Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Duben 16, 2024, 08:53:50
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Re:(Elemir) - The Summoning  (Přečteno 8869 krát)

tono

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 828
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 02, 2018, 12:40:30 »

Spravíš aj nejakú video ukážku ?  ;)
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #16 kdy: Prosinec 02, 2018, 14:56:40 »

Já to tam někde tuším psal, mám v plánu ukázat minimálně ovládání. Uvidím zítra, jak na to bude čas a hlavně si musím případně promyslet, co kdyžtak ukázat. Přemýšlel jsem, že bych se vydal kousek dále a bez přípravy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 02, 2018, 15:12:56 »

Ještě pár technikálií ...

K hraní The Summoning používám kopii ze stránek Oldgames, která obsahuje vyřazenou protipirátskou ochranu. Samotná protipirátská ochrana spočívá v zadávání portrétů hrdinů, které naleznete vždy nahoře v záhlaví patřičné stránky manuálu. U verze s vyřazenou ochranou lze zadat jakoukoliv pětici portrétů.





Z manuálu jsem si extra vytiskl kartu pro záznam gest k příslušným kouzlům, jak je vidět na obrázku výše. Je to poměrně užitečná pomůcka a na druhou stranu papíru jsem si dopsal tabulku zkušeností a úrovně zbraňových a magických dovedností.

Výborným zdrojem informací o The Summoning je Jaelusova stránka, konkrétně podstránka s podtitulem Shadow Weaver's Citadel. Chce to však prohlížet s opatrností, protože tu hrozí pár spoilerů (např. jmenný seznam NPC nebo seznamy předmětů). Moc podrobně jsem tedy jednotlivá témata neprohlížel. Nicméně je tu i komplet opis příběhu z manuálu (v mnohem čitelnější podobě). Jaelus tu má také popsaný způsob vyřazení protipirátské ochrany, který je zřejmě použit právě u verze z Oldgames. Jinak klasickým zdrojem informací může být i oficiální Cluebook, který je přímo dílem Event Horizon. Najdete ho např. v Museum of Computer Adventure Game History.

Dalšími užitečnými pomůckami jsou seznam run a schéma Labyrintu, kde je přehledně zobrazena poloha jednotlivých lokací. Název aktuální lokace a její vzhled se dá zjistit pomocí automapy (použití palimpsestu).





Zamotaný příběh

Na úvod musím zmínit jednu věc. The Summoning opravdu svižně odsýpá, výrazně tu převažuje akční složka a fyzikální puzzle, takže tu vlastně není moc co popisovat. Svým způsobem je to opravdu trochu odlišně pojatý Anvil of Dawn. Pokusím se to brát lokaci po lokaci a ke každé zkusím něco málo napsat. Podobně to bude se screenshoty. Jedinou vyjímkou je množství přítomných NPC, ale ani u nich jsem zatím nenarazil na nic komplikovanějšího, čemu bych se musel podrobněji věnovat (úkoly teď zcela pominu). A pokud jde o různé poznatky ke hře, ty jsem stihl popsat v předchozích příspěvcích.

Mezi úvodem a vstupem do lokací pro nováčky jsem si pečlivě pročetl povídku v manuálu. V podstatě jde o popis událostí, které vidíte i v samotném intru hry, jen je to mnohem podrobnější a doplněné o samostatnou linku kouzelnice Roweny. Není to úplně schůdné pro pochopení, protože The Summoning tak nějak předpokládá, že znáte podrobnosti ohledně Darkspyre a osobně tipuji, že dost věcí začne být jasné i s narůstajícím počtem hodin ve hře.

Po ukončení Války tří bohů najde arcimách Jairus v ruinách pevnosti mladou dívku, kterou vezme pod svou ochranu. O jaké ruiny jde, lze jen těžko říci, ale podle popisu se daná pevnost nacházela na ostrově, který dříve obsadily hordy nájezdníků. Z dívky vyrostla zdatná kouzelnice, která se na počátku války se Shadow Weaverem stala nejenom vůdkyní koncilu, ale i královnou Laeytroeb. Ano, tou dívkou je Rowena, ze které odjakživa vyzařovalo cosi, co jí pro tuto roli předurčovalo.

Rowena nosí na krku zvláštní amulet, který kdysi našla v zmíněných ruinách. Podle Jairuse se jedná o amulet věčného mládí, velmi mocný artefakt, který nosila čarodějnice Chesschantra, milenka Lorda Borela, vůdce Laeytroeb. Chesschantra prý v dobách války Lorda Borela zradila a byla za to po právu potrestána. Poslední dobou se u Roweny začaly objevovat podivné halucinace, kdy se Rowena několikrát s Chesschantrou setkala, ale nikoliv tváří v tvář, ale jako pozorovatel. Díky tomu se dozvěděla, že čarodějka měla s Borelem dítě - dceru jménem Abighael, kterou před svou násilnou smrtí stihla odeslat pryč. Rowena tak zpětně prožívá různé fáze Chesschantrina příběhu, jakoby v retrospektivě od jeho završení až po samotný počátek. Jairus dobře vycítil, že za tím vším stojí amulet, ale nedokázal zcela odhalit jeho podstatu.

Mezi tím se vojska Shadow Weavera začala přibližovat k hradu a Jairuse napadlo, že by mohl Roweně nabídnout sňatek a využít krom toho sílu amuletu pro sebe. Nebylo v tom nic sobeckého. Jairus je sice jako arcimág velmi mocný, ale přeci jen už to není žádný mladík a jeho magické síly ho pomalu opouštějí. Pro nadcházející bitvu by se velmi hodilo, kdyby byl opět mladý a plný energie. Navíc po boku Roweny by mohl ovlivňovat dění v zemi mnohem lépe. Ostatně od války uplynula řada let a Rowena už zřejmě bude mít také hezkou řádku křížků na kontě ;) Jairus se ovšem v jedné věci mýlil. Věčné mládí je jen vedlejší efekt amuletu, amulet jako takový umí totiž ovlivnit přímo čas!

A tady se to právě začíná zašmodrchávat :) Jak se povídka blíží ke konci, tak jsem začínal tušit spojitost mezi Rowenou a Chesschantrou, ale krom toho jsem měl pocit, jakoby se tu popisovala časová smyčka. Určitý druh koloběhu, kdy je těch několik dní od povolání hrdiny koncilem až po útok Shadow Weavera uzavřeno do kruhu, ze kterého není cesty ven. Celá povídka končí tím, že se Rowena střetne se samotným Shadow Weaverem a tím to končí. Důležitá je ovšem poznámka, že chvilku před tímto střetem odešle našeho hrdinu do Labyrintu ... najednou to přestane dávat časově smysl. Nutno dodat, že s Rowenou se setkáte ještě na konci lokace Beginner 3 ;)

Trochu světla do toho vnese dopis napsaný na počátku cluebooku, který adresuje neznámý hrdina Roweně. Popisuje v něm své selhání a naději, že někomu jinému se podaří úkol zdárně dokončit.

Labyrint ovšem není jen tak ledajaké místo, o čemž se zmíní hned několik NPC v počátku hry. Na Labyrintu jsou zajímavé celkem 2 věci. Jednak zmínka o tom, že Shadow Weaver tu nebyl vždy a pak samotný Labyrint se dle mapy nachází na ostrově. Poměrně rychle jsem pojal podezření, že Labyrint je ona lokace z povídky, odkud Shadow Weaver zaútočil a Citadela je místem, kde Jairus našel mladou Rowenu.

Na počátku Labyrintu

Cesta skrze Labyrint začíná v Antechamber, kde se Shiva setkala s Malachim, zvědem Roweny. Rozhovor s ním ve mě vzbudil podezření, že má příprava na cestu do Labyrintu byla příliš uspěchaná a Rowena si pár věcí nechala pro sebe. Malachi z toho rozhodně nadšený nebyl a ještě větší údiv u něj vzbudilo, když jsem ho požádal o finance. Jenomže Malachi nemohl tušit, za jakých okolností Shiva hrad opustila. Podle Malachi máme vůbec štěstí, že se Shadow Weaver jen málo zajímá o samotné dění uvnitř Labyrintu, jinak by naše smrt byla velmi rychlá ... vlastně ani ne tak rychlá, jako přinejmenším nepohodlná ;)





Abych se mohl k Shadow Weaverovi dostat, musím nejprve získat přístup do Citadely a to může být docela problém. Z Antechamber vedou 2 cesty, jedna na severozápad a druhá na severovýchod. Mám si prý jednu z nich vybrat. Severovýchodní cesta je podle Malachiho schůdnější, ale bez ohledu na volbu bych se měl brzy dostat k první magické pečeti.



Na cestě k Citadele stojí očarované dveře, kterými lze projít jedině s patřičnou pečetí, ale Shadow Weaver tuto pečet rozlomil na šest dílků, které nyní musím najít a poté pečeť zkompletovat (poblíž dveří je zařízení, kam je potřeba všechny dílky vložit). Jednotlivé dílky se nacházejí cestou na severozápad, tedy podle schematu v lokacích označených Broken Seal 1-5 ... hm, něco tu nesedí, to by bylo jen 5 dílků! Ale nevadí, ono se to nějak vyvrbí.



Od Malachiho jsem nakonec obdržel pytlík s několika mincemi a vyrazil zkusmo severozápadní cestou skrze bránu do další lokace, tedy Broken Seal 2. Našel jsem tu hrát na loutnu Syan, která si s oblibou rozmlouvá s místními magickými ústy - lebka napíchlá na oštěpu. Podobných lebek je prý po Labyrintu roztroušeno mnoho a jedná se o výtvory Shadow Weavera, které jsou odsouzené mumlat různé příkazy a varování. Krom nich existuje osm speciálních lebek, které patřili osmici kouzelníků, kteří Shadow Weavera v počátku jeho vlády porazili. Netuší však, kde by mohly být, ale v Labyrintu určitě existuje někdo, kdo jejich příběh zná.

Rozhovorem však postup touto cestou skončil, protože jsem narazil na uzamčené dveře bez jakéhokoliv mechanismu. Teprve časem jsem pochopil, že na jejich otevření potřebuji znát patřičné kouzlo. Vydal jsem se proto severovýchodní cestou z Antechamber do Beginner 1 a v následující místnosti jsem se ihned srazil se sochařem Lagmanem. Lagman tu funguje stejně jako Syan v Broken Seal 2, je to tedy její severovýchodní alternativa. Rozhovor je tedy víceméně stejný.





V Beginner 1 se nacházejí ještě další (a hlavně velmi užitečná) NPC. Od lékárnice Leander jsem získal detailní popis květiny Nightshade. Její bobule doplňují magickou energii, ale na zbytek květiny si musím dát pozor, protože Nightshade je jinak silně jedovatý. Docela dost se pak tahle kytička vyskytuje v rámci různého lootu, popř. se dá za 1 peníz koupit přímo od Leander.



Dalším NPC je čaroděj-učeň Otto. Byl tak laskav a předal mi svitek s kouzlem Kano, které slouží k otevírání uzamčených dveří. Otto prováděl pokusy se stejnojmennou runou a povedlo se mu z ní kouzlo "vyextrahovat". Dalšími pokusy pak zjistil, že výboj energie z kouzla by mohl změnit směr velkých koulí, které jsou používány jako mechanické pasti v chodbách a různých místnostech. Krom toho mi Otto poskytl hint k tvorbě kouzla Neviditelnosti, které lze pravděpodobně získat kombinací Sight a Zap kouzla. Jedná se však o pokročilé kouzlo a na další experimenty nemá Otto dostatečnou úroveň.



Nyní jsem se mohl teoreticky vrátit do Broken Seal 2, ale když už jsem se vydal touto cestou, tak jsem se rozhodl pokračovat. Kano jsem si chvilku poté mohl vyzkoušet v praxi i zde. Po nějaké době jsem narazil ještě na svitek s kouzlem Freeze.

