Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

  • Březen 28, 2024, 17:26:58
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic  (Přečteno 6300 krát)

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296

Na úvod opravím tu pasáž o rychlostech a upadnutí do mdlob ... vypadá to, že pokud postavu ještě v daném kole proberete, tak v něm svůj tah normálně vykoná, jen přijde na řadu o něco později. Probraná postava by tedy neměla o nic přijít. K tomu hned doplním, že postava v bezvědomí obvykle v druhém kole po zásahu definitivně zemře.

Bohužel nemám sebou obrázky, ty doplním až zítra, tak jen ve stručnosti. Dle manuálu jsem zjistil, že level 11 by nebyl od věci, protože na něm bojovnické postavy dostávají poslední várku skillů, ale raději si to v zájmu zkušenostního zisku odpustím :) Rád bych nabral nějakých 200k zkušeností, než se pustím do dalšího levelupu.

Elfí hlídka byla ze splněného úkolu nadšená a odkázala mě na koncil do Sylvaadu, čímž je myšlena samotná elfí královna. Ve městě jsem si nejprve znovu proklepl obě zvláštní NPC ve středu města. Od lovce opravdu dostávám zdarma runy, ale mnohem zajímavější je ve skutečnosti elfka naproti. Ta za úplatu vylepšuje výbavu. Max. rank je +3 a cena je pro vše jednotná - 100 zl za rank +1, 800 zl za rank +2 a 2500 zl za rank +3, přitom rank +2 je u řady věcí dostačující. Notně se tak dá vylepšit i běžný loot. Vylepšovat nejdou akorát speciální předměty, které jsou už tak dost silné.

O elfovi na jihu, který nabíjí různé hůlky apod. už jsem psal, ale další významnou elfkou je "kronikářka" na SZ města, která každý den poví družině nějaký zajímavý příběh. První příběh byl o elfí dívce, která spolu s hadím bohem zplodila rasu nag. Jmenovala se Astrid. Hm, když už jsem u těch příběhů, jak jsem si včera proklepl pár typů potvor, tak jsem si dneska prohlížel výsledek v bestiáři a čirou náhodou jsem přišel na to, že popisek vyvolávače v sobě ukrývá hint k hádance meče v Barracks:

Spoiler: ukázat
Majitelkou meče byla právě Astrid, jejíž jméno nyní meč požaduje.


Je to docela zajímavé, rozhodně si na ty popisky budu muset dát do budoucna pozor :) Meč není zrovna nějaké terno, ale pořád je to kus poctivého artefaktu, takže by byla škoda ho minout. Jinak pokud jde o hádanky a rébusy obecně, v tomhle mě hra trochu zklamala, protože je tu toho poskrovnu a obojí bylo zatím jen v Barracks.

Elfí královna mě požádala o pomoc při záchraně své dcery z goblinního vězení. Ostatně tady se musím omluvit gnómům, které jsem do toho namočil zcela nevinně, ty zelené podlé potvory jsou opravdu jen goblinni :D Po rozhovoru s královnou se na severu křižovatky před Sylvaadem odemkne temná oblast, která je nyní dostupná jako goblinní město a tady jsem pro dnešek skončil.

Tedy až poté, co jsem si prohlédl vězeňskou oblast s démony ;) Čtveřici strážců jsem porazil celkem snadno, Lathia umí díky poslednímu levelu kouzel kouzlo Prison, které uvězní 3 postavy do mimosférické pasti, takže to funguje podobně jako Stun. Kouzlo trvá docela dlouho, ale nesmí se na potvory zakouzlit jakoby preventivně dokud první zakouzlení trvá, jinak se potvory z vězení naopak uvolní :) Seslal jsem ho na démony, zatímco jsem sundaval liche a pak jsem vzal démony postupně. Nicméně čtveřice klíčů od strážců je mi zatím k ničemu.

Časově jsem na nějakých 16 hodinách a nějak se mi nepozdává, že bych toho měl mít ještě tolik před sebou. Mapa světa trošku klame, ale na 40 hodin bych to opravdu neviděl.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #16 kdy: Březen 02, 2018, 07:08:15 »

Jak jsem slíbil, tak ještě dodávám pár screenshotů k předchozím událostem ...

















V současné době jsem si byl vyzvednout meč do Barracks s a přemístil jsem se do Moltenore s tím, že si tu dám cca 100 - 200 soubojů s draky, abych se podíval, jak se bude vyvíjet zkušenostní nárůst bez ohledu na levelup. Reálně by mě to totiž mělo hodit s přehledem přes level 15, což se mi nepozdává, že by mě hra nechala takto snadno pokročit. Ono 100 bojů v aréně není ve skutečnosti zas tolik, v Highnestu jsem tohle v počátku hry podstoupil a šlo to celkem rychle. Klidně to jde dělat ve chvilkách volna, kdy trhnu pár bojů a pak zase příště. Beztak teď nemám tolik času na samotnou hru, takže bych ten čas využil takto.

