limbicu ;) :D Asi bych dokázal zjistit, která část programu se snaží komunikovat se serverem, ale tím bych taky skončil. Ještěže má komunita takovéhle lidi.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Červenec 07, 2021, 21:43:31 »

Mimochodem, mám i svojí verzi knihovny Legacy.Core, ale nejásejte, moc nového jsem asi neobjevil :D

Kdo má odvahu, může vyzkoušet ;)

https://www.svetmightandmagic.cz/download/jine/Legacy.Core.zip

Soubor stačí rozbalit do kořenového adresáře hry -> Might and Magic X Legacy_Data -> Managed. Samozřejmě si původní soubor Legacy.Core.dll zazálohujte!

Funguje set relikvií, DLC a dostal jsem se i do bonusových dungeonů. Více jsem zatím nezkoušel.

Edit: předem upozorňuji, že jako programátor jsem skončil u C a jeho "nižších" odvozenin, takže funkčnost té knihovny může být klidně výsledkem pouhé náhody :D

Edit 2: Limbo a Pevnost Vran fungují i bez úpravy, protože ty byly dostupné všem bez rozdílu.
« Poslední změna: Červenec 07, 2021, 22:23:29 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

ZecK

• Pokročilý
« Odpověď #18 kdy: Červenec 07, 2021, 22:21:29 »

Ta verze od templayera ale jinak funguje zatím OK, došelů jsem do Lost City a žádné problémy.

I ty blikající textury jsou vyřešené (Díky Elemire -> pro ostatní 32 bit verzi  https://github.com/doitsujin/dxvk/releases/tag/v1
je třeba nakopírovat do složky s hrou, tam co je hlavní exe soubor).

Čeština mi nějak nechybí, všechno vlastně hraji v angličtině... Do kovárny jsem se normálně dostal (tedy až na to, že mého koně jaksi nechtěl vzít a musel jsem ho z družiny propustit) a pozice na savy mám jen dvě....
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Červenec 08, 2021, 07:47:26 »

Hrám to zatiaľ bez editovania súborov a na oficiálnej verzii. Akurát som aktivoval konzolu. Momentálne som v stokách.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Červenec 08, 2021, 09:30:07 »

Díky, Elemire.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Červenec 08, 2021, 11:15:43 »

Jenom ještě drobnost k té knihovně, je to samozřejmě pro Uplay verzi hry v Deluxe Edici. K ničemu jinému přístup nemám a předpokládám, že všichni tady tak nějak máme to samé ;) Před chvilkou jsem se dozvěděl, že Steam Legacy.Core.dll je lehce odlišná, což se ostatně dalo předpokládat, protože ta musí tak nějak implementovat i Steam Wrapper, takže kdo má Steam verzi, tak doporučuji rovnou kouknout na odkazovaný thread na Redditu. Hexasonic tam přidal odkaz na patch i pro Steam verzi knihovny.

Vím, ono to patchování nevypadá moc důvěryhodně, obzvláště, když se to tahá z pochybných úložišť, ale testoval jsem i patchnutou knihovnu a antivir s tím neměl problém.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Červenec 08, 2021, 14:35:09 »

Použití cracku - výhody a nevýhody

Uzavřel bych jednu z alternativ a tím je použití cracku, protože to se zdá funkční za všech okolností. Nicméně dále se tomu prozatím věnovat nebudu, takže sepíšu současné poznatky (k svému překvapení jsem občas znovuobjevoval kolo, ale to je holt důsledek toho, že nepirátím ;)).

Jak to funguje? Crack nahrazuje nutnou komunikaci hry s ověřovacím serverem, kdy zcela obchází nutnost připojení k účtu Uplay (Ubisoft Connect) a tím pádem i k serverům podpory. Klasicky se tedy používá pro nelegální kopie MMX, kdy se chcete ověřování vyhnout, ale jeho vlastnosti se dají stejně tak dobře využít i u legálně držených kopií. Nicméně předesílám, že jde stále o kontroverzní způsob použití!