V druhé polovině Beginner 1 jsem narazil na mladou dívku jménem Isadore, která tu hledá vědomosti a samozřejmě kouzla. Nikdo jí nechtěl učit a tak opustila domov a vydala se do útrob Labyrintu. Vlastně její příběh je mnohem smutnější, protože Isadore přišla o své rodiče brzy po narození a později byla jako otrok prodána nájezdníkům. Během své cesty potkala poutníka, který jí slíbil, že jí bude učit, ale nakonec sám zmizel. Isadore je však zvídavá dívka, na mnoho věcí si přišla sama a nyní se rozhodla o své znalosti se mnou podělit.



Magická jablka (apples of vigor) obsahují léčivou magii. Mnohem lepší na obnovu zdraví je však mango. Zaječí pacička (rabbit's feet) zvyšuje štěstí, jinými slovy, cokoliv postava dělá, dělá mnohem lépe. Hůlka z popelavého dřeva (ashwood) může být využita k seslání ohnivé koule. Krvavý kámen (bloodstone) je zelený kámen protkaný rudými žilkami, který dokáže seslat ohnivý štít. Nicméně ani tento štít  nedokáže vliv ohně zcela potlačit, jen výrazně zmírní jeho účinky. Měsíční kámen (moonstone) je modrý krystal, který obklopí postavu aurou, která chrání proti bleskům. Hůlka z jeřabinového dřeva (rowan) pak dokáže blesk sesílat.

Tím výčet rad od Isadore sice skončil, ale další užitečnou radu jsem záhy našel v místní alchymistické laboratoři. Na zemi se povalovala trojice kamenů a lebka na kůlu mi prozradila, že kameny mohou být za pomoci kouzla Liquify přeměněny v lektvary.



V Beginner 2 jsem hned na začátku narazil na Gildase, který mě varoval před celou řadou nebezpečí, na která mohu v Labyrintu narazit. Ostatně celé patro obsahuje jeden velký test s kaskádou různých pastí, takže jsem si to mohl ihned naostro vyzkoušet ;) Díky tomu lze lokace triády Beginner považovat za jakýsi tutorial, proto je tato část Labyrintu vhodná pro nováčky. Řadu těch věcí lze samozřejmě nalézt v manuálu, ale trocha opakování nikdy neuškodí :)



Gildas mi při otázkách na propasti prozradil, že některé vedou do starobylého komplexu chodeb pod Labyrintem a tento komplex je prý mnohem starší než Shadow Weaver. Šušká se, že v jeho chodbách je ukryto mnoho starobylých pokladů.



Na konci Beginner 2 jsem našel Horsu. Varovala mě před různými lidmi, kteří se mohou navenek tvářit přátelsky, ale realita je jiná. Labyrint je podle ní mnohem nebezpečnějším místem, než by se mohlo na první pohled zdát. Nakonec mi předala svitek s kouzlem Poison Gas.





Celá tahle lokace je navíc zvláštní tím, že začátek a konec je průchozí jedině skrze kaskádu pastí. Na konci je sice teleport zpět ke kasárnám, ale pokud chcete do Beginner 3, tak musíte opět projít celou kaskádou (pokaždé se komplet resetne). Není tedy nutné patro přímo opouštět a stejně se kaskáda pastí obnoví do původního stavu a to včetně klíčů. Je to ovšem ideální místo na nacvičení ovládání postavy, protože úspěch závisí právě na tom, jak dobře se naučíte pohybovat (kličkování mezi ohnivými koulemi, časovače apod.).

V Beginner 3 navíc přituhne s orientací, protože dojde na propasti a různá propadla a celé patro je díky přítomnosti podzemí mnohem komplikovanější - průchod skrze Beginners 3 musíte absolvovat kombinovaně. Naneštěstí jsem ještě nevěděl o způsobu aktivace automapy, ale na druhou stranu se to vše dá udržet v paměti. Patra nejsou příliš rozlehlá, a když to vezmu z pohledu dohledu v takových Wizardry VII, tak je to vlastně mnohem lepší, akorát ten izo pohled může občas mást.



V této lokaci jsou celkem 4 NPC. Hned v počátku potkáte obchodníka Shirvana, který je ochotný s vámi směnit černou perlu za několik užitečných run. K černé perle má co říci Alfred, který pro změnu postrádá svého přítele Owena. Oba tvořili tým, který pamatuje ještě doby, než Shadow Weaver získal svou moc. Ostatně oba patřili k jeho Černé hordě a dohlíželi na místní oblasti. Po Labyrintu kolovaly zvěsti, že Raven, kdysi obáváný zabiják, jednou ukradl cenný poklad, jehož obsahem byla krom jiného vzácná černá perla, ale poklad se doposud nepodařilo nikomu nalézt, tedy až doposud. Owen zjistil, kde poklad je a vydal se pro něj. Alfred si nejprve myslel, že Owen chce perlu prodat za jeho zády Shirvanovi, ale jejich přátelství a důvěra byli natolik silné, že tuhle myšlenku zase rychle zavrhl.



Byl to v podstatě první přímý úkol, který jsem v Labyrintu dostal. Jednou z odměn je totiž runa Rajdo, která slouží jako teleportační runa na místo s patřičným symbolem runy (je jedno odkud se v dané lokaci runa vyvolá). Zrovna asi tak uprostřed lokace se nacházejí jedny zamčené dveře, s nimiž nepohne ani kouzlo Kano. Údajně je za nimi skrytý poklad, ale k překonání dveří se bez runy Rajdo neobejdu. Podobných místností je v Labyrintu podle Shirvana mnoho, jedná se o místa, do nichž chtěl Shadow Weaver z nějakého důvodu omezit přístup. Krom runy Rajdo se podobným způsobem dají používat runy Gebo a Thurisaz.

Najít Owena mi zabralo o něco více času, protože místy je v lokaci potřeba nejenom prolézat skrze nadzemí a podzemí po žebřících, ale do toho je potřeba řešit různá propadla ovládaná nášlapnými deskami apod. (desku lze např. krásně zatížit padlým nepřítelem, kterého k ní po zemi došoupete :)). Občas je potřeba do propasti skočit i bez toho žebříku. Odměna však stála za to.





Jenomže radost byla předčasná. V místnosti s Rajdo symbolem byla trojice kostlivců, přičemž jeden byl dost tuhý a mě zrovna začaly docházet použitelné zbraně :D Nakonec jsem ho udolal, tedy s mocnou pomocí léčivých lektvarů, ale přišel jsem tak alespoň k lepší zbroji (helma a kroužková zbroj).

Shirvanův úkol je však jen bonus, není povinný. Už od počátku se dá poměrně pohodlně dojít na druhý konec lokace. Cestou jsem u zavřených dveří potkal Rowenu, ale měli jsme jen chvilku na rozhovoro, teleportační kouzlo jí za chvíli vtáhlo zpět. Pověděla mi, že se jim prozatím podařilo hordu Shadow Weavera s vypětím všech sil odrazit, ale hlavně - koncil stále žije. Dozvěděli se, že kouzelník Dunstan, kterého Shadow Weaver zajmul, stále ještě žije a je vězněn někde v Labyrintu. Mám ho najít a osvobodit. Mohl by mi s mou misí pomoci. Poté Rowena zmizela a dveře se otevřely.





Před vstupem do lokace Broken Seal 5 se nachází léčitelka Althea, která dokáže za 1 minci vyléčit jakýkoliv negativní stav a doplnit zdraví. Pomalu jsem začal tušit, že peníze budou v Labyrintu docela vzácné, takže je dobré se podobných obchodů co nejvíce vyvarovat, nicméně je dobré o existenci Althei vědět. Jeden nikdy neví, kdy se může hodit.



Lokace pro nováčky jsem opouštěl celkem slušně vycvičen a vybaven. Shiva je kousek pod levelem 6 a hlavní skill (sekery a tupé zbraně) má na úrovni Skilled (5/10). Pokud jde o čas, tak tvorba postavy a úvodní rozkoukání mi zabralo zhruba půl hodiny, průchod triádou Beginners 1-3 pak přibližně 3,5 hodiny. Dohromady bych proto započítal 4 hodiny.

Velkým problémem se začíná stávat akorát inventář. Je docela přeplněný a budu se muset rozhodnout, co vyházet a co si nechat. Ukládání kontejnerů uvnitř jiných kontejnerů je sice prima, ale na přehlednosti to zrovna nepřidá :D K tomu jsem samozřejmě překročil váhový limit postavy. Těžko říci, zda-li se dá s předměty obchodovat, ale předměty zase na druhou stranu po položení na zem nemizí, takže to vidím spíše na nějaké soukromé skladiště.

Jinak pokud jde o potvory a respawn, tak potvory se mi zatím nikde nerespawnuly. Co jsem zabil, je už definitivně mrtvé. Jsem zvědav, jak to bude vypadat dále.
« Poslední změna: Prosinec 03, 2018, 20:25:46 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #18 kdy: Prosinec 03, 2018, 20:23:28 »

Jenom v rychlosti, zpracovat záznam mi nějakou chvíli potrvá ;) Jsem na 12,5 hodinách, přičemž jsem prošel komplet všech 5 lokací Broken Seal + jejich podzemí a sestavil jsem pečeť. Díky tomu mohu postoupit do lokací Elemental Barrier. Postup se poněkud zpomalil, protože už to není místy tak jasné a snažil jsem se pokud možno vyřešit vše, což se mi ale nepovedlo - nicméně na postup vpřed to nemělo naštěstí vliv. Zákysy jsou tedy celkem zanedbatelné a spíše to jen odvádí pozornost. Přes údajně tuhou pasáž jsem se dostal poměrně snadno jako lukostřelec.

Ono je klidně možné, že jsem někde jen něco vynechal. Automapa se ukázala mnohem podrobnější, než bych čekal a teprve před pár hodinami jsem si všiml, že mi v podzemí ukazuje možné "průrazy".

Potíž u toho nesplněného je hlavně v tom, že se to táhne přes více lokací, takže stačí někde něco neudělat a může to mít efekt klidně o několik lokací dále. Ale jak jsem psal, na postup vpřed to nemá vliv. Většina těch věcí jsou jen podpůrné úkoly, z kterých by mi káplo něco dočasně užitečného, ale postupuji i bez toho :) ... boty levitace, odolný meč ...

Podle schematu Labyrintu mám za sebou 25% hry. Teď se to možná na chvilku zase zrychlí, ale při přepočtu na celkový (odhadovaný) čas, jsem zkrátka pomalý :D 60 hodin je podle mě jasných. Pořád počítám s nějakým zádrhelem v pozdější části hry.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #19 kdy: Prosinec 06, 2018, 00:02:30 »

Původně jsem měl v plánu sepsat samostatně souhrn za lokace Broken Seal, ale ze zvědavosti jsem nakoukl ještě do Elemental Barrier a komplet je prošel a vyřešil :) Ono to dost láká k postupu, opravdu to odsýpá.

Zadrhl jsem se akorát v Elemental Barier 2, protože jsem nějakou dobu nebyl schopný najít cestu vpřed a kus lokace ještě k tomu obsahuje časově náročnější puzzle - nikoliv složité, ale než se všechno popřesouvá, tak to trvá. Strávil jsem tu rovné 2 hodiny, což je ze všech lokací zatím nejvíce. Vlastně jednou z komplikací bylo i to, že v Elemental Barrier 1 je podlaha, co komplet vysává manu, takže jsem v Elemental Barrier 2 musel mít mezi boji delší pauzy.

Zatím jsem na 16,5 hodinách, přičemž v lokacích Beginner jsem strávil i s úvodní tvorbou postavy 4 hodiny, v lokacích Broken Seal to bylo 8,5 hodin, přičemž tady je krom nadzemních lokací i větší podzemí a v lokacích Elemental Barrier to byly 4 hodiny. Průměr je tedy zhruba 1 a 1/4 hodiny na lokaci. Podle schematu mám za sebou přibližně 1/3 hry.

