Já zjistil, že v truchlách se věci generují náhodně a že mezi tím, co se vygeneruje, jsou docela solidní výkyvy. Třeba na hradě Leto v těch katakombách po cestě za záchranou toho krále před stínovým požíračem, jsou 4 truhly ve dvou tajných místnostech (hráč se tam dostane jen, pokud neuhodne ty dvě otázky, které do tohoto místa vedou). V těch truhlách nebyl problém získat třeba 4 zlaté a nic víc. Taky tam ale mohlo být třeba 6000 zlatých a nějaký předmět, nebo tam taky mohl být nějaký vzácný kámen, který je potřeba na výrobu těch nejmocnějších věcí. Získal jsem tam například 2 slzy krále (potřebné na očarování zbrojí), pak kámen zlodějů (potřené na výrobu většiny věcí zlepšující vlastnosti), Beljuril (potřebné na očarování zbraní určitými vlastnostmi). Podobně to bylo i v truhlách kousek dál, kde bylo těch osm mečů o hroby s tou tamní hádankou, jak to vyřešit, aniž by se meče z nepřátelili. I zde se dali v některých truhlách získat ty šutry. To vysvětluje, proč jsem měl pocit v té předchozí hře, že jsem některé kameny zlodějů měl a nyní je nemám, hra mi prostě vygenerovala jiné, nebo mi vygenerovala v truchlách, kde před tím byly nějaké krámy.
Taky jsem v případě tvorby zbraní a zbrojí dospěl k názoru, že nemá výzanm očarovávat ty zbraně a zbroje, aby měli bonus k útoku/obraně. (takové to Palcát+5, nebo Zbroj +5 a podobně). Hodilo by se to jen v případě luků, jinak je toto očarování k ničemu, jelikož todle lze na zbraň/zbroj seslat kouzli, to kouzlo vydrží hodně dlouho aktivní (po celý boj) a tento bonus se pak nesčítá. Tedy i když se u vylepšené zbraně píše třeba bonus k útoku +5 a pak bonus k útoku +4 (za okouzlení kouzlem), má pořád bonus jen +5. Celkově toto číslo určuje, jaká je šance se zbraní zasáhnout, ne to, jaké poškození způsobí. (teda asi). U zbroje se to navíc ještě ruší s dalšími předměty, které přidávají bonus k OČ (zbroj), což jsou třeba některé prsteny nebo rukavice. U luků je zas problém v tom, že už při vyrobení mají ty luky z toho dřeva dvě vlastnosti a lze jim dát jen třetí okouzlení (a to je potom lepší jim zvednout zranění). U zbraní na blízko je tedy jasně rozumnější na ně 3x začarovat kouzlo, které zvýší poškození, protože tato poškození se sčítají. Nejde ale na jednu a tutéž zbraň použít několikrát stejný typ poškození. Tedy nemá cenu například zbraň dvakrát 2x aby dávala ohnivé poškození (bude mít pořád jen jedno), lze ale udělat třeba zbraň, co má ohnivé, bleskové a chladné poškození a po zásahu nepřítele se ke způsobeným škodám pak opravdu přičte 3xk6 zraněn těmi živly (pokud není nepřítel na některý imunní). Nejrozumnější mi pak přád přijde očarovat zbraň jednou jako upíří zranění +5 (vyžaduje 18 level), což má výhody v tom, že jednak by to mělo opravdu dávat vždy +5 zranění navíc (teda doufám) a jednak to léčí toho, kdo zbraň používá. Další očarování by mělo být v rámci toho živlu a pokud možno ne ohnivé (ohnivé se dá aplikovat pomocí kouzel dočasně). Třetí očarování zbraně by pak mohlo být to, že se zvýší poškození například proti zlým bytostem o 2k6. Většina oblud ve hře je zlá a ty co nejsou, jsou slabé. (jako zvířata a podobně). Dají se udělat i speciálně zbraně na nakžý typ nepřítele (zlé/dobré/zákonné/zmatené/zvířata/nemrtví), kde každá taková zbraň by měla v boji proti tomu nepříteli ten bonus 2k6 ke zranění. Ale to mi přijde vcelku zbytečné. Problém je v tom, že toto očarování právě nedokáže udělat Sand, jelikož jsou na to potřeba kouzla knězů
U zbrojí mi přijde rozumné je vykovat z toho mithrilu, pak je očarovat, aby dávali co nejvyšší možnou magickou odolnost (i na to je ale ve hře kouzlo a také se to nesčítá), ale to je jedno, pak asi aby pohltili 10 bodů zranění z každého zásahu (vyžaduje 18 level). A třetí očarování je už víceméně nepodstatné. Pokud ta zbrej bude mít vlastnost imunitas proti mysl ovlivňujícím kouzlům (což mají z těch krůnýřů klepetnatců), ale zřejmě by šlo udělat jen kožené zbroje, tím líp. Taky si nejsem jist, jak přesně to je u štítů a jestli na ně lze aplikovat totéž, co na zbroje. K tomu celému se budu muset teprve dostat a otestovat to. Zatím na to nemám ten 18 level.
