Přemýšlím, jak vlastně začít, protože od chvíle, kdy jsem stanul na "náměstí" goblinního tábora, se udála celá plejáda událostí, které ale přitom spolu souvisí

Navíc do toho zasáhl jeden nepříjemný bug. Začnu proto drobnou rekapitulací hlavního úkolu.
Primárním cílem našeho usílí je najít schopného léčitele, který by nás zbavil larvy ilithida (tadpole neboli pulce). Podle dostupných informací na to nemáme mnoho času, protože larva se během několika dní dostane do mozku a začne s proměnou. V této fázi je celý proces již nevratný. Mno, zprvu jsem tomuto úsilí věnoval veškerou pozornost, ale jak dny plynuly, bylo čím dál jasnější, že v tomhle konkrétním případě není něco v pořádku - tedy díky bohu za to

Bez pravidelného spánku to opravdu nešlo, takže jsem to musel risknout, byť někde na netu jsem záhlédl cosi o 4 dnech. Během jednotlivých výprav po okolí jsem tak získal celkem 5 vážných nabídek:
- druidská léčitelka Nettie
- bylinkářka Ethel
- Creche (u githyanki)
- goblinní šamanka Gut
- ďábel Raphael
Raphael se mi narozdíl od těch čtyř předchozích nezapsal mezi úkoly, ale možná je to tím, že jsem ho bez dlouhého rozmýšlení rovnou odmítl.
Nettie nic výlečit nedokázala, to je nakonec prý jen v silách jejich vůdce Halsina, který se bohužel ztratil při výpravě do chrámu Selune (zřejmě byl zajat gobliny). Nettie, potažmo celý hájek druidů, je navíc zajímavý tím, že s druidy lze bojovat, takže jsou očividně postradatelní a z toho se odvíjí náznaky dvou možností, jak se bude hra vyvíjet dále - 1) namísto Halsina mě výlečí někdo jiný (protistrana apod.), 2) existuje vůbec úspěšná léčba? Ano, přesně bod 2 mě napadl ve chvíli, kdy jsem na pokraji blat zjistil, že Ethel je zřejmě ježibaba (proč by mi zlovolné stvoření tohoto typu vůbec mělo pomáhat?). Bod 1 naopak souvisel s naším rozhovorem s Wyllem, což je warlock, který je ochotný se do družiny přidat (trénuje tieflingy v druidském háji). Wyll měl ovšem podmínku, musím nejprve zlikvidovat goblinní hrozbu. Logicky mě tedy napadlo, že goblini budou mít k tomuto úkolu protiúkol, proto je tu zřejmě možnost s ovobozením goblinky Sazzy.

Goblinní tábor je zajímavý tím, že to jsou v podstatě ruiny chrámu Selune, takže jako první myšlenka mě na mysli vytanula záchrana druida Halsina. Podle informací z hájku se Halsin umí proměnit v medvěda, takže možná hledám spíše zvíře než humanoida. Sazze mě zavedla k šamance Gut a poté zmizela dál v útrobách chrámu. Namostí rozhovoru se šamankou jsem se rozhodl, že by bylo dobré si chrám nejprve projít, ať vím, do čeho jdeme. V patře nalevo je zhentarimská obchodnice a její dvě společnice, které hlídají nějaké skladiště. Krom nich je tu vstup do soukromých komnat šamanky Gut. Napravo je pro změnu mučírna, které šéfuje kněz boha Lovathara.
Tahle pasáž je vskutku velmi zajímavá, protože hlavnímu mučiteli lze doslova ukrást vězně, který patřil do skupiny průzkumníků, od nichž jsem v lese přebral kontrakt na zvláštní artefakt v podzemí chrámu. Druid Halsin byl součástí družiny, ale vězeň o jeho osudu mnoho nevěděl, jen mi povědel, že polohu artefaktu znal jeho přítel, ale toho zabili neznámo kde. Hned vedle v místnosti jsem se srazil s knězem a zabředl s ním do teologické rozvahy. Ani mu nevadilo co jsem provedl, ale pokud bych měl zájem, tak mohu dostat lekci z utrpení (kněží Lovathara mají zálibu v sebetrýznění). Řekl jsem si, proč ne? Smyslem úkolu je postavit se do výklenku čelem ke zdi, přičemž kněz postavu několikrát po sobě zraní předem vybranou zbraní (zvolil jsem si sekeru). Je to lehce zabugované, napoprvé na mě kněz nereagoval, tak to chce párkrát loadnout. Po každém úderu následuje pokus o skillcheck, kdy se dá projev bolesti potlačit. Není za to žádná viditelná odměna, nebo jsem si alespoň žádné nevšiml, takže když se později pár věcí v chrámu zvrtlo, tak jsem loadnul o kus zpět a knězi jsem se pro změnu vyhnul. O další místnost vedle je pak uvězněný Volo, kterého jsem osvobodil tak, že jsem jeho věznitelce nakukal, že je Volo nemocný a já se o něj postarám ... vezmu ho na čerstvý vzduch a tak