Ráno jsem zkoušel ještě Darkspyre a úspěšně jsem se dostal až na 5. patro. Je to o poznání hardcorovitější záležitost. Jednak je Darkspyre o něco tužší a hodně to tu ztěžuje implementovaný systém ukládání. K dispozici je sice 9 slotů pro save pozice, ale ukládat lze jen přes runu Raido, která je na každém patře vždy jen jedna, takže se ukládání musí používat s rozmyslem. Jakmile jsem to zjistil, tak jsem několik pater proběhl odvážně bez savu, čímž jsem na 5. patře skončil se třemi runami k dobru. Dalším problémem je inventář. Asi bych to byl schopný hrát dále, ale není to úplně ono. Je to opravdu čistě akční RPG. Možná někdy v budoucnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 06, 2018, 20:24:02 »

Ještě jeden extra příspěvek sem musím přidat. Krom technických problémů při přípravě videa k The Summoning mě vrtalo hlavou pár dalších věcí. Kdykoliv jsem se dostal k předběžnému hodnocení a začal jsem používat různé příklady her, tak jsem zjistil, že to nízké skóre, co je třeba na Oldgames nebo Databazi her, se strašně blbě vysvětluje :) Ono to totiž nekoresponduje s tím, jak ta hra umí vtáhnout. Nalistoval jsem proto Computer Games World (CGW) a začal jsem vyhledávat různé zmínky o hře.

Časopisy i tenkrát fungovaly s jistým zpožděním, takže recenze na The Summoning se objevila až počátkem roku 1993. Možná, že právě tohle je mimo jiné kámen úrazu, protože rok 1992 byl třeba dost plodný na kvalitní cRPG. Na počátku roku stále dobíhala euforie z The Eye of the Beholder II a do světa vstoupili Realms of Arkania: Blade of Destiny, Might and Magic IV: Clouds of Xeen a samozřejmě Wizardry VII (nebudu jmenovat vše, tohle pro ilustraci bohatě stačí). Průšvih však podle mě nastal ve chvíli, kdy na scénu přišla hra, která The Summoning předběhla a poskytla přesně to, v čem chtěl být The Summoning první ... tou hrou byla Ultima Underworld: The Stygian Abyss.

Když si pak ty hry vezmete a začnete je skládat do řady a zkusíte jim přiřadit hodnocení, tak to prostě pro The Summoning nemohlo dopadnout dobře. Navíc ta hra má i své mouchy a v rezenzi jsem se dozvěděl, že zvuková stránka opravdu není úplně v pohodě a zřejmě to blblo už tenkrát (v DOSBoxu musím mít nastavenu Roland kartu, protože se Sound Blasterem vznikají ve zvucích různé artefakty). Ve hře jsou zřejmě i drobné postupové bugy.

Co mě ale upřímně překvapilo, bylo celkové vyznění recenze, hra zaujala mimo jiné i Scorpii, tudíž můj pocit ze hry není ojedinělý ;) Už jen oproti Darkspyre udělala hra ohromný krok vpřed. Gameplay asi nikoho moc neohromí a v té době to asi nebylo zrovna inovativní, ale co mě třeba osobně hodně ztěžuje deník, je množství NPC a pokus zaznamenat všechny ty události. Původně jsem myslel, že nebudu mít do deníku skoro o čem psát, ale ono je to přesně naopak. Strašně rád bych se na deník vlastně vykašlal, protože mě upřímně zdržuje od hraní :), ale když se na to vybodnu, tak už to nikdy dohromady nedám :D The Summoning byl v roce 1993 dokonce v CGW navržen na hru roku!

Ultima Underworld šla prostě mnohem dál a The Summoning hravě překonala, ale rozhodně ho nenenachala cupitat někde na konci závodu. Tohle je ovšem právě onen pověstný strašák v hodnocení her. Když si vezmu, že jsem Menzoberranzanu napařil 75%, tak jsem mu popravdě dost přisadil. Vlastně bych teď měl jít a začít všechna hodnocení přepisovat :)

Problém je v tom, že jsem začal hrami, které se kvalitou sobě tak nějak vyrovnají a teprve později jsem se dostal k hrám, které už z toho rozpětí vybočují a najednou jsem zjistil, že mám hodně omezený prostor. Bylo to dobře vidět už u Swords of Xeen, kde jsem opět použil 75%. Přitom už tady bylo jasné, že jsem měl jít níže. Hra by se nyní musela hodně zhoršit, abych šel s hodnocením dolů.

A proč to vlastně řeším? Jasně, stále jde hlavně o pocity/dojmy ze hry, ale jestli ty deníky čte více lidí a řídí se podle finálních souhrnů, tak mě někteří musejí mít spíše za hippstera :D Pokud The Summoning fláknu cokoliv nad 75%, tak budu ke všemu exot :D
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 07, 2018, 17:07:46 »

Hledání částí rozlomené pečeti v lokacích Broken Seal 1-5

Na úvod musím poupravit svůj výrok o skládání kontejnerů uvnitř dalších kontejnerů. Nakonec se ukázalo, že to jde jen s toulci - toulce lze uklidit do bedýnek a pytlů. Pytel do bedýnky nedáte a platí to i naopak. Do pytle se navíc vejdou i celkem rozměrné předměty, kdežto bedýnky jsou velikostně omezené. Bedýnek je však ve hře halda, takže při tvorbě vlastního skladiště je možné obsah třídit a skladovat celkem systematicky. Problém je akorát v tom, že skladiště musím průběžně stěhovat, protože průchod od lokace k lokaci je ve většině případů lineární. Je tu jen málo zkratek, jak si cestu zrychlit (např. přes podzemí). Pokud chci mít vše stále v dosahu tak prostě stěhovat musím ... i když si říkám, jestli to má vlastně vůbec význam? No, to ukáže teprve čas.

Jak jsem naznačil již v dřívějších příspěvcích, lokace Broken Seal jsou dostupné ze dvou směrů. Buďto se do nich můžete vydat hned z Antechamber, nebo se do nich dostanete na konci Beginner 3. Pro přístup z Antechamber potřebujete kouzlo Kane, které se dá naučit hned z počátku lokace Beginner 1 u kouzelníka Otta, takže poměrně rychle po startu hry. Z Antechamber pak postoupíte do Broken Seal 2 (BK 2), která má dva výstupy - BS 1 a BS 3. Navíc tu funguje zkratka skrze podzemí, ale tu je potřeba nejprve objevit a jednotlivé větve propojit (skryté průrazy). BS 1 je na úvod celkem tuhá a není divu, právě tady se pak skládá výsledná pečeť a otevírá se tu nový postup dále do Labyrintu. Z BS 3 se dá dostat do BS 4 a odtud pak do BS 5, která zároveň slouží jako spojka s Beginner 3. Osobně si dokážu představit, že to někdo bude procházet kombinovaně, ta možnost tu opravdu je, ale pokud to budete hrát prvně, tak opravdu doporučuji začít lokacemi Beginner.



Broken Seal 5 začíná poměrně nepříjemným útokem několika trsů jedovatých rostlin. V tu chvíli jsem ocenil, že hned v lokaci vedle (Beginner 3) mám dostupnou léčitelku Altheu. Sice jsem si mohl vyrobit lektvar protijedu, ale takovéhle překvapení hned v úvodu mě nahlodalo a raději jsem se rozhodl rubíny neplýtvat. S aktivní otravou jsem proběhl maximum všemožných zákoutí patra, abych vyzabíjel vše jedovaté a výléčit jsem se nechal až na konci - předpokládal jsem, že tu podobné havěti bude více a zbytečně bych tak utrácel za vícero léčebných zásahů, než by bylo nutné. Otrava se dá poměrně dobře kompenzovat léčivými lektvary, takže by to byla škoda nevyužít. Rubíny jsem našel i zde a dokonce jsem začal nacházet runy s patřičným kouzlem. Není to tedy tak našponované, aby jste museli žít v permanentním strachu o život a ztrátě postupu, ale rozhodně to také neznamená, že byste měli být méně obezřetní. Zbytečné plýtvání by se mohlo zle vymstít ;)



Kousek od vstupu do BS 5 je malá místnost, kde na zemí sedí nešťastný rytíř Angus. Jeho mečem zhynulo mnoho banditů, ale meč jednoho dne další nápor nevydržel a zlomil se. Vůdce banditů Darius nechal Anguse žít, protože zlomený meč byla rodinná památka a Darius se rozhodl Anguse potrestat tím, že ho nechá dožít v jeho vlastní hanbě. A Angus to doopravdy těžce nesl. Poprosil mě, jestli bych mu nepomohl obě části meče najít a pokusit se ho znovu zkout.

BS 5 je trošku komplikovanější na průchod, je tu mnoho náhodných teleportů a k Dariusovi se nedá dostat přímou cestou. Během pátrání jsem narazil na poutníka Augusta, který mi za úplatu 1 zlatého prozradil, na co se mám Daria zeptat.



Jako náhodou jsem během prohledávání lokace narazil na kováře Pandraka. Je to mistr mečíř, ale v současné době využívá veškeré své zdroje na výrobu mečů pro Dariovo tlupu. Pokud bych však našel patřičné suroviny, nebo měl něco k opravě, tak mi rád pomůže ... jaká to náhoda :) Je škoda, že Pandrak slouží jen jako součást úkolu a nelze u něj třeba nakupovat. Zrovna v BS 5 se mi brzy nedostávalo zbraní a byl jsem nucen používat vše, co se mi zrovna dostalo pod ruku. Trošku to narušuje moje plány v cíleném tréninku konkrétních zbraňových dovedností, ale asi je to zároveň součást leveldesignu, abych příliš rychle neutíkal mimo určenou obtížnost.





Nakonec jsem na Daria narazil a překvapil ho otázkou od Augusta. Pobaveně si mě začal dobírat, ale velmi rychle jeho zájem o žertovnou notu opadl a začalo se schylovat k nejhoršímu. Boj neprobíhal úplně hladce, musel jsem sáhnout po luku a lukostřelbu jsem ještě neměl natrénovanou, ale Darius bez ohledu na to padl a zbyl po něm klíč od jeho skrýše. V ní jsem našel jak oba kusy Angusova meče, tak i část pečeti označené číslem 6.





Pandrak mi z obou částí meče zkul odolný meč a ve mě v tu chvilku zahlodal červíček pochyb, zda-li bych si ten kousek neměl raději nechat, ale svému pokušení jsem odolal a meč předal Angusovi. Odměnou mi bylo pár cetek a mezi nimi kvalitní štít. Časem jsem pochopil, že mé zakolísání by beztak k ničemu dobrému asi nevedlo, ale to už bych předbíhal. Vlastně v těch věcech jsem našel ještě jednu zajímavost a to Figurine of Resurrection, u níž netuším, k čemu je dobrá. Vypadá to jako soška ptáka. Snad to časem rozluštím, nyní jsem spokojeně prošel branou do Broken Seal 4.

Pokud jde obecně o různé záhadnější předměty, tak ono jde hlavně o to, že jsem se některými předměty neměl potřebu zatím zabývat a jejich význam mi až později vyplynul z nějaké konkrétní situace. Našel jsem např. trojici knih, které jsem původně považoval za předměty, co v sobě ukrývají jedno z kouzel, podobně jako magické hůlky, ale pak se ukázalo, že se jedná o knihy, které zvyšují úroveň příslušných bojových nebo magických dovedností. Podobně asi časem přijdu na smysl oné sošky ptáka.

Broken Seal 4 je celkem rozlehlá. Směrem z Broken Seal 5 jsem musel nejprve projít skrze uličku s kovovými koulemi. Poté jsem stanul zhruba uprostřed lokace, odkud vede trojice cest. Na SV se dá skrze teleport projít do menšího skladiště, na JV to vede na základnu banditů a JZ cesta vede okolo velkého sálu a směrem k východu z lokace.