Pointa vychází z toho, že instalace hry z Uplay obsahuje vše, co je potřeba. Chybí tomu akorát podpůrný server, který původně za běhu měnil určité hodnoty, např. ukončení základní hry spustilo trigger, který aktivoval hlavní úkol DLC. Vypnutím těchto serverů se deaktivovala možnost využívat tzv. ulc modulů (Ubi-loadable content, náhrada DLC), které se odemykaly prémiovou měnou, jenomže tímto typem modulů se bohužel z neznámého důvodu řešily i klíčové momenty hry, které vám zajišťovaly postup vpřed. Jako ulc je chápáno i DLC Sokol a jednorožec.

Aplikaci cracku nebudu přímo popisovat, ani to, odkud přesně ho získat, to je myslím dostatečně intuitivní ;) Upozorním jen na pár záludností. Podstatné je vědět, že cracky existují hned dva - jeden od Skidrow (RELOADED) a druhý od 3DM. Každý se přitom chová trošku jinak.

Poznámka: vše níže popsané se týká Uplay verze hry, jestli je to platné i pro Steam verzi, netuším - nemám to jak otestovat.

RELOADED

Tenhle crack je součástí pirátských verzí stenojmeného označení. Obsahuje několik upravených knihoven, upravený spouštěcí soubor a soubor orbit.ini, který nastavuje základní cestu k adresáři se save pozicemi a jméno profilu.

Obsah cracku (je nutné mít verzi pro DLC Sokol a Jednorožec):

LegacyRendezVous.dll
Might and Magic X Legacy.exe
orbit_api.ini
uplay_r1.dll
uplay_r1_loader.dll

Soubor orbit.ini pro Windows Vista, 7 a 8 nastavuje cestu k save pozicím na:

systémový disk:\ProgramData\Orbit\401\RLD!

Tenhle parametr je samozřejmě možné upravit dle libosti. V adresáři RLD! se pak ukládají soubory typu sav a krom nich se zde objeví také konfigurační soubor saves.ini.

Saves.ini obsahuje vztah mezi názvem souboru a názvem uložené pozice, např.

Save011 - Přímořský Sorpigal
Save012 - Pavoučí doupě
Save001 - Automatické uložení
...

Má to ovšem jeden háček, příklad výše obsahuje chyby! ;) Tenhle crack totiž neumí pracovat s češtinou, takže veškeré názvy save pozic musíte psát bez diakritiky. Viz

Save011 - Primorsky Sorpigal
Save012 - Pavouci doupe
Save001 - Automaticke ulozeni
...

Potíž je ovšem s pozicí Save001, protože její název je dán nastavením patřičné globální proměnné. Je proto nutné sáhnout po lokalizačním souboru loca.xml a patřičné hodnoty zeditovat. Soubor je obvykle uložen:

disk:\Ubisoft Connect\games\Might and Magic X Legacy\Might and Magic X Legacy_Data\StreamingAssets\Localisation\cz\loca.xml

Otevřete si ho normálně pro editaci a najděte si položky Rychlé uložení a Automatické uložení (řádky 4998 a 4999) a změňte je na Rychle ulozeni a Automaticke ulozeni. Soubor uložte a nyní je vše připraveno. Kdo hraje v angličtině, tak nemusí měnit nic.

Ukládat můžete zdánlivě dle libosti, ale jelikož komunikace se serverem normálně hlídá i save pozice, tak crack obsahuje jedno výrazné omezení - v adreáři RLD! smí být najednou max. 8 souborů save pozic (včetně automatického nebo rychlého uložení). Jakmile jich bude více, tak se hra odmítne spustit. Je proto potřeba si to hlídat a co už nepotřebujete tak zálohovat bokem třeba do extra adresáře. Anebo se prostě spokojíte s menším počtem aktivních slotů. Problém je to spíš pro ty, co si chtějí dělat savy průběžně před klíčovými okamžiky ve hře, protože v tom případě těch savů bude požehnaně.