Volo se poté přesunul do našeho tábora.
Když už zmiňuji ten tábor ... první spánek, dva, probíhaly venku v divočině, kdy jsme se s Astarionem a Galem probudili u mola, ale časem se celá družina přesunula na plácek, který není na mapě lokace viditelný a družina se do něj vrací jako na zakládnu. Stahují se sem všechny postavy k najmutí a různá NPC, plus si sem lze posílat výbavu z inventáře. Kromě Vola a psa je tu k dispozici k pokecu i kostlivec z chrámu na počátku hry. Neaktivní najmutelné postavy tu ovšem nečekají jen tak, naopak aktivně reagují na činy hlavní postavy (i když nejsou aktuálně v družině) a dokonce jim přibývají zkušenosti.

První pokus o průzkum chrámu mi překazil hobgoblin Ragzlin, který se pokoušel pomocí magie dostat informace z mrtvého ilithida. Zřejmě toho samého ilithida, co nás věznil. Do jeho detektivní činnosti lze zasáhnout, ale bohužel to není úspěšné a Ragzlin vždy odhalil, že vrahem toho ilithida jsem já, což vede k docela tuhému boji, tedy pro tu danou chvíli. V téhle fázi jsme byli všichni na levelu 2, oni na levelu 3-4, takže to dopadlo dle očekávání špatně. Časem to byl naopak docela snadný souboj.

Takže jak jsem již popisoval, po loadu jsem udělal drobnou změnu v postupu a po chvilce bloudění jsem dorazil do kotců. Dvojice gobliňat tu házela kamení do klece s medvědem, což mi vyloudilo úsměv na rtech ... ne, že bych tohle konání schvaloval, ale poměrně rychle mi došlo, co za zvíře mám před sebou

První rozhovor nedopadl moc dobře, medvěd prorazil mříže a pustil se do nás všech, tedy i gobliňat, jejich tetky a místních chovatelů. Asi jsem se příliš rozkecal a medvěd to už nemohl poslouchat

Na druhý pokus jsem naopak skončil rozhovor nějak brzy, takže jsem s napětím čekal, jak to dopadne tentokrát - naštěstí dobře. Díky prvnímu boji jsem věděl, že gobliňata poběží pro pomoc, takže jsem je chtě nechtě musel rozsekat hned na začátku. Medvěd vypomohl s odlákáním pozornosti a družina si pak s gobliny snadno poradila.

Halsin se proměnil do své přirozené podoby elfa a poděkoval nám za pomoc. Jenomže tím to nekončí. Halsin mi sice přislíbil pomoc, ale nejprve musím zajistit bezpečí hájku, což znamená, že musím porazit trojici místních vůdců - šamanku Gut, Ragzlina (už jsem měl tu čest) a Mintharu (drowí kněžka). Uf, samé lehké věci

Halsin se přitom nechtěle do bojů zapojit přímo, protože jeho možnosti proměny mají své limity, tak jsem to ani nezkoušel a nechal ho tu čekat ... ostatně ani jsem neměl v úmyslu někoho teď vraždit, to by byla v tuhle chvíli jistá sebevražda.
Samozřejmě mi to nedalo, goblinů je v chrámu sice hodně, navíc se pomocí bubnů svolávají dohromady, ale i tak to musí mít přeci řešení. A má. Osazenstvo chrámu není jedna velká skupina, ale několik izolovaných skupinek, které lze kupodivu likvidovat po částech a přitom to udržet v tajnosti. Není to úplně fér taktika, na levelu 2 se dá bez problémů navíc zabít jen část goblinů, ale je to určité světlo na konci tunelu (v téhle chvíli jsem ještě netušil, jestli budu vůbec moci chrám dolevelit). Naděje mi totiž utnula Minthara, která byla na levelu 4! Mithara má ke všemu docela slušné bodyguardy.