Po té, co jsem zachránil krále, vrátil se do Citadely (úmyslně jsem jí před tím nenavštěvoval), se posunul čas, jelikož se hrdina objevil na nádvoří. Dal jsem tedy vylepšit zbraně, postavit třetí budovu (silnice), promlubil s Bevilem, který se přidal jako seržant, pak jsem si chtěl promluvit s tím poskokem Sydney, ale Sand mě přerušil a odtáhl mě do knihovny za mudrcem. Ta mimo jiné byla již postavena (ačkoliv jsem jí nestavěl) a tak jsem ušetřil peníze za její výstavbu. Promluvil jsem si Kanou, procenta času se posunula na asi 4 procenta (už jsem s ní jednou před tím mluvil, protože jsem musel promluvit s mudrcem o umístění úkrytu Ammona). Tehdy jsem nastavil, ať bereme jenom nejlepší z nejlepších vojáků a Katrionu dal na nábor nových vojáků. Samotné vojáky jsem nechal na Citadele trénovat. Nyní při tom rozhovoru druhém jsem přiřadil Bevila na hlídkování cest, vojáci se trochu vytrnévoali, ale ne dost, tak jsem to nechal být. Nastavil jsem i daně na nula. Promluvil si s tím cestovatelem dobroduhem o těch dvou nalezených místech (úkryt a katakomby hradu), s Grombarem o těch jeho existujících/neexistujících bozích a vyjádřil mu podporu (tím jsem u něj získal další vliv). Výtvor jsem již oživil v druhé kapitole a také jej vylepšil. Je to docela dobro bojovník, ale na Khelgara mít nebude.
Z pevnosti jsem vyrazil společně s Grobnarem a dalšími společníky do Letohradu, dal nakládačku Světlu nebes. Já s ní tedy neměl problémy vůbec žádné a vůbec mě ani nezranila, díky těm různým ochranám a vylepšením, co jsem na sebe začaroval. Navíc se do ní pustil i můj trex a nebeský medvěd (z kouzla Spojenec z jiné sféry), takže jsem si ani málem nebouchl a bylo po všem. To kouzlo Spojenec z jiné sféry, nebo případně u Qary Silnější spojenec z jiné sféry je docela užitečné. Přivolaná bytost sice není tak silná, jako ty jiné kouzla, ale vydrží po celou dobu, než si hráč odpočine. Takže při procházení světem mám v podstatě dva trvalé zvířecí společníky, které můžu vytunit pomcí kouzel, aby byli silnější.
