Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:44:58
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92269 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #195 kdy: Červenec 05, 2023, 09:20:50 »

@Milhaus: povolání budeš měnit jen tak nebo tím sleduješ mix nějakých dovedností/bonusů? Co jsem koukal na multiclassing ve Wiz8, tak prý se s tím dá právě takto nějak taktizovat, ale já jsem daleko od toho to zkoušet. Týkalo by se to bývalo maximálně mé importované družiny.

Jinak ještě k tomu levelscalingu. Na GameFAQ jsem našel příspěvek PainAmplifiera, kde popisuje levelscalingový bug. Podle všeho to funguje tak, že když se družina pohybuje svým (průměrným) levelem na nebo pod minimem dané oblasti, tak hra začne z neznámých důvodů generovat potvory z opačného konce obtížnosti (poblíž maxima oblasti). V případě cesty do Arniky tedy klidně potvory level 10, což je pro družiny level 5 a níže samozřejmě problém.

To by vysvětlovalo, proč ta cesta někomu přijde naprosto v pohodě a jiní se na té cestě nedokážou ani pohnout. Každopádně jsem rád, že nejsem blázen :D. Ti včerejší modaiové sice byli tužší, ale byli level 4-5, což znamená HP 45-60. Modaiům z předchozí rozehrávky bylo lepší se rovnou vyhýbat, obzvlášť pokud to byly rovnou dvě skupinky.

Dají se z toho tak odvodit hned dvě věci. Chrám (popř. další startovní pozice) by měla opouštět družina maximálně na průměrném levelu 5-6 a dále nelevelovat. Level okolo 7 totiž začne generovat zbytečně tuhé potvory, na které družina nemá dovednosti ani výbavu. Pokud se u družiny s levelem 5 a níže objeví na křižovatce směrem do Arniky potvory s podstatně vyšším levelem, tak je čas hru rozehrát znovu. Krizová je hlavně ta křižovatka, za ní už je to do Arniky kousek, takže se to plížením podle skal dá. Nicméně družina přijde o možnost snadného tréninku dovedností na slabých potvorách. Za mě tedy opustit chrám na co nejmenším levelu a pak cvičit v divočině.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #196 kdy: Červenec 05, 2023, 09:37:01 »

Hm, tak si začínám připadat tak trochu jako blázen ... :)

To snad nebylo myšlený na mě.  ;D
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #197 kdy: Červenec 05, 2023, 09:38:48 »

@Elemir: No je to kvůli vlastnostem, rychleji je tak rozvinu na 100 (ty potřebné pro dané povolání), případně u lorda je to výhodnější začít jako kněz. Dovednosti přes levelování jsou stejně omezené hodnotou 75, ale čím dřív získám ty bonusové dovednosti z vlastností, tím líp (hlavně u mágů). Časem mágové se ani nemají moc jak rozvíjet (vše už umí), takže předělat je na biskupy a otevřít tak další magie je výhodnější (časem jsou nepřátelé na magie dost odolní).

Pamatuji si třeba, že u té poslední rozehrávky byl psionik na levelu 11 již víceméně hotov a předělal jsem jej na biskupa. Trochu měl ale lákají ta povolání, jako mechanik, bard a podobně, tak jsem si u něj nechal tuto možnost též otevřenou. Bard by se časem i mohl hodit, aby se učil i zlodějské dovednosti. Ale zase se tím uzavřou ty další magie.
IP zaznamenána

lasice

• Nováček
  • *
« Odpověď #198 kdy: Červenec 05, 2023, 09:43:56 »

zrovna na to chci položit otázku :)
zatím jsem v chrámu na lvl 1, ale už mám možnost postoupit na lvl 3, ale jsem na začatku tak jestli teda nenahodit level až později nebo už teď, bo mám málo HP a Staminy

lasicka víla ninja
Wiz8 2023-07-05 09-39-17-58.png
* Wiz8 2023-07-05 09-39-17-58.png (795.59 kB. 1024x768 - prohlédnuto 317 krát.)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #199 kdy: Červenec 05, 2023, 09:51:21 »

Myslím, že je asi výhodnější levelovat a body dávat co nejvíc do stejných dovedností (abys je zvedl na 75), pak se je budeš učit už jen používáním. Ale ze začátku na tom tolik asi nezáleží, stejně ti to nějaký čas potrvá, než je zvedneš.

spíše marně přemýšlím, kde byli ti různí společníci, co se dali vzít do party. V arnice jsou určitě minimálně 2, které je asi dobré vzít co nejdřív.
IP zaznamenána

lasice

• Nováček
  • *
« Odpověď #200 kdy: Červenec 05, 2023, 09:56:21 »

@Milhaus: jo já měl tenkrát nějakýho monka myslím? je to možný a ten byl docela drsnej
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #201 kdy: Červenec 05, 2023, 10:11:10 »

Ten je asi nejlepší, ale je někde jinde.
IP zaznamenána

lasice

• Nováček
  • *
« Odpověď #202 kdy: Červenec 05, 2023, 11:08:31 »

Jinak ještě k tomu levelscalingu. Na GameFAQ jsem našel příspěvek PainAmplifiera, kde popisuje levelscalingový bug. Podle všeho to funguje tak, že když se družina pohybuje svým (průměrným) levelem na nebo pod minimem dané oblasti, tak hra začne z neznámých důvodů generovat potvory z opačného konce obtížnosti (poblíž maxima oblasti). V případě cesty do Arniky tedy klidně potvory level 10, což je pro družiny level 5 a níže samozřejmě problém.