Časem jsem na 16 hodinách, grindění je otázka tak 2 hodin. Osobně jsem zvědav, jestli jsem opravdu zhruba v polovině hry - čas by odpovídal, ale mapa už je dost plná :)

Edit: je to tak. 100 soubojů s draky zabere dobrou hoďku. Důvodem je fakt, že ne každý boj se vyvede, takže je to i dost o loadech. Z pohledu zkušeností je to pak sice pálka, ale po levelu 15 už jsou nároky na nové levely docela vysoké. Na level 15 je potřeba necelých 300k zkušeností a poté už to u magicky nadaných povolání leze přes 100k na každý level. 200 soubojů s draky by mi za současné situace přihrálo stěží level 17, to už se pak prostě nevyplatí. Pro doplnění - na levelu 15 je za souboj s draky už jen 810 xp :D Zkusím to dogrindit alespoň na level 16, ale to je čistě jen kvůli základním atributům. Zjistil jsem totiž zajímavou věc.

Základní atributy mají skutečně horní hranici a ta je navíc určena rasou. Obvykle je to 20 bodů max, ale gnómové mají třeba sílu a odolnost max. 10 bodů. Na druhou stranu gnómové dostávají nejvíce zdraví ze všech ras, trpaslíci jsou až druzí. Level 16 mi vychází tak akorát, abych u každé postavy potrénoval to nejdůležitější na maximum, ale samozřejmě čím více bodů by bylo, tím by to bylo lepší :) Naštěstí dost věcí nosí nějaké bonusy k atributům, ale u bonusů zase platí, že neovlivňují přímo postavu, ale poskytují své příspěvky jakoby nepřímo. Např. bonus z odolnosti sice zvyšuje míru odolnosti, ale neposkytuje postavě příspěvek k celkovému množství zdraví.

Každopádně zkušenosti naberu, ale dále budu pokračovat bez levelupu, abych si nepokazil dostatečný přísun zkušeností ze zabíjení potvor. Level 10 je zatím vcelku dostatečný a minimálně lokaci s gnómy s ním zvládnu.

Edit 2: nakonec jsem to skousl a opravdu to dotáhl na 200 soubojů s draky :) Level 17 to ovšem nedá ani u bojovníků, těm chybí cca 12 soubojů, ale u kouzelnických profesí je to nějakých 175k xp, tedy skoro dalších 100 soubojů :D Ani s uvažovanou pětistovkou bych tedy na level 20 nedosáhl. Proto je v manuále asi zmínka o dostačujícím levelu 15, protože pak už se to navyšuje poměrně špatně. Grindění tedy odtud potud ... ;)
« Poslední změna: Březen 02, 2018, 14:27:35 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #17 kdy: Březen 04, 2018, 13:31:32 »

Pomalu se prokousávám dál, v jednu chvíli nebylo moc jasné, co po mě hra chce. Zjistil jsem totiž, že hra úplně dobře nepracuje s tou svobodou, kterou nabízí. Hlavní úkol hry souvisí jen s gnómem Dobrhomem, takže hra předpokládá, že půjdete krok po kroku dle jeho požadavků. Jenomže já jednu věc přehlídl a tak jsem zvesela pokračoval dále do Moltenore a Sylvaadu a řadu dalších bodů jsem pořešil dopředu :) Dobrhom to však nereflektoval a odkázal mě na trpaslíky a elfy i poté. Podobně je to u elfí královny, která po záchraně dcery nejspíše požaduje splnění dalších podmínek, jenomže i ty jsem měl za sebou ... ostatně kdybych to nedal, tak nemám šanci princeznu zachránit :D V principu jde jen o texty dialogů, takže to ničemu nevadí, jen to nebudí zrovna nejlepší dojem.

Celkově jsem překvapen, jak daleko jsem se s levelem 10 dostal, protože už se blížím dle úkolu do finále a teprve nyní se objevují boje, kde bude potřeba level zvednout. Jinak mě docela potěšilo, jak hra pracuje s určitými typy kouzel, bez nichž se prakticky nedají některé věci vyřešit. Levelem bych mohl asi komplet u všech na 17, ale ještě chvilku počkám.

Dneska jsem také narazil na duplikační bug, kdy si lze snadno namnožit předměty v inventáři. Přišel jsem na to při manipulaci s předměty mezi inventářem a postavou. Hra za určitých podmínek zapomene smazat slot v inventáři po přenesení předmětu na postavu. Není to zrovna nic složitého, podle mě na tohle musí většina hráčů sama narazit, protože je hodně jednoduché tenhle bug vyvolat. V podstatě jde o nechtěné ukliknutí, které se určitě každému minimálně jednou za hru povede :D Zneužívat toho samozřejmě nebudu, všeho mám dostatek.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #18 kdy: Březen 04, 2018, 22:02:07 »