Kousek od křižovatky jsem se srazil se žoldákem Conahlem, který tu odpočíval po těžkém boji. Necelou hodinu před mým příchodem Conahla a jeho spolubojovníky napadl Kruk a jeho banda. Důvodem byl úlomek pečeti, který Conahl našel a o němž se Kruk dozvěděl. Jediný Conahl boj přežil, ale na odvetu nemá dost sil, Krukova banda byla početnější a hravě je přemohla. Conahl mi zopakoval smysl úlomků pečeti a naznačil, že podobné bariéry jako na konci Broken Seal jsou i v jiných částech Labyrintu, ale nikdy se nedostal dále jak k první bariéře, takže mi nemůže povědět více. Pokud bych si to chtěl náhodou vyříkat s Krukem, tak jeho tábor by se měl nacházet SV odtud, ale Kruk prý často polohu tábora mění.



Cestou na JZ jsem potkal Mistral, která se jevila poněkud otřeseně, jako kdyby prožila hodně nepříjemný zážitek a nyní se z něj snažila vzpamatovat. Nebyl jsem daleko od pravdy. Mistral se pokoušela rozluštit záhadu s pokladem, který se má nacházet v sále kousek od ní. Problém však spočívá v tom, že podlahu v sále pokrývá ohnivá past, která vyřešení celé záhady stěžuje. Mistral už byla kousek od vyřešení rébusu, ale bez bot levitace to prý nesvede.



S tímto typem podlahy jsem se setkal už v Broken Seal 5, ale jednalo se jen o kousek chodby, takže jsem si snadno vypomohl lektvarem a zranění postupně doléčoval. Tady bylo těch políček podstatně více a navíc bylo potřeba vyřešit puzzle s plošinami. Do toho některé z nich spouštěly past v podobě fireballu, tedy opravdu nic hezkého. Sál jsem jen obhlédl a vydal se po stopách Kruka.

Na SV se opravdu začalo objevovat více banditů a jejich počet s každou další místností stoupal. Nicméně abych se do tábora vůbec dostal, musel jsem pořešit záhadu s mříží. Bylo to poprvé, co jsem narazil na teleport, skrze který je potřeba prohodit předmět, aby zatěžkal plošinku někde jinde. Poblíž teleportu je však lebka s hintem. Nehledě na to, že smysl toho teleportu vám dojde, pokud do něj cvičmo vkročíte. Ostatně takhle se dá řešit řada věcí. Ze slepé uličky se pak dostanete loadem, popř. se dá pomoci teleportačními runami, což je v některých lokacích dokonce nutnost.



V táboře banditů je vstup do podzemí, kde se nachází dobře uzamčené skladiště. Dveře je potřeba odemknout speciálním předmětem (musíte ho uhodnout z hintu) a uvnitř skladiště pak najdete kus pečeti a boty levitace. Boty opravdu fungují skvěle, ale mají jednu ohromnou nevýhodu. Podobně jako náhrdelníky s bonusy poskytují jen dočasný bonus, takže jsem o ně po chvilce nošení zase přišel. Puzzle s ohnivou podlahou jsem nakonec vyřešil bez nich, abych je ušetřil, ale docela mě překvapilo, že Mistral boty nakonec nechtěla.

Právě v tuhle chvíli mi došlo, že s mečem pro Anguse by to bývalo mohlo být stejné a mnohem lépe bude, když se pokaždé pokusím dotyčný předmět donést příslušnému NPC. Buďto si ho vezme, nebo mi zůstane. Sál s ohnivou podlahou odkryl propast do další části podzemí, odkud jsem si přinesl další kus pečeti. V BS 4 jsou tedy celkem dva kousky pečeti.

Broken Seal 3 je opět rozlehlá a navíc je tu komplikovanější postup. Začíná to hned od vstupu do lokace, kdy je kvůli postupu vpřed potřeba zatížit několik plošinek. Jenomže já úvodní psí přepadení skolil natlačený ke zdi a v rohu, takže jsem nemohl využít těla psů a musel jsem loadnout, abych je pozabíjel dále od zdi. No, psy ... ony jsou to spíše jakési oheň plivající kočky :)



V nově odkryté chodbě jsem se srazil s Tristanem, což je přítel kouzelníka Dunstana (hledaný člen koncilu, o kterém mi pověděla Rowena). Kouzelníka vězní nedaleko odsud, ale je dobře hlídán, takže mě Tristan požádal o pomoc. Jakmile se mi podaří Dunstana osvobodit, mám se u něj hlásit o odměnu. Než jsem se však pustil po stoupách kouzelníka, tak jsem se vydal prozkoumat další části lokace.

Kousek za Tristanem je mříž s časovačem a za mříží je dalšími mřížemi ohraničený čtvercový prostor. Mříže se v pravidelných intervalech otevírají a zavírají, což jde pořešit s pomocí plošin v podzemí na severu. Uvnitř mříží sedí léčitel Alexus, který nabízí za 1 zlatý své služby.



Na severu se cesta rozdvojuje. Na sever se lze dostat do uzavřené lokace s dalšími psy, kde je antimagická podlaha a hlavně tu lze najít klíč od vězení. Cesta na západ vede pro změnu do místnosti, kde je řada zatěžkaných nášlapných plošin seřazených do kruhu. Netuším, co přesně se s tím dá jiného vymyslet, ale takhle jak jsou, tak společně s plošinou na východě místnosti otevírají mříž ke vstupu do severního podzemí. Odtud se dá časem snadno spojit s podzemím pod Broken Seal 2 a 1, čímž vznikne významná zkratka.

Na západě lokace mi zůstala dvojice uzamčených cest, k nimž je potřeba nějaký klíč, ale žádný vhodný jsem zrovna u sebe neměl. Zbyla mi tedy jen cesta do vězení. Duncan byl rád, ale hned se zděsil, že jsem ho přišel vysvobodit a přitom jsem zapomněl na to nejdůležitější - klíč od pout! Ano, ten jsem opravdu u sebe neměl :)





Řešení leží na onom západě lokace, klíč jsem nakonec našel, ale za dveřmi mě čekala čtveřice plošin, které se mi nedařilo zatížit ničím obyčejným, takže jsem ze vzdálených míst lokace začal stahovat těla nepřátel a děsil se, abych je nechtěně nezasekl cestou u zdi. Nakonec se mi zadařilo a získal jsem nejenom klíč od pout, ale i další část pečeti a od Tristana jsem si samozřejmě vyzvedl odměnu (nestojí to ani za řeč :)).

Od Dunstana jsem se dozvěděl, že Shadow Weaver hledá legendární Staff of Summoning, s níž chce vyvolat Boha Magie a porazit ho. Tím by v podstatě nastoupil na jeho místo a získal by absolutní moc nad světem, který by si mohl přizpůsobit k obrazu svému, což by byla pro lidstvo katastrofa. Dunstan se obává, že Shadow Weaver se stal natolik mocným mágem, že by v tomto úkolu mohl uspět. Na mě je, abych se pokusil jeho plán přerušit. S tím se Dunstan odporoučel a pospíchal sdělit své poznatky koncilu.

Byla to taková pomoc-nepomoc, o které jsem přemítal cestou do Broken Seal 2, kde mě z dumání vytrhla křižovatka na JV lokace. Vzpomněl jsem si, že BS 2 je dostupná i z Antechamber, takže jsem vlastně kousek od startovní pozice. Neváhal jsem, a otevřel si cestu na počátek. Těžko říci, jestli to má nějaký reálný význam, ale přinejmenším jsem si tu začal stavět svůj další sklad (první a mnohem větší jsem vystavil v BS 4).

BS 2 tvoří z počátku dlouhá chodba, která se kruhově stáčí od východu přes západ a vede dále na sever. Po cestě je několik nášlapných plošin, které je třeba zatěžkat a tím se zpřístupní podobná půlkruhová cesta z druhé strany. Časem jsem zjistil, že celou lokaci tvoří soustředné ovály, skrze které se musíte postupně proplést doprostřed lokace, kde se pak ukrývá další část pečeti. Cesta to není nijak přímočará a je tu relativně dost nepřátel.



V BS 2 jsou jen dvě NPC - Khenelm a Honorah. Khenelm je žoldák, od kterého jsem se dozvěděl již známé informace o funkci pečeti, ale z rozhovoru jsem tentokrát mnohem lépe pochopil, že Shadow Weaver jednou za šest měsíců propouští skrze pečeť Černou hordu. Naneštěstí pro mě, tento okamžik nastal právě před dvěma dny :) Tuhle informaci jsem pak slyšel ještě v lokacích Elemental Barrier, takže to možná bude dobré držet v paměti.

Honorah naopak moc do řeči nebylo, nějaký zloděj jí napadl a poranil otrávenou dýkou. Už nemá mnoho času a poprosila mě proto o pomoc. Za odměnu mi dá starobylé zrcadlo. Po Labyrintu už jsem našel mnoho rozbitých zrcadel a kolikrát jsem přemítal o jejich smyslu, ale Honorah byla první, kdo mi nabízel nerozbité zrcadlo, což mě zaujalo. Problém je ovšem v tom, že protijed se v BS 2 nenachází a později jsem ho nenašel ani v BS 1, byť jsem tušil, kde by mohl být (běžný Algit Potion si nevezme). Jenomže jsem nebyl schopný to nijak pořešit. Nakonec jsem se dostal za bariéru i bez zrcadla, takže jsem pak zpětně koukl, co bylo třeba udělat a musel jsem zkonstatovat, že tohle bych prostě neudělal. Neměl jsem důvod ;)

V tuhle chvíli jsem hlavně pochopil, že všechny ty dosavadní úkoly byly jen bonus, který mi měl určité pasáže mé cesty zjednodušit, ale pro splnění jednotlivých částí hlavního úkolu nejsou nutné. Docela výrazně to zredukovalo možný zákys a popravdě mě to potěšilo, protože tím jsem se jen utvrdil v tom, že The Summoning má podobně pohodovou hratelnost jako Anvil of Dawn, který sází spíše na mechanická puzzle a sbírání klíčových předmětů.



Z Broken Seal 2 jsem přešel skrze podzemí do Broken Seal 1 a našel místo, kde se zřejmě bude pečeť skládat. Odtud jsem se však nikam dále nemohl dostat, takže jsem zamířil na západ lokace a odtud na sever, kde je velké bludiště plné pavouků a ocelových koulí. Našel jsem tu krom jiného svitek, který mě náramně potěšil, protože na něm bylo popsáno kouzlo Cure Poison. Tím odpadla dosavadní největší léčitelská starost a kupodivu od této chvíle jsem se přestal setkávat s jedovatými potvorami ... :D

Na východě bludiště seděla nešťastná Khamillia, která přišla o svého přítele Caleba. Caleb se vydal do brlohu gazerů, jejichž zkameňující útok je smrtelný a bohužel byl jimi napaden. Podle nepotvrzených zvěstí se dá útoku gazerů bránit s pomocí starobylého zrcadla, ale Khamillia o jeho skutečné existenci pochybuje. Schválně jsem šel gazery prubnout, ale bylo to poměrně rychlé a mohl jsem leda tak loadnout ...





V téhle chvíli jsem ještě netušil, že protijed pro Honorah nenajdu, tak jsem pokračoval dále. Na sever od Khamillie je vstup do podzemí, kde jsem poprvé velmi ocenil automapu, protože automapa zobrazuje i možné průrazy, které pak lze otevírat s pomocí kouzla Kano. Podzemí je v této části docela malé, ale odkrývá se kousek po kousku, jak postupně nacházíte potřebné průrazy a klíče. Poprvé jsem se tu také střetl s harpyjemi v nedaleké jeskyni jsem narazil na Larse.