Pokud budete savy průběžně zálohovat, tak je nutné je zálohovat včetně souboru saves.ini. Hra si totiž hlídá číslování souborů, takže jakmile nějaký ze souborů smažete, tak hra na jeho místo uloží nový soubor a přepíše jeho název v saves.ini. Ideální je proto před zálohou uložit postup manuálně do automatického uložení nebo rychlého uložení a pak teprve soubory pozic komplet překopírovat do záložního adresáře. Hru si pak načtete právě z automatického nebo rychlého uložení a hra začne s číslováním opět od Save011, což mimo jiné znamená, že časem budete potřebovat adresářů záloh více, abyste si soubory vzájemně nepřepisovali.

Poznámka: pokud byste přeci jen měli nutkání na saves.ini něco měnit, tak si dejte hlavně pozor na to, abyste nezměnili pořadí řádků, protože jednotlivé záznamy odpovídají pořadí, v jakém byly savy vytvořeny a i to si hra hlídá.

Celá tahle patálie s češtinou a omezením aktivních slotů vznikla zřejmě ještě na počátku tvorby cracku, kdy se vycházelo ze staré verze hry. Ostatně někoho možná už trklo, že koncovka save pozic je jiná, než v případě současného originálu (sav vs save). Je to právě dáno tím, že sav je starší formát pro ukládání pozic.

Pokud byste do hry s crackem chtěli dostat nějaké novější savy (nebo naopak), pak na to slouží utilitka jménem M&M 10 Save Game Converter v3.1. Dá se použít nejen pro konverzi formátu savů, ale ze savu se dá s její pomocí vyexportovat čistý xml, který pak lze snadno editovat (je přehledný). Funguje to tedy i jako jakýsi editor savů.

3DM

3DM je čínská skupina, která vešla do povědomí prolomením ochrany Denuovo. V prostředí Might & Magic pak jsou známí tím, že prolomili zabezpečení už u Early Access verze hry. Tenhle crack není tak běžný, ale oproti RELOADED má tu výhodu, že umí pracovat s češtinou a podporuje více save pozic (12, což jsou celé dvě stránky v menu, takže se to lépe hlídá). Navíc je podstatně jednodušší, protože obsahuje pouze modifikovanou knihovnu uplay_r1_loader.dll (obchází tedy jen nutnost ověření přes Uplay účet).

A teď si určitě říkáte, proč jsem k sakru nezačal s ním? ;) No, on totiž neřeší ulc, takže opravdu funguje jen jako nástroj k obcházení "legality" hry. Nicméně jsem mu dokázal podstrčit modifikovanou knihovnu Legacy.Core.dll a ejhle, bonusové artefakty byly opět ve hře :D Stejně tak DLC a další. Díky tomu je to nejnadějnější kandidát pro případ, kdyby Ubisoft stáhl hru definitivně z distribuce, nebo pokud chcete hrát bez Uplay.

Funguje dokonce v kombinaci s RELOADED crackem, ale tady je potřeba dát pozor na to, že nefunguje s modifikovanou knihovnou LegacyRendezVous.dll, tu je potřeba zachovat originální, tudíž na pirátskou kopii od RELOADED nebude bez patřičné "úpravy" fungovat.

Savy se s tímto crackem ukládají do podadresáře save3dmgames v kořenovém adresáři hry, takže vše je pěkně při ruce. Na první pohled to vypadá, že se využívá novější formát save, ale ve skutečnosti jde stále o starší formát sav, jen soubory používají novější názvy. Proto se stále využívá i soubor saves.ini. Pokud tedy chcete hře podsunout své savy z originálu, tak je musíte nejprve konvertovat na formát sav, tedy stejně jako u RELOADED, ale můžete jim ponechat původní název. Krom toho budete muset upravit i soubor saves.ini, jinak se ve hře nic nezobrazí.

Výsledek?

Musím přiznat, že bez možnosti použít modifikovanou Legacy.Core.dll by bylo zhodnocení současné situace těžší, protože všechna pro a proti obou cracků by se tak nějak vykompenzovala. 3DM by totiž v tuhle chvíli fungoval úplně stejně jako originál, jen by odstranil nutnost přihlášení přes Uplay (Ubisoft Connect). Pořád by tedy bylo nutné datové soubory manuálně upravovat.