A je to za mnou :) Nakonec 33 hodin, z toho 1 hodina byla taková zákysová, kdy jsem se nemohl dostat dále. Finále bylo docela povedené, opravdu se hodilo mít všechna povolání. Nebýt toho zákysu, tak jsem to na levelu 10 dotáhl až do toho finále, ale pak už těžko říci. Zítra k tomu dodělám záznam, kde to rozeberu. Každopádně hru mohu doporučit, Charles se opravdu snažil, a když vezmu, že je to jeho prvotina, tak opravdu dobré. Procentům se asi vyhnu, protože tahle hra je cílená na úzkou skupinu hráčů, navíc to poněkud sráží obsažené bugy, ale nic krizového. Boje kupodivu nejsou úplná rutina, občas to chtělo taktiku výrazně překopat dle soupeře. Někdy se mi zadařilo postup odhadnout hned, jindy jsem si musel těžší boje zopakovat, protože napoprvé nebylo zřejmé, co zabere a byly potvory, co mi dokázaly v prvním kole poslat půlku družiny k zemi bez ohledu na level :) A naopak, stačilo málo a neměly šanci. Jinými slovy se tu krásně využívaly vlastnosti jednotlivých povolání, třeba finále mi v podstatě vyhrál zloděj, ale jak už jsem psal, to proberu v samostatném záznamu ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #19 kdy: Březen 08, 2018, 10:53:46 »

Díky elfí královně jsem se tedy mohl dostat do enklávy goblinů, která pro mě byla do té doby nepřístupná kvůli podivné temnotě. Nutno dodat, že sami goblini byli mou přítomností překvapeni. Nevýhodou enklávy je fakt, že tu všechny kouzlící postavy přijdou o manu, což je způsobeno aktivním bezpečnostním štítem a nebyl jsem proto schopen identifikovat všechny druhy goblinů kouzlem Mind Read.



Na enklávě je zajímavé i to, že je to poměrně spletitá, leč nebojová lokace. Tedy jen do té doby, než se pokusíte shodit její obranný štít. To se provádí pootočením čtveřice pák na několika místech enklávy. Dá se tu však najít jeden podivný svitek s ještě podivnějším textem, který je ve skutečnosti hintem k posloupnosti pák - první písmenka slov určují pořadí pák podle světových stran. V takovém případě se bezpečností opatření vypne bez vedlejších následků, kterými jsou jinak poměrně časté a tuhé přepadovky.

Jedna z pák je ovšem dobře ukryta a je kvůli ní potřeba sehnat dvojici speciálních ovladačů. Jedním je gray box a druhým je black box. Nepamatuji si přesně, který se k čemu používá, ale oba mají schopnost ovládat iluzorní stěny, které jsou maskovány za lebkovým reliéfem.



Bylo to první místo, kde jsem se seznámil s novou mechanikou hry, která je ovšem velmi důležitá i na jiných místech. Jde o použití předmětů z inventáře. Když na některé předměty v inventáři kliknete, tak se u nich kromě obligátního (D)iscard může objevit ještě volba (U)se. Krom boxů jsou to třeba ještě klíče. Postup tedy spočívá v tom, že přijdete k takovéto stěně, vlezete do inventáře a použijete jeden z boxů.

Skrze jednu stěnu jsem se dostal k poslední páce, ale protože se mi to celé nezdálo, tak jsem ani jednu z nich prozatím neotáčel. Kdybych to býval udělal, získal bych snadný přístup do trůnní místnosti krále goblinů, která je obklopena řadou cel a na severu dokonce pokračuje vězeňskou sekcí. Jenomže do vězení se dá dostat právě skrze jednu iluzorní zeď.

Existuje tu však jedno nebezpečí a to se týká obou způsobů vstupu do této části enklávy. Hra někdy po nahrátí loadu resetne nastavení dungeonů ve hře, tedy krom jiného uzavře i případné tajné chodby apod., takže se družina může snadno ocitnout do pasti. Máte pak jen dvě možnosti. Buďto budete loadovat tak dlouho, dokud se hra nenačte správně, nebo využijete jedno z kouzel kouzelnice a a necháte se teleportovat na povrch. Ostatně obě kouzla doporučuji mít na paměti, budou se ještě hodit ;)



Pokud jde o podobu goblinů a gnómů, ta je ve hře vysvětlena blízkou příbuzností obou ras, které mají mimochodem silnou zálibu v technice, což se bude brzy hodit. V trůnní místnosti lze narazit na krále goblinů, ale ten po krátkém rozhovoru bez boje zmizí.





V celách po obvodu obou sekcí je řada vězňů, včetně trpaslíka, který po deaktivaci štítu všechny odvede do bezpečí a goblinního alchymisty Gobleina, kterému patří laboratoř na východě, leč upadl v nemilost krále, a proto skončil ve vězení. K osvobození vězňů nestačí shodit jen štít, ale je potřeba porazit i vězeňskou hlídku, která shodou okolností hlídá elfí princeznu Nemelyu.