Lars hledá starobylé zrcadlo a původně se domníval, že takové zrcadlo vlastní Honorah, ale spletl se. Čekal jsem, že bude vědět něco o protijedu, nebo mě k němu nasměřuje, protože to byla poslední možnost, co mi v tuhle chvíli zbyla. Lars ovšem zaujal dost neutrální postoj a na nic nereagoval, jen pořád dokola omýlal, že potřebuje zrcadlo, aby mohl projít brlohem gazerů. V podzemí je krom Larse uzamčené skladiště, k němuž potřebuji klíč a diamant. Diamant jsem získal a u klíče jsem usoudil, že ho nejspíše dostanu od Larse, až mu donesu zrcadlo ... mno a tím jsem se dostal do začarovaného kruhu. U Honorah jsem také nic nového nezjistil, na jméno Lars nijak nereagovala.

Chvilku jsem zvažoval, co dále, a pak jsem se rozhodl, že budu muset gazery zkusit ještě jednou. Možná je klíč ke skladišti přeci jen jinde anebo v brlohu najdu protijed. Boj zblízka nepřipadal v úvahu, tak jsem Shivu vyzbrojil lukem, doplnil toulec do maxima a vyrazil na lov. Kupodivu to šlo velmi hladce, až jsem byl překvapen. Brloh gazerů je docela rozlehlý, ale klíč ke skladišti jsem nenašel, opravdu ho musí mít Lars (BS 1 obsahuje i extra místnost dostupnou jen skrze teleportační runu, ale ani v ní požadované věci nejsou). Našel jsem ovšem poslední kousek pečeti.





Nakonec jsem si tedy oddychl, protože jsem začínal mít obavy o zákys, ale vše dobře dopadlo, tedy až na Honorah. Její osud ovlivnit nemohu a nyní už to vlastně ani nejde, protože řešení znám a to už by nebylo fér.

Průchod lokacemi Broken Seal mi zabral 8,5 hodiny, přičemž jsem v některých úsecích bojoval o život doslova holýma rukama :) Rozbíjení zbraní je skutečně dost rychlé a chtě nechtě jsem musel začít používat vše, co se mi zrovna dostalo pod ruku. Když dojdou zbraně nablízko, přijde na řadu klidně i luk. Hra mi v tomhle nedává žádnou volnost, ale asi je to dobře. Příjemným překvapením v Broken Seal 1 byl nález Elfí kroužkové zbroje, která má vyšší třídu zbroje a přitom je lehká. Hodně mi to pomohlo s přetěžováním postavy. Časem se totiž vůbec netěším, až budu stěhovat sklad z Broken Seal 4 někam dále do Labyrintu. Potěšil i nález svitku s fireballem. Celkový čas je nyní 12,5 hodiny.

Poznámka: Figurine of Ressurection je jednorázový předmět, kterým postava na sebe sešle ochranu proti smrtící magii (figurka poté zmizí). Zřejmě to má jen dočasný efekt a asi by se to dalo použít při kontaktním boji s gazery. Pak jsem v batohu našel předmět v podobě oka, který vyvolává kouzlo Sight (lze používat opakovaně). Kouzlo Sight zvýrazní předměty na zemi (opticky je zvětší). Při použití obou předmětů se přitom nespotřebovávají Spell Pointy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 07, 2018, 17:10:02 »

Lokace Elemental Barrier a sféry energií

Po složení pečeti se otevře cesta z Broken Seal 1 do Elemental Barrier 3. Na ní pak postupně navazují Elemental Barrier 1 a 2. Pojmenování těchto lokací je trošku matoucí, člověk by tu čekal něco jiného. Smyslem každé z těchto lokací je najít specifický orb, nechat ho nabít a poté s ním zrušit jednu z energetických bariér na konci lokace Elemental Barrier 2 (orb - bariéra tvoří pár). Tím se odemkne přístup do pětice lokací rytířů, kde příběh pokračuje v podobném duchu.

Elemental Barrier 3 je zprvu záhadou, protože se ocitnete v malé místnosti a naproti sobě máte natvrdo uzamčené dveře. Vaší jedinou cestou ven je teleport v rohu, který vás ovšem odvede bokem, jakoby ty části na sebe ani nenavazovaly, což je ostatně pravda :) EB 3 je hodně o teleportech. V nové části lokace jsem musel zatížit plošiny kovovými koulemi, což není tak snadné, jak by se mohlo zprvu zdát. Musel jsem kouli nejprve dostat do správného směru, pak jí postrčit a hned poté vyběhnout, abych jí předběhl a mohl případně zastavit v konkrétní části cesty, protože některé plošiny se nacházely dále od zdi, takže by je koule jen přejela bez zastavení. Tím se odemkla chodba vedoucí do další velké místnosti.



Uvnitř místnosti pobíhala tlupa kentaurů a v boji citilně přituhlo. Hlavně jsem byl nucen častěji léčit. Z jednoho kentaura vypadl už na pohled zajímavý meč jménem Rancor, ale nechtěl jsem ho používat z důvodu obav, že je stejně jako jiné zbraně rozbitelný (později jsem našel ještě jeden zajímavý meč a opět si ho jen schoval). Dveře na jih vedly do jižní místnosti, kde celkem nic moc nebylo. Zajímavější byly jen dveře na sever, kde stojí trojice magických úst a u každých byl jeden druh teleportační runy, plus popisek pořadí jejich užití. Konečně tedy došlo na lokaci, kde využiji všechny tři runy najednou.

Jde o test, který mě postupně dostal na tři různá místa lokace a v každém jsem musel procházet správným pořadím teleportů. Hinty mi poskytla magická ústa a celé se to točilo okolo povídky z manuálu. V principu o nic nejde, chyba by se dala snadno napravit loadem, ale potěšilo mě, že jsem většinu odpovědí věděl. U jedné otázky se dokonce krásně využije automapa, protože to, co hledáte, najdete na ní ;) Pomalu jsem se dostal až do místnosti s deskami rozmístěnými do podoby ciferníku, kde bylo potřeba nastavit správný čas a nově otevřený teleport mě dopravil k energetickému orbu a východu z lokace.



Během této cesty se mi v jednu chvíli otevřely uzamčené dveře v úvodní místnosti. Za nimi jsem našel Duncana a jeho vnuka Jake. Duncan patřil k Balthazarovým lidem a sám je expertem na sféry energie. Ani už neví, proč si ho vlastně Balthazar najal, ale pověděl mi, že na konci Elemental Barriers je trojice energetických bariér, které mohu odstranit jedině tak, že na každou z nich použiji správnou sféru energie. Jednotlivé sféry však musím nejprve nalézt a poté mi je Duncan pomůže nabít, jinak by nefungovaly.



Při cestě k východu z EB 3 jsem pro změnu narazil na žoldáka Skulka, od nějž jsem se dozvěděl mnohem více o lebkách osmice mágů. Mágů bylo původně 9 a poslal je sem koncil, aby Shadow Weavera zastavili. Ve chvíli, kdy Černá horda opouštěla vnitřek Labyrintu, tak se jim podařilo teleportovat za magické pečeti a dostali se až k citadele. Jenomže nakonec byli přemoženi a Shadow Weaver jednoho po druhém popravil. Tedy až na Balthazara, který podlehl jeho vůli a přidal se k Černé hordě (před Balthazarem mě varovala už jedna z lebek v podzemí pod Broken Seal). Duše popravených mágů zůstaly uvězněny v lebkách, které nechal Shadow Weaver napíchnout na kůly pro výstrahu ostatním. Občas je prý v těchto místech slyšet šepot, jak se duše mágů snaží promlouvat ke kolemjdoucím.



Elemental Barrier 1 je oproti trojce mnohem větší bludiště plné nášlapných plošin a zavřených průchodů. Pro většinu lokace je společná jižní cesta, která na západě vede do brlohu ghúlů a na východě pro změnu do bludiště. Zhruba uprostřed této cesty má kovárnu Kern, který mě po pozdravu ihned varoval před možným střetem s ghúly. Tyhle potvory není radno provokovat, protože jejich kůži prosekne jedině posvěcená čepel z ryzího stříbra. Občas prý za ním chodí poutníci, jestli by jim takový meč nevykoval, ale k tomu je potřeba získat svatý symbol a velmi ryzí stříbro. Pokud bych oboje našel, pak mi za 5 zlatých pomůže.

Chvilku se na mě pobaveně díval a pak vážným tónem dodal, že nabídka byla myšlena vážně, ale ryzí stříbro se špatně shání. Byl by to však asi můj jediný problém, protože svatý symbol bych mohl získat od mnicha Rhegada, který se před nějakou dobou připojil k hordě a pozbyl tím svých duchovních schopností.





Rhegada jsem našel v bludišti. Pověděl mi svůj příběh a důvod, proč se přidal k hordě. Místní ovzduší je prý natolik zkažené, že mu málokdo odolá a časem se nechá na temnou stranu strhnout každý, byť by to bylo jen chvilkové pobláznění. On za to však zaplatil poměrně vysokou cenu. Jeho duchovní sílu mu nikdo nevrátí, ale hodila by se mu pomoc s tréninkem dovednosti meče. Pokud mu přinesu tréninkovou knihu, dá mi za ní svůj svatý symbol (na symbol jsem se ho však musel nejprve zeptat).

Až do této chvíle mi smysl podobných knih unikal, měl jsem za to, že jejich smysl je zcela jiný, takže jsem všechny nalezené knihy pečlivě schraňoval a nosil je u sebe. Díky tomu jsem Rhegadovu podmínku mohl ihned splnit. Nicméně další tréninková kniha se nachází přímo zde v lokaci EB 1, takže její dřívější použití by nebylo fatální. Nehledě na to, že tu jde stále jen o nepovinné aktivity. Na stříbrném meči mě však zaujal fakt, že je to první nezničitelná zbraň, kterou bych vlastnil. Sice podle Kerna není moc účinná na běžné nepřátele, ale alespoň u ní nehrozí, že se v průběhu boje zničí.



O kus dále jsem na zemi našel svíjejícího se Greyreigna. Byl přepaden ze zálohy a po útoku mu zůstala hluboká rána. Dýka útočníka nebyla naštěstí otrávená, ale k léčbě bude potřeba něco silnějšího, třeba mango. Nj, jenomže to se snadno řekne. Jedno jsem nakonec našel v doupěti pekelných psů, kam vede jeden jednosměrný teleport (ven se musí s pomocí cestovní runy). Odmměna za záchranu byla poněkud nečekaná, Greyreign mi předal pohár z ryzího stříbra.

Nadmíru mě to potěšilo. Mango je dost vzácné, takže získat stříbrný meč není ve skutečnosti tak jednoduché. Stačilo by málo, a může vám chybět klíčový předmět pro splnění úkolu. O nutnosti 5 zlatých ani nemluvím. Po dlouhé době se mi tedy vyplatila moje opatrnost a šetření. Kern mi vykoval meč a já vyrazil na ghúly.



Boj s ghúly probíhal velmi dobře, meč jim uštědřoval zranění klidně i za 50 bodů, takže padali jak přezrálé slívy. V doupěti je poté potřeba pořešit několik hádanek s vkládáním správných předmětů do zdířek, ale opět je tu hint v podobě lebek a hlavně vše potřebné se dá najít přímo v brlohu. Odměnou mi byla duhová sféra, kterou mi Duncan opět nabil.

Cesta k východu vedla přes podivně zelenou podlahu, se kterou jsem se setkal již v doupěti pekelných psů, ale tam mi jaksi unikl její význam. Tahle podlaha totiž vysává Spell Pointy! Naštěstí mám v zásobách runy, které umí Spell Pointy zase rychle obnovit, ale dokud tudy budu pendlovat, tak to nemá moc význam.