Rozhovor s Mitharou ukázal, že současné dění na povrchu mají na svědomí drowové a pomalu se začal odkrývat i původ "bohyně" Absolute (tuhle informaci jsem později dostal z Ragzlina). Mezi mnou a vůdci goblinů bylo už zpočátku citelné propojení myslí, ale to nebylo zapříčiněno larvou, jak jsem si původně myslel, nýbrž psionickým propojením se vzdálenější myslí. Absolute je totiž spolek vyvolených ilithidů (tady jsem se v původu Absolute mýlil), který takto zvyšuje dosah svých psionických schopností. Goblini jsou jen sluhové, kteří pátrají po True One, tedy těch skutečně nakažených jako je naše družina.
Samotný rozhovor s Mintharou jsem začal vlastně omylem, protože u ní stála Sazza, a s tou jsem si chtěl promluvit. Málem na své selhání při nájezdu na hájek doplatila, ale podařilo se mi jí zastat a kněžka jí ušetřila. Jenomže pak jsem dostal za úkol stát se trojksým koněm v hájku, což jsem hrubě odmítl a Mitharu napadl. Samozřejmě jsem to neustál a proti mě se postavila i Sazza, tak jsem loadnul s tím, že se k tomuto bodu vrátím později - a mohu prozradit, že nevrátil, neměl jsem už příležitost. Z povzdálí jsem totiž sestřelil jednoho z jejích bodyguardů, čistě preventivně, protože jsem si myslel, že je dostatečně osamocený. Jenomže nebyl, takže pozdější přiblížení k Mithaře znamenalo rovnou boj. Naštěstí to ničemu nevadilo, protože rozhovor se šamankou Gut měl taky zádrhel

Sice ne bojový, ale její metodu léčby nešlo kvůli bugu dokončit. Při hledání řešení jsem navíc zjistil, že její léčba je stejně jako v případě Nettie past, takže bylo jasné, že pracovat pro gobliny nemá význam. A stejně tak to asi dopadne i s druidy.
Gut a její ostrahu se mi také zabít nepovedlo (ani separátně) a tak jsem se vydal na SV mapy, protože někde ty zkušenosti přeci nabrat musíme. Nj, jenomže čtveřice gnollů mi jasně naznačila, že jsem se zmýlil. Horko těžko jsem se dopracoval na level 3, abych zjistil, že gnollové jsou už level 4

Cesta podle rokle byla naštěstí volná a dovedla mě až na pokraj horského průsmyku. Cestou jsem přitom minul hostinec, ale podle trosek poblíž nemělo moc smysl odbočovat z přímého směru, navíc se nám nad hlavami prohnal rudý drak! Lae'zel sice zajásala, ale úvodní scénka, kdy dračí jezdec zničí hlídku na mostě, nevěštila nic dobrého. Místo pomoci Creste se nám dostalo uvítání mečem a ohněm, to nás prý očistí nejlépe