V Letohradě jsem ještě nabral Radost, radost mi udělali i zdejší nákupy, jelikož jsem mohl koupit některé ty vzácné šutry a suroviny a pak se vydal do Port Llast. Opět jsem dal nakládačku Světlu (opět si ani neškrtla, až mi jí bylo trochu líto a přemýšlel jsem, že bych jí v rámci fér play trochu v průběhu boje vyléčil). Pak jsem promluvit s těmi dvěma malými blázny, nebo spíš tedy Grobnar, páč já jim nerozuměl, získali jsme značku na mapě, vydali se na místo, získali ten neviditelný nástroj, dali nakládačku orkům a vyrazili do Citadely. (já s oryk azse neměl moc problémy, někdo z mých společníků je asi vystrašil, ačkoliv nevím kdo, jelikož u většiny mám vypnuto kouzelní, krom těch, na kterých nezáleží. Třeba u Grobnara, Neeshky, Casavira a Bischopa jsem nechal zapnuto, ať si kouzlí a používají předměty jak chtějí, Neeshce a Grobnarovi jsem dal navíc i kouzelné hůlky). Tak to byl asi někdo z nich, protože jsem je tam zrovna vzal sebou (bylo mi líto Casavira, který se mnou nebyl na žádné výpravě od návštvy archivů v první kapitole a i Neeshky, která už taky se mnou moc nikam nechodí). Ještě jsem tu klik na rudu a šel zpět do Citadely.
V Citadele jsem dal zese nakládačku Světlu,získal jí jako seržanta, poslal horníky pro rudu, šel tedy i do pevnosti, zadal stavět nějaké další budovy, vylepšil brnění a zbraně, dostal úkol s kruhem druidů, u Kany se posunul čas na 5%, objevila se tam banda dobrodruhů, tak jsem jim dal práci. Kana mě informovala o tom, že vojáci už mají trochu slušnější výcvik, taky mi řekla, že by měli jít někam do akce. Zadal jsem tedy, aby Katriona vedla trénování a Světlo jsem nechal verbovat nové členy. Samotné vojáky jsem též poslal na verbování nových členů. Taky mi dala Kana speciální akci s podporou nějakých rolníků, že je to prý dobrá příležitost, aby naši vojáci získali zkušenosti v praxi v boji.
Chybí mi tak poslední seržant, což by měl být tuším ten, co doprovází Sydney na setkání s ní, jak se jej dá podplatit. Jenže mě na to setkání hra nechce pusitit a vždy některý společník toho posluhovače Sydney zažene.
Vydal jsem se tedy ještě s Elanee, Khelgarem, Qarou a Sandem (hra mi umožňuje vodit 4 společníky a chodit tak v pěti. Nevím jestli je to bug, nebo úmysl) do toho kruhu druidů. Na místě se ke mně přidal ještě Bishop, takže nás bylo 6. Já vyvolal trexe a medvěda, Elanee trexe a elementála, Bischop trexe a zvíře, Qara silnějšího spojence sfér, což vzhledem k její neutrálnosti byl obří elementál a Sand pomocí kouzla "Stíny" vyvolal bytost třídy VIII, tedy také obřího elementála. Celkově nás tedy bylo 14, na všechny jsem začaroval posilující a ochranná kouzla, Qara brnění, Elanee kůru a nějaká posilující kouzla, Sand velké hrdinství a rychlost. Po rozhovoru s drudiy dostali nakládačku tak rychle, že ani nestihli kouzlit. Všem postavám krom Khelgara, který se mi v těch světelných efektech ztratil, jsem zadal, ať kouzlí svá nejmocnější útočná kouzla a to stačilo. O drobnou havěť, co si přivolali druidi, se postarala moje zvířata. Elanee zdá se ani na chvíli neváhala, že by odešla pryč, nikde jsem ani neměl možnost jí vyznávat lásku a podobně. Jen na konci rozhovoru s druidy jsem jí řekl, že budeme muset kruh zničit a ona díky vlivu souhlasila. N2co se mi ale plete, že mohla odejít pryč s tím zachráněným druidem, ale nic takového tu neproběhlo. Tak nevím. Každopádně druidi jsou minulost.
Zbývají mi trpaslíci a ještěři.