Boj je to tužší, v téhle chvíli jsem se teprve učit pracovat s novými dovednostmi, takže první pokus o osvobození princezny nedopadl dobře. Napodruhé už se zadařilo a krom princezny jsem osvobodil i zbytek vězňů a od Gobleina jsem si v laboratoři vyzvedl WOX capacitator, který mám zanést jeho bratranci Goblathovi - to je ten goblin na ostrově v jezerní lokaci poblíž úkrytu nekromancerky. Nejprve jsem ovšem odvedl Nemelyu domů.

Od elfí královny jsem za odměnu dostal Ancient Robe of Sylvaad, což je něco pro kouzelníka a perfektní artefaktový luk jménem Sovereign. Ten jsem ovšem získal i za své další zásluhy, mezi které patří odstranění záškodnického vyvolávače s draky a získání titulu demigod v aréně. Obě jsem měl již splněné. Tím jsem splnil vše, co v Sylvaadu splnit šlo a královna mě odkázala za Dobrhomem. Krom trpaslíků jsem měl nyní zajištěnu i pomoc od elfů.



Cestou za Dobrhomem jsem se stavil v jezerní lokaci, kde jsem si chtěl promluvit s Goblathem, ale ten byl úkladně zavražděn. Jeho vrahy jsem stihl odpravit, ale po Goblathovi zbyl jen jeho deník, který jsem posléze zanesl Gobleinovi. Ten nebyl zrovna nadšený, ale podle poznámek Goblatha dokázal WOX capacitator upravit sám. Získal jsem tím Transdisplacifier 1200-Z1. Při pohledu do inventáře jsem zjistil, že tahle věcička obsahuje určitý počet nabití (10), takže to bude něco na způsob hůlky, ale její význam mi byl zatím nejasný.

Díky gray a black boxu jsem si uvědomil, jak použít klíče z Antichamber, a proto jsem se do ní vrátil a navštívil místnost s kovovými destičkami. V každém z výklenků jsem použil patřičný klíč a tím se mi uprostřed místnosti otevřel teleport do Realm of Fire.





Realm of Fire je zajímavá lokace, která sestává z kamenné podlahy a uprostřed je lávové jezero ve tvaru lebky. Mezi zdejší potvory se řadí tužší verze démonů a draci, ze kterých lze získat dračí šupiny. Zkusil jsem schválně ještě jednou boj s draky v aréně, ale z nich šupiny nepadají. Když jsem si pak u trpasličího krále ověřil, kolik šupin potřebuji na kterou věc, tak jsem pozabíjel patřičný počet draků a nechal si ony předměty vyrobit - zbroje a štíty. Dračí plátovky patří mezi nejsilnější kousky ve hře, jejich AC je rovných 100.





Uprostřed úst lebky je zvláštní teleport, ale je potřeba se k němu probojovat skrze dvojici demigodů. Ostatně tihle strážci jsou kolem celého teleportu, navíc se respawnují, ale stačí projít jen skrze jednu hlídku.





Skrze teleport jsem se dostal do roviny Vzduchu (Air), kde jsem se hned u propasti střetl s bouřkovým drakem, ale nikam dále jsem se už dostat nedokázal. Propast je hluboká a přeskočit nejde. Jenomže to nebylo vše, cesta za mnou se uzavřela, takže jsem se objevil ve zdánlivé pasti. Musel jsem si vypomoci kouzlem a teleportovat se na povrch. Tato chvíle se stala poněkud přelomovou, protože jsem u ní pochopil, že kouzla budou mít ve hře mnohem větší význam než jen pro kouzlení ochran a útočných kouzel.



Vrátil jsem se do podzemí a přemýšlel, co dále. Nejprve jsem udělal to nejjednodušší a opatřil si dostatek dračích šupin pro krále trpaslíků. Potíž s Dobrhomem byla totiž v tom, že jsem nepřišel na to, jak získám esenci neživota, kterou po mě požadoval. Chvilku jsem proto hrou bloudil, ale pak jsem si řekl, že budu nejprve pokračovat v získávání informací do bestiáře a to mě zavedlo až do doupěte nekromancerky, kde jsem sbíral informace o nemrtvých. Při jednom z bojů jsem si všiml, že esence neživota padá ze zdejších nemrtvých :) Je to paradoxně legrační zjištění, protože když jsem došel za Dobrhomem, tak jsem postupně zjistil, že tenhle úkol jsem měl mít správně již dávno pořešený :D

Dobrhom mi s esence neživota a zářícího masa vytvořil speciální lektvar jménem Bane of Darkness, který by mi měl pomoci najít zdroj života nekromancerky Sylstrilis. Abych byl přesný, lektvar mi měl pomoci odolat kouzlu temnoty, které chrání přístup k tzv. coven. Můj nový úkol totiž spočíval právě v porážce Sylstrilis a coven je oním artefaktem, který je potřeba zničit. Patřičné místo se nachází na JV doupěte nekromancerky, kde je původně výklenek s temnotou, ale tu Bane of Darkness dokáže po vypití prolomit. Rázem jsem stál tváří v tvář Sylii, sestře Sylstrilis.