Githyanki tu rozhodně nehledají ztracené přílušníky své rasy, natož ty nakažené, ale hledají jeden specifický artefakt, který byl na ilithidí lodi ... zrovna ten, co měla u sebe Shadowheart, ale nevšimli si ho. Vlastně to bylo jedno, protože boj byl nad naše síly (level 4-5). Hm, takže ani Creste nám s parazitem nepomůže.
Zkusil jsem alespoň trosky hostince. Tedy trosky byly jen v okolí cesty, hostinec samotný je o něco dále, ale i tak nebyl v nejlepší kondici - hezky hořel. Na nádvoří budovy jsem se srazil s hlídkou žoldáků Ohnivé pěsti, tedy shodou okolností s bratry těch, co pozabíjel dračí jezdec na mostě. Snažili se dostat dovnitř, protože v hořícím hostinci uvízl jejich vévoda. Vévodu jsme sice nenašli, ale našli jsme hostinského a vyslankyni, která nám pověděla, že za útokem stáli drowové a vévodu unesli. Tím nám přibyl další úkol, ale jeho řešení mi bylo nejasné. Cestou zpět jsem zabil čtveřici dříve zmíněných gnolů, ale dále po cestě byla už jen větší skupinka, která útočila na nějaké horníky? v jeskyni. Do jeskyně šlo vystoupat i ze spoda z rokle, ale jeskyně nikam dál nevede, vede jen k horníkům. Těm jsme pomohli, tedy jim ani ne, protože během boje padli (velmi málo HP), ale získali nám alespoň čas. Odměnou nám byla záhadná zamčená truhla (v tuhle chvíli jsem zjistil, že truhly si lze vzít sebou, není nutné je tedy nechávat na místě a pak se k nim vracet). Cesta do podzemí, potažmo Podtemna, tu jaksi není.
Poznámka: když už jsem zmínil možnost brát si truhly sebou, tak musím zmínit ještě jednu vychytávku a tou je fast travel. Každá lokace má svůj waypoint, který funguje jako teleport, takže pokud máte waypoint odemčený, tak se na něj dá z mapy světa pohodlně přesunout (přesunout se lze odkudkoliv, i mimo teleport, ale družinu to v cíli vyplivne přesně na místě teleportu). šetří to nadměrné pobíhání po krajině, které by beztak už nemělo význam (potvory se nerespawnují atd.).
Jeskyně s horníky byla kousek od dalšího stavení, které obsadila skupinka cestovatelů. Zajímavé bylo množství mrtvých gnollů kolem a rozházené končetiny humanoidů. Vzal jsem to proto obklikou a u řeky jsem narazil na tieflinga Karlach. Nebyla zrovna důvěřivá, k tomu byla dost zraněná, ale podařilo se mi jí uklidnit a tak mi prozradila, že utekla přímo z pekla - když ilithidí Nautiloid prolétal Avernem, tak se jí podařilo lodě zachytit a tím se dostala na svobodu (utíkala z Války krve). Jenomže svoboda je relativní, prý jí nahání fanatický kult, který jí chce za každou cenu zabít. Slíbil jsem jí proto pomoc.
Kult budou asi ti cestovatelé v domě, ale krom užitečné obchodnice, dvou trpaslíků a paladina tu nikdo jiný nebyl. V domě jsem se ke všemu dobře napakoval a získal jsem i lepší výbavu, hlavně ve sklepě (je tu i drobné puzzle se židlemi a tajnou stěnou). Paladin mi přislíbil cennou odměnu za hlavu démonky, která už prý zavraždila mnoho lidí v okolí, dokonce i jednu těhotnou ženu. Holt jsem na nabídku kývl a šel jsem Karlach dodělat ... tedy na to, jak mocná měla být, tak nic moc (spíš nic než moc

). Při ohledání těla jsem si akorát potvrdil to, co mi sama řekla, že to není skutečný tiefling. Odřízl jsem hlavu a s paladinem jsem jí směnil za prima meč (konečně něco slušného, Lae'zel dostala pro změnu sekeru +1 ze sklepa).
Poznámka: hodně jsem se rozhodoval, jestli Karlach takhle zradit, a proto jsem hledal v kouzelnickém arzenálu své družiny něco jako Poznej přesvědčení, abych si byl tím paladinem naprosto jistý, ale nic takového jsem nenašel. Není to úplně košér řešení, odměna je lákavá, ale Karlach jsem tím jen dopomohl k tomu, že se musela navrátit do nekonečné Války krve, což mi k dobru taky nepřidá (minimálně ten smíšený pocit to neodstraní). Kdybych měl alespoň jistotu, že Karlach je opravdu taková zrůda ...