Elemental Barrier 2 je jen o něco méně záhadná než EB 3. Z úvodního sálu vede trojice dveří, přičemž ty na východ mě dovedly skrze několik dalších místností až k první energetické bariéře. Hned na počátku jsem se srazil s viditelně vyšinutým Murc'metem. Kdysi to býval velitel grupy žoldáků, ale všichni se od něj nakonec odvrátili a utekli. Byli jimi Toh, Jared a Khristoph. Asi jsem se Murc'meta nějak dotknul svou poznámkou a během chvilky jsem se díval na ostří jeho meče. Byl to však velmi mizerný protivník a padl hned po první ráně ... na to jak se vychvaloval svým uměním ... :)



Získal jsem tak alespoň klíč, s nímž jsem se dostal právě do sálu se třemi dveřmi. V další místnosti seděl podivín Nigel, který cosi blábolil o smrti a prolínání sfér. Asi jsem ho taky naštval, ale alespoň nezaútočil.



Kousek před první bariérou pak postávala Toh. Pověděla mi něco blíže o životě v Labyrintu a různých frakcích. Přičemž mě varovala, že věřit se dá jen některým. Poté mě varovala před Murc'metem, tedy abych mu nevěřil, protože v boji je to jinak neumětel (ano, už vím :)) a pak svedla rozhovor na svou minulost. Spolu se svými přáteli Jaredem a Khristophem netrpělivě očekávali rozkaz k pochodu Černé hordy, ale nic nepřicházelo a tak se dohodli, že zkusí mezitím najít legendární meč WarMonger. Jenomže teď jsou její přátelé pryč a ona neví, co se s nimi stalo.

WarMonger patřil lordu Borelovi, o kterém se lze dočíst v povídce u manuálu k Darkspyre. Byl to milenec čarodějky Chesschantry a zřejmě otec její jediné dcery. Oba se však dopustili zrady na lidstvu a byli posléze poraženi. Přežila snad jen Chesschantrina dcera, ale nikdo neví, co se s ní pak stalo. Meč by se měl nyní nacházet v podzemí pod územím White Knighta.



Zbývalo už jen najít posledné sféru energie, což znamenalo vyřešit trojici puzzlů. Musel jsem se vrátit do druhého sálu a vyzkoušet dveře na sever a na jih. Na jihu se nacházela kasárna minotaurů, celkem tuhých protivníků. Obzvláště pro někoho, kdo má vysátou manu z předchozí lokace :) Musel jsem proto postupovat opatrně. Do kasáren vedl teleport, který se aktivuje vhozením mince a uvnitř kasáren je trojice pák k aktivaci, které zřejmě něco dalšího v lokaci odblokují.

Na sever jsem se dostal pro změnu do hnízda harpyjí a odtud přes mincí aktivovaný teleport do části s nášlapnýámi deskami. Průšvih byl, že jsem neměl desky čím zatížit a každé opuštění této části znamenalo, že musím teleport znovu aktivovat mincí. Musel jsem sem nakonec celkem 3x. Naštěstí mi pomohlo to, že z nově otevřených místností vylezlo pár minotaurů, takže další plošiny už jsem mohl zatěžkat jejich těly.

Dostal jsem se tak až k teleportu, který mě dostal do ohromného sálu na JV, kde jsem si musel pohrát s x-násobným množstvím plošin, abych si postupně otevřel místnosti po obvodu sálu. Po nějaké době mi naštěstí opět pomohla těla skolených minotaurů. Odměnou mi byla sféra stínu a východ ze sálu mě dovedl do místnosti s Toh. Eh, málem bych zapomněl, v místnosti se sférou jsem našel části brnění z lastur, mezi nimiž byly chrániče regenerace zdraví. Fungují výtečně, ale raději jsem je schoval, co kdyby to byl zase jen dočasný bonus?



Se sférou stínů jsem došel za Duncanem, aby mi jí nabyl a vrátil jsem se zpět. Poté jsem přistoupil k první bariéře, vzal do ruky patřičnou nabitou sféru a hodil ... bariéra zmizela. Takto jsem to skoncoval i se dvěma dalšími bariérami a otevřela se mi cesta do Blue Knight's Domain.

Průchod lokacemi Elemental Barrier mi zabral dohromady 4 hodiny, přičemž nejkomplikovanější byla EB 2 - dlouho mi trvalo, než jsem pochopil průchod přes severní místnost s plošinami a poté mi další čas zabralo zatěžkávání plošin ve velkém sále. Do toho jsem musel pendlovat mezi EB 2 a 3 kvůli nabití orbu. Celkově jsem tedy na 16,5 hodinách, z pohledu hry mám za sebou zhruba 1/3 Labyrintu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

  • Zasloužilý člen
  • *****
  • Příspěvků: 568
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 07, 2018, 17:25:25 »

Zpětný pohled na svá hodnocení je vždy nebezpečný :) Osobně jsem i z toho důvodu třeba na DH či na Oldgames neudělil žádnou stovku, což ale znamená, že už jí asi nikdy neudělím, protože si nedovedu představit, jaká hra z těch dosud v historii vydaných by to mohla změnit. Ale také jsem už udělal pár redukcí, protože mi právě při hodnocení nově dohrané hry bilo do očí to, že bych musel hře dát víc/míň než jiné, která se po těch letech přeci jen jeví horší/lepší. Při jen číselném hodnocení je to asi jedno, ale u deníčků to samozřejmě se těžko zpětně upravuje :))

ad Summoning - obrázky super, bude to prostě jedna z těch hidden gems her, což mě těší. Ale snažím se to fakt pročítat opatrně, tohle budu stopro v bodoucnu hrát (v horizontu pár měsíců řekl bych, měl jsem na ni spadeno v příštím roce).
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #24 kdy: Prosinec 07, 2018, 19:06:45 »

Přemýšlím, že bych si udělal samotný výpis her a k nim pak dopsal aktuální hodnocení a slovní popis, aby to bylo komplexnější. Asi bych nešel zas tak dolů, ale začal bych určitě více využívat hodnoty okolo 60%, aby se to více roztáhlo. S těmi stovkami je to problém, těch jsem nasázel poměrně dost, ale to zas beru jako svůj projev obdivu ke hře, byť by realita byla 90-95% ... no, popravdě některé stovky vznikly i tak, že jsem rozehrát trilogii a jak jsem nahodil hodnocení prvního dílu výše, tak už vlastně ani nebylo moc co jiného dělat :)

U The Summoning se docela snažím nepsal konkrétní postupy, ale je fakt, že bys přišel třeba o pointu v příběhu. I když ono to podle mě do rozehrávky zase docela zapomeneš. U příběhu je opravdu dobré vzít si manuál k The Summoning a Darkspyre a pak si to začít propojovat, teprve tím ti to jakoby vleze pod kůži a pak už by to bylo horší z paměti vypudit. Jinak hra je opravdu skvělá a není to jen tím, že jsem předtím hrál Underworld Ascendant.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #25 kdy: Prosinec 09, 2018, 22:10:19 »

Vstup do oblasti vlivu rytířů

Nenapadlo mě zrovna žádné příhodnější pojmenování, ale přede mnou je nyní 5 lokací, kterým vládne 5 rytířů - každý vládne jedné z  nich. Pro cestu dále potřebuji od každého z nich získat specifický předmět, kterým si poté otevřu cestu do další pasáže Labyrintu. První v cestě byla Blue Knight's Domain.

Než jsem však do nové lokace přešel, tak jsem začal se stěhováním svých skladů. Jako cílovou destinaci jsem si vybral úvodní halu v Elemental Barrier 2. Nebylo to zrovna nic jednoduchého, protože po většinu času jsem se přesouval značně přetížen a byla toho halda, co jsem musel stěhovat. A hlavně si vybavit, kde jsem nechal další věci mimo skladiště. Určitě jsem tedy nepřenesl vše, ale i tak je toho požehnaně. Zabralo mi to celou 3/4 hodinu a vůbec si nedělám iluze, že po odkrytí cesty dále budu stěhovat znovu :D



Hned kousek po cestě v Blue Domain jsem opět potkal kouzelnici Rowenu a opět tu byla jen na skok. Zopakovala mi poznatky získané od kouzelníka Dunstana, tedy snahu Shadow Weavera získat Staff of Summoning. Situace není zrovna růžová, protože Shadow Weaver už jednu polovinu hole má, na mě je, abych mu zabránil získat tu druhou polovinu. Potíž je v tom, že druhá polovina hole je ukryta v jiném světě (heh, takže Nigel zas tak moc neblábolil :)). Budu muset nejprve najít všech osm lebek kouzelníků a podrobnosti (pomoc) získat od nich.





Jakmile Rowena zmizela, otevřely se dveře do chodby dále a já nakráčel do menší místnosti, kde jsem se potkal s rytířem Makabre. Je to další člen Černé Hordy, ale není nepřátelský. Vyměnili jsme si pár trefných vět a poté jsem se od něj dozvěděl něco o pětici místních rytířů-vládců. Krom Blue Knighta jsou dalšími rytíři White, Ebon, Green a Crimson. Říše Crimson Knighta sousedí s další pasáží Labyrintu, kterou stráží další pečeť. Od každého z vládců musím získat talisman, kterým poté pečeť odblokuji. Nejrozumnější z rytířů je prý Green Knight, který je zároveň nejslabší.



Od Makabre vede jediná přístupná cesta na jih, která končí pastí v podobě uzamčení cesty zpět. Přede mnou se objevilo několik místností odemknutelných Iron Token a lebky poblíž mi oznámily, že jsem se ocitl uprostřed testu. Smyslem je projít trojici místností a získat další tokeny a k tomu harpyjí pírka (slouží jako další typ klíče). První místnost obsahuje truhlu s trojicí předmětů a lebka napovídá, že musím vyřešit rovnici. Zdi a zdířky na zemi tu pak jasně vykreslují tvar ... + ... = ... V bedně byl kámen, prázdná lahvička a Jera potion.

V první chvíli jsem si myslel, že půjde o součet vah, ale ve skutečnosti jde o podstatu kombinace předmětů, protože do zdířek nelze vložit vše. Vlastně každá zdířka vyžaduje specifický předmět, takže odtud se pak odvine celé řešení. Problém byl jen v tom, že mi chvilku trvalo, než jsem přišel na to, kde zrovna tady jeden klíčový předmět získat:

Spoiler: ukázat
První zdířka přijme prázdnou lahvičku, druhá pak kámen. Prázdná lahvička + kámen = ... No, logicky z toho vyplynou střepy, ale jak je připravit? Stačí vzít prázdnou lahvičku do ruky a mrštit s ní z dostatečné vzdálenosti o zeď.


Druhá místnost byla čistě o boji. Potíž je snad jen v tom, že místní osazenstvo domény se skládá ze samurajů a ti jsou poměrně tuzí, obzvláště pak jejich velitel, který měl u sebe další token. Získal jsem ovšem krom toho samurajskou přilbu a brnění, které je sice těžší než elfí kroužková zbroj, ale taky má podstatně vyšší třídu zbroje.

Třetí místnost je dostupná skrze teleport do mezimístnosti, kde je potřeba zatížit plošinu. Mno a tady to mohlo být vysloveně krizové, protože plošina vyžaduje velké zatížení. Skončil jsem tak, že jsem ze sebe musel sundat i zbroj a Shiva pobíhala chvilku nahá - dokonce tak byla nucena bojovat s jedním samurajem :D V místnosti bylo důležité přehodit páku, protože ta odblokuje místnost na východ od Makabre. S pomocí pírek a posledního tokenu jsem si odemkl cestu do místnosti s teleportem a skončil zrovna před Makabre.



Místnost na východ je označena jako kontrolní místnost a při prvním pohledu dovnitř se mi zježily vlasy hrůzou. Je tu velké množství pák a tím pádem mi na mysl přišlo patřičné množství kombinací. Ve skutečnosti je to mnohem jednodušší. Lebka v "únikové" místnosti z testu mi poskytla hint, že nejvrchnější páka má být nalevo? Ano, i s tím otazníkem. Nicméně mě to lehce uklidnilo a začal jsem porůznu páky přehazovat.