Efekt byl hodně překvapivý. Jakmile jsem dorazil za Sylstrilis a vyzval jí k boji, měla rázem mnohem méně životů - oproti původním 1,5 miliónům to spadlo na pouhých 900 :D Boj byl proto nepoměrně snazší.





Dobrhom byl z našeho úspěchu nadšený, jenomže vzápětí mě spražila informace, že zbylou pomoc mám hledat u trpaslíků a elfů. Celý problém spočíval totiž v tom, že jsem pro všechny splnil už maximum, takže bylo jasné, že jsem někde něco přehlédl. Dobrhom mi naštěstí krom toho zadal poslední úkol, tedy porazit Amahaarua a k tomu mi pověděl, že do jeho Mauzolea se dostanu jedině tak, že porazím čtveřici vyšších démonů. Tím mě nenápadně nasměroval zpět do roviny Vzduchu.

Řešením je Transdisplacifier 1200-Z1 od Gobleina. Tahle věcička totiž slouží jako teleport, jenom to není zprvu zcela zřejmé. Při jejím použití se zobrazí možnost teleportu a číselná řada 1-9. Pokud je teleport možný, tak se jedno nebo více čísel v řadě zaktivní. Čísla totiž znamenají počet polí, o kolik se chceme pohnout. Každý pohyb pak stojí jeden náboj, s čímž je potřeba počítat a vybitý Transdisplacifier si pak nechat dobít v Sylvaadu.



Rovina Vzduchu není souvislou oblastí, ale je to několik různě rozmístěných ostrůvků, kam je potřeba se teleportovat. Na JZ se nachází vstup do Mauzolea, ale je blokovaný magií. Před Mauzoleem je hlídka bouřkového draka a ještě před ní se dá setkat s démonkou Cassopei. Boj není prozatím nutný, nic to neřeší a hlavně Cassopei je hodně silná (12 000 HP a násobný útok díky tomu, že má dokonce 4 ruce ;)).



Další možnosti teleportace odhalily, že na východě a západě jsou vstupy do dalších rovin. Opět je to hlídané bouřkovými draky, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Východní směr vede do roviny Vody, západní do roviny Země.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #20 kdy: Březen 08, 2018, 10:59:44 »

Rovina Vody je dle očekávání vodní lokací, Levitace je tu proto nutná. Ve vodě je navíc silný proud, takže pohyb je zde dost komplikovaný a v podstatě je předurčený. I když jsem se snažil odhalit všechny směry proudů, zůstala mi na SV nedostupná lokace. Boje jsou tu poněkud tužší, protože jediné pevné ostrůvky hlídají ledoví draci a ti si na pomoc vyvolávají vodní potvory. Nicméně je to mnohem skousnutelnější, než co mě vzápětí čekalo v rovině Země, kam jsem se vydal.

Rovinu Země tvoří zdánlivě jedna kratší chodba, na jejímž konci je černý drak s tlupou zemních elementálů. Boj je to dost o hubu, ale pak jsem zjistil, že na elementály platí kouzlo uvěznění (na doprovod bouřkového draka to neplatilo, proto jsem na nějakou dobu přestal tohle kouzlo používat). Býval jsem si takto mohl ulehčit boje i v rovině Vody ;) Jenomže to byl konec cesty a teď jsem začal tápat. Vrátil jsem se do roviny Vody a přemýšlel, jak se do SV části dostat.

Stal se z toho první vážnější zákys, tak jsem opět chvilku pobíhal po hře a cestou jsem zabloudil i k jedné ze dvou silových bariér, konkrétně k té v lokaci s Dobrhomem. Pořád mi vrtalo hlavou, jak ty bariéry zrušit a napadlo mě přitom kouknout na kouzla. Samozřejmě, kouzelnice ovládá Spirit Bodies, což je kouzlo, které družině umožní postoupit o 1 pole skrze pevnou překážku :) Čekal jsem původně spíše nějaký předmět, který bariéru zruší, proto mě tohle řešení nenapadlo dříve. Obě bariéry ohraničují vězení, v jednom byl nepřátelský bazilišek, v druhém jsem našel třetí díl artefaktu pro Elen z Moltenore. Ta mi z něj sestavila speciální artefakt pro kleričku (Alistair Cross).



Díky tomuto objevu jsem pochopil, jak postoupit v rovině Vody a Vzduchu. Vrátil jsem se proto do roviny Vody a zkusil jsem se skrze jednu stěnu u ostrůvku transportovat právě s pomocí Spirit Bodies. Rázem jsem objevil novou cestu :)

V SV části roviny Vody se nachází dva významné body. Jedním je hlídaný zdroj života zdejšího vyššího démona a samozřejmě i démon samotný - je jím Reikvik, dle Dobrhoma ten nejslabší ze čtveřice. Je to pravda tak na půl. Pokud se zdroj života nezničí, má Reikvik více zdraví. Volba je čistě na hráči, protože zničení zdroje obnáší souboj s padlými anděly, takže je to ve skutečnosti volba mezi dvěma slabšími souboji, nebo jedním silnějším soubojem. Padlí andělé jsou mimochodem imunní vůči uvěznění a omráčení. Zvolil jsem první způsob.