To by vysvětlovalo, proč ta cesta někomu přijde naprosto v pohodě a jiní se na té cestě nedokážou ani pohnout. Každopádně jsem rád, že nejsem blázen :D. Ti včerejší modaiové sice byli tužší, ale byli level 4-5, což znamená HP 45-60. Modaiům z předchozí rozehrávky bylo lepší se rovnou vyhýbat, obzvlášť pokud to byly rovnou dvě skupinky.

Na druhou stranu si říkám když hraji s jedinou postavou, tak si myslím že bych pochrámu už mohl mít lvl 10 a to už by se ta cesta do Arniky mohla být v poho.

Ještě otázka, když na LVL 5 změním povolání třeba na samuraje ten bude na LVL 1 tzn. že hra by měla generovat zase nepřátele uměrně mému lvl? nebo je to jinak? asi to zkusím

Baví mě jak se nás zapojilo do té hry více a diskutuje se o všem :)
« Poslední změna: Červenec 05, 2023, 12:46:57 od lasice »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #203 kdy: Červenec 05, 2023, 12:42:28 »

Level 10 asi ještě nebudeš. S tím switchnutím povolání je to dobrý dotaz, ale to bude asi průměr i na multiclass (tedy průměr staré povolání + nové).

Jinak jsem se právě chytil do pasti :). Vlezl jsem znovu do chrámu, abych pořešil trezor, který jsem předtím zapomněl, a po výlezu jsem narazil na bandity s čarodějkou v čele. Sice byli level 5, ale už to byla jiná liga. I ta čarodějka disponovala lepšími hromadnými kouzly. No, naštěstí jsem si udělal save před vstupem do chrámu :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #204 kdy: Červenec 05, 2023, 13:59:14 »

No myslím, že se počítá level postavy, nikoliv level jednotlivých povolání (ty jsou důležitá třeba pro kouzla a podobně). Hlavně u hybridů se je mohou učit až od levelu 5 a proto je asi dobré je levelit, aby ten level 5 měli a mohli nějaká kouzla používat (a tím rozvíjeli tu schopnost). To je ostatně důvod, proč je lepší začít za klerika, udělat pár levelů a pak jej předělat na lorda. Bude tak dál můct používat ta kněžská kouzla i v době, kdy na to ještě nemá level lorda a jinak tím nic moc neztratí.

Nicméně si myslím, že hra je dělaná obecně tak, že hrdinové nezískají příliš vysoké levely, pokud někde vyloženě nexpí na obnovujících se potvorách a hru hráč prostě prochází, jak má.

Ostatně v Arnice je ta společnice valkýra, což je podobné, jako lord (proto je dobré jí v partě mít). V pozdější fázi hry je hodně užitečné kouzlo anděl strážný, které tyto postavy umí (měli by umět). Neumím si představit, že to dohraješ s jednou postavou bez tohoto kouzla, vzhledem k tomu, že jsou ve hře potvory, co hrdinu zabíjí na ránu, nezávisle na životech. Ale s 1 postavou by so možná hodila i povolání, která dávají nějaké imunity.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #205 kdy: Červenec 05, 2023, 15:26:43 »

Ten postup na další level, když je ta možnost, bych rozhodně z žádných pohnutek nezdržoval. Jakmile je možnost postavu povýšit, tak jsem postavu vždy povýšil na další level.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #206 kdy: Červenec 05, 2023, 17:18:53 »

Pomalu jsem navýšil level na 6-7, přičemž průměr družiny se postupně začal přelévat k 7. Slabé potvory v krajině ještě přetrvaly, dokud jsem je nevybil, a pak se skokově objevily tužší hlídky (narazil jsem na vlčí máky). Zatím pořád dobrý, ta předchozí bandití hlídka byla prostě smůla. Oni tomu levelu 5 odpovídali, akorát banditi bohužel škálují dost blbě, takže i nižší levely mohou být docela vytuhlé, obzvláště když se spojí s jinými potvorami. Slabé potvory by byly fajn na procvičení, ale je z nich málo zkušeností, takže potřebné expy už rostly moc pomalu.

Co jsem koukal, tak moje současná družina je ve srovnání s importem odlišná ve výši a zaměření atributů - teď se opravdu striktně držím toho, co je pro dané povolání vs dovednosti klíčové. Jsem na tom dokonce o něco lépe, ale i tak mi začíná docházet dech kvůli absenci lepších zbraní. Proto jsem se rozhodl, že se konečně podívám do Arniky a další postup budu plánovat podle toho.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #207 kdy: Červenec 06, 2023, 01:43:30 »

Dovolím si sem dát report svého postupu. Prošel jsem klášter a měl bych vyrazit do Arniky. Všechny mé postavy dosáhly level 6.