Došlo mi, že to souvisí s místností na sever od Makabre, kde je trojice uzamčených dveří, takže po příslušné změně pák jsem se vždy šel podívat, jestli se některé z dveří náhodou neotevřely. Opravdu se mi nakonec povedlo otevření jedněch dveří docílit a dále jsem postupoval podobným způsobem. Páky v kontrolní místnosti ve skutečnosti zobrazují schéma dveří na východ odsud, díky tomu víte i o všech místnostech, ale přehazováním pák se některé dveře otevřou a jiné zavřou. Běžet se pokaždé dívat, je poněkud komplikované. Náhodou jsem ovšem přišel na to, že automapa zaznamenává i otevření a zavření dveří, aniž bych se k nim fyzicky přiblížil, ukazuje tedy reálný stav lokace v danou chvíli. Přesně tohle pak později využili vývojáři u Anvil of Dawn :) Je to výrazná pomoc.



V kontrolní místnosti jsem se potkal se samurajem Subotaiem, který sem přišel s velitelem Korguzem, aby se připojili k hordě. Korguz je prý moudrý muž a mohl by mi pomoci. Musím mu však nejprve projevit patřičnou úctu. Přinejmenším bych si před vstupem do jeho domu měl sundat boty.

Vymotal jsem se skrze místnosti na východě, kde jsem našel teleport k místnímu vládci a cestu do podzemí. Mimochodem odtud vede i cesta ven, směrem do White Knight's Domain. Cesta k vládci vede do velké obdélníkové místnosti, kde jsem byl záhy napadem Blue Knightem. Je to tuhý protivník a dobře jsem odhadl, že budu muset využít luku. Rytíř se mnou ovšem držel krok, takže se hodně špatně získával dostatečný odstup (je potřeba často měnit směr a tím odstup postupně prodlužovat). Navíc je dost odolný. Můj magický luk má ovšem jako sekundární útok fireball, takže kombinace fireballu, běžných šípů a trpělivosti vedla ke kýženému výsledku - Blue Knight padl. Zbyl po něm klíč k teleportu a medailon.





Podzemí pod Blue Knight's Domain tvoří zkratku do White a Crimson Knight's Domain. Zprvu mi bylo divné, proč by něco takového v podzemí existovalo, ale časem se tahle zkratka vyjasnila.

Do White Knight's Domain jsem vešel skrze podzemí, čímž jsem se objevil na severu lokace a dolů jsem musel s pomocí kouzla Kano skrze kaskádu uzamčených dveří. Cestou jsem opět narazil na samuraje a směrem na jih jsem otevřel místnost s tuhým kouzelníkem, kam jsem naneštěstí příliš zbrkle nakráčel. Jeho blesk nebyl až tak nebezpečný, ale měl strašně moc HP a dlouho trvalo, než jsem ho ustřílel (sláva jedovým šípům). Kupodivu z něj nevypadl žádný předmět.



Tím se mi otevřela cesta do zbytku domény, která je poměrně rozsáhlá, ale cesta vpřed mě nejprve dovedla do podzemí, kde jsem nečekaně narazil na White Knighta. Mírně jsem se zděsil z omezené možnosti taktizovat, ale nakonec jsem poměrně úspěšně využil vstupní chodbu a úniku do boku na křižovatce. On se pak vždycky při pronásledování lehce zasekl a tím jsem získal dostatečný odstup a mohl si mimo jiné posbírat šípy. White Knight nakonec vydržel méně než jeho modrý kolega. Zbyl po něm jen medailon.





Doména obsahuje krom přímé cesty do Blue Knight's Domain trojici izolovaných oblastí, z nichž jsou z pohledu popisu zajímavé jen dvě - Korguzovo úkryt a Hall of Heroes. Začnu s Hall of Heroes. Tohle je oblast složená z dlouhé chodby, kde je po stranách situováno několik uzamčených místností. Dá se sem dostat snadno teleportem. Cílem je dostat se do místnosti na jihu, která se otevírá vložením čtveřice specifických předmětů.

V místnostech po cestě je halda samurajů a lebky s hinty. Poměrně brzy jsem odtud na chodbu vytahal slušnou zásobu lootu a Shiva se oblékla do nové zářivé zbroje, kterou doplnila štítem ochrany před magií. Konečně jsem tak narazil na lepší výzbroj. Horší to bylo s předměty k otevření jižních dveří.



Vyšel jsem samozřejmě z toho, co jsem tu našel a pomalu si patřičné předměty spároval s otvory, ale jeden předmět mi chyběl a netušil jsem, co přesně to má být. Tedy tušil jsem, kam hint směřuje, ale nic z toho, co jsem tu našel, nezabralo. Pomohla až náhoda, kdy jsem z truhly v inventáři vytáhl jeden předmět až z Broken Seal 1. Nejsem si úplně jistý, jak se to s ním má, protože po výlezu z Hall of Heroes jsem tento předmět našel na podlaze u teleportu do haly a přitom bych přísahal, že předtím tam neležel.Dveře se otevřely a uvnitř hrobky jsem na zemi nalezl meč Skull of Zekiel.

Spoiler: ukázat
Jde o perlu. Předměty se vkládají do otvorů odshora dolů - Pearl, Rabbit's Foot, Eye of Sight a Nightshadow.






V jedné uzavřené místnosti vstupní chodby jsem po vyřešení hrátek s teleporty našel Nasira, který mi stejně jako Subotai pověděl o Korguzovi. Toho jsem nalezl v izolované oblasti dostupné skrze runu Gebo.



Před vstupem do místnosti s Korguzem jsem si dle rady Subotaie a Nasira sundal boty. Korguz tohle gesto náležitě ocenil a mužům po svém boku zavelel pohov. Neúcta by mě bývala stála život. Korguz se mě nejprve optal, zda-li jsem tu kvůli připojení k jeho armádě, ale je to neutrální topic, protože Shiva s díky odmítla a Korguz to plně akceptoval. Trochu jsem se obával, abych se do něčeho nechtěně nenamočil, ale hra to očividně ani neumožňuje.

Korguz mi pověděl, jak se to má s ním a jeho připojením k hordě. Přestože jsem stál před členem hordy, získal si u mě dostatečnou důvěru a svěřil jsem se mu s plánem porazit Shadow Weavera. Ostatně Korguzův osud mi naznačoval, že tento bojovník má své zásady a pořád v něm zbylo něco z jeho šlechetnosti. Byla v tom zrada v jeho rodné zemi, kdy ho nižší šlechta připravila o moc a rodinu. Pod vlajkou Shadow Weavera se mu naskytla možnost pomsty. Korguz se po mém přiznání jen pousmál a dodal, že se nemusím bát. Vše, co jsem mu právě řekl, zůstane mezi těmito zdmi.





Poté mi poskytl cennou radu - nic co bych už nevěděl. Musím najít meč WarMonger, protože ten jediný dokáže Shadow Weavera zranit, ale hned k tomu dodal, že meč v sobě ukrývá ďábelskou duši a její vůli je snadné podlehnout. Přesto jinou možnost nemám. S tím jsem se teleportnul zpět na hlavní cestu a vydal se do Green Knight's Domain.

K mému velkému údivu jsem narazil na Green Knighta poměrně rychle, v podstatě mě k němu dovedla jediná možná cesta vpřed. Netvářil se nijak nepřátelský, ostatně jak Makabre říkal, tenhle rytíř není zrovna rozený válečník a mnohem více spoléhá na svou inteligenci. Pozdravil mě a oslovil mě jménem. Na můj údiv jen odpověděl, že mě jeho špehové sledují už od doby, co jsem se po vstupu do Labyrintu setkal s Malachim. Nicméně nemá důvod Shadow Weaverovi o mě nebo Malachim říkat, v podstatě je mu jedno, kdo válku vyhraje. Jeho zajímá jen vlastní moc, kterou může získat a s tím bych mu mohl pomoci, tedy právě proto na mě čekal.

Dostal jsem od něj jasnou nabídku. Mám prokázat svou sílu a porazit Ebon Knighta a donést mu jeho hlavu. Ebon Knight je nejsilnější a pro Green Knighta nejobávanější protivník (přesně jak říkal Makabre). Pokud ho dokážu porazit, bude jasné, že dokážu porazit i ostatní vládce. Za odměnu pak od něj dostanu medailon, který přede mnou samozřejmě ukryl - to kdybych se ho pokusil podvést :)





Z Green Knight's Domain vede hned v úvodu odbočka do Ebon Knight's Domain a přes trůnní sál Green Knighta se pak dá snadno dostat na cestu do Crimson Knight's Domain. V tu chvíli mi došlo, proč je zkratka podzemím taková, jaká je. Je to vlastně rychlospojka, která mi zjednoduší cestování mezi Elemental Barriers a vnitřkem Labyrintu poblíž Citadely. Green a Ebon Knight's Domain jsou jen odbočky.



Doména zeleného rytíře je středně velká a vesměs jde o různé hrátky s plošinami. Dá se tu najít zajímavý loot, ale to nejlepší se nachází ve dvou izolovaných oblastech (např. kouzla 4 Way Fireball a Battle Rage). Skrze jižní teleport se dá dostat do místnosti s antimagickou podlahou, kde spectra střeží najěkou místnost. Pustí mě jedině s heslem. To se dá vytáhnout z Torhana, který býval velitelem stráží, ale jelikož holduje příliš alkoholu, tak ho Shadow Weaver propustil.

Spoiler: ukázat
Na několika místech patra lze najít vaky s vínem. Stačí jich Torhamovi předat 6 a on se rozpovídá. Heslo pro spectru je zarf.




Druhá místnost je dostupná skrze runu Rajdo. Dostal jsem se do místnosti s bojovým mágem Sidoniem, který trénuje Shawow Weaverovi speciální oddíly. Pokud se na to cítím a mám dostatečnou úroveň, tak mě naučí velmi speciální kouzlo ... Battle Rage. Mám prý jediný pokus, tak si to mám dobře rozmyslet. Neváhal jsem a Sidonius mi postupně předvědl každé ze šesti potřebných gest.



Měl jsem docela kliku, moje úroveň wizardry není moc vysoká, ale kouzlo jsem opravdu schopen zapsat do rychlého slotu, takže je očividně správně. A s tím jsem pro dnešek skončil. Zbývá mi tedy jen Ebon a Crimson Knight, přičemž u Ebon Knighta jsem v lokaci zjistil (jen jsem nahlédl), že tu nefunguje magie, což platí i pro automapu.

Pohnul jsem se o dalších 6 a 1/4 hodiny, přičemž 45 minut z toho mi zabralo stěhování skladišť, jak jsem již v úvodu popisoval. Postup tedy dle očekávání zpomalil a pomalu se sune ke 2 hodinám na lokaci, ale je pravdou že v doménách rytířů citelně přituhlo. Celkově jsem tedy na 22 hodinách a 45 minutách.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #26 kdy: Prosinec 12, 2018, 19:12:25 »

Dostal jsem se na konec domén rytířů, ale posledních pár hodin žiju s přesvědčením, že jsem narazil na bug. Jak moc krizový je, zatím netuším. Křižovatka Blue - White - Crimson Domain přestala být zčásti funkční. Deska k dveřím za nimiž je žebřík do Crimson Domain, zůstala jakoby zaseklá, takže dveře se již z této strany neotevřou. Pokračoval jsem dále i s tímto vědomím, naštěstí postupový úkol splnit jde, ale v Crimson Domain se nemohu dostat do té části, kam vedl žebřík.

Průšvih je, že v podzemí domén rytířů mám najít WarMonger a obávám se, že to s tím souvisí. Poslední vhodný save mám docela daleko, zopakoval bych si tak přinejmenším 3,5 hodiny postupu. Musel jsem tedy nakouknout do cluebooku a vypadá to, že celý problém je mnohem větší, protože v Crimsons Domain mi nefunguje správně ani teleportační místnost, která by mi s tímhle možná taky pomohla. Nechci vysloveně koukat na nějaké walkthrough, abych se nedozvěděl něco, co ještě vědět nepotřebuju. Nakonec to tedy vezmu skutečně znovu od Blue Domain a z ní zamířím rovnou do Crimsons Domain a uvidím. V podstatě jsem to měl v plánu hned od dosažení konce domén, kdy začalo být jasné, že tohle není standardní stav.