Zdroj zdraví má v podstatě každý z démonů a vždy je hlídaný padlými anděly. Liší se jen počet andělů, kteří do boje nastoupí. Zdroj pak sníží zdraví démona zhruba o 1/4.





Z Reikvika vypadla zbroj Ackuruu's Breast, ale nic viditelného se nestalo, tak jsem si zašel ještě do roviny Země, kde jsem kouzlo Spirit Bodies využil mnohem více. Nakonec se mi podařilo najít jak démona Asthaluua, tak i jeho zdroj zdraví.





Zbyla mi viditelně jen Cassopei, ale boj s ní byl ztrátou času. Nějakou dobu jsem si ověřoval i teleporty v rovině Vzduchu, jestli mi něco neuniká, protože jsem podobně jako u Reikvika a Asthaluua čekal nějaký zdroj zdraví, ale nedařilo se mi nic objevit. Rozhodl jsem se proto polevelit a holt sundat Cassopei bez toho.

Na levelu 11 dojde k poslední úpravě dovedností postav, ale tím jsem neskončil a všechny jsem vytáhl rovnou na level 17. Je to podle mě maximum, co se běžnějším hraním dá dosáhnout, protože postup na level 18 vyžadoval prakticky to, co jsem nasbíral ve zkušenostech doposud :) Přesto nebyl boj s Cassopei o nic nadějnější.



Nemohl jsem tomu přijít na kloub, pořád jsem zvažoval, že to musí jít nějak snadněji, jenomže zdraví Cassopei bylo dané a mě bylo pro změnu jasné, že tolik kol prostě neustojím. Omráčení nic neřešilo, protože Cassopei je rychlá a vždycky se nějak dostala na tah. Pomohl až zloděj a jeho krvácivý útok, z nějž se vyklubala opravdu mocná zbraň. Krvácení je jednak kumulativní a hlavně je trvalé, takže načatou potvoru už pak stačí držet v omráčení nebo pod vlivem kouzla Prison a zbytek už pořeší čas :) Po Cassopei zbyla dvojice hezkých čepelí pro zloděje.



Level 11 se tak stal přelomovým a s ním by šlo nejspíše hru i ukončit, ale to už bylo jedno, nechal jsem to být. Ostatně můj původní problém to beztak nevyřešilo, protože ani po porážce Cassopei se cesta do Mauzolea neotevřela ... na světě byl v tu ránu mnohem větší zákys.

Měl jsem stále na paměti Dobrhomovu radu, že strážci jsou čtyři, ale toho z roviny Ohně jsem nemohl najít. Mylně jsem si totiž spojil rovinu Ohně s Realm of Fire a začal jsem uvažovat o bugu. Důvodem byl i fakt, že v rovině Vzduchu jsem už další východ nenašel, byť pokusy se Spirit Bodies okolo Mauzolea prokázaly, že na jihu nějaký východ asi je. Jenomže jak se k němu dostat? Chybka byla nakonec na mé straně. Sice jsem možnosti teleportů prověřil, ale zapomněl jsem na políčko před vstupem do roviny Země, odkud se dá teleportnout směrem na jih. Je tu krom jiného zdroj zdraví Cassopei :D

Rovina Ohně opět vyžaduje Levitaci, navíc zdejší láva je dost horká, takže zraňuje družinu průběžně i tak. Na nepovinné boje jsem rezignoval. Vyhledal jsem jen zdroj zdraví a poté jsem vyzval démonku Sunaastat na boj. Byla celkem jednoduchá, nejtužší z té čtveřice byla opravdu Cassopei.





Díky tomu se mi otevřela cesta do Mauzolea, což je spletitá, ale ve své podstatě nebojová lokace. V úvodu jsou sice dvojice cel se silovým polem, ale dračí strážce u pák k polím není třeba likvidovat, protože do cel se dá dostat jednak kouzlem Spirit Bodies a pak je to nejspíše nepovinná věc, která souvisí s jedním vedlejším úkolem. I když, draci nejsou zas tak tuzí a je možné, že neosvobození duší by ztížilo jeden souboj ve finále hry. Povinný je naproti tomu souboj s Lich Kingem, který stráží páku k ovládání vratných teleportů na severu Mauzolea. Bez toho se nedá dostat do cely Caroline, čelní představitelky města Highnest.







Osvobození Caroline je vlastně součástí hlavního úkolu. Amahaaru jí před nějakou dobou uvěznil a nyní využívá její podoby, aby ovlivňoval mínění lidí. Caroline jsem vzal sebou a vyrazil do Highnest.