Naštěstí teď už máme ten komfort, že můžeme použít modifikovanou verzi Legacy.Core.dll, která problém s ulc moduly krásně vyřeší a 3DM crack zas vyřeší nevýhody RELOADED. Z pohledu nutnosti uživatelských zásahů je to tedy nejvýhodnější možné řešení, jaké tu nyní máme. Je to zároveň dostatečná pojistka pro situaci, kdyby Ubisoft odstranil MMX z účtů.

Rozhodně to teď neberte tak, že doporučuji pirátit, pokud můžete, tak prostě sáhněte jen po modifikované Legacy.Core.dll. Zatím ani nebudu kromě ní nic jiného nabízet ke stažení. Je mi sice líto těch, co už nemají možnost MMX legálně získat, ale pochopte, že už takhle se pohybuji dost na hraně.
« Poslední změna: Červenec 11, 2021, 09:10:12 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #23 kdy: Červenec 08, 2021, 20:34:39 »

Tak já myslím, že automatické ukládání lze případně vypnout v nastavení hry a bez quick sejvů se dá případně obejít. Ale zase je fajn, že je tu popsána i alternativa..

Ale jak říkáš, drtivá většina tady to má origo přes Uplay. A ti, co ne, to teďka asi úplně neřeší..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Červenec 09, 2021, 13:17:09 »

Zřejmě jsem našel finální řešení, takže jsem celou pasáž o využítí cracků doplnil ;)

Edit: já budu nyní namísto RELOADED pokračovat s kombinací 3DM "no-Uplay" patche a modifikovanou Legacy.Core.dll, ať tedy pokryjeme co nejširší oblast.
« Poslední změna: Červenec 09, 2021, 13:36:50 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ali

• Nováček
  • *
« Odpověď #25 kdy: Červenec 09, 2021, 17:38:24 »

Dorazila jsem bez potíží do Karthalu a pobíhám po městě. Zatím jsem se nezasekla, jen mi začínají problikávat textury nepřátel. A ano, zkoušela jsem dxvk-1.8.1, ale bez účinku. Když si ale nahraju save z první části hry, je vše v pořádku. No, jak se zdá, tak bych mohla základní hru dohrát a řešit až DLC.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Červenec 09, 2021, 19:43:00 »

Ali: mohla by si sem prosím tě rovnou psát, které konkrétní úpravy provádíš? Stačí jen úprava dialogu Leva apod. Ono by pak možná nebylo od věci, kdyby se ty úpravy znovu sesumarizovaly na jedno místo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Červenec 09, 2021, 21:35:17 »

Jinak k tomu grafickému bugu tu máme dokonce i starší téma (Bílé kruhy), kde se doporučuje vypnout v nastavení hry HDR.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Červenec 09, 2021, 21:58:58 »

Ubisoft pulls Might and Magic 10 - Legacy from sale after DRM server shutdown backlash ... Eurogameru se podařilo získat vyjádření Ubisoftu, ale není to nic překvapivého a hlavně nikde není slíbeno, že řešení najdou. Prima, komunitě to trvalo řekněme 14 dní a Ubisoft s týmem programátorů teprve analyzuje možnosti :D

Edit: pokud se mi zítra podaří bez problémů projít přes Akt I, tak poskytnu k dispozici balíček s potřebnými soubory.
« Poslední změna: Červenec 09, 2021, 22:04:50 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ali

• Nováček
  • *
« Odpověď #29 kdy: Červenec 09, 2021, 22:28:28 »

Kromě aktivace odletu do kovárny jsem zatím nic neupravovala. Docela mě zajímá, kam až se dostanu. Zatím není vyloučeno, zda ty úpravy xml něco neovlivní.

Aktivování odletu do Kovárny živlů:
V adresáři hry  ... \Might and Magic X Legacy_Data\StreamingAssets\Dialog najít soubor "LevDialog" a smazat všechny čtyři řádky:

<condition xsi:type="PrivilegeUnlockedCondition" privilegeID="1001" failState="DISABLED" />

Stráž na mostě ovšem zůstává, ale do Seahavenu se dá cestovat ze stájí v Sorpigalu. Když jsem to hrála naposled, tak mi ten strážný zmizel až po dokončení Věže hádanek.
IP zaznamenána
Strana: 1 [2] 3 4 ... 6