Tohohle jsem se u her vždycky děsil a vůbec se nedivím, že si někdo dělá přípravku a z walkthrough apod. materiálů si vytáhne případné bugy a další podivnosti.

Edit: asi jsem jen něco přehlédl při zatěžkávání plošin. Na stránkách Jaeluse je ve FAQ právě zmínka o souvislosti zatížení plošin a vyvolání teleportů v teleportační místnosti. Holt už to nebude bez nápovědy, ale pokud to vyřeší můj problém, tak mi to vůbec nevadí.

Edit 2: ušetřil jsem si sice hodně času, ale nakonec řešení cesty k WarMongeru v Crimsons Domain neleží :) Jak jsem se motal v tom hledání cesty do Crimsons Domain z podzemí, tak jsem si zaměnil oboje podzemí pod doménami a vypadlo mi z mysli, že na křižovatce jsem ještě nezkoušel teleportační runy. No, stane se :D
« Poslední změna: Prosinec 12, 2018, 20:20:24 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #27 kdy: Prosinec 12, 2018, 20:31:19 »

Časem bych si to asi uvědomil sám, ostatně na pár míst jsem se s runami už vracel a zkoušel, jestli to opravdu nejde, abych měl jistotu. Ale tohle už začalo být dost zmatečné. Začal jsem skákat od jednoho k druhému a to už moc dobře vím, že začnu kupit jednu chybu na druhou. Jakmile se odkloním od systematického postupu, tak je to u mě v háji, ale bug to podle mě je a zbytečně mě rozhodil. V podstatě tedy šlo ve výsledku o můj první větší zákys ve hře. Dále budu tedy pokračovat od posledního savu a asi komplet Crimsons Domain řešit nebudu (cvičmo jsem si jí prošel, ale musel bych si přetahovat save pozice). Navíc jsem si pohrál s opatchováním hry a tak bych nerad riskoval další problém.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #28 kdy: Prosinec 13, 2018, 20:20:51 »

Včera jsem nakonec projel i komplet Crimsons Domain, přeci jen mi to nedalo, abych to nechal a dneska jsem vyřešil část s přechodem do jiné dimenze. Puzzle výrazně přituhly a díky tomu se mi hodně zpomalil i postup. Cesta k části Staff of Summoning bude ještě perná. Přišel jsem přitom na další účinné kouzlo, které se dá používat i tak trochu v rozporu s oficiálním popisem v manuálu :) Ono to vlastně ani jinak nejde, ale donutila mě to vyzkoušet až jedna patová situace, kdy už jsem nevěděl, co ještě použít, abych se dostal z pasti.

Dneska jsem krom toho zjistil, že hra umí zobrazit čas, po kdy byla hra spuštěná, takže jsem asi ani nemusel čas psát ručně. V současné chvíli je tam něco málo přes 29 hodin, což odpovídá. Když mi dojde mana, tak nechám hru třeba nějakou dobu spuštěnou a jdu se podívat na net apod. Nestává se to často, ale poslední dva dny bych to odhadl tak na 3/4 - 1 hodina denně. Nejvíc many mi bere léčení a otevírání dveří. Teď v jiné dimenzi jsem nucen používat i manově náročnější kouzla, takže úbytek je hned znát (já to pak popíšu přímo v záznamu deníku).

Bohužel, už se občas objevují i drobné bugy, které tu hru trochu kazí. Nevadí to samotnému hraní, ale nepůsobí to hezky, např. se míchají popisky předmětů, když se na různé předměty díváte hned po sobě a občas zůstane popisek jakoby viset ve vzduchu po zavření karty postavy.

K WarMongeru se pak také vyjádřím více v záznamu deníku. Docela mě setkání a používání tohohle meče překvapilo, neboť jsem v tom hned viděl, kdo se touhle herní implementací později inspiroval ;)

Příběh se jinak začíná zajímavě zamotávat, trochu mi něco na začátku nesedělo a vidím, že asi právem. Souvisí to právě s tou úvodní povídkou v manuálu. Vím i něco více o lordu Borelovi, takže znalost povídky z Darkspyre v tomto ohledu asi zas tak nutná není. V The Summoning je to vysvětleno také.

Pomalu se spíš začínám divit, že Dreamforge na tomhle nepostavili komplet vlastní IP (myslím propracovanou až do nejmenšího detailu). Špatně to navržené není, byť uznávám, že tvořit epizodu zasazenou do již hotového Forgotten Realms nebo Ravenloftu je snazší ;) Anvil of Dawn vlastně používá podobnou premisu jako The Summoning, jen se obměnily kulisy a protagonisté. Ale to je zas dáno tím, že New World Computing si zadali tvorbu vlastního dungeonu a ten logicky nemohl navázat na The Summoning a Darkspyre. Každopádně to vysvětluje, proč jsem se do té hry ponořil tak rychle. Podvědomě mi to přišlo známé.

Vůbec se však neodvažuji odhadnout, jak daleko jsem. Hodně to mate. Polovina to bude určitě, ale u jiné dimenze jsem třeba nepočítal s tím, že je to dungeon roztažený přes 3 lokace. Pak mě čeká 5 lokací typu End a konečně se objevím na dohled Citadely.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7304
Re:(Elemir) - The Summoning
« Odpověď #29 kdy: Prosinec 14, 2018, 13:34:45 »

Interní počítadlo hry nakonec využít nemohu, ono mi to sice přibližně sedělo, ale přehlídl jsem přitom posun mezi 20 a 30 hodinnami. Důvod toho rozdílu je jednoduchý, je to přesně ten čas, který jsem ve hře strávil na stolním PC a poté savy přesunul na notebook. To počítadlo je přitom podle mě implementované přímo ve spouštěcím souboru a zřejmě se to pak ukládá do souboru jménem JAZ. Musel bych tedy býval přenést i ten, ale to jsem nevěděl. Jinak souhrnný čas se dá ve hře zobrazit v herním okně pomocí klávesové zkratky Ctrl + T.

Současný čas činí necelých 39 hodin, přičemž velkou část mi nyní zabral průchod skrze Otherside (ona jiná dimenze). Za chvilku se k tomu vrátím ;) Za sebou mám zhruba 22 lokací (možná dokonce 24, těžko říci, jak se počítá podzemí atd.). Pokud je v The Summoning 40 lokací, tak by to přibližně odpovídalo vůči schématu Labyrintu. Asi budu mírně za polovinou hry. Mohl bych to sice spočítat podle obsahu v cluebooku, ale raději se nechám překvapit :)

Ale teď k Otherside ... zatím to byl jednoznačně nejkomplikovanější úsek hry. Tuhostí to bylo přiměřené, ale je tu halda puzzlů a přesně v duchu jedné rady v manuálu, kde vývojáři nabádají hráče klidně k šíleným kombinacím postupů. Někde jsem četl, že nevýhodou The Summoning je neintuitivnost některých řešení a pokud bych to měl na něco vztáhnout, tak jsou to právě lokace Otherside 1-3.

Možná jsem sem zašel příliš brzy, protože co se týká puzzlů, tak hra na počátku obsahuje jednodušší kombinace a časem navádí na různá složitější řešení a postupy. Potíž je hlavně v různé náhodnosti. Ono ve finále na to přijdete, ale je to hodně o pozorovacím umu a jednotlivé poznatky si dobře zapamatovat.

Nejhorším prvkem hry jsou vícesměrné teleporty, které se navíc řídí náhodou. Klidně vás 10x pošlou na stejné místo a po jedenácté najednou skončíte jinde. Tyhle teleporty jsou naštěstí osamocené, ale zase můžou být poblíž doplněné nášlapnou plošinou, která tu ovšem je jen pro zmatení ;) Skoro všechny prvky ve hře něco dělají, ale je tu i pár fake plošin apod.

Teleporty se jinak v základu dělí na podlahové a prostorové. Podlahové lze např. přejít s botami Levitace a hlavně nad podlahovým teleportem můžete přehodit předmět. Naopak prostorový teleport vám prohodit předmět neumožní, popř. změní jeho směr apod. To nejsou žádné neznámé prvky, prostorové teleporty využíval už Eye of the Beholder. Potíž The Summoning je ovšem další vrstva aktivit a hlavně různé kombinace teleportů, přičemž na první pohled jednotlivé typy teleportů od sebe neodlišíte.

Byť je tu jedno pravidlo ... pokud jsou dva teleporty v řadě za sebou, je dosti pravděpodobné, že máte skrze ně prohodit libovolný předmět, který druhý teleport pohltí a "zužitkuje". No a prostorovým teleportem nemusíte poslat jen předmět, ale jde jím přesměřovat i kouzlo.

U kouzel jsem také našel jednu zajímavost - opravdu se vyplatí příslušnou sekci v manuálu pečlivě pročíst. Např. kouzlo Zap Away je schopné přesunout jakýkoliv volný předmět, klidně zátěž na nedostupné plošině atd. Nefunguje to tedy jen na nepřátele. Holt se to ale musí vyzkoušet ... no a když vám dochází možná řešení, dojde i na to ;)

Další záludností jsou uzamčené dveře, které ovšem mají poblíž klíčovou dírku. Někdy se bez klíče obejdete s pomocí kouzla Kano, jindy ne a má svůj význam. Časem jsem ve hře zjistil, že klíče z jednotlivých lokací lze využívat i jinde a ušetřit si klíč se hodí. Otevírat úplně vše totiž znamená, že musíte také vše v lokaci projít a to může být problém kvůli oblastem, které jsou dostupné jen skrze teleportační runy, protože množství teleportačních run je limitované a rozhodně s nimi nedoporučuji plýtvat!! Klidně si hru v případě nejasností loadněte a raději si průchod daným úsekem zopakujte v jiném pořadí, jen abyste se třeba nemuseli zbytečně vracet a plácat na to 2x tolik run.

Hodně věcí je ve hře kupodivu klíčových pro různá puzzle. Jsou to dokonce předměty, které jsem s radostí předával různým NPC v rámci jejich úkolů. The Summoning se navenek tváří velmi vlídně, ale na několika místech jsem už zjistil, že bez opatrnosti bych se zřejmě v pozdějších fázích hry krásně vyšachoval a buhví, jak by hra skončila, pokud by tedy byla vůbec dohratelná.

Za celou dobu jsem např. našel jeden jediný Dr. Jojo lektvar, což je lektvar, který umí obnovit komplet zdraví, ale zároveň je klíčovým předmětem zrovna v Otherside. Naštěstí jsem si ho předtím schoval. Možná ještě nějaký další mám ve svém skladišti, nebo jsem ho možná jen někde přehlédl a nechal ležet, protože on na první pohled vypadá jako Jera lektvar, jen je více zářivější ... a proč bych sbíral Jera lektvary, když si je mohu vyrábět? :)

Každopádně jsem rád, že jsem se skrze Otherside vymotal i bez pomoci. V klidu mohu říci - zlatá Ultima Underworld :D Puzzle jsou totiž jen jedna část problému, poté je potřeba další věci odpozorovat z rozhovorů ... no, jsem zvědav, jak Otherside do deníku vůbec popíšu ...

Musím tu ale zdůraznit ještě jednu věc. Docela mě překvapilo, jak se u mě angličtina zlepšila a už se tolik nemusím vracet ke screenshotům. Dokonce čtu některé rozhovory poměrně rychleji a přesto vím, co čtu. Ne že by to bylo něco převratného, ale sám cítím, že je to takové přirozenější, resp. chytám ten kontext mnohem přirozeněji. Nevím, jestli je to jen tou hrou, ale teď bych ještě potřeboval, abych na podobnou úroveň dostal svůj mluvený projev :D
IP zaznamenána
This is the end ...