Ah, tak ani s jednotkami to nebude v D3 o moc ľahšie.
Hlavne pre vysokú variabilitu v porovnaní medzi "číslami" a reálnou efektivitou v boji.
Napríklad taký Phantom Warrior vyzerá byť ako prima chlapík čo nám vyhrá každý boj. Je to finálny upgrade bojovníka (4. úroveň).
V praxi ho ale úplne odstaví len 3. úroveň mága, Wight, ktorej by som sa vzľadom na čísla úplne vyhol :
nižšia inicitíva
omnoho menej HP
Až -50% resitencia k ohňu, zemi, vode!!
Ako špeciálny bonus len mizerná weapon imunita.
Naproti tomu Phantom Warrior má:
- teleport
- paralýzu /pri každom critical hit/
- možnosť nepriateľom znížiť physical aj death resistence
- ak dostane úder, zníži nepriateľom pohyb o -1
atď
No v praxi Wighty mi vyhrávajú aj sebetuhšie boje, pričom Phantom Warriors potrebujú stály support a podporu. /proti iným hrdinov Wight vie chirurgicky odstrániť nepriateľskú vojenskú "páteř" , pričom Ph. W. sa musí predierať medzi ich tankami, a to aj napriek teleportu/
Takisto resistencie fungujú jemne ošemetnejšie. Kým D2 mal resistencia = ignorácia prvého útoky z daného elementu, imunita = vôbec nič, ani jeden bodík zranenia mi z toho elementu neprejdie, D3 to už má ako na húsenkovej dráhe.
Takže aj keď možnosť si porovnať jednotky je viac ako žiadaná a od začiatku až do tohoto momentu pri každej hre zvádzam tuhý myšlienkový boj ako si zostrojiť armádu /teda ak chcem inak, ako "z každého rožku trošku" (referencia k pečivu a režisérovi je čisto náhodná) / tak ani stohodinové osobné skúsenosti nie sú vždy spoľahlivé.
Čo sa mi inak na hre páči, ťažšia vypočítateľnosť, a tajná túžba "prejsť systému cez rozum".
V D2 sa mi páčili jemné triky ktoré pomáhali v stretoch s ťažko predvíteľnými armádami: napr. mať otvorený stromk Incubus, ale zároveň mať aj jedného sorcerera, ale aj jedného gargoyla /ktorý je rýchlejší ako incubus, a odstráni z nepriateľa EARTH resistance/
D2, krásna vo svojej jednoduchosti, len HP, to-hit %, DMG, a special ability...
D3, kde jedna jednotka môže mať aj 6 skillov, ktoré hrajú na notách 6 statov a vydávajú neurčitý pazvuk pandemónia a chaosu.
Kým v D2 som mal pocit, že som "objavil ameriku" keď som zistil, že Frostbite a podoné skills ignorujú armor, a že tiež stúpajú v sile každým levelom, v D3 si dodnes nie som istý spoľahlivým buildom ani za jednu rasu. /Ani ten armor v trojke nefunguje ako by jeden čakal.../
Referencia na Phantom Warrior vs Wight.