U Calamity Jane jsem se rozhodl, že počkám se změnou na lorda až na 5 level klerika, abych si otevřel některá kouzla, tedy je to nyní klerik-5, lord-1

U Nikity jsem přešel hned na samuraje dle plánu, tedy nyní je to bojovník-1, samuraj-5 a otevřela se jí možnost používat živelnou magii.

Já jsem zloděj-3 a hraničář-3 (možná jsem mohl přejít též hned, ale nebyl jsem si jist pastmi a zámky).

Jinak jsem žádné změny nedělal. Postavy jsou u svých vlastností, co rozvíjím většinou kolem 90 bodů, tedy pokud bych počítal s tím, že získám bonus k inteligenci v Tryntonu, tak u mágů inteligenci zvednu na 100 na 8 levelu a odemču si tak tu bonusovou dovednost.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #208 kdy: Červenec 06, 2023, 07:31:26 »

Já jsem si cvičmo sestavil tabulku atributů, abych si mohl porovnat předchozí a současnou rozehrávku. U té současné jsem si pak vyznačil, co je pro mě priorita, ale tak úplně se tím zatím neřídím :). Všechny postavy jsou před vstupem do Arniky v podstatě level 7, akorát u ninji a biskupky jsem levelup zastavil na 6, protože jsem znejistěl, co dál - u Yuki jsem celkově ujel a taky je to v boji znát. Ale tak uvidím, třeba to v průměru nakonec vyjde dobře.

wiz8_postavy.png
* wiz8_postavy.png (39.06 kB. 872x649 - prohlédnuto 293 krát.)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #209 kdy: Červenec 06, 2023, 09:37:51 »

U mě zatím probíhá vše tak nějak dle plánu. Cesta do Arniky byla v celkem v pohodě. Potkal jsem tam jen skupinku 4 krabů na 8 úrovni, což v kombinaci s další skupinkou 5 krabu na 5 úrovni byl docela oříšek, ale dalo se to. Pak tam byli dvě skupinky lupičů na 7 úrovni (u nich je zvláštní, že občas někteří z boje utečou a musel jsem je pak honit). Jinak tam byly jen slabší obludy. Po cestě jsem získal expy na rozvoj na 7 úroveň, ale s rozvojem jsem počkal, až jsem se dostal do Arniky a celou jí prošel.

Arnika samotná pak byla snadná hodně. Roboti tam se víceméně pohybovali jen na úrovni 5, stejně tak ti bandité. Byla tam jen skupinka robotů 8 úrovně u věže učence. Nejtěžší boj tak byl asi s golemem v bance, on je sice jen jeden, ale má hodně životů a útočí 3x za kolo a když se trefí, dokáže i bojovníka skolit (stačí aby ho jednou ranou omráčil a pak 2x trefil a je bez životů). U něj je zajímavé, že když si člověk uloží hru před zamčenými dveřmi, odemče je, tak se teprve ten golem generuje a pokaždé má jiný počet životů. I když je vždy na 7 levelu, může se to dost podstatně lišit. Mohl mít třeba 310 životů, nebo taky 380 (což klidně mohl být rozdíl i dvou kol boje a vzhledem k těm jeho třem útokům za kolo, to je docela dost). Pravděpodobně si lišil i v jiných statistikách, což mě vede k myšlence, že ono nemusí jít ani o to, jaké mají potvory levely, ale i o to, jaké hra vygeneruje. (hlavně u větších skupin). Ale obecně bych řekl, že většina tamních potvor je v každé hře stejná a asi se neřídí hrdinou. Možná ti, co se obnoví během spánku, by se tím řídit mohli).

Po dokončení Arniky jsem mohl mágy zvednout na 8 level, bojovníkům to nestačilo. Ale rozvinul jsem je tedy na 7 level (což jsem mohl udělat už na začátku).

Taky jsem se snažil co nejdříve vzít do party Vi (bylo to první místo, kam jsem v Arnice šel). S ní a Mylesem v partě parta zase notně zesílila. Navíc je to další léčitelka.

Vi jsem vybavil kopím a nechal jí hlídat pravý bok. Já se postavil na levý bok a též se byvavil kopím a lukem. Mágové jsou vzadu. A bojovníci a Myles v předu (Myles jakožto zloděj ale dostává často dost pecky, ale zatím vše ustál, no).

Nyní bych se tedy potřeboval dostat co nejrychleji a ideálně bez boje do Tryntonu, abych tedy zvedl tu inteligenci na 100 a mágům se začala zvedat ta spešl dovednost ke kouzlení.

Jane - Nikita - Milhaus - Lena - Tina - Meggy

« Poslední změna: Červenec 06, 2023, 09:44:18 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 29