Ahoj, díky oběma a odpověď. Máte pravdu, že samo povýšení zvýší počet životů a šikovně investované dovednostní body třeba do posilování taky hodně pomůžou. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že to hraní muselo být otravné. Samý save/load když používám paralýzu, protože občas nestvůra kouzlu odolá nebo opatrné postupné lákání jednotlivých potvor bokem, hlavně aby nevystartovaly všechny najednou... Dále nemožnost použít tahový režim, to se nedá vyhnout střelám, tím pádem člověk lítá kolem nestvůr jak blázen a snaží se je trefit, což samo jde proti snaze vylákat je po jedné...
Pravda, není to jako v MM6, kdy jsou těch potvor kvanta, vždycky se musím smát ve vlčím doupěti, jak se tam všichni ti vlkodlaci mohli vejít. Člověk nakoukne a hrr, jde jich na něj dvacet. Ale to jsem odbočil.
Vzpomínám, jak jsem hrál za sólo postavu (mnicha) a sice jsem normálně povyšoval, takže životů bylo dost, ale spousta úkolů byla s neviditelností a i tak jsem musel dost loadovat, než nějaká byla v obchodě. Představa, že to celé vyřežu - nic moc. Mnich nemá ani luk a alchymii na experta, takže střelba mizerná, posilovací kouzla žádná (pokud nekoupíte nebo nenajdete svitky či lektvary). Vzpomínám kolik loadů mne stálo vymlácení vinného sklípku, tamní královna mrtvých s jejím dračím dechem prostě nešla zabít, dokud se nesekla za rohem a já mohl útočit nefér zpoza rohu.
Studnu přání v Eofolu prakticky nepoužívám, bez ochrany proti magii na velmistrovi je to zase jen save/load. Dobré je ale její využití, když chcete hrát speedrun, když klikáte dost rychle, tak i vymýcená postava dál pije a tedy získává bonusy:
https://www.youtube.com/watch?v=LxPKyf3cCi8(už kdysi jsem to na fórum dával).
Jinak k těm výzvám - na Smaragdovém ostrově výzvu určitě využij, je to jediná výzva na úrovni "hra", nikde jinde není. Pak je dobré u ostatních výzev loadovat vstup do oblasti tak dlouho, až tam je vlastnost, kterou jsi ještě jinde nevyužil. Výzev na úrovni "soutěž" je celkem 7 (Harmondale, Earthie, Tur. les, Mohylové údolí, Deyja, Tatalie, Brakada), stejně i vlastností a když je všechny využiješ, tak pak už nepomůže ani respawn. Výzvy na úrovni "test" jsou 2 (Avlee a Env. ostrovy), pokud se vracíš na ostrovy po respawnu, je taky dobré to loadovat, až je tam vlastnost, kterou jsi ještě nevyhrál.
Pak je taky jeden docela skrytý bonus, řešil jsem to kdysi v hádankářském koutku - v Harmondale ve stájích je jedna bedna pod střechou a jsou v ní podkůvky. Sám jsem o ní dlouho nevěděl.