Konečně jsme to dotáhli na level 4 a nyní nám zbyla poslední lokace - blata. Po prvotním pokusu o vstup na blata jsem měl z tohoto místa respekt, ale nakonec se ukázalo, že za ten úvodní "ohňostroj" mohou pasti, které jsou fikaně skryté pod hladinou. Stačí si dát pozor a nechodit příliš zbrkle. Na blatech jsem zažil celkem dva souboje, přičemž ten první byl asi zatím nejdelší za celou hru. Vtip je v tom, že se proti nám postavila dvojice tuhých melee potvor a čtveřice starobylých impů ... mno a ti si umí na pomoc přivolat nižší verze impů. Díky ostrovu mezi místem výskytu těchto potvor a mnou, jsme dokázali udržet melee potvory z dosahu a impy to očividně taky mátlo. Jenomže ten souboj je kvůli tomu množství potvor hooodně zdlouhavý a ti moji pašáci trefovali tak co 5. kolo! První pokus jsem projel (šel jsem do něj zprvu jen s jednou postavou) a druhý pokus trval snad celou hodinu!
Druhý boj byl poněkud nechtěný. Objevil jsem takovu lehce přerostlou žabku a chtěl jsem na ní uplatnit svou schopnost hovoru se zvířaty, jenomže se to jaksi zvrtlo a ta milá žabka mi za chvilku poslala družinu k zemi ... ani jsem jí neškrábl

Na blatech se dle očekávání nachází Ethelin Tea House, ale krom něj je tu studna s dočasným boostem zdraví a lovec Gandrel. Z něj jsem vymámil, že honí Astariona, tak jsem naše spojení popřel a s Gandrelem jsem se rozloučil. Na to jsem napochodoval do domu a Ethel se do nás slovně pustila, přitom to byla ona sama kdo nás sem pozval. Nedaleko od Ethel seděla Myrina, sestra Ethelou zabitých bratrů. Byla nucena jíst koláč, ale už toho měla očividně dost (Gale mi pošeptal, že Myrina je těhotná). Něco tu není dobře, ale nejprve jsem chtěl vyzkoušet, co mám vůbec za možnosti.

Odsunul jsem proto pozornost od Myriny směrem k léčbě a dostal jsem vskutku zvláštní nabídku - vyjmutí mého oka! Asi nějaká Ethelina libůstka, nicméně jsem souhlasil. Ethel už se dál nerozpakovala a ukázala nám svou pravou podobu. Poté jsem si mohl vybrat oko a ona ho bezbolestně vyjmula a označila. Poté mi ho k překvapení všech vrátila. Navenek jakoby se nic nestalo, ale vede to k perma penalizaci. Pak se pustila do léčby ... eh, ale jak se dalo čekat, sliby chyby

Žádná otrava, žádné uvěznění, ale Ethel si teprve teď všimla, že s tím parazitem není něco v pořádku. Je nějak magicky pozměněný, magií Netherilu, a s tím ona nechce mít nic společného. Proto ještě nedošlo v mém mozku k nevratným změnám! Nyní jsem znal výjimečnost svého obyvatele, ale nelíbila se mi Ethelina penalizace.
Po loadu jsem se pokusil postavit na stranu Myriny, což vedlo dle očekávání k boji. Ethel má něco lehce přes 100 HP, ale po prvním kole se zdekovala a místo ní na mě vyrazila čtveřice redcapů (celá tahle anabáze má evokovat průnik sféry fomorianů, odkud Ethel s velkou pravděpodobností pochází). Zprvu to vypadalo na porážku, ale nakonec jsem souboj uhrál. Ethel mezi tím zmizela do svého doupěte v podzemí, ale pohořel jsem na zamčených dveřích. Podzemí jako takové je nějaký druh puzzle, ale zatím si nejsem ani náznakem jistý řešením, tak nebudu popisovat podrobnosti. Nechal jsem to tedy být a vrátil jsem se do goblinní pevnosti.

