Když už jsem se po dlouhé době rozhodl, že bych mohl ty svoje deníčky doplnit o obrazový materiál, tak jsem tak nějak nabyl přesvědčení, že sehnat si patřičný software nebude v dnešní době problém. Zdánlivě banální úloha se však zvrtla v sérii různých testů a nekonečného hledání. Doba sice pokročila, ale základní problém kupodivu přetrval ... pokud chcete típat obrázky z her běžících pod DirectX nebo OpenGL, je prakticky nemožné hledat ve sféře nekomerčního software.
Nejblíže měl k zadaným požadavkům ScreenshotCaptor od
Donation Coder. Prográmek sice vyžaduje aktivaci, kterou je potřeba periodicky obnovovat, ale pro nekomerční použití je zcela zdarma. Bohužel, DirectX modul není plnohodnotnou součástí, protože byl nestabilní. Tím pádem přicházím o podstatnou funkcionalitu. Každopádně i tak ho můžu vřele doporučit, je to jeden z mála programů, co má automatické ukládání screenshotů. Narozdíl třeba od
Ashampoo Snap 8, který jsem získal také zdarma (Ashampoo dělá na své produkty různé akce).
Jakékoliv další hledání vedlo jen do slepé uličky. Zatnul jsem proto zuby a začal brouzdat ve vodách komerčního sotware, kde jsem vyhledal pro mě dobře známý HyperSnap od společnosti
Hyperionics. Tento prográmek jsem už kdysi ke své plné spokojenosti testoval, navíc obsahuje integrovaný editor, ale licence není zrovna z nejlevnějších. Ve verzi 8 mě přišel na nějakých 1300 Kč. Ke své hrůze jsem vzápětí zjistil, že podpora DirectX a OpenGL u něj není 100% zaručena - u některých her funguje, u některých nikoliv. Vypadá to, že přelomem je DirectX 11. Nedá se nic dělat

Ovšem své využití si u mě určitě najde, mezi típacími programy patří opravdu mezi jedny z nejlepších.
Dál už jsem nechtěl moc riskovat, společně s recenzemi na HyperSnap mě příslušné weby odkazovaly na další prográmky, ale když už bych měl zaplatit další licenci, tak už tedy za něco opravdu 100% kompatibilního a s větším rozsahem funkcionalit. Volba tedy padla na software pro nahrávání videí a asi se nikdo nebude divit, že první zmíním
Fraps 
Je to určitě jeden z nejčastěji skloňovaných programů a licence se vejde do tisícovky.
Kdysi jsem třeba používal OpenSource prográmek
CamStudio, ale nejsem si teď úplně jistý, zda-li umí i prostý screenshot a hlavně to chtělo trochu více nastavování. Společně s Frapsem mi vyběhl ještě odkaz na
Bandicam, který mi také není úplně neznámý. Začal jsem tedy obráceně, nainstaloval jsem právě Bandicam a zjistil, že shareware verze zřejmě nemá na típání obrázků žádné omezení (na počet, ani do obrázků nevkládá wattermark).
Rád bych věřil, že mám vyřešeno, ale pokud zná někdo jiné, třeba lepší řešení, nebo naopak ví o nějakých nedostatcích Bandicamu, tak mi sem dejte prosím vědět. Nikdy bych nečekal, kolik času tímhle zaplácnu, než najdu něco, použitelného.