Strážce u brány nás bez okolků pustil a Caroline nás opustila. Až budeme připraveni, tak se prý máme stavit u ní doma. Nebyl důvod čekat, tak jsme za ní vyrazili rovnou. Caroline byla oblečena již mnohem civilněji a odvedla nás do The Keep kousek za městem, kde se máme s Amahaaruem utkat.





Připravenost se vyplatila, protože pevnost je v podstatě past. Nedá se z ní odejít a ani zde není možné odpočívat. Družina si tedy musí vystačit s veškerými dostupnými zdroji, které má, tedy s vodou, runami a manou. A samozřejmě není radno s tím plýtvat, což jsem zcela dle očekávání netušil :D

Významným bodem pevnosti je jen její střed, jinak je pevnost absolutně prázdná. Teleport vždycky družinu přesune do jedné ze čtyř místností po obvodu, kde pak dojde k boji s potvorami. Po každém boji je potřeba vrátit se do středu pevnosti a absolvovat další boj. Boje postupně přituhují a po úvodní čtveřici dojde na boj s duchem (duch je otcem obou sourozenců z Mauzolea). Doposud si mohla družina po každém boji oddychnout, ale po boji s duchem ihned následuje boj s Amahaaruem. Duch je sám o sobě docela tuhý a zásoby many, run a vody povážlivě poklesly. Hlavně množství run bylo krizové, protože kouzelnice za předchozí boje žádné nové nedostala.



Amahaaru mě nejprve uvítal v podobě Caroline, ale pak té šarády zanechal a došlo na samotný boj. Amahaaru si umí na pomoc povolat megadragony, ostatně v doprovodu jednoho hned začíná. Trošku jsem tu zazmatkoval a jedno kouzlo Prison jsem vyplýtval nazdařbůh. Zbylo mi tedy už jen na jedno zakouzlení + jsem měl naštěstí Stun od zloděje a kleričku v léčení doplnil paladin. Díky tomu jsem mohl Amahaaruovi uštědřit násobné krvácivé zranění a pak už jen počkat na výsledek ;)











Šlo by to i na jeden zásah krvácejícím útokem, ale to jsem v té chvíli netušil a hlavně jsem nechtěl riskovat. Měl jsem dobře našlápnuto k tomu, abych finále uhrál hned na první pokus a to se mi také podařilo. Po zabití Amahaarua naskočila skromná závěrečná obrazovka a bylo po všem :D



Nakonec mi hra zabrala krásných 32 hodin, přičemž je potřeba mít na paměti fakt, že mocnou pomůckou je automaping a svobodný save. Hrát to po staru, tak ten čas asi povyleze klidně k 50 hodinám. Netuším, jestli má smysl po takto podrobném deníčku smolit ještě nějaký obšírný závěr, ale dojmy ze hry mám veskrze kladné a nad těmi několika bugy jsem ochotný přimhouřit oko. Zpracování hry je opravdu solidní a feeling těch ranných RPG to má. Je to vlastně dost sympatický pokus o převedení staré hratelnosti do modernějšího hávu, takže je to mnohem skousnutelnější i pro ty, co by se prvním dvěma Might and Magicům vyhnuly obloukem.

Nicméně je potřeba počítat s tím, že ta hra neobsahuje nic extra, je to opravdu čistokrevný odkaz na hodně staré dungeony a podle toho se to taky hraje. Hodně věcí se dá naštěstí odpozorovat přímo ve hře, takže i bez znalosti manuálu se v tom dá rychle zorientovat. Na závěr jsem si dovolil vytvořit ještě video z konce hry, takže kdo se hrou neche prokousávat, může se podívat, jak to v reálu vypadá v pozdějších fázích hry.

IP zaznamenána
This is the end ...

Zina

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #21 kdy: Říjen 03, 2018, 22:43:09 »

Ahoj, Elemire, jdu si k tobě pro radu :-). Už pár dní se u SSU docela dobře vztekám bavím, ale teď jsem totálně uvízla ve vodní říši. Pomocí skákání a procházení zdí jsem se dostala na 4 ostrůvky uprostřed mapy, ale dál mi prostě přijde, že nejde jít. Nepotřebuju krom těch dvou kouzel ještě něco?
Popravdě jsem podezírala hru, že mi přeskládala zdi, což už se mi jednou stalo u goblinů (nebo gnómů, teď nevím :-) a musela jsem se ven dostat teleportem. Ale i když jsem to načetla znovu až od místa s prvním vzdušným drakem, kam jsme zahučela z ohnivé mapy, tak na 4. ostrůvku prostě končím :-/.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #22 kdy: Říjen 04, 2018, 08:11:04 »

Ahoj Zino, ono je to tam trošku zmatečné, potřebuješ jen kouzla Jump a Spirit Body a nabitý Transdisplacifier. Nech se unášet proudem na jih a z ostrůvku, kde tě to vyhodí, projdi s pomocí Spirit Body stěnou na sever nebo na východ (je to jedno). Proud vody tě odnese do JZ rohu na klidnou vodu. Odtud se vydej podél jižního okraje a dojdeš do velké jeskyně na SV. V ní popojdi jen o 1 pole, otoč se na západ a s pomocí Transdisplacifieru se o 7 polí přesuň. Pokud se otočíš na východ a skočíš do vody, tak tě to vezme kousek od místa s démonem vody (slepá chodba na západ). Jinak na sever je několik ostrůvků a na jednom je chrám života, kde se dá démonovi vody snížit zdraví.