Cíl byl jasný, porazit vůdce goblinů. Sice jsem s tím loadem u Ethel trošku podváděl, ale nyní bylo jasné, že ani Halsin nebude znát lék na náš "malý" problém. Nejprve jsem si to vyříkal s ochrankou Gut a potom přímo se šamankou. Najednou to šlo jako po másle. Ragzlina a jeho tlupu jsem přelstil tím, že jsem družinu ukryl na ochozu před jeho trůnní místností a se Shivou jsem mezitím absolvoval rozhovor ohledně výslechu mrtvého ilithida. Hned po začátku boje jsem pospíchal k žebříku a za ostaními. Dolu jsem shodil dvojici sudů s olejem a něco jsem postřílel, takže ten boj byl najednou strašně snadný (nechtěl jsem to původně ani zkoušet, ale holt efekt to mělo a z boje jsem vyvázl skoro bez škrábance). Mithara na mě zaútočila sama, předtím ještě kuchla Sazzu, ale boj to byl ve výsledku jen zdlouhavější, protože se do něj zapojili i goblini z místnosti vedle. K tomu dokázali Lae'zel odříznout cestu po žebříku, když za nimi vyšplhala, takže to musela vzít zpět oklikou, čímž zlikvidovala ještě úplně jinou hlídku v původním působišti šamanky Gut.
Poznámka: tohle mi na těch soubojích přišlo jako podpásovka. Nic proti využitelnému prostředí, ale nepřítel má vždy nějakou výhodu, tady střelce, takže nebezpečí tu číhá spíše na mě, protože nepřátelským střelcům je jedno, že jim odříznu přístup. A co si budeme povídat, melee útok má Lae'zel násobně silnější, proto taky za těmi střelci lezla.Než jsem se však do Ragzlina a Mithary pustil, tak jsem si prohlídl soukromé pokoje šamananky Gut. Musel jsem tu porazit její osobnís tráž v podobě obryně, ale tím veškerý odpor skončil. Boční chodba vede do podzemí k puzzlu, které zřejmě souvisí se zamčenou stěnou naproti. Puzzle sestává ze čtveřice kruhů s otočnými plošinami (vždy 4 pozice) a na pozicích jsou různé fáze měsíce (jasně, jsme přeci v chrámu bohyně měsíce

). Na kombinatoriku je to moc složité, ale řekl jsem si, že cílem bude nějaký symetrický obrazec ve formě postupujícíh fází, takže po pár pokusech jsem měl řešení hotové. Později jsem zjistil, že hint se nachází ve skladišti, co hlídají zhentarimské bojovnice (viz screenhoty níže).

Do skladiště se samozřejmě normálně dostat nelze, ale když jsem porazil vůdce goblinů a definitivně tak osvobodil Halsina, tak se obchodnice a její kamáradky přesunuly právě dovnitř skladiště, čím se do něj dá skrze otevřené dveře krásně nahlédnout.
Na spodku chrámu Selune se nachází hoooodně nečekaná věc - vstup do Podtemna!

Celkově mě tenhle objev zarazil, byť díky úkolu na záchranu vévody se dalo něco podobného očekávat, ale rozhodně jsem to neočekával už v Early Accessu. Nechal jsem to proto být a vrátil jsem se k Halsinovi a pokračoval jsem v jeho lince. To vede k záchraně uprchlíků z tábora, což naopak vede k oslavě u nás v táboře, proto tieflingové mohou nyní bezpečně pokračovat do Baldurovi Brány (taky už byl tábor kompletně sbalený) a hlavně druhý den ráno jsem se dozvěděl, že Halsin mi nedokáže pomoci

Musím vyhledat mocného kouzelníka kdesi (to jsem zapomněl), kam vedou dvě možné, ale taky dost obtížné cesty. Jedna po povrchu, druhá přes Podtemno. Teprve nyní jsem se dozvěděl, že v podzemí chrámu Selune je vstup do Podtemna a taky proč tu je. Pro mě nic nového, jen další komplikace

Na jednu stranu jsem rád, že to ještě není v EA konec, ale Podtemno je zas o stupeň tužší, takže bude ještě úmornější a to mě od hry odrazuje. Na druhou stranu mě žene zvědavost. Hodně věcí ohledně příběhu jsem se dovtípil, ale nic nikdy nebylo jasné na 100% hned. Problém je ovšem v tom, že hra hodně láka loadovat kvůli různým možnostem a tím se dost věcí vykecá velmi brzy (celkem pohodlně a bezpečně si ty střípky poskládáte), takže do budoucna vidím vážný problém se znovuhratelností. Když bych to opět srovnal se Zaklínačem 3, tak CD Projekt na to šel lépe, tam znamenalo odhalení alternativy to, že jste si museli zopáknout poměrně velký kus hry. Tady stačí jen load a zkusit jiné podmínky (viz třeba návštěva Ethel v Tea house). Pokud jde o boje, už to asi bude chtít pozměnit taktiku a začít třeba cíleně používat podpůrná kouzla, což jsem doposud často ignoroval. Jestli je levelcap opravdu tak nízký, tak to ani jinak nepůjde. Cca 27 hodin za mnou.