« Poslední změna: Říjen 04, 2018, 08:28:16 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Zina

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #23 kdy: Říjen 04, 2018, 10:27:34 »

Ty jo, děkuju za radu, normálně jsem kvůli tomu nemohla usnout! :-D Ten přemisťovač jsem na pár místech zkusila, ale bez výsledku, tak jsem si řekla, že funguje jen v rovině vzduchu. To je zákeřný, zatím na všechno se mi nějak podařilo přijít, ale tady bych asi zůstala kousnutá napořád.

Jinak musím říct, že po dlouhé době mě nějaká hra zase takhle zaujala. První levely teda vyžadují notnou dávku masochismu a poctivou práci se save a load, ale  když se přes ně jeden nějak dostane, tak je to fakt zábavný.


IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #24 kdy: Říjen 04, 2018, 11:13:49 »

Není zač :) Transportér funguje všude, kde není v cestě nějaká překážka, navíc on má právě tu výhodu, že při použití zobrazí, jestli něco daným směrem vůbec v dosahuje je, takže se tím dá tipovat, jak to vypadá s cestou ve velkých prostorách, kde není vidět. Rovina vzduchu je vlastně takový tutorial k transportéru. U podobných her většinou platí, že se tě hra snaží upozornit na nějakou mechaniku, kterou zaručeně využiješ i dále ve hře. Nicméně jsem v rovině vody taky z počátku bloudil :D

Začátek hry je docela krušný, ale naštěstí se dá vypomoci arénou, což mi hodně pomohlo, ale save/load jasně vítězil :) Největší problém jsem měl s kryptou, než jsem přišel na to, jak bojovat s nemrtvými. Pak už se to slušně rozjelo. Hra je to opravdu zajímavá a hlavně chytlavá.
IP zaznamenána
This is the end ...

Zina

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 19
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #25 kdy: Říjen 11, 2018, 11:25:45 »

Tak jsem to (i díky tady panu vedoucímu :-) dohrála a můžu to s klidným srdcem všem kobkařům vřele doporučit. Začátek je maso, ale kdo ho přežije, ten se dočká fakt slušné zábavy, zhruba od 7.-8. levelu už začne většina potvor litovat, že vaši partu potkala. Zbylá menšina vás sice dál bude sklepávat na první, maximálně druhou ránu, ale to už budete lapeni a tlačítko na load dokážete mačkat warpovou rychlostí :-) .
Plusy za mě jsou: atmosféra starých her (fakt to na mě dýchlo), pěkně graficky vyvedení protivníci/protivnice! a možnost, respektive nutnost, využívat kouzel k posunu dál
Mínusy: slabší vyváženost obtížnosti a diskutabilní znovuhratelnost - většinu povolání v partě prostě potřebujete, takže toho na obměnu moc nevymyslíte (ale třeba to vyzkouší někdo ze zdejší úderky a zjistí, že to jde dohrát i s jedním zlodějem s jedním okem a dřevěnou nohou :-))

Edit: 37 hodin mi to nakonec hodilo
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #26 kdy: Říjen 11, 2018, 11:35:56 »

Tak gratuluji :) Znovuhratelnost je opravdu horší, nedokážu si představit, že bych to projel znovu a zrovna ta družina k tomu ani nesvádí.
IP zaznamenána
This is the end ...

jvempire

  • Nováček
  • *
  • Příspěvků: 42
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #27 kdy: Prosinec 04, 2018, 16:43:49 »

Tak mám také dohráno (32h). Začátek jsem měl lehčí, protože jsem četl úvodní části deníku. Děkuji za informaci o dobré hře, opravdu jsem si to užil. Atmosféra jak u starých her, ale s modernější hratelností. Nic originálního nebo úžasného, ale hraje se to opravdu příjemně.
IP zaznamenána

Elemir

  • Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
  • Příspěvků: 7296
Re:Swords and Sorcery - Underworld, duchovní nástupce prvních Might and Magic
« Odpověď #28 kdy: Prosinec 04, 2018, 17:46:15 »

Ona to byla jako v mnoha jiných případech náhoda :) O SaS jsem slyšel už před drahnou dobou, ale většinou podobné nálezy pustím z hlavy, protože mě to třeba moc nezaujme. Jenomže pak se vždycky po nějaké době objeví něco, co mi ty hry připomene, abych pak zjistil, že jsou náhodou prima.
IP zaznamenána
